margin ekipa, ne tvrdim ali mislim da nešto brkate, naime na listama je popis dionica koje banka prihvaća kao kolateral ali nisam baš siguran da vam banka uvjetuje koje dionice ćete kupovati margin kreditom
Poluge i margine
-
-
-
Ja sam u zalogu nudio podravku sa dvostrukim vecom vrijednosti nego li je margin, ali Jadroplov ne moze.
Postojao je popis dionica koje su se mogle uzeti.
-
margin ekipa, ne tvrdim ali mislim da nešto brkate, naime na listama je popis dionica koje banka prihvaća kao kolateral ali nisam baš siguran da vam banka uvjetuje koje dionice ćete kupovati margin kreditom
sory ekipa, ipak sam bio u krivu...sada sam malo proroštao margine i osim pobe, svi jasno naznačuju da se kredit odobrava za kupnju dionica sa popisa...nekada nije bilo tako i to mi nema smisla ako daješ kvalitetan kolateral i još moraš na bankin skrbnički koji košta i plaćati visoke kamate koje skupa budu i preko 10%...svakako bolje onda uzeti nenamjenski
-
sory ekipa, ipak sam bio u krivu...sada sam malo proroštao margine i osim pobe, svi jasno naznačuju da se kredit odobrava za kupnju dionica sa popisa...nekada nije bilo tako i to mi nema smisla ako daješ kvalitetan kolateral i još moraš na bankin skrbnički koji košta i plaćati visoke kamate koje skupa budu i preko 10%...svakako bolje onda uzeti nenamjenski
Tako je, banka strogo definira koje dionice smijes kupovati na margin. Kod Croatie sam zadnje dvije godine imao 5% kamatu.
-
To je idiotski da ti uvjetuju sta ces kupiti 🤣🤣🤣 znaci nema sanse da bi bio kupio jdpl, ili bilo koju drugu ubijenu dionicu, nego samo onu koja je turbo stabilna, debilana.
Bitno je sta ces dati za kolateral i kako ces pokrivati taj gubitak tih dionica koje si zalozio, koji ce ti K...c da mozes kupit valmar, t com ili ove stabilne, di te dođe veca kamata margina od godisnjeg rasta dionica
-
Margin je opasan ali u situciji kad imas dobro pokriće može uskočiti upomoć.
Ima san želju kupiti brodova a nisan se tia odreci uglavnom dividendnih dionica.
Da bi smanjia rizik napravia sam sljedece:
Proda san “stabilnije” dionice i kupia brodove.
Otisa u banku i zalozia “stabilnije” dionice i malo Atpl.
Preko Margina kupim opet one prodane “stabilnije” i smanjim rizik tako da nemam ili jako malo volatilnih brodova na marginu.
Za osigurač u zalogu više od trazenog minimuma.
Naravno u rezervi još dionica za dodati...
-
Evo mogu potvrditi da kod 2 banke sigurno mozes na margin kupovati Atpl i sam koristim margin vec 4 godine naravno i za Atpl i nisam ljubitelj ruskog ruleta kolega Moller😉
Koliko je osiguranje, do kojeg iznosa budeš miran. Oni određuju ili ti kažeš evo vam 500 komada i dok ne dođe do 200 ne tražite me da nadoknadim osiguranje povrata ?
-
To je idiotski da ti uvjetuju sta ces kupiti 🤣🤣🤣 znaci nema sanse da bi bio kupio jdpl, ili bilo koju drugu ubijenu dionicu, nego samo onu koja je turbo stabilna, debilana.
Bitno je sta ces dati za kolateral i kako ces pokrivati taj gubitak tih dionica koje si zalozio, koji ce ti K...c da mozes kupit valmar, t com ili ove stabilne, di te dođe veca kamata margina od godisnjeg rasta dionica
Ako uzmes recimo 100 000 kn kredita
Stavis polog dionica za vrijednost 200 000 kn
Na racunu imas 100 000 kn viska.
Taj visak ti je dozvoljeno isplatiti sebi na racun(moras prodati za taj dio dionica)
Ili za taj visak mozes kupiti dionica vanka liste.
Kvaka je u tome da moras telefonski nazvati brokera.On te upozori da kupujes dionice preko margina koje nisu dozvoljene i da ti se taj dio ne ubraja u potporu ako krene nizbrdo.Razgovor je snimljen.
Kad ih kupis ne moras ali mozes ih prebaciti na drugi skrbnički.
Ako zagusti lipo ih je imati da prve odlepršaju.
-
Taj visak ti je dozvoljeno isplatiti sebi na racun(moras prodati za taj dio dionica)
Kvaka je u tome da moras telefonski nazvati brokera.On te upozori da kupujes dionice preko margina koje nisu dozvoljene i da ti se taj dio ne ubraja u potporu ako krene nizbrdo.Razgovor je snimljen.
Ako sam dobro skuzio, da bi dobio 100000kn kredita treba:
-Staviti polog recimo 1100 dionica HT cca 200000kn
-onda prodati 550 dionica HT-a iz pologa???
-
Prodas HT i kupiš npr ATPL u normalnom trgovanju.
Odes u banku staviš HT 70% i npr ADRS2 30% za polog I kupiš Ht (nesto drugo ili mix)ponovo nazad.
Malo tramaka i extra brokerske naknade ali mirnije spavas.
Ht spada u 1. Kategoriju dionica tako da na njegovu cijenu dobijes 250% za ulog.
Tako da bi za cca 1100 dionica moga dobiti 500000kn kredita.
Kad bi pocelo padati neznam kako bi to brutalno bilo na ovoliki omjer 🤨
Preporuka je staviti više vrsta dionica u zalog i više vrsta kupiti, malo prošarati.
....biti spreman na odgovor u najgorem scenariju.
-
-
Sve skuzio, bio mi je cudan premali postotak kredita koji dobijem na 200000Kn pologa.
Ovo 250% je ok.
-
Stvar je zapravo prilicno jednostavna. Croatia banka ima zgodnu tablicu gdje su pojasnjene sve bitne tocke pa nju dajem za primjer, ali prica je u svim bankama slicna.
Croatia ima 3 modela kredita gdje u ovisnosti o visini poluge postrozuju kriterije. Poluge su od 1:1 do 3:1.
Uzmimo za primjer 1. model. Omjer kredita i vrijednost portfelja je 1:1. To znaci da ako je vrijednost dionica koje si dao u zalog recimo 100.000 kn mozes dobiti kredit u iznosu od dodatnih 100.000 kn. To znaci da je portfelj/kredit koeficijent 2,0. Portfelj je 200.000 (tvoje zalozene dionice + kredit), kredit 100.000, dakle koeficijent je 2,0.
Margin call dobijes ako ti vrijednost ukupnog portfelja padne za 10%, odnosno kada portfelj/kredit omjer padne ispod 1,8. Dakle, margin call u ovom primjeru dobijes ako ti vrijednost portfelja padne ispod 180.000.
Ukoliko ti u nekom trenutku vrijednost portfelja naraste preko koeficijenta 2,0, taj iznos novaca koji je preko tog koeficijenta mozes banku traziti da ti isplati na osobni racun. Dakle, ako ti taj portfelj iz primjera poraste za recimo 10%, znaci na 220.000, ovih 20.000 "viska" mozes si isplatiti na racun. Ubires profit.
Croatia banka ima listu dionica koje primaju u zalog za kredit, a ujedno iskljucivo te iste dionice smijes i kupovati sa kreditom.
Kolega Infinity kaze da sa tim iznosom novaca koji premasuje 200.000 kn mozes, umjesto isplacivanja na racun, u dogovoru sa bankom kupovati i neke druge dionice koje nisu na listi dionica koje banka prihvaca kao kolateral, ali te dionice se onda ne ubrajaju u dio portfelja kojim garantiras za kredit. Osobno nisam znao da je i ova varijanta moguca, ali ne vidim zasto bi to bilo zabranjeno jer ti banka vec omogucava da tim novcem slobodno raspolazes, odnosno isplatis si na racun.
Sto je veca poluga kredita koji uzimas, to je strozi kriterij liste dionica moje primaju u zalog, odnosno koje smijes sa kreditom kupovati.
-
Skužaj tek sad vidim,mislia san da pitas za pokusati izbjeci vecu volatilnost.
Tebe zanima kupiti npr JDPL koji nije na listi?
Sad zapravo vise neznam sto me pitaš 😅 pa mi je i teze odgovoriti 🙄
Polog nekih dionica vrijednosti 200 000
Dobijes kredit 200 000
Total 400 000
Mozes kupovati samo dionice s liste
Margin call je na 10% odnosno na 360 000
Ako stavis u polog 300 000
Kredit 200 000
Total 500 000
Margin call ti je isto na 360 000
Napravia si sebi situaciju di imas 100 000
viška.Ako kupiš za tih 100 000 JDPL on ti ne pomaže u propadanju ostalih (ko da ne postoji).
Jesmo uspili?
-
JDPL možete kupovati preko Croatia banke, ima tu dionicu na listi.
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner
May 26, 2021 at 12:21 PM - Dionice
- LodeRunner