1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Kriptovalute

Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• discover
  • February 14, 2020 at 10:12 AM
  • ohladi
    Student
    Reakcija primljeno
    81
    • March 11, 2021 at 2:30 AM
    Quote from emil

kakav ti je ono godisnji limit?

2000€ mjesecno? nakon toga?

Limit je 25k eura fiat uplate i 25k fiat isplate za verifikaciju u kojem ti je potreban samo dokument tipa osobna, vozacka ili putovnica.

Ako verificiras i adresu onda dobijes puno vece limite.

Eto to nisam, nije mi trebalo, nadam se da ce zatrebati :)

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • March 11, 2021 at 10:14 AM
    Quote from ohladi
    Quote from emil

kakav ti je ono godisnji limit?

2000€ mjesecno? nakon toga?

Limit je 25k eura fiat uplate i 25k fiat isplate za verifikaciju u kojem ti je potreban samo dokument tipa osobna, vozacka ili putovnica.

Ja se vec ponadao da je to limit bez verifikacije.

cudno. Pa verifikacija adrese je slanje SS racuna za struju:)

ipak je glavna verifikacija osobna i to se ne dijeli svakom. racun za struju ipak i u smece bacim a osobnu bas i ne:)

Rado bi im posalo samo racun za struju a da osobnu ne traze...

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• walletnetwork.crypto
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • March 11, 2021 at 11:19 AM
    Quote from vlad1111
    Quote from walletnetwork.crypto

Pozdrav svima, imam pitanje vezano za porez. Recimo kupila sam davno Bitcoin kada je bio ne znam par dolara, nemam dokaz, drzala sam ga sve ove godine i sad ga prodajem. Kako porezna gleda na to ? Izlaz znamo ali koji mi je ulaz, koja je dobit?

nema poreza ako držiš duže od 2 godine i ako imaš dokaz kada si ga kupila.

p.s.

ako si kupila par desetaka btc, sada si bogata...

Niste mi bas pomogli uopce. Mislim ljudi izgube i sam bitcoin, a kamoli dokaz o kupnji nekada davno, a ovo da ako ga drzim dulje od dvije godine znaju vec svi sto u tom slucaju. Napisala sam znaci situaciju nema dokaza o kupnji, niti bilo cega drugog. Znaci postoji 1 bitcoin koji zelis prodati. Dokaz o ulazu nemas i kako ce to porezna u tom slucaju oporezovati. Hvala

• ohladi
    Student
    Reakcija primljeno
    81
    • March 11, 2021 at 12:24 PM
    Quote from emil
    Quote from ohladi

Ja se vec ponadao da je to limit bez verifikacije.

cudno. Pa verifikacija adrese je slanje SS racuna za struju:)

ipak je glavna verifikacija osobna i to se ne dijeli svakom. racun za struju ipak i u smece bacim a osobnu bas i ne:)

Rado bi im posalo samo racun za struju a da osobnu ne traze...

Display More

koliko se ja sjecam morao sam i na CB slati osobne dokumente da mogu slati uplate/isplate kesa.

Ne mozes poslati novce SEPOM bez autentifikacije accounta.

Ako te samo zanima trejd, bez da koristis uplate/isplate kesa, onda ne moras uopce verificirati account, samo ti je potreban email i to je to.

Tu imas limit cini mi se 10 tisuca dolara dnevno sto je i vise nego dovoljno za nas smrtnike.

Preko 10k trebas raditi verifikaciju i onda iduci level je 500k dnevno.

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • March 11, 2021 at 5:22 PM
    Quote from vlad1111
    […]

nema dokaza o kupnji, niti bilo cega drugog.

https://bitcoin.org/en/protect-your-privacy

"All Bitcoin transactions are public, traceable, and permanently stored in the Bitcoin network."

Kako nema dokaza?

Znači, imaš dokaz kad si došla do toga, imaš graf sa cijenom na taj dan i to je to.

Mislim da je za tebe ključno dokazat da ga imaš više od 2 godine, jer nabava po 1 ili 100 USD ne mijenja baš puno poreznu osnovicu. :)

• Batka
    Student
    Reakcija primljeno
    191
    • March 11, 2021 at 10:58 PM
    Quote from vlad1111

nema poreza ako držiš duže od 2 godine i ako imaš dokaz kada si ga kupila.

p.s.

ako si kupila par desetaka btc, sada si bogata...

Niste mi bas pomogli uopce. Mislim ljudi izgube i sam bitcoin, a kamoli dokaz o kupnji nekada davno, a ovo da ako ga drzim dulje od dvije godine znaju vec svi sto u tom slucaju. Napisala sam znaci situaciju nema dokaza o kupnji, niti bilo cega drugog. Znaci postoji 1 bitcoin koji zelis prodati. Dokaz o ulazu nemas i kako ce to porezna u tom slucaju oporezovati. Hvala

Valjda znaš kako si došla do tog Bitcoina i otprilike kada? Na svim platformama na kojima sam trgovao postoji dostup do povijesti transakcija.

Ako je iznos koji dobiješ prodajom značajan, Porezna te može tražiti dokaz o porijeklu imovine.

Porezna stopa za imovinu za koju ne postoji dokaz o porijeklu je trenutno 60%.

Za 1BTC mislim da nije neki problem, ali ako se radi o većim iznosima, ili ako je priliv iz banki "sumnjivih" izvora, mogla bi te i banka pitati neki dokaz o porijeklu novca, vezano za Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Ja sam imao slučaj (nije crypto) da sam čak i za priliv od samo 20.000 eur iz inozemstva morao pojašnjavati izvor sredstava.

Ako nemaš nikakav dokaz na koji način si došla do Bitcoina, kako ćeš dokazati da se nije radilo o nekoj nezakonitoj radnji?

• walletnetwork.crypto
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • March 12, 2021 at 8:33 AM

Mogucnosti su razne, kupili ste na bankomatu prije xy godina i niste sacuvali racun, dao Vam je neko bitcoin davnih dana i te osobe ni nema vise niti imate bilo kakav ugovor. Nisu samo exchangevi put do bitcoina, a kamoli da je tada nekada davno iko razmisljao o porezima i slicno.

Mislila sam posto ste ovdje vec dugo i profesionalci ste ;) , da bas necu morati u detalje, jer stvarno nacini za doci do bitcoina su razni i situacije su razne i sada a kamoli nekada, kad su se pice placale sa njim. Uglavnom imas ga i ne mozes dokazati pa evo znaci jedino sto sam ovdje procitala je da je porez na imovinu kojoj ne mozes dokazati porijeklo 60%. Porezna nije odgovorila na milijun situacija koje su moguce pri trgovini kripto valutama. Ali niko nije lud da plati 60% poreza na nesto sto tada nekada nije ni trebalo biti oporezovano i nije tada bio duzan niti imati dokaz o kupnji. To je isto kao da sam 2012 kupila par dolara u mjenjacnici i bacila sam racun jer who cares. i sad cuvala ja te dolare do danas, a danas je druga situacija. Tada nisam bila duzna nista, zasto danas nesto moram. Kao da je ovo nemoguca situacija i kao da nema ljudi koji imaju ovakve situacije. :S

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • March 12, 2021 at 6:33 PM

Onda pretpostavi da je nabavna cijena 0, napiši im da je izrudaren i plati 10% kapitalne dobiti i sve legalno.

Mislim da njih ne zanima kako je stečen, nego da li je plaćen porez na zaradu. S obzirom da nabavna vrijednost sigurno nije manja od 0, nisu zakinuti za porez i sve čisto.

Ja bi pokušao napisat da je izrudaren davno prije 2 godine i platit 0% poreza na kapitalnu. Uvijek možeš dići na 10%. :)

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • March 12, 2021 at 7:07 PM

Jam sam bas suprotnog misljenja. Ako prijavi rudarenje morala je prijavit i samostalnu ili dodatnu djelatnost a nije. odma je u prekrsaju.

Ktome nadjelatnosti se placa porez i doprinosi itd a to je crika 40%. kapitalna dobit se placa na trgovanje btc-om pri izlasku u fiat.

Po meni je bolje rec da si ga kupio prije xxx godina i da nemas racun jer je burza propala ili bilo sto a rudarenje ne spomenut nikako.

Tek tako ce upast u kategoriju kapitalne dobiti al na cijeli iznos. sto je 10%. nema dokaza da btc posjeduje vise od 2 godine i porezna mu oderi 10% poreza na dan prodaje i to je to. Porezna kao prvo ne utvrdjuje niti je ne zanima porijeklo imovine. to rade druge sluzbe a ne perezna. Porezna je tu da razreze porez i to ce napravit.

ovo je vrlo sklizak teren kao isve kod nas jer su zakoni takvi da netko s polozaja uvjek ima neki izlaz...

zato kod nas nije uopce sumnjivo otkud bivsem premijeru koji je propao u austriji i ima ni 15k kuna placu u posjedu nekoliko satova od par milijuna te slika u desecima milijuna.

pa eto ima se . stedio je. poklonili mu jos dok je bio partizan ili pionir :)

Ima li racune zato? ia li darovni ugovor za to? ima li isjecak iz banejk -burze za to ? pa naravno da nema...zagubilo se...

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • March 13, 2021 at 4:20 PM

Evo nam BTC na jos jednom ATH :)

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 14, 2021 at 9:04 AM

.Iskrene čestitke !

Jutros ste osvanuli bogato !!!!!!!!!!!!!

ATH.

Poljubio je skoro 62 000

https://cryptopotato.com/bitcoin-price-…argets-for-btc/

Files

Bitcoin 14.03.png 59.32 kB – 0 Downloads
  • mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • March 14, 2021 at 9:53 PM

French Lawmaker Signs Petition to Allow Central Bank to Buy and Hold Bitcoin

https://news.bitcoin.com/french-lawmake…y-hold-bitcoin/

• Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,004
    • March 14, 2021 at 10:16 PM

Mogucnosti su razne, kupili ste na bankomatu prije xy godina i niste sacuvali racun, dao Vam je neko bitcoin davnih dana i te osobe ni nema vise niti imate bilo kakav ugovor. Nisu samo exchangevi put do bitcoina, a kamoli da je tada nekada davno iko razmisljao o porezima i slicno.

Mislila sam posto ste ovdje vec dugo i profesionalci ste ;) , da bas necu morati u detalje, jer stvarno nacini za doci do bitcoina su razni i situacije su razne i sada a kamoli nekada, kad su se pice placale sa njim. Uglavnom imas ga i ne mozes dokazati pa evo znaci jedino sto sam ovdje procitala je da je porez na imovinu kojoj ne mozes dokazati porijeklo 60%. Porezna nije odgovorila na milijun situacija koje su moguce pri trgovini kripto valutama. Ali niko nije lud da plati 60% poreza na nesto sto tada nekada nije ni trebalo biti oporezovano i nije tada bio duzan niti imati dokaz o kupnji. To je isto kao da sam 2012 kupila par dolara u mjenjacnici i bacila sam racun jer who cares. i sad cuvala ja te dolare do danas, a danas je druga situacija. Tada nisam bila duzna nista, zasto danas nesto moram. Kao da je ovo nemoguca situacija i kao da nema ljudi koji imaju ovakve situacije. :S

Prebaci na neku mjenjačnicu koja ima visu, naruči karticu i u shopping

Nego, jel ima netko savjet za najbolji (najjeftiniji) put za vraćanje eura na račun. Inače sam išao Sepom na bitstamp ili na Binance direktno i tamo mijenjao u btc. Mogao bi nazad sa bitstampa al do sada nisam probao pa me zanima da li netko ima iskustva. Koliko znam sa Binance-a se ne može direktno euro poslati na devizni (nisam još pokušavao).

Edited once, last by Sheki: Merged a post created by Sheki into this post. (March 14, 2021 at 10:20 PM).

• walletnetwork.crypto
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • March 15, 2021 at 10:17 AM

Puno Vam hvala svima :) Razrijesili ste misterij:thumbup:Mislim da je onda mozda sigurnije reci da je kupljen davno , a ne izrudaren tj zapravo ne znam kako se na rudarenje gledalo davnih dana u smislu poreza i zakonskih obveza, ali sa druge strane ipak porez od 10% ne mogu izbjeći nikako, no ajde. Ovo sa karticom isto super, ne moze bolje. Mozda necu moci sve sto planiram kupiti platiti sa BTC, ali opcije su tu.

• walletnetwork.crypto
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • March 15, 2021 at 12:20 PM

Zanima me ako cete izlaziti na kraju bull runa iz crypta u stablecoine, koji bi to stablecoinovi bili najsigurniji po Vama, s obzirom na Tether pricu i s obzirom na mogucu super inflaciju dolara u to vrijeme. Puno hvala :)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • March 15, 2021 at 1:43 PM

Tether prica je prije mjesec dana razjasnjena, poanta je da nije prevara. Dobili su samo neku malu kaznu od par milijuna dolara radi neke banalnosti.

• Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,004
    • March 16, 2021 at 9:07 AM

Jel ima netko odgovor kako je najbolje eure vratiti na devizni (najsigurnije i najjeftinije)? I da li je netko probao vraćanje sa bitstampa?

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • March 16, 2021 at 9:19 AM

Ima li neka infoamaliza za Bitcoin jer tečaj ide prema 50000 dolara

• walletnetwork.crypto
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • March 16, 2021 at 1:00 PM
    Quote from mitkko

Tether prica je prije mjesec dana razjasnjena, poanta je da nije prevara. Dobili su samo neku malu kaznu od par milijuna dolara radi neke banalnosti.

Da tocno, samo ipak postoji mogucnost da bas neka od drugih njihovih nadzornih tijela upre prstom ponovo u Tether, jednostavno jer mogu i jer time mogu uzburkati trziste kada im se cefne. Svako od nadzornih tijela zapravo ima pravo provesti svoju istragu.

Mozda je bolja opcija USDC.

Druga stvar je dolar koji ako ne krajem ove godine, onda definitivno iza toga moze upasti u inflaciju. Ta inflacija bi se odmah prelila i na stablecoine koji su na njega vezani. Ostaje Goldcoin koji je upitan. Naposlijetku, moguc je cak i super cycle pa mozda bude totalna greska ocekivati bilo kakakv bear market.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • March 16, 2021 at 10:43 PM

Evo polako i neki nasi poznati financijasi pozitivno pricaju o kriptu.

"Ovdje je zapravo riječ o digitalnoj transformaciji financijske industrije koja, međutim, još nije do kraja regulirana. Svejedno i hrvatski građani pokazuju sve veći interes za kriptovalutama, interes raste iz godine u godinu. Procjene govore da će za 10 do 15 godina kriptovalute postati apsolutni standard u našim životima, pa čak i da će zamijeniti kreditne kartice", poručuje za Index direktor brokerske kuće Fima Plus Milan Horvat.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      413
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

1,846 Replies, 5 years ago
  • Bitcoin rudarenje

19 Replies, 4 years ago
  • Plaćanje poreza kod trgovine s kriptovalutama

13 Replies, 3 years ago