op šta bi? da nije gadeljkin prešao na obračun u rubljama? čekao sam da bude niže ali mi ni više ne smeta. svejedno do jeseni nikakvu kupnju ne planiram. sit sam više tih prevara.
Posts by verdi
-
-
Dovoljno je pročitati zadnje dvije-tri kolumne urednika g. Šajatovića na lider.hr
No u nas nitko ne mari za ekonomiju, svi su u nekretninama i to je po mnogočemu helikopterski novac: uvijek je bilo i bit će turista
izgleda da je i šajatović malo poradio na svojoj edukaciji. ipak je on stručnjak opće prakse iz prošlog stoljeća.
-
to što čitaš mačku o rep objesi. rat ne dobijaju skladišta već industrija. javelini koje su isporučili su totalno smeće od kojih ginu i operateri. ako te bilo šta zanima prouči ural zavod koji je u 2svr tjedni isporučivao po 2000 tenkova. 60000 za cijeli rat. raketa ima po glavi stanovnika. svakom po jedna. kaćuša 12 miliona.
jeje
a majka rusija je najveca i najjaca u cijelom svemiru
pa kako to jedna rusija toliko jaka koja ima po 1 raketu za svakog ne moze jednu ukrajinu koja nista to nema savladat u par dana?
mozda zato sto citas krive novine. predji na one na latinici pa ces progledat.
sjecam se prica JNA 4 sila europe. eto rusija 2 sila svijeta mozda i svemira ako ne i dalje
.
je al u ispijanju rakije i gubljenju tenkova.
tko je ikad rekao da će se to desiti u jednom danu, mjesecu ili godini. količina nacizma u ukrajini je zaprepašćujuća. dok ih bar pola milona ne ostane bez glave pameti doći neće. u ratnoj strategiji ima pojam totalne pobjede. kad ih satereš na frontu moraš uništiti i gravitacioni centar buduće pobune. primjer čečena. u zadnjih 100 godina 3x su se bunili i sad napokon pucaju za cara. njima isto. volimo taj sport. onda bar pucaj gdje treba. ukrainci su puno mekši od čečena.
-
normalno da mu odgovara. oni su najviše dužni i tu se taj dug kroz inflaciju briše. i onda dođemo do zaključka da je to američko rusko kineska urota. ali zapad je sad samo amerika. evrope tu nigdje nema. mi na žalost tu živimo. platit ćemo nešto sa čim veze nemamo.
-
Moze li ovo jos nize il ne?
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. pa jos odradi ovih 6 u minus i onda smo opet na 100%
to je kao sat koji ide urikverc.
znaci jos malo i na konju smo
Raketama uvijek mogu napast. Ne mislim da će krenuti pješadija. Odmazda raketnim napadima. Al ak se to dogodi, jadna nam majka onda...
mogu ih jedino prackama gadjat
potrosili su sve pametne rakete kolko citam. i ukrajince gadjaju s nekim prastarim koji odstupaju kilometar vamo tamo .
prijete rusi prijete al osim nuklearki oni su vojska od papira a finska je u odnosu na ukrajinu vojna velesila.
Nista od te prijetnje finskoj nece biti osim sto ce im rec da su usmjerili neku nuklearku i prema njima. (kao da i do sad te nuklearke nisu gledale prema njima)
to što čitaš mačku o rep objesi. rat ne dobijaju skladišta već industrija. javelini koje su isporučili su totalno smeće od kojih ginu i operateri. ako te bilo šta zanima prouči ural zavod koji je u 2svr tjedni isporučivao po 2000 tenkova. 60000 za cijeli rat. raketa ima po glavi stanovnika. svakom po jedna. kaćuša 12 miliona.
-
ljudi nemoj te trčati pred rudo. ima cijelo ljeto aranžman u odesi, pa ako se to završi imaju one 3 male smiješne državice oko baltika. male su ali svaka im šamar vuče. do tad će neko već i pameti doći.
-
po novim se to sad zove shitcoin. svi zajedno. zamisli da to stvarno pukne kao što kaže WB. žali bože onolike struje i kompjutera.
-
prvog dana frke u u ukraini sa evropskih burzi je povučeno 20 milijardi na američke burze je odma uletjelo nekih 9 milijardi. razlika od toga je negdje isparila. predpostavlja se da će tim putem poći negdje oko 2 triliona što će reći da će ameri isisati evropu kao što pauk isisa muhu. već je bilo tih primjera preusmjeravanja kapitala, naravno uvijek na štetu evrope. ovaj put će to biti još drastičnije.
-
ne znam da li je netko primjetio da je u senatu nakon dvije godine prošao prijedlog zakona NOPEC? ima još procedure ali ako se to usvoji onda je dolarosima stvarno odzvonilo. napominjem da se trenutno naftom u $ trguje oko 50% sveukupne razmjene.
-
stagflacija je prava riječ za ono što nas čeka. što se tiče kamate svejedno je kolika je ako izgubiš posao pa ni glavnicu nemožeš otplaćivati. imam jednog poznanika kojemu je banka sjela na hipoteku ali ga još nije izbacila vanka. kaže ja živim normalno plaćam račune (osim hipotekarnog kredita) i banka me ne dira. samo do kad. valjda nemaju kupca pa imaju i nekakve instrukcije da ne dižu socijalne tenzije. ne bi ovo ni pominjao da nisam naletio na podatak da je takvih slučajeva u americi 40 miliona. alooo to je 10% populacije.
-
Inflacija u Americi 8.3% na godišnjoj razini, čeka nas još rate hikeova i čišćenja bilance (smanjenja aktive) FED-a, tehnološke opet rone kao i Crypta
Ma lako je za njih, a kud ćemo mi?
mi možemo svojim putem ali ne ćemo. naše političke elite nas po zapovijedi vode na rub litice da sami skočimo u ambis. u tome im još asistira barem 30% zaluđenog stanovništva koji boga mole da padne kiša u londonu pa makar mi skapali od žeđi.
-
Držite na oku 7SLO dolazi u područje gdje ga se isplati kupiti...
oko 50 / proljeće 2023 bi mogao biti zanimljiv
pominje se meko prizemljenje. da su htijeli možda su to i mogli. opet kažem možda. ali onda ne bi postigli svrhu. otriježnjenje. ovakva ekonomska i monetarna politika je već duže vrijeme ne održiva. samo pad na leđa dovodi do otriježnjenja. tko će iz ovoga izaći kao pobjednik, tko kao gubitnik postoje neke pretpostavke ali bitka je u toku pa ćemo vidjeti da li se te pretpostavke ostvaruju. za sad ide sve po planu.
-
vrlo dobro se zna zbog čega nam dug raste. plaćamo bezbroj stvari koje nam ne trebaju. kako će se svijet mjenjati kod nas će to biti još drastičnije. jedina naša prednost je što smo psihološki spremni na nedaće. u glavnom neće više svaka šuša voziti bmw. era života na dug je završena. bitno je imati nešto svoje da bi mogli preživjeti mi i neka naša šira zajednica pa i sama država. ako imamo kakav višak s time idemo u međunarodnu razmjenu ako pak nemamo odreknemo se nekih stvari.
-
za godinu dana neće biti ni eu a kamo li eura. to je promašen projekat koji ameri kao glavni sponzori sad ruše. norvežani, šveđani, danci, česi i dr su sigurno maloumni što su zadržali vlastitu valutu. prošao je davnih dana prvi val priključenja eu gdje su pojedine države od toga imale koristi. mi kao zadnji možemo od toga samo imati štetu. portugal, španjolska, grčka su imali sve blagodati od toga i šta su stvorili. ratovali su nešto sitno prije 100 i više godina i njihov ekonomski bilans je porazan. dužni su toliko da to nikad ne mogu vratiti. to su banana države gdje je jedino sijesta i fijesta konstanta. ali ta su vremena završila. država koja sama sebi ne može osigurati energetsku i prehrambenu sigurnost nije država. da li mi to možemo? možemo u velikom postotku. zašto bi sad vukli tuđe breme kad je parola uzdaj se use i u svoje kljuse.
-
u ovim okolnostima prelaziti na euro je čisti suicid. ako nemamo pameti onda bar prepisujemo od onoga koji ju ima. kad norveška prijeđe na euro odma sutra i mi to napravimo. do tad sjedi i čkomi.
-
bio sam prisutan na jednoj licitaciji zadnje predratne godine u rovinju naselje polari. početna cijena 2000 dm dva albanca se za komad livade gdje će prodavati lubenice nalicitiraju do 15000 dm. sutra dan ista početna za neku dvoranu gdje se prije igrao ping pong a sad će biti bilijari i fliperi. dođe 6 ljudi ali niko nema dovoljno bilijara, sad bi ovaj tri, onaj pet jedan dan njegov lik da radi sutra neko drugi i td. ovaj moj gazda kaže ja imam tvornicu bilijara, svakome po 1000 dm da ne licitirate. šta će ovi nego pristanu. šef kampa krene sa licitacijom 2000 prvi lik 2300 i moj gazda 2500 prvi put, drugi put treći put prodano. šef kampa skonta da je neka prevara i poludi. cijelo ljeto nas je gnjavio zbog radnog vremena i buke, odbio je za poklon novi štap na rasklapanje u kutiji boli glava. bila neka kišna godina i švabe samo udri po bilijaru i fliperu. za tjedan dana tri sefa zatrpamo lovom dok gazda to ne dođe pokupiti. nas dvojica smo popili pola lokalnog djutu fri šopa to ljeto.
-
ja sam bio sudionik nekih dražbi i licitacija gdje u opće nisam imao namjeru ništa kupiti. uplatiš jamčevinu, pojaviš se na licu mjesta, pokažeš lovu i onda vam stvarno zainteresirani kupac podjeli po 100€ samo da ne licitirate. 100 evrića ni oro ni kopo.
-
takvih imaš bar 100 000 i oni su zaposleni po nekakvoj političko socijalnoj šemi. pogledaj ministarstva, županije, općine pa dođeš i do podravke koja je ko fol realan sektor ali država tamo dirigira pa zaposli dalićku za neku ogromnu cifru. takvih dalićki u svakoj državnoj firmi ima na stotine. ona sama formalno pravno nije za to odgovorna ali je cijeli sistem nakaradan i pod vanjskim monetarnim pritiskom sve će se to raspasti.
-
u cijelu ovu priču oko posla treba unijeti još jednu činjenicu. da li je vaš posao potreban ovom svijetu ili je to izmišljeno radno mjesto. ako ste tokar, bravar, inžinjer ili nešto što je potrebno onda nema problema, ali ako je vaše radno mjesto neko gubljenje vremena, energije i resursa samo da bi se stvorio privid da svi nešto radimo onda je frka. poskupljenjem i nedostupnošću novca u svijetskim tokovima doći će do nas i država se više neće moći zaduživati po par milja .€ dnevno samo da bi se održavao privid. okrenite se oko sebe i sami zaključite koliko bezveznih i nepotrebnih radnih mjesta postoji. ali neće još dugo.
-
sell in may and go away je u normalnim godinama, a ovo ni malo nije normalna godina nego jedna stoljetna prekretnica. da li znate da FED povlači svaki mj. oko 40B$. stezanje remana putem kamata nije ništa strašno ako su ljudi zaposleni. ali ako se ostane bez posla gola rata će biti problem. navodno će se zatvoriti puuuuuno izmišljenih radnih mjesta. bit će to gadno u americi a na rubovima dolarskog sustava će to narasti ekspontencionalno. balončina je vidljiva čak iz kosmosa, a do kud će da propadne ni sami bog ne zna.