1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Parica
    • May 26, 2022 at 10:32 AM
    Quote from Marin83
    Quote from Parica

Mene su ucili da nekretnina vrijedi koliko moze zaradit/uprihodit...

A mene ste uvjeravali da nije bitno koliko zaradi, već ukupni prihodi:)...razgovor radi kojeg sam dobio 3 dana bana.

Ocito ne znas sto je EBITDA...ja sam samo napisao da dobit nakon oporezvanja nije relevantan pokazatelj kod turista, odnosno da je EBITDA bitnija...a EBITDA je operativna dobit (EBIT)+amortizacija...nikakve prihode nisam spominjao...

P.s. kao sto nikad nisam ni spominjao da ce DLKV prije na 50kn nego na 10kn...

• Parica
    • May 26, 2022 at 10:27 AM
    Quote from Roki
    Quote from Parica

RIVP ima 90% dugorocnih kredita sa fiksnom kamatnom stopom pa povecanje kamatnih stopa im ne bi trebalo negativno utjecat na CF ni RDG.

Mene su ucili da nekretnina vrijedi koliko moze zaradit/uprihodit...a ne kolike su kamate...

Tako da unatoc svemu i dalje smatram istarske turiste best buy...

Znači ADRS2 all in?

Nikad all in...nigdje...30% najvise u jedan papir...trenutno imam 30% ukupno u ADRS i RIVP...pa moram imat i ATPL i KODT i ATGR i SPAN...a drzim nesto i ERNT i VLEN...jednostavno, previse je dobrih i jeftinih papira...zelim ih imat sve...

• Parica
    • May 26, 2022 at 10:14 AM
    Quote from rambo_5

Svi kažu da će ova sezona biti vrhunska. A opet, ECB će dizati kamate, što će poskupiti kredite i srušiti vrijednost nekretnina - a ovo je ipak primarno nekretninski biznis.

Pitanje za milijun, što će od te dvije silnice biti jače...

RIVP ima 90% dugorocnih kredita sa fiksnom kamatnom stopom pa povecanje kamatnih stopa im ne bi trebalo negativno utjecat na CF ni RDG.

Mene su ucili da nekretnina vrijedi koliko moze zaradit/uprihodit...a ne kolike su kamate...

Tako da unatoc svemu i dalje smatram istarske turiste best buy...

• Parica
    • May 22, 2022 at 1:47 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Parica

Niđe veze...

Pa SUKC se prodao po P/E 550, a LRH po P/E 75...jednostavno, racunica ti ne drzi vodu i koristis pogresne postavke...da tvoja racunica drzi vodu SUKC bi se preuzeo po 10kn...a SLRS bi u stecaj...

Svaka bransa ima svoje specificnosti, a kod turista je specificno da im amortizacija cini cca 50% ukupnih godisnjih rashoda i da se zbog toga kod prilikom valorizacije koristi EBITDA...opcenito, P/E je mrtav i sva preuzimanja se odedjuju prema EV/EBITDA...

Kolega neću plaćat zrak...show me the money, ukoliko toga nema zahvaljujem se lijepo. SUKC se prodao u doba corone, što je jednokratni događaj, a ne trajno stanje, te je kupac sa pravom očekivao da će doći do drastičnog rasta prihoda i posljedično zarade, otud i takva cijena. LRH je prodan u dobrim vremenima i da LRH je DANAS precijenjen, što je posljedica malog free floata.

SLRS, što sa njim??? Zašto bi išao u stečaj? Zanimljivo cijena Solarisa je baš onakva kakva bi trebala za firmu koja ne ostvaruje dobit godinama...I ovde se upravo vidi ono što sam napisao, nema fondova , nema ni umjetnog održavanja cijene, da ovde koji fond vedri i oblači cijena bi bila 900-1000kn.

Pa sad vi branite svoje investicije koliko želite.

Display More

Ma ne branim ja nista...samo se referiram na tvoj upis da je fer cijena oko P/E 10 (cca 400mil dobiti)...sto ne drzi vodu jer vas preuzimanja turista u zadnjih 7 godina demantiraju...nijedan turist nije se prodao ispod P/E 70 (HMST, HIMR, LRH, SUKC, ARNT, JADR), odnosno P/E nije relevantan pokazatelj pri odredjivanju cijene turista...over&out

• Parica
    • May 22, 2022 at 1:23 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Parica

Ni blizu...cinjenice vas demantiraju...

Posto nema dostupnog FI za q12019 usporedio sam stanje bilance na kraju 2019. i 2021...situacija je sljedeca:

1. Vrijednost kapitala je narasla sa 3,2 mlr kn na 3,3 mlrd kn odnosno BVPS je veci za cca. 0,8 kn

2. Ukupne obveze su povecane sa 3,07 mlrd kn na 3,35 mlrd kn, ali je i aktiva rasla pa je koef zaduzenosti ostao jednak...vaznije od samog koef zaduzenosti je iznos neto duga koji je manji za 200 mil kn i biljezi pad sa 2,18 mlrd kn (2019.) na 2 mlrd kn (2021.)

3. Koef tek likvid je znatno poboljsan i biljezi rast sa 1,17 (2019.) na 1,65 na kraju 2021.

4. Aktiva je veca za 6%

5. Oko 90% dugorocnog kreditnog zaduzenja je dogovoreno po fiksnim kamatama(str 19. GFI2021) i nema znacajnog rizika povecanja kamatnih rashoda

Ukratko, svi pokazatelji su bolji nego na kraju 2019. godine.

Da bi shvatili svu apsurdnost trenutne cijene treba istaknuti da je cijena na 20.svibnja ove godine 15% niza nego na 20.svibnja 2019. (bila je 40kn), a u istom razdoblju Crobex je narastao 12%...sezona ce razvalit pa mi stvarno nije jasno kako netko moze rec da je cijena brutala/preskupa...

Display More

Ajmo realno za pravdat tržišnu kapitalizaciju od 4.3 milijarde kuna, trebali bi imati godišnju dobit od barem 400 milja kuna na godišnjoj razini, čisto jer cijena nema potporu u BVPS.,pa bi morala imati makar u dobiti. Pošto je većina turista u fondovskim rukama, cijene se održavaju umjetno visokima na pravdi Boga. Turisti jednostavno nemaju dobiti koja bi pravdala veće cijene, ali ne znači da neće rasti, jer market je ionako iracionalan i stalno je u nekom raskoraku sa stvarnosti.

Jedino mi je ovde podcijenjen ADRS, i to za najmanje 100-150kn po dionici naspram 2019, a ima će veću dobit, nego 2019...mislim imali su i lani, da nisu u 4Q nekakve korekcije bilance radili, pa prikazali veliki gubitak. Realno ovo je jedini "turist" koji će imati potporu za veću cijenu u dobiti po dionici i u BVPS.

Display More

Niđe veze...

Pa SUKC se prodao po P/E 550, a LRH po P/E 75...jednostavno, racunica ti ne drzi vodu i koristis pogresne postavke...da tvoja racunica drzi vodu SUKC bi se preuzeo po 10kn...a SLRS bi u stecaj...

Svaka bransa ima svoje specificnosti, a kod turista je specificno da im amortizacija cini cca 50% ukupnih godisnjih rashoda i da se zbog toga kod prilikom valorizacije koristi EBITDA...opcenito, P/E je mrtav i sva preuzimanja se odedjuju prema EV/EBITDA...

• Parica
    • May 22, 2022 at 12:43 PM
    Quote from Marin83
    Quote from sonda

Od nekad zanimljive dionice, ovo se pretvorilo u živu dosadu i mrcvarenje. Ne znam zašto ovo uopće držim. Ovo mi je prvo za likvidaciju iz portfelja, na tamo nekih 39 kn.

Cijene turista su brutala, s obzirom koliko ih je financijski uhebala Corona. Osim ADRS koji i nije punokrvni turist , sam se svega riješio.

Ni blizu...cinjenice vas demantiraju...

Posto nema dostupnog FI za q12019 usporedio sam stanje bilance na kraju 2019. i 2021...situacija je sljedeca:

1. Vrijednost kapitala je narasla sa 3,2 mlr kn na 3,3 mlrd kn odnosno BVPS je veci za cca. 0,8 kn

2. Ukupne obveze su povecane sa 3,07 mlrd kn na 3,35 mlrd kn, ali je i aktiva rasla pa je koef zaduzenosti ostao jednak...vaznije od samog koef zaduzenosti je iznos neto duga koji je manji za 200 mil kn i biljezi pad sa 2,18 mlrd kn (2019.) na 2 mlrd kn (2021.)

3. Koef tek likvid je znatno poboljsan i biljezi rast sa 1,17 (2019.) na 1,65 na kraju 2021.

4. Aktiva je veca za 6%

5. Oko 90% dugorocnog kreditnog zaduzenja je dogovoreno po fiksnim kamatama(str 19. GFI2021) i nema znacajnog rizika povecanja kamatnih rashoda

Ukratko, svi pokazatelji su bolji nego na kraju 2019. godine.

Da bi shvatili svu apsurdnost trenutne cijene treba istaknuti da je cijena na 20.svibnja ove godine 15% niza nego na 20.svibnja 2019. (bila je 40kn), a u istom razdoblju Crobex je narastao 12%...sezona ce razvalit pa mi stvarno nije jasno kako netko moze rec da je cijena brutala/preskupa...

Parametre profitabilnosti nisam komentirao jer je poslovanje u 2020. i 2021. bilo specificno, jednokratno i neusporedivo. Obzirom da ove godine ocekujem oko 25% bolje rezultate nego u 2019. siguran sam da ce svi financijski pokazatelj na kraju ove godine biti puno bolji nego na kraju 2019. pa ne vidim razlog zasto bi cijena trebala bit ispod razina iz 2019. kad je i dostignut ATH..

Nezahvalno je prognozirat kretanje cijene, ali do listopada ocekujem cijenu preko 40kn, a nadam se preko 43kn...

Fundamentalno nema razloga da se target ne ostvari...ali burza nisu samo fundamenti...

Kako bilo, kupujem ko sumanut i siguran sam u svoju odluku...

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • May 21, 2022 at 9:30 PM
    Quote from Chuck
    Quote from gigic23

Kolega vjerovatno ste mislili cca 900 kn minimum obzirom na objavljeni NAV core cca 119$ i BV non cora cca 10$. Cca 129$ po tecaju $ cca 7,12, pa koliko ispadne.....

Trenutno imaju 800 000 000 kn duga pretezno u dolarima, pa im je dug u kunama u međuvremenu vjerojatno jos i porastao jer je rastao tecaj dolara, a zaduzuju se jos dodatno do 137 000 000 $ ako kupe 4 nova broda 137 000 000$ x 7,12 = 975 000 000 kn.

Sveukupno je to bez prodaje brodova 1 775 000 000 kn duga - eventualna prodaja brodova (za sada prodaju samo brod Ston, 19 500 000$ x 7.12 = 138 840 000 kn) = 1 636 160 000 kn duga

Vidjet cemo da li ce uskoro prodati jos koji brod, a mislim da moraju zbog odrzanja pozitivne bilance, ali vjerojatno nista od dividende ove godine, eventualno neke simbolicne.

Sveukupno je to jako puno duga i nula za isplatu dividende, te zatvaranje firme i isplatu dionicara, jer kao sto znamo iz slucaja Agrokor banke su u prednosti naplate, a dionicari su u zadnjem naplatnom redu kod prekinutog poslovanja.

Obavijest za kupnju brodova

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/39735

Obavijest za prodaju broda Ston

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/42720

Display More

Ima tu rupa...

1. U racunici ste koristili da ce sve novogradnje financirat kreditom sto nikako nije poslovna praksa banke...tu ste potencijalni dug gadno precijenili

2. U dug ste ukljucili ukupni dug drustva (dobavljace, drzavu, banke...sve sto postoji) i jos ga povecali za 20mil kn...inace to nije praksa jer kad se prica o dugu vecinom se misli na dug prema financijskim vjerovnicima..imho

3. "Zaboravili" ste spomenuti 200mil kn gotovine na racunu

4. Posto ste ukljucili ukupni dug, bilo bi postenu spomenut i ostalu kratkotrajnu imovinu (bez novca) 40 mil kn

5. Bilo bi u redu i spomenuti da flota, koja se zbog lakoce utrzivosti moze promatrati kao zaliha je dvostruko vrijednija od ukupnog trenutnog duga

6. Vi buduce novogradnje vec ukljucujete u ukupni sadasnji dug, a "zaboravili" ste navest da ce do isporuke prvog broda ATPL natuc barem jos 300 mil kn kesa na racunu uz barem 50 mil kn razduzivanja...

7. Isto tako ste zaboravili navest da te 4 novogradnje imaju vrijednost u visini buduceg duga i da se, u najgorem slucaju, mogu odmah prodat ili odustat od njih

8. Zaboravili ste napomenuti i da je taj potencijalni buduci dug dogovoren prije godinu dana, odnosno barem je 15% nizi nego da ga danas dogovore...samo sa te 4 novogradnje ATPL je vec sad u plusu barem 20 mil USD...nevjerojatno je da vi taj bogovski (cak vizionarski) deal, kontinuirano, pokusavate prikazat kao los i problematican...jednostavno, ne mogu vjerovat...

Ukratko kolega, u potpuno ste pogresnom modu...s ovakvom bilancom, ovakvim vozarinama i predvidjanjima vi se opterecujete dugom umjesto da mu se veselite... jer u ovim tzisnim uvjetima dug samo povecava vrijednost drustva jer imovina kupljena na dug (brodovi) pokriva cijelu ratu kredita i zaradjuje pare da ti mozak stane

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • May 21, 2022 at 8:07 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Infinity

Riči vam se pozlatile da bude po 10 a postojeći dioničari prvi u redu 🤑

Ajmo ovako hipotetski pa da dokap bude po 50 kn dionica ( nominala), to ne znači da će trenutni profitirati, jer se tada trenutne dionice okrupne 5 u jednu, pa si na opet 50 kn nominale. Ne vidim što bi postigao što imaš pravo prvenstva u dokapu, kako god okreneš imao bi značajno manju zaradu po dionici.

Polako...ovako ja gledam na dokap (ne samo kod JDPL)...

1. Dokap se ne moze provest po nizoj cijeni od nominalne vrijednosti, ali se moze provesti po vecoj tako da, u ovom slucaju, nominala uopce nije bitna, niti ce se spajat dionice

2. Ako dokap ide po vecoj cijeni od trzisne (ili BVPS) to je super za postojece jer ocito postoje kupci/dokapitalizanti koji placaju premiju i vrednuju dionicu vise od trzista, cijena na trzistu bi trebala konvergirat ka cijeni iz dokapa

3. Ako dokap ide po nizoj cijeni od BV onda je to za sve sudionike dokapa "poklon" jer dobijaju dionicu za 0,5 BV, odnosno dobiju dionicu u pola njene vrijednosti. Dokapom se smanjuje BVPS, ali kapital i novac na racunu se povecava za iznos prikupljenog kapitala u dokapu. Isto tako, pogresno je navedeno da BVPS pada za 50% (ako se dokap provede u omjer 1 stara za 1 novu dionicu i ako je npr. BVPS 100, a dokap ide po 50kn) jer dokapa povecava kapital za uplaceni novac i BVPS pada na 75kn. E sad, tesko je objasnit...ali ako si prije dokapa imao 1 dionicu trzisne vrijednosti 50km, a BVPS je 100kn do vrijednosti BVPS trebas rast od 100% i zaradio si 50kn...a nakon dokapa imas 2 dionice trzisne vrijednosti 50kn (a BVPS je nakon dokapa 75kn) treba ti dvostruko manji rast odnosno 50% (logicno, jer imas dvostruko veci broj dionica) do BVPS i imas zaradu 50kn...odnosno, za sudionika dokapa, nema sustinske razlike prije i poslije dokapa...ako postojeci mogu sudjelovat kod ovakvog dokapa svi sudionici su jednako tretirani i nitko nije ostecen...

4. Treba se zapitati zasto se neka dionica trzi na 0,5BVPS (ne pricam ovdje o JDPL)...ako je zbog zaduzenosti, dokap takvoj dionici "dize vrijednost" jer se glavni problem rijesava i u tom slucaju nije nelogicno ocekivat rast trzisne cijene

5. Isto tako, nije BVPS jedino mjerilo vrijednosti firme (kod brodara je jako vazan jer su brofovi lako utrziva imovina); dokapom EV/EBITDA ostaje ista, neto dug pada, zaduznost pada, koeficijent likvidnosti rastu, smanjuje se EPS, profitabilnost ostaje ista itd...uglavnom dokap treba imat cilj

5. Problem dokapa JDPL-a nije cijena, ona je potpuno nebitna, vec svrha dokapa, odnosno JDPL dokap uopce ne treba, mlati pare i servisira dugove, a prsirenje flote (novogradnje) moze servisirat iz operativnog poslovanja...i tu je, imho, problem...jer trenutno imas odredjeni kapital/imovinu koji mlati brutalnu paru i sad ces dobit ogromnu kolicinu kesa (koji ti ne treba) i njegovim angaziranjem poprilicno ces smanjiti profitabilnost jer je cijena brodova otisla u nebo i ROI je puno manji nego prije godinu dana...oprostite, ali u ovoj tocki, ne mogu ne spomenuti, obozavanog Dedu koji je raskinuo 2 novogradnje dogovorene pocetkom prosle godine i tako ostetio drustvo za barem 20mil USD (trenutno), a moguce i 50mil USD kroz 2-3 godine...da shvatite svu genijalnost Dede radi se o iznosu oko 200kn-250kn po dionici...nocna mora

Ovo sve vrijedi ako postojeci mogu sudjelovat (a JDPL je izdao sluzbenu obavijest da ce bit ukljuceni)...u suprotnom je banana...

P.s. nemam JDPL

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Parica
    • May 17, 2022 at 12:33 PM
    Quote from Chuck
    Quote from Parica

Aj da malo detaljnije elaboriram trenutnu situaciju svog portfelja…

Trenutno sam 90% u dionicama, vise zbog spleta (ne)sretnih okolnosti nego strateske odluke…

1. Prinos u ovoj godini mi je oko 17% i imam dobru zalihu u slučaju pada tržišta
    2. Da sam u zadnje 2 godine ulazio u keš svaki put kad bi bila najavljena kataklizma sad bi najvjerojatnije imao barem 40% manji portfelj
    3. ATGR, ide dividenda, Q1 je bio odličan, cijena je pala oko 16% od vrha, očekujem odličnu sezonu i odličan Q3, jako vjerujem u menadžment, kretanje cijene u zadnjih mjesec dana je tipično za ovu dionicu i uskoro očekujem pojačan interes fondova i rast cijene…ne vidim razlog da ovo prodajem po ovim cijenama
    4. ATPL; iscekujem dividendu, vozarine stabilne na iznimno visokim razinama, 4 pnmx-a voze po varijabilnim vozarinama, otvara se Kina i kreće u nadoknađivanje zaostataka (nadam se), objavljuju se izvješća ino bulk brodara koja će dodatno gurat ino brodare…
    5. KODT; ide dividenda, po ugovorenim poslovnima u Q2 mozemo ocekivat daljnji brutalni rast prihoda i dobiti, potentan sektor, bolesno dobra dionica i firma
    6. RIVP&ADRS&ARNT; očekujem brutalnu sezonu (+divka ADRS), za mjesec dana kreće „brojanje“ turista i članci po novinama o brutalnoj sezoni…ne dam prije 15.07.
    7. ERNT, VLEN; ide divka, dobra izvješća za Q2 (nadam se)…
    8. SPAN; ide divka, razvalili Q1, ako Q2 bude preko 10 mil kn neto dobiti pričamo o IT kompaniji sa P/E oko ili ispod 10, rastom prihod od cca. 30% godisnje i dividendom…
    9. Imam disperziran portfelj u blue chip dionicama i u slučaju panike lako ga rasprodam (nema problema sa likvidnosti)
    10. Vani se lijepo sve korigiralo i vrijeme je za mini bull (imho)
    11. U svakom trenutku moguce je da se rat u UKR zaustavi

I sad, molim da mi netko da barem jedan razlog zašto bi trebao prodavat trenutni portfelj osim da se ocekuje KATA KLIZMA za koju nitko ne zna kad će i hoce li biti…

Ovo od mene shvatite dobronamjerno i samo tako i pisem na ovoj aplikaciji. Vani kataklizma na dionicama tek pocinje, na kriptu je vec pocela, a kod nas jos nije ni pocela, jer dionice drze cvrste ruke kao vi. A kad krene kod nas, svi ce opet biti iznenadjeni, s time da racunate na odmak od nekoliko tjedana ili mjeseci u odnosu na trzista vani. Trenutno smo u 2022 (2008) i jos uvijek ima kupaca, a 2023 (2009) se sve vise blizi, a tada (2009) smo bili ostali bez kupaca. Dionice se prodaju na vrhu ili pri vrhu cijene, a ne kada padnu za 50%, tada je kasno.

Stable coin koji bi trebao biti u paritetu s dolarom je pao za 99%, a dionicka trzista i crypto trzista su u zadnje vrijeme, nakon sto su usli veliki fondovi, u korelaciji.

Display More

Mocue da je tako...a mozda i nije, zar ne?

Nitko ne zna sto buducnost nosi...ono sto znam da se 2007. sve trgovalo na P/E preko 35 (gradjevina i preko 100) i sve je fundamentalno bilo barem 3x precijenjenije nego danas...bilo je tonu margina, OIF-ova, beskonacno malih ulagaca koji nista nisu razumijeli (skupa sa mnom u to vrijeme), stranaca...

Sad je prica potpuno suprotna, valuacije su jako niske, margina nema, stranaca nema (koji su bjezali 2008 glavom bez obzira), malih nema, usli smo u EU, idemo u eurozonu...dividende su bogovske...predvidjanja za rast gospodarstva nikad bolja...jednostavno, sve je dijametralno suprotno od 2008. godine (kod nas; vani je druga situacija)...

Na trzistu su ostali samo mohikanci koji su uz 2008. prosli i Agrokor i Covid i rat u Ukr...pa sam siguran da ce proci i ovo...

Misljenja sam da vise nikad nece bit kristalno jasnih situacija (kao prije), volatilnost trzista kojima smo svjedocili zadnjih par godina postat ce novonormalno (vec je postalo)... treba se na to naviknut i prihvatit kao nesto normalno i svakodnevno...

Osobno sam na dan blokada AGROKORKI mislio da ide blokada kompletne drzave i gospodarstva i da smo u bankrotu...u COVIDU je 3 mjeseca skoro cijelo svijetsko gospodarstvo zaustavljeno...i sto se dogodili, nista, svijet ide dalje, raste i napreduje...tako ce i sada biti...sve do pada cijelog sustava/kapitalizma..a do tada, trguj, bori se, svaki dan preispituj odluke...i tako dan za danom...

• Parica
    • May 17, 2022 at 9:49 AM

Aj da malo detaljnije elaboriram trenutnu situaciju svog portfelja…

Trenutno sam 90% u dionicama, vise zbog spleta (ne)sretnih okolnosti nego strateske odluke…

1. Prinos u ovoj godini mi je oko 17% i imam dobru zalihu u slučaju pada tržišta
    2. Da sam u zadnje 2 godine ulazio u keš svaki put kad bi bila najavljena kataklizma sad bi najvjerojatnije imao barem 40% manji portfelj
    3. ATGR, ide dividenda, Q1 je bio odličan, cijena je pala oko 16% od vrha, očekujem odličnu sezonu i odličan Q3, jako vjerujem u menadžment, kretanje cijene u zadnjih mjesec dana je tipično za ovu dionicu i uskoro očekujem pojačan interes fondova i rast cijene…ne vidim razlog da ovo prodajem po ovim cijenama
    4. ATPL; iscekujem dividendu, vozarine stabilne na iznimno visokim razinama, 4 pnmx-a voze po varijabilnim vozarinama, otvara se Kina i kreće u nadoknađivanje zaostataka (nadam se), objavljuju se izvješća ino bulk brodara koja će dodatno gurat ino brodare…
    5. KODT; ide dividenda, po ugovorenim poslovnima u Q2 mozemo ocekivat daljnji brutalni rast prihoda i dobiti, potentan sektor, bolesno dobra dionica i firma
    6. RIVP&ADRS&ARNT; očekujem brutalnu sezonu (+divka ADRS), za mjesec dana kreće „brojanje“ turista i članci po novinama o brutalnoj sezoni…ne dam prije 15.07.
    7. ERNT, VLEN; ide divka, dobra izvješća za Q2 (nadam se)…
    8. SPAN; ide divka, razvalili Q1, ako Q2 bude preko 10 mil kn neto dobiti pričamo o IT kompaniji sa P/E oko ili ispod 10, rastom prihod od cca. 30% godisnje i dividendom…
    9. Imam disperziran portfelj u blue chip dionicama i u slučaju panike lako ga rasprodam (nema problema sa likvidnosti)
    10. Vani se lijepo sve korigiralo i vrijeme je za mini bull (imho)
    11. U svakom trenutku moguce je da se rat u UKR zaustavi

I sad, molim da mi netko da barem jedan razlog zašto bi trebao prodavat trenutni portfelj osim da se ocekuje KATA KLIZMA za koju nitko ne zna kad će i hoce li biti…

• Parica
    • May 17, 2022 at 7:47 AM
    Quote from Parica

Ne znam za druge, ali ja vec dugo nisam bio ovoliko izlozen dionicama...

Stalno (do)kupujem istarske turiste jer ocekujem 25% bolju sezonu (u Istri) i samo ih kupujem...o prodaji ni ne razmisljam...zainatio sam se

ATGR, nikad vise je nisam imao...od 1.700kn kupujem i o prodaji ispod 1770kn...opet se zainatio

KODT

Poslao sam nedovrsen post...

Stalno (do)kupujem istarske turiste jer vjerujrm u sezonu, ATGR samo skupljam i na usi mi izlazi; ATPL, TPNG, SPAN i KODT drzim uz sitne dokupe...jedino VLEN malo skratim, da smirim glavu, da nesto prodam...

Stvar je jednostavna, vecina poznanika i ulagaca u ino dionice i crypto ocekuju daljnji pad...ne vide ni jednu pozitivnu stvar za market u buducem razdoblju...a moj stav je da market tako ne funkcionira, bas suprotno...kad je pad ocekivan nece se dogoditi...a osim toga, nasdaq je vec pao 25%, a crypto 50%...pa to je dovoljno, za sad...do rujna ne ocekujem neke vece propade ino burzi...a nakon toga cemo da vidimo i preslozimo karte..

• Parica
    • May 17, 2022 at 7:25 AM

Stalno (do)kupujem istarske turiste jer ocekujem 25% bolju sezonu (u Istri) i samo ih kupujem...o prodaji ni ne razmisljam...zainatio sam se

ATGR, nikad vise je nisam imao...od 1.700kn kupujem i o prodaji ispod 1770kn...opet se zainatio

KODT

• Parica
    • May 16, 2022 at 10:07 AM
    Quote from Chuck

-Ima dividende, super, cijena samo raste

-Nema dividende jos bolje, cuvaju lovu, cijena samo raste

-Stiglo izvjesce, super, cijena samo raste

-Nije stiglo revidirano, jos bolje, valjda ne stignu zbrojiti sve te silne novce, cijena samo raste

-Stigla odgoda revidiranog, nema veze, cijena samo raste

-Stigla druga odgoda revidiranog izvjesca, dividende i GS, fantasticno, nikad bolje, cijena samo raste

Sumirano su gore svi postovi od jucer i danas. Sta reci ovo je klasicna hrvatska prica i firma u kojoj ima za janjetinu za sve osim za male dionicare. Ako je ovakvo ponasanje prema malim dionicarima kada su vozarine na sadasnjim razinama sta ce tek biti kada vozarine krenu padati. Poslije se ne treba cuditi ako cijena padne za 30% u dva dana kao pocetkom 11. mjeseca prosle godine.

Display More

"Zaboravili" ste napomenut da je firma u zadnjih 6 mjeseci (od kad cijena samo raste) zaradila cca 130 mil kn neto dobiti uz EBITDA-u od oko 160 mil kn i da im je u isto vrijeme porasla vrijednost brodova za cca. 125 mil kn (za oko 8%)...sto ukupno daje povecanje kapitala za 250 mil kn odnosno za oko 180 kn po dionici...

Osim toga, u posljednjih 6 mjeseci su objavili i informaciju da im 1/3 flote (4 PNMX-a) plovi po varijabilnim vozarinama, a upravo ta neizvjesnost i rizik da pnmx-i voze po fiksnim vozarinama je bila najveci uteg rasta cijene...imho

Isto tako, u zadnjem izvjescu su znacajno podigli razinu transparentnosti i objavili vozarine na 28.04. koje su za cca 10% vece od avg vozarina u Q1...sto znaci da ce u Q2 natuc jos vise para...

A sto se tice divke, svakim danom s ovim vozarinama, vjerojatnost izglasavanja odluke o divki je sve veca...za cca mjesec dana cemo sve znati...ja sam siguran da hoce jer u suprotnom postoji opasnost da dodje do odljeva kapitala iz ATPL prema ino bulkerima...

I da, u navedenom razdoblju iz pozicije su izasli (ili su svedeni na statisticku gresku) svi institucionalni ulgaci/kocnicari...a ni margin ulagaca skoro pa vise nema...

Nakon svega nabrojanog, meni bi bilo jako cudno da cijena ne raste...i ne nastavit rast...

• Što smo danas tržili

• Parica
    • May 12, 2022 at 12:59 PM
    Quote from Roki
    Quote from Marin83

Evo očištilo onoga na 1580kn...bilo malo i odma nestalo:)

Još kad bi ti rekao da imam masu ADRS, te VLEN same dividenduše... ^^

Transformirat ćeš se u pravog investitora. Ionako te već od tih bureka žgaravica ubi :D

A šalu na stranu. Znam jednog lika koji živi godinama samo od trejda, a generalno ima hrpu love. Uz to sve vrsni je poznavatelj makroekonomije i burzi. Pa ja ne znam kako mu se da svaki dan istraživati i analizirati da bi trejdao. I sam kaže da mu to istraživanje i analiza odnese gro sati dnevno. Ja bi na njegovom mjestu rasporedio lovu na par burzi i brao dividende do kraja života, po potrebi radio korekcije. Lik ima toliko love da i sa par % prinosa od dividendi bi mogao živjeti na visokoj nozi. Od kud mu volja da stalno trejda, ne znam, valjda je ovisan ili želi zaraditi još više. Ali brate mili zaraditi 100k eura godišnje od dividendi i ne raditi ništa ili raditi svaki dan 6-8 sati i zaraditi 200-300k eura godišnje, pa meni je izbor jednostavan, prosto ko pasulj, potrošeno vrijeme ti nitko ne može platiti...

Kolega...to vam se zove trening...

Sto vise treniras postajes bolji...

Da samo sjedi i ubire divku izgubio bi bistrinu i instinkt i u duzem roku bi mu najvjerojatnije i portfelj poceo opadat...

Samo aktivnim pristupom (ne mislim iskljucivo na trejdanje vec na svakodnevno pracenje makro i mikro pokazatelja) se moze zaradit na burzi...nema besplatnog rucka...

Osim toga, trejdanje mu daje najbolji uvid u psihologiju krda...a na burzi je cesto bitnija psihologija od fundamenata...

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Parica
    • May 4, 2022 at 7:26 PM
    Quote from MickeyM
    Quote from Parica

Prema objavljenom rasporedu odrzavanja sjednica NO ista je danas odrzana, sto znaci da cemo sutra ujutro prije 9h (sukladno dosadasnjoj praksi) saznati iznos predlozene dividende...

Obzirom da po novoj Politici isplate dividende namjeravaju isplacivat 45% ukupne konsolidirane dobiti u divku mozemo ocekivat dividendu oko 46kn po dionici...

Jesu to skromna očekivanja? Koliko je to % ?

To je, nazalost najoptimisticniji iznos jer im je proslogodisnji EPS bio 103kn, pa 45% iznosi 46kn.

Mislim da ce isplatit punih 45% proslogodisnje dobiti jer su novu Politiku isplate dividende usvojili nedavno (u rujnu 2021.), jer su 1q2022. odradili odlicno, jer im je CF odlican i jer su odgodili izgradnju tvornice pa ce imat manje planirane kapitalne izdatke u ovoj godini...i zato jer su lani isplatili 40kn pa ne vjerujem da ce ove godine ici ispod te cifre...

• Parica
    • May 4, 2022 at 4:52 PM

Prema objavljenom rasporedu odrzavanja sjednica NO ista je danas odrzana, sto znaci da cemo sutra ujutro prije 9h (sukladno dosadasnjoj praksi) saznati iznos predlozene dividende...

Obzirom da po novoj Politici isplate dividende namjeravaju isplacivat 45% ukupne konsolidirane dobiti u divku mozemo ocekivat dividendu oko 46kn po dionici...

• Parica
    • May 4, 2022 at 2:45 PM

Dugo vec "vrtim" ATGR i ovo kretanje cijene nije nista novo na ovoj dionici...

Nakon podijele dionica zaposlenicima (cca 11k kom) cijena klizi prema dolje jer su se fondovi izmaknuli i kupuju, po malo, od njih dionice na diskontu...osobno nisam nikad imao vise dionica ATGR i dalje kupujem i uopce nisam zabrinut (a mozda bi trebao)...kroz 5 radnih dana ide i izglasavanje divke i tu bi moglo doc do preokreta i znacajnije aktivnosti fondova...

Uglavnom, za sad sam full cool...

• Parica
    • May 3, 2022 at 4:32 PM
    Quote from Chuck
    Quote from Bartolomeo

Ne radi se o navijanju za neku od strana nego o namjernom izvrtanju teza iz ne znam kojih razloga....iz razloga navijanja za neku od strana?

Recite koju tezu sam ja izvrnuo?

Kada sam ja ucio trgovati dionicama,

uvijek i svagdje je pisalo da treba kupovati

dionice kada su jeftine (mali rizik, osim ako firma ode u bankrot), a prodavati kada su skupe (veliki rizik da ce cijena pasti, a svi vec znaju da firma dobro posluje). Posto otvoreno pozivate na moj linč, molio bih da mi objasnite.

Vani je ista stvar, kupi jeftino, prodaj skupo.

Jedino tako mozes zaraditi novac.

Display More

Ovo je najkliseiziran prikaz funkcioniranja burze i donosenja odluka, usudio bih se reci i potpuno pogresan...moze proci samo kod ljudi koji tek krecu u investiranje...

Malo iskusniji ulagaci znaju da osim potencijala rasta treba valorizirat i rizik (oni puno iskusniji znaju da je valorizacija rizika bitnija od potencijala rasta😉😉😉) pa se cesto dogodi da neka dionica nakon xx% rasta bude "jeftinija" nego prije tog odradjenog rasta...isto vrijedi i obrnuto...niska cijena dionice ne znaci da je rizik manji...

• Best buy

• Parica
    • May 2, 2022 at 11:44 PM

Izasla su izvjesca pa evo jednostavnog osvrta...

1. VLEN

Mlati pare, cca. 1,5kn po dionici; ide divka 1,17kn; popunjenost u Q2 ce bit na razini Q1 uz nesto nizu profitabilnost +u q2 se ocekuje +10 mil kn izvanrednog prihoda od broda koji je prodan na drazbi (a VLEN je imao potrazivanja ne temelju tog broda)...poremecaji na Crnom moru dize vjerojatnost nastavka trenutnog opsega poslovanja...jeftina dionica do bola

2. ATPL

Kraljica burze; u kvartalu zardila cca. 50 kn po dionici, EBITDA-u 70 kn po dionici; na dan izvjestaja 28.04. avg vozarine flote su bile 10% vece nego avg vozarine u Q1; NAV je oko 920kn po dionici; uskoro ide objava dividende (nadam se)...samo 4x panamaxa na dugofocnom TC nose cca 70 mil kn neto dobiti godisnje...imaju 200 mil kn na racunu...bolesno

3. KODT

Rast prihoda cca. 30% i dobiti cca. 70%; predlozena divka 67kn; vrijednost ugovorenih poslova je za 60% vece nego u Q1 2021 sto znaci da sljedecih nekoliko kvartala ima osiguran rast prihoda (nadam se i dobiti)...posto zadnje 2 godine raste ko blesava cesto se misli da je skupa sto je potpuna besmislica jer ima P/E 12,5, nema neto duga (novac na racunu im je veci od kamatonosnih obveza); elektifikacija je proces koji je tek zapoceo i ovdje ocekujem samo rast sljedecih par godina...

4. SPAN

Razvaljuju, dizu prihode cca 25%, profitabilnost i neto dobit (+110%) u zadnja 2 kvartala zaradili ukupno 17kn po dionici, IT growth dionica koja se trzi na P/E 11, P/S 0,6 i isplacuje divku 5kn po dionici...Ukrajina skoro pa nema nikakav utjecaj na poslovanje...san snova

5. ADRS & RIVP & ARNT (istarski turisti)

Svi prebacili broj nocenja iz q1 2019; cijene hotela za glavnu sezonu u Istri su minimalno 30% vece nego lani, a booking odlican...sezona u Istri ce bit 20%-30% bolja nego 2019...u suprotnom dajem glavu na pladnju 😃😃😃...no brainer

6. ATGR

Rast prihoda cca 10%, rast dobiti...po meni najbolji menadjment na ZSE; kroz 10 radnih dana ide izglasavanje divke; cijena 20% niza od vrha u sijecnju; ljubimica fondova; ovdje se ne moze izgubit...zicer

7. TPNG

Izvjesce dosadno (u odnosu na druge), ali potencijal beskonacan...geopoliticko preslagivanje je katapultiralo vozarine i drzat ce ih dugo u orbiti...

8. ADPL

Izvjesce inad svih ocekivanja, zilavi, fleksibilni...drzat ih na oku; medjutim pored drugih izvjesca tesko se odlucujem za dokup; jednostavno ima boljih prilika (mozda grijesim)

9. ERNT

Ide divka, rastu prihodi, raste dobit, potentan sektor, sljedecih par godina rast je zagarantiran...normalan investitor mora imat ERU😃😃😃

Da, gore je moj portfelj i zaljubljen sam u njega, njegovu perspektivu i fundamente; ne zelim nista prodat, a trebao bi...jer, cini se, vani ide tesko sranje...

A sto je najgore imam jos i dosta kandidata za kupnju: JDPL (izvjesce bomba), LKPC bolesno dobro izvjesce, MDKA cudo (pretplaceni na rast prihoda i dobiti), KTJV, VIRO, GRNL jako primamljivi...u banke se ne kuzim pa necu komentirat, ali dizanje kamata ide im u prilog

Bez sumnje, ovo su najbolja izvjesca u zadnjih 10g...di god piknes vidis samo rast, divku i jos veci buduci rast...ludilo...a vani mirise na oluju, a i dolazi ljeto...i sad imam to sto imam...stalnu unutarnju borbu...drzat ili kratit...i tako skoro cijelu dosadasnju godinu😃😃😃😃...za popiz.dit

• Parica
    • May 2, 2022 at 10:16 PM
    Quote from h2bozo

Mala pomoć.

Od 5.1.22. mi se na SKDD pojavio 4 kom ATPL, koje još uvijek imam na SKDD, nisam radio odregistraciju s investora

ne kužim od kuda tih 4 kom?

Ne kuzim tocno pitanje...ali sve dionice koje imate na brokerskom racunu su "pohranjene" i kod SKDD...odnosno sve dionice koje imate na brokerskom morate u istoj kolicini imati i na racunu u SKDD (uz uvjet da su prosla 2 trgovinska dana (T+2)).

Sry ako sam pogresno shvatio pitanje...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt