https://www.glasistre.hr/hrvatska/zem-i…-otvoren-685931 u članku ima komentar od ministrice vezano za izmjene i savjete do drugog čitanja.
OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
-
gta1 -
February 12, 2020 at 4:06 PM -
Zatvoreno
-
-
-
Ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek zahvalila je okupljenima na ocjenama da se ide u dobrome smjeru, ali i naglasila da se nikada ne mogu ispuniti sva očekivanja. No, otvoreni su za razgovore za što imaju još vremena do drugoga čitanja.
"Interes je svih nas da odredbe zakona budu opće prihvaćene i prihvatljive, garantiraju standarde za koje smatramo da su minimalni u jednoj demokratskoj državi, a da očuvanje tih standarda ne ugrozi vaše poslovanje. Pronalazak lijepog balansa odgovornost je svih nas", zaključila je ministrica.
-
Drugim riječima minimalni standardi poslovanja bi trebali biti da se napokon zakonom i samom političkom voljom razj... duopol i da dođe do liberalizacije tržišta. Da ovaj napaćeni narod sa niskim standardom u odnosu na veliki dio EU, ne bude u vrhu EU po cijenama telekom usluga. Nema logike.... A zacimentani dupol upravo generira tu nelogičnost..
-
indirektno vezano za opte
-
-
https://m.vecernji.hr/vijesti/projek…e-mreze-1452841
Kolege ovo nisam ovdje vidio još ili ne pratim ?
-
https://www.reuters.com/article/instan…e/idUSKBN28L26L
Ovi nemaju milosti... Kupuju sve zivo... Doci ce i optima na red samo je pitanje vrimena i cijene 😁
-
Uocite da ugovor spominje malo vise od 104 milja eura za 5000 km optike u ruralnim podrucjima. Ruralno vam znaci i jeftinije/lakse polaganje infrastrukture po kilometru pa onda time dobijemo i vise kilometara.
E sad znamo i da opte ima 4000+ km pa to onda jako defenzivno i ziheraski izgleda ovako 104/5*4=84 mil eura, vrijedi novogradnja optima optike (ali ipak vjerojatno i malo vise jer nije sve lokacijski bogu iza nogu).
84 potom djelimo sa brojem dionica 70 pa mnozimo sa tecajem da bi dosli na 9 hrk.
Sad ide zanimljiv dio, projekt nominalno ocekuju do kraja 2023 godine sto vam je za tri godine.
Oni koji nesto znaju o projektima, poslovanju i sadasnjoj vrijednosti novca znaju i da je danas placenih 9*1,05^3=10,4 kuna za optiku koja je odmah spremna, isto kao i vrijednost optike od 9kn po dionici za tri godine (jer tko ima vremena cekati tri godine) 5% diskonta godisnje smatram takodjer jako konzervativnim postotkom.
Pozicija na trzistu i postojeci klijenti koji na sve ranije navedeno mogu nositi i odredenu premiju u ovom slucaju nisu ukalkulirani, to prepustam vama...
-
maga nekako djelujete uvjerljivo. Može onda to što prepustate "nama" da probatei tu kalkulaciju napraviti ? Bio bih zahvalan.. nisu mi iskreno baš jasne one kalkulacije 7 - 10 EBITDA. Po tome se onda još 7- 10 EBITDa pribraja tih Vaših 9 kn / dionici ? Molim admina da ovo ostavi ovdje .. ako je već moj link od opte kladionica prebačen tu.
Neka i ostali kolege bace računicu.
Hvala najljepša.
-
Nastojim prikazati vrijednost dionice iz vise smjerova, ovaj zadni se odnosi na cistu imovinu drustva koju sam ekstrapolirao i ranije iz javno dostupnih FI sa slicnim rezultatom.
Ebita metrika je drugi smjer i dokazuje sposobnost zaradivanja od te iste imovine, ako pak investitor vjeruje da je sposobnost veca platit ce vecu multiplu, pa recimo sa donjim rasponom od 7 ebita smo na 13 kuna po dionici.
Ne zbrajamo ove dvije stvari jer zapravo iz dva pravca dolazimo do slicnog zakljucka pa time i osnazujemo argument kojim baratamo.
Sto se premije i ostalih stvari tice zaista ne bih iznosio sve odmah i javno ovdje, doci ce vrijeme i za taj dio...
btw. nije 9 nego 10,4
-
-
A dugovi ? To moja baba ? 🙃
-
I ne samo to ne znamo i gdje je položeno 4.000 km optike? Pored kabela A1? Onda je to jako korisno A1! Za nekoliko lokacija koje su poprilično gusto naseljene sam imao potrebu za optikom i Optima ju nije nudila. Gdje je dostupna?
-
zlocesti:
kazes dugovi? zaboravili ste a korisnici???jel 200000 korisnika besplatna na akciji!!!
-
A koje smo mi face..nikada zadovoljni
Prvo smo se bojali stečaja, zveckalo se, pa se nije dogodio.
Onda smo se bojali odgode.
Onda da nema kupaca 🙃
A sve ide svojim tijekom, i sve što je objavljeno posljednjih dana to i potvrđuje.
Pa bi sada puno kuna i to jučer 🙃
Sve će svima biti dobro, i brže no što mislimo. IMHO.
Al' ajmo i realna očekivanja. Što je opet tema za kladionicu.🙂
-
evo Telemach Hrvatska opet akcija darivanja .. a brzo ce izglasavanje ZEM ..ruka ruku mije...
-
Kako švicarska banka , koja sada vodi igru , a zna već sve ono što mi samo nagađamo , neće trebati godinu dana da proda OPTE po najvišoj cijeni , a time izvući i svoju zaradu , očekujmo božićni poklon pod bor , uskoro !
-
Problematicni dugovi su pretvoreni u kapital pa nam ovdje nisu bitni, preostali su stavljeni u funkciju razvoja poslovanja iz kojeg se onda ostvaruje ebitda, drugim rjecima koristi se poluga na dug koja je razumna sve dok su kamate manje od marze. Koliko je ono ebitda marza na opte 25%+..... dakle poslovanje podrzava trenutni dug a infrastruktura tj imovina ostaje. Obzirom da smo se iz ovog razloga bazirali na donji raspon ebitda metrike od 7 a ne 10 postoji prostor od barem 400 mil kuna koji se odnosi na dug pa ga slobodno umanjite...
Ili mislite da malo zaduzena kompanija nebi bila placena po 10 ebita, pritom ne zaboravite naknadno rekalibrirati i sve ostale bilancne pokazatelje kada napravite ovaj adjustment.
-
I ne samo to ne znamo i gdje je položeno 4.000 km optike? Pored kabela A1? Onda je to jako korisno A1! Za nekoliko lokacija koje su poprilično gusto naseljene sam imao potrebu za optikom i Optima ju nije nudila. Gdje je dostupna?
Toni ako niste zadovoljni kolicinom informacija kojim raspolazete, nitko vam ih ovdje nije duzan podastrijeti da bi vas eventualno uvjerio u nesto za sto ocito niste spremni, hvala na brizi al mi ovdje nismo trgovacki putnici da vam uvaljamo sumnjivu robu. Istrazite pa prijavite ili se nemojte zamarati, jednostavno je, vas kometar zapravo nema nikakvu vrijednost i nicem ne sluzi
-
Potencijalno preuzimatelju nije potrebno dubinskom snimanje optime, pročita zadnjih desetak stranica foruma i sve mu jasno.
Sve varijable, kakve god bile nisu nužno bitne, bitno je dali moraš prodati i koliko cu ti platiti. Sve ostalo je egzaktno i koliko vrijedi. Bitan je trenutak i i potražnja, kada se to poklopi to je realna cijena. U ovakvoj situaciji kupci odredjuje pravila.
-
Problematicni dugovi su pretvoreni u kapital pa nam ovdje nisu bitni, preostali su stavljeni u funkciju razvoja poslovanja iz kojeg se onda ostvaruje ebitda, drugim rjecima koristi se poluga na dug koja je razumna sve dok su kamate manje od marze. Koliko je ono ebitda marza na opte 25%+..... dakle poslovanje podrzava trenutni dug a infrastruktura tj imovina ostaje. Obzirom da smo se iz ovog razloga bazirali na donji raspon ebitda metrike od 7 a ne 10 postoji prostor od barem 400 mil kuna koji se odnosi na dug pa ga slobodno umanjite...
Ili mislite da malo zaduzena kompanija nebi bila placena po 10 ebita, pritom ne zaboravite naknadno rekalibrirati i sve ostale bilancne pokazatelje kada napravite ovaj adjustment.
Još nitko od onih koji spominju dug nije dao primjer izračuna iz kojeg bi bilo vidljiva vrijednost Optime "minus dug".
Dajte već jednom tu formulu, pa to ne bi trebalo biti tako teško ako znate o čemu pričate i ako se to tako računa, valjda ćete naći jedan primjer na netu.
@mega
UG je radila zadnje akvizicije po multiplikatoru oko 6xEBITDA čini mi se, ispravi me ako griješim, tako da je 10xEBITDA superoptimistična, da ne kažem nerealna procjena.
Od 5 do 7x EBITDA je realno očekivati, pod uvjetom da netko uopće želi kupiti Optimu.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
ADPL (AD Plastik d.d.) 3k
- Admin