A da, opet sam smetnio, ovo je domaći best buy
Posts by Hrx84
-
-
ovaj dio s isklesanim tijelom je zanimljiv, koliko je "klesara" na njemu radilo, mogla bi ovim novima "klesarima" što ih priziva školu u Pućišćima otvoriti
Koja ste vi legenda
Pa ove starlete što se više bliže pedesetoj postaju sve zgodnije.
-
Best buy
Shortati put opciju na DAC:
Oct21 2022 strike 50$ za cca 4,50$
Prinos 9% za tri mjeseca ako ne izvrši,
ako izvrši kupio si DAC po realno 45,50$
Izgleda zicer, jučer napravio ovo
Meni izgeda praktično kao win-win situacija osim ako ne krene depresija na jesen, ali ono totalna.
Ili možda još konzervativnije, šortat putove sa strike 40$, pa je manji prinos, pa bi bilo 4%-4,5% u tri mjeseca
-
Većina njih će ionako propasti jer su bahati i pohlepni te nemaju pojma da žive od tih turista koje "deru" i uz to su nepristojni a bave se uslužnom djelatnošću , a turisti će se okrenuti resortima i inozemnim destinacijama gdje će dobiti nešto za svoj novac.
Taj niži i srednji stalež koji im puni loše apartmane lagano "izumire"...
Meni više liči da srednji stalež postaje bogati stalež i sve će manje ljetovati u prastarim sobicama od 70eur noć, i težiti hotelima od 200eur noć. 🤔
Meni obrnuto liči. Kao da će se vratit na 2*-3* čim plaća ne bude više sigurna kao ni radno mjesto. Srednji stalež će postati niži, a prave sirotinje u EU zasada nema. Ali za 3* nema zime na vidiku, barem za sada, europljanima nije problem dati 70E/noć.
-
Pa valjda će se urušit 2023 ili 2024. Nekako mi ova jesen izgleda prerano da bi vidjeli ozbiljne probleme.
Ako povučemo paralelu s 2008. kod nas je još bilo sve ok. Tek su kola krenula nizbrdo 2009.
-
Meni se čini da će se Ameri brzo riješit inflacije, barem kako izgledaju comoditiesi, a i tržište nekretnina im se počelo hladit. I potrošnja im se počela hladit. Samo službeni podaci kasne.
A i dolar je sada jak.
-
Jedina nada za pasivne krajeve kako u RH, tako i u bilo kojoj mediteranskoj zemlji jest garantirani dohodak koji bi bio isti u cijeloj EU. Da je cca 300 eura po glavi. A mimo toga nek se svatko snađe. I izuzeti od toga velegradove i obalu da se smanji pritisak na njih. Ali opet se postavlja pitanje: Ko to more platit. Možda umjesto "zelene tranzicije", kojekakvih poticaja koječega.
-
Zato što "što će nama industrija, mi imamo more".
Što će nam rafinerije? Što će nam Petrokemija? Što će nam Janaf? Što će nam željeznice? Što će nam plovne rijeke i luke na njima kojima bi spojili Jadran i Dunav i ubili Bospor i Dardanele? Što će nam vojna industrija? Što će nam poljoprivredni kombinati i agrokombinati? Što će nam brodogradnja? Što će nam šećerane? Što će nam tvornice lokomotiva, vagona, tenkova, tramvaja, kamiona, autobusa, energentskih postrojenja, cementara? Što će nam građevinske tvrtke koje mogu sagraditi 1000 km autocesta, željeznica ili aerodroma? Ili elektrane ili stambena naselja? Što će nama išta?
Mi imamo more i trećinu države koja od toga živi. Ostali neka crknu ili isele.
Pa nemamo mi more nego oni koji imaju sreću da imaju apartmane uz more. A zapravo su u tako dobroj poziciji da tim sretnicima ništa gore navedeno ni ne treba. Mi ostali moramo raditi, obrazovati se, kemijati s brodarima, naftašima, zlatom, srebrom, rudarima i opterećivati se rade li ili ne rade fed i ecb svoj posao.
-
Da li je itko razmislio zašto Europska centralna banka nije povisila kamatne stope ? Lijeni, nesposobni...
Biti će prije da se ne usude, jer je situacija tragična
Manjak energenata, plin ne možeš naštampati, divljačka inflacija, pa ti budi heroj i zaustavi je u uvjetima poremećaja opskrbe
Čeka nas stagflacija, rok neodređeno, kao i rat u Ukrajini koji eto traje dulje od mjesec- dva i nije parada. Spaljena zemlja, eto što je.
Na koncu će se inflacija riješiti sama od sebe. Padom potrošnje.
Pa ako crnjačim, namažite me katranom i perjem
Da usosi sve one koji se usude štediti. Da ne bi nedajbože netko profitirao držeći eure.
-
Baš gledam i Eur u odnosu na Dolar je danas gotovo 1:1, a uskoro će možda dolar biti i jači
od Eura, što sve ide u prilog zaradama domaćih brodara koji zarađuju u dolarima, a svoje
poslovanje u poslovnim izvještajima iskazuju u kunama koje su vezane za Eure.
EUR/USD (EURUSD=X) = 1.0099 -0.0084 (-0.8249%)
Pa i nije neki razlog za veselje ako imamo u ATPL ili nekim brodarima do cca 10-15% imovine, možda netko dovoljno hrabar i više.
a plaća nam u eurima/kunama, također i glavnina keš pozicije nažalost. Je..o nas ECB s nikakvim kamatama. Ameri će nekako pobjedit inflaciju, a mi nikako
-
A mi u RH, pogotovo u Dalmaciji sve ozbiljne cifre računamo u kvadratima stanova.
Ne računamo u kunama, eurima, bitkonju ni zlatu.
-
Pa ja razmatram da uložim vrijednost cca pola stana još u DAC. Samo kad bi znao je su li Costas i ekipa oko njega normalni ljudi i što mogu od njih očekivati.
Samo da sad ne naruče 15 nekih 8800 Teu brodova koji bi tamo 2025 izašli iz brodogradilišta i spalili sve što će zaradit slijedeće 3 godine ili nedajbože neke još luđe ideje, ali s tim likovima nikad ne znaš pogotovo ako su Grci. Sigurno ovdje bude gadan oversupply u roku od 3 godine ako ne i prije.
-
Kako ono kažu, u kontejnerskom sektoru vozarine padaju of the cliff. I onda se pojavljuju neki novi, nadobudni igrači i plaćaju 130 milijuna dolara za brod star 12 godina koji može prevesti 8.800 TEU. Pa mislim, jel taj Maersk pao s kruške? Jel imaju viška lovei premalo iskustvo u biznisu? Nije mi to jasno.
https://www.tradewindsnews.com/containerships…ket/2-1-1254392
Inače, po tim valuacijama DAC vrijedi 320$ po dionici. DAC po scrap cijenama od 400$ vrijedi 140$. Ili, kako kaže burza, 60$.Ako to rade, nebitno tko su, ponašaju se kao da su pali s kruške. 130mil$ je prevelika lova za takvu polovnu lađu. Još pogotovo u vrijeme kad kola kreću nizbrdo. Veliki brodovlasnici žive u svom svijetu, lova im udarila u glavu i čini mi se da su slijepi za sve buduće probleme.
-
Još jedan od prekrasnih dana za kontejneraše, a evo i današnjeg intervjua, mene oduševio:
https://theloadstar.com/the-big-interv…pucci-maritime/Prekrasno sam spušio na njima kao i ti i mnogi. Jednostavno ne mogu vjerovati da su ovako puno otresli. Pa Dac je vjerojatno dionica s najboljim risk/reward omjerom na planeti na ovih 56$, Gsl također, najradije bi tamo uložio sve što imam da nisam strašljiv. I dalje ekipa rasprodaje po daj šta daš. Ajde da je market pao 70-80% još bi i razumio
-
Danas je najbolji potez povući se s bilo kakve odgovorne pozicije ako je čovjek u mogućnosti. Dobra vremena su završila a ovaj je to vjerojatno skužio.
-
Kod domaćih bluechipova možemo usporediti gdje su bile 2005, 2010, 2015 i danas. Izuzev turista koji su jako napredovali u proteklih 15g, svi ostali više manje ne posluju puno bolje od 2005/06, a neki i gore, čast iznimkama. Todex je ukraden, velika građevina se raspala...
A onda pogledamo sastavnice Sp500 ili Dji iz 2005 i danas, razlika na dulji rok je nebo i zemlja. Kod nas je vrijeme davno stalo. Naglo se napredovalo samo od 2000-2006/07.
-
Zim je specifičan. Zaradit će grdne pare u 2022, nešto malo u 2023, a nakon toga je game over. Možda bude gubitaš iza. Opet ova cijena je preniska i uračunava smak svijeta za ZIM iza 2023
-
Brodari još dobro rade, ali svijet u kojem rade izgleda kao da boluje od raka.
-
Fino se oporavljamo od gubitaka
-
Ja sam prestao imati dojam da keš gubi vrijednost. Pogotovo vrijedi za period proteklih mjesec dana,. Nekako mi je 2021 puno više gubio.