Pa ponude se daju po zadnjem izvjescu, al se procjenjuju po vlastitoj procjeni. Dakle, kad i ako se proda Optima pisat će za koliko je Ebitda prodana u odnosu na posljednje revidirano financijsko izvješće, al kupac i prodavatelj će je procijeniti po mnogo vise parametara, a ne samo po jednom ili dva izvješća.
OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
-
gta1 -
February 12, 2020 at 4:06 PM -
Zatvoreno
-
-
-
Ako se dug smanjuje, onda je i vrijednost dionice veća
Točno.. ali pitanje ne po kojem izvješću se daju ponude. Ako su ponude dane po izvještaju za 2019, u 3.mj 2020., Pa da li sada idu ponude po izvještaju za 2020. Ili kako ?
Teško je to reći...
Kupac je spreman platiti onoliko koliko procjeni da mu nešto u tom trenutku toliko vrijedi.
Čitali smo nedavno da postoje 3 kupca.
Broj korisnika je nešto smanjen, ali dug je smanjen i ulaže se u razvoj...
-
kakvi sve vjernik do vjernka! a nitko ne vidi drastičan pad prihoda i dobiti, ebit -36%, korisnici....stvarno nam je dobar izvještaj! što će dodatno podići parametre u milijunima $$$$ kod potencijalnih kupaca. stvarno... ljubav je slijepa!
-
Ljubav je kažu slijepa, a prati je Ludost !
Ponude su predane odavno, a pregovori su već skoro u završnoj fazi.
Približava se 01.07.
Mislim da kupac ne kupuje poslovanje, nego tržišni segment.
Ovo je povijesna prilika za ulazak trećeg teleoperatera, ili za duopol dok nas smrt ne rastavi.
Kao građanin rado bih trećeg teleoperatera. Ovi su dojadili, deru nas kao zečeve. Pa mislim da to ima svoju cijenu., da je netko spreman i platiti da ostane u monopolističkom okruženju
Kao ulagač, svejedno mi je tko će kupiti. Neka plati pristojan iznos, sličan ranijim valuacijama prilikom preuzimanja u regiji i amen !
Samo neka konačno to završeeeeeee
-
ok ajmo ovako, dug se smanjio za 50 milja, plus investirano je dodatnih 85 milja koji ce opet generirati neke buduce prihode, obzirom je dug zapravo manji investicije ocito nisu isle iz kredita nego iz poslovanja a to vam je zapravo glavna kategorija za procjenu biznisa kroz sposobnost generiranja prihoda iz poslovanja iliti ebitda (uocite koliko je a+b). Drugim rijecima kada bi iz nekog razloga izostale ove dvije kategorije (otplacen sav dug ili sto god) kompaniji bi tada preostalo recimo kesha za npr. isplatu dividende od skoro 2 kn/dionici kada bi to zeljeli, e toliko o snazi poslovanja uz trenutnu kolicinu korisnika i cijenu od 6 kn/dionica...
-
ma sve je to ok kolega, vidio sam to. ali iritira me što se kod FI-jeva na bilo kojem topicu prikazuju samo dobre stvari! pa nigdje nije napisano da se ne smiju napisati i komentirati i ružne stvari i brojke.
-
kakvi sve vjernik do vjernka! a nitko ne vidi drastičan pad prihoda i dobiti, ebit -36%, korisnici....stvarno nam je dobar izvještaj! što će dodatno podići parametre u milijunima $$$$ kod potencijalnih kupaca. stvarno... ljubav je slijepa!
Meni se čini da ste vi nešto prespavali. Korigirana Ebitda je manja za 4%, a ona nekorigirana veća na cjelogodišnjoj razini. Ne razumijem što je tu bitno s Ebit-om? Niža EBIT-a uz znatno manji pad EBITDA-e znači samo da je amortizacija povećana, kao i vrijednosna usklađenja. I neto dobit je zbog toga manja.
Pa Optimina Ebitda je 8 puta veća nego poslovni prihodi od Ingre?!
Provjerite koliki je pad EBIT-e i neto dobiti kod HT-a, a vidjet ćete da je Ebitda ostala na sličnim razinama ili zanemarivo pala. Više se ulaže, i to kod svih teleoperatera.
-
Ma to je sve u skladu sa nekim očekivanjima. Nema tu velikih ni "ups" ni downs".
Meni je nešto drugo zapelo za oko. Termin odnosno datum objave izvješća. Tjedan dana prije objave HT-ovog izvješća. Do sada je Optimino izvješće uvijek bilo objavljeno dan ranije od HT-ovog, kao i ono od Crnogorskog telekoma (da se ista vjerojatno ne bi koristila kao "guidance" za HT-ove rezultate), a sada je termin pomaknut tjedan dana ranije. Izvješće Telekoma Crne Gore objavit će se kao i do sada, dan ranije prije HT-ovog. Slučajno ili ne, ne znam... vidjet ćemo.
-
Iz izvješća. -----------------
Tržište televizije utemeljene na internetskomprotokolu (IPTV) nastavlja s pozitivnim trendom rasta. Uspoređujući treći kvartal 2020. godine sa
drugim kvartalom 2020. godine, porast ukupnog broja priključaka iznosi 0,4%, dok je uodnosu na isti kvartal 2019. godine zabilježeno
povećanje od 1,3%. Broj priključaka privatnih korisnika pokazuje veći stupanj rasta u odnosuna poslovne, tako je porast kod privatnih korisnika 0,4% a kod poslovnih 0,01% u odnosu na drugi kvartal 2020. godine. Ako usporedimo s istim kvartalom 2019. godine, privatni korisniciimaju rast od 1,3% dok poslovni korisnici bilježe rast od 1,1%.Pa ovo baš ne ide u prilog tvrdnji da se osipa broj korisnika
-
Ma pada broj korisnika fiksne telefonije i blago širokopojasnog interneta. Ali i taj pad je prema njihovim riječima manji od pada prosjeka na razini Hrvatske. Dakle, svima to pada, a Optimi nešto manje.
Iz izvješća. -----------------
Tržište televizije utemeljene na internetskomprotokolu (IPTV) nastavlja s pozitivnim trendom rasta. Uspoređujući treći kvartal 2020. godine sa
drugim kvartalom 2020. godine, porast ukupnog broja priključaka iznosi 0,4%, dok je uodnosu na isti kvartal 2019. godine zabilježeno
povećanje od 1,3%. Broj priključaka privatnih korisnika pokazuje veći stupanj rasta u odnosuna poslovne, tako je porast kod privatnih korisnika 0,4% a kod poslovnih 0,01% u odnosu na drugi kvartal 2020. godine. Ako usporedimo s istim kvartalom 2019. godine, privatni korisniciimaju rast od 1,3% dok poslovni korisnici bilježe rast od 1,1%.Pa ovo baš ne ide u prilog tvrdnji da se osipa broj korisnika
A i taj dio im je očito ostao pogrešan u izvješću jer se u tekstu uspoređuje drugi i treći kvartal prošle godine. Očito su se malo "požurili" i malo "zabrljali".
No, brojevi su ok tamo gdje se navode brojevi.
-
-
Na forumu sunshine i rainbows, a drugdje... :
-
Na forumu sunshine i rainbows, a drugdje... :
Ovaj novinar nema pojma o čemu priča, uostalom da je investitorski znalac ne bi bio novinar, zar ne ?
Prošle godina je imala više prihoda zbog spajanja s H1, naravno da je bilo nerealno očekivati da će Optima zadržati sve korisnike propalog operatera.
-
----------ictbusiness
Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska objavio je manje prihode i dobit u odnosu na poslovnu 2019. godinu i to očekivano zbog korona krize. Prihodi su manji 1,1, posto i dosegli su 428,1 milijuna eura. Dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) manja je 1,2 posto i zaustavila se na 143,4 milijuna eura.
Kolika im je dobit nakon što sve namire, to ne piše
Ni drugima ne cvatu ruže u doba korone
Ovo je usporedba Davida i Golijata.
Pa se pitam, bi li Golijat nešto i platio, da zadrži svoju tržišnu poziciju, jer ruku na srce hefty zarađuju. Deru nas ko' zečeve.
I ovo je zgodno za pročitati. Pominju se i nekakvi rokovi, natječaj za dodjelu frekvencija itd-https://www.ictbusiness.info/kolumne/koment…prihode-i-dobit
-
Pa nije on ništa napisao sto već nismo vidjeli ili znali. To je ionako prepisano iz samog izvješća i u njemu nema nikakve drame. To malo pojedinci potpaljuju raspravu. Svim teleoperaterima ova godina je nešto slabija. I HT će vjerojatno imati manji pad prihoda i Ebitda-e, veći pad neto dobiti i znacajne investicije.
Al trenutno ulagaci Optime nisu tu radi rezultata nego ocekivanja prodaje firme. Tko je ovdje bio radi rezultata ako neće biti zadovoljan prodat će dionice i život ide dalje.
Corona je svima pokvarila planove, al sto je tu je. Ja očekujem da će i građevinari ove godine dosta podbaciti i to unatoč potresu i velikim očekivanjima. Osim možda onih koji su znacajan dio poslova ugovorili i odradili u inozemstvu. Ne znam koji bi to sektor mogao imati rast u odnosu na 2019., i prodaje i operativne profitabilnosti. Možda jedino hrana (i lijekovi; kemija) odnosno firme tipa Podravke i Atlantic grupe. Kraš, Saponija i sl. Veledrogerije (MDKA)i farmacija, al takvih bas nema na burzi mnogo.
-
Optima na aparatima
ne znam koju igru igraju HT i ZABA
ali je činjenica da OT može biti i profitablinija
no za to su potrebna hitna ulaganja u infrastrukturu koju će morati provesti novi kupac jer HT više očito ne može ili ne želi
prodaja nije ni mala ni laka stvar, na primjeru LRH smo se svi mogli osvjedočiti da svakom kupcu ne pašu isti uvjeti
želim vam svima sreću da se postupak prodaje dovrši ove godine, na zadovoljstvo svih!
-
Optima na aparatima
no za to su potrebna hitna ulaganja u infrastrukturu koju će morati provesti novi kupac jer HT više očito ne može ili ne želi
prodaja nije ni mala ni laka stvar, na primjeru LRH smo se svi mogli osvjedočiti da svakom kupcu ne pašu isti uvjeti
želim vam svima sreću da se postupak prodaje dovrši ove godine, na zadovoljstvo svih!
Vidiš ovakva Optima ima 50% vecu Ebitdu i prihode od prodaje od LRH. Jel da kak je to neočekivano i zanimljivo?
LRH ima vrijednu imovinu, al imovina je u biznisu onoliko vrijedna koliko na njoj možeš zaraditi. A zapravo najveći problem LRH je bila koncentracija nekretnina i smještajnih kapaciteta u jednoj destinaciji. To rijetko koga zanima. I zato se dugo prodavala.
Veca ulaganja čekaju novog vlasnika. Nece postojeći dionicari ulagati s njime. Oni čekaju da pokupe lovu i odu dalje. HT bi uložio kada bi je mogao zadržati.
-
Optima na aparatima
Optima nije ništa manje na aparatima od sličnih firmi s kojima se igrate na USA marketu.
dapače, kad usporedite bilance istih, Optima ispada blue chip
u ovoj industriji preuzima se sve i svašta, pa će i ovo.
jedina razlika je što tamo kreditori prate svakakve nebuloze i šuplje priče.
npr. infrastrukturu velikih telekoma po Europi koji su u financijskim poteškoćama kupuje American Tower.
u ovom sektoru nikad ne znate šta kome može biti interesantno, jer je ovo strateški sektor i ne igra samo ekonomija nego i politika.
bila vam je neki dan usporedba kamata na kredite.
Optima plaća 4%, a može refinancirati po 1,8%, al uprava za to nema mandat.
ovo je zrelo za prodaju, samo je pitanje kad će i po kojoj cijeni.
-
----------ictbusiness
Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska objavio je manje prihode i dobit u odnosu na poslovnu 2019. godinu i to očekivano zbog korona krize. Prihodi su manji 1,1, posto i dosegli su 428,1 milijuna eura. Dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) manja je 1,2 posto i zaustavila se na 143,4 milijuna eura.
Kolika im je dobit nakon što sve namire, to ne piše
Ni drugima ne cvatu ruže u doba korone
Ovo je usporedba Davida i Golijata.
Pa se pitam, bi li Golijat nešto i platio, da zadrži svoju tržišnu poziciju, jer ruku na srce hefty zarađuju. Deru nas ko' zečeve.
I ovo je zgodno za pročitati. Pominju se i nekakvi rokovi, natječaj za dodjelu frekvencija itd-https://www.ictbusiness.info/kolumne/koment…prihode-i-dobit
gledajuci a1 i optimu te njihove prihode tj. ebitda odnosi su zapravo vrlo slicni, a1 baza je puno veca pa generira 7,5 puta vece prihode ali iz njih filtrirana ebitda nije puno izdasnija nego optimina, uzmite u obzir da je a1 po definiciji “fine tuned maschine” pa ipak onda ispada da je efikasnost iz operacija zapravo vrlo slicna sto opet znaci da optima nije klimava ko babin zub kao sto neki ovdje insinuiraju...(molim citati sa razumijevanjem i zajedno sa mojim prethodnim postom) cheers!
-
Samo bez sekiracije kolege. Već sam napisao da izvješće puno ne znači za prodaju a meni je više nego očekivano i ništa šokantno ne mogu u njemu pronaći. Bacite pogled na knjigu dioničara. Debeli lagano podebljavaju a mali se vrte u krugu sa par k dionica i zarađuju brokerima plaću. Vjerujem da posljednjih mjesec dana ponovno ulaze samo na višim razinama nego su izašli par dana ranije. Ja sam pred par dana prešao sa količinom u optima fanatika tako da me ne uzimajte za ozbiljno.
-
ništa novo ali neka se nadje.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-