A ne vjerujem da je HT-u zaista u interesu da mandat prepusti nekom trećem (investicijskoj banci) osim ako nije bilo odgovarajućih ponuda.
Upravo se ovom nadam i tu se s tobom slažem.
A ne vjerujem da je HT-u zaista u interesu da mandat prepusti nekom trećem (investicijskoj banci) osim ako nije bilo odgovarajućih ponuda.
Upravo se ovom nadam i tu se s tobom slažem.
Po zakonu o trzistu kapitala. Mogao bi tuziti ako je namjerno doveden u podređen ili nezavidan polozaj (neki drugi kupac je dobio na vremenu za ispunjavanje uvjeta van propisanih rokova). Kupci i prodavatelj uobičajeno se obvezuju unaprijed na neka pravila igre odnosno natječaja. Ako su na neki način prekršena ta pravila, a kupac doveden u lošiji polozaj u odnosu na prodavatelja ili druge sudionike u natjecaju.
Povjerenik ne sudjeluje neposredno u pregovorima. Njega se samo o procesu obavještava. Kao sto će se i nas obavijestiti. Točno, prodavatelj se ne obvezuje prihvatiti niti jednu ponudu ali mora poštovati jasna pravila igre, dostaviti regulatoru informacije o upućenim osobama i djelovati u okviru postojećih zakona i pravilnika.
Molim te budi precizan, ovo je sve paušalno kibidabi iznošenje teza.
Imaš gore tekst natječaja i imaš Zakon o tržištu kapitala.
Prema tome, molim te članak, stavak, ili citat i što je prema tebi povrijeđeno, koji uvjet natječaja ili Zakona, kao što sam i ja citirao!
Što je uloga Povjerenika mi ne trebaš pojašnjavati kako bi ispao pametan, ja cijelo vrijeme pišem da Povjerenik mora samo obavijestiti AZTN.
E ja se ne slazem s ovime. HT je dužan odmah po saznanju obavijesitit investicijsku javnost. Ne mislim da bilo sto mora učiniti sutra ili nakon tog datuma. Konstantno se zaboravlja da HT nije sam u procesu i da njegovo odugovlacenje može izazvati pritužbe kupaca pa čak i sporove koji mogu proizaći iz činjenice da se otezalo namjerno otezalo s procesom i nekome pogodovalo. HT odlučuje o tome jesu li ili nisu ponude prihvatljive, al o tome mora obavijestiti i kupca. Drugim riječima ne može kupca obavijestiti prethodno pa onda odugovlačiti tu objavu prema ostaloj investicijskoj javnosti.
Nisam ni sumnjao da se ti s tim nećeš složiti, ti se i inače s nikim i sa ničim što drugi misle i pišu ne slažeš, ali ne objavljuješ niti jedan provjerljiv argument ili dokaz u prilog svojim tvrdnjama.
Obzirom na izneseno, molim te odgovor na sljedeća pitanja:
1. Po kojem djelu Rješenja AZTN-a ili po kojem zakonu je HT dužan obavijestiti javnost?
2. U kojem se djelu teksta natječaja bilo tko obvezao na bilo što o ovome o čemu ti pišeš i za povredu koje odredbe zakona ili natječaja bi kupac mogao tužiti HT?
Evo ga tu da ti skratim vrijeme:
https://www.t.ht.hr/webresources/t…enje_ponuda.pdf
Uostalom, i potencijalni kupac može saznati da je izvisio istovremeno kad i svi drugi, odnosno nakon što Povjerenik o tome obavijesti AZTN.
HT može otezati prodaju do sutra, ali od sutra mora odlučiti imaju li kupca ili nemaju.
Na koncu, HT se ogradio od svega jer u natječaju lijepo piše:
"Prodavatelj se ne obvezuje prihvatiti bilo koju ponudu koja je poslana kao odgovor na ovaj Poziv te pridržava pravo organizirati natječajni postupak na drugačiji način. Prodavatelj pridržava pravo izmijeniti bilo koji aspekt ovog Poziva u bilo koje vrijeme tijekom trajanja postupka.
Ponuđači mogu biti pozvani u uži krug i/ili mogu biti odbijeni u bilo kojem trenutku i/ili od njih može biti zatraženo da pojasne ili ponovno predaju svoje ponude, bez bilo koje obveze za Prodavatelja da navede bilo koje razloge vezano bilo koje odbijanje ili za bilo koju drugu odluku koju Prodavatelj donese vezano za ovaj Poziv. Prodavatelj pridržava pravo pristupiti pregovorima s jednim ili više Ponuđača po svojoj isključivoj diskreciji."
Dosta je u zadnje vrijeme bilo već mnogo puta raspravljene rasprave o datumu 31.07.. Mogućoj objavi, značenju izostanka objave, uvjetima natječaja itd itd...
Po mom shvaćanju sutra je jedan od ključnih datuma... Ukratko, ukoliko zaključno sa sutrašnjim danom ne bude nikakve objave to bi trebalo značiti da u miru možemo provesti vikend i očekivati u ponedjeljak dinamičniju trgovinu i rast...
I to je ukratko to, ili?
Evo po tisućiti put:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzben…07_75_1879.html
"II.3. Postupak prodaje dionica Optime iz točke III.2. izreke ovoga rješenja započet će u razdoblju od 1. do 31. siječnja 2020. putem međunarodnog konkurentnog javnog natječaja uz objavu oglasa u najmanje jednom uglednom međunarodnom financijskom glasilu."
Obveza je ispoštovana i postupak prodaje je započeo 31.01.2020. godine objavom natječaja.
"U slučaju da po proteku roka od 6 (šest) mjeseci od dana utvrđenog početka prodaje dionica Optime ne bude iskazan interes za kupnju dionica Optime ili da iskazani interes odnosno podnesene ponude ne budu objektivno prihvatljive, o čemu će Povjerenik obavijestiti Agenciju, HT se obvezuje angažirati investicijsku banku s mandatom vođenja procesa prodaje."
Rok od 6 mjeseci od dana početka prodaje ističe sutra, tj. 31.07.2020..
HT je sve svoje obaveze u odnosu na Rješenje AZTN ispunjavao zadnji dan, zato smo svi suglasni da će i ovu svoju obvezu ispuniti zadnji dan ukoliko obveza postoji, a obveza je vrlo jasna:
"ne bude iskazan interes za kupnju dionica Optime ili da iskazani interes odnosno podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu objektivno prihvatljive."
Ako nema zainteresiranih za kupnju ili nema prihvatljivih ponuda (pa nismo valjda svi skupa takve pegule?), Povjerenik (Deloitte) je dužan o tome obavijestiti AZTN, a za to treba neko vrijeme, tako da će (ne daj Bože) za sve to trebati tjedan-dva prije nego se objavi da je Povjerenik o tome obavijestio AZTN i da je HT u obvezi angažirati investicijsku banku.
Ako prodaja ide dalje, nigdje u Rješenju AZTN-a nema obveze da HT ili Povjerenik izvješćujuju AZTN o bilo kojem detalju vezanom za prodajni proces, naprotiv, HT je naveo da neće o tome nikog obaviještavati, pa čak niti AZTN sve do okončanja procesa, jer bi to bilo suprotno propisima.
U svemu tome ima i neke logike.
Naime AZTN je onemogućio da HT vodi proces prodaje i pregovara s nekim koliko dugo hoće bez obzira na mogući epilog pregovora, nego mora do sutra odlučiti ima li kupca ili nema i ima li prihvatljivu ponudu ili nema.
Ako nema, mora uzeti investicijsku banku, a HT i ZABA će u tom slučaju dobiti šta dobiju.
S druge strane, ako ima kupca i ponudu, HT ima slobodne ruke da to dovrši bez žurbe i kako HT-u (i ZABA-i) odgovara.
pa baš zato Vam i raste zlato.
postoji samo dvojba hoće li ostale jače valute (Euro, Jen, itd.) pasti više od dolara ili ipak neće.
sad kad kuna u ovom cirkusu ispadne safe haven
Nisi pročitao članak.
Problem je u dolaru, tiskanju dolara, deficitu i politici SAD-a, a ne u drugim valutama.
Zlato će kako god okreneš rasti s obzirom da koroni nema kraja.
Od svih gluparija koje se svakodnevno objavljuju po portalima i u medijima, ovaj me je članak baš zaintirgirao jučer, pogotovo što o tome piše Novi list koji se inače baš ne trga za takvim temama:
https://www.novilist.hr/vijesti/svijet/miris-recesije/
"Suradnik sveučilišta Yale, Stephen Roach, u lipnju je prognozirao da će dolar u sljedećih godinu-dvije devalvirati za 35 posto prema košari ostalih svjetskih valuta."
Objavio sam link i na temi ATPL, ali Fata je Fata, a dva put je dva put !
Nemam dolare niti bilo koje ulaganje vezano za dolare, ali oni koji imaju neka se zamisle.
Evo baš sam usporedio srednji tečaj HNB-a za 01.07. i 31.07.2020.:
6,748704 prema 6,375514,
Čisti gubitak na 1.000,00 $ je 373,19kn za mjesec dana, a ako se obistini ovo iz članka, mogao bi koštati 4.38 kn za godinu-dvije.
Kolega opte rizicnija investicija od atpl.
P. S. Nemam opte
Ja na to gledam ovako:
OPTE je ispuhani luftić koji pluta na površini.
Ili će netko pokupiti i napuhati luftić u prvom šutu, ili će netko pokupiti luftić u drugom šutu bez napuhavanja.
U svakom slučaju će netko spasiti luftić i nastaviti ga koristiti.
ATPL je luftić koji pluta, ali se stalno pojavljuju nove rupice koje treba krpati i kroz koje polako ulazi voda.
Kljucna rijec je AKO...o toj prodaji se vec knjiga komentara moze ispisati na ovom i poslovnom forumu u zadnjih godinu i pol, a od prodaje jos ni P.... bez obzira na to zelim da se dobro proda jer i ja imam neku sicu Optime...
Znam da imaš OPTE jer se tamo javljaš.
Nadam se da na OPTE neću proći kao tu na ATPL.
Teško da ću se ja više petljati sa ATPL.
Tko se jednom opeče i na jogurt puše.
Ako se Optima proda, a COVID-19 kriza nastavi, trebati će dobro razmisliti što i kako dalje.
Škicnuo sam malo izvješće iako više nemam ATPL, onako, iz znatiželje.
Iz zla u gore iz kvartala u kvartal.
Još i dolar pada kao kamen.
https://www.novilist.hr/vijesti/svijet/miris-recesije/
Nadam se da će Atlantska prebroditi i ovu krizu.
Ako ne bude objave sutra ili u ponedjeljak, znaci imaju kupca i pregovaraju sa njime. Nitko ne treba nista objaviti vezano za prodajni proces sto je i sam ht objavio. Znaci nema objave nikakve sutra ni u ponedjeljak imamo kupca i cekamo objavu cijene po dionici.
Ako se bude dogovorila prodaja Optime, vijest će biti nešto slično ovoj:
Možda nisam bila dovoljno precizna jer sunce piči u ekran mobitela i prži mozak , a more 26• C zove , evo ovako , nije poanta u tome da se nešto insinuira u privatnoj prodaji , kad AZTN u svojoj javno objavljenoj odluci nešto odredi , naredi , , naloži , obveže , zatraži ...... , a to može imati utjecaja i na prava ostalih dioničara onda informacija da li je to ispoštovano ili nije i kako je ne može ostati tajna .
Regulatorne agencije nisu ničija privatna prčija one štite javni , a ne privatne interese .
Mislim na rok 31.7. , angažiranje Inv.Banke ...
Što se mene tiče, meni je ovdje sve jasno:
http://www.aztn.hr/priopcenje-vez…od-strane-ht-a/
A ako misliš da se nešto treba dogoditi sutra, tj. 31.07.2020., sjedni i napiši dopis AZTN i HANF-i pa ih pitaj ako te to toliko žulja.
Ili ih zovi telefonom.
ozbiljno. ja jesam navikao na razne prevare ali postavlja se pitanje nekog zakonskog okvira. njih bar 50 posjeduje insajd info, a nas niti bilo ko šta pita ili ne daj bože pravodobno informira. apsolutno sve moram raditi na sedmo čulo.
Upravo u tom grmu leži zec.
Svi koji su uključeni u prodajni proces podliježu zakonu u slučaju zlouporabe povlaštenih informacija.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…lekoma-20200319
Tu ti je svašta nešto propisano pa proučavaj ako misliš da netko krši zakon:
meni je nepošteno da zaba i ht imaju puno više informacija nego mi mali suvlasnici. po kojem zakonu je to moguće da ht sa nekih cca 18% ima veća saznanja nego ja sa cca 0,001%?
Verdi, stari druže, jel ti to ozbiljno ili se zezaš?
Samo vi sanjajte o prodaji do 31.07.
Ako nemaju kupca ili prihvatljivu ponudu, 31.07. šalju dokumentaciju o tome Povjereniku (Deloitte) preporučeno,
Povjerenik zaprima poštu 03.08.2020., pregledava dan-dva i šalje obavijest AZTN.
E sad, da li bi u tom slučaju AZTN obavijestio javnosti, vjerojatno bi, tako da bi negdje iza 07.08. mogli saznati ako nemaju kupca ili ponude.
A ako imaju - nikom ništa, nema obavijesti, niti novosti.,
ako se traži "prihvatljiv" kupac koji su kriteriji za to?
Ako je u igri UG kriterij je "odreši kesu".
Ako je u igti A1 kriterij je - obećaj da ćeš biti dobar drug.
A ako je u igri i treći kupac, nepoznati fond, za njega bi opet bilo "odreši kesu".
što samo po sebi hoće reći da bi uskoro mogli saznati neku prihvatljivu ili neprihvatljivu cijenu.
Ne vidim po kojoj logici i zašto bi mogli saznati bilo što ako postoji ozbiljan kupac i prodaja ide svojim tokom ?
znači ako ht-u nije prihvatljiva cijena tipa 10,15,20 nastupa investiciona banka koja traži neku drugu prihvatljivost. čak i ako gledamo način trgovanja kroz klasičnu zse pilu naopako uskoro bi se nešto moglo drastično promjeniti.
Da, ali u ovom slučaju koji ti opisuješ, stvari bi se naglo drastično promijenile - na gore !
10tak kolega koji koriste Optimu, u zadnja dva tjedna su kontaktirani više puta od Iskon agenta da pređu kod njih i ono sto su primjetili da im govore da promjene operatera sa 31.8. Znamo da se ne moze napraviti prijenos u tjedan dana i vjerujem da je ovo ciljano vremensko nagovaranje, tako da HT kad objavi da ima kupca može djelovati u borbi za korisnike bez ograničenja.
A HT sada ima ograničenja?
Kakve teorije se mogu pročitati na ovoj temi, čudo jedno.
Možda u Iskonu imaju promotivnu ponudu ili nešto slično do 31.08. ili samo navlače lakovjerne svojim sitnim lažima.
Mašta može svašta
mene zanimaju zločesta i ostala ekipa koji kupuju na 5-7 kn i tvrde da samo vade 'iz čarapice' lovu kao da je OPTE na diskontu
Evo danas mi je uletilo 1000 komada po 5,44.
I da, slažem se s onima koji tvrde da je ovo čista kladionica.
Ili se kladiš da će se Optima prodati po nekim uobičajenim mjerilima tipa 5xEBITDA i kupiš, ili misliš da neće pa gledaš sa strane i čekaš da je netko sruši ispod 5kn.
Display More9 kn , odokativno
Lider. hr
Telekom Tele2 Hrvatska sredinom listopada lani proslavio je 14. godišnjicu poslovanja. U prvih devet mjeseci lani zabilježio je porast prihoda od 8 posto, na 1,2 milijarde kuna, dok je EBITDA, bez utjecaja MSFI-ja 16, porasla 41 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu nisu naveli iznos EBITDA. Istodobno, kapitalne investicije povećali su za 128 posto, na 116 milijuna kuna.
Ništa se baš sa ničim ne da usporediti,
Optima 500 milijuna prihoda, pa nekakav dug šmrcko
Okolo naokolo 9 kn , minimum 7 kn , primaju se oklade, ishod je blizu.
Čudno je da HT pušta mačku među golubove, UG čini se dobru i pristupačnu pay TV, za razliku od HT uz čiji osnovni pretplatnički paket mirno možete ugastiti TV. Pa kada već mora pustiti, dobro će sebi nastalu buduću štetu i naplatiti
9 kn dakle, to su moja očekivanja, mada mi je nice i manje, i više
Teško da je 7 kn minimum ako su zaista tri kupca u igri, prije će biti da je 9 kn minimum, a realno je očekivati prodaju po 10-13 kn.
Samo treba biti strpljiv. Mislim da će se prodaja razvući u 2021. godinu.
Da se razumijemo, ja bih najrađe da u ponedjeljak objave kako je Optima prodana, jer i mene ovo čekanje izluđuje.
S druge strane, realno gledajući, najbolje bi bilo da se to odigra iduće godine zbog nemalog poreza na kapitalnu dobit koji bi se u tom slučaju istopio jer ga ne bih platio na kupnju obavljenu lani, a ta je kupnja zapravo bila ludo unosna.
Neka bude kako god bude, samo neka je netko kupi.
Ja navijam za UG, tj. Tele2.
Znači sell nakon prvog dana objave (ako cijena na burzi odleti tik do ponuđene) naročito ako je kupac UG .
Mislim da javnost ništa neće doznati sve dok jednog dana ne osvane obavjest da je Optima prodana tom i tom kupcu za tu i tu cijenu uz odobrenje regulatornih tijela.
Ponavljam, jedina objava koja me trenutno muči je objava o nepostojanju kupca ili prihvatljive ponude.
Ako takve obavijesti ne bude, onda će iduća biti ova željena obavijest, prethodno navedena, samo ne znamo kada će to biti i po kojoj cijeni i to je ono što sve nestrpljive male dioničare svakodnevno muči.
Jubito, crni sine! Pa po koliko si kupovao ako ćeš po možebitnoj objavi do 31.7. biti u gubitku? Iznad 6? Nije valjda i iznad 7?
Evo ja priznajem da nemam trenutno OPTE ali sam dobro zaradio na nižim razinama. Osobito kad je Merkur častio. Treba pazit na 'margin of safety' čak i u slučaju preuzimanja.
Trenutno mi je prosjek 3,98.
Kupio sam i danas po 5,54 i 5,52.
Ako bi objavili da nemaju kupca ili prihvatljivu ponudu, mislim da bi cijenu isti čas srokali na 2-3 kn.
Zato se uzdam u šuškanja o tri zainteresirana kupca i molim se da AZTN početkom kolovoza ne objavi kako ga je povjerenik Deloitte obavijestio da HT nema prihvatljive ponude ili zainteresiranog kupca.
Neka svi lijepo šute i rade i neka nas obavijeste početkom iduće godine kako je realiziana prodaja Optime.