Kako god da bilo uskoro ce poceti novinarska raspitivanja, a bit ce i kraj natjecaja. Neka pinka ce biti. A sad koliko... Bumo vidjeli.
OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
-
gta1 -
February 12, 2020 at 4:06 PM -
Zatvoreno
-
-
-
Nusam provjeravala. Sjecam se te brojke. Sada sam provjerila i u pravu je Iknow.
Ali to bi opet znacilo da bi vrijednost optime u prodaji bila veca od 10 kn po dionici.
A za zakon o medijima A 1 ga je vjesto izbjegao tako sto je potpisao ekskluzivne ugovore sa partnerskim tvrtkama.
-
Prema nekim pokazateljima je veća, prema drugima bi bila manja, zato treba kombinirati sve te pokazatelje. Ali ovdje se ne radi o isključivo relativnom vrednovanju u takeoveru nego određen ponder nosi i znacaj takve transakcije za uklapanje u nečiji portfelj. Optima možda nema sjajne poslovne performanse iako su one za jednu firmu koja je prošla PS stabilne i solidne, ali kao udavača, Optima je rekao bih dobra prigoda i vjerujem da zato može postići dobru cijenu.
Ja sam laik za precizna vrednovanja, ali mogu procijeniti znacaj necega. -
https://www.seebiz.eu/tvrtke/aztn-in…elekoma/226600/
Sad se postavlja pitanje zašto AZTN to nije ranije učinio?
Jesu ovo neki dogovori kad se već vidjelo da ponuda i ne bude, odnosno ne onoliko koliko se očekivalo.
Otvara li izmjena natječaja mogućnost za eventalne prigovore ili žalbe s obzirom da nisu svi eventualni
ponuđači imali iste rokove za davanje ponude.Što ako ih bude, hoće se ići na novi natječaj.U prvom natječaju su se tražili samo ponuđači koji imaju dokazano relevantno stručno iskustvo u području telekomunikacija.
Koliko pitanja, odgovora malo. -
Pa možda se očekivalo da se trebaju ili da će se javiti samo lokalni igrači sa relevantnim iskustvom u telekom biznisu, a javljali su se i fondovi pa ni njih ne možeš isključiti.
Da li je ili nije bilo ponuda to će se vjerojatno znati nakon natječaja. Al i da nije bilo ponuda to automatski ne znaci da nema interesa. Naime, A1 je u Bugarskoj prije nekoliko godina preuzimao jednog manjeg operatera bas poput Optime i nije ga odmah preuzeo, kao sto nisu odmah preuzeli ni Metronet već su oko njega njuskali i razgovarali dulje od godine dana.
https://www.a1.group/en/newsroom/20…operator-blizoo
Al očito AZTN smatra iz nekog razloga da se Iva prodaja ne bi trebala otezati pa su proširili mogućnost prijave da se ona u dogledno vrijeme i završi. Tako ja to vidim, a da li se i kakve igre igraju to ne znam, iako me ne bi ni najmanje iznenadilo.
Naravno, zanimalo vas je koliko je Blizoo placen?
https://www.commsupdate.com/articles/2015/…lizoo-bulgaria/Radi se o slicnom operateru veličine Optime brojem korisnika?, s vecim dugom i s 50% manjim prihodima, ali visokom Ebitda maržom. Inače, ovih 120 milijuna eura je EV cijena, no meni se cini da bi upravo zbog onog znacaja kojeg sam gore spominjao, cijena za Optimu kroz EV mogla biti dosta dosta veća. I ta transakcija je bila prije vise od 6 godina, a od tada do danas se stosta promijenilo. IMHO
-
nije problem da se nitko nije javio, interes postoji
ALI:
AZTN inzistirao na izmjeni uvjeta
dakle, možda je cijena na burzi ipak malo previsoka (čitaj: očekivanja)
-
nije problem da se nitko nije javio, interes postoji
ALI:
AZTN inzistirao na izmjeni uvjeta
dakle, možda je cijena na burzi ipak malo previsoka (čitaj: očekivanja)
A možda za nekoga i je, a za nekoga i nije. 😁
Želim reci, obzirom da je za pretpostaviti da je bilo i zakulisnih igara iza cijelog posla, možda prolongiranje natječaja nije kos potez, iako priznajem, trebao je biti ranije odrađen da odagna svaku sumnju. -
...pa imamo službene procijene ovlaštenih kuća koje su dale službenu procijenu zar ne i znamo kolike su te procijene...e sad tko je u pravu i tko ima bolji uvid u stanje i vrijednost kompanije...
-
...pa imamo službene procijene ovlaštenih kuća koje su dale službenu procijenu zar ne i znamo kolike su te procijene...e sad tko je u pravu i tko ima bolji uvid u stanje i vrijednost kompanije...
imamo li ih? Imaš neke linkove na te procjene?
-
Najbolja procijena je koliko to zeli UG?Odnosno i oni su informirani.....da to zeli pod muss A1.
Oni ce platiti toliko da bude njihovo ako to zele....A svi govore da uz Tele2 im treba i Optima.
I njihov Pr.Uprave je jucer izjavila da imaju iduca ulaganja u HR trziste....
E sad da li i neki fond je u igri ....tko to zna?
-
-
Bok,
Propisivati da kupac dionice mora imati iskustvo u određenoj branši je protuzakonito po EU pravu i pravu RH to se zahtjeva od Nadzornog odbora i Uprave i to rade Dioničari koji ih imenuju da ih zastupaju u nekom području za koje nisu kompetentni. U tome je i poanta dionice kao takve, dioničarstva, burze dionicama, po tome ZABA i svatko od nas bi trebao imati iskustvo u telekomunikacijama, jer Zakon s tog aspekta "znanja neke struke" ne radi razliku između velikog i malog dioničara. Zašto je to HT napravio i s kojom namjerom, neka svatko prosudi sam, važno je da je rok od 15 dana nije primjeren, osim ako se već nisu žalili neki s gotovom natječajnom dokumentacijom, u suprotnom mora ići novi natječaj jer bi bilo protuzakonit prema više zakona (danas smo saznali da je AZTN objavio "Mišljenje" što znači da je HT bio obvezan to provesti, još čekamo obrazloženje).
lp
-
imamo li ih? Imaš neke linkove na te procjene?
Ma Đuro vjerojatno kokošari za neku od strana, a obzirom da je on kao bio u ratu s HT medijskom svojevremeno, Đuro je postao trojanski konj.
Ja nisam vidio sluzbene procjene, al kod pripajanja H1 Optimi revizor PWC je revidirao omjer zamjene dionica dviju kompanija i morao je tada iskazati cijenu. Dakle ta ne sadrži nikakve premije, nego je vjerojatno utvrđena nekim modelom (dcf ili sl u skladu preptostavljam s pravilnicima HAKOMA) i ta je bila 7,31 kn po dionici. No to je bilo još sredinom 2017. godine
Pogledati Str 52 ovog reporta: https://zse.hr/userdocsimages…1Y-REV-K-HR.pdf -
Dobro jutro. Novi dan, nova sreća
Ja bih se ovdje bolje provela da sam gledala u svoje crtkarije, nego u ono što se pisalo
Imamo dvije službene procjene vrijednosti, od ovlaštenih revizora
Prva je bila prilikom pripajanja h1, tada je službena procjena eminentne revizorske kuće bila 7,31
Iduća je bila objavljena u bilješkama uz godišnje izvješće HT , u 2019, čini mi se 8,57 kn
Da li će zbog manjka interesa biti primorani prodati jeftinije...............osobno ne vjerujem. Niti da će biti manjka interesa, niti da bi spustili cijenu. IMHO.
-
Daj ih nazovi tamo u HT pa ih pitaj!
Usput nam javi i koliko su ponude! 😁 -
Lubura se diskcalificirao skroz. Totalni pajac.
Njegova procjena je da neće biti 15 kuna .
-
Mene zanima ima li Djuro glasnik nekakve veze s onima koji su urusili dionicu sa 7 + na 6 kuna kupujuci skuplje, a prodajuci jeftinije. Kolege su nam to spomenule nakon svakodnevnog uvida u knjigu dionicara. To se sve pocelo dogadjati nakon sto je intercapital napustio dionicu. Kada macke nema misevi kolo vode ?
Ima li istine u onome sto je kolega ovdje napisao da se jedan dan kupovalo skulje, a odmah dan nakon sa istog skrbnickog prodavalo jeftinije ?
-
Ne skačite na svaku.
Pisalo se maloprije da nemamo pojma koliko papir vrijedi, nema eto službene procjene. Pa sam navela ranije službene procjene, koje pri zdravoj pameti uzimam kao ishodišne.
Ispod toga pri zdravoj pameti ne bi trebalo ići
Papir se trži po 6 kn, Ht ga je procijenio na 8,57 kn pred dvije godine, a od onda do sada su izvješća sve bolja i bolja
-
Da je netko pametan...trebao je Hanzekovicku savijetovati da kupuje sad Optimu....em je nisko em moze smanjiti prosijek
-
...gdje god sam bio sa Hanžekom u dionici uvijek sam lijepo zaradio...a koliko vidim ni kćer mu nije prodala ni jednu dionicu na 7 ili 8 kn...i gdje god nisam bio do kraja s njim na kraju sam zaradio manje od onoga što sam mogao...kad se samo sjetim veterine...kupovao po 55 ...prodao po 90 ...a na kraju ponuda za preuzimanje nešto preko 170 kuna...
-
Pa ako imaš visok prosijek , zašto nebi netko kupovao i prosijek snizio....?
Jedino ako ne smije kupovati?
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k