Danas smo očekivali manje brojke i odmah 750 ljudi umre
Nadam se da će brojka krenuti prema dolje...
Doduše nešto je malo manje zaraženih nego jučer...
Plava crta je trenutno SF a i u njoj umire hrpa ljudi...
Danas smo očekivali manje brojke i odmah 750 ljudi umre
Nadam se da će brojka krenuti prema dolje...
Doduše nešto je malo manje zaraženih nego jučer...
Plava crta je trenutno SF a i u njoj umire hrpa ljudi...
Došla korona, bio potres, pada snijeg a dioica raste!
Vrh!
Što će biti kad potresi prestanu, korona nestane i sunce izađe?
Za svaki pa i minimalni rast crobexa sam sretan! Posebno sam sretan ako rasu trenutno najugroženije kompanije, mislim na one za koje vjerujemo da će teže podnijeti teškoće koronavirusa.
Ujedno mi daje nadu da turizam kao osjetljiva i izuzetno važna grana privrede ima još uvijek pravo se nadati barem nekakvoj turističkoj godini, daj Bože!
nadam se da smo svi svjesni da ovo nije kratkoročni prolazni negativni događaj, kako oni u dionicama, tako i oni bez njih, gledamo li stanje u cijelom svijetu i postupno širenje virusa, mislim da se još nije niti razmahao na sve strane koliko bi mogao, te ako se uskoro ne pojave neka kvalitetna rješenja, mogli bi i naše hotele perdbilježiti prije za karantene, nego za sezonu i buking,
osim toga, nadam se da smo svjesni da će nakon ovoga zla trebati izbaciti neka izvješća, za koja sigurno ne mislite da će biti slična Miss universe, već onako pomalo ružnjikava, a to će trebati vremena da ih ulagači prihvate, kao trenutno realna s naglaskom na potencijalno proljepšanje kroz vrijeme u budućnosti, ne nužno samo za ovu dionicu, nego općenito za gotovo sva izdanja izlistana kod nas, osim ako ne očekujete da će država "u ovom trenutku" pokriti i sve moguće minuse poslovanja i narediti, knjiži sve u prihod, prikaži dobit i plati porez
http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet…ta_refresh=true
Kina nema više lokalnih slučajeva http://hr.n1info.com/Svijet/a494545…j-uvezenih.html
Znači čeka nas horor u Italiji vrhunac je već prošao. Italija je stradala i zbog starosti ljudi i zbog toga što su antivakseri tamo bili vrlo uspješni pa su uspjeli prevariti i zaviti u crno dosta ljudi. Vrlo loše će biti u Španjolskoj, Britaniji, Americi. U USA 1/3 nema zdravstveno osiguranje pa će više stradati.
Hrvatska je ozbiljno shvatila i prolazi dobro. Zatim će virus slabjeti, populacija dobiva "imunitet krda" sa vremenom
ali i virus se može ublažiti postati manje opasan i zarazan i na kraju će raspasti sam od sebe i puno prije cjepiva i ostati lokalno
i/ili sezonski prisutan tako da zdravstveni sustav to može odrađivati u uobičajenim uvjetima i kvantitetama.
Bitno je da se zdravstveni sustav nosi sa brojem oboljelih. Navodno je na višim temperaturama virus manje zarazan već sada.
Problem (zdravstveni) je u tome što ga mnogi prenose, a nemaju tegoba nikakvih. Napada samo one sa slabijim imunitetom, ne može ući kroz zdravu kožu, zato ulazi kad trljate ili dodirujete oči, nos, usta, sluznicu. Dr. Ana Gligić virusolog me ohrabrila kada je govorila
o tome da u svakom "krugu" zaraze se virus prilagođava primatelja i bude manje opasan jer i on tako želi preživjeti.
Drugi stručnja dr. Lauc molekularni biolog smatra, da će hrvatska obala biti vrlo tražena ove godine. To me podsjeća na stanje kada je pao turizam Turske i Afrike pa je Hrvatska profitirala. Međutim, sve je moguće, ovdje nismo izolirani, bez ozbira što je pretpostavka kada turizam krene da će dolaziti zdraviji ljudi i u kondiciji.
https://www.telegram.hr/price/cijenjen…ti-bolje-mjesto
Kad bi se život u Hrvatskoj mogao vratiti u relativnu normalu?
LAUC: U ovom trenutku to nitko ne može znati za sigurno. No kao što sam rekao, osobno mislim da bismo već krajem travnja trebali biti u puno boljoj situaciji i da će ovog ljeta hrvatska obala biti popularnija no ikada, jer će avioputovanja neko dulje vrijeme biti jako nepopularna.
A sto da je država snazno reagirala? Sto bi se promijenilo?
Ako opet neće biti turista koji će puniti kapacitete. Slusam sinoć Ostojica kako trabunja gluposti o tome kako još sve nije gotovo... Svak tko imalo razumije zna da sezonu i hrvatski turizam ove godine može spasiti jedino čudo.
Možemo eventualno tek raspravljati o lošem, jako lošem i najgorem scenariju.
https://www.seebiz.eu/trzista/turist…turizma/228396/
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
U ovim uvjetima borbe protiv pandemije uzrokovane koronavirusom potpuno je izvjesno da će značajan dio turističkih prihoda ove godine izostati.
Dok su na čekanju, radnici bi trebali dobiti naknadu od minimalno 60% neto plaće, što je inače naknada za nezaposlene, a poslodavci ne bi plaćali poreze i doprinose obzirom da radnici ne rade.
Naš prijedlog sastoji se u tome da se porezi i doprinosi te naknade i obvezne članarine (komunalna, pomorsko dobro, turističko zemljište, vodna naknada...) ne plaćaju dok ugostiteljski objekti ne rade.
Sama odgoda plaćanja nema smisla, jer je već sada očito da neće postojati mogućnost plaćanja već treba sačuvati zaposlenost i poslovne sustave do ponovnog početka punog poslovanja.
Sve amo to već imali prilike čuti i sve je manje-vise. jasno. Bit će prilike za otpise, to se može i naknadno urediti. Sve će ovisiti o razvoju epidemije i duljini trajanja. U nas, susjednim državama i Europi.
Mene zanima kad će se izdati naputci da se hoteli uz izvanredne mjere mogu otvarati, jer virus na višim temperaturama je manje zarazan, ali i manje opasan za zaraženog. Puno je pitanja, a malo odgovora. Srećom, stanje u RH solidno i da, tek je ožujak . Do prave špice je punih 100 dana, a ne znamo što bi pozitivno moglo donijeti sutra. Kao što danas otvaraju tržnice jer ljudima to treba, slutim da će do 01.06. hotele.
Za odgovore vam je dovoljno pogledati Kinu ili Južnu Koreju, oni su 2 ili 3 mjeseca 'u vremenu' ispred nas. Ući u zemlju ne možeš, ili ako baš hoćeš - 14 dana izolacije. Što se tiče toplog vremena, ne znam otkuda vam ove informacije o utjecaju toplog vremena. Pretpostavljaju, ali nigdje nije rečeno sa sigurnošću. Koliko je ta pretpostavka točna možete i sami pogledati kod onih kojima je sada ljeto, a iole su uređenija društva. Meni krivulje progresije zaraze Australije, Novog Zelanda, JAR-a ili Čilea ne odskaču puno od europskih. Volio bi i ja da se vaša drukanja ostvare, ali ne vidim na temelju čega bi mogla.
Gdje je dno, ministar Capelli kaže 75-90% pada?
Pratim raspravu ovdje... Bariče i ostali, kako možete davati prognoze o sezoni i/ili rastu/padu cijene? Kad to dragi bogek na nebesima ne zna.
Pa smo krenuli od toga da se spominjala samo predsezona i otkazi bookinga. Pa se govorilo o event. lipnju, a srpanj i dalje ko da ništa nije bilo. Nekih 30% prihoda, sića. A sad sam ministar Capelli licitira o gubitku 60, 75 pa i 90% prihoda.
Dakle dajte se uozbiljite jer će vas admin sve pobrisat 😉
Ne znam dal ste svjesni da na avio destinaciju možete zaboraviti na godinu, dvije. EasyJet prizemljio cijelu flotu, ja ne vidim kako će to proći bez bankrota? Njima su tanke marže bile i prije epidemije. A to su vam kupci visoke platežne moći.
Dakle zaboravite projekcije i dno, na turistima će biti više traženja dna kako budu dolazili podaci o sezoni i brojke o noćenjima i vanpansionskoj potrošnji. Za ulagati sad u turiste treba imati cohones, rano je za to.
Pratim raspravu ovdje... Bariče i ostali, kako možete davati prognoze o sezoni i/ili rastu/padu cijene? Kad to dragi bogek na nebesima ne zna.
Pa smo krenuli od toga da se spominjala samo predsezona i otkazi bookinga. Pa se govorilo o event. lipnju, a srpanj i dalje ko da ništa nije bilo. Nekih 30% prihoda, sića. A sad sam ministar Capelli licitira o gubitku 60, 75 pa i 90% prihoda.
Dakle dajte se uozbiljite jer će vas admin sve pobrisat 😉
Ne znam dal ste svjesni da na avio destinaciju možete zaboraviti na godinu, dvije. EasyJet prizemljio cijelu flotu, ja ne vidim kako će to proći bez bankrota? Njima su tanke marže bile i prije epidemije. A to su vam kupci visoke platežne moći.
Dakle zaboravite projekcije i dno, na turistima će biti više traženja dna kako budu dolazili podaci o sezoni i brojke o noćenjima i vanpansionskoj potrošnji. Za ulagati sad u turiste treba imati cohones, rano je za to.
konačno malo razuma na ovoj temi
Da, tko zna mozda ce cijena goriva ostati trajnije nisko, pa ce i aviokompanije bolje proci... mozda i cjene avi prijevoza budu nize....danas vise nista neznas... ono sta se cinilo nemogucim, na kraju postaje moguce
Potpuno sam svjestan stanja.
Da li ste svjesni account da predbacujete davanje prognoza, a onda u nastavku tvrdite da zrakoplovi neće letjeti 2 godine. Otkud vi znate kada će zrakoplovi poletjeti
Kritizirate mene koji iznosim točne podatke, umjesto one koji trolaju, ali nije me baš puno briga to je vaš stav.
to nije moj stav, to su činjenice
s obzirom da Vi volite činjenice evo vam ih u nastavku:
BBC: EasyJet grounds entire fleet except repatriating Britons
ili ako više volite slike:
e sad po ovome što pokazuje slika nije baš obećavajuće ne?
bitno je imati stručnjaka u svojim redovima, onda je puno lakše podnositi gubitak
Ministar turizma najavio nove programe putem HABOR-a (vjerojatno kredite bez kamata ili kte blizu nule i poticaji).
Osim toga samo ministarstvo turizma ubrizgat će u sektor 600 milijuna kn. Dakle novi osigurači
Ljeto bi moglo samo po sebi donijeti plodove oko pandemije:
https://geek.hr/znanost/clanak/kineski-znanstvenici-koronavirus-najaktivniji-na-oko-4-stupnja-celzija-i-osjetljiv-je-na-vrucinu/?fbclid=IwAR240OETnoa1SQHhSmqgCS0w49KQl1TGzo5U1_FBMF_BYRsCwUf6lVGcsbQ
Nešto malo dobrih vijesti
Drzava ce pomoci turistima ali ova sezona je po meni byby. Kasnije ce Drzava jos vise na j. jer turizam ima mnogo drugih okolnih firmi koje prodaju svoje proizvode i usluge za vrijeme sezone i pumpaju u proracun. Prihodi down, drzava down, gradani down, nekretnine down, valamar down. Do kuda ce to ici sam Bog zna a misljenja sam da ce trajati 2 godine sa vecim ili manjim posljedicama.
Rekao je da će zastupnicima predložiti da u petak rasprave set zakona vezan uz Ministarstvo financija, pa turistički paket, a u ponedjeljak bi raspravili četiri zakona vezanih uz MUP i jedan uz Ministarstvo poljoprivrede.