1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Očitovanje HANFA-e na upit o kratkoj prodaji

• Admin
  • October 7, 2020 at 1:46 PM
1st Official Post
  • Admin
    Administrator
    Reakcija primljeno
    524
    • October 7, 2020 at 1:46 PM
    • Official Post

Poštovane kolegice i kolege,

u nastavku prilažem upit koji smo uputili HANFA-i i njihov odgovor oko problematike kratke prodaje na ZSE. Hvala kolegi st-brajo na angažmanu oko ovog pitanja..

Upit:

Poštovani,

kao investicijska zajednica šaljemo Vam službeni upit vezano za Uredbu

(EU) br. 236/2012 Europskog parlamenta i Vijeća od 14. ožujka 2012.

godine o kratkoj prodaji i određenim aspektima kreditnih izvedenica na osnovi nastanka statusa neispunjavanja obveza.

U skladu s člankom 3. Zakona o provedbi Uredbe o kratkoj prodaji i određenim aspektima kreditnih izvedenica na osnovi nastanka statusa neispunjavanja obveza (NN, br. 54/2013; dalje: Zakona o provedbi Uredbe o kratkoj prodaji), nadležna tijela za provedbu Uredbe o kratkoj prodaji i Zakona o provedbi Uredbe o kratkoj prodaji su Hanfa i Hrvatska narodna banka (za nadzor provedbe Uredbe o kratkoj prodaji kod kreditnih institucija).

Kao pripadnike investicijske zajednice zanima nas primjenjuje li se navedena Uredba na vlasničke vrijednosne papire (dionice), dužničke vrijednosne papire (obveznice) ili na izvedenice (derivative)?

Isto tako nas zanima je li opcija short selling-a dostupna investitorima u RH preko uređenog tržišta ZSE ili na koji drugi način, i ako je, kojim investitorima (malim ulagačima (fizičkim i pravnim osobama) ili institucionalnim investitorima), i za koje financijske instrumente?

Obzirom da je svrha Uredbe o kratkoj prodaji povećati transparentnost izvještavanja o kratkim pozicijama koje imaju investitori u određenim financijskim instrumentima, smanjiti rizik namire i druge rizike povezane s kratkim prodajama te stvoriti ujednačen okvir za koordinirano djelovanje na razini Europske unije, kao zainteresiranu javnost, zanima nas imaju li neki (i koji) ulagači kratku poziciju na financijskim instrumentima (i kojima)?

Isto tako, pod uvjetom da je to određenim investitorima omogućeno, zanima nas jesu li neki od njih (i koji) u veljači i ožujku 2020. godine koristili opciju short selling-a kako bi utjecali na cijenu dionica na uređenom tržištu ZSE i drugim tržištima, obzirom da prema našim saznanjima, navedena opcija nije omogućena malim ulagačima, čime bi oni prilikom trgovanja dionicama bili stavljeni u neravnopravan položaj prema drugim investitorima.

Ovo osobito stoga što mali ulagači, a sukladno Uredbi o kratkoj prodaji, ni u kojem slučaju nisu bili obaviješteni o mogućnostima korištenja navedene opcije, o investitorima koji eventualno imaju pravo korištenja navedene opcije, te o kratkim pozicijama koje imaju investitori u određenim financijskim instrumentima, a osobito ukoliko se radi o dionicama (koji investitori i u kojim dionicama).

Lijep pozdrav,

...

Display More

Odgovor:

Poštovani,

zaprimili smo podsjetnik od Ureda povjerenika za informiranje da nismo odgovorili na Vaš upit, a evidencijom smo utvrdili da je došlo do propusta i previda zbog veće broja novinarskih upita u tom razdoblju.

Stoga primite naše isprike te Vam u privitku šaljemo odgovor na Vaša pitanja.

Za sva buduća, stojimo na raspolaganju.

S poštovanjem,

...

PRIVITAK:

Zagreb, 7. listopada 2020.

Odgovor na upit

Poštovani,

zahvaljujemo na poslanom upitu te Vam u nastavku dostavljamo odgovor:

Od početka primjene EU regulative u Hrvatskoj, na internetskim stranicama Hanfe je dostupno detaljno objašnjenje o kratkoj prodaji dionica/obveznica, gdje se između ostalog i navodi na koje se financijske instrumente primjenjuje zabrana nepokrivene kratke prodaje te pravila javne objave neto kratkih pozicija u dionici prema Uredbi o kratkoj prodaji - https://www.hanfa.hr/trziste-kapitala/kratka-prodaja/

Hanfa u proteklom periodu nije zaprimila obavijest o kratkoj poziciji dionica na domaćem tržištu.

Inače, prag određen za javnu objavu značajnijih neto kratkih pozicija u dionicama je postotak koji je jednak 0,5 % izdanog dioničkog kapitala određenog društva te svakih 0,1 % preko toga. U slučaju da postoje kratke pozicije koji prelaze navedeni pragove, Hanfa će ih objaviti na svojoj web stranici. Osobe koje su ispod navedenog praga za javnu objavu, ali imaju značajnu neto kratku poziciju, o tome su dužne obavijestiti Hanfu, ali Hanfa takve podatke koristi za prikupljanje u nadzorne svrhe i ne može ih javno objaviti.

U pogledu mogućnosti opcije kratke prodaje, naglašavamo da ona načelno nije zabranjena malim ili većim investitorima, već da postoje zahtjevi kada je ona jedino moguća:

• fizička ili pravna osoba može ugovoriti kratku prodaju dionice ako je takva prodaja pokrivena posudbom dionice, sporazumom o posudbi ili ako investitor ima dogovor s trećom stranom na temelju kojeg treća strana potvrđuje da je dionica raspoloživa – dakle, nepokrivene kratke prodaje dionica su zabranjene;

• fizička ili pravna osoba može ugovoriti kratku prodaju državnog dužničkog instrumenta ako je takva prodaja pokrivena posudbom državnog dužničkog instrumenta, sporazumom o posudbi ili ako investitor ima dogovor s trećom stranom na temelju kojeg treća strana potvrđuje da je državni dužnički instrument raspoloživ – dakle, nepokrivene kratke prodaje državnih dužničkih instrumenata su zabranjene;

• fizička ili pravna osoba može ugovoriti transakcije s kreditnim izvedenicama na osnovi nastanka statusa neispunjavanja obveza iz državnih dužničkih instrumenata (CDS – Credit Default Swap) samo ako ima dugu poziciju u državnim dužničkim instrumentima tog izdavatelja na koje se odnosi ili portfelj imovine ili financijskih obveza čija vrijednost korelira s vrijednošću državnih dužničkih instrumenata – dakle, držanje nepokrivenih pozicija u kreditnim izvedenicama na osnovi nastanka statusa neispunjavanja obveza iz državnih dužničkih instrumenata je zabranjeno.

To u praksi znači da kada investitor nema dionicu koju prodaje u trenutku prodaje, mora unaprijed osigurati da će ju imati na dan namire kada je treba isporučiti. Ako to investitor ne može osigurati, odnosno ako nema pristup aranžmanima za zajam takvih dionica/obveznica, kratka prodaja je zabranjena. Takvu uslugu zajma vrijednosnih papira mogu nuditi brokeri/investicijska društva, no samo ako to žele u sklopu svojih komercijalnih usluga, bez da ih zakon ili Hanfa na to obvezuje.

Svrha zabrane nepokrivene kratke prodaje na području EU jest da se spriječe poremećaji na tržištu koji bi se uzrokovali potencijalnim brojnim neuspjelim namirama, a svrha javne objave neto kratkih pozicija je da tržište dobije informaciju o tome koliki je postotak izdanja neke dionice/obveznice trenutno predmetom kratke prodaje.

Display More

Lp

• kvart99
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    592
    • October 7, 2020 at 2:09 PM
    Quote from st-brajo

dobre vijesti za trejdere, i sve one koji se tako osjećaju ;)

Očitovanje HANFA-e na upit o kratkoj prodaji

Ne kuzim zasto je to dobra vijest za tradere kad nama, malim ulagačima, je to i dalje nedostupno kao i do sada.

Tako mi upravo tvrde iz Agrama - a oni su ipak jedna od (preostalih) najvecih brokerskih kuca.

Ako oni to ne nude, čisto sumnjam da neka druga kuća nudi.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 7, 2020 at 2:14 PM
    Quote from kvart99

Ne kuzim zasto je to dobra vijest za tradere kad nama, malim ulagačima, je to i dalje nedostupno kao i do sada.

Tako mi upravo tvrde iz Agrama - a oni su ipak jedni od (preostalih) najvecih brokerskih kuca.

Ako oni to ne nude, čisto sumnjam da neka druga kuća nudi.

ne znam.

oni imaju opciju na platformi, i kad sam se raspitivao prije nego smo slali dopis HANFA-i, rečeno mi je da se može ugovoriti, pa sad...

greškom sam bio označio kućicu, pa su me povratno zvali da vide je li greška.

probajte i Vi tako, pa vidite što će Vam reći.

meni je tada bilo rečeno da se može ugovoriti.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 7, 2020 at 3:13 PM
    Quote from zlocesti

Po onome linku kojeg je objavio Brajo, na ZSE IMA shorta .

Hellou...

"prag određen za javnu objavu značajnijih neto kratkih pozicija u dionicama je postotak koji je jednak 0,5 % izdanog dioničkog kapitala određenog društva."

samo ne smijete prijeći 0,5% izdanog dioničkog kapitala da Vaš short ne postane javan.

obzirom da je i HANFA-i trebalo par mjeseci da se naš upit očituje (a i to je bilo tek nakon intervencije Povjerenika za informiranje), dotad stignete te dionice i zavrtiti još x puta ;)

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• kvart99
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    592
    • October 7, 2020 at 3:17 PM

Uglavnom, preko Agrama to ne igra - pitao sam......

Ako vi u praksi nadjete brokera koji će vam to omoguciti, slobodno javite, pa ćemo vidjeti ima li smisla zbog toga prelaziti s Agrama, koji je meni po mnogočemu sasvim po mjeri....

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 7, 2020 at 3:24 PM
    Quote from kvart99

Ako vi u praksi nadjete brokera koji će vam to omoguciti, slobodno javite, pa ćemo vidjeti ima li smisla zbog toga prelaziti s Agrama, koji je meni po mnogočemu sasvim po mjeri....

to je drugi par cipela ako neki institucionalac to ima ugovoreno (vjerojatno ima), a mi kao mali dioničari nemamo.

poanta je da je to legalno moguće ugovoriti, a zašto se ta usluga ne nudi nama (naravno, onome tko to želi), to je pitanje za brokere.

kad sam se ja raspitivao, bila je drukčija priča.

mada na taj način oni nama uskraćuju to pravo po Uredbi EU koja je iznad zakona RH.

a Vi sad promislite jeste li na burzi u istoj poziciji kao npr. InterCapital ili neko slično društvo.

inače, Agram je još i dobar, obzirom kakve limitirane usluge nude ostali brokeri.

dok se ne skupi neka kritična masa, očito se tu ništa neće promijeniti.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • October 7, 2020 at 4:45 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from kvart99

to je drugi par cipela ako neki institucionalac to ima ugovoreno (vjerojatno ima), a mi kao mali dioničari nemamo.

poanta je da je to legalno moguće ugovoriti, a zašto se ta usluga ne nudi nama (naravno, onome tko to želi), to je pitanje za brokere.

kad sam se ja raspitivao, bila je drukčija priča.

mada na taj način oni nama uskraćuju to pravo po Uredbi EU koja je iznad zakona RH.

a Vi sad promislite jeste li na burzi u istoj poziciji kao npr. InterCapital ili neko slično društvo.

inače, Agram je još i dobar, obzirom kakve limitirane usluge nude ostali brokeri.

dok se ne skupi neka kritična masa, očito se tu ništa neće promijeniti.

Display More

Da bi netko to imao ugovoreno s brokerom to prakticki znaci da broker mora biti suprotna strana vasoj transakciji u prevedenom znacenju vi ste napravili kratku prodaju danas, a broker mora imati te dionice u vlasnistvu danas da bi mogao namiriti vasu kratku prodaju kada je odlucite zatvoriti, a to znaci da jedan od vas dobiva ili gubi u principu kratka prodaja kod nas se ne radi jer da bi broker imao isplativost takvog posla mora postojat i volumen trgovanja jer bi u tom slucaju broker bio market maker i prakticki kroz volumen bi jedino imao nacin da zaradi na tome i da umanji rizik gubitka nudeci takvu uslugu.

Sta se tice oznake na agramu da pri prodaji oznacite kratku prodaju znam da sam to vec bio pitao nesto su rekli u stilu tipa da je to zbog zakonske regulative da imaju vise nego sta je to za konkretnu mogucnost stvarnog zadavanja naloga kratke prodaje.

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • October 7, 2020 at 6:48 PM

Slobodno mi recite da sam glup, ne bi bilo prvi put. No ne bi li kratka prodaja bila idealna za fondove na ovako plitkom trzistu?

Prvo zaradjuju na posudbi jer im te dionice ionako skupljaju prasinu po racunima. Onda se rade prometi, kojima se lova mozda ne vrti preko njih no svejedno moraju manje klikati misem jerbo im ostali rade promet. I onda, kao slag na kraju, imaju dovoljno love i poluga da nakon sto okolo posude koju dionicu, lijepo odrzavaju trziste da moras od njih kupiti da bi im vratio.

Win-win-win. Osim za male.

Eh da, i margin krediti. Sigurno mogu doci do barem generalnog uvida u kolicine istih. Tu se sigurno krije jos koji win.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

Edited once, last by LodeRunner (October 7, 2020 at 6:59 PM).

• kvart99
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    592
    • October 7, 2020 at 6:53 PM
    Quote from LodeRunner

Slobodno mi recite da sam glup, ne bi bilo prvi put. No ne bi li kratka prodaja bila idealna za fondove na ovako plitkom trzistu?

Prvo zaradjuju na posudbi jer im se te dionice ionako skupljaju prasinu po racunima. Onda se rade prometi, kojima se lova mozda ne vrti preko njih no svejedno moraju manje klikati misem jerbo im ostali rade promet. I onda, kao slag na kraju, imaju dovoljno love i poluga da nakon sto okolo posude koju dionicu, lijepo odrzavaju trziste da moras od njih kupiti da bi im vratio.

Pa nitko nije niti rekao da za institucionalce to ne vrijedi.

Upravo suprotno.

Broker u Agramu mi je potvrdio da oni mogu koristiti tu opciju.

Samo mi ostali ne mozemo.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 7, 2020 at 6:57 PM
    Quote from LodeRunner

Prvo zaradjuju na posudbi jer im se te dionice ionako skupljaju prasinu po racunima. Onda se rade prometi, kojima se lova mozda ne vrti preko njih no svejedno moraju manje klikati misem jerbo im ostali rade promet. I onda, kao slag na kraju, imaju dovoljno love i poluga da nakon sto okolo posude koju dionicu, lijepo odrzavaju trziste da moras od njih kupiti da bi im vratio.

dijelim Vaše razmišljanje, pogotovo kad je dovoljno samo 0,5% dioničkog kapitala za izazvati cirkus.

za ovako plitko tržište, idealno.

skoro svaka banka, uz mirovinski fond (a i svu silu otvorenih i zatvorenih fondova), ima i svoj brokeraj, a često puta se upravo ti popratni nalaze ispod top 10, pa većina i ne vidi što se događa.

trguju sami sa sobom.

mi mali možemo samo uletiti ako ga odluče gadno srokati.

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • October 7, 2020 at 6:58 PM
    Quote from kvart99

Samo mi ostali ne mozemo.

Mozda se nisam do kraja izjasnio. Ono sto sam htio napisati je da bi kratka prodaja bila idealna za fondove u smislu da je svi mozemo putem brokerskih platformi koristiti. Da imamo opciju posuditi od njih uz naknadu dionice do nekog datuma. Da bi njima u interesu bilo da mali ulagaci imaju tu opciju na raspolaganju. A ne samo oni medjusobno.

Jer, da se ne ponavljam, zaraduju i na kiselim dionicama a ne samo na svjezim.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

Edited once, last by LodeRunner (October 7, 2020 at 7:03 PM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 7, 2020 at 7:04 PM
    Quote from LodeRunner

Mozda se nisam do kraja izjasnio. Ono sto sam htio napisati je da bi kratka prodaja bila idealna za fondove u smislu da je svi mozemo putem brokerskih platformi koristiti. Da imamo opciju posuditi od njih uz naknadu dionice do nekog datuma. Da bi njima u interesu bilo da mali ulagaci imaju tu opciju na raspolaganju. A ne samo oni medjusobno.

Jer, da se ne ponavljam, zaraduju i na kiselim dionicama, ne samo na svjezim.

mislim da je i to opcija, al za one odabrane (šifra: DLKV).

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 10, 2025 at 8:38 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      823k
      1.9k
    3. misterno

May 10, 2025 at 8:38 PM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 279

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 10, 2025 at 9:24 AM
    2. Odgovora
      279
      Pregleda
      106k
      279
    3. Muzakus

May 10, 2025 at 9:24 AM
    1. MDKA (Medika d.d.) 823

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 9:18 PM
    2. Odgovora
      823
      Pregleda
      301k
      823
    3. Skribi

May 9, 2025 at 9:18 PM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 455

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:20 AM
    2. Odgovora
      455
      Pregleda
      182k
      455
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:20 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 8, 2025 at 3:16 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 8, 2025 at 3:16 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• INGR (INGRA d.d.)

misterno May 10, 2025 at 8:38 PM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

Muzakus May 10, 2025 at 9:24 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

Skribi May 9, 2025 at 9:18 PM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM
  • SNBA (Slatinska Banka d.d.)

jurexx May 6, 2025 at 9:22 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• Kratka prodaja

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt