1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Ideje za ulaganje

Ulaganje u solarne elektrane

• ivan0003
  • May 14, 2020 at 10:52 PM
  • D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 21, 2023 at 10:17 AM

A što će vam baterija ako imate već priključak struje?

Quote from etoimene
    Quote from barbosa 2.0

, u DE prosječan stan ima 250eur struje .

Pa što rade s tom strujom?!?!?!

Meni je ispod 20 EUR mjesečno. LED žarulje, indukcijsko kuhalo, frižider i ostali kućanski aparati klasika.
    10x je skuplja struja u D?

Bojler koristiš, živiš u kući? Koliko te grijanje dođe godišnje ?

Edited once, last by D_artagnan: Merged a post created by D_artagnan into this post. (September 21, 2023 at 10:19 AM).

• discover
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    434
    • September 21, 2023 at 10:24 AM
    Quote from barbosa 2.0

*discover, kako misliš "samogradnja" na koji način...inaće nisam podbornik samogradnji gdje se prilagođavaju polovne auto baterije sa skrpanim BMS-ovima, ja to nikada ne bi stavljao u kuću...

mislim na nove nekorištene "automotive grade" EVE LF280K LiFePO4 x8 komada DDP 800$ od provjerenih kineskinja, za ovih još 100tinjak eura se složi bms i ostale sitnice

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • September 21, 2023 at 10:25 AM
    Quote from D_artagnan

matematika, ako su mrežarina i struja skupe, isplati se i pohrana... niti ovaj sustav gdje mrežu besplatno koristiš kao bateriju neće trajati još dugo, sada sve što isporučiš u mj. dana možeš besplatno i povući kao iz baterije a u novom zakonu koji dolazi do kraja 2025. to će biti ukinuto i naplačivati će se mrežarina na svu struju koji povučeš iz mreže...

*discover, znaš da ih kod puštanja u pogon moraš iznivelirati u 0,01v i da pretvarač sa bms-om bude povezan utp kablom radi kontrole baterije ...imao sam velikih problema u takvim sustavima kada sam spajao originalne baterije jer su svaka imale svoj bms ali kod tebe je nešto drugačije jer tebi sve idu na jedan bms ali svakako imati pretvarač sa kontrolerom za litijku i onda je to ok.

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • September 21, 2023 at 11:10 AM
    Quote from D_artagnan

Bojler koristiš, živiš u kući? Koliko te grijanje dođe godišnje ?

Plinski. Dvoetažni stan potkrovlje. 600-800 EUR.

Možda je ono 250 EUR godišnje. :)

Ako je grijanje na struju, onda je ona cifra čak i moguća. Ta fosilna goriva su koma.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • September 21, 2023 at 11:10 AM

švabe su nedavno srušili 6 ili 8 vjetroelektrana da bi iskopali ćumur koji se tu nalazi. nekako se ne mogu oteti dojmu da tu neko nekog laže...

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 21, 2023 at 11:31 AM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from D_artagnan

matematika, ako su mrežarina i struja skupe, isplati se i pohrana... niti ovaj sustav gdje mrežu besplatno koristiš kao bateriju neće trajati još dugo, sada sve što isporučiš u mj. dana možeš besplatno i povući kao iz baterije a u novom zakonu koji dolazi do kraja 2025. to će biti ukinuto i naplačivati će se mrežarina na svu struju koji povučeš iz mreže...

*discover, znaš da ih kod puštanja u pogon moraš iznivelirati u 0,01v i da pretvarač sa bms-om bude povezan utp kablom radi kontrole baterije ...imao sam velikih problema u takvim sustavima kada sam spajao originalne baterije jer su svaka imale svoj bms ali kod tebe je nešto drugačije jer tebi sve idu na jedan bms ali svakako imati pretvarač sa kontrolerom za litijku i onda je to ok.

Tko zna šta i kako će bit 2025. dal će ukinuti ili neće,

Može link na taj novi prijedlog zakona ili to onako rekla/kazala?

• discover
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    434
    • September 21, 2023 at 11:35 AM
    Quote from barbosa 2.0

zapravo se ne moraju iznivelirati, jedino što moraju imati je bms

top balancing je svakako poželjan jer se tako maksimizira iskoristivi kapacitet cijele baterije, ali ako i nisu u početku to bms napravi s vremenom

ako bms ima aktivni balancer to onda ide brže, ali ako ima samo pasivni može trajati i danima, ali nije da se "mora"

tehnički ni pretvarač ne mora biti spojen s bms-om, a definitivno ne mora biti spojen utp kablom

bitno je da su stavljene ispravne postavke u bms i u pretvarač

ako se spaja više baterija paralelno, svaka mora imati svoj bms, tako je i kod mene

i komuniciraju s centralnim sustavom bežično

tko nema iskustva s ovim preporučam gotove "server rack" plug and play baterije, a može i "power wall" varijanta, jeino što su još uvijek mrvicu skuplje od samogradnje, ali ni to više nije toliko strašno ako imaš dobrog dobavljača.. al da sad ne reklamiram

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • September 21, 2023 at 2:22 PM
    Quote from discover
    Quote from barbosa 2.0

zapravo se ne moraju iznivelirati, jedino što moraju imati je bms

top balancing je svakako poželjan jer se tako maksimizira iskoristivi kapacitet cijele baterije, ali ako i nisu u početku to bms napravi s vremenom

ako bms ima aktivni balancer to onda ide brže, ali ako ima samo pasivni može trajati i danima, ali nije da se "mora"

tehnički ni pretvarač ne mora biti spojen s bms-om, a definitivno ne mora biti spojen utp kablom

bitno je da su stavljene ispravne postavke u bms i u pretvarač

ako se spaja više baterija paralelno, svaka mora imati svoj bms, tako je i kod mene

i komuniciraju s centralnim sustavom bežično

tko nema iskustva s ovim preporučam gotove "server rack" plug and play baterije, a može i "power wall" varijanta, jeino što su još uvijek mrvicu skuplje od samogradnje, ali ni to više nije toliko strašno ako imaš dobrog dobavljača.. al da sad ne reklamiram

Display More

meni kupci uglavnom gledaju baterije 200/25,6 ili 200/300 12,8v i ako nije pretvarač sa postavkama za litij bude problema sa punjenjem pa čak i pražnjenjem pošto bms-i sporo reagiraju/nivelraju pa se pale alarmi na pretvaraču unatoć litij postavkama, kod pretvarača i litijki sa direktnom vezom/linkom, te stvari se ne događaju.

i upravo na to što navodiš na kraju posta o "power wall" varijanti sam aludirao u postu ranije, takve stvari su po energetskim i sigurnosnim normama softverski kontrolirane i hardverski prilagođene za ugradnju u životni prostor, odnosno provjerene i certificirane i nisu nešto puno skuplje,npr. 10kw wallbox litijka košta 3keur, cfe modularna 5kw oko 1,8k eur i to radi ko bog ali košta...sve košta...

• discover
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    434
    • September 21, 2023 at 2:33 PM

imaju integrirana rješenja prednosti ali kad se pokvare onda joj

ja sam išao na modularno da u slučaju kvara sam riješim za 5 minuta

meni je otužno koliko to sve skupa ljude generalno malo zanima...

pa ima struje u utičnici...

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • September 21, 2023 at 3:06 PM

da, baš to, dok je jeftina struja, neće ih niti zanimati ali mogu ti reći da se već podosta interesiraju za off-grid kao i za hibridne on-grid

kod integriranih rješenja nema frke ako je ozbiljna tvrtka ali ima tih jdoo u zadnje vrijeme o-ho, pogotovo ovi koji nasjednu na navlakušu zelena energetska zadruga koji su broker upravo za takve padobrance...čast iznimkama :|

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 21, 2023 at 5:03 PM

Neznam kolik9 je isplativa prica sa baterijama i da platis mrezarinu… treba brutalno puno kwh povuci iz mreze da bi bateriju isplatio, a kda je isplatis vec je gotova… po meni te nema smisla osim tamo gdje nema druge solucije, tj. Mreze..

Btw, kako se uklapa sistem sa baterijom u mrezu? Recimo nestane struje jer su iskopcali sve buduci da rade na mrezi? Kako onda sprecit sistem da radi i vrati u mrezu?

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • September 21, 2023 at 6:11 PM
    Quote from D_artagnan

Btw, kako se uklapa sistem sa baterijom u mrezu? Recimo nestane struje jer su iskopcali sve buduci da rade na mrezi? Kako onda sprecit sistem da radi i vrati u mrezu?

kada nestane struje na ac, pretvarač ti blokira isporuku u mrežu...nešto slično imaš i na hibridnim balkonskim sustavima sa baterijom koji se ukapćaju u utičnicu gdje microinverter mjeri el.instalaciju i pušta struju tek kada se uključi neki potrošač a do tada je na standby tako da su ti hibridni sustavi pasivni kod nestanka struje što se tiče isporuke struje u distributivnu mrežu

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 21, 2023 at 7:52 PM

Hhm, to znači imaš 220V ili 380V na brojilu, ali struja je ide natrag u mrežu ??

Šta kaže HEP na to? dozvoljava? čisto sumljam da može ?(

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • September 21, 2023 at 8:23 PM

kolega, ne kužim što ti nije jasno...kada nestane struje, veći hibridni on-grid sustav sa baterijom prekine, odnosno ne vrši distribuciju iste u hep mrežu.

mali balkonski sustavi su off-grid i uopće ne vrše distribuciju u hep mrežu nego se aktiviraju tek kada prepoznaju potrošnju u stanu i tako umanjuju potrošnju iz distributivne mreže i hep nema ništa s time.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 21, 2023 at 9:28 PM

Električar si? Elektroničar?

Kuzim ja sta ti pises, ali pitam kako je to tehnicki izvedeno da je mreza pod naponom i da HEP moze radit na odrzavanju, jel to od njih odobremo,

Dali onda i od HEPa struja ide preko invertera da on fizicki iskopca HEP a ugura sa baterije u kucu,stan..

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • September 21, 2023 at 11:19 PM

možeš ga spojiti paralelno, u tom slučaju kod nestanka struje ide u sleep mode

možeš da spojiti serijski , u tom slučaju kod nestanka struje se ponaša kao ups

možeš dodjeljivati proritete, ograničiti isporuku, programirati i upravljati kako god hoćeš...u svakom slučaju, kod nestanka struje ne isporučuje preko brojila u distributivnu mrežu

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 22, 2023 at 8:11 AM

Cisto me zanima tehnicki kako je rjeseno, ja sam elektotehnicar.

Nisi odgovorio jel to hep odobrava i dali si ti elektricar?

Moze neki link na to kako radi, ne sa mi pisemo sta i kako. Konkretno uređaj.

Ovo paralelno?, serijski? 🤔, sa cime? ajde bas bi volio procitati dokumentaciju sluzbenu 😎 da naucim nesto novo

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • September 22, 2023 at 8:28 AM

HEP ti daje el.ener.suglasnost, spajanje vrši ovlašteni monter upisan u registar pri min. građ. a dvosmjerno brojilo ugrađuje hepov tehničar.

da, ja sam energetičar a tkođer i elektroničar

a što se tiće spajanja uređaja, malo prođi google, ima svega...

spajanje solarnog pretvarača - Google Suche

• discover
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    434
    • September 22, 2023 at 9:20 AM

balkonski sustavi s mikroinverterom nisu off-grid, brkate pojmove

većina mikroinvertera radi tako da puštaju struju tek kada osjete mrežu, u slučaju ispada mreže oni se gase, radi sigurnosti, da hepovce neš ne zdrma

i tako radi najveći dio jeftinih kineza, postoje i mikroinverteri s podrškom za micro-grid koji mogu raditi bez mreže ali su skuplji od kineskih (enphase iq8 npr.)

da bi mikroinverter mogao regulirati snagu koju predaje mora imati sondu između trošila i brojila a to rijetki imaju zato je pravilo da se mikroinverter spaja u sustav s trošilom koje troši više nego što mikroinverter predaje i na taj način ništa ne završava u mreži

postoji i standard kojim se može upravljati mikroinverterima (frequency shifting) sa on-grid pretvarača u pravilu skupljih (npr Victron multiplus II) dok su jeftiniji kineski bez tih funkcija, dakle stvarno dobro treba poznavati proizvode da bi se izbjeglo kvarove ili vatrica... ili se držati najjednostavnijih setupa bez kemijanja

u nekoliko prijašnjih postova, ali mi se nije dalo ispravljati, osjetio sam da se brkaju pojmovi kontroler punjenja i inverter, ili barem te funkcije all-in-one sustava, tako da sumnjam da na ovom forumu ima dobrih poznavatelja tematike.. ja se nebi usudio sebe zvati ni električarem ni elektroničarom al vi valjda znate kaj pričate ako vam je to struka

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 22, 2023 at 9:34 AM
    Quote from barbosa 2.0

HEP ti daje el.ener.suglasnost, spajanje vrši ovlašteni monter upisan u registar pri min. građ. a dvosmjerno brojilo ugrađuje hepov tehničar.

da, ja sam energetičar a tkođer i elektroničar

a što se tiće spajanja uređaja, malo prođi google, ima svega...

https://www.google.com/search?sca_esv…0&bih=931&dpr=1

Aj budem malo preko vikenda bacio oko, ali ne na SPAJANJE SOLARNOG PRETVARAČA neko konkretno OFF Grid invertera,

Znam za HEP suglasnosti i sve oko projekta, instalacije, zato sam i pitao. Imam solarni sustav, pa sam o tome i pričao sa HEPom. Iako svaka ispostava svoju priču fura.

Jedino mi ima smisla da se HEP spaja direkt na Inverter i da je on onda taj koji regulira dali se uzima iz HEPa ili tjera iz baterija.

Koji konkretno inverter imaš, ili misliš na njega da upravo to radi?

Sve mi se čini da takav inverter i baterije poprilično diže cijenu sustava da se ne isplati zahebavati :/

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema) 4.3k

• maratonac
      • February 19, 2020 at 1:17 PM
      • Kavana
      • maratonac
      • May 25, 2025 at 7:51 PM
    2. Odgovora
      4.3k
      Pregleda
      1.3M
      4.3k
    3. All

May 25, 2025 at 7:51 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 2:13 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 2:13 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

All May 25, 2025 at 7:51 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 2:13 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM

Popularne Teme

• Ulaganje u solarne elektrane

406 Replies, 5 years ago
  • Električni automobili - prilika za investiciju?

55 Replies, 4 years ago
  • Funderbeam

26 Replies, 4 years ago
  • Mobilne kućice

8 Replies, 2 years ago
  • Hedge fondovi

5 Replies, A year ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt