1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • July 13, 2021 at 11:54 AM
    • #8,681

A što je to bitno za javnu ponudu?

Nazovi prodavatelje pa ih zamoli da ti daju točne podatke.

Vidi se izvješća koliki je dug, a sad koji su sve dugovi uključeni u EV i kako je tretirana gotovina i da li je još nešto ulazilo u izračun to znaju prodavatelji i kupac.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • July 13, 2021 at 11:57 AM
    • #8,682

Ova je firma prodana samo za potrazivanja zabe i ht i nesto malo novca malim dionicarima kao premija..ovo je prodano za najnizu cijenu ikojeg telekom operatera u evropi. Budzasto i praceno s raznim kriminalnim radnjama.Jako je zanimljivo tko je kupio od AH njen udio.

Firma je prodana za 660 miliina kuna. Za 5 x EBITDA. To je sramotno niska cijena. Ali u Hrvatskoj je sve moguce.

Inace onaj revizor PWC ne zna procijeniti firmu ?!?

A i kada pogleda peer grupe po okolini sve su prosle sa vecom ebitda. Pa cak i u Crnoj Gori.

Kada se govori o koroni to je samo izgovor i muljanje. U koroni je pala samo interkonecija zato sto nije bilo turista , a interkonekcija ionako nije porfitabilna pa ne utjece na EBITDA . Zbog pada interkonekcije doslo je do pada revenue, a revenue ce ove godine vjerojatno biti veci nego prosle. Korona je tu, ali tko poznaje ljude i prati sto se dogadja korona je gotova. Ne mislim da je virus nestao, nego je strah nestao. Strah je nestao i sve dalje sto bi se provodilo bila bi prisila koja bi podsjecala na totalitarne rezime u kojima smo vec zivjeli.

Pri prodaji Optime napravjeno je niz kriminalnih djela. A Optima prodana jeftino, a sto odrazava i močvaru u kojoj živimo.

Blatite Optimu koja donese 450 miljina kuna zivog keša i vrati sve dugove i jos je u plusu. Prosle godine je vise od 1 kune po dionici ulozila u infrastrukturu. Dugove ne spominjite jer se na taj nacin gotovo sve telekompanije financiraju. Omjer dug / kapital im je često veci od 1. Optima je od 2028 bez dugova.

A u ovoj kriminalnoj mocvari uzdizete Rimca koji NIJE prodao niti jedan ili jedan automobil i kupio je Bugatti koji je prosle i godinama proslog desteljeca prodavao 20 automobila godisnje. Dvadeset. Neka ih je prodao za 2 miliina eura po autu to je revenue 40 miliona eura.

I onda novinari o analiticari kazu da rimac- bugatti vrijedi 5 milijardi necega ( ne znam jel eura ili kuna jer je ridikuluzno ) . Svi.placu i padaju u trans od srece i ushicenja.

Za to vrijeme Optima ne valja. Nesto sto je u stanju vracati dugove velicine bugatti ebitde je šrot,a rimac - buggati 5 milijardi.

Eto zato smo sirorinja i uvijek cemo biti.

Pri tome ja ne govorim da Rimac Bugatti ne vrijede. Nego govorim kako je osobna percepcija vrlo neobjektivna stvarnost.

• Sunk cost
    Početnik
    Reakcija primljeno
    22
    • July 13, 2021 at 12:03 PM
    • #8,683

Zar nebi bilo logično da bi tržište "kaznilo" HT i ZABA da su prodali OPTE ispod cijene?

• JoSko111
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • July 13, 2021 at 12:07 PM
    • #8,684

Meni je ova situacija na kraju ispala ok. Ali bih ipak volio da hanfa pošalje upit za objašnjenje prodaje na 6,70 od AH i isto tako od KK.

Ja sam nedavno odgovarao na takva pitanja. Pa bih baš volio vidjeti i ta objašnjenja.

Ponavljam, nisam ovdje izgubio novac.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • July 13, 2021 at 12:10 PM
    • #8,685
    Quote from JoSko111

Meni je ova situacija na kraju ispala ok. Ali bih ipak volio da hanfa pošalje upit za objašnjenje prodaje na 6,70 od AH i isto tako od KK.

Ja sam nedavno odgovarao na takva pitanja. Pa bih baš volio vidjeti i ta objašnjenja.

A zašto si ti odgovorao na takva pitanja?

I koja su to uopće pitanja?

I jesi ti vidio ovo, što to tebi govori?

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…7949f519b7d.pdf

Sad stavi tu obavijest i njezinu objavu u kronološki slijed događaja i kretanje cijene na burzi.

Ovdje se ljude optužuje za trgovinu na burzi. Ok, sjajno. Onda bi možda trebali prije svake trgovine popuniti upitnik u kojem bi svi investitori naveli razloge svoje kupnje ili prodaje. To bi bilo zanmiljivo vidjeti. Problem su povlaštene informacije, a koje su to konkretno povlaštene informacije koje su iskorištene na burzi u regularnoj trgovini? Znači tamo neki lik prodaje umjesto da drži jer sebi želi spustiti cijenu u ponudi jer koliko sam ja vidio iz knjige dionica taj isti još drži nekoliko stotina tisuća komada istih? Pa da je imao povlaštenu informaciju, zar ne bi držao dionice? Najbolje bi prošao da nije ništa radio. A prethodno kad ste svi kupovali i dizali cijenu onda je sve bilo ok, al kad cijena pada... ubi, ubi Srbina!

^^ Smiješno koja ekipa. Nije ni čudo da ste popušili.

• JoSko111
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • July 13, 2021 at 12:15 PM
    • #8,686
    Quote from Flight
    Quote from JoSko111

Nije bilo vezano uz OPTE. Toliko ću reći...

Hanfa me pitala da objasnim zasto sam kupio pred kraj radnog dana neku dionicu i podigao zakljucnu cijenu. Bila je totalno glupa situacija i nisam nikako utjecao na trgovanje. Jednostavno je to tad bila vrlo nelikvidna dionica.

Ugl. Pitanje je bilo glupost, za ovo ipak očekujem neko dobro objašnjenje, ako sam ja morao zbog gluposti objašnjavati, bio bi red da i oni objasne.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • July 13, 2021 at 12:21 PM
    • #8,687

A očito si to radio u posljednjih 5 minuta i u predotvaranju. To su išle neke okružnice i nama kao klijentima da se to ne radi.

Ja mislim da svatko u normalnom trgovanju može i kupovati i prodavati, ali ne smije manipulirati. Tipa držiš bid i ask istodobno i izvodiš gluposti.

Ili u predotvaranju pokrećeš dražbu uravnoteženja pa se povučeš prije izvršenja transkacija. I to radiš iz dana u dan ili još ubaciš i ženu ili psa u istu kombinaciju?! ^^

Jel da tome nije tako, onda bi trgovina i burza postale besmislene.

• Headhunter
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    656
    • July 13, 2021 at 12:49 PM
    • #8,688

Možemo mi govoriti sto hoćemo, ali ispada da je OT prodana samo za vrijednost infrastrukture koja Je Telemachu prijeko potrebna, dok su korisnike dobili džabe.

Najniža cijena je trebala biti 639 milijuna kuna ali da kupac preuzme dug, a sve ispod toga je pljačka.

Bas me zanima stanje dogovora HT - Unitedmedia oko novog ugovora za programe, te mi je neki osjećaj da će se tu kompenzirati ova niska cijena

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • July 13, 2021 at 12:53 PM
    • #8,689
    Quote from Headhunter

Možemo mi govoriti sto hoćemo, ali ispada da je OT prodana samo za vrijednost infrastrukture koja Je Telemachu prijeko potrebna, dok su korisnike dobili džabe.

Najniža cijena je trebala biti 639 milijuna kuna ali da kupac preuzme dug, a sve ispod toga je pljačka.

Bas me zanima stanje dogovora HT - Unitedmedia oko novog ugovora za programe, te mi je neki osjećaj da će se tu kompenzirati ova niska cijena

Jel ti znaš zašto telekomi imaju velike Ebitde? U odnosu na druge biznise.

Pa vjerojatno radi velike amortizacije. A sto to telekomi amortiziraju? Opremu i tehnologiju, hardware l, software. korisničke uređaje. Sve to ima vrlo ograničen i kratak vijek trajanja i zato se amortizira relativno brzo. Koja je to tehnologija i kolika je njezina vrijednost koju je Optima posjedovala? I cija je bila?

Zanemarimo li mrežu i optiku te naravno korisnike, sve ostalo je bilo otpisano u tehnološkom smislu. Optima je minimalno ulagala da bi održavala bazu korisnika, jer za veća ulaganja jednostavno nije imala novca ni mogućnost zaduženja. Drugi već imaju i koriste gigabitne resurse…. a to košta. Puno košta.

Da je A1 bio jednako zainteresiran kao UG, cijena bi vjerojatno bila dosta veća. Ovako, jedan ozbiljan kupac i prodavatelji koji moraju izaći. Očito ta situacija nije bila poticajna za cijenu.

• Headhunter
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    656
    • July 13, 2021 at 1:02 PM
    • #8,690
    Quote from Flight
    Quote from Headhunter

Ja kolega Flight znam da smo mi ovdje preneseni žedni preko vode, a sve ostalo je prazna priča.

Nije mi najjasniji ni Vaš zaokret poslije objave, a dobro se sjećam i jedne Vaše objave prije mjesec dana kako bi mogao biti bitan tromjesečni prosjek, tako da ste mi krajnje sumnjiv sugovornik.

Od osobe koja je gledala ovu dionicu na min 9 kn do osobe kojoj je realno ovo sto se događa.

Ali otom potom sačekajmo prvo fer cijenu Telemacha pa ćemo dalje razglabati, možda i ponude 6,7 kn ako žele udio koji je držala AH i PT Drvo

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • July 13, 2021 at 1:16 PM
    • #8,691
    Quote from JoSko111
    Quote from Flight

Nije bilo vezano uz OPTE. Toliko ću reći...

Hanfa me pitala da objasnim zasto sam kupio pred kraj radnog dana neku dionicu i podigao zakljucnu cijenu. Bila je totalno glupa situacija i nisam nikako utjecao na trgovanje. Jednostavno je to tad bila vrlo nelikvidna dionica.

Ugl. Pitanje je bilo glupost, za ovo ipak očekujem neko dobro objašnjenje, ako sam ja morao zbog gluposti objašnjavati, bio bi red da i oni objasne.

Apsolutno ste u pravu.

Zasto je netko rusio prosjek kada je clanica nadzora izasla iz dionice po 6,7 kuna?

Tko je kupio po 6,7 kuna i cijim novcima te zasto ?

Ako ima pravnika iIi nekoga iz DORH zar se ne bi trebali zainteresirati? Ah da, Hrvatska 🐷

HANFA se brine trivijama poput sitnih trgovina i maltretira male investitore. Ah da, Hrvatska. PIH !

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • July 13, 2021 at 1:29 PM
    • #8,692
    Quote from Headhunter
    Quote from Flight

Ja kolega Flight znam da smo mi ovdje preneseni žedni preko vode, a sve ostalo je prazna priča.

Nije mi najjasniji ni Vaš zaokret poslije objave, a dobro se sjećam i jedne Vaše objave prije mjesec dana kako bi mogao biti bitan tromjesečni prosjek, tako da ste mi krajnje sumnjiv sugovornik.

Od osobe koja je gledala ovu dionicu na min 9 kn do osobe kojoj je realno ovo sto se događa.

Ali otom potom sačekajmo prvo fer cijenu Telemacha pa ćemo dalje razglabati, možda i ponude 6,7 kn ako žele udio koji je držala AH i PT Drvo

Kakav zaokret?

Ja sigurno nisam minimalno očekivao 9 kn za dionicu. Očekivao sam od 5-8 kn (6, 6,5-8 Ev/Ebitda), ali čim nije bilo pripetavanja i čim je sve to skupa tako dugo trajalo, bilo je jasno da kupca koji će ponuditi tu cijenu naprosto nema.

Da, pisao sam ja posljednje dvije godine o tromjesječnom prosjeku kao zaštiti za manjinske, al kad je HT-u odzvonilo, a Zaba sazvala skuštinu, izgledalo je da će oni imenovati svoj NO, pa upravu i nastaviti upravljati? Ja nisam bio fan takvog razvoja situacije. Već sam spomenuo da je bilo realno odnosno moguće i da Zaba i HT zatvore transakciju na burzi. Meni je to tad izgledalo realno. I čudi me da to nisu napravili. Da se to dogodilo, manjinskima bi bila ponuđena bitno niža cijena od one koja je na koncu ponuđena. I u tom smislu sve skupa se do sada razvilo pozitivno. Pozitivnije od onog što je manjinske moglo zadesiti. Čisto da netko ne pomisli da bi napucavanje cijene na burzi značilo i da će UG platiti koliko god treba da isplati manjinske. Jer su sljedeći se tom logikom i većinski mogli držati visoko cijenu na burzi i što, valjda očekivati da će UG biti primoran platiti tu cijenu? Yeah.... right...

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • July 13, 2021 at 1:40 PM
    • #8,693

Cijena koja se postigla je posve druga varijabla i ne treba je mijesati sa manipulacijom cijena na uredjenom trzistu kapitala koje provode razni torbari.

Na uredjenom trzistu postoje pravila kojih bi se trebalo pridrzavati, a neka od tih pravila su u domeni kaznenog zakona.

Pitanje je :

Tko je temeljem povlastenih informacija manipulirao cijenom na burzi ?

I nemojte govoriti da su investicije rizican posao i zasto ulazemo na burzu, jer odgovor na to pitanje nema veze sa cinjenjem kaznenih djela. To je kao da nekoga pitamo zasto je on npr. policajac.

A Zaba i HT nisu mogli provuci transkaciju na burzi jer bi im ispred nosa bilo pokupljeno sve. Po 3 kn bi pokupovali svi pa i A1. Na burzi je ovu transakciju bilo nemoguce i preriskantno provesti.

BTW u HANFI postoji prijava o manipulaciji cijenom na burzi. Jesmo li dobili odgovor ?

• MVu
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • July 13, 2021 at 1:42 PM
    • #8,694

1. U slučaju da se sada ne prodaju dionice riskira se eventualno neodobrenje regulatora i raskid kupoprodaje.

2. U slučaju prodaje propušta se mogućih 7% više na cijenu ili u slučaju da Telemach u roku godinu dana stekne dionice po višoj cijeni ta viša cijena.

Na svakome je da procijeni rizike i šanse

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • July 13, 2021 at 1:48 PM
    • #8,695

BTW u HANFI postoji prijava o manipulaciji cijenom na burzi. Jesmo li dobili odgovor ?

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • July 13, 2021 at 1:52 PM
    • #8,696
    Quote from renchi

Cijena koja se postigla je posve druga varijabla i ne treba je mijesati sa manipulacijom cijena na uredjenom trzistu kapitala koje provode razni torbari.

Na uredjenom trzistu postoje pravila kojih bi se trebalo pridrzavati, a neka od tih pravila su u domeni kaznenog zakona.

Pitanje je :

Tko je temeljem povlastenih informacija manipulirao cijenom na burzi ?

I nemojte govoriti da su investicije rizican posao i zasto ulazemo na burzu, jer odgovor na to pitanje nema veze sa cinjenjem kaznenih djela. To je kao da nekoga pitamo zasto je on npr. policajac.

A Zaba i HT nisu mogli provuci transkaciju na burzi jer bi im ispred nosa bilo pokupljeno sve. Po 3 kn bi pokupovali svi pa i A1. Na burzi je ovu transakciju bilo nemoguce i preriskantno provesti.

Display More

Pa Zaba i HT su ti prodali UG po cijeni nešto višoj od 3 kn. Možda bi trebala malo smanjit hype i fokusirati se na suštinu. A1 očito nije htio ponuditi više od njih.

• PortugalAT
    Početnik
    Reakcija primljeno
    60
    • July 13, 2021 at 1:53 PM
    • #8,697

Renchi ima potpuno pravo....respekt. Ovo je prevara.Svi ostali su prevrtljivi i tko zna za koga pišu i tko stoji iza imena....Ali neka sad svi ti prodaju dionice i napuste forum Optime.....a mi cemo sacekati ponudu kupca. Ja osobno nemam dionice Zabe pa ni ne pišem tamo....

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • July 13, 2021 at 1:57 PM
    • #8,698

Pa sto nisu prodali na burzi kada su mogli ? Svi znaju da nisu mogli. Kako bi prodali na burzi po 3,5 kune. Nestalo bi im u hipu.

Zasto su bili na burzi ? Zasto je nisu delistirali i prodali za 3 kune kome su htjeli ? Valjda zato sto je nisu mogli delistirati ili se nisu usudili. Oni su prodali samo svoje dugove. A ova sitnarija koju su ponudili malim investotorima je zsista malo.

Cijena uopce nije bitna u tome da su pocinili kazneno djelo.

Tako je kako je. Proslo je. Ali nemojte nas praviti blesavima i govoriti kako je moglo gore i da budemo srteni. Je moglo bi se dogoditi i da netko baci atomsku bombu pa nas uopce nema. Ali to nije argument.

Bitno je to da se na burzi cijenom manipuliralo. I forumasi nisu debili pa da to ne znaju. Ja mislim da KK nije sudjelovao u dogovorima i pregovorima oko cijene. I da covjeka treba ostaviti na miru.

• PortugalAT
    Početnik
    Reakcija primljeno
    60
    • July 13, 2021 at 1:58 PM
    • #8,699

Netko je napisao da taj KK radi u Hanfi??!!Pa jel to istina i da li je to moguce..... i prodavao je dionice prije svih......Meni se to cini da se netko šali.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • July 13, 2021 at 2:27 PM
    • #8,700

Ma daj zbrojite 2 + 2 u glavi. Zaba i HT prodali svoje, a tko ima interesa za srusti tromjesecni prosjek i na uredjenom trzistu kupiti za sto manje ?

Pa zar to nije jasno. ? Onda cete znati i tko je to napravio i tko za koga radi. Ovi sto su urusili cijenu su egzekutori. A nalogodavac je onaj koji ima interesa, da prodje sto jeftinije. Dakle, valjda vam jr jasno tko nas je zaj... Ah da, Htvatska

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE

Online korisnici na ovoj temi

• 8 gostiju