1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. dr.tom

Posts by dr.tom

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• dr.tom
    • March 14, 2024 at 3:02 PM
    Quote from notion
    Quote from mesetar

S PE preko 17, uz stagnaciju dobiti i stalni pad marži to nije nimalo jeftina dionica da bi bila neki poseban izbor na ZSE.

Poslove izgleda dobivaju jer rade sa sve nižom maržom, za koju nitko drugi ne želi raditi.

Samo da nesto razjasnimo jer ne mogu ovo vise gledati.

Je li dobit za 2023. godinu 73.175.000 EUR?

Ima li KOEI 2.572.119 dionica?

Je li cijena dionice 270 EUR?

Ako je na sve odgovor DA, koliki je onda P/E? 9,94 mozda.

Idemo dalje.

Dobit po godinama:

2019 - 6.908.000 EUR

2020- 16.932.000 EUR

2021 - 28.056.000 EUR

2022 - 49.128.000 EUR

2023 - 73.175.000 EUR

Vidi li jos netko ovdje stagnaciju dobiti?

Glede neto marzi.

2019 - 1,9%

2020 - 4,3%

2021 - 6,1%

2022 -7,0%

2023 - 8,1%

Vidi li jos netko ovdje stalan pad marzi?

Display More

Ovo je iz konsolidiranog izvješća. To nije dobit koja pripada KOEI, objašnjeno je već ranije.

RE: KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

[…]

Ne citam dobit iz bilance nego iz RDG-a, nego vi ne citate cijeli RDG jer ocito niste jos neke stvari naucili koje treba gledati

Ps. uprava se prezentira uvijek u najboljem izdanju

Pa evo objasnjenje koliko mogu to objasniti dobro, konsolidacija znaci da se uzimaju sva drustva u kojem ste vlasnici vise od 50% i objedinjuju u jedno cijelovito izvjesce radi lakse preglednosti cijelovite slike vase imovine, znaci uzme se sva bilanca, prihodi, rashodi oduzmu medjusobni utjecaji izmedju drustava te…
    StatusQuo
    February 26, 2024 at 12:55 PM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• dr.tom
    • March 13, 2024 at 7:08 PM
    Quote from hromax
    Quote from Lynx

Ne znam za budućnost, ali prošlih 5 godina, posebice među većim bankama, likvidnijim na ZSE, u CROBEX-u, baš i nije bilo boljih pickova.

Na nekim dionicama s grafikona u tih proteklih 5 godina samo iz dividende se moglo povratiti dobar dio ulaganja, tako da...

Ovaj graf bi trebao uključivati i reinvestirane dividende, a "dividendu" uvijek možete isplatiti sami kroz prodaju dijela udjela.

• dr.tom
    • March 13, 2024 at 6:43 PM
    Quote from Lynx
    Quote from hromax

boljih pickova među bankarima.

Ne znam za budućnost, ali prošlih 5 godina, posebice među većim bankama, likvidnijim na ZSE, u CROBEX-u, baš i nije bilo boljih pickova.

Slažem se u potpunosti. Držim je već 5 godina iako mi to nije bio originalan plan. Jednostavno su konstantno fundamentalno najjeftiniji.

U ovom blagom padu sam opet dokupio manju količinu jer mi se čini da uz P/E malo preko 5, skoro siguran rast dobiti u prvoj polovici godine i potencijalno veliku dividendu, teško je naći alternativu na našem tržištu.

• dr.tom
    • March 11, 2024 at 12:27 PM

Da, slažem se s oba prethodna posta. Prošla godina je bila bolja prilika za ulazak u sektor zbog dosta nižih valuacija.

Međutim, vrijeme ne možemo vratiti i pitanje je može li HPB ove godine donijeti 15-20 % prinosa opravdanih kroz fundamente tako da zadrži ili podigne dobit. Vjerujem da je odgovor na to potvrdan zbog svega navedenog ranije.

Cijena ZABA-e je definitivno po svim standardnim metrikama u bankarskom sektoru ušla u rizičnu zonu i zbog toga se mogu očekivati puno niži prinosi u narednom periodu.

• dr.tom
    • March 11, 2024 at 11:56 AM
    Quote from komot

Nekako nisam uvjeren da je sada trenutak ulagati u banke. Možda sam u krivu, ali mislim da je to bilo to. Stoga savjetujem oprez.

Bilo bi dobro kad bi vi i ostali koji pišu po forumu bar naveli koji su to razlozi pa da možemo argumentirano raspravljati.

Ono što je već rezimirano je; bar prva polovica godina se očekuje jednaka ili bolja u odnosu na prošlu jer su kamatne stope više nego u prvim kvartalima prošle godine. Ako na ljeto i krene spuštanje kamatnih stopa, ići će postepeno i prihodi bi i dalje trebali ostati visoki.
    Osim toga, ekonomska situacija kod nas je jako dobra, očekuje se daljnji rast BDP-a što također pogoduje bankama.

Ono što ostaje upitno je kretanje kamatnih stopa kroz 2025. i nakon, iako se po trenutnim projekcijama može naslutiti da bi i dalje trebale ostati oko 2-2.5 % što bi trebalo rezultirati višim prihodima u odnosu na period prije recentnog podizanja kamatnih stopa.

Koji su vaši argumenti?

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• dr.tom
    • March 11, 2024 at 11:45 AM

Hvala svima koji pišu kvalitetne i argumentirane postove vezane za KODT, pogotovo Lynx, Parica i Brunos!

...ali možda bi trebali malo stati s pozitivnim informacijama, ima nas koji pokušavamo akumulirati veće količine na ovim razinama :)

• dr.tom
    • February 28, 2024 at 12:39 PM

15m za u zadnjem kvartalu koji je redovno najlošiji i 84m ukupno su odlični rezultati!

P/E ispod 6, opet smo vjerojatno najjeftinija banka!

• dr.tom
    • February 21, 2024 at 6:44 PM

Zadnji kvartali iz nekog razloga nose manju dobit i jedini su negativni u zadnjih 5-6 godina. Od zadnjih 5 promatranih, čak 3 su negativna.

Gledajući 4Q22, glavni razlog za neto gubitak nisu prihodi, nego operativni troškovi uz posebno visoke administrativne troškove i vrijednosna usklađenja.

Za 4Q23 očekujem prihode na razini prethodna dva. Ako se ne zalomi nešto neočekivano u troškovima, vjerujem da je 5 - 15m relativno konzervativna procjena.

Na razini godine bi mogli biti zadovoljni s tim brojkama, ali nadam se da će povući više od toga pa možda vidimo neto dobit sličnu prošla dva kvartala.

• dr.tom
    • February 6, 2024 at 12:47 PM
    Quote from tizian1

Kao što kažu kolege, HPB zaostaje malo za cijenom svojih konkurenata na burzi.

Baš me zanima sa kojom cijenom će dočekati izvješće, trebao bi odraditi.

"Malo zaostaje" je veliki eufemizam. Npr., ZABA je po svim metrikama ugrubo duplo skuplja. Vjerojatno većina samo baci oko na TTM P/E pa vidi da je omjer 14 : 8.

HPB ima trenutno TTM P/E 8 zbog velikog gubitka u zadnjem kvartalu 2022. Lako moguće da nakon idućeg izvješća padne na oko 4, ZABA će teško ispod 10.

Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi bilo s HPB-om da odluči u nekom trenutku isplatiti značajniji dio dobiti kroz dividendu.

• dr.tom
    • January 4, 2024 at 12:44 AM

Već godinama HPB u mom portfelju zauzima najveću poziciju. Zbog velikog rasta u 2023., u nekoliko navrata sam razmatrao prodaju pozicije, ali gledajući fundamente ovo je još uvijek jedna od najjeftinijih dionica na našem tržištu.

Iako je TTM P/E trenutno oko 8, ako ovaj kvartal bude na razini ostala 3, P/E će se približiti 4. Možda ako se sve posloži padne i ispod. Zanimljivo je da zadnjih tjedana vlada veliki hype oko ZABA-e. Fundamentalno gledano ZABA je po TTM P/E na 12, a i uz vrlo dobar zadnjim kvartal neće puno ispod 10 što znači da je HPB duplo jeftiniji. Uz sve to je i P/B kod HPB-a isto tako duplo niži u odnosu na ZABA-u.

Na sve to je i izgledno da će nastaviti i isplata dividende. Iako je ove godine ona simbolična, iduće bi godine po istim uvjetima to značilo cca 8% (od 30% dobiti), a u varijanti 60% dobiti (kao većina kompanija u vlasništvu države) oko 16%.

Malo mi je nejasno koliko različito naše tržište vrednuje kompanije u istom sektoru. Vidjet ćemo kroz ostatak godine tko je bio u pravu.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• dr.tom
    • January 4, 2024 at 12:26 AM
    Quote from Junius

P/E ZABA-je sa današnjih danom oko 12, HPB-a 8, IKBA 7....12 je za veliku banku poprilično( da ne kažem puno)...4Q po svemu će biti bolji nego lani, što će malo smanjiti P/E....ECB će rezati ove godine značajno kamate, pogotovo ako eurozona jače potone u recesiju...oprez, da ne bi bilo leta do 17-18€ pa da počne tobogan opet radit...

TTM P/E u ovom trenutku vjerojatno nije najbolje mjerilo za procjenu vrijednosti. Ako HPB u zadnjem kvartalu napravi rezultate slične prethodnima, P/E će pasti na oko 4, u optimističnom scenariju čak i nešto ispod.
    ZABA bi mogla proći malo ispod 10. Iz tog razloga mi nije jasan toliki hype oko ZABA-e. HPB je više nego dvostruko jeftiniji, a sad još uz to postoji velika vjerojatnost da HPB nastavi isplaćivati dividendu. Već iduće godine bi po istoj stopi isplate od samo 30% to davalo 8% dividende, a varijanti 60% 16%.

Cijena ZABA-e se vjerojatno ne može dugoročno održati na ovim razinama jer će im drastično pasti prihodi čim kamatne stope ECB-a krenu na dolje. P/E 10+ u takvim okolnostima djeluje već jako nategnuto.

• dr.tom
    • July 30, 2021 at 1:51 PM

Fantastično izvješće, bolje od očekivanja. Već se nekoliko godina nižu odlični rezultati, a dionica je i dalje jednako podcijenjena i nepopularna. Mislim da je realno očekivati najavu dividende u skoroj budućnosti. Ako se zadrži postojeći nivo dobiti, isplata samo pola dobiti bi dala prinos od 8-9%. S obzirom na to da je adekvatnost kapitala prešla 25%, mogao bi se isplatiti i veći iznos. Uz skoro uvođenje eura i potencijalnu prodaju, vjerujem da će ovo biti jako profitabilno ulaganje za sve koji su ovdje na duži rok.

• dr.tom
    • April 20, 2021 at 9:45 PM
    Quote from dionicar

Može netko napisati.. kada se spominje prodaja HPBa.. dakle općenito.. kako se teže banke.. ? Točnije ako je npr Opte 7ebitda. Kako ide kod banaka ? U ovom našem slučaju ! Guuglat znam i sam.

Za napraviti vrlo konzervativnu procjenu dovoljno je pogledati ponude zaprimljene 2013. Na tadašnju knjigovodstvenu vrijednost od oko milijardu i pol kuna, najviša ponuda je bila ona Erste banke od oko milijardu kuna. U to vrijeme je prosječna neto dobit bila puno niža nego zadnjih godina. Ako zbrojimo godine od 2010. do 2013. prosječna neto dobit je bila 69 milijuna u usporedbi sa 124 milijuna za protekle 4 godine. Isto tako adekvatnost kapitala je bila na vrlo niskim razinama,13% u usporedbi sa sadašnjih +22%.
    Gledajući samo omjere P/B tad i danas, slična ponuda bi značila preko 800 kn po dionici, međutim realno bi bilo očekivati i više od 1000kn zbog vrlo dobrih poslovnih rezultata zadnjih nekoliko godina I općenito puno boljeg stanja.

• dr.tom
    • November 16, 2020 at 10:31 PM
    Quote from miljenka5

ako dionicu nitko ne želi i ne isplaćuje dividendu zašto bi je netko poželio kupiti? Mogu bez problema zamisliti book od 2000kn i dionicu na 200kn.

Ovo pitanje nije drukčije od pitanja zašto bi itko kupio bilo koju dionicu koja ne isplaćuje dividendu. Jasno je da se očekuje da će se u budućnosti reinvestirana dobit vratiti vlasnicima firme kroz još veću dobit što će značiti ili veću dividendu ili veću vrijednost samih udjela, ili oboje.

Ako možete bez problema zamisliti dionice s PB-om od 0.1 ili manje, nadam se da možete i podijeliti konkretne primjere jer sam siguran da ima nas koji bi voljeli kupiti takve dionice.

Zadnjih godina se odgađala dividenda zbog niske adekvatnosti kapitala. Ako banka narednih godinu-dvije ponovi rezultate slične prethodnim godinama, vjerujem da će se promijeniti i politika oko dividende. Meni je osobno bitno da fundamentalna vrijednost raste, a hoće li tržište prepoznati tu cijenu za godinu ili 5 meni manje bitno.

• dr.tom
    • November 16, 2020 at 9:08 PM

HPB je po fundamentima izrazito podcijenjena dionica. Ovo su neke od meni zanimljivih informacija zbog kojih dokupljujem:

- fundamentalna vrijednost konstantno raste, uključujući period korona krize, a tržišna cijena je značajno pala (čak 30% u odnosu na siječanj)

- promatrajući period od 5 godina, ovo je razdoblje najniže tržišne cijene i najviše fundamentalne vrijednosti

- PE od 2018. do danas varira između 5-7

- EPS je 2018. i 2019. bio iznad 70 kn, a 2020. bi također mogao doseći sličnu brojku, u slučaju isplate samo pola dobiti to bi na trenutnu cijenu dalo dividendu od oko 8%

- u slučaju prodaje cijena bi se lako mogla barem udvostručiti jer je trenutni BVPS iznad 1200kn

- iako država posjeduje većinu dionica i uvijek su moguće malverzacije, trenutna uprava ima iskustva u drugim privatnim bankama i čini se da se dobro nosi sa situacijom

Unatoč financijskim izvješćima koja izgledaju odlično, zanimljivo je vidjeti koliko je ova dionica nepopularna, koliko je tržište inertno i ne korigira cijenu prema novim informacijama. Za primjer, HPB je u 6. mjesecu dobio spor zbog kojeg su ranije rezervirali iznos od otprilike 80M. Nakon oslobađajuće presude, nije bilo nikakve reakcije tržišta, iako je taj iznos vrlo značajan s obzirom na malo tržišnu kapitalizaciju. Znam da većina ovdje gleda negativno na takav odnos investitora prema dionici, ali osobno sam dugoročni ulagač tako da je za mene ovo pozitivna stvar.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt