1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Pitanja i savjeti

Prvo ulaganje u dionice

• Gorki
  • March 5, 2020 at 10:39 AM
  • Gorki
    Početnik
    Reakcija primljeno
    6
    • March 5, 2020 at 10:39 AM

Dobar dan,

ovo je moj prvi post na forumu i zanimalo bi me gdje mogu napraviti prvo ulaganje u dionice, znaci ne zanima me dionica nego broker ili banka?

Posljednjih 6 mjeseci sam ucio o dionicama, obveznicama, fondovima, binarnim opcijama, ETF i ostalo. Prilikama, rizicima, postavljanju ciljeva, upravljanju osobnim financijama, razvoj karijere i sada bih napravio svoju prvu uplatu.

Prema preporuci Coursera seminara Stocks & Bonds (https://www.coursera.org/learn/bonds-and-stocks) i malo mog istrazivanja, najisplatljivije je ulagati u:

1) Osnivanje ili kupnju male firme, preuzimanje upravljanjom

https://hbr.org/2008/02/the-founders-dilemma

https://www.lider.media/konferencije/k…-kovcegu-130247

2) Kupnja i prodaja, iznajmljivanje nekretnina

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ne/2061152.aspx

3) Dionice, obveznice fondove.

Dugo sam već protiv toga da kupujem nekretninu i da štedim u nekretninama jer sam se nekada bavio turizmom, za kupnju male firme nemam kapital, ali i da imam vjerovatno mi je njeni vlasnik nebi tako-lako prepustio, pa su mi preostale dionice.

Za sada imam 2 opcije:

Mnoge banke nude ulaganje u fondove. U Hrvatskoj postoji 66 fondova, preuzeo sam na računalo tablicu s imenima fondova i izracunao sam srednju vrijednost rasta za sve fondove nakon 1 godine i 3 godine, izabrao sam one iznadprosjecne i dobio sam njih 12 s povratom 18-20% nakon 3 godine. Po modelu uplate zapravo bih 10% svoje plaće stavljao u ovaj fond svaki mjesec i tako 15 godina. Ako u fond uplaćujem 1000 kn mjesecno 15 godina uz prosjecni povrat od 9%, ukupno cu uloziti 182,000 kn ali ce stanje na racunu biti 430,000 kn (formulu sam nasao na internetu kao compunding money). Tako mogu otici do svog osobnog bankara u banci i napraviti ovo.

Druga mogućnost su binarne opcije gdje postoji mnogo stranica na internetu poput IronFX koji omogucavaju pocetak trgovine nakon 10 minuta. Nakon sto sam pokušao s demo accauntom prvo sam dobio 200 usd, pa sam izgubio, pa izgubio, pa izgubio, pa dobio malo. Nakon citavog dana ispred racunala zavrsio sam u plusu 50 usd. Nakon sto sam citao po internetu o binarnim opcijama uvidio sam da je to losa ideja jer su neki u hrvatskoj izgubili na ovaj nacin po 20,000 - 30,000 eur-a pa su podigli tuzbe za prevaru. Mozda bolje receno ovo je kockanje gdje vecina gubi novac.

Sad me zanima kako bih mogao uloziti u pojedinacnu firmu? Na primjer AD Plastika, pošto sam iz Splita mogao bih otići do njihove portirnice i pitati ih gdje kupiti paket dionica; vjerovatno bi me gospodin blijedo pogledao i pozvao zaštitare :D

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 5, 2020 at 10:47 AM

Vi nas žafrkavate :S

Kaže moj frend da je lako naučiti trgovati. Kaže da je problem naučiti zarađivati trgovanjem.

Fondovi........ ako su prilike na tržištu dobre, više ćete zaraditi samostalnim ulaganjem u dionice

Ako prilike na tržištu nisu dobre, ne može zaraditi nitko, niti oni, niti Vi.

Nadalje, koje ste životne dobi ?

Koliko možete odvojiti novaca za ulaganje ? Redovna ulaganja manjih iznosa, ili jednokratni ulaz...

Dugoročni investitor, ili timer, uđem , izađem

Kako podnosite gubitak, imate li redovne i sigurne prihode ?

Na burzi ne smijete riskirati iznos čiji gubitak ne možete nadoknaditi u godinu dana

• LadyM
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    187
    • March 5, 2020 at 10:54 AM

No ako ste početnik svakako najprije razmotrite ulaganje u indekse.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 5, 2020 at 11:01 AM

Za Gorkog

Pohvalno je što se ipak proučio gradivo prije kupnje ičega

Ja sam prvi papir kupula davne 2008, po principu vidjela od susjeda. Nije dobro završilo, i to je najbolje što mi se kao početniku moglo desiti

Papiri se kupuju preko brokera. Račun se otvara u brokerskom uredu. Agram brokeri, Erste brokeri, pođite na temu Brokerki uredi

• narko
    Student
    Reakcija primljeno
    123
    • March 5, 2020 at 11:16 AM

Ako ste zaposleni, i poslodavac vam daje mogućnost uplate u 3. stup, sugeriram štednju u 3. stupu

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 5, 2020 at 11:23 AM

Suglasna.

Prvo to. Prvo ulaganje u treći mirovinski stup, rok ulaganja čitav radni vijek

Životna su uosiguranjaposve neisplatna, osim ako nemate nekoga koga želite zbrinuti za slučaj ..

Stambene štedionice isto zaobići

Ali frankly, nakon bulla koji traje 12 godina, na tržištu na vrhuncu, ja bih malo pričekala sa ulaganjima u dionice.

Treći mirovinski stup, dakle

U međuvremenu slažite novac, čekajte dobar pad tržišta i kupite si solidne papire koji daju redovnu dividendu, blue chip papire.

I Warren Buffet sjedi na cashu, sada već 128 bilijuna dolara, i čeka.

Čekajte i Vi . Ako je ulaganje u dionice cjeloživotni posao, možemo si dozvoliti vremena u kojima i ne treba ulagati

• Gorki
    Početnik
    Reakcija primljeno
    6
    • March 5, 2020 at 11:24 AM

Dobar dan,

imam 37 godina, po struci sam mag. ing. elektrotehnike i preko interneta sam polozio MBA program prije nekoliko godina. Osobe s kojima se druzim su vecinom tehnicari koji nemaju pojma o dionicama, to jest nisu poslovne struke. Kako sam ja to postao?

Prije 15 godina igrao sam jednu video igru koja je imala 70,000 igraca iz citavog svijeta, ja sam bio dio saveza koji je imao 500 igraca, kako je savez rastao tako je pripajao ostale manje saveze (merges & acquisition), u jednom trenutku igraci su smjenjili osnivaca saveza i postavili mene da vodim savez od 500 ljudi iz citavog svijeta, ti igraci su imali od 20 do 70 godina.

Tada sam prvi put shvatio razliku izmedu tehnicara i managera. Ono sam se pitao jest to zasto neke firme uspiju, a druge ne iako imaju pristup istim zaposlenicima preko zavoda za zaposljavanje, imaju pristup istim kupcima preko istih kanala i podjednako su kvalificirani.

Tako je elektrotehnika bila moja strast, a strateški management hobi. Ono sto znam već godinama da radeci posao za nekoga bez obzira kolika mi je placa nece me uciniti imucnim Do sada sam su mi financije bile takve da sve sto zaradim potrosim do kraja mjeseca, ali sada se situacija promjenila u zadnje 2 godine tako da bih godišnje mogao uložiti 5000 - 10,000 eura koje bih mogao podniti ako ih izgubim.

Vise idem na neki umjereni rizik, vise sam za to slow and steady. Posao mi je donekle siguran, ali danas nema sigurnog posla.

Ono sto sam naucio jest da uvijek trebam imati aktivni izlaz, ako nemam izlaz, nemogu reci NE, ako nemogu reci NE, nemogu pregovarati, ako nemogu pregovarati postajem rob. Tako sam uvjek u kontaktu s nekoliko poslodavaca da ako izgubim posao imam jos nekoliko opcija.

• greenhorn
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    222
    • March 5, 2020 at 5:06 PM
    Quote from zlocesti

li frankly, nakon bulla koji traje 12 godina, na tržištu na vrhuncu, ja bih malo pričekala sa ulaganjima u dionice.

Treći mirovinski stup, dakle

Da, ima dosta impulsa vezano uz to da je bull (rastuće tržište) gotov ili pri kraju.

No, nejasno mi je zašto onda preporučiti 3. mirovinski stup? U što oni ulažu, obveznice?

Ako je tako, nije da će ih to spasiti, pa i mirovinski fondovi su bilježili godišnje minuse u jeku (evo PBZ je zabilježio pad sa 153 na 125 u jeku krize 2008/2009 , govorim o obrčunskoj jedinici).

Ukratko, disperziranje rizika ulaganjem u mirovince nema smisla. Nit njih briga za vašu mirovinu Gorki, niti znaju.

obavezni dio koji dajete kroz drugi stup ne morate podebljavati i III. stupom. Tko s državom tikve sadi...

Savjetujem vam pročitati Richardsona čija je filozofija trećina. dio u nekretnine, dio u dionice, dio u zlato. Drugi savjet je ne oslanjati se na forume :D i tražiti dobronamjerne savjete. Na forumima pišu ljudi iz fondovske industrije, zatim oni koji žele uvaljati svoje dionice drugima po višoj cijeni nego što su ih kupili i par altruista.

Quote from zlocesti

U međuvremenu slažite novac, čekajte dobar pad tržišta i kupite si solidne papire koji daju redovnu dividendu, blue chip papire.

Ovaj dio koji je forumašica postala svesrdno podržavam.

Ne morate se ograničavati na HR tržište, (plus i minus su tečajne razlike ) ima dobrih prilika i vani. Iz mog iskustva; imao sam omanju hrpu eura i nisam znao što s njima. Pa mi je palo na pamet da ih uložim u dionice kako ne bih gubio na konverziji - pronašao sam savršenu priliku u Krki koja je tada bila oko 50 eura. (dividendni prinos bio je oko 8 % ako se sjećam dobro)... zvao sam svog brokera koji mi je objasnio kompliciranu proceduru,naknade i napor da bi kupio dionice farmaceutske tvrtke u Sloveniji (ej pa što nismo u EU????). Zbog navedenih peripetija odustao sam od te kupovine, nedavno pogledam kako se kreće cijena i vidim da je preko 75 eura!!!

Dakle samo hrabro i vjerovati sebi

• LadyM
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    187
    • March 5, 2020 at 11:54 PM

Gorki,

nek' ste se javili, na ovom forumu se može i dodatno nadograditi znanje, samo oprezno s kupnjom, to je ipak na kraju vaša konačna odluka.

Što se tiče savjetovanja u Hrvatskoj ovako stvari stoje: Broker preko kojeg kupujete dionice nije ovlašten i nema vam pravo pružati savjetničke usluge o ulaganju. Investicijski savjetnik ima pravo po zakonu no obzirom na sami sadržaj ispita koji je više baziran na teoretskom znanju o zakonodavnom i regulatornom okviru isto nije baš mjerilo za kvalitetan savjet. Najviša titula vam je CFA,međunarodno priznati licencirani financijski savjetnik i preporučujem da ako ćete tražiti savjet i ulagati u neki fond tad tražite osobu s CFA titulom.

Ja osobno baš i nisam sklona ulaganju preko fondova iz jednostavnog razloga jer volim imati direktnu kontrolu i upravljanje vlastitim sredstvima.

Najbolje je uložiti u sve troje vaše navedeno,tj. nekretnine,dionice i upravljati poduzećem, ali za to trebate imati višemilijunski iznos.

Zato ako ste se odlučili za dionice imate nekoliko pravila: disperzirajte rizik tako što ćete stvoriti portfelj dionica kompanija iz različitih sektora. Kupite dividendne dionice.Uložite u indexe. Pratite trendove u kom smjeru se gospodarstvo razvija. Sad vam je sve podređeno klimatološkim promjenama. Npr. ja pratim u autoindustriji tipa TSLE (elektiča vozila),PLUG Power(hidro pogon) i još neke potencijale.Shvaćate što hoću reći.Gledajte poduzeća koja imaju digitalizirano poslovanje. No sad pričekajte dok se s koronom situacija ne stiša. I na ZSU ima prilika no kako se predviđa za Teslu za 5. god. da će višestruko vrijediti možda bolje da jedan dio love preusmjerite na američko tržište. Jedan dragi forumaš odavde mi je savjetovao Interactive brokerse za kupnju na ino tržištima. Pa evo, sad imate materijala i za proučavanje i razmišljanje, a ako sam nešto krivo napisala nek me netko svakako ispravi i nadopuni :)

• LadyM
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    187
    • March 6, 2020 at 12:00 AM
    Quote from greenhorn

Nit njih briga za vašu mirovinu Gorki, niti znaju.

:):):) Što jeste,jest.Ne može se poreći.:):):)

Quote from greenhorn

obavezni dio koji dajete kroz drugi stup ne morate podebljavati i III. stupom.

I ako ste u 2. stupu B, onda se prebaciti u A, Imate regulirano po postotku ulaganje u dionice i obveznice.Koliko je ono u A omjer 50:50, ne sjećam se više al uglavnom nije rizično, a nešto su viši prinosi.

• luxaxe123
    Početnik
    Reakcija primljeno
    22
    • March 6, 2020 at 2:27 AM

Pozdrav svima, dali netko od vas trguje na američkom tržištu i kako plaćate porez? dali je kao i u hrvatskoj jednom godišnje ili ima neki drugi režim, čitao sam zakon i nisam se najbolje snašao, pa ako netko ima informaciju iz prve ruke puno bi pomoglo 😊

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 6, 2020 at 10:16 AM

Prvo ulaganje........

Treći mirovinski stup...

Od nekud se mora početi.... u neko rano životno doba, jer je u ulaganjima duljina trajanja presudni fakor..

Iznos od 500 kn mjesečno ne može kupiti pomena vrijednu količinu papira.

A glede mede i krize... pogledala sam strukturu ulaganja RBA fonda, od prvih deset najvećih pozicija 25% drži u obveznicama . Pa mi se to čini manje podložnim udaru pada tržišta, koje je u 2008. godine bilo 40%

Od nekud se mora početi.

• D'artagnan
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    324
    • March 6, 2020 at 10:59 AM
    Quote from Gorki

Dobar dan,

ovo je moj prvi post na forumu i zanimalo bi me gdje mogu napraviti prvo ulaganje u dionice, znaci ne zanima me dionica nego broker ili banka?

Posljednjih 6 mjeseci sam ucio o dionicama, obveznicama, fondovima, binarnim opcijama, ETF i ostalo. Prilikama, rizicima, postavljanju ciljeva, upravljanju osobnim financijama, razvoj karijere i sada bih napravio svoju prvu uplatu.

Prema preporuci Coursera seminara Stocks & Bonds (https://www.coursera.org/learn/bonds-and-stocks) i malo mog istrazivanja, najisplatljivije je ulagati u:

Dugo sam već protiv toga da kupujem nekretninu i da štedim u nekretninama jer sam se nekada bavio turizmom, za kupnju male firme nemam kapital, ali i da imam vjerovatno mi je njeni vlasnik nebi tako-lako prepustio, pa su mi preostale dionice.

Za sada imam 2 opcije:

Mnoge banke nude ulaganje u fondove. U Hrvatskoj postoji 66 fondova, preuzeo sam na računalo tablicu s imenima fondova i izracunao sam srednju vrijednost rasta za sve fondove nakon 1 godine i 3 godine, izabrao sam one iznadprosjecne i dobio sam njih 12 s povratom 18-20% nakon 3 godine. Po modelu uplate zapravo bih 10% svoje plaće stavljao u ovaj fond svaki mjesec i tako 15 godina. Ako u fond uplaćujem 1000 kn mjesecno 15 godina uz prosjecni povrat od 9%, ukupno cu uloziti 182,000 kn ali ce stanje na racunu biti 430,000 kn (formulu sam nasao na internetu kao compunding money). Tako mogu otici do svog osobnog bankara u banci i napraviti ovo.

Druga mogućnost su binarne opcije gdje postoji mnogo stranica na internetu poput IronFX koji omogucavaju pocetak trgovine nakon 10 minuta. Nakon sto sam pokušao s demo accauntom prvo sam dobio 200 usd, pa sam izgubio, pa izgubio, pa izgubio, pa dobio malo. Nakon citavog dana ispred racunala zavrsio sam u plusu 50 usd. Nakon sto sam citao po internetu o binarnim opcijama uvidio sam da je to losa ideja jer su neki u hrvatskoj izgubili na ovaj nacin po 20,000 - 30,000 eur-a pa su podigli tuzbe za prevaru. Mozda bolje receno ovo je kockanje gdje vecina gubi novac.

Sad me zanima kako bih mogao uloziti u pojedinacnu firmu? Na primjer AD Plastika, pošto sam iz Splita mogao bih otići do njihove portirnice i pitati ih gdje kupiti paket dionica; vjerovatno bi me gospodin blijedo pogledao i pozvao zaštitare :D

Display More

Zahebi gledat prosjek od samo 3 godine.. uzmi od osnutka da vidiš kako su se ponašali... pogotovo kako su prošli 2007. - 10. istina, uvijek mogu zatvoriti fond i otvoriti novi da nemaju kosture iz prošlosti

• nemo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    768
    • March 6, 2020 at 11:20 AM

do 2006 sam bio u fondovima. Pobrao dobit, usao od pocetka u 2 mirovinska 3.stupa, ht prva dionica, reinvestirao kroz dividende, prodao i kupio veću kolicinu adpl. Kasnije pokupio divku i većinu pretočio u KORF. Koji mi je preko rivpa 80% portfelja. Imao i arnt, zaradio prodajom i sve pretocio u adpl. Poskliznuo se na ddjh. Sadasnje stanje: rivp/ adpl 80/20% dionica, 2 mir stupa, godišnja dividenda mi je 10% ulozenog novca, koju reinvestiram ili koristim eventualno za putovanje. U zlatu imam sigurnosni okidač. Svako toliko unca, zgodno za nositi u novčaniku gdje god otišao.Uciti, čitati, slusati svoju intuiciju i ne panicariti. Imati dugorocnu viziju i živjeti. Ulagati ono sto si spreman izgubiti. Inače nemam nekretnina. Bolje odputovati negdje nego imati jahtu 350 dana na vezu😊

• D'artagnan
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    324
    • March 6, 2020 at 11:46 AM

Jahtu, gliser, jedrilicu lako rentaš za par dana godišnje kad ti je i ako te dođe gušt.. i to na lokaciji koja ti je zanimljiva.. ovako imaš samo brige

• KressoM
    Student
    Reakcija primljeno
    238
    • March 6, 2020 at 11:52 AM
    Quote from Gorki

Dobar dan,

Za sada imam 2 opcije:

Display More

Odličan početak, Gorki, svaka čast!

O "našim" fondovima još jednom razmisli jer većinu ulažu u obveznice i to ove naše klimave države, tako da to nažalost i nisu baš dionički fondovi. Što se tiče indeksnog (OTP indeksni?) i naša burza je nažalost jadna i u taj naš jadni indeks ulaze svakojake opskurne tvrtke silom prilika i nagrđuju sliku indeksa. Ono što se može na našoj burzi je izabrati nekoliko vrhunskih tvrtki (a moguće i povoljnih njihovih dionica, to trebaš sam proučiti) i napraviti svoj mali "indeks", odnosno diverzificirani portfelj. Barem ja tako radim i za sad sam ekstra zadovoljan. Tebe ne nagovaram na to, samo te potičem da o tome razmisliš.

Ono što mene također odbija od "naših" fondova su gledanja njihovih promašenih ulaganja kao i sprega sa katastrofalnom politikom. I još kad vidim kakvih sve ljudi ima...ne dam takvim ljudima ni 10 svojih kuna. Mislijm da svatko ima bar zrnce mozga da može sa svojom imovinom bolje od njih raspolagati. Također, za to nije potrebno nešto previše vremena.

Najveći "savjet" koji imam je da se kloniš kockanja, špekuliranja, trejdanja, gatanja (tehničkih analiza) i da promišljaš di bi stvarno uložio svoj novac kao menađer. Također "kloni se" foruma i forumskih znalaca. Oni koji sve znaju, a u biti mjesečno gube grozne novce.

Na našoj burzi ima baš finih prilika i zanimljvih tvrtki, a za početak treba odabrati brokera i krenuti, prvo čim konzervativnije, a onda lagano proučavanjem i iskustvom otkrivati skrivene i neskrivene prilike. Najvažnije je ulagati u ono što vrijedi više nego što košta i ulagati dugoročno (20+ godina, idelano vječno). Što se tiče brokera. ja osobno sam na AgramBrokerima i oni su još uvijek najjeftinija opcija kod nas. Vrlo je jednostavno, s njima sklopiš ugovor o brokerskim uslugama i dalje sve radiš preko interneta. Kako uplate, tako i zadavanje naloga. Ja zadovoljan.

Eto, to su moja razmišljanja, a nisu nikako savjeti niti nagovori na bilo kakvu akciju osim one moždane...poziv na razmišljanje i promišljanje.... Sretno!

O dionicama i filozofija ulaganja... Mali Dioničar

• Gorki
    Početnik
    Reakcija primljeno
    6
    • March 6, 2020 at 11:16 PM

Hvala Vam svima na podrsci i odgovorima, pokusat cu dati svoj odgovor ovdje

Quote from zlocesti

Prvo ulaganje........

Treći mirovinski stup...

Od nekud se mora početi.... u neko rano životno doba, jer je u ulaganjima duljina trajanja presudni fakor..

Iznos od 500 kn mjesečno ne može kupiti pomena vrijednu količinu papira.

A glede mede i krize... pogledala sam strukturu ulaganja RBA fonda, od prvih deset najvećih pozicija 25% drži u obveznicama . Pa mi se to čini manje podložnim udaru pada tržišta, koje je u 2008. godine bilo 40%

Od nekud se mora početi.

Display More

Sto se tice mirovinskog stupa u njega bih ulozio kada bih tocno znao protok novca kroz mirovinski stup jer sam pronasao podatak da je drugi mirovinski stup izgubio milijune spasavajuci agrokor, ovdje ste spomenuli treci mirovinski stup, ne drugi ali svejedno o tome neznam pa nemogu govoriti, trebao bih istraziti.

Mirovinci spašavali propale tajkune, a sad će spaljivati naš novac u startupima

https://www.index.hr/Vijesti/clanak…ma/2131206.aspx

Dalje, u nas se govorio mnogo o depopulaciji i odlasku nasih ljudi vanka, zapravo i ja radim vanka samo ponekad dodem u Hrvatsku

15 Drastic Effects of Population Decline

https://guff.com/15-drastic-effects-of-population-decline

Just as businesses compete domestically for customers, countries play the same game just on a global scale. Depending on what kind of resources a country is blessed with, or the mind power and special talents of its citizens is, it can have an advantage over other countries that lack. When a state suffers from depopulation, and brain-drain, it effectively loses its edge over other states and regions. All of a sudden its outputs are no longer wanted by other states, and it can't buy them up itself (no one can afford to). So it withers away because it can't compete with stronger players.

Na zalost ovo mi govori da ono sto su turizam, poslovi i usluge vezani za turizam zapravo jedino u cemu hrvatska moze konkurirati. Znam da je Slavonija vise pogodena depopulaciom od Dalmacije upravo zbog turizma, ali s druge strane mislim da bih uspjesne firme prije pronasao u Slavoniji ili Zagrebu nego u Dalmaciji. Zasto?

Zato sto ti za iznajmljivanje apartmana i bavljenjem turizmom ne treba obrazovanje, te da daleko vec broj ljudi/firmi ulazu u svoje obrazovanje u Slavoniji nego dalmaciji / da firma postane medunarodni igraci i probiju se na medunarodno trziste.

U knjizi Marketing malog i srednjeg poduzetnistva pronasao sam ove statisticke podatke

U hrvatskoj postoji 106,000 firmi

- 104,000 imaju prosjek od 4 zaposlena

- 1600 firmi ima prosjek od 120 zaposlenih

- 400 velikih firmi

U razdoblju od 10 godina

- 75% ih bankrotira od toga 20% firmi bankrotira u prvoj godini

- 20% ima uspone i padove poslovanja

- manje od 2% ima konstantni rast i nakon 10 godina

Netko kvalitetan tko se zeli bavit poduzetnistvom mislim da u Hrvatskoj ima jako puno prostora, ali problem su porezi, birokracija i korupcija.

• sasab
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • March 17, 2020 at 12:22 PM

Pozdrav forumasi

Posto sam novi te poceo sa ulaganjem u dionice na ZSE po prvi put u 09/2019. mnoge stvari vezane za trziste nisam stigao poloviti. Pripremao sam se godinu dana za ulazak, istrazivao na internetu, proucavao FI pojedinih tvrtki, trziste, vijesti itd. Visak novaca koji ulazem mi nije od zivotne vaznosti te je plan ulaganja na dugorocno. Zatim je dosla korona, sve mi se zacrvenilo jer nisam stigao vremenski reagirati/prepoznati i sada mi se nikako ne isplati izlazit van i misljenja sam da trebam pricekati da se rasplete ova situacija i panika.

Trenutno me interesira kako ide porez na kapitalnu dobit? Kako se obracunava, kada, pod kojim uvjetima i gdje bi takve i slicne informacije mogao pronaci?

Mozda kakve preporuke od iskusnijih, sta izbjegavati, kako se ponasati i koji parametri su od visoke vaznosti, te pokazatelji trendova.

U globalu, svaki info za trgovanje je dobrodosao i svaka literatura, web, mi moze bit od pomoci za daljnja ulaganja i procjenu.

OPTE 68 %

DDJH 4 %

DLKV 7 %

RIVP 4 %

VLEN 16 %

LP

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 17, 2020 at 12:53 PM

Navečer ćemo svi raspisati o ovome.

Do onda lijepi pozdrav.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 17, 2020 at 8:07 PM

Ajmo redom.

- Trenutno me interesira kako ide porez na kapitalnu dobit? -

Porez na kapitalnu dobit se plaća na svu zaradu, ukoliko je dionica kupljena i prodana prije isteka dvije godine. Ukoliko se dionica kupovala povremeno tijekom duljeg vremenskog perioda, pa i unutar dvije godine,, prilikom prodaje i obračuna primjenjuje se FIFO metoda. First In, First Out

Teoretski, za izračun se uzimlje da ste prodali prvo dionice koje ste najranije kupili, pa redom dalje. Ako je plus porez, ako je minus porezni odbitak .

Mislim da svi brokerski uredi uz malu naknadu početkom svake godine nude mogućnost izračuna poreza. iDostupan Vam je gotov obračun, Vaše je samo da odete u Poreznu, ispunite obrazac jopić ga zovemo, i predočite uplatnicu. Rok za plaćanje svake godine za prethodnu je 28.02

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.) 3.1k

• harpun
      • February 12, 2020 at 6:36 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 10, 2025 at 11:50 PM
    2. Odgovora
      3.1k
      Pregleda
      1M
      3.1k
    3. filca

May 10, 2025 at 11:50 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 10, 2025 at 8:38 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      823k
      1.9k
    3. misterno

May 10, 2025 at 8:38 PM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 279

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 10, 2025 at 9:24 AM
    2. Odgovora
      279
      Pregleda
      106k
      279
    3. Muzakus

May 10, 2025 at 9:24 AM
    1. MDKA (Medika d.d.) 823

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 9:18 PM
    2. Odgovora
      823
      Pregleda
      301k
      823
    3. Skribi

May 9, 2025 at 9:18 PM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 455

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:20 AM
    2. Odgovora
      455
      Pregleda
      183k
      455
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:20 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

filca May 10, 2025 at 11:50 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno May 10, 2025 at 8:38 PM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

Muzakus May 10, 2025 at 9:24 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

Skribi May 9, 2025 at 9:18 PM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM

Popularne Teme

• Porez na kapitalnu dobit

456 Replies, 4 years ago