Da ne bi bilo da ovo nije istina i da su potrebni dokazi. Nije problem samo u prijevozniku nego i u kupcima koji su se nalazili u uglednim EU državama Francuskoj i Italiji.
Posts by ejpox
-
-
Kina nije izdala dozvole za nove čeličane: https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…ajedno-20240711
-
-
Ovdje je objavljeno samo što nitko nije prenio obavijest.
Objavljena cijena je u najmanju ruku problematična. Ispod svih očekivanja. Pod uvjetom da je informacija točna.
Moja nestručna procjena (ne mogu se smatrati brodarskim poznavaocem) usporedbom sa drugim cijenama i tonažom mi ukazuje da je cijena trebala biti oko 27 mil. USD a ne 17 mil. USD. Zbog čega i kamo je nestalo 10 mil. USD ?
-
Glupost da stranke imaju opciju nemam misljenje 🤣🤣🤣
Ovo bi trebalo ispuniti osobno svaki kandidat koji se prijavi i da ostane zabiljezeno da se poze pogledati i ocjeniti nakon pol godine, godinu,2,3,4,
I naravno jos puno vise pitanje ne samo 30 li-la pitanja…Nema pitanje, dali ste za ukidanje povlastenih mirovina, smanjenje opcina, transparentne nabave, glasanje samo onima tko placa prez u RH, tko nema dugova prema drzavi.. izrada registra nabave i malih stvari za one koji barataju javnim novcem, obavezne liste svih isplata iz proracuna….. ima jos brdo pitanja koje moraju biti u upitniku…
1. Jeste li za to da se uvede obaveznost odaziva na izbore ? (kazna 10% godišnjeg prihoda)
2. Jeste li za to da svo glasanje bude elektronsko ? (Internet i glasački terminali, omogućava da izbori budu jeftini i da se mogu održavati svakodnevno)
3. Jeste li za to da se olakša raspisivanje referenduma uz pomoć iste platforme kao za elektronsko glasanje gdje je dovoljno da 2% birača preda zahtjev za time?
4. Jeste li za to da se uz pomoč elektronskog glasanja svih građana RH u konačnici potvrdi prijedlog iz Sabora za šafa vrhovnog suda, šefa DORHa, šefa HANFE, šefa HNBa, povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa... ?
5. Jeste li za to da se ukine Ustavni sud ? Ima brdo loših odluka US na štetu RH i svih njezinih građana koje je potrebno preispitati i promijeniti (kažnjavanje privatizacijskog kriminala i ratnog profiterstva, Agrokor,...) . Zbog toga nisam ni izbor sudaca US ubacio u prethodno pitanje (4).
6. Jeste li za to da se kod referenduma uvedu i viši pragovi od 50% (60%, 66%, 75%, 80%) ovisno o važnosti i koncenzusa kod određenog pitanja?
7. Jeste li za to da se sa 80% slaganjem može odlućit apsolutno o svemu, bez obzira što piše u zakonu ?
8. Jeste li za to da se uvede "Vijeće mudraca" koji bi bili korektiv referendumskim pitanjima a koji imaju pravo da stopiraju referendumsku odluku i ponove pitanje nakon detaljne rasprave ? (Mišljenja sam da se referendumi mogu raspisivati i obaviti brzinski bez detaljne rasprave, elektronikia omogućava brzinu i jeftinoću ali takve odluke mogu biti nerazumne i netko bi to trebao stopirat). Svi članovi "Vijeća mudraca" bi se također birali direktnom metodom elektronskog glasanja gdje ti pojedinci ne bi smjeli biti politički ljudi nego istaknute osobe u državi iz raznih područja djelovanja, imati neko životno iskustvo min. 35 god., završen fakultet,...
9. Jeste li za to da obmana, laž i lažna obećanja u političara se kažnjavaju kao djelo obmanjivanja velikog broja ljudi zbog vlastite koristi i da ih se kažnjava udaljavanjem iz političkog života na min. 10 godina. Mislim da bi se ovakvim elektronsko referendumskim načinom glasanja političare pretvorilo u činovnike što i nije loše.
10. Smatrate li da je potrebno uvesti cjeloživotno učenje o demokraciji, odgovornosti upravljanja državom, ekologiji ? Svakih 10 godina bi se testiralo znanje pojedinca o tome
11. Smatrate li da bi trebao svaki građanin imati istu težinu glasa ? Nemaju svi ljudi dovoljno obrazovanje o demokraciji i shvaćanja o vlastitoj odgovornosti za situaciju u državi (pohledati prethodno 10. pitanje o testiranju pojedinca). Raspon glasačke težine bi mogao biti od osnovne najniže težine 1 glasa do težine glasa 5.
12. Jeste li za to da se može na izborima preferencijalno glasati za više osoba i dodjeljivati im različite težine boda ? (Kao na glasanju za izbor pjesme za Euroviziju)
13. Jeste li za to da se izračun poreza na kapitalnu dobit izračunava umjesto po FIFO metodi po metodi aritmetičke sredine cijene nabave i aritmetičke sredine cijene prodaje dionice? DA MALO SPOMENEM I NAŠ DIO. Po aritmetičkoj sredini cijena izračun je puno jednostavniji i brži gdje nije potrebno pratiti pojedine transakcije u toku godine nego se samo glada ulazni kapital na početku godine i završni kapital na kraju godine i tu se vidi realizirana razlika i da li se ostvario dobitak ili gubitak. Nevezano za redosljed transakcija. Ovakav izračun ne daje apsolutnu točnost izračuna za pojedinca i radi malu grešku u odnosu na FIFO metodu ali je puno brže, jednostavnije i jeftinije za obaviti takav izračun.
Imam još nekih ideja (kontroverznijih) i pitanja pa bi za sad stao na ovom.
-
Zloćka, u DLKV ima svega i svačega. Ne znam kako im je marža ovako niska a imaju monopol u HR na dalekovodima. Već su tri puta propadali. Bolja je opcija kupiti KOEI nego DLKV, a najbolja je KODT.
Ovdje nije problem u TA, vec u knjigovodstvu i načinu upravljanja tvrtkom.
Ako će se oslanjat na poslove u HR bolje im je da idu u likvidaciju i podijele imovinu dioničarima. Ovo što rade u HR je sitno. Ne grade se novi dalekovodi svako desetljeće a još manje zamjenjuju stari vodovi novim HTLS vodičima. Posla ima u HR ali to je možda 10-15% njihovih potreba da opstanu kao firma.
-
-
Jee gleda se jaaaakoooo dugo poslovanje. Koliko je ono bio dug iz predstečajne nagodbe, cca 630 mil. kuna a na kraju 2022 se je otplatilo cca 25 mil. EUR. Znači, ostaje još za otplatiti cca 55-60 mil. EUR. Ovim tempom čekati ćemo min. 6-7 godina da dođemo na nulu. Predug period za mene. Imam nešto malo dionica ULPL. Uletio sam nepromišljeno, ima već neko vrijeme. Čekam priliku za malo povoljniji izlazak jer sam kupovao na sličnim cijenama pa da barem ne budem u gubitku a znam da ovo moje pisanje neće toliko utjecat na cijenu da sam sebi "podmećem noge" jer ima onih koji razmišljaju drukčije.
Eto, brodovi su mukte, ne vrijede nista. Samo se dug gleda..Sto sve necu procitati na ovom forumu. Koji brodar nema duga i koji je to tocno na nuli sto se tice duga? Ostavite se ove branše kad je ne kuzite..
Pa svaka firma koja želi napredovat ima dug jer ulaže u razvoj i širenje a ovdje je dug proistekao zbog krpanja starih rupa koje najprije treba zakrpat. A time prostora za daljnje širenje i razvoj baš i nemaju.
-
Sve je to lijepo, samo koliko godina bi trebale biti ovakve vozarine da ULPL izađe iz gubitaka u pozitivu.
Kupuje se buduće poslovanje …NAV….i dobit koja će biti..
Gledajte kakvi će pokazatelji…vozarine…NAV …dobit i sve drugo biti za godinu dvije….i onda recite koliko bi platili za cijenu dionice..
Zaboravite prošlost….gledajte sto će se desiti u budućnosti i to je ono sto kupujete…
Kad NAV bude pozitivan i prikazana velika dobit….meni je to signal za prodaju
Jee gleda se jaaaakoooo dugo poslovanje. Koliko je ono bio dug iz predstečajne nagodbe, cca 630 mil. kuna a na kraju 2022 se je otplatilo cca 25 mil. EUR. Znači, ostaje još za otplatiti cca 55-60 mil. EUR. Ovim tempom čekati ćemo min. 6-7 godina da dođemo na nulu. Predug period za mene. Imam nešto malo dionica ULPL. Uletio sam nepromišljeno, ima već neko vrijeme. Čekam priliku za malo povoljniji izlazak jer sam kupovao na sličnim cijenama pa da barem ne budem u gubitku a znam da ovo moje pisanje neće toliko utjecat na cijenu da sam sebi "podmećem noge" jer ima onih koji razmišljaju drukčije.
-
Novi veliki rast MR tankera. Vozarine za brod kao što je Verige su trenutno na 47 000 dolara, što znaci da takvi brodovi u jednom danu zarade preko 30 000 dolara cistog novca za firmu. Bolesno.
Futuresi dry bulka, naša ostala 4 broda, iznad ocekivanja i prosjeka prvi kvartal. Drugi se vec bliži solidnih 16 000 dolara.
Dionicom danas nije trgovano. A ni Jadroplovom. Vani su tankeri, pogotovi oni koji imaju Mr i Lr na vrhovima…..A čuj, svi nasi na ZSE su uplašeni, vjerovatno i sa ovim oko APTL, pa nezjanju šta bi i kako.
Al da bolesno, samo da istekne ovaj ugovor za verige...
Inače da ostanu ovako vozarine na 47k $, da ne rastu više, to je godišnje cca 17 mil.$.. ili oko 29$ po dionici
Sama zarada što si napisao od 30k$ dnevno daje godišnju dobit po dionici 19 $ samo od tankeraSve je to lijepo, samo koliko godina bi trebale biti ovakve vozarine da ULPL izađe iz gubitaka u pozitivu.
-
Mene iz ovog priloga kopka jedna stvar. Peruško se opravdao da Fortenova nije mogla aktivirat call opciju za otkup nekretnine plaćanjem 200.000.00 EUR jer imaju velike dugove. Mene zanima mogu li oni, Fortenova to call opciju prodat nekom drugom da to iskoristi netko drugi. Pa bolje da im netko za tu opciju plati i 100.000,00 EUR nego ništa kao što je bilo sada. Da ne budem skroman pitam za sebe pa bi pisao Perušku ako postoji mogućnost prodaje te call opcije. Bolje Fortenovi i mojih 10.000,00 EUR nego figa kao što je bila sada, a možda bi im ponudio i koju tisućicu više
-
Nepovjerenje malih ( i velikih) ulagača je ogromno. Pitam se tko je kriv?
Moglo bi to posredno dati vjetra u leđa domaćem tržištu kapitala, posebno njegovom oživljavanju u očima malih ‘retail’ ulagača koje je s burze prvo potjerala financijska kriza 2009., a definitivno rastjerala propast Agrokora. Brojke kažu da financijska imovina kućanstava u Hrvatskoj doseže 79 milijardi eura, punih 33 milijarde više nego prije deset godina.
Poznavatelji tržišta kalkuliraju da bi se u scenariju, u kojem bi se tek jedan posto depozita prelio burzu, bio bi to ekvivalent godišnjeg prometa koji bi mogao pokrenuti zamašnjak trgovanja.
svi sve znaju! ipak nitko ne čini ništa
ovih 'samo 1% prelijevanja štednje na burzu' su bili 'mokri snovi' i g. Bakića prije 15 godina
znamo da je problem likvidnost ali, za razliku od drugih koji vide samo tehničke razloge, ja vidim mnogo ozbiljnije fundamentalne razloge: nema dovoljno kvalitetnih papira, tržište je 'plitko'
Gažićka spominje da je ZSE lokalni konsolidator, no što mi kao ulagači imamo od toga? može li se trgovati Petrolom, Krkom, Novom Ljubljanskom, Zavarovalnicom... preko naših brokera? ima li promjene na tom planu, zna li netko objasniti kakva je situacija?
Koja burza kad nema dovoljan broj velikih i kvalitetnih firmi koje su zadnjih 5-10-15 godina nestale, propale ili se povukla sa burze. A tomu je naravno najviše kumovao kriminal pod zaštitom politike a sad ti isti političari svih nas prave glupim i zabijaju nam svoju k u u te se prave pametni i kao rade u interesu građana sa željom da se ekonomski obrazuju dok nam opet ne uvale koji slučaj LRH, Belja, Dalekovoda, Agrokora,...
-
Ne možeš ni unutar EU drugačije tretirat dioničare u dvije države (Slovenija i Hrvatska), zato će ovo pred ESLJP biti jako zanimljiv slučaj.
Europska unija je jako osjetljiva na nejednakost.
Samo, prvi korak u ESLJP ti provode naši ljudi koji 98% tužbi odbace bez obrazloženja. Treba proći taj prvi korak a onda je situacija drukčija. Ja bi preporučio da u momentu slanja tužbe na ESLJP to razglasite u novinama, da to svima bude pod povećalom pa to možda ne bude odbijeno samo tako. Nažalost kod nas nema ništa bez novinara.
-
Neznam jesam li što prosputio al gosn. I.T. nigdje ne spominje nikoga, niti da su oštećeni mirovinci, ni iko drugi, samo JA JA JA JAAA hahaha.
Zašto i bi ? Koliko su njemu pomogli mirovinski fondovi i mali dioničari ? Realnost je da i mi mali dioničari navijamo za pobjedu Todorića radi sebe, a ne radi njega.
Mirovinski fondovi i njihovi šefovi su bili suučesnici u Lex Agrokoru i na Plenkovićevu zapovijed su šutjeli i gledali kako im se imovina nuluje. Valjda to lakše ide kad se ne krade tvoja lova.Mirovinski fondovi su šutjeli zbog svojeg vlastitog interesa, to je moje mišljenje. Mirovinski fondovi upravljanju našim novcima a ne svojim a svi znamo da su ti upravljači mirovinskih fondova razne banke. Njima, bankama je u prvom interesu da oni ne izgube svoj novac a vrlo vjerojatno bi izgubili jako velik novac da je u klasičnom smislu propao Agrokor i Konzum jer bi oni povukli razne male dobavljače koji su sa njima poslovali i kod njih dizali kredite, kojih nakon propasti Agrokora ne bi mogli vraćati. Samo je vlastiti interes u pitanju a mi ovce, punjači novca mirovinskih fondova šutimo.
-
Da se samo 10% ovog iznosa prelilo na burzu bilo bi super
Bolje da nije. Onako bi prenapuhali vrijednost dionica što nema veze sa stvarnosti a što uzrokuje veće oscijacije (visok rast pa onda velik pad,...) . Ja više volim laganiji ali siguran rast sa malim padovima, pa onda opet rast.
-
Ne znam kako vi, ali ja se nadam TPNG scenariju. Lijepo se dalo zaraditi u par klikova. Samo je trebalo vjerovati da cijena ide samo prema gore.
Na TPNGu sam lijepo zaradio u kratkom vremenu ali opet sam pokraden jer je to tada vrijedilo min 50% više a danas bi to bilo min 100% više.
-
Dalekovodu se otvara mogućnosti da postane bitan i konkurentan u velikom poslu koji predstoji u Europi
A Štern je vjerojatno mislio i na ovu studiju: https://oie.hr/wp-content/upl…zvore-web71.pdf
-
Nekima se ne čini skup https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…893ed07af49.pdf
Končar i i Construction Line (poduzeće osnovano na Malti od strane hrvatskih državljana za otkup dugova) su preuzeli Dalekovod d.d. nakon kontroverzne dokapitalizacije, a član uprave financija Dalekovoda d.d. Đuro Tatalović je sada član u upravi Končara..ocito nagrada za dobro obavljen prljavi posao.
Lik je namazan do kraja i dok je on bio u Dalekovodu, poduzeće je generiralo ogromne gubitke. Npr. sluzbena putovanja su u godini dana povecana sa 2 mil.kn na 30 mil.kn., zakupnine i najamnine, seminari i edukacije po 200%, i jos neki troškovi (koga zanima postoje detaljna izvješća na zse.hr). Kada su se zbrojili ti troškovi pokrivali su gotovo sav dug..sto je jos zanimljivije u isto vrijeme poslovni prihodi su padali. Na pitanja dioničara na skupštinama odgovarao je da su povećani troškovi u svrhu povećanja poslovanja, ali eto poslovni prihodi umanjeni. I sada takav lik vodi Končar.
Ne želim dioničarima Končara da im se desi ista sudbina i da im se kapital umanji 100 puta, ali budite oprezni jer imate posla s istim ljudima koji su "oteli" Dalekovod pa su sada na sudu.
Ono sto želim podvući, i nas su ti isti mamili kupovinama od strane članova uprave pa su ljudi naivno kupovali misleći da će rasti, a na kraju se glavni investitor Konsolidator d.d. odrekao skoro ulozenih 150mil.kn.bez ikakve logičke računice. Želim reći, oni će se namiriti na druge načine i oni ne ulažu svoj novac, a obični ljudi će izvisiti.
Hvala na vrjednoj informaciji, budemo pratili toga kretena!!
I ja se zahvaljujem na informacijama o Đuri Tataloviću a sugerirao bi da mu se pogleda životopis na linkedinu. Lik je imao značajne funkcije u Allinaz ZB mirovinskom fondu za vrijeme afere Agrokora a ništa nije poduzeo. 2018. u lipnju je postignuta nagodba Agrokora a on je promijenio radno mjesto i otišao u Dalekovod d.d. da bi i tamo sudjelovao u namagarč....u malih dioničara. Sada je predsjednik uprave Končar- Generatori i motori d.o.o. za proizvodnju koji su u 100%tnom vlasništvu Končar d.d. pa ne može oštetiti male dioničare nego samo velikog. Treba ga pratit. Imam dionice i Končar d.d. pa mi je to zanimljivo i ponovo zahvaljujem na ukazivanju pažnje na ovog lika.
-
Počelo rezanje lima u 3. Maju za zamjenu dva pontona doka 11: Suradnja brodogradilišta 3. maj i Viktor Lenac – svečani početak rezanja limova prvog pontona Doka 11
-
Tko god je zainteresiran za zaposlenje u Končar D&ST ovdje je glavna stranica za to, možete poslati otvorenu molbu https://koncar-distributivni-i-specijalni-transformatori-dd.talentlyft.com/
Poštovani Lynx, vidim da ste bliski Kodt. Posjedujem Kodt ali ne u velikim količinama.
Međutim , obraćam Vam se iz drugog razloga da vidite kako se svijet mijenja.
Moj sin je završio FER Zgb. 2018 god. čak i u rekordnom roku - pazite smjer energetika- praksa obavljena u Kodt, te je želio i da se zaposli u Kodt.
Čak i njegov mentor je to inzistirao na tome (da nepišem njegovo ime ).
Natječaj je izašao i normalno sa preporukom od svog mentore (koji je vrlo dobro cijenjen u Kodt ) .
Na veliku žalost moga sina "on nije primljen " , te vjerujte mi,moj sin sa 24 god. samo što nije plakao . Primljen u Hep-a nakon 15 dana.
Vidite nakon 3-4 god. oni traže i mole Fer-ovce sa energetikom , međutim sada moj sin i njegove kolege ne žele ni čuti.
To Vam je današnja Hrvatska , prime čovjeka sa neadekvativnim fakultetom i nakon god. dana , mladić vidi da nije dorastao takvim izazovima i napušta Kodt. Ostaje ono što ostaje.
A što ćete kad imate FERovca sina. Da je u pitanju frizerka (može i frizer ali) i da je tražila/io posao u KOTR stvari bi bile potpuno drukčije. Zanimljivost, KOTR najviše zapošljava frizerke, šljakerice, jer najbolje rade sa žicama, finim stvarima (kao sa kosom)