Zanimljivo da valjda svaki koji kupuje TSLA po ovim cijenama ne bi htio kupiti jedan auto Lamborghini za 20 milijuna dolara, ali nema problem s ovom cijenom koju plaća za dionicu. Fascinantno, štoviše.
Trgovanje opcijama
-
-
-
Nemaš frke. Napisali su drugi već knjige i papire. Razbijali glavu kao i mi sad. Al' džabe teorija dok ne probaš. Mene ništa ne otrijezni kao gubitak. Bilo opcije, bilo dionice.
Glava je to. I ego. Teško se boriti s time. Kad izbaciš ego (što misliš da će tržište napraviti) i ostane graf (što vidiš da tržište radi) onda si konačno pobjednik u igri s prekoncepcijama, biasima. Ostaje samo tajming odn. kad otvaraš i zatvaraš trejd, no to utječe samo na konačno manji plus, ništa više. Tu jako pomažu linije potpore/otpora koje je dovoljno ucrtati na tjednoj osnovi pa odbijanje ili proboj kaže što je za činiti.
A tek kad u istom danu odigraš long i šort... To je to!
Znaš i sam, trebali su mi mjeseci da dođem do te psihičke razine. Da se u jednom danu, satu može zaraditi na oba kraja.
Eto, jučer call opcije na TSLA, i poslije put na SPY, jedan dio sam zadržao, one kakti dugoročne, a ove kratkoročne sam prodao, naravno rano, ali nebitno.
Jako teško je do te razine doći. Prvo borba protiv tržišta, pa borba sam protiv sebe, ega, pa još par ratova, izgubljenih novaca, propištenih prilika, i eto...
Sve skupa, idemo dalje.
-
Basic.
Opcijski ugovor , opcija, je reda veličine 100 komada, sadrži strike price, to je cijena izvršenja transakcije i datum isteka važnosti ugovora
Postoje put opcije i call opcije.
Prodavatelj put opcije ima obavezu isplatiti kupca opcije za dionice, po strike price navedenoj u ugovoru, bilo kada prije isteka opcije.
Mora dakle kupiti od kupca put opcije dionice po cijeni zajamčenoj ugovorom. Bez obzira na trenutnu market cijenu papira
Kupac put opcije svoje pravo da traži isplatu po strike price može iskorititi, ali i ne mora.
Prodavatelj put opcije je dakle bullish za papir, nada se da će market cijena do isteka opcije biti veća od strike price, pa će mu ostati premija koju je kupac platio za ugovor. Jer kupac neće tražiti izvršenje preuzete obveze
Kupac put opcije je bearish na papiru, ugovorom si jamči cijenu po kojoj želi prodati papire u slučaju pada cijene.
Ovo basic, jel' to u redu ?
Ajmo korak po korak. Ovdje dakle ne govorimo o trgovanju opcijama koje u danu stotinu puta promijene vlasnika. Govorimo o načelu, i obvezama
-
Ništa thanks, idemo dalje
Neki od nas dnevno trguju sa opcijama, kojih cijena za ugovor varira na dnevnoj bazi, prateći cijenu papira koje pokriva
I to je jednostavno, kup... prodaj
Al' mene zanima što bi se dogodilo da kupac put opcije kojem smo prodali ugovor, i koji nam je za to platio cijenu... tzv premiju, zatraći izvršenje ugovora
Kako to tehnički ide ?
Kupac od brokera zatraži exercise, izvršenje, a broker nama sa računa skine novac i uvali nam papir ?
Nevoljki dioničari ?
A ?
-
Još me nitko nije izvršio po prodanoj put ili call opciji ali bi tako trebalo biti. Iako uskoro bude.
-
Od puno stvari u svezi trgovanja opcijama ovo me najviše zanima
Što se dešava kada nas kupac put opcije zatraži izvršenje ?
Recimo da si mlad Lav, i da trguješ sa 10 ugovora = 1000 komada papira
I neka bena umjesto da ugovore proda dalje zatraži izvršenje
Ako je cijena papira 50 dolara, koliko je to dolara ?
50 tisuća dolara .
Whoops
-
Tako je, dobiješ 50k$ papira koje si htio ili nisi htio kupiti. Na svakom prodanom putu sam spreman za slučaj da me izvrši
-
So far, so ne valja
Ajmo dalje
Recimo da je kupac našeg puta dovoljno ljubazan da nas ne izvrši, nego odluči put preprodati za par sati na trćištu
Tko je onda u obvezi idućem kupcu izvršiti, tj namiriti put ?
Ja, ili bena koja je prodala od mene kupljeno, i time od kupca postala prodavač
-
Znam ekipe koji su sa mnom studirali i postali opaki lavovi, eto jedan diže kredit za stan od 300.000 eura. I ne boji se ničeg. I nitko ne drži da je to rizično.
Što bi se ja bojao da me izvrši 4 ugovora vonovie po 25eura i potrošim 10.000 eura na Vonoviu koja je u biti hrpa podcjenjenih stanova u Njemačkoj na kredite.
Ili da me izvrši još 12.000$ Danaosa po 60$. Eto samo što nije propao.
-
--------
"Tko je onda u obvezi idućem kupcu izvršiti, tj namiriti put ?
Ja, ili bena koja je prodala od mene kupljeno, i time od kupca postala prodavač "---------
Zna li itko odgovor na ovo pitanje ?
Strah.
Postoje racionalnii iracionalni, a strah i pohlepa pokreću market
Deset tisuća dolara je nekome velik novac kojeg je možda i mislio upotrijebiti drugačije
Pa ako se zna što se radi, i koje su moguće posljedice, onda nema mjesta strahu, nego samo oprezu
Investopedia
-- buy to open order , buy to close and sell to open orders. , ima se tu što učiti.
Kad naučim, javim
-
-
Je li ovako:
Vi ste imali - 1 put,
A druga osoba je imala +1 put.
Druga osoba je prodala trećoj svoj put.
Vi imate - 1 put
Druga osoba 0 putova
Treća osoba +1 put
Treća osoba vas može izvršiti do trenutka dospijeća ako je - In the Money put ako želi i može prodati put kome hoće
A i vi možete zatvoriti svoj šort kupnjom 1 puta ako želite. Druga osoba više nema ni pravo ni obvezu.
-
Pa sa prodajom call/put opcije prodaješ i pravo/obveze koju ta opcija nosi... Dakle, nakon što prodaš, za tebe ja ta priča završena...
Nego, koliki je vremenski period od izvršenja do trenutka kada moraš prodati dionice ako je riječ o put-u?
-
I naravno, što u slučaju FTD-a?
-
Pa sa prodajom call/put opcije prodaješ i pravo/obveze koju ta opcija nosi... Dakle, nakon što prodaš, za tebe ja ta priča završena...
Nego, koliki je vremenski period od izvršenja do trenutka kada moraš prodati dionice ako je riječ o put-u?
Pravno gledano, radi se o prijenosu ugovora.
Pa zar ne bih već u trenutku izvršenja trebao ostati bez dionica?
-
Ma smo pametniiiiiiii
Dakle ovako / hvala Hrx /, kada kupimo opciju, taj naš čuveni put, i prodamo ga isti dan, niti imamo prava , ali ni obaveza.
Jer nismo izdavatelji. To write an option. To nismo.
Ako nemamo papir, tj. dionicu, al smo bullish i želimo premiju na ugovor koji se neće realizirati pa nama ostaje premija, onda prodajemo ugovor kojeg smo " nacrtali", ili posudili od brokera, što god. Onda smo "pisci ugovora", i imamo obavezu. Naked put, osigurana cashom za izvršenje
Mogu li oni koji time trguju napisati nam kako glasi order za takvu makinaciju ?
"Sell to open is the opening of a short position on an option by a trader. The opening enables the trader to receive cash or the premium for the options. The call or put position associated with the option may be covered, in which the option owner owns the underlying asset, or naked, which is riskier."
Uz to, samo je za call poželjno imati dionicu. Za put moraš imati cash za izvršenje
-
I tako smo mi kupil i put ,al' želimo ga se riješiti. Change of mind, change of heart, ili želimo prodati skuplje nego smo platili premiju na kupnju
“ Sell to close “is when the holder of the options (i.e., the original buyer of the option) closes out their call or put position by selling it for either a net profit or loss. Note that options positions will always expire on the expiration date for a particular contract. At that point, in-the-money options will be exercised. Out of the money are worthless
Ovo nije jednostavno, kako se nama činilo.
Do sada imamo Sell to open , Sell to close
Young trader dies by suicide after thinking he racked up big losses on RobinhoodA 20-year-old trader who said he lost hundreds of thousands of dollars on the free trading app took his own life, according to his family.www.cnbc.comRadilo se o trgovanju opcijama
-
Nismo još gotovi.
Pametna kakva jesam , mada nisam bogata , kupila sam put opciju
Sto komada, strike 50 , istek za mjesec dana
Uz to imam sto dionica tvrtke i želim se zaštiti od pada cijene
I gle nevolje, cijena papira pada, eto je na 40 dolara.
Al' ja svoje želim prodati odmah, prije isteka ugovora, po svojih zajamčenih 50. Želim dakle izvršiti opciju koju sam kupila / i platila premiju, šmrcko/
Kako je ime naloga kojeg moram ispuniti, za izvršenje. Kako se pak taj zove ?
A da odem na you tube ?
-
I tako smo mi kupil i put ,al' želimo ga se riješiti. Change of mind, change of heart, ili želimo prodati skuplje nego smo platili premiju na kupnju
“ Sell to close “is when the holder of the options (i.e., the original buyer of the option) closes out their call or put position by selling it for either a net profit or loss. Note that options positions will always expire on the expiration date for a particular contract. At that point, in-the-money options will be exercised. Out of the money are worthless
Ovo nije jednostavno, kako se nama činilo.
Do sada imamo Sell to open , Sell to close
https://www.cnbc.com/2020/06/18/you…-robinhood.html
Radilo se o trgovanju opcijama
Djeluje mi mali na slici kao da je imao i nekih drugih problema... I kad to kažem, ne pokušavam biti ni posprdan ni duhovit.
Složeni financijski instrumenti nisu šala. Tužno je da se ne može zabraniti pristup tome i nije kažnjivo ako se prakticira, a s druge strane da se guram nekoga operirati, a nisam kirurg, za to bih dobio zatvora.
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k
- zlocesti
September 18, 2020 at 8:28 PM - Tržišta kapitala - USA