https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/432
Stiglo i vrlo dobro izgleda! Bojao sam se da ce biti puno losije.
https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/432
Stiglo i vrlo dobro izgleda! Bojao sam se da ce biti puno losije.
izvjesce ok..i kratkorocne i dugorocne obveze poprilicno smanjene..zadovoljan
50 miliona kuna manje duga nego na pocetku godine.
Ukupna Ebitda jednaka, EBITDA marža fino porasla.
Meni ok izvjestaj...
Malo je u minusu za razliku prosle godine, ali to je za korona stanje izvrsno cak!
Samo da se ti clanci u ZEM izmjene i eto petice!
Tko ima dionice, njemu je dobro zbog EBITDA, tko ih nema, njemu je loše zbog pada prihoda.
A sad slijedi jednomjesečno prepucavanje na toj razini, uz povremena pitanja o Zakonu o el. medijima.
Usporavanje trenda pada korisnika u odnosu na prijašnja izvješća
Ebitda na skoro istoj razini, i kako samo kažu, neto dobit odnosno gubitak je: "Uslijed većih kapitalnih ulaganja u prethodnim razdobljima i posljedično veće amortizacije, neto rezultat za prvih devet mjeseci 2020. godine bilježi gubitak od 3,1 mil HRK."
Daljnja kapitalna ulaganja: "Kapitalna ulaganja u 2020. godini Konsolidirana kapitalna ulaganja u prvih devet mjeseci 2020. godine iznosila su 64,7 mil HRK od čega je 13,5 mil HRK uloženo u korisničku Optima Telekom Konsolidirano izvješće Grupe za prvih devet mjeseci 22 i treći kvartal 2020. godine Otkup vlastitih dionica Društvo na dan 30.09.2020. ne posjeduje vlastite dionice. I. 8 opremu za pružanje usluga rezidencijalnim i poslovnim korisnicima. Ulaganja u izgradnju optičke infrastrukture, pristupnu mrežu i jezgru mreže iznose 15,6 mil HRK, dok je 34,8 mil HRK uloženo u proširenje usluga korisnicima i IT sustave."
Generalno padaju prihodi i racionalizacija troškova. Povećani troškovi privlačenja kupaca, amortizacija veća 8mil, rezervacije potraživanja 3mil.. Ostali troškovi u padu, kao i generalno prihodi.
Od stavaka bilance pad dugoročnih i kratkoročnih obveza.. u poziciji kratkotrajne imovine značajno manje casha na računu što korespondira izvještaju o CF.. manjak u CF nadoknađen kratkoročnom pozajmicom..
Sve u svemu sa malo računovodstvene kuhinje moglo se tu i dobit prikazat.. Sve u svemu oke izvještaj, nisam baš zadovoljan sa tim stalnim padom prihoda.. ali ionako svi očekujemo neke materijalne činjenice jel
Suplja kupnja, uskoro ce I tu biti usko grlo za izlaz.
Usko grlo i za ulaz kad se objavi prodaja..
Optima Q3- very nice!!! rekao bi Borat....,
EBITDA genijalna sjajne vijesti, sto znači da pad prihoda interkonekcije ima ekvivalentni pad troška iliti neznatni utjecaj na dobit (mizerna marža ovog segmenta poslovanja iako generira veliki turnover) ali to smo znali i otprije, kolju nas kamate na kredite itakođer stara priča ali i to ide svome kraju a jos je i vaznije da u procesu valuacije ova stavka nije od velikog značaja.
Bilanca stabilna, prodaja ide, ton ide film kreće....e, zaj.... se onaj tko je prodao budzašto....
Blago vama koji se u sve to kužite
Al' si mislim ovako, maloprije
Sjećam se dionice na 1,80. A onda izađe najbolje izvješće ever nakon pripajanja H1, prvo pozitivno izvješće. Cijena ni makac dobrih tjedan dana
Ostatak znate
I zašto me ovo podsjeća na ono.........
Ma to je sve apsolutno nevažno.
Il' će se prodati, ili neće... prije da hoće nego neće
Optima Q3- very nice!!! rekao bi Borat....,
EBITDA genijalna sjajne vijesti, sto znači da pad prihoda interkonekcije ima ekvivalentni pad troška iliti neznatni utjecaj na dobit (mizerna marža ovog segmenta poslovanja iako generira veliki turnover) ali to smo znali i otprije, kolju nas kamate na kredite itakođer stara priča ali i to ide svome kraju a jos je i vaznije da u procesu valuacije ova stavka nije od velikog značaja.
Bilanca stabilna, prodaja ide, ton ide film kreće....e, zaj.... se onaj tko je prodao budzašto....
Kako bi tebi izgledalo ne dobro izvješće? Kako god da se izraziš gubitak razdoblja koji nije rezultat jednokratnih knjiženja nije dobar.
Radi se o praćenju sastavnica koje u konačnici čine dobit, ne bih ulazio u dubinu ali ako se ne razumije dobit iz poslovanja teško je upratiti izvor dobiti ili gubitka.
Dakle plastično rečeno, da smo sjedili na ušima i ne ulagali u opremu sada bi samo na ime amortizacije gledali u dobit od 5-6 miliona (dakle razina kao i lani), a onda bi Vi poentirali da je super izvješće zar ne....
Je, nikad nije lijepo vidjeti minus u PL-u, ali je bitno i vidjeti odakle taj minus... A u ovom slučaju, on dolazi od užasnih kamata, što budući vlasnik, tko god on bio, sigurno prvo rješava jednim lijepim refinanciranjem u ovo vrijeme kamata koje plešu oko nule. Optima sama takvo refinanciranje ne može napraviti, zbog povijesti koja je takva kakva je. A1, United ili tko god bude novi vlasnik, to mogu odigrati.
Operativno poslovanje je očito postavljeno na zdrave noge što naravno veseli. Materijalni troškovi smanjeni za 60 milijuna kuna, od čega većina na "Ostalim vanjskim troškovima" je odlično. Ne znam što točno ulazi u tu stavku, ali pretpostavljam da ima neke veze s trenutnim upraviteljom...
Dugoročne obveze smanjene 35 milijuna kuna, odnosno 17% u devet mjeseci, a upravo je toliko i manje novca na računu. Naravno, ostaje pitanje HT-ovog kreditića, ali to ionako ide u paketu s prodajom tako da nema veze s trenutnim poslovanjem, ali i povelikih potraživanja od kupaca od preko 100 milijuna kuna što je ogroman novac.
Ukratko, mislim da je ovo jako dobro izvješće za ovih ludih devet mjeseci koji su bili sve samo ne normalni, ali to je samo moje mišljenje koje može biti potpuno pogrešno
srećom da kolege maga i mikromakrto vide što sam i ja vidio dok sam još bio moderator, pa me se pozivalo za pristranost.
da uprava ima mandat za financijsko restrukturiranje, vjerojatno bi već neke stvari i poduzela.
mislim da je sada i više nego očito da uprava ima mandat isključivo da "drži vodu" dok se firma ne proda i da mogućnost da se Optima neće prodati kad-tad sa sigurnošću možemo otkloniti.
bitno je samo da stigne ponuda koja svih zadovoljava.
sad isključivo možemo pričati o korekcijama prosjeka ulaska/izlaska ili kao i kolega verdi jednostavno čekati.
Radi se o praćenju sastavnica koje u konačnici čine dobit, ne bih ulazio u dubinu ali ako se ne razumije dobit iz poslovanja teško je upratiti izvor dobiti ili gubitka.
Dakle plastično rečeno, da smo sjedili na ušima i ne ulagali u opremu sada bi samo na ime amortizacije gledali u dobit od 5-6 miliona (dakle razina kao i lani), a onda bi Vi poentirali da je super izvješće zar ne....
To ulaganje u opremu je nužno za održavanje poslovanja i ne opravdava gubitak. Prema bilanci se DI čak nešto smanjila jer se brzo amortizira. Nije sve crno ili bijelo, ali izvješće nije very nice.
Novac je nešto smanjen.
55000 + iptv korisnika
4000 km optike razvučene po HR
Biz segment korisnika koji isto raste i nedostaje tele2 portfelju
Jednostavno UG ovo treba i platit će koliko treba da to dobije, a vrijeme će sve pokazati jesam li u pravu.
Prije dva-tri tjedna sam napisao da očekujem daljnji pad prihoda i lagani minus, tako da je izvješće u skladu sa mojim očekivanjima.
Jedino me ugodno iznenadilo smanjenje kratkoročnog i dugoročnog duga.
Najteži kvartal ove godine je čini mi se tek pred nama, ali sve u svemu, Optima se drži na nogama.
Eh da nam je kakav kupac na vidiku, ali nema slike, nema tona.
jako dobro je vidjeti kako prolazi i u kojoj je fazi epidemija korone...u zagrebu je daleko odmakla i vjerojatno je vec oko 30 do 40 % populacije zarazeno...moguce smo do 6 mjeseca gotovi...treba se pripremati za vrijeme nakon korone, tada zavrsava i ulravljanje HT nad Optimom..a tek je jako lijepo vidjeti porast IPTV korisnika i data korisnika, a jos ljepse smanjenje duga..zbrojite 2 + 2 kada je dug u pitanju..ako je ukupan dug 500 miliona kuna, a optima u doba epidemije smanji dug za 50 miliona kuna..
trenutna tržišna kapitalizacija je 320 mkn a ulaganja u infrastrukturu ove godine 64mkn. uz sve dugove, koronu i 3. sv. rat ne trebaš biti nikakav genije da uvidiš ogroman ne srazmjer. ako ovako nastave do kraja godine će u razvoj uložiti cca 25% svoje tržišne kapitalizacije !!!
U svrhu daljnje nadogradnje kapaciteta IP/ MPLS jezgre paketne, transportne mreže te podizanja razine kvalitete u trećem kvartalu 2019. godine dovršen je natječaj za nabavku nove opreme i odabrana je oprema proizvo- đača Cisco, serije ASR 9910 te se započelo sa instalacijom opreme u 4 glavna čvorišta, u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Oprema je ugrađena na lokacije i međusobno poveza- na telekomunikacijskim vezama kapaciteta 100Gb/s kako bi se provjerile osnovne funk- cionalnosti. Primopredaja sustava odrađena je u prvom kvartalu 2020. godine i započete su prve migracije transportnih veza i poveza- nih funkcija sa postojećih usmjernika na novi transportni IP/MPLS sustav. Tako se u drugom kvartalu nastavilo s prebacivanjem telekomu- nikacijskih veza regionalnih mrežnih čvorova na nove uređaje uz širenje kapaciteta u mreži. Prebačeni su mrežni čvorovi u Zadru, Šibeniku, Puli i Pazinu dok su gradovi Knin i Sinj proši- reni sa 10Gb/s telekomunikacijskim vezama te spojeni na nove IP/MPLS usmjernike. U trećem kvartalu se nastavilo s proširenjima kapaciteta mrežnih čvorova te su tako Vinkovci, Vukovar, Dubrovnik i Cavtat spojeni sa 10Gb/s vezama. Istovremeno, dovršen je natječaj za nabavku novog MPLS usmjernika sa 100Gb/s sučeljima kojim će se povećati kapacitet čvora Varaždin.
Bome kapacitet je spreman doslovno bi sa istim mogli kupiti A1 i ubaciti ga u svoju mrežu bez problema😂
Kad ono: