čovek koji je svojim trudom i zalaganjem srušio cijenu u zadnjih par tjedana, i sam sebi napravio gubitak.
OPTE prodaja - kladionica
-
airfire -
April 15, 2020 at 2:35 PM -
Zatvoreno
-
-
-
Upravo tako, izgleda da se zeznuo i sam. Ali ulagao je ATPL i verujem da je tu namaknuo razliku čak i povećao dobit. Međutim i dalje imam dojam da je minimalno naslučivao kakva je situacija ili šta se sprema kad "nitko" nije znao. Možda se varam ali tako mi se čini.
-
točno, slažem se 5,36 kn je obična ili kako si naveo "vulgaris" aritmetička sredina ali uzevši u obzir čl. iz zpdd
" s tim da se prosječna cijena izračunava kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje
članak 16. st. 3. ZPDD"
stoga, kako bi ti to izračunao...možda da se svaki mj. računa zasebno i onda mu dodjeliti ponder ...ali u zakonu ne piše tako
A sta je neki genije odlucio u taj izracun uzeti prvu, zakljucnu, najvisu i najnizu cijenu?! I onda napraviti prosjecnu iz te 4, i onda jos ponderirati po dnevnom volumenu...
-
Tko je zadnjih mjesec, dva spustao prosjek da ponderirana cijena bude niža ?
-
Tko je zadnjih mjesec, dva spustao prosjek da ponderirana cijena bude niža ?
Mutikase i smutljivci, samo prodane duse?
Ja sam razočaran... Ne toliko cijenom, izgubiti neću, već činjenicom da se opet mutilo
-
čovek koji je svojim trudom i zalaganjem srušio cijenu u zadnjih par tjedana, i sam sebi napravio gubitak.
Sada se zna da je jedino UG imao interesa srusiti prosiječne cijene. Znamo kako je to i napravljeno. Jos su nam sve i rekli. Indirektno su nam rekli i tko je kupio dionice AH, pamtene žene i pravnice. Njene dionice su kupljene po 6,7 kuna.
-
A ovdje očito neki stvarno misle da bi se transakcija ikad zatvorila da cijena nije pala i da bi se potpisao kupoprodajni ugovor? Očito je nekima normalno da Zaba i HT za svoje dionice dobiju tri i nešto kuna, a manjinski 5,36 odnosno “10 kuna po dionici”? I da vecinski daju diskont za kontrolu, a manjinski tuku ogromnu premiju?!
Pa onda je netko mogao postaviti cijenu na burzi i na 20 kuna i tamo je drzati do Svetog Nigdarjeva. Gdje su bili ovdasnji entuzijasti i sto nisu tukli nemilice po asku?
I kao Zaba recimo ili HT, nije sada nakon prestanka upravljanja mogao prodavati svoje dionice na burzi (pa i ranije), srusiti cijenu i zatvoriti transkaciju na burzi po 3 kune. Koliko bi tada iznosio volumenom ponderirani tromjesjecni prosjek svih transakcija?
Cca dvije kune vise po dionici isplaćene manjinskim dioničarima košta novog vlasnika vise od 60 milijuna kuna (ako isplati sve dioničare u javnoj ponudi), koje da je zatvorio transakciju na burzi s vecinskima ne bi trebao isplatiti. Ah da….. zaboravio sam…. oni se bave uzgojem novca i kod njih novci rastu na grani.
-
Jutro poslije, i hladne glave, reklo bi se da je ovo neloše završilo za male dioničare. Nama su samo očekivanja bila veća, pa smo razočarani
Iako nemamo cnb po koliko idemo van, možemo računati na odredbu zakona i tromjesečni prosjek.
U neko doba, vjerojatno krajem godine.
U međuvremenu će svi moći izaći van uz diskont 10%- tak posto, uvijek ima onih sa novcem koji mogu čekati na isplatu.
U to se doba može dogoditi i očekivani Market Crash, pa će novac iz Optme vrijediti 20- tak posto više, u novim okolnostima negdje drugdje.
Al' pomišljam i na nešto drugo. HT je stvarno dopustio ulazak na tržište trećem operateru za neveliku svotu, benefit će ostvariti negdje drugdje ? Kako će se dolazak trećeg odraziti na prihode i dobit HT-a ? I pucanj na slijepo- Neće li DT ipak izaći iz naše regije, kako se priča na razini urbanog mita, a ovo je samo uvod u glavno jelo ?
-
ništa tu još nije gotovo osim da smo se izvukli ispod šape ht i lupe aztn. Dno se zna i jedan ozbiljan kupac može tu unijeti nered. Do delistiranja ima još hohohooo. Za sada je previše ljudi u gubitku na ovim razinama.
-
A ovdje očito neki stvarno misle da bi se transakcija ikad zatvorila da cijena nije pala i da bi se potpisao kupoprodajni ugovor? Očito je nekima normalno da Zaba i HT za svoje dionice dobiju tri i nešto kuna, a manjinski 5,36 odnosno “10 kuna po dionici”? I da vecinski daju diskont za kontrolu, a manjinski tuku ogromnu premiju?!
Flight, meni je jasno da je tebi sve jasno. Samo nije problem da mali i mikro dionicari dobivaju pet kuna a banka tri. To je zapravo izvanredno,Problem je u tome sto su prodali po 5 x EBITDA samo da bi osigurali sebe i svoje kredite. Opet po standardnom hrvatskom receptu - zajebi male dokle god je nama dobro. Jer nema sanse da je Optima toliko optimizirana da ne vrijedi vise od 5 x EBITDA. Da se nista vise ne moze optimizirati i da je sinergija navedene sa Teletinom jednaka nuli. Da je management izvanredan i da su odskvizali mast sa svih internih procesa. Da im je marketing i onboarding savrsen.
Jer ako malo pogledamo okolo, vidimo da se sve ostalo u blizem i daljnjem susjedstvu prodalo po vecim multiplikatorima. Osjetno vecim kao i minimalno vecim. Ali vecim. -
-
I kako mi se čini ozbiljnog natjecanja između potencijalnih kupaca nije ni bilo. HT i UG su čekali zadnji tren svatko iz svog kuta da izvuku maksimum, u prijevodu pozitivnu nulu i to je bilo to. A1 nije napravio ništa, navodno zainteresirani fondovi još i manje.
-
U cijeloj prodaji je problem 5 EBITDA i kako nas cijene i prodavatelji, a i kupci. A drugi problem je pocinjenje svakovrsnih kaznenih dijela tijekom procesa prodaje Optime.
Zbog drugog problema i percepcije hrvatske kao krlminalnog okruzenja cijena i je 5 EBITDA. Cak je Srbiji, Bugarskoj veća.
Vraćamo se na ZSE. Sto bi ovdje covjek kupio ? Nista. Podravka ima Dalićku i Borg. Dalekovod su vec unistili. Ta ista ekipa. ATPL ? Vec je visoko. HT ? Pada im dobit. Hoteli ? Korona, četvrti val.
Zamislite IPO Rimac automobili. Prodaja firme koja je proizvela 8 auta, a kupila firmu koja godisnje prozvede 20 auta. Buggati ima godisnji promet oko 40 miliona eura. A vec u medijima kazu da Rimac vrijedi 5 milijardi nečega. I da bi nasi mirovinci u to zrebali ulagati.
Ljudi pamet u glavu.
-
Flight, meni je jasno da je tebi sve jasno. Samo nije problem da mali i mikro dionicari dobivaju pet kuna a banka tri. To je zapravo izvanredno,Problem je u tome sto su prodali po 5 x EBITDA samo da bi osigurali sebe i svoje kredite. Opet po standardnom hrvatskom receptu - zajebi male dokle god je nama dobro. Jer nema sanse da je Optima toliko optimizirana da ne vrijedi vise od 5 x EBITDA. Da se nista vise ne moze optimizirati i da je sinergija navedene sa Teletinom jednaka nuli. Da je management izvanredan i da su odskvizali mast sa svih internih procesa. Da im je marketing i onboarding savrsen.
Jer ako malo pogledamo okolo, vidimo da se sve ostalo u blizem i daljnjem susjedstvu prodalo po vecim multiplikatorima. Osjetno vecim kao i minimalno vecim. Ali vecim.A gle, onaj bugarski veliki i profitabilan je prodan za 6,5 EV Ebitda. Došla je Corona…. Rasturilo sve i spustilo cijene.
Da se ne muljamo, Optima je bila zapostavljena i sa minimalnim ulaganjima u sve sfere poslovanja. Al ono sto nije odogovaralo visoj cijeni je struktura korisnika. Najviše fiksne čiji udjel najbrže opada, al koja je stabilno profitabilna, manje interneta i najmanje IPTV. Situacija da možeš otkazati uslugu kad želiš (nema ugovorne obveze) čime su si HT (i A1) Namjestili lakše prebacivanje korisnika kad prestane upravljanje nije bas poticajna za buduceg vlasnika. Uglavnom, svašta bi se tu dalo napisati, al sad kad je gotovo ne treba vise ništa posebno pisati. Okrenuti stranicu i krenuti dalje.
-
Jer ako malo pogledamo okolo, vidimo da se sve ostalo u blizem i daljnjem susjedstvu prodalo po vecim multiplikatorima. Osjetno vecim kao i minimalno vecim. Ali vecim.A gle, onaj bugarski veliki i profitabilan je prodan za 6,5 EV Ebitda. Došla je Corona…. Rasturilo sve i spustilo cijene.
Da se ne muljamo, Optima je bila zapostavljena i sa minimalnim ulaganjima u sve sfere poslovanja. Al ono sto nije odogovaralo visoj cijeni je struktura korisnika. Najviše fiksne čiji udjel najbrže opada, al koja je stabilno profitabilna, manje interneta i najmanje IPTV. Pored toga “vrhunska uprava” (koja je zna se cija je) ju je dovela u situaciju da možeš otkazati uslugu kad želiš čime si je HT namjestio prebacivanje korisnika kad prestane upravljanje. Uglavnom, svašta bi se tu dalo napisati, al sad kad je gotovo ne treba vise ništa posebno pisati. Okrenuti stranicu i krenuti dalje.
Samo je pitanje šta piše na sljedećoj stranici!?! Opet postavljam pitanje na koju foru je AH dobila 6.7 kn. za svoj paket i tko je to kupio ako tko zna?
-
Ja sam razočaran... Ne toliko cijenom, izgubiti neću, već činjenicom da se opet mutilo
Obzirom da je ovo ZSE i da se radi o devastiranoj kompaniji koja je uz to beznačajna na tržištu sreća je da je istočni kupac preplatio Optimu. Sasvim je normalno da kupac sa istoka plati nešto sa zapada skuplje, jer je sa zapada. Osim toga novac treba prati redovito. Za male kockare na kraju je ispalo bez gubitaka što nije mala stvar. Sjetimo se Pevec LEI broja uz suradnju Zagrebačke burze itd. Ovo je mila majka. Osnivač Martić je napravio genijalne poteze. Sa tuđim novcima napravio firmu, prodao im opremu za 500 do 1.000 % ( pet do deset puta) skuplje i nasanjkao banke jer tamo radi puno korumpiranih bezveznjaka i neznalica i nakon što je izvukao lovu preko opreme uvalio im vlasništvo. HT je to sve skupa svejedno, genij Matija je inkasirao pošteno.
Pouka(e): Ako hodaš bez remena drži stalno gaće. Kombinacije sa tuđim novcima nisu rizične, a mogu biti ne samo profitabilne nego unosne. Dionice su rizične, a u Hrvatskoj kocka. Za manipulacije cijenama nitko nikada odgovarati neće....
Uvijek ulažite i kemijajte sa tuđom lovom a ne sa svojom. To je jednostavno tak. I ovakve firme se kupuju tuđom lovom. Kupovati dionice svojom lovom, pa ne izgubiti sa ovakvim igračima tipa peveca, škore, matije, šolaka, marice, ivane, hanzekovica, pa to je čista sreća. Čestitke.
-
Ima tu previše upitnika i mutne vode? Ja osobno smatram da je sve to naštelano kao urica.
To su moderni lopovi, u lopovskoj državi.
Nije ovo kukanje, to je živa istina, samo mi kao mali ne možemo ništa dokazati, jer je taj lopovluk pomno razrađen.
Ja ću izaći sa plusom, ali tko kaže da nije razočaran laže ili je bedak.
Mislim da sam te novce stavio van ostvario bih veći prinos, barem po onome što sada trenutno ostvarujem vani.
Jedino me veseli da ovoj bagri neću uplatiti ništa poreza.
-
do 2028 optima vraca sve dugove i nakon toga ima 80 000 000 kuna godisnje neto dobiti. Preko 7 kuna po dionici da se ids u fer prodaju. Oko 1 euro
Ali u loppvskoj drzavi je sve moguce pa i to da imate najjeftini, ali bas najjeftiniji telekom u regiji. Kao sto ste imali i najjeftiniju naftnu kompaniju itd. Kriminal gdje god se okrenes.
Pamet u glavu. A kupac je zapravo iz Amerike. Iz SAD. Od tamo od kuda je i onaj fond koji je usao u Agrokor.
-
Obzirom da je ovo ZSE i da se radi o devastiranoj kompaniji koja je uz to beznačajna na tržištu sreća je da je istočni kupac preplatio Optimu. Sasvim je normalno da kupac sa istoka plati nešto sa zapada skuplje, jer je sa zapada. Osim toga novac treba prati redovito. Za male kockare na kraju je ispalo bez gubitaka što nije mala stvar. Sjetimo se Pevec LEI broja uz suradnju Zagrebačke burze itd. Ovo je mila majka. Osnivač Martić je napravio genijalne poteze. Sa tuđim novcima napravio firmu, prodao im opremu za 500 do 1.000 % ( pet do deset puta) skuplje i nasanjkao banke jer tamo radi puno korumpiranih bezveznjaka i neznalica i nakon što je izvukao lovu preko opreme uvalio im vlasništvo. HT je to sve skupa svejedno, genij Matija je inkasirao pošteno.
Pouka(e): Ako hodaš bez remena drži stalno gaće. Kombinacije sa tuđim novcima nisu rizične, a mogu biti ne samo profitabilne nego unosne. Dionice su rizične, a u Hrvatskoj kocka. Za manipulacije cijenama nitko nikada odgovarati neće....
Uvijek ulažite i kemijajte sa tuđom lovom a ne sa svojom. To je jednostavno tak. I ovakve firme se kupuju tuđom lovom. Kupovati dionice svojom lovom, pa ne izgubiti sa ovakvim igračima tipa peveca, škore, matije, šolaka, marice, ivane, hanzekovica, pa to je čista sreća. Čestitke.
Optima i nije baš tako beznačajna i kupac nije sa istoka. Kad su dvije polazište osnove pogrešne ostale ne treba ni razmatrati.
-
-
Izasao sam davno s debelim plusom, a usao jos davnije na vrlo niskoj cijeni. Naprosto je dosta bilo naraslo u kratko vrijeme i ucinilo mi se oportuno, zarada dobra, rizik tada vec znacajan, sto se i pokazalo na kraju kao tocno.
Ici ce ponuda, i svakako ju treba prihvatiti i izaci, barem po mom misljenju, jer ovdje je apsolutno izvjestan delist, imaju vise nego im treba od minimalnih 75% na skupstini.
Ali ono zbog cega svakako treba izaci, opet naravno samo po mom misljenju, je isto tako i vrlo moguc, da ne kazem siguran scenarij s Dalekovoda. Smanjenje temeljnog kapitala skoro na nulu temeljem prenesenog gubitka. I onda brutalno 100 do 200 puta razvodnjenje.
Imaju tu mogucnost i jako bih se iznenadio da ju ne iskoriste.
Nikome ne solim pamet. Ne znam sto se iza kulisa dogadja. Ali recentni primjeri i ova odigrana kombinacija sugeriraju da je to bagra i da tu nema ni zrna postenja.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner