1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Flight

Posts by Flight

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • September 1, 2021 at 8:44 PM
    Quote from Manu
    Quote from Flight

Sto je to manjinski kontrolni paket?

Ono što imaš u Đuri npr. Tamo si pod drugim nickom vrlo dobro znao što je to.

Lijepo sam te pitao. Možda bi bilo bolje da se ne pravis toliko pametan jer ti ta uloga očito ne stoji. To sto si napisao je obicna glupost.

Ovdje se trenutno događaju ozbiljne stvari s kratkoročnim i dugoročnim posljedicama.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • September 1, 2021 at 8:15 PM
    Quote from Flight

Najbolje rješenje da je uzme vise malih. Za sve.

Quote from Manu
    Quote from BabaLuji

Kad bi se trebalo obznanit koga su odabrali, tzv.bijeli dim sa zapadne obale? Tamo negdje 20tog ili ako prije u novinama ne procitamo sto mislite?

Mislim da je sve već jasno.

Zapravo je već bilo kad su ugovorili novogradnje. Država će ostati najveći dioničar s manjinskim kontrolnim paketom.

Sto je to manjinski kontrolni paket?

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • September 1, 2021 at 6:09 PM
    Quote from Jure

Koliko sam razumio TNPL nije dala ponudu za preuzimanje cijele emisije dionica u dokapu. To me čudi. Dali to znači da će biti 2 ili više preuzimatelja u dokapu ?

Pa nisam siguran da nije dala…. Dalo se naslutiti jos prije nekoliko godina da su zainteresirani. Al se možda predomislila. Ili nešto uvjetovala sto drugi nisu. Tko će ga znat, krhko je znanje.

Quote from Parica
    Quote from tizian1

Strani brodar će uzeti sve i faktično preuzeti kompaniju ili će podijeliti dionice ostalima.

Ako su to jedine preostale opcije...kladim se da ce podijelit dionice malima...jer s novim vlasnikom drzava je out i na papiru i u upravljanju dok s ostalim ulagacima je samo na papiru out, ostalo ostaje po starom...

Bas me zanima rasplet...

Država je out prije s malim nego jednim velikim ulagačem. Jer moguće je da ulagač bude i prešutni partner državi odnosno ona njemu, a to vjerujem nitko ne želi. Od postojećih.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • September 1, 2021 at 5:43 PM

Najbolje rješenje da je uzme vise malih. Za sve.

• Turističke dionice i perspektive

• Flight
    • September 1, 2021 at 8:56 AM
    Quote from Sheriff
    Quote from user35

uf to je bilo reputacijski vrhunsko, naročito za kolege (prema pisanju kolega BudFox) koji su izgleda zapeli u nekom hoteljeru...

Bolje zapeti u hoteljeru nego u DCF-u :D

Ili s "Tončijem" pod istim "krovom"...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • September 1, 2021 at 8:24 AM
    Quote from user35

novi budući vlasnik u RH može sve, sa posebnim ovlastima još dok nije vlasnik ^^ ...

A koji je taj?

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • August 21, 2021 at 6:05 AM

Pa nisu oni narudžbu brodova osmislili "jučer". S čime bi išli u IPO po novi kapital da nemaju neki plan pomlađivanje flote.

Mislim da se opet robuje stereotipu da "netko drugu zna i može bolje" i to tako glupavo da su neki očito spremni dati odnosno prepustiti i svoje dionice nekom dokapitalizatoru koji bi preuzeo kompaniju bez ikakve premije, tj. uz diskont.

U ovoj fazi veličine i razvoja kompanije bilo bi sjajno da nitko ne ostvari/zadrži ontrolu samostalno ili u aranžmanu s nekim postojećim dionicarem I ako se u tome uspije i mali dioničari bi mogli imati značajnije koristi od vlastitih uloga. To.je barem i prosjecnom Dodi jasno.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • August 20, 2021 at 9:58 PM

A što ako recimo Tankerska ponudi upis cijele emisije, to bi isto bio super scenarij?

Ja mislim da u ovoj fazi dokapitalizacije trebaju ucestvovati isključivo profesionalni ulagači i fondovi. Ako netko želi strateški ovladati kompanijom neka kasnije da javnu ponudu ili napravi novi dokap po višoj cijeni koja će vrednovati i premiju na prethodno uloženi kapital. Ovaj dokap po mojoj procjeni nije osmišljen za takve kombinacije.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Flight
    • August 20, 2021 at 5:53 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Flight

Boze sto ti voliš pametovati. Dzaba ti procedura ako nema likvidnosti i dubine tržišta. Doslovno su se događale situacije da su investitori razvalili bid i cijena se nije danima oporavila. Neki su se spasili upravo zato sto banke nisu imale kome prodati pa su dočekali odbijanac i pojavu likvidnosti koju su iskoristili za postupno zatvaranje pozicije. Ako i kada su se banke revno držale procedura i ugovora, investitori su redovito odlazili s dodatnim kreditima i gubitkom dodatne imovine koja je bila dana u zalog. Kad se dogodi takav doom&gloom onda nije tako jednostavno, a nerijetko ni moguće drzati se pravila, procedura, ugovora i uzanci.

Boze sta ti volis bit bezobrazan, a uz to i pametovati . Gdje sam ja rekao da se sve moglo prodati banke su spekulirale jer su gledali ukupnu izlozenost, a ne proceduru koju su sami propisali i da su zatvarali sta su mogli zatvorit mogli su zatvorit dosta toga jer u pocetnom padu je bilo dosta likvidnosti nije padalo kao u kovidu brzo i bez likvidnosti onda su su se miljarde okretale prije nego je likvidnost i pad presudio to sta bi dodatno urusile trziste i likviodnost je druga stvar ali to nije njihova briga jel da nego nisu postupali kako su trebali postupat nije na njima da vode brigu o trzistu kao i sta pravo i pravda nije isto tako i ovo procedura je procedura ovisno o ugovorma ocito je da nisu postupali po tome ,banke su imale lose definirana pravila u takvim situcijama i takva pravila im se sad odbijaju o glavu kratko i jasno.

Pises o nečemu o čemu očito je ne znaš nego bucas napamet. Banke nisu špekulirale nego su pokušavale prodati ali nisu u pojedinim vremenskim razdobljima imale kome prodati.

Znam za slucaj gdje je ulagatelj bio do ubera investiran u jednog brodara i kupovao konstantno na margin i to u padu. Kad je krenuo pad i dogodio se raspad on vise nije imao dovoljno imovine za zalog i dobio je margin call. Iz banke su rasprodali gotovo svu njegovu imovinu no jedan dio nisu imali kome prodati i postalo je besmisleno dalje rušiti cijenu. Nakon toga su mu ponudili novi kredit za iznos neotplaćene glavnice od prodaje dionica i prislili ga da ga potpise. U tom trenutku se događa kratkoročni, ali znacajan oporavak cijene l. I banka rasprodaje sve preostale dionice. Korisnik je od portfelja većeg od milijun kuna išetao iz banke s osmjehom na licu i 3000 kuna u džepu. Da se oporavak nije dogodio i da je banka “slijepo” poštivala procedure (a nije ni mogla znog nelikvidnosti), korisnik bi ostao banci dužan oko 300 tisuća kuna koje bi otplaćivao 10 ili vise sljedećih godina uz zalog druge imovine. Neke banke su se naime štitile ne samo imovinom u marginu već i “sitnim slovima” odnosno i ostalom imovinom u margin ugovorima. I to upravo radi ovakvih situacija. Nitko tada nije unaprijed mogao pretpostaviti da će doći do najvećeg pada na burzama sirom svijeta nezabilježenog vise desetljeća. U nas je to bilo prvo i najžešće iskustvo.

• Flight
    • August 20, 2021 at 5:45 PM
    Quote from hugh

vjerovatno zato su i izgubili spor jel se nisu držali pravila, procedura, ugovora i uzanci.......sad lijepo plate što moraju i to je to......svaki spor koji banka izgubi protiv klijenta pozitivan je i dobar za društvo jel bankama i njihovoj vladavini treba stati na kraj.......

Nisu ga konačno izgubili jer da jesu, tužitelj bi se naplatio.

• Flight
    • August 20, 2021 at 4:58 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Flight

Pa će sud utvrditi da li se nešto dalo ili nije dalo u određenom trenutku prodati?

Ja naprosto mislim da je "ekipa" složila slučaj i našla suca koji će donijeti presudu koja paše "ekipi", al da očito postoje i neke druge presude/okolnosti zašto se odštetni zahtjev ne može ispuniti, pa su krenuli pritisci odnosno poruke preko medija i piskaranja/zahtjevi prema HNB.

Imali smo sličnih slučajeva u povijesti, ja sam spomenuo Retag i Zabu, a bilo je ih je još, prema gotovo svim vodećim bankama u RH.

Banke su imale propisanu proceduru sta napraviti kada vrijednosti kolaterala padne ispod razine, ako je jedan od uvjeta definiran bio da ce dionice prodati na trzistu i ako to nisu napravile u propisanom roku koje su same naznacile kako postupiti u tom slucaju i ako su to napravile naknadno zbog ne bitnog razloga, onda je banka kriva ako je u tom slucaju nastao veci gubitak nego sta bi bio nastao da je banka postupila kako je trebala, ne znam detalje da li je banka pokusala ili ne prodati takve kredite na vrijeme pa nije uspila ali takve stvari su se dogadjale onda jer su se banke nasle u nezgodnoj poziciji kod likvidiranja takvih margin kredita i ocito je da nisu bas postupale kako je bilo propisano jer bilo je i puno manjih kredita koji su se mogli likvidirat pa isto nisu na vrijeme pa onda nije sve bilo ni u tome da li su pokusale prodat ili ne ali ocito i postoji presuda koja je presudjena u korist kljenta pa valjda ima i valjane razloge koji su doveli do takve presude.

Boze sto ti voliš pametovati. Dzaba ti procedura ako nema likvidnosti i dubine tržišta. Doslovno su se događale situacije da su investitori razvalili bid i cijena se nije danima oporavila. Neki su se spasili upravo zato sto banke nisu imale kome prodati pa su dočekali odbijanac i pojavu likvidnosti koju su iskoristili za postupno zatvaranje pozicije. Ako i kada su se banke revno držale procedura i ugovora, investitori su redovito odlazili s dodatnim kreditima i gubitkom dodatne imovine koja je bila dana u zalog. Kad se dogodi takav doom&gloom onda nije tako jednostavno, a nerijetko ni moguće drzati se pravila, procedura, ugovora i uzanci.

• Flight
    • August 20, 2021 at 3:40 PM
    Quote from Roki
    Quote from StatusQuo

Pa vjerovatno se radi o krizi 2008 kada su se banke nasle s bezbroj margin callova, a iste nisu mogle zatvorit na trzistu bez znacajnog rusenja cijene koje se ionako znacajno rusio i bez toga i onda su vjerovatno spekulirali odgadjali odluku i nasli se posljedicno u situaciji da su bili u jos goroj situaciji s tim marginima.

Koliko su uopce margin callovi kod nas popularni? Netko je na forumu pisao da su bili dosta nepovoljni...

Valjda margin krediti?

'Callovi' nisu nikad bili popularni.

Bili su popularni i neki su kad je egzodus krenuo doslovno ostavili gaće na štapu zbog tih kredita.

• Flight
    • August 20, 2021 at 3:27 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Moller

obzirom da je iznos 12mil. kn uvećan za kamate došao do 30mil. mislim da se vraćamo oko 12-15 godina unazad, a to stvarno može biti svašta u pitanju, čak su i Agrokorke bile atraktivne, te ako se radi o njima, možda mu žele ponuditi dionice nazad

Pa vjerovatno se radi o krizi 2008 kada su se banke nasle s bezbroj margin callova, a iste nisu mogle zatvorit na trzistu bez znacajnog rusenja cijene koje se ionako znacajno rusio i bez toga i onda su vjerovatno spekulirali odgadjali odluku i nasli se posljedicno u situaciji da su bili u jos goroj situaciji s tim marginima.

Pa će sud utvrditi da li se nešto dalo ili nije dalo u određenom trenutku prodati?

Ja naprosto mislim da je "ekipa" složila slučaj i našla suca koji će donijeti presudu koja paše "ekipi", al da očito postoje i neke druge presude/okolnosti zašto se odštetni zahtjev ne može ispuniti, pa su krenuli pritisci odnosno poruke preko medija i piskaranja/zahtjevi prema HNB.

Imali smo sličnih slučajeva u povijesti, ja sam spomenuo Retag i Zabu, a bilo je ih je još, prema gotovo svim vodećim bankama u RH.

• Flight
    • August 20, 2021 at 1:24 PM
    Quote from bjane

Pokušaj da se vrati cijena ispod 500kn :(

Ima i malo istine u ovome textu ,a to je da se sve vrti oko pinke.

Ma to nema veze sa burzom i trgovinom dionicom. Nije vijest vani radi toga.

Ako je banka dužna i tužitelj ima pravomoćnu presudu onda su sredstva rezervirana i neamju utjecaja na poslovni rezultat i u tom smislu presuda će se u nekom trenutku i izvršiti. Ali ako nije i postoji značajna vjerojatnost da presuda bude odbačena i neće postati pravomoćna onda banka sigurno neće isplatiti tužiteljev odštetni zahtjev. Očito se radi ili o pravno dvojbenoj stvari, moguće i o nekom obliku reketa i otkupa tražbina/sporova, pa se lovi u mutnom.

Sjećamo se još primjera Retaga i Zagrebačka banke.

Kreće proces po tužbi UniCredita zbog Retaga
    www.poslovni.hr

Ovdje očito ekipa pokušava nešto naplatiti, ali ne može (iz nekog pravnog ili formalnog razloga) jer da može, naplatilo bi se u tišini. A i pedigre tužitelja daje naslutiti da bi se osladili, kada bi mogli "dohvatiti trešnje na grani"....

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Flight
    • August 20, 2021 at 12:37 PM
    Quote from Paulie
    Quote from NaBiduAsku

bome... rvacka posla. stvarno smo mutljavina od države.

Upravo sam zato pisao ovdje da je vlasnička struktura nepovoljna, jer gdje prste ima država, tu ima korupcije, nesposobnosti i nepotizma. Nedavno smo imali aferu Janaf i Kovačevića.

NAJPOZNATIJI hrvatski kockar Jušte Puharić, kako za Index tvrdi njegov odvjetnički tim, pokrenuo je pred Hrvatskom narodnom bankom postupak likvidacije Hrvatske poštanske banke jer mu je temeljem pravomoćne sudske presude dužna 30 milijuna kuna.

Dakle, Općinski građanski sud u Zagrebu presudio je 30. studenoga prošle godine, a drugostupanjskom presudom potvrdio je Županijski sud u Varaždinu 27. svibnja 2021. godine kako je Hrvatska poštanska banka dužna isplatiti Puhariću 12.677 milijuna kuna. S kamatama i sudskim troškovima dugovanje iznosi približno 30 milijuna kuna.

Samo ti dalje piši.... trivije i gluposti. Od Covida preko Agrokora. Nije ni čudo da su tvoja pisanja prdac u svemir.

Ako već hoćeš pisati navedi konkretne argumente. A ako želiš o valuaciji komentiraj sve bitno iz ovog izvješća... https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…74bced9066d.pdf pa evetulano tek tada možemo dalje raspravljati.

• Flight
    • August 20, 2021 at 12:34 PM

Iz aviona se vidi da Puharićevi odvjetnici izjavljuju i pišu obične gluposti. Ovo je vjerojatno pritisak na neki oblik nagodbe koji se vjerojatno neće dogoditi.

Da oni imaju ovšnu sudsku ispravu skinuli bi lovu s računa banke i gotova priča.... ovako opet još jedan u nizu pokušaja reketa.

• DRY BULK

• Flight
    • August 19, 2021 at 2:24 PM
    Quote from Sheriff
    Quote from looserst

Neki forum maheri tvrde da su to debili i da ne mogu radit takve stvari :/ Sad se samo nadajmo da im je ovo ok cijena i da ce ton milje dobro kuriti dok je ruda po diskontu 8)

Da, upravo tako. Neki su se kleli da je Kineska partija bezveze i da nema šanse da sruše cijenu svojim postupcima.

A gdje su sad??

Takve koji se kunu i ruku bi u vatru dali kada se pokaže da su u krivu bi isključio sa foruma. Navlakači.

A jebate onda više nikog ne bi bilo ovdje.... :D

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Flight
    • August 19, 2021 at 1:50 PM
    Quote from Philidor
    Quote from tizian1

Pitanje je samo želje i interesa Uprave po meni.

Baš tako, što se tiče financijskih kapaciteta dovoljna im je dobit ovog kvartala za tu operaciju...

A ti misliš da su oni kredite refinancirali i uzeli natrag imovinu u lizing bez ikakvih 'covenanta'?

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • August 19, 2021 at 1:38 PM
    Quote from Paulie
    Quote from Manu

Već potpisali ugovore i to 2+1 ultramax

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…7a1ea8e6fb2.pdf

Oni rade kao da je sve već gotovo što se tiče dokapa.

Inače ni puno veće i stabilnije kompanije danas ne srljaju u novogradnje nego se okreću sekundarnom tržištu. Očito se ne zabrinjavaju da bi mogli dobiti vlasnika koji ne razmišlja kao oni.

A kada se te novogradnje dovrše i isporuče tko zna kakva će biti priča s vozarinama na svjetskom tržištu.

Pa netko valjda zna? Ili ne zna?

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Flight
    • August 19, 2021 at 1:31 PM
    Quote from tizian1
    Quote from tizian1

A zašto ne bi kupili Jadroplov!?

Isti ima 5 brodova (3 broda mu i nisu tako stara) koji vrijede cca 350 mil.

kn, dug mu je otprilike isto takav, ali sad tih 5 brodova može zaraditi 100 mil. kn godišnje. Dakle, za 3 godine mogu isplatiti cjelokupan dug i ostaju im u vlasništvu brodovi i eksploatacija istih.

A nekretnina Jadroplova vrijedi 50 mil. kn.

To je onda flota od 17 brodova.

I neka kroz slijedeću godinu kada bi zarada trebala biti 200-300 mil. kuna kupe još 3 nova ili novija broda i došli smo do 20 brodova :) .

Da vidiš onda dobiti 500 mil. kn dobiti.

Ne bi bilo prvi put.

Naravno pod pretpostavkom da nam slijedi par "debelih" godina kod brodara a ide zasad u tom smjeru...

Display More

Možda ovako i bude pa ovo gore i ne bude smiješno ekipi. ^^ ^^ .

Vidim da je Jadroplov brodove već naručio.

Ne vjerujem da je isto napravljeno bez dogovora sa budućim kupcem tko god on bio.

A vidjeti ćemo...

A možda zato Atlantska i nije dosad išla u kupnju polovnih brodova.. ;)

Display More

Ja mislim da ATPL nema (financijskih) kapaciteta niti želje da ovlada Jadroplovom. Barem ne u ovome trenutku.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt