1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Digitalni euro - digitalne valute

• LodeRunner
  • November 27, 2020 at 11:13 AM
  • LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • November 27, 2020 at 11:13 AM

Zasto se u zadnje vrijeme toliko prica o "digital euro'?

U cemu je razlika izmedju brojke u lokalnoj banci i brojke u ECBu?

Cemu distribuirana knjiga racuna kad je sve opet u ECBu?

Nadam se da tu ima ljudi iz koje banke upucenijih u ovo. Osobno nemam problem sa razumjevanjem tehnologije ali pokusavam shvatiti cemu tolika strka oko digitalnog Jure i kakva bi razlika trebala biti izmedju spomenutog i koristenja maestro kartice. Nikakav problem to ne rjesava niti centralizirani blockchain radi ikakvu razliku od centralne tablice. Distribuirani autentificirani sustavi su nepotrebni kad je sve, i kreacija i racunovodstvo novca, na istom mjestu.

Zasto samo ne prebaciti debit kartice i osnovne racune na centralne banke nego komplicirati sve trecim tipom novca?

Osim ako je stvar u kontroli i pritisku od Bitcoina i FB Libre?

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 27, 2020 at 12:01 PM
    Quote from LodeRunner

Zasto se u zadnje vrijeme toliko prica o "digital euro'?

U cemu je razlika izmedju brojke u lokalnoj banci i brojke u ECBu?

Cemu distribuirana knjiga racuna kad je sve opet u ECBu?

Nadam se da tu ima ljudi iz koje banke upucenijih u ovo. Osobno nemam problem sa razumjevanjem tehnologije ali pokusavam shvatiti cemu tolika strka oko digitalnog Jure i kakva bi razlika trebala biti izmedju spomenutog i koristenja maestro kartice. Nikakav problem to ne rjesava niti centralizirani blockchain radi ikakvu razliku od centralne tablice. Distribuirani autentificirani sustavi su nepotrebni kad je sve, i kreacija i racunovodstvo novca, na istom mjestu.

Zasto samo ne prebaciti debit kartice i osnovne racune na centralne banke nego komplicirati sve trecim tipom novca?

Osim ako je stvar u kontroli i pritisku od Bitcoina i FB Libre?

Display More

drago mi je da se otvorila ova tema :thumbup:

s time da se komotono može preimenovati u Digitalne valute centralnih banaka.

ponata priče je da je ovo jedini mehanizam kako će sve one silne naprintane bankarske rezerve (to je ova suma novaca koja se trenutno printa, to nije novac koji je trenutno ikome raspoloživ) uči u realnu ekonomiju.

baš ste se Vi kolega trenutno toga dotaknuli na primjeru Kine i kupovine na temelju social score-a, a ne credit score-a (di vlada kontrolira kome će i koliko "digitalnih" yuana dati ovisno o tome je li sistemu poželjan ili ne).

drugi način je davanje kredita.

međutim, i tu imamo problem ako se daju krediti koji se ne temelje na kreditnoj sposobnosti, nego na podobnosti (npr. tako se kod nas trenutno inače radi, ako ste "dobri" sa direktorom (poslovnice) banke ili sa politikom, a najbolje sa oboje, onda možete dobiti kredite po povlaštenim uvjetima koji ne vrijede za "obične smrtnike").

nemali broj "malih" hrvatskih banaka je "legao" baš zato što im je poslovna politika bila takva.

u svakom slučaju, uvođenje nečeg ovakvog značilo bi presliku kineskog sustava na cijeli svijet (imate na temi Filozofski kutak moj post baš na tu tematiku).

koliko znam, mi smo takvu neku sličnu umotvorinu imali u Yugoslaviji di te osoba od "partijskog povjerenja" mogla proglasiti državnim neprijateljem, samo šta bi ovaj put, uz drukere u fizičkom obliku, uz sve metode praćenja koje i sada imamo, bez problema mogli uvesti i AI drukere.

koliko je to dobro ili loše, nek svatko zaključi sam, ali ja definitivno ne bi htio živjeti u svijetu di se zbog izgovorene ili napisane riječi jedno jutro probudiš bez sve svoje imovine.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • November 30, 2020 at 2:22 PM
    Quote from st-brajo

drago mi je da se otvorila ova tema :thumbup:

s time da se komotono može preimenovati u Digitalne valute centralnih banaka.

Eto, i nakon novog imena teme koja je ipak malo promasena vidi se ne samo da ova tema nikoga ne zanima - osim nas dvoje, nego cijeli forum ima danas manje postova nego broj protrgovanih drustava na nasoj zelenoj bari.

Prosao sam spomenuti post na filozofiji, i pogledao dio videa. Nazalost mi prezentacija autora nije bas sjela, iako u potpunosti razumijem o cemu govori. Mislim da "you will own nothing and be happy" ima veze sa digitalnim Jurom ali sam gore postavio pitanja vise u bankarskoj domeni - cemu treci tip novca. "Social score" i poslijedice 1984 svijeta bi mozda trebalo ostaviti za drugu temu.

Tako da se i dalje vracam na zasto samo ne ukinuti privatno bankarstvo nego se ici igrati sa blockchainom. Budem se javio Vujčiću pa mi mozda odgovori.. :)

Iako mi je jasno da je odgovor u slijedecem citatu: “The choice for mankind lies between freedom and happiness and for the great bulk of mankind, happiness is better.” ― George Orwell, 1984

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 30, 2020 at 3:08 PM
    Quote from LodeRunner

Eto, i nakon novog imena teme koja je ipak malo promasena vidi se ne samo da ova tema nikoga ne zanima - osim nas dvoje, nego cijeli forum ima danas manje postova nego broj protrgovanih drustava na nasoj zelenoj bari.

Prosao sam spomenuti post na filozofiji, i pogledao dio videa. Nazalost mi prezentacija autora nije bas sjela, iako u potpunosti razumijem o cemu govori. Mislim da "you will own nothing and be happy" ima veze sa digitalnim Jurom ali sam gore postavio pitanja vise u bankarskoj domeni - cemu treci tip novca. "Social score" i poslijedice 1984 svijeta bi mozda trebalo ostaviti za drugu temu.

Tako da se i dalje vracam na zasto samo ne ukinuti privatno bankarstvo nego se ici igrati sa blockchainom. Budem se javio Vujčiću pa mi mozda odgovori.. :)

Iako mi je jasno da je odgovor u slijedecem citatu: “The choice for mankind lies between freedom and happiness and for the great bulk of mankind, happiness is better.” ― George Orwell, 1984

budimo realni, za puno stvari, vlasništvo je nekad više briga nego užitak.

ali svejedno mislim da je to izbor koji mi moramo donijeti sami, a ne netko drugi umjesto nas.

baš kao u ovome Orwell-ovom citatu.

ta digitalna valuta jedino ima za cilj plasiranje silnih naprintanih bankarski rezervi na način na koji sam već opisao, a davanje takvog oružja u ruke krivim ljudima može dovesti do hrpe "unintended consequences" o kojima je bolje niti ne razmišljati.

poanta je da globalne elite, a i lokalne, na raznorazne načine pokušavaju slomiti kičmu kapitalizmu slobodnog tržišta koji je jedini ispravan oblik kapitalizma.

digitalne valute su samo jedan od načina.

nikad mi nije bila jasna ta neodoljiva potreba miješanja u tuđe živote i potpune kontrole svega.

a ovo daje onome tko kontrolira takvu digitalnu valutu apsolutnu moć nad svima nama koji ćemo je biti prisiljeni koristiti.

zamislite da mi imamo digitalnu kunu i sad ti Marić ili Vujčić kažu možeš to potrošiti samo tamo di ti ja kažem.

slavni Agrokorovi bonovi bi bili mala maca prema ovome.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • November 30, 2020 at 3:09 PM

"you will own nothing and be happy" ima više veze sa ukidanjem privatnog vlasništva.

Ovi u WEF-u su sebi zamislili lijepu ulogu velikog vođe .

Digitalna valuta ima jednu "prednost", a to je da ti ja ne mogu platit na crno jer će u neki "ledger", pa bio on centraliziran ili distribuiran ostavit trag.

Mokri snovi naplatničara poreza,

• karlo
    Student
    Reakcija primljeno
    97
    Bookmarks
    4
    • November 30, 2020 at 4:58 PM
    Quote from etoimene

"you will own nothing and be happy" ima više veze sa ukidanjem privatnog vlasništva.

Ovi u WEF-u su sebi zamislili lijepu ulogu velikog vođe .

Digitalna valuta ima jednu "prednost", a to je da ti ja ne mogu platit na crno jer će u neki "ledger", pa bio on centraliziran ili distribuiran ostavit trag.

Mokri snovi naplatničara poreza,

Opet će se dukatima trgovat 8)

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • January 7, 2021 at 11:49 AM

Iako nam je ova tema otisla na daleke pasnjake ostavljam ovaj link za slucajne prolaznike.

Ukraine Government Picks Stellar Development Foundation to Help Build National Digital Currency

Pitam se samo kad se vec ide na model distribuirane baze racuna, cemu enkripcija? Jer u slucaju valute centralne banke sa centraliziranom bazom, nema potrebe za enkripcijom. Kao i kod nas sa "otvorenim skrbnicnim" trebamo imati i otvorene centralne valute pa da je svakoga sram koliko nema.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 7, 2021 at 2:46 PM
    Quote from LodeRunner

Iako nam je ova tema otisla na daleke pasnjake ostavljam ovaj link za slucajne prolaznike.

Ukraine Government Picks Stellar Development Foundation to Help Build National Digital Currency

Pitam se samo kad se vec ide na model distribuirane baze racuna, cemu enkripcija? Jer u slucaju valute centralne banke sa centraliziranom bazom, nema potrebe za enkripcijom. Kao i kod nas sa "otvorenim skrbnicnim" trebamo imati i otvorene centralne valute pa da je svakoga sram koliko nema.

pa jeste naivni, kolega.

enkripcija je zato da se ne zna koliko će "odabrani" ove valute sami sebi naprintati.

a mi ćemo je dobiti onoliko koliko nam je uplate.

i još će nam davati rokove u kojoj je moramo potrošiti i kod koga.

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • January 7, 2021 at 2:57 PM
    Quote from st-brajo

pa jeste naivni, kolega.

enkripcija je zato da se ne zna koliko će "odabrani" ove valute sami sebi naprintati.

a mi ćemo je dobiti onoliko koliko nam je uplate.

i još će nam davati rokove u kojoj je moramo potrošiti i kod koga.

Sve mi je to jasno da se pretvaramo u zapadnu kinesku pokrajinu. Mozda se sarkazam nije dovoljno prenio sa onim "sram koliko nema" no ova nasilna digitalna buducnost bude vesela. Sad znam i kako su se zaposlenici Konzuma osjecali.

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • February 8, 2021 at 11:06 AM

Krenulo je. U vrlu novu buducnost.

China begins its digital currency try-out

The Chinese government confirmed on Monday it will release approximately $1.5 million as a "try-out" of the central bank’s digital currency.

However, this digital currency won’t be similar to decentralized cryptocurrencies such as Bitcoin. Dubbed e-yuan (CBDC), the currency will be controlled by China’s central bank.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • February 8, 2024 at 6:39 AM
    Tražitelji azila u Njemačkoj socijalnu pomoć dobivat će preko kartice, ne u gotovini
    TRAŽITELJI azila u Njemačkoj ubuduće od države ne bi trebali primati socijalnu pomoć u gotovini. Uvode se kartice kojima bi oni trebali plaćati hranu i druge…
    www.index.hr

"Kartice bi trebale funkcionirati autonomno, neće biti povezane s bankovnim računom, i moći će se koristiti diljem Njemačke u svim branšama."

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • February 8, 2024 at 7:25 AM

Baš je zgodno da nisu povezane. Morao bih si nabavit par komada.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 1, 2024 at 6:11 AM

"Kako pojašnjavaju u uredu zastupnice Jerković, pema novom Zakonu, države članice će ponuditi građanima i tvrtkama virtualne digitalne novčanike u obliku mobilne aplikacije putem kojih će se građani moći identificirati pri korištenju javnih I PRIVATNIH servisa, a istodobno će u njih moći pohraniti osobne dokumente poput vozačke dozvole, rodnog lista, domovnice ili zdravstvenog kartona."

"Digitalni novčanik, u formi aplikacije za mobitel, moći će se koristiti za pristup uslugama javnog i privatnog sektora u bilo kojoj državi članici Europske unije."

Dobit ćemo digitalni novčanik, bit će lakše i sigurnije do osobnih dokumenata, liječničkih potvrda, otvaranja računa
    Europski parlament usvojio je u četvrtak, 29. veljače u Strasbourgu s većinom glasova prijedlog eurozastupnice Romane Jerković (SDP/S&D) kojim se uspostavlja…
    slobodnadalmacija.hr

mene samo zanima tko će biti taj koji će spriječiti nepotrebno data HOARD-anje od strane Big Tech-a, ali i ostalih, da te, ko fol, "sa sigurnošću" mogu identificirati?

koliko "data-e" će biti dovoljno?

poznajem ljude kojima su blokirani korisnički računi na Big Tech kompanijama i nakon podnošenja na uvid svih gore navedenih osobnih podataka, i nikome ništa, jer dokumentaciju ne verificiraju LJUDI nego CHAT-BOT-ovi!

a ne dao Bog da napraviš neki "krivi" korak u tom, pred-programiranom smeću!

naravno, kako ti je račun blokiran, nemožeš niti zatražiti da izbrišu TVOJE osobne podatke iz SVOJE baze, GDPR-u unatoč.

ukratko, čeka nas distopijski užas i totalna kontrola od strane Big Tech-a, skupa s organima vlasti.

sad se postavlja legitimno pitanje:

1. zašto bi itko tko ima nešto u svom vlasništvu pristao na tako nešto?

2. jeste li sigurni da nad svom svojom imovinom (dionice, crypto, bankovni račun, nekretnina pod dugom) imate apsolutno vlasništvo?

odgovore na sljedeća pitanja dobit ćemo u vremenima koja slijede 🤷

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 4, 2024 at 1:39 PM
    Quote from st-brajo

mene samo zanima tko će biti taj koji će spriječiti nepotrebno data HOARD-anje od strane Big Tech-a, ali i ostalih, da te, ko fol, "sa sigurnošću" mogu identificirati?

ja ti mogu odgovoriti na ovo pitanje, a to je nitko. jer to hordanje je jedan od razloga uvodjenja ovakvih registara

a tek kada uvedu registar gradjana, pa kada se docepaju tih podataka...hjao

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 4:46 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      904k
      2.1k
    3. sokol74

May 15, 2025 at 4:46 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 3:55 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. Wolfshar

May 15, 2025 at 3:55 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 451

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 11:17 AM
    2. Odgovora
      451
      Pregleda
      199k
      451
    3. All

May 15, 2025 at 11:17 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 15, 2025 at 10:38 AM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 15, 2025 at 10:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 10:37 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      829k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 15, 2025 at 10:37 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 15, 2025 at 4:46 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

Wolfshar May 15, 2025 at 3:55 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 15, 2025 at 11:17 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 15, 2025 at 10:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 15, 2025 at 10:37 AM
  • Best buy

Goran May 14, 2025 at 1:39 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

vitoo May 13, 2025 at 4:46 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 13, 2025 at 1:31 PM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 13, 2025 at 11:47 AM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 13, 2025 at 7:27 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt