1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. looserst

Posts by looserst

• DRY BULK

• looserst
    • February 10, 2024 at 8:19 PM
    Quote from Moller
    Quote from gigic23

Evo nama Capeovi neloših +17,29%na tjednoj osnovi na 2.381, na cca 19.300$

Pratimo dalje, naravno i ostale klase ❤️👍😎

valjalo bi to i proslaviti :)

https://www.poslovni.hr/svijet/sutra-j…e-slave-4428410

Ovako su jeli pangoline prije par godina pa nije dobro ispalo. Ali ajde, ovo je samo malko neobicna kokos😎

• DRY BULK

• looserst
    • October 19, 2023 at 6:15 PM
    Quote from Vergilije

Novi brodovi friško naručeni imaju rok dostave tek u 2026. godini 🫡

https://splash247.com/star-bulk-join…msarmax-orders/

No price has been disclosed, although brokers are quoting between $33m and $35m for similar tonnage in China.

Srecom mudri ljudi su ih narucili prije, posebno panamakse i supre8)

Files

20231013_210010.jpg 216.33 kB – 0 Downloads
  • Tankerasi strani i domaci

• looserst
    • October 13, 2023 at 11:56 AM

Slabo pratim forum pa unaprijed isprike ako je vec postano:

FRO – Fully funded acquisition of 24 modern VLCCs from Euronav NV - Frontline
    Frontline plc (“Frontline”) (NYSE and OSE: FRO), today announced that as an integrated solution to the strategic and structural deadlock in Euronav NV…
    www.frontlineplc.cy

Sad je taj frontline bas mrcina, kes masina a dividenda uredno stize

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• looserst
    • September 26, 2023 at 10:21 PM
    Quote from renchi
    Quote from looserst

Da, samo se poslusa "kojekakve ozbiljne analiticare o morskim transportima i BDI" (btw ovo zvuci ko iz doktorata vice mihanovica) i ubere se lova na atpl. Usput se kupi jdpl. Simple and easy :S

Mene zanima gdje je onaj loosert koji se pravio pametan prije nekog vremena. Čak su se on i nekakv stručljak s foruma ismijavali kada im prije 1 do 2 mjeseca rekoh da su " znalci i eksperti " rekli da će BDI na 1600, a danas je 1584. Zar ne ?

A glede ATPL, koja je dobra firma, ostaje nam za vidjeti kakvog bi pripetavanja moglo biti u firmi koja ima " opasan " free float i moguća je meta čak i onih s puno više novca od jedne TNPL.

Ne vjerujem da će ovo samo tako završiti. A glede onog toma i sarkazma, dosjetiti se matematike i mogućeg smanjenja free floata sa upisom novih dionica od strane jednog investitora. To bi barem trebala biti elementarna matematika. Dakle, želja je tom investitoru da što manje malih sudjeluje u dokapu, pa će i cijena na burzi ostati takbva kakva je, jer " investitori " poput gore javljajućeg tome niti ne razumiju čemu ovakav dokap. I kako bi dokap od strane jednog investitora mogao smanjiti free float. Kako vidim sa ovakvim članovima free floata ( poput looserta i tome ) sve zamišljeno će proći. Samo netko tko bi ušao u bitku za preuzimanje može im poremetiti planove.

Prvi čin je dokap.

Pa eto kad neko procita vas post kolegice jasno je zasto me nema na forumu. Isto kao sta me nema na cajkama, paljenju guma i slicnim zabavama. Ima ovdje pametnijih od mene, od vas svakako, pa vam preporucujem da vise citate a manje pisete.

Ismijavao sam se vama jer ste to gluparijama i zasluzili a ne bdi indeksu. Dokap nisam komentirao, ne sudjelujem, ne zanima me niti atpl niti drybulk trenutno jer se med bere na drugacijim brodovima. To se naravno sutra moze promjeniti.

U medjuvremenu vi ste jako puno zaradili na atpl, proucili taj dokap, izvukli informacije o tce i tako dalje, izvukli sve iz kasice-prasice...

Sretno! :*

• Tankerasi strani i domaci

• looserst
    • September 21, 2023 at 11:53 AM
    Quote from KicanCRO

Bas zbog neodradenog rasta je po meni stng best buy. Daleko od toga da i hafnia nije, al mi je koplje ispod.

Hafnia dividende sjedaju i bucmaste su a scorpio buyback je malo usporio?

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• looserst
    • August 15, 2023 at 2:16 PM
    Quote from renchi
    Quote from hugh

prema informacijama koje iz prve ruke imam sa ovog foruma i teme, vozarine su krenule na mjesec još početkom ove godine i otvaranjem Kine.......međutim raketa se raspala pri poletanju ali zbog spama i ovogodišnjeg hakiranja Haka nismo dobili info zašto i gdje se srušila jel u svijetu iluzija ona još uvijek leti......bez bitnijih promjena koje se sad več mjere u 100% up vozarina u 2024 ide skupljanje krhotina rakete i problemi sa "komunalijama" jel do Božića će Djed Mraz popapati keš za poklone, reparaciju sanjki i kupovinu novih a sobove i snobove neće imati čime hranit......dok u svijetu iluzija dolazi princ na bijelom konju i pita snobove, pardon sobove koliko novaca žele za let, ovi kažu "100", princ plati i žive zajedno do kraja života pa ni ne umru nego opet prožive još 100 života u neprekidnom letu na mjesec tamo negdje do 5023 godine......

ja mislim da ovo može protumačiti samo Krafnožderovkrafnožder. I nitko više.

Tako je i meni sa vasim postovima🤷🏻‍♂️

• DRY BULK

• looserst
    • August 15, 2023 at 2:06 PM
    Quote from lebowski
    Quote from looserst

Drzava tj partija svako malo intervenira ali "dzaba krece". Niko ni stapom da takne povoljne kredite za stanove. Mene zanima kako bi se neko hedgao od ovih problema. Jasno je da to nisu commodities ni drybulk. Tu smo prvi naj....li

Nisam u ATPL i drybulku, ali najbolji hedge je prazna knjiga narudžbi brodovlja u dry bulku, a i trenutne cijene dionica, barem kad je u itanju GOGL na 7,x $.

Prazna knjiga narudzbi je mantra i veca je nego projicirani rast tonmilja. Uostalom orderbook se nije promjenio u odnosu na lani pa vidimo kakve su vozarine. Brodova ima i bit ce ih dovoljno da ronimo oko breakevena ako se ne dogode congestioni (npr ovaj nedavni skok na panamaxima uzrokovan...bas panama kanal zagusenjem kojeg su neki protumacili kao oporavak pmx vozarina na duge staze) ili naravno ako neko dobro povuce sa importom.

Gogl na 7.x moze biti "skuplji" nego na 10, stvar je perspektive, kuda ce vozarine...to smo na ZIM-u apsolvirali, zar ne? ;)

Pitao sam za hedge jer su neke procjene da je dobar hedge ako kihne ova firma i bude contagiona nekakvog... energija sta mi je malo cudno. Los su naravno financije, real estate, metali, prolaz dinama itd...

• DRY BULK

• looserst
    • August 14, 2023 at 7:31 PM
    Quote from Vergilije
    Quote from looserst

Drzava tj partija svako malo intervenira ali "dzaba krece". Niko ni stapom da takne povoljne kredite za stanove. Mene zanima kako bi se neko hedgao od ovih problema. Jasno je da to nisu commodities ni drybulk. Tu smo prvi naj....li

“Two weeks ago, the government insisted that it was going to support the property sector and that simply isn’t happening,” said Dickie Wong, head of research at Hong Kong-based Kingston Securities. “The next 30 days are going to be really critical for Country Garden.”Beijing launched a deleveraging campaign in 2020 designed to cool overheating house prices. It limited access to credit at private homebuilders, who typically sell residential apartments before they are completed and rely on the rapid circulation of cash.

To je državni kapitalizam, kad odluče da je bilo dosta, rješiti će situaciju.

Hedge, hm, shortanje kineskih dionica na NYSE?

Makar ne vidim zasad posebne reakcije...

Komentar Cleavesa:

"Slična potištena atmosfera je poharala Dry Bulk tržište ovog ljeta, gdje su razočaravajuće vozarine posvuda počele stvarati pritisak na vrijednosti brodova. Cijene su klizile na niže, ali vrlo skromno, procjenjujemo između 5-15% od proljeća, ovisno o starosti i veličini. Zanimljivo, prošli tjedan smo uočili nekoliko grčkih kupaca koji su prekinuli godišnje odmore radi pokušaja kupnje atraktivnih kandidata (dostupnih brodova) na tržištu, te je zabilježeno nekoliko prodaja koje se ne uklapaju u trend padajućih vrijednosti....

...

Radi li se o izoliranim primjerima u padajućem trendu ili glasnicima čvršćih cijena krajem godine? Naš novac je na ovom drugom."

Cijeli komentar:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Display More

Od kad su Joaquina "izbacili" iz cleavesa ne zanimaju me njihove analize ;) I kakav to grk prekida godisnji odmor?! 8o

• DRY BULK

• looserst
    • August 14, 2023 at 6:40 PM
    Quote from proba

ova renci je jos jedan od genija koji ne kuzi da je kineska gradevina alfa i omega za drybulk

Quote from Vergilije

Inače, Kina prešla Grčku kao najveća brodovlasnička nacija po tonaži.

Friško o stanju Kine u par grafova (zadnje izvješće Cleavesa)...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Kineska građevina (housing) se ispuhuje već duže vremena, preizgradili su se i triježnjenje još traje. No treba biti svjestan da je Kina kao država pustila ili čak potakla ispuhavanje balona. U tom kontekstu promatram i novu sagu sa Country Gardenom, jer će u jednom trenutku država intervenirati, ipak im građevina čini otprilike četvrtinu ekonomije. Zasad se fokusiraju samo na infrastrukturna ulaganja... Ispod je još nekoliko zanimljivih grafova...

Display More

• DRY BULK

• looserst
    • August 14, 2023 at 4:30 PM

Da vidimo prati li neko novu kinesku real estate sagu:

Contagion fears spread as China property sector cash crunch intensifies
    China's largest private real estate developer Country Garden is seeking to delay payment on a private onshore bond for the first time, the latest sign of a…
    www.reuters.com

Volio bi cuti misljenja ovih koji racionalno razmisljaju (dakle onih koji NEznaju da se bulk vozarine oporavljaju u 2024) :S

• looserst
    • August 4, 2023 at 7:57 PM
    Quote from renchi
    Quote from looserst

Wtf?! Zasto nebi ulagali puno kad znamo da bdi ide na 1300-1500 jer su tako rekli strani analiticari? All in!!! 8o

To ste bukvalno izmislili. Dakle, upotrebljavate čudnovate, djetinjaste, silogizme u rečenicama. AKO BDI ide na 1300 do 1500 to ne znači da dionica ATPL nije ugrožena od potencijalnih manipulacija na ZSE burzi i manipulacija u dokapima i razrijeđivanjima kao i što smo vidjeli npr na drugim dionicama.To samo znači da je pred ATPL i GOGL i ostale dry bulkove dobro vrijeme. A ne znači da je ovo dobro vrijeme za ATPL. Jer ipak smo mi u RH, zar ne ? Sjetite se samo PIVACA i Kraša ili Optime,

Nikada nisam rekla niti koliko sam ja kupila, niti kada, niti kada ću prodati ATPL. Mene npr zanima što ako se potvrdi porast BDI i krenu opet onakve zarade kako će se opravdati dokap. Za čega ?

Ali vi zasigurno imate nekakv motiv za ovakva izražavanja kao što su hiperbole i silogizmi. Ili vam je to ustaljeni tok misli ? Zašto se zovete loosert ? Nekakav ste gubitnik ?

Osim silogizama i hiperbola volim ironiju i autoironiju. Tako da...jesam, gubitnik sam, looser,priznajem. Bolji mi je taj nick nego npr. bogatas, multimilijunas, buffet i slicno🤷🏻‍♂️ Ja npr necu vas prozivati za nick nego za gluposti koje pisete

Uglavnom...ne vidim doprinos temi od nas tako da admine...reagiraj! baci nas na jedno picence u beertijah🍻

• looserst
    • August 4, 2023 at 6:24 PM
    Quote from renchi
    Quote from Volzio1409

- Poštovani, u dioničarstvo slabo vjerujem, jedva se razumijem, u cijene dionica još manje, a doista se ne bih želio kontrestati s bilo kojom osobom koja iznosi osobno mišljenje na forumu no logika bi rekla da sadašnja politika "balice" za stolom bez kantuna, tavulinom, vodi isključivo zadržavanju "lukrativnih" privilijegija a to se može postići jedino ako se postigne jedna vrsta simbioze, primjera radi, lupam ko grilje po burnom šiloku, određeni broj dionica preusmjerite prema fondu. Nadalje, ako taj fond vode ljudi tipa ala.., da ne imenujem i prozivam sad, "prisvojili" ste kviska za bar dvije naredne generacije. Eto toliko, mojih 11 smještajnih jedinica navegaju i za najjače delumbije, po buri i po kiši a još dvije uskoro kupujem u povijesnoj gradskoj jezgri ili ti ga spomeničkoj baštini. E, buržuj jesam! Sretno svima koji kupuju-prodaju, drže do svoji načela i brišu sol s čela!

Prevedeno: sumnjate da je dio dionica ATPL namijenjena fondu tj dokap bi išao iz nekog fonda ili u korist fonda. A to sve zajedno nije nužno dobro za male dioničare. Dovoljno za podnošenje rizika koji može završiti i nekakvom zaradom kao i gubitkom. Najbolja investicija su nekretnine u starom gradu Du.

Zato ovo i je riskantna dionica i ne ulagati puno. A ATPL je trenutno dobra firma.

Wtf?! Zasto nebi ulagali puno kad znamo da bdi ide na 1300-1500 jer su tako rekli strani analiticari? All in!!! 8o

• looserst
    • August 4, 2023 at 11:06 AM
    Quote from Robbie
    Quote from renchi

Loosert a zasto ste tako ogorčeni ? To je kao da ja Vama kazem da ste sigurno bolji analiticar i investitor od Buffeta. Dakle, ATPL je u ovom trenutku dobra firma i ako BDI ode na 1300 do1500, a kako se i predvidja, tada ce ATPL uprihodovati velike iznose. Pogledajte 2021 / 2022 godinu. Porast BDI se očekuje u 2. polovini 2023. Za 2024 sa BDI se predvidja isti nastavak trenda. Cijelu godinu. Kako bi ATPL preuzimala GOGL ? Jer i GOGL ce biti u istoj sitiaciji kao ATPL, a radi se o gigantu. Kao da Infobip preuzima GOOGLE. Ali zato, mozda bi ATPL mogla preuzeti JDPL ? A mozda bi netko pozelio preuzeti ATPL ? U svakom slucaju kada ozbiljno pogledas perspektive su ovom sektoru i ovoj firmi dobre.

Iskreno, možda sam u krivu, ali to su napisali kojekakvi ozbiljni analiticari o morskim transportima i rastu BDI.

A i sada je firma dobra i stabilna. Jedino je sto uprava i vlasnici mogu makinacijama razrijediti male i povecati udio svog vlasnistva i na taj nacin malim dionicarima smanjiti vrijednost koju posjeduju. Ali tako bi moglo biti i na IGH i na drugim nasim dionicama.

Dakle, ATPL je u ovom trenutku dobra firma i ako BDI ode na 1300 do1500, a kako se i predvidja, tada ce ATPL uprihodovati velike iznose. Pogledajte 2021 / 2022 godinu. Porast BDI se očekuje u 2. polovini 2023. Za 2024 sa BDI se predvidja isti nastavak trenda.

Fokusirajmo se na bitan dio, a to je činjenica da se očekuje oporavak i rast BDI indeksa. Gotovo svi strani analitičari koje sam čitao predviđaju taj oporavak koji dolazi, samo se čeka da se pokrene Kina sa stimulansima od države, pogotovo nakon Covid lockdown-a koji je kod njih jako dugo trajao i krize koja je zbog toga proizašla. Logično je i prirodno da svi žele zauzeti što niže pozicije prije novog ciklusa koji dolazi i koji je već započeo, pa se tako ni vodećem dioničaru ne može zamjeriti što želi oploditi svoj kapital, pogotovo s obzirom na iznos sredstava koji je kroz godine uložio u ovu kompaniju, čak ne računajući ni ogromno utrošeno vrijeme i sve nepredvidive prepreke na putu koje se povremeno pojave.

Da li su ti vrsni strani analiticari koje pratite prije npr godinu dana predvidjeli da ce ove 2023 bdi zaroniti ispod 600? Ako nisu, a kladim se da nisu zasto im sada tako slijepo vjerujete? Ta sigurnost da ce bdi rasti, cinjenice...toga u drybulku nema. Kome to nije jasno postat ce bankomat drugima a vidim da ima dobrih kandidata🤷🏻‍♂️

• looserst
    • August 4, 2023 at 8:57 AM
    Quote from renchi
    Quote from looserst

Koliki su ti valovi porasta BDI? I kakvi su,longitudinalni ili transverzalni :/

NAV imate u izvjescu.

Pretpostavljamo da preuzimaju SBLK ili GOGL, nista manje nas ne zanima 8)

Loosert a zasto ste tako ogorčeni ? To je kao da ja Vama kazem da ste sigurno bolji analiticar i investitor od Buffeta. Dakle, ATPL je u ovom trenutku dobra firma i ako BDI ode na 1300 do1500, a kako se i predvidja, tada ce ATPL uprihodovati velike iznose. Pogledajte 2021 / 2022 godinu. Porast BDI se očekuje u 2. polovini 2023. Za 2024 sa BDI se predvidja isti nastavak trenda. Cijelu godinu. Kako bi ATPL preuzimala GOGL ? Jer i GOGL ce biti u istoj sitiaciji kao ATPL, a radi se o gigantu. Kao da Infobip preuzima GOOGLE. Ali zato, mozda bi ATPL mogla preuzeti JDPL ? A mozda bi netko pozelio preuzeti ATPL ? U svakom slucaju kada ozbiljno pogledas perspektive su ovom sektoru i ovoj firmi dobre.

Iskreno, možda sam u krivu, ali to su napisali kojekakvi ozbiljni analiticari o morskim transportima i rastu BDI.

A i sada je firma dobra i stabilna. Jedino je sto uprava i vlasnici mogu makinacijama razrijediti male i povecati udio svog vlasnistva i na taj nacin malim dionicarima smanjiti vrijednost koju posjeduju. Ali tako bi moglo biti i na IGH i na drugim nasim dionicama.

Display More

Da, samo se poslusa "kojekakve ozbiljne analiticare o morskim transportima i BDI" (btw ovo zvuci ko iz doktorata vice mihanovica) i ubere se lova na atpl. Usput se kupi jdpl. Simple and easy :S

• looserst
    • August 4, 2023 at 1:16 AM
    Quote from renchi
    Quote from verdi

ovo je pogrešna cijena za bušel. on je cca 27kg pšenice i košta negdje oko 7$ u čikagu što će reći da ruska pšenica nakon udara na odesu košta 240 $ z tonu sa tendencijom rasta. ukraina je izbačena sa svjetskog tržišta za duže vrijeme iz razno raznih razloga koje sad ne bi elaborirao. u glavnom postignut je neku napredak jer vidim da vas nešto svrbi samo još da se dokuči na kojem mjestu se treba

Mene zanima koliko bi mogla zaraditi ATPL na valovima porasta BDI. Ako ide u prodaju ili je fundamentalno procijenjujemo koliko bi vrijedila ATPL ? Koliko bi vrijedila da preuzme neku drugu dry bulk firmu ?

Koliki su ti valovi porasta BDI? I kakvi su,longitudinalni ili transverzalni :/

NAV imate u izvjescu.

Pretpostavljamo da preuzimaju SBLK ili GOGL, nista manje nas ne zanima 8)

• looserst
    • August 3, 2023 at 3:43 PM
    Quote from renchi
    Quote from looserst

Mali komentar. Ukrajinsko zito za izvoz je cca 50% kukuruza pa je bolje pogledati taj graf. Na kojemu cemo vidjeti naravno isto sta ste i napisali a to je da je to ukrajinsko zito za globalnu cijenu zita pa i za drybulk zanemariv faktor. Ali naravno kad neko ufilma da to ukrajinsko zito spasava sisak i atpl, da je svijet usao u recesiju radi rata u ukrajini i sad iz recesije izlazi i da je ovaj manevar I.B. sa pozajmicom signal da je u firmi sve ok onda tu nema pomoci🤷🏻‍♂️

To ste vi ufilmali tj tako protumačili. A djeluje da niste informirani o činjenicama osim onoga što čitate na forumu.

Cinjenica je i piše na svim svijetskim portalima, a i slaže se sa grafovima da je cijena žita skočila u trenutku početka rata U ukrajini. Cinjenica je da je da je na dan prekida sporazuma između rusije i ukrajine o izvozu žitarica u 7.2023 cijena žita skočila u jednom danu 22 %. Cinjenica je isto tako da su to sve provjerivi podatci. Cinjenica je i da je ATPL firma koju nitko ne treba spašavati. Firma s NAVOM dvostruko većim od cijene na burzi i firma oko koje je nastala tuča tko će je što jeftinije preuzeti baš zato što je se ne treba spašavati. Dapače.

Činjenica je i da je Hrvatska pružila pomoć Ukrajini i da Ukrajina traži alternativne načine izvoza svega, ne samo žita. Pa tako i rudača koje posjeduje i ostalih proizvoda. To govori da se Ukrajina sprema na dugačak rat i ne računa na sporazume s Rusijom.

Gospodarstvo svijeta ubrzava zamašnjak u proizviodnji određenih proizvoda, a tu im svakako trebaju dry bulk carrier.

Vi čak niste niti svijesni da je BDI započeo s rastom. A vidjeti ćemo hoće li nastaviti. To je pitanje koje ćemo vidjeti u budućnosti, Ja, eto, mislim da će rasti dugo. Čak možda do 2025. Al taj dio o rastu dugostrajnom sam možda ufilmala. A sve ovo ranije nisam nego sam suhoparno prenjela - činjenice.

Tko će i kako preuzeti dijelove jako dobre firme ATPL to ćemo vidjeti.

Display More

E da su mi dali dolar za svaki put kad sam cuo da je bdi zapoceo s rastom...na forumu s kojeg se informiram ;)

Odo i ja po kokice, nekad jednostavno nema smisla.🤷🏻‍♂️

• looserst
    • August 3, 2023 at 2:25 PM
    Quote from calypso

Mogu ovi iz MSM pricati sto hoce, pratim cijenu psenice od pocetka sukoba i kazem ti sto vidim. Seta izmedju $600 i $750 zadnjih par mjeseci iako je doslo do...

- Izlaska Rusije iz Crnomorskog dogovora o transportu ukrajinske psenice

- potpunog unistenja Ukrajinskih izvoznih luka od strane Rusije

Ukratko - Ukrajinci sada i da hoce ne mogu izvesti nista, a gle cuda, cijena psenice ne ide bas u nebo. Dakle, Ukrajina ne utjece na cijenu psenice vise nikako, ali susa u Sj.Americi i Ruski izvoz itekako utjecu.

Tjedni graf kretanja psenice (CBOT) od 2021 do danas.

Display More

Mali komentar. Ukrajinsko zito za izvoz je cca 50% kukuruza pa je bolje pogledati taj graf. Na kojemu cemo vidjeti naravno isto sta ste i napisali a to je da je to ukrajinsko zito za globalnu cijenu zita pa i za drybulk zanemariv faktor. Ali naravno kad neko ufilma da to ukrajinsko zito spasava sisak i atpl, da je svijet usao u recesiju radi rata u ukrajini i sad iz recesije izlazi i da je ovaj manevar I.B. sa pozajmicom signal da je u firmi sve ok onda tu nema pomoci🤷🏻‍♂️

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• looserst
    • July 18, 2023 at 10:59 PM
    Quote from Robbie

Danas na USA tržištu rastu ciklički sektori sa naglaskom na brodarske kompanije. Moguće da uskoro dolazi do zaokreta u smjeru kretanja brodarskih vozarina.

Samo fyi...brodova ima raznih vrsta. A danas su rasli...cek da vidimo...skoro pa nijedni (uz duzno postivanje offshoreu).

"brodarske vozarine" 🤔

• DRY BULK

• looserst
    • July 10, 2023 at 11:50 AM
    Quote from Manu
    Quote from lebowski

Tri su stvari važne u dry bulku: Kina, Kina i Kina.

A Kina je podbacila.

što je najgore nije podbacila. Barem ne ovu godinu jer skok je bio impresivan. Možemo samo pretpostavljati kako bi bilo da je uvoz ostao na lanjskim razinama. Je li sve to nedovoljno da popuni rupu od prethodne godine o tome bi se već dalo raspravljati. Ali očito je.

China, the world's largest coal consumer, imported 182 million metric tons (MMt) of coal in the first five months of 2023, up 89.6% year over year, data from China's General Administration of Customs showed. That is its highest level of imports for the January-May period, according to S&P Global Market Intelligence Global Trade Analytics Suite data going back to 2003.

https://www.spglobal.com/marketintellig…n-2023-76185032

Bas super! A sad pitanje: sta ima dobroga u ovoj vijesti? Znaci kina je uvezla hrpu vise cumura a vozarine rone. Da se pitamo sta bi bilo da nisu pojacali ili da razmislimo ako su sad uvezli vise onda valjda imaju dosta na zalihama pa ce od sada manje?

• DRY BULK

• looserst
    • July 9, 2023 at 2:25 PM
    Quote from lebowski
    Quote from Manu

Ali će još više tražiti velika ulaganja kako u novogradnje tako i u modernizaciju postojeće flote. I to sad kad je kapital postao skup a povrat neizvjestan.

Hoće ako je flota stara. Staro ide u scrap kao što reče Shogun, a što ne ode, vozit će sporije. Sve to znača debelo manja ponuda. Kapaciteti brodogradilišta su zauzeti, prve isporuke današnjih narudžbi su 2026. godine.

Stalno kao nema slotova za bulkere a flota ipak raste uz godine u godinu. Iz izvjesca nase ex stecajuse jdpl:

"Do toga je prvenstveno došlo zbog smanjenja trgovine prijevoza tereta u kontejnerima, smanjenju prijevoza

rasutih tereta morem te povećanja nosivosti flote u promatranom razdoblju, koja je u istom razdoblju narasla za

2,8% na godišnjoj osnovi u 2022. godini. Tijekom 2021. godine nosivost flote je narasla za oko 3,6% s padom

prijevoza rasutih tereta od 3,2%, a u 2022. godini flota je porasla za 2,8% dok je pad trgovine rasutih tereta

morem bio na razini od 2,7%.

Clarkson predviđa rast prijevoza rasutih tereta tijekom 2023. godine od 1,3 %, što će uvelike ovisiti o brzini

oporavka svjetskog gospodarstva, pogotovo uslijed mogućeg negativnog utjecaja oboljenja od Covid-19 u

nekim područjima, povećanje zastoja brodova u nekim od glavnih svjetskih luka kao i negativan utjecaj na

trgovinu zbog ratnog sukoba između Rusije i Ukrajine."

Znaci 2021 i 2022 imamo rast flote 3.6% pa opet 2.8%. Da ne ulazimo u slozene kamatne racune zaokruzimo na 5%. Clarkson sad tu predvidja neki rast tereta od 1.3% u na lani. I sad bi vozarine trebale u nebo, mi crtati rakete itd :/

Cinjenica je da su vozarine 2020/2021 rezultat congestiona tj covida a sada takvog triggera nemamo. Kina bi trebala rasti 10% samo da offseta rast flote zadjnje 2 god (za kojeg svi mantramo da ga nema) a to valjda niko realan ne ocekuje ove godine ili cak iduce?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt