možda je to rješenje za naše antivaksere?
neće moći kazati da se boje igle
ma siguran sam da kolegica ima još toga u sebi. Tri put je tri put Ja sam čak imao nešto Moderne, sreća pa sam izašao ranije. Na koliko bi se trebala MRNA odbit?
možda je to rješenje za naše antivaksere?
neće moći kazati da se boje igle
ma siguran sam da kolegica ima još toga u sebi. Tri put je tri put Ja sam čak imao nešto Moderne, sreća pa sam izašao ranije. Na koliko bi se trebala MRNA odbit?
pa jos je relativno nisko
Emile, kućo stara!
vratio se ti nama na topic, pa gdje si bio?
kripto jel?
Ili gledajte ovu igru na EGLE:
Q3 i, znamo prema najavi, Q4 su vrlo dobri i nema razloga da 1H/22 ne ostane jednako dobar, za to isto imamo najave s više raznih strana.
Divka recimo $6-$7 za 4 slj. kvartala. To je $4.2-$5.6 neto s porezom. Vrše otkup dionica i recimo da cijena naraste sasvim malih 10%-15% u godini dana. Ipak smanjuju i dug, logično da vrijedi više.
Kad na rast cijene dodate i ukamaćenu reinvestiranu divku, nije li to nekih 23%-25% gore? Na prste jedne ruke računam i sve vrlo, vrlo konzervativno. Kao hedge, sve više od toga je plus
Na osnovu čega predviđate da bi mogli isplatiti dividendu?
ne predviđam, čitajte izvješća!
30% kvartalne dobiti ide u divku, ovaj kvartal već ide
provjerite jedan od mojih postova na ovoj temi, ima i datum isplate i iznos
ne predviđam, čitajte izvješća!
30% kvartalne dobiti ide u divku, ovaj kvartal već ide
provjerite jedan od mojih postova na ovoj temi, ima i datum isplate i iznos
ok, thanks... našao sam.
ERJ izbacio izvješće i koliko vidim nije loše. Nešto malo lošije od očekivanog (estimated) ali pozitivno.
pa jos je relativno nisko
Emile, kućo stara!
vratio se ti nama na topic, pa gdje si bio?
kripto jel?
ma tu sam ja al pregorio sam od grafova:)
kripto standardno
tamo nema greske...
Jučer sam si obećao izvesti naoko suludi manevar, rasprodati PANL i kupiti Ares i Whitestone / Acre, Wsr/.
I eto ih gdje su sad....
imam nos, no motorika mi je slaba.
MPW mi je super, al ga imam malo, swn aimam više ak je slab.
Morati ću poraditi na samospoznaji
Short:
PTON, MRNA, NKLA, SAVA.
Mislim da bi i Martina Dalić bila zadovoljna.
Ona je shortala Agrokor.
i tako... dok sam gore objašnjavao zašto SWN ne bih ulazio long, ista priča se javila i na Seeking Alpha u članku CNX Res: Red-Headed Step-Child of the Marcellus (ako nemate pretplatu, mogu vam poslati .PDF)
oni su od jučer bullish na dionicu CNX i otkrili su je nakon dva mjeseca što smo je stavili i mi ovdje
dakle kasne
stvari nisu jednostavne, i ovdje se javlja izvjesna ne-mala količina ($1,3 mlrd) financijskih derivativa kao gubitak u RDG i ujedno obveza u bilanci, no ovako oni brane tu praksu:
Quote...Hedging to the tune of about ($1,376 mm) that went against them, and the volumes-about 94% of their 2021 production, have helped to put a kibosh on the stock. I am not going to club them for this practice as it is pretty common for gas producers to put a floor price on their production to ensure they can meet their obligations.
Don Rush CFO, comments here defending their hedging philosophy-
We view our hedging philosophy is right way risk mitigation, meaning that our free cash flow and capital investments are protected should prices fall for a few years. And on the opposite side, if we have to though, a mark-to-market loss on our hedge book, that means the future annual free cash flow generation of the company has actually increased as we still have a significant open volumes in the future......Essentially they are willing to sacrifice potential upside to ensure they make a steady predictable return. I suppose if gas prices were still sub-$2.00 we'd be patting them on the back.
neću duljiti, ostatak u članku, target price $24
Jučerašnji dan, odnosno cijeli tjedan mi je definitivno potvrdio tezu da se u shortu zarađuje - bolje i brže (ne i lakše). No, nisam se dobro pripremio, treba biti brz na okidaču, posebice u doba objave earningsa (čekati iza 22h).
Pročešljati ću ovaj vikend što nas čeka idući tjedan, baš po ovim papirima koji su poput PTON, napuhane zvijezde, igračke za malu djecu bez prihoda i/ili dobiti, samo fešn.
Tu bi stavio možda za početak BYND, LMND i takve.
Šteta što sam neki dan kasno vido Zillow (hvala kolega accountant) za tu dojavu.
Tu mi se dogodio manji tipfeler. Inače imam sistem trgovanja, kojeg se dosta često i držim (odnos tajminga, veličine pozicije, sentimenta, općeg sentimenta na tržištu).
No, da skratim, na IB mi je predefinirana količina 100 komada. Nisam bio spreman puno riskirati, a i bilo je hoće li odbijanac ili neće. "Smanjim" ja na 70 kom (po npr 66$), i gledam, curi ona cent po cent. Odjednom drop od skoro dolara. Meni u p&l piše +650. Brže bolje pokušavam dokučiti gdje je problem (matematika mi nije jača strana), kad ono ja držim 700 kom, umjesto 70. Dakle short od skoro pa 50.000,00$. Uglavnom, na kraju sam izašao van sa dobrim plusom.
Moglo je isto takvom brzinom okrenuti i gore...
Čini mi se OK članak.
Ako i laje na pogrešno drvo gradi se momentum.
Rivian planiram popratit kako će se IPO odvijati. To bi isto mogla biti zanimljiva priča.
Gledam baš TSLA kad to okrene prema dolje shorteri će doći na svoje.
Sve više razmišljam da i ja po malo krenem u short vode. Za početak oprezno...
Ne znam jel ko gledao ranije ali čini mi se da tu dugoročnije ima nešto, meme stock MVST proizvođač EV baterija i sistema za brzo punjenje. Za sada TA izgleda obećavajuće ali naravno treba pripazit da ne okrene unatrag.
problem sa svim tim 'pričama' (doslovno priče, moraš vjerovati u forward statement) je da se nemaš za što uhvatiti, gdje je 'meso' za recimo Fisker koji samo najavljuje sklopljene ugovore, obećava neke količine u proizvodnji koja tek ima doći, sklapa ugovore s Magnom?
ili recimo FCEL koji doslovno nije profitabilan od 1997. godine (nevjerojatno, imate članak na yahoo.finance) i gdje sam CEO kaže 'me may never be profitable...'
kako ćeš, po kojoj logici, uložiti u društvo kada sam glavni čovjek to kaže? i baš sam išao škicnuti zadnje izvješće je predano 14. rujna, naravno gubitak kao što je čovjek i obećao; ali to ne smeta jer je od tada dionica skočila s $6 na preko $9, čak mislim da je opet ovih dana bio neki hype oko ugovora
dakle samo ugovori, nešto se događa ali slabo prihodi i dobit; novčani tok vidi novce jedino kad se jave novi investitori putem privatne ili javne ponude
ne znam, mene učili da društvo koje stalno gomila gubitke i nije profitabilno jede svoju supstancu odn. treba ga iznova dokapitalizirati, to znači razrjeđivanje postojećih dioničara... meni bilo toga dosta gledati na PTKM, DDJH i sličnima
meme stocks i ovakve 'priče' možeš jedino trejdati, jahati na valu likvidnosti... ako zaspiš u njima začas te čeka šišanje ako ispliva kakva nezgodna vijest
tu nema razlike u odnosu na biotech gjde je jednaka logika, analitičari daju preporuke koje padaju u vodu ako od lijeka ne bude - ništa!
šort je druga spika, to ima svoju logiku... recimo u petak je bilo sva sila prilika, nauštrb PFE i leisure dionica poput avio kompanija, hotela i bookinga padalo je sve sa suprotnim predznakom: MRNA, BNTX, NVAX kao i lockdown dionice poput Zoom-a
ili Zillow koji mislim da još uvijek nije vidio dno jer njima se poslovni model doslovno raspada
ima još jedna slična Zillowu a to je OPEN, ista branša i model poslovanja; ona se za sada drži ali mislim da je samo pitanje vremena kad će i oni objaviti lager nenaplativih stanova; ipak tu je drugar Chamat Palihapitiya koji će vjerojatno nekako uspjeti upakirati 'priču'
dakle pazite se s 'pričama'... one su dobre za Pixar i Disney
za trgovanje samo trejd uz puno opreza
vaš
a.
PS
ako vam se gledaju dobre priče, a tko već nije, pogledajte Life of a Pi
gdje prestaje istina a počinje imaginacija.. ili halucinacija možda?
mi ljudi smo skloni vjerovati u priče pa tako i na tržištu kapitala izmišljamo stalno nove?
što o pričama i ljudskom rodu, i napretku vezanim uz priče, kaže Yuval Harari
zakoni koji pišemo su isto priče, čista imaginacija u koju vjerujemo jer iza toga stoji neki autoritet/država
zanimljivo je to sve
accountant na listu za short treba staviti i OPEN (premda mi je neko vrijeme i bila na listi ali sam ju skinuo).
Moram javno pohvaliti kolegu accountant , stvarno ste svi mogli zaraditi samo da ste čitali njegove analize (koje su se pokazale točnima). Čovjek radi bolje nego SA ili slični. Samo naprijed. Jedna od najljepših ljudskih osobina je dijeljenje znanja i spoznaja, a još je ljepše kada se može na tome zaraditi. A mogli smo (ste) svi zaraditi. Da ste zaradili, svaki ponaosob bi mu bili dužni barem večeru.
Volio bih moći tako lijepo opisati svoj model trgovanja, način na koji donosim odluke, zašto ih donosim, zašto ih donosim baš u tom trenutku, ali nije to tako jednostavno. Nakon toliko pročitane literature, nakon toliko sati buljenja u grafove, stvari krenu po inerciji.
U zadnjih npr. 15 trgovinskih dana sam imao dva negativna (minus 700, minus 30). Sve ostalo plusevi.
Na YouTube ima dobar video, zašto je day trade i scalp poput igranja videoigara, u kojima sam svojevremeno jako uživao i bio izrazito uspješan (generacija COD4).
fajrvol short je super, dok ne skužiš da papir može i gore.
Display Moreproblem sa svim tim 'pričama' (doslovno priče, moraš vjerovati u forward statement) je da se nemaš za što uhvatiti, gdje je 'meso' za recimo Fisker koji samo najavljuje sklopljene ugovore, obećava neke količine u proizvodnji koja tek ima doći, sklapa ugovore s Magnom?
ili recimo FCEL koji doslovno nije profitabilan od 1997. godine (nevjerojatno, imate članak na yahoo.finance) i gdje sam CEO kaže 'me may never be profitable...'
kako ćeš, po kojoj logici, uložiti u društvo kada sam glavni čovjek to kaže? i baš sam išao škicnuti zadnje izvješće je predano 14. rujna, naravno gubitak kao što je čovjek i obećao; ali to ne smeta jer je od tada dionica skočila s $6 na preko $9, čak mislim da je opet ovih dana bio neki hype oko ugovora
dakle samo ugovori, nešto se događa ali slabo prihodi i dobit; novčani tok vidi novce jedino kad se jave novi investitori putem privatne ili javne ponude
ne znam, mene učili da društvo koje stalno gomila gubitke i nije profitabilno jede svoju supstancu odn. treba ga iznova dokapitalizirati, to znači razrjeđivanje postojećih dioničara... meni bilo toga dosta gledati na PTKM, DDJH i sličnima
meme stocks i ovakve 'priče' možeš jedino trejdati, jahati na valu likvidnosti... ako zaspiš u njima začas te čeka šišanje ako ispliva kakva nezgodna vijest
tu nema razlike u odnosu na biotech gjde je jednaka logika, analitičari daju preporuke koje padaju u vodu ako od lijeka ne bude - ništa!
šort je druga spika, to ima svoju logiku... recimo u petak je bilo sva sila prilika, nauštrb PFE i leisure dionica poput avio kompanija, hotela i bookinga padalo je sve sa suprotnim predznakom: MRNA, BNTX, NVAX kao i lockdown dionice poput Zoom-a
ili Zillow koji mislim da još uvijek nije vidio dno jer njima se poslovni model doslovno raspada
ima još jedna slična Zillowu a to je OPEN, ista branša i model poslovanja; ona se za sada drži ali mislim da je samo pitanje vremena kad će i oni objaviti lager nenaplativih stanova; ipak tu je drugar Chamat Palihapitiya koji će vjerojatno nekako uspjeti upakirati 'priču'
dakle pazite se s 'pričama'... one su dobre za Pixar i Disney
za trgovanje samo trejd uz puno opreza
vaš
a.
PS
ako vam se gledaju dobre priče, a tko već nije, pogledajte Life of a Pi
gdje prestaje istina a počinje imaginacija.. ili halucinacija možda?
mi ljudi smo skloni vjerovati u priče pa tako i na tržištu kapitala izmišljamo stalno nove?
što o pričama i ljudskom rodu, i napretku vezanim uz priče, kaže Yuval Harari
zakoni koji pišemo su isto priče, čista imaginacija u koju vjerujemo jer iza toga stoji neki autoritet/država
zanimljivo je to sve
Da se osvrnem na to što kaže kolega accountant, podržavam sve što je kolega rekao i volim čitati šta svi pišete .
Moja preporuka za MVST se odnosila na trade ili kratak Swing uz ogroman oprez nikako long držanje jer je to "meme" diona dok ima momenta ide prema gore kao što smo vidjeli sa OCGN. Tu sam kao što možete vidjeti ranije ulazio sa novcima koje mogu slobodno pogubiti i nikom ništa jer je to lutrija ali se ovaj put isplatilo.
Ja sam ne preferiram long ulaganje ( kao što sam rekao ranije long sam dva-tri mjeseca kad me zatekne kao PFE ranije pa se ne mogu izvući. Makar i tu bi se dalo razgovarati jer je svatko tko je ostao long u PFE mogao dobro zaraditi. Više volim jahati na valovima uz stop loss obavezno.
Ako pogledamo dione na US marketu 80% a možda i više ih je napucano do neba i u svakom trenutku mogu dolje bez ikakvog upozorenja međutim smatram da se pravilnim odabirom trenutka može zaraditi lijep prinos ovisno o praćenju raspoloženja tržišta. Npr. u ovih par mjeseci energy stocks kao DVN ili XOM itd. su otišle gore skoro za duplo ili recimo TSLA al to je tek priča za sebe.
Više volim tehnološke dione i većina diona koje pratim su takvog tipa, u brodare se ne razumijem tako da ih zaobilazim (makar je i tu bio vidljiv trend u ovom slučaju prema gore svi znamo zbog čega).
Da se nadovežem uz shortanje, bitno je da svi znamo koje su nam realne mogućnosti i koji nam je "prag boli". Ja se recimo ne usudim ići preko poluga i okretati sredstva koja nemam baš iz razloga što se sa tržištem ne može upravljati ili još gore ići kontra trenda koji se okrene u sekundi.
Pored toga vjerojatno nas čitaju i kolege koje imaju jako malo iskustva ili se sa dionicama susreću tipa samo preko revoluta ili tradinga. Najbolji savjet koji netko može dati je ne držati sva jaja u istoj košari (makar mi taj izraz ide na živce - ne znam zašto) ali je jako točan i koristan.
Kad sam se već raspisao kruzeri, avio kompanije i leisure dione su naglo skočile i mogu označavati konačno trend prema gore međutim može biti i bull trap što ostaje za vidjeti kako će se stvari odvijati.
Meni CCL i UAL u finom plusu ovih par dana, ERJ kojeg sam jučer kupio nakon onog pada u Četvrtak trenutno na +6% ali ništa nije sigurno naravno.
Kolege, čitam Vas i pratim koliko stignem, ali uz redovni posao ne stigne se biti aktivan ko vi i tako zarađivati.
Imate li koji prijedlog za više tjedni-mjesečni long što očekujete lijep prinos? Da ne moram "svaki dan gledat kako stablo u šumi raste".
Dok ne odem na godišnji ili u državnu firmu ili pogodim neki pick da ne moram više bit zaposlenik, pratim Vas sa štovanjem
Pazite sa PFE idući tjedan, tko misli kupovati i/ili dalje držati. Širi se (očito) fake news da je CEO uhićen. Zbog nekakve prevare, a i ima dosta demantija (znanstvenih) o toj njihovoj piluli za Covid.
A tu je i neki double top...