Eto, kao sto sam napisao.
Pa pogledaj Tele2 bilancu. Vise od tri milijarde kune kumulativnog gubitka od osnivanja do preuzimanja. Mislim da svi fiksni operateri nisu napravili takav kumulativni gubitak zajedno, a njihovi zbrojeni prihodi vjerojatno bi dosegnuli one od Tele2.
Na ovo si mislio? Tele2 je prije preuzimanja imao oko 870.000 korisnika, dakle malo cca. 4.5x vise od Optime... Optima je na kraju 2018. imala preneseni gubitak od cca. 800 milijuna kuna... Skaliras x4.5 i dodjes do cca. 3.6 milijardi kuna gubitka kada bi OPTE imala 900.000 korisnika kao Tele2... E sad, zasto je Tele2 generirao tolki gubitak, meni se cini da su tu bila enormna ulaganja u marketing jer su osvajali trziste na kojem su vec bili A1 i HT tako da ih je akvizicija svakog novog korisnika kostala ogromne novce (doslovno su godinama bili u minusu sa svakim korisnikom, uostalom jos uvijek su)... Sjeti se samo silnih reklama sa ovnom Gregorom koje su iskakale kao iz pastete, to kosta poprilicno...
Nemam sad vremena sve to izracunavat i proracunavat, al cini mi se da je ulaganje u infrastrukturu za fizickog telekom operatera puno vece nego za mobilnog... Na kraju krajeva, jedan blok mobitel antena moze prihvatiti par tisuca korisnika, dok fizicki operater mora graditi mrezu do svakog od tih par tisuca korisnika kabelom ili optickom niti...