Evo Jos.. sada izaslo
Možda sam preskočio... Dali su negdje izašli konkretni brojevi preuzimanja forthneta?
I mene to zanima..
Po okvirnim brojevima iz članka EV/EBITDA bio je oko 10, kod OPTE trenutno 4,7
Evo Jos.. sada izaslo
Možda sam preskočio... Dali su negdje izašli konkretni brojevi preuzimanja forthneta?
I mene to zanima..
Po okvirnim brojevima iz članka EV/EBITDA bio je oko 10, kod OPTE trenutno 4,7
Preslikano na OPTE 19kn / dionici ili Sam u krivu.. ?
Ja nisam vidio al može se rekonstruirati da je placen 13-13,5 EV/Ebitda.
Kako?
Pa za 32,39% vlasništva je grčkim bankama plaćeno 40 milijuna eura sto znaci da je defacto 100% equitya plaćeno (znog obveze preuzimanja) 123,5 milijuna eura. Na to treba dodati cca 350 milijuna eura ukupnog duga (iako se cini da je svih obveza još dosta vise) pa dobijemo da EV iznosi cca 475 milijuna eura. Zanemarimo keš jel je realno za pretpostaviti da ga u prezaduženoj kompaniji zapravo i nema.... https://nplconfidential.com/bc-partners-to…-forthnet-debt/
U prvoj polovici 2019 godne su imali Ebitdu na razini od oko 18 milijuna eura pa ćemo pretpostaviti da je za cijelu godinu iznosila 36 milijuna eura.
https://www.digitaltveurope.com/2020/04/28/uni…eeces-forthnet/
Kada se sve zbroji i oduzme, ja dobijem cca EV/Ebitda od 13,2.
Pa da otprilike, nesto malo manje.. al uz stvarno grubu računicu..
Očito su se isprsili za Grke, nadajmo se da je sad OPTE na redu
Svaka transakcija je specifična pa ne treba uzeti zdravo za gotovo, al ono.. trenutno bi i za pola toga većina bila zadovoljna
Kod Opte je očito problem što je puno nepoznanica vezano uz natječaj.. na kraju ne znamo niti u kojoj smo fazi, dal idemo ispočetka ili nastavljamo..
Meni nekako intuicija govori da ce prodaja Opte biti realizirana u listopadu. Tijek prodaje se nastavlja a inv. banka je tu da do kraja odradi posao u najboljoj vjeri za Ht Zaba i novog vlasnika. Svi mudro sute, bas kako su i najavili a iza brda se valja..
Ipak ce ovo biti posao desetljeca za novog operatera sto se tice hrvatskog trzista telekomunikacija
to bi bila kalkulacija ukupno sa dugovima ali komparirajući samo iznos od cca 100M eur koliko bi išlo za isplatu za dionice, dakle još 50etak m pored ovih 40m bankama ono što bi dioničarima opte bilo važno je kolika EV/Ebitda iznosi za dionice a to po kalkulaciji iznosi cca 2,8 ...na moje dionice piše da je ebitda opte za 2019. 45m kn i imate 70m dionica pa si usporedite i izračunajrte...
to bi bila kalkulacija ukupno sa dugovima ali komparirajući samo iznos od cca 100M eur koliko bi išlo za isplatu za dionice, dakle još 50etak m pored ovih 40m bankama ono što bi dioničarima opte bilo važno je kolika EV/Ebitda iznosi za dionice a to po kalkulaciji iznosi cca 2,8 ...na moje dionice piše da je ebitda opte za 2019. 45m kn i imate 70m dionica pa si usporedite i izračunajrte...
A sto imaš kompariarti iznose ako je Forthenet bankrotirao? Dakle, postao je insolventan i plaćeno je za negativan equity 124 milijuna eura. Ebitda za Opte u 2019 je iznosila 133 milijuna kuna ili 17,8 milijuna eura (Ebitda na moje dionice ttm koja uključuje prvi kvartal ove godine iznosi Btw 165,78 milijuna kuna). Ebitda marža Optime je daleko viša od one od Fortheneta (13,7% u odnosu na Optiminih 32,75%) jer je Forthenet bio otišao “kvragu”. Ta firma očito ima potencijal al nije imala adekvatnog vlasnika i upravljača da napravi rezultat.
@naim sto znaci da kolega @barbosa uspoređuje neusproedivo ?
Da, i još k tome koristi pogrešne podatke ili ih namjerno pogrešno interpretira.
Svaka firma u telekom svijetu ima svoje prednosti i nedostatke i niti jedna nije direktno usporediva, ali se barem načelni zaključci daju izvuci. Naravno, ako baš niste zlonamjerni i onda ih konstantno interpretirate netočno ili onako kako vi mislite da treba (ili kako vam paše). (S time da ja primjećujem na svim temama dosta neznanja i ne poznavanja materije glede osnovnih pokazatelja poslovanja i vrednovanja.)
A sto imaš kompariarti iznose ako je Forthenwt bankrotirao? Dakle, postao je insolventan i plaćeno je za negativan equity 124 milijuna eura. Ebitda za Opte u 2019 je iznosila 133 milijuna kuna ili 17,8 milijuna eura (Ebitda na moje dionice ttm koja uključuje prvi kvartal ove godine iznosi Btw 165,78 milijuna kuna). Ebitda marta Optime je daleko viša od one od Fortheneta jer je Forthenet bio otišao “kvragu”. Ta firma očito ima potencijal al nije imala adekvatnog vlasnika i upravljača da napravi rezultat.
Forthenet ima 3,5x vise korisnika usluge od Optime, a EBITDA mu je samo 2x veća
A sto imaš kompariarti iznose ako je Forthenwt bankrotirao? Dakle, postao je insolventan i plaćeno je za negativan equity 124 milijuna eura. Ebitda za Opte u 2019 je iznosila 133 milijuna kuna ili 17,8 milijuna eura (Ebitda na moje dionice ttm koja uključuje prvi kvartal ove godine iznosi Btw 165,78 milijuna kuna). Ebitda marta Optime je daleko viša od one od Fortheneta jer je Forthenet bio otišao “kvragu”. Ta firma očito ima potencijal al nije imala adekvatnog vlasnika i upravljača da napravi rezultat.
To samo znaci da je logicnije da ce Forthnet ako gledamo samo to platiti po vecoj valuaciji ev/ebitda jer je Ebitda manja od prosjeka trzista te je za ocekivat da se profitabilnost moze znacajnije podignit te samu vrijednost ce gledat vise u ostalim stavkama zbog cega je ta ev/ebitda veca zato nije dobro gledat vrijednost necega samo na temelju jednog parametra, dok kod optime je marza jako dobra te s te strane je teze ocekivat vecu ev/ebitda jer nema prostora puno podignit profitabilnost od postojecih operacija uz uvjet i opadajucih prihoda pa ce i sama valucija ev/ebitda bit realisticnija tj niza, osim ako se vrijednost da se ide uporedjivat ne nalazi dobrim dijelom u imovini ali to je tesko u tim svim transakcijama ic usporedjivat da bi se moglo iz toga nesto izvuc zbog cega je nesto placeno vise ili manje, a i bitna je velicina same kompanije na samom trzistu.
To samo znaci da je logicnije da ce Forthnet ako gledamo samo to platiti po vecoj valuaciji ev/ebitda jer je Ebitda manja od prosjeka trzista te je za ocekivat da se profitabilnost moze znacajnije podignit te samu vrijednost ce gledat vise u ostalim stavkama zbog cega je ta ev/ebitda veca zato nije dobro gledat vrijednost necega samo na temelju jednog parametra, dok kod optime je marza jako dobra te s te strane je teze ocekivat vecu ev/ebitda jer nema prostora puno podignit profitabilnost od postojecih operacija uz uvjet i opadajucih prihoda pa ce i sama valucija ev/ebitda bit realisticnija tj niza, osim ako se vrijednost da se ide uporedjivat ne nalazi dobrim dijelom u imovini ali to je tesko u tim svim transakcijama ic usporedjivat da bi se moglo iz toga nesto izvuc zbog cega je nesto placeno vise ili manje.
Za takav zaključak treba ipak prije provjeriti profitabilnost ostalih. Mene je iznenadilo recimo kako je DT slabo profitabilan u Grčkoj i Rumunjskoj naprimjer. Hrvatska je profitabilna jer je oligopol. Kod Optime konvergencija može bas jako podići profitabilnost. Naravno to iziskuje dugorocno velika i konstantna ulaganja. Al prostora bas ima i na Optimi odnosno na tom nekom novom budućem, konvergentnom.
sory, gledao sam kvartalno, ali opet, i optima je praktički u bankrotu i ne vidim tu neku bitnu razliku od Fortheneta, i ja uopće ne uspoređujem neusporedivo kol. dionicar nego vi sve preračunavate u odnos prema dionici, ćemu i zašto to sve trpate u isti koš kada vam lijepo piše xxx novaca za dionice i xxx novaca za dugove...ono što je dioničarima važno je koliko mogu dobiti za dionice a komparirajući eventualnu isplatu dioničarima Fortheneta, koliki je to onda ekvivalent prema opte ...i opet dolazimo na onih famoznih cca 5 kn
Mislim da je HT-u i Zabi 5 kn puno premalo.
slažem se kol. naim i uopće ne špekuliram sa nekom budućom vrijednošću u konačnici ali samo postavljam pitanje svrhovitosti preračunavanja ukupne transakcije u iznos po dionici...kakvog to smisla ima
Onda bi proces prodaje mogao trajati puno predugo ako obje strane malo ne smanje svoje apetite. I tako se vraćamo na početak...
Onda bi proces prodaje mogao trajati puno predugo ako obje strane malo ne smanje svoje apetite. I tako se vraćamo na početak...
Ma ja mislim da je to već moglo biti prodano, al nisu se poklopili uvjeti (situacija oko Korone, nezadovoljavajući regulatorni okvir Itd.) i zelje. Poklopit će se u nekoj drugoj rundi. Prodali su se svi operateri, prodat će se i Optima.
Ma ja mislim da je to već moglo biti prodano, al nisu se poklopili uvjeti (situacija oko Korone, nezadovoljavajući regulatorni okvir Itd.) i zelje. Poklopit će se u nekoj drugoj rundi. Prodali su se svi operateri, prodat će se i Optima.
..ili se možda poklopilo to što kupac daje 5 kn a ZABA i HT bi 10 kn
znači poklopilo se da se nisu poklopili
slažem se kol. naim i uopće ne špekuliram sa nekom budućom vrijednošću u konačnici ali samo postavljam pitanje svrhovitosti preračunavanja ukupne transakcije u iznos po dionici...kakvog to smisla ima
Pa nije da će oni odvojeno platiti dug a odvojeno za equity.. oni plaćaju 40mil. € za trećinu fime i preuzimaju postojeću imovinu i obveze (taj dug) kao i negativni equity kod Fortheneta..
Nije isto dal se preuzima firma sa 100 jedinica duga ili 1.000, zato se i koristi EV/EBITDA jer uzima trž.kapitalizaciju i neto dug u odnosu na operativnu dobit+amort.
Ebitda nije jednako operativna dobit + amort