Best buy - DLKV.
čini se da si dobro promašio?
Pa mozda i je, pitanje je samo u cijeni
Best buy - DLKV.
čini se da si dobro promašio?
Pa mozda i je, pitanje je samo u cijeni
Koji se vrag zbiva na Adrisu iza kulisa ?
Svi su turisti u istom loncu. I iduća sezona je posve neizvjesna.
I dok Riviejra cjeta, Adris tone... a povremeni rast cijene služi čini mi se samo da disciplinira bid
Imate velikog prodavaca.
Zaboravio sam i prodaju dionica od glavnog dionicara isto kao katastrofa vijest
Ne prodaje, nego rjesava margin kredite.
Mislim da su mu Pivci otkupili bas te dionice koje su bile pod zalogom.
Ostale dionice nije prodavao.
Naravno da je važno kakve su odredbe ugovora. Ti o kruškama, ja o jabukama. Tebi ova vijest znači da prodaju imovinu koja generira novac, a ja ti tvrdim da ništa ne prodaju, i dalje upravljaju tim brodovima i generiraju prihod, ovime samo pametno refinanciraju svoje obveze, dolaze do likvidnosti i smanjuju trošak financiranja.
Financijski leasing nije ništa drugo nego kredit kojemu je kolateral brod za koji si uzeo leasing. Kredit koji si imao u konvencionalnoj banci po skupim kamatama (gdje je također kolateral bio taj isti brod) si prebacio na financijski leasing sa manjim kamata. I to je sve.
Mittko. Da je to toliko pozitivno, i da to toliko vrijedi, i da je to zapravo nikad bolje, ne bi li onda sve kompanije prodale sve svoje brodove i napravile isto? Pa nitko ne bi imao niti jedan svoj brod više u vlasništvu. Ti hoces reci da je ATPL-u pala sjekira u med, i da ce banka pogubiti pare, a ATPL voziti nikad profitabilnije? Nema smisla. Banka uvijek ima svoju računicu, a ona je uvijek veća od vrijednosti broda. Ako je to toliko super, pa sta onda nisu za sve brodove to napravili?
Naravno da im je financijsko stanje lose.
Ocito da i je strategija prezivjeti do boljih godina.
Flight, slazem se da bi njima trebala kapitalizacija, a onda bolje vozarine.
Ja sam ju normalno otvorila.
Kolega @alias , ja to malo drugačije gledam. Puno je tu naravno nepoznanica jer su im obavijesti vrlo šture, ali ajde, držat ću se neke osnovne logike.
Dakle, troškovi financiranja brodova, kako si i sam rekao, su im jako visoki - krediti koje su uzimali ranijih godina im guše poslovanje. Ovim Sell&Lease back modelom su te brodove refinancirali. Objavili su da je refinanciranje napravljeno po bitno povoljnijim uvjetima, što je razumljivo jer je danas novac nikada jeftiniji. Istovremeno su time oslobodili novac, tako da im je sada keš pozicija sigurno bitno bolja. Meni se čini da je to dobro za poslovanje firme. Imaš keš u blagajni, osigurao si poslovanje za neki budući period što je važno u ovim nestabilnim vremenima, a istovremeno si smanjio trošak financiranja.
Druga stvar, pretpostavljam da su uzeli financijski leasing (ne operativni), jer mi opet to logika nalaže - brodovi su danas dosta jeftini pa bi bila šteta da ih po isteku lesainga ne vrate u svoje vlasništvo. U tom kontekstu je naravno bitan ovaj članak koji je jasko stavio o porastu vrijednosti rabljenih brodova, jer time imovini koju ATPL ima u leasingu raste vrijednost. Zamisli da si kupio auto na leasing, i da vremenom umjesto da mu vrijednost pada, ona raste, i po isteku lesainga vrijedi više nego što je vrijedio kada si ga kupio (karikiram, ali shvaćaš poantu). U ovakvim okolnostima kada je dry bulk na vrlo niskim granama, a očekuje se nekakav rast tržišta u budućnosti, logično je za očekivati da će i vrijednost brodova rasti. U tom kontekstu vjerujem da su uzeli financijski leasing i da je cilj po otplati leasinga vratiti te brodove u svoje vlasništvo. Ti brodovi se u slučaju financijskog leasinga i dalje vode u bilanci firme i amortiziraju se.
I ne bih se složio sa konstatacijom da Sell&Lease back raste samo firme koje su u financijskim problemima. To je relativna novina na tom tržištu, svi brodari to rade, jednostavnije je i jeftinije nego tražiti klasični kredit u banci. Evo ti moj primjer - firma mi dosta dobro posluje, a kupio sam auto na leasing, iako sam bez problema mogao i kešom. Kamate su niske i draže mi je keš držati u blagajni i pecati neke investicije, nego ga držati zarobljenog u autu. Imao sam opciju i Sell&Lease back financiranja - dogovorio sam sa bankom da odem u Njemačku kupiti auto za keš, uvesti ga u HR i dati banci u Sell&Lease back.
Ima tu dosta toga tocnoga. Ali, kao sto si i rekao, dosta je nepoznanica. Za vrijednost brodova se salim, ali to je i onako toliko variabilna nepoznanica, da je nit ne treba uzimati u obzir. Jedan dan je rast, drugi pad. Nema smisla time razbijati glavu. Ono o čemu ja govorim, je da nitko ne prodaje imovinu u najgorem periodu (kao što je to sad) da to nije totalna nužda. Dakle, voda je dosla do grla. Kad napises u oglasnik PRODAJEM HITNO, znas da ti cijena ide dole bar jos za 20%. Ono sto ja vama nikako ne mogu objasniti je da je sadasnja vrijednost firme kao da plovi u najboljim uvjetima, a ne u najgorim. Dakle, ja bi sadasnju cijenu dao ATPL-u da je BDI bar duplo. Mislim, ovdje nitko ne iznosi brojke koliko bi ovo trebalo vrijediti? Vi samo mislite da vrijedi više. Zasto? Opet mi nitko ne zna odgovoriti. Samo se napiše da vrijedi više jer će sljedeće godine nestati pandemija, i to ce pogurati sektor i promet. Ajde OK. Nadam se da bude. Ja sam rekao da sam u GOGL-u i NMM-u. Tj. GOGL sam nedavno i prodao. I meni bi odgovarao rast BDI-a, ali ga ne vidim. Svakim danom izlaze sve gore i gore vijesti iz ove kompanije, a vi u svakoj toj vijesti vidite i trazite samo pozitivno. Po meni nikako pametno.
A gdje je bio taj oglas prodajem brodove hitno? Propustila sam ga
Display MoreATPL apdejt
OK, izašli smo iz flaga, vidjeli smo retest, sada bi bilo lijepo da potegne malo jače prema gore, da i ja nešto napokon na ovome zaradim, već pomalo gubim strpljenje. Fali volumen, dionica nije u fokusu.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. ATPL apdejt
Nemam pojma kuda ovaj brod plovi. Dionica nije u fokusu, prometi su nikakvi. Očekivao sam da će do sada već potegnuti prema gore, ali i dalje kilavi.
Obrisao sam sve švrlje sa starog grafa i pokušao stvari pogledati ispočetka, iz drugog kuta - rekli bi "tabula rasa". Uzeo sam weekly graf, da vidim širi trend. Weekly graf izgleda i dalje dobro - cijena je napravila ono što po meni izgleda kao double bottom (prvo dno u ožujku, drugo u listopadu). Uz to se formirala bullish divergenciju na RSI, MACD i MFI, što mi naznačava da vrlo vjerojatno i je double bottom.
Prvi target ove formacije je vrh prvog odbijanca (cca 230 kn), a drugi target (cca 320 kn) "comes in play" ako cijena uspješno osvoji prvi target.
Šta će od svega ovoga biti - ne znam, ovo je suviše daleki vemenski horizont da bih zauzimao pozicije samo temeljem toga, zato se i dalje se vodim za daily grafom. Ali ipak, ovaj graf je važan zato što podržava daily graf - oba ukazuju da će cijena vjerojatno ići prema gore.
Nezgodacija je što ulazimo u sezonalno slabiji period za brodare, gdje se očekuju niže vozarine, ali oopet, povijest je pokazala da su brodari i tim zimskim mjesecima znali potegnuti, okolnosti na tržištu su bile takve. Kako je korona ove godine koješta poremetila, možda se povijest opet ponovi.
Eto, "Budite dobri, lijepi i pametni"
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
mitkko, kako ti se cini ATPL?
Vec je stavio
New world of ship sale and leaseback https://www.hellenicshippingnews.com/new-world-of-s…-and-leaseback/
I sta s tim tekstom? Ono sta je za vas zanimljivo nalazi se u ovoj recenici: "Ship lease structures offer shipping companies an alternative source of capital, which is helpful in times of economic difficulty and when traditional debt finance from banks and financial institutions is limited." Dakle, to se radi kad banke ne daju lovu i kad su problemi na trzisu. Oboje nije nikako dobro za vas
To je tako jasno da se to radi kada si u financijskim problemima.
Uostalom, to je ovdje jasno. Da oni plove pozitivno cijena bi bila preko 400 kuna. Sada je 150 kuna.
Usporedbe sa stranim brodarima nemaju puno smisla, kao sto cijela nasa burza nema sa stranima puno smisla.
Kolega trial, uvijek je tako. Netko
prodaje jer kupuje kucu, mirovinski fondovi prodaju kumovima itd. Nema objasnjenja zasto bi prodavali ako ce to uskoro vrijediti puno vise?
sva ova trgovina ima potpis onoga što zovemo "sindikat", nagledao sam se toga na zse mnogo puta i u plus i u minus...agresivno slamanje otpora i podmetači a psihijatrija odradi ostalo i naravno bez promjena u top10
ovo je školski primjer short sellinga i samo je pitanje kome koristi niska vrijednost dionice na tržištu i zašto
Cestitke kolega...bili ste u pravu..."umjetno"/dogovorno iniciran pad...kolega Moller Vama svaka dala na hrabrosti...bas ste mudonja👍👍👍
Volim ja pratiti kolegu Mollera, ali ja sam nakon "nastupa" na Viru nesto opreznija na ovakvim igrama😅
Svaka cast kokegi.
Nema tu velike mudrosti.
Ili ce vozarine prije okrenuti u plus u 2021 ili ce ih potopiti dugovi. Svi koji ulazu u ovu dionicu toga su svjesni. Bar se nadam da jesu.
Svakako je ovaj potez iznudjen, ali vjerujem da ce osigurati dovoljno predaha dok se vozarine ne oporave i covid ne prodje.
U svakom slucaju, sredinom 2021 cemo rezimirati. Ja sam optimist. I to veci sto je mrkliji mrak. Jer noc je najtamnija pred zoru. Pokazalo se mnogo puta.
Je, al ste ti i BudFox trebali kupovati sada, a ne na 225 na ljeto, i ljutili se na mene da drukam i spustam cijenu😅
Pa lijepo piše da su prodali jedan brod i uzeli ga natrag u najam da bi valjda tim novcima povoljnije refinancirali obveze za tri broda iz flote. Meni bi bilo logično da su vlasnici tih brodova pa mi nije jasno kako ste vi shvatili da su ih prodali?
Zanimljivo razmišljanje. Ali šta znači ovaj "Sell" u "Sell and lease back"?
Da, ali to znaci da su prezivjeli. A to je ovdje najbitnije.
Mene ZSE puno ne brine. Mi smo tu na dnu negdje.
Bojim se sto ce vani biti. Ovom ludilu sa koronom ne vidim kraja. A burze vani na ATH. Koliko je to realno? Kada padnu, bojim se sto ce biti.
A i kod nas je ovo sa gradjevinarima sramota sto sada gledamo. Dogovorna burza.
A na temelju čega brodari vani tako jako rastu? Valjda predvidjanja da bude iduce godine dobrih stvari za ovaj sektor.
Usporedba nase burze sa ovima vani nema nikakvog smisla.
Konkretno, na Atpl i Tpng trenutno nema nikakvih prometa. Sve je to mizerija. Kupaca ovdje jednostavno nema. A ako netko mora izaći, mora srusiti cijenu pet po
Samo su ova dva brodara jace potegnuli. Ostali nisu bas. Vidite, bio je besplatan savjet. Jos jednom. NMM ima i kontenjere. Sad pripaja svoju firmu kontenjerasa u kojoj ima 35%. Kontenjerasi sad voze po gotovo nikad vecim vozarinama. Sta se dogada to je ludilo. Znaci brodovi koji su im vozili po 6.000$ dnevno, sad su ugovorili na dvije godine po 22.000$. Nesto nenormalno. I što je najbolje kod kontenjerasa da su ugovori vecinom na godinu ili dvije. Jos jednom da se shvati koliko je NMM jeftin. Dakle, ima 49 dry bulk brodova i 7 kontenjerasa. Sad pripaja jos 29 kontenjerasa. Ukupan Mcap cijele firme je 100 mil $. Od ATPL-a je 33 mil.$. Samo da se stavi u kontekst. Dakle, samo trecina. Dobit ce sljedece godine biti oko 100 mil $, tako da ce imati P/E 1. Ono sta ti hocu reci Mariaelena je da nisu svi brodari isti. Pa zasto nisi kupila JDPL, nego ATPL? Jer si mislila da JDPL ne vrijedi. Tako isto neki brodari vrijede, drugi ne.
A gle, bolje bi mi bilo da sam kupila Ulpl ili Jdpl, nego Viro. Ovi prvi mislim da imaju vecu sansu izaci iz smeca, ali trenutno nemam hrabrosti ulaziti u stecajuse. Zadnje sam iskocila iz Dlkv. Mozda i bolje da nemam hrabrosti nakon Vira😅
Inače, meni je od dionica ostao jedino Atpl. Pecam Tpng.
U ovom trenutku se bojim biti u bilo kakvim dionicama, osim day in, day out.
Naime, uopće više ne znam što će "pametni" europski političari više izmisliti kako bi uništili europsku ekonomiju. Lockdowni, zatvaranje svega i svačega, propusnice itd. Ludilu nema kraja. I uopće se ne usudim davati bilo kakve prognoze za turiste, trgovinu, industriju itd.
Ovaj sektor ovisi o Kini, a oni su se pokazali normalniji i da štite vlastitu ekonomiju.
P.S. ako moderator misli da treba neka prebaci post.
A na temelju čega brodari vani tako jako rastu? Valjda predvidjanja da bude iduce godine dobrih stvari za ovaj sektor.
Usporedba nase burze sa ovima vani nema nikakvog smisla.
Konkretno, na Atpl i Tpng trenutno nema nikakvih prometa. Sve je to mizerija. Kupaca ovdje jednostavno nema. A ako netko mora izaći, mora srusiti cijenu pet posto.
Ja mislim da se trenutno jedino nista ne zna.
https://m.investing.com/indices/indices-futures
Vanka teski minus, sad ce nasi i te kako to po pratit.
Da, oni su četiri dana rasli, mi padali. Kreće korekcija, pa cemo i mi u korekciju
Kolega @Mittko, moze molim update za Atpl. Vani brodari u zelenom, a ovo netko rasipa po bidu.
Slazem se. Kolega Tin pogodi takve dobre firme koje su navodno podcijenjene i nema puno dionica na asku do xxx cijene.
Tako je pisao i na Tpng da ide na 100 kuna. A ustvari radi se o jako nelikvidnoj dionici iz koje ako zelite izaci morate jako spustiti cijenu. Firme su inace dobre, svaka cast.
To samo govori o tome kakve ulagače imamo na ZSE.... mislim na male dioničare...ulaže se večinom u špekulativne firme....pa kad se izgube novci onda su drugi krivi....na TPNG zaradio preko 50 000 kn...kupio večinu na vrijeme između 33 i 40 kn....ali kupio nešto i na razini od 42 do 50 kn..... SAPN kupovao večinu između 300 i 340 kn...ali kupio nešto i na ovim razinama....trenutno u plusu 40 000 kn....mislim da će kad izađe izvješće za q4 dionica ići iznad razina prije krize s Agrokorom jednostavno jer su im fundamenti takvi....odlični...kad netko it TOP 10 poželi kupiti koju 1000 komada morat će ponuditi dobru cijenu što više tu nema igrača koji bi sa tisućama dionica dugoročno rušili dionicu....što se tiče TPNG ako do 1.2. zaista žele kupiti 100 000 komada morati će dignuti cijenu...osim toga u 2019 i 2020 imat će kumulativno oko 55 miliona kn dobiti....tako da je vrlo izvjesno da će biti dividenda u obliku novca ili dionica.
Sretno svima ....inače zaradio sam dobro i na OPTE i manje na DLKV u prvom krugu kupovao na 4.7kn 20.000 kom prodavao na 6.6 kn u zadnjem krugu kupio na prosjeku 7.30 a izašao na 7.28 sa 31.000 komada malo izgubio.
Cestitam kolega
E sad legenda ili ne...neznam....ali vidim da su se lijepe količine skidale s aska od 380 do 420 kn....a sad na asku do 450 ništa...na 450 kn ...nešto sitno i onda do 500 kn ništa....još da nema ovih što prodaju za 2% do 3% zarade....puno ljudi ne kuži da je tu ostalo jako malo dionica za prodaju....top 10 pokupio 70 % prodaje u zadnjih 3 mjeseca....sljedi dobro izvješće za Q 4....vrlo vjerovatno zarada na kraju 2020 po dionici oko 80 kn..valjda je svima jasno da im ova situacija sa Covidom odgovara...prodaja dezinficijensa i sredstava za pranje i higijenu u porastu....Maraska pred prodajom i to očigledno ne pod svaku cijenu....nek si svako sam računa....
E sad legenda ili ne...neznam....ali vidim da su se lijepe količine skidale s aska od 380 do 420 kn....a sad na asku do 450 ništa...na 450 kn ...nešto sitno i onda do 500 kn ništa....još da nema ovih što prodaju za 2% do 3% zarade....puno ljudi ne kuži da je tu ostalo jako malo dionica za prodaju....top 10 pokupio 70 % prodaje u zadnjih 3 mjeseca....sljedi dobro izvješće za Q 4....vrlo vjerovatno zarada na kraju 2020 po dionici oko 80 kn..valjda je svima jasno da im ova situacija sa Covidom odgovara...prodaja dezinficijensa i sredstava za pranje i higijenu u porastu....Maraska pred prodajom i to očigledno ne pod svaku cijenu....nek si svako sam računa....
odličan rast i super poslovanje......ali, ne slažem se s ovim što ste gore napisali....zapravo nemam se ja što neslagati jel vas brojke demantiraju......u zadnjih 6 trgovinskih dan protrgovano je cca 800 kom uz promet od cca 400 tisuča kuna, dakle nema govora o "lijepim količinama" koje se skidaju s aska......a puno ljudi i kuži da je i freefloat mali i prometi su zato relativno slabi a i ponuda dionica je mala pogotovp sa ulaskom ovih ozbiljnijih igrača a dionica kao što kažete baš i nema....reklo bi se da je dobar dio karata raspoređen.....
Slazem se. Kolega Tin pogodi takve dobre firme koje su navodno podcijenjene i nema puno dionica na asku do xxx cijene.
Tako je pisao i na Tpng da ide na 100 kuna. A ustvari radi se o jako nelikvidnoj dionici iz koje ako zelite izaci morate jako spustiti cijenu. Firme su inace dobre, svaka cast.