Onda procjena optime u razini 120 - 150 milijuna € drži vodu.
Vise ljudi iz TK branše mi je reklo da će opte otići u tom rasponu novom vlasniku, a kad povučemo paralelu sa ostalim transakcijama ima smisla i drži vodu.
jel ovo sa dugom ili bez?
Vise ljudi iz TK branše mi je reklo da će opte otići u tom rasponu novom vlasniku, a kad povučemo paralelu sa ostalim transakcijama ima smisla i drži vodu.
ja bih rekao sa dugom. dakel kad se odbije dug.
Sa uključenim dugom
ja bih rekao sa dugom. dakel kad se odbije dug.
nisam shvatio.
jel ovo što ste naveli cijena samo equity-a (dioničkog kapitala) ili cijena cijele transakcije (equity + dug)?
bitna je razlika
ovo kod Crnogoraca je bio ukupan bruto dug koji je bio pokriven kratkoročnom imovinom.
Pa ok prodalo se 75% firme za 123 milje € na puno manjem tržištu, gdje je i standard lošiji. Ima tu puno različitih parametara koja se mogu sagledati, a evo i još jednog:
Društvo je kao osnivač i jedini imatelj udjela u povezanom društvu OT-Optima Telekom d.o.o., Slovenija, u izvještajnom razdoblju pro- mijenilo sjedište navedenog društva na adre- su Industrijska cesta 002E, 6310 Izola- Isola, Slovenija i imenovala novog direktora društva Maria Markovića, iz Zagreba, Prevoj 93, zapo- slenika Društva.
Sto stoji iza ove firme u Sloveniji jeli tko proučio?
Moja pretpostavka da je riječ o nekoj optici
Pa ok prodalo se 75% firme za 123 milje € na puno manjem tržištu, gdje je i standard lošiji. Ima tu puno različitih parametara koja se mogu sagledati, a evo i još jednog:
Društvo je kao osnivač i jedini imatelj udjela u povezanom društvu OT-Optima Telekom d.o.o., Slovenija, u izvještajnom razdoblju pro- mijenilo sjedište navedenog društva na adre- su Industrijska cesta 002E, 6310 Izola- Isola, Slovenija i imenovala novog direktora društva Maria Markovića, iz Zagreba, Prevoj 93, zapo- slenika Društva.
Sto stoji iza ove firme u Sloveniji jeli tko proučio?
Moja pretpostavka da je riječ o nekoj optici
Optima ima 75 M Eura duga koji nije pokriven kratkotrajnom imovinom, a vrijednost preostale imovine je 75 M Eura.
istina, imovina je manja jer nemaju i komponentu mobile telefonije, ali je poslovanje 3x efikasnije.
jedina je razlika 20% manji vlasnički udio i šta Optima, u slučaju kupnje od UG, postaje jaki igrač na tržištu, tj. ovdje ti prodaje konkurencija, a tamo je bio samo jedan kupac po fer cijeni.
zato sam i govorio o 10 kn po dionici u scenariju nadbidavanja koji svi očekujemo.
osim ako kolege govore o ciframa 120 - 150 M EUR za udio ZABA-e i HT-a umanjeno za dug.
onda je priča još vedrija (do 15 kn po dionici)
Kod transkacije TECG nije bilo nikakve premije jer je firma preprodana sa Mađarskog telekoma na HT. Obje firme je konačni vlasnik DT - Deutsche telekom. Dakle, samo Equity je kod TECG bio vrednovan oko 163 milijuna eura. Za 100% firme.
Moja procjena jest da će optima biti preplaćena, i skljućivo iz razloga koji se zove tele2... Možemo mi povlaćiti paralele sa svim transkacijama u okolici zbrajati equity, uspoređivati.... Ali najvažniji parametar i okidač za cijenu je isključivo tele 2......
Ozbiljnim ulagačima se vjerovatno kosi s logikom da je u ovom slučaju rješenje zagonetke vrlo vrlo vrlo jednostavno, zato i zakompliciraju stvar, idu duboko, kopaju, izokrenu materiju nebi li poslagali kockice.
Sve je to dio igre ali mislim da je u ovom slučaju, po treći put, isključivo tele2 okidač... Sve ostalo je manje relevantno u formiranju konačne cijene i premije... A možda se i varam jer bih tako htio da bude... Sve je moguće
https://www.seebiz.eu/tehnologija/ra…travnju/232583/
"Među zanimljivijim trendovima u komunikacijama u ožujku i travnju, a u odnosu na razdoblje prije krize, izdvajaju 25-postotni porast razgovora sa fiksnih telefona, u čemu telekomi već godinama bilježe pad.
Ipak, to nije značilo i porast broja korisnika te telefonije, koji pada svake godine zbog porasta mobilnih komunikacija.
Tome dodaju i da većina korisnika fiksnih telefona u sklopu paketa ima i druge usluge, poput fiksnog interneta i tv-a, a veliki porast minuta u fiksnoj mreži velikim dijelom pripisuju i radu od kuće, lakšem međunarodnom telefonskom spajanju kad su u pitanje veće poslovne video konferencije, kao i online nastava.
Kako idemo u stabilizaciju u domovima i na poslu, tako se ponovo više okrećemo mobilnim komunikacijama, no vjerujemo da će se promet u fiksnoj internet mreži i u budućnosti zadržati nešto iznad razine prije krize."
Na domaćem tržištu za A1 Hrvatska svakako je prvi i najvažniji cilj osvojiti Optima Telekom što bi u ovom trenutku svakako odgovaralo i trenutnom upravitelju i jednom od većinskih vlasnika Optima Telekoma Hrvatskom Telekomu. Takav scenarij gotovo bi onemogućio Tele2 Hrvatska za daljnji razvoj, pa će biti zanimljivo vidjeti tko će i kada kupiti Optima Telekom.
http://hr.n1info.com/Biznis/a510631…m-oporavku.html
"Komisija navodi da pouzdanost internetske povezanosti u Hrvatskoj izaziva zabrinutost. Kućanstva nemaju pristup brzom širokopojasnom internetu, posebice u ruralnim područjima, što predstavlja prepreku za rad i učenje na daljinu, posebice za studente, siromašnije obitelji i osobe s invaliditetom. Postoji rizik da te skupine stanovništva budu isključene iz naglog prijelaza u digitalno društvo."
ovdje je u pravilu Optima bila jedini ozbiljan konkurent HT-u, a i sada ima dobru poziciju zbog projekta WiFi4EU.
i iz ovog razloga bi bilo dobro da UG bude kupac, jer ni A1 ni HT nemaju ni volje ni želje upuštati se u ovu priču.
HT parazitira na prisvajanju DTK mreže koja se velikim dijelom gradila u bivšoj državi i nešto malo u ovoj prije privatizacije HT-a, a A1 je kupovao fiksne operatere koji su ili bili u gadnim problemima ili bi bili jedini kupac (već sam postao scenarij sa Iskonom).
osobno navijam za UG kako zbog tržišta u cjelini, tako i zbog korisnika i malih dioničara.
A1 će vjerojatno ponuditi neku fer cijenu ili nešto ispod, UG će vjerojatno imati i onaj adut tv prava za HNL o kojem su kolege pričale, a ni kapital za ulaganje im nije nikad dosad bio problem.
ne smijemo zaboraviti i da iza UG stoji i Europska banka za obnovu i razvoj koja budno prati domaće tržište kapitala.
pratio sam ja ovo od početka, logirao se odmah da mi netko ne mazne nick ali sam imao nekih problema zbog adrese koja ide na ime ( i ne znam koja mi je) jer koristim gmail. istina bok nije se imalo šta pametno ni napisati. nadam se da će se to promjeniti.
"Komisija navodi da pouzdanost internetske povezanosti u Hrvatskoj izaziva zabrinutost. Kućanstva nemaju pristup brzom širokopojasnom internetu, posebice u ruralnim područjima, što predstavlja prepreku za rad i učenje na daljinu, posebice za studente, siromašnije obitelji i osobe s invaliditetom. Postoji rizik da te skupine stanovništva budu isključene iz naglog prijelaza u digitalno društvo."
Radi se dosta po pitanju sirenja opticke infrastrukture u ruralnim podrucjima u zadnje vrijeme... Imas HT koji je u PGZ poprilicno jako krenuo sa planiranjem i izgradnjom opticke infrastrukture u ruralnim podrucjima... A druga stvar je da je u PGZ pokrenut RUNE projekt kojim se spajaju ruralna podrucja na opticke mreze - https://www.ruralnetwork.eu/hr.html, to je neki projekt koji se radi zajedno sa Slovencima i financiran je od strane CEBF - https://www.cebfund.eu.
Radi se dosta po pitanju sirenja opticke infrastrukture u ruralnim podrucjima u zadnje vrijeme... Imas HT koji je u PGZ poprilicno jako krenuo sa planiranjem i izgradnjom opticke infrastrukture u ruralnim podrucjima... A druga stvar je da je u PGZ pokrenut RUNE projekt kojim se spajaju ruralna podrucja na opticke mreze - https://www.ruralnetwork.eu/hr.html, to je neki projekt koji se radi zajedno sa Slovencima i financiran je od strane CEBF - https://www.cebfund.eu.
možda u PGZ.
al znam da optika nije dovedena ni u rubno područje Splita (Strožanac - mjesto na samoj granici Grada Splita i Općine Podstrana), a da ne spominjem okolicu Trogira ili Dalmatinsku zagoru.
govorimo o području oko 2. grada po veličini u RH i području od oko 500.000 ljudi (aglomeracija Trogir - Omiš).
tu je zadnje ulaganje HT-a bilo prije njegove privatizacije, a vidimo kako se A1 "satrao" da korisnike privuče sebi.
da ne spominjem potrebe radi turizma i slično.
bez jakog trećeg svi gubimo i tu se više nema šta ni dodati ni oduzeti.
Povodom trenutne situacije oko potencijala rasta cijene, pitam poznavaoce, kako to da je taj potencijal bio tako skriven da je godinama cijena bila oko 2 kune i niže. Kada se još laički pogleda odnos duga i kapitala ne čudi me da kupci ne lome na ovim cijenama. Kada ukalkuliramo i da je to hrvatsko tržište kapitala ljudi se boje povratka na kunu ili dvije gdje bi gubici bili golemi. Strah je tu prisutan.
Povodom trenutne situacije oko potencijala rasta cijene, pitam poznavaoce, kako to da je taj potencijal bio tako skriven da je godinama cijena bila oko 2 kune i niže. Kada se još laički pogleda odnos duga i kapitala ne čudi me da kupci ne lome na ovim cijenama. Kada ukalkuliramo i da je to hrvatsko tržište kapitala ljudi se boje povratka na kunu ili dvije gdje bi gubici bili golemi. Strah je tu prisutan.
ne morate nas ništa pitati.
uzmite knjigu dioničara i malo istražujte na internetu.
tamo sa preko 100.000 dionica ima dosta ljudi iz financijskog sektora koji su ovo kupovali baš oko 2 kn.
i dajte malo provrtite forum.
kolege su se stvarno potrudili da iskopaju sve moguće i nemoguće podatke vezano za evaluacije i slične transakcije u okruženju.
i na kraju donesite svoju odluku.
Display MoreRadi se dosta po pitanju sirenja opticke infrastrukture u ruralnim podrucjima u zadnje vrijeme... Imas HT koji je u PGZ poprilicno jako krenuo sa planiranjem i izgradnjom opticke infrastrukture u ruralnim podrucjima... A druga stvar je da je u PGZ pokrenut RUNE projekt kojim se spajaju ruralna podrucja na opticke mreze - https://www.ruralnetwork.eu/hr.html, to je neki projekt koji se radi zajedno sa Slovencima i financiran je od strane CEBF - https://www.cebfund.eu.
možda u PGZ.
al znam da optika nije dovedena ni u rubno područje Splita (Strožanac - mjesto na samoj granici Grada Splita i Općine Podstrana), a da ne spominjem okolicu Trogira ili Dalmatinsku zagoru.
govorimo o području oko 2. grada po veličini u RH i području od oko 500.000 ljudi (aglomeracija Trogir - Omiš).
tu je zadnje ulaganje HT-a bilo prije njegove privatizacije, a vidimo kako se A1 "satrao" da korisnike privuče sebi.
da ne spominjem potrebe radi turizma i slično.
bez jakog trećeg svi gubimo i tu se više nema šta ni dodati ni oduzeti.
Meni su kao poslovnom korisniku u Ugovor upisali simetričnu brzinu 100/100 (tako nešto), ne znajući da infrastrukture u gradu u kojem radim za to nemaju.
Onda su kroz cijelu ulicu provukli optiku.
Display MorePovodom trenutne situacije oko potencijala rasta cijene, pitam poznavaoce, kako to da je taj potencijal bio tako skriven da je godinama cijena bila oko 2 kune i niže. Kada se još laički pogleda odnos duga i kapitala ne čudi me da kupci ne lome na ovim cijenama. Kada ukalkuliramo i da je to hrvatsko tržište kapitala ljudi se boje povratka na kunu ili dvije gdje bi gubici bili golemi. Strah je tu prisutan.
ne morate nas ništa pitati.
uzmite knjigu dioničara i malo istražujte na internetu.
tamo sa preko 100.000 dionica ima dosta ljudi iz financijskog sektora koji su ovo kupovali baš oko 2 kn.
i dajte malo provrtite forum.
kolege su se stvarno potrudili da iskopaju sve moguće i nemoguće podatke vezano za evaluacije i slične transakcije u okruženju.
i na kraju donesite svoju odluku.
Kolega nimimada vi ste se malo pobrkali, ovo ovdje nije skup prodavatelja dionica Optime gdje bismo mi vas trebali uvjeriti u nesto sto eto vi sami ne vidite ili vam nije izgledno, a sve u cilju da vam utrpamo nase dionice. Stoga nema razloga da se po n-ti put za vase potrebe nesto razlaze i ponavlja, a ukoliko vas zakljucak po pitanju valuacije nije za vas povoljan, pronadjite druge prilike, ne brinite za nas... i sretno zaista....
Savjet - prouciti tko je prodavao ispod 2kn i radi cega, onda ce stvari biti malo jasnije...