Počeli tjedan sa 5,94, završili na simboličnih 6,66.
Dobar tjedan.
Biti ce zanimljiv slijedeci tjedan obzirom da ni nakon ovakog rasta, nije bilo gotovo nikakve aktivnosti po bidu danas.
Ugodan vikend zelim..
Počeli tjedan sa 5,94, završili na simboličnih 6,66.
Dobar tjedan.
Biti ce zanimljiv slijedeci tjedan obzirom da ni nakon ovakog rasta, nije bilo gotovo nikakve aktivnosti po bidu danas.
Ugodan vikend zelim..
Mislim da nitko nije postao ovu vijest. Sorry ako je duplić
https://www.ictbusiness.info/telekomunikaci…-i-comnet-sofia
evo jedan interviju sa friškim direktorom komšijskog telekoma. obratite pažnju na broj korisnika i procijenjenu buduću vrijednost, vertikalna povezanost i proizvodnja vlastitog sadržaja. mislim da je naš ZEM relikt prošlosti koji se neće baš proslaviti. malo sam gledao seriju klan koja je snimljena na njegovu inicijativu i crko sam od smijeha. kakve turske, meksičke i ine serije. nigdje veze sa ovim.
Mislim da nitko nije postao ovu vijest. Sorry ako je duplić
https://www.ictbusiness.info/telekomunikaci…-i-comnet-sofia
Lakoća poslovanja u Bugarskoj.
evo jedan interviju sa friškim direktorom komšijskog telekoma. obratite pažnju na broj korisnika i procijenjenu buduću vrijednost, vertikalna povezanost i proizvodnja vlastitog sadržaja. mislim da je naš ZEM relikt prošlosti koji se neće baš proslaviti. malo sam gledao seriju klan koja je snimljena na njegovu inicijativu i crko sam od smijeha. kakve turske, meksičke i ine serije. nigdje veze sa ovim.
Zanimljivo...milju pretplatnika vrijedi 4miljarde eurica...prelijepo da bi mi bilo istinito..😇
Zanimljivo...milju pretplatnika vrijedi 4miljarde eurica...prelijepo da bi mi bilo istinito..😇
zašto to mislite ? Moje mišljenje je ako se gleda samo brj korisniek i vrijednost po korisniku, da je to tako da ja za godinu dana vrati investiciju pa ja bi da imam para sutra kupio Telekom kompaniju hehe.
ajde neka je ne 4000 eur / korisniku , neka je i 2000 eur po korisniku? meni to ne zvuči previše ako je prosječna pretplata 30 eur. Pa Tele2 jer bio valjda na 0 nakon 10 god poslovanja hehe
Malo konstruktivne rasprave, pad prihoda i Ebitda u prvih 9 mj. za više od 10%,takvim padom idućih 4-5 god.ova tvrtka ne bi opstala,jedino ju prodaja spašava ako se dogodi.
Da li postoji rizik ne prodaje?
Ogroman pad ebitda od 0.3%...
ajd trolajte negdje dalje...
samostalno poslovanje nije odrzivo, al ne iz razloga koje vi navodite (udjete li u genezu pada prihoda uociti cete sto je to zapravo palo a zove se interkonekcija i proporcionalno prihodu pao je i rashod za istu prirodu posla, znaci neto efekt nikakav) dakle samostalnost ovdje prvenstveno znaci zaostajanje u investicijama koje veci igraci zakonom vecih brojeva ostvaruju lakse, stoga se i raskorak samo moze povecati.
Prodaja nije opcija nego uvjet tako da tu ne treba ocekivati iznenadjenja.
Valuacija po korisniku je po mojem uvjerenju blize 1keur sto nas pak dovodi kada izbijemo dug na cca 13kn/dionica (ove okvire sam potvrdjivao i ranije kroz razne valuacije, potrazite)
zašto to mislite ? Moje mišljenje je ako se gleda samo brj korisniek i vrijednost po korisniku, da je to tako da ja za godinu dana vrati investiciju pa ja bi da imam para sutra kupio Telekom kompaniju hehe.
ajde neka je ne 4000 eur / korisniku , neka je i 2000 eur po korisniku? meni to ne zvuči previše ako je prosječna pretplata 30 eur. Pa Tele2 jer bio valjda na 0 nakon 10 god poslovanja hehe
znamo već za preuzimanja manjih operatere za 1000€ po korisniku. na opte bi i takva cifra bila super ali je ujedno i neki moj minimum. onaj milion korisnika na mtel-u se odnosi samo na tv korisnike.
Sad sam tek vidio da je Optima obveznica probila 100. HPB kupio sve sto je imao skrbnicki na 4. mjestu:
https://www.mojedionice.com/trg/IzvDionica…idDrz=1&idNac=2
Ocito vjeruju da je Optima sigurna investicija i da nema problema za njenu budućnost.
znamo već za preuzimanja manjih operatere za 1000€ po korisniku. na opte bi i takva cifra bila super ali je ujedno i neki moj minimum. onaj milion korisnika na mtel-u se odnosi samo na tv korisnike.
a di su marže i cijene usluga?
svatko tko je uzeo kalkulator u ruke došao je do zaključka da je vrijednost Optime otprilike kao vrijednost Crnogorskog telekoma (to bi bilo 160 M Eura za cijelu firmu s uračunatim dugom, tj. 75 M Eura sa equity cijele firme, tj. 8,10 kn/dionica).
tu se sad možemo igrati ide li na ovu cijenu neka premija za zatvaranje tržišta, računa li se u cijenu cijeli dug ili samo financijski, itd., al po svim mjerljivim kalkulacijama, ova cijena bi bila minimum onoga što prodavatelji traže.
a to bi izišlo negdje oko 7,7 EV/EBITDA za vrijednost cijele transakcije (dug + equity), što opet odgovara evaluacijama kod sličnih transakcija.
u svakom slučaju, sad smo već u fazi da vas, s jedne strane, brani i tromjesečni prosjek, a da li će biti neki nenadani događaj kad će se opet moći uletjeti po jeftnije, tko zna.
u svakom slučaju, onaj tko je ovo kupio na dnu i samo čeka, taj može biti miran, a svi ostali neka sami procjenjuju rizike
UG mete sve pred sobom..il im je ovo samo zagrijavanje za glavni udar na HR tržistu--preuzimanje OPTE...
Istina je da ne znamo.
Sudeći po dosadašnjem trgovanju, koje je eto postalo živahnije pred nekoliko dana, nisu znali ni drugi.
Tele 2 je otiša za 220 milijuna eura , konačno sam zapamtila
Po čemu je on toliko vrijedio ? Po broju korisnika, po opremi koju je imao, tehnologiji koju je koristio ? Koliko je bio dužan ?
I zbog čega bi Optima išla za manje ? I za koliko manje ?
Pa molim one koji poznaju telekomunikacije da napišu par riječi. Pisalo se svojedobno da vlada pogrešna percepcija da Optima baš ništa nema, spominjali su se optički kablovi itd
Sad sam tek vidio da je Optima obveznica probila 100. HPB kupio sve sto je imao skrbnicki na 4. mjestu:
https://www.mojedionice.com/trg/IzvDionica…idDrz=1&idNac=2
Ocito vjeruju da je Optima sigurna investicija i da nema problema za njenu budućnost.
ovo je i po teoriji ulaganja totalni buy signal. čekamo da se uključe i veći institucionalni investitori koji se neće zadovoljiti sa par tisućica dionica. ove razine su prazne i ako žele više moraju dići letvicu.
Mišljenja sam da je teško očekivati da će sada netko ulaziti u poziciju s velikim volumenima. Da netko sad proba ući u top10, nabio bi cijenu debelo preko 10 kn.
Moj stav je da bi i na tim razinama zaradio, ali sumnjam da će se tako nešto sada dogoditi. Tko je mislio ući, ušao je.
.Stvarno nemam predodžbe koliko optima vrijedi.
Jedan mi je stručan kolega dobronamjerno rekao da po njegovoj procjeni to vrijedi cca 11 kn. Ali da ne zna koliko će koštati.
To je bilo davno, prije korone.
A to da je ušao tko je mislio, to mački o rep. Puno komada će još promijenti vlasnika. Barem je tako bilo na Veterini, kažu i na Plivi..
Uvijek imate onih koji ulaze za desetak posto pred kraj.
sve se to nešto izdešavalo u studenom i tek sad neka objava ?! koliko je ljudi to vidjelo dok je putovalo, a koliko nije?
Ovdje se puno stvari dešava u slijedu.
Kupljenje su obveznice.
Sjetila sam se i tko je kupovao papir u padu na 4,50kn. Pa izbor banke, od svih banaka na svijetu
Sve skupa, voda na isti mlin .
Prvi put je slučajnost, drugi put konincidencija, treći put iza svega nakana- Le Carre