1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. fantom

Posts by fantom

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• fantom
    • November 17, 2025 at 2:18 PM
    Quote from jo5

Ako se trend pada novougovorenih poslova nastavi onda je pitanje vremena (a vrlo je blizu,mozda i u sljedecem kvartalu) kad će padati i backlog

O bože moj...

A zašto si kao temelj za usporedbu, uzeo baš onu godinu u kojoj je zabilježen eksplozivan porast marži a samim time i iznos ugovorenih poslova (sa 353m godinu ranije na 678m) i vjerojatno postignuta 100% popunjenost proizvodnih kapaciteta za godinu dvije unaprijed? Zar ne misliš da je kontekst bitan?

• fantom
    • November 17, 2025 at 1:51 PM
    Quote from jo5

Opet ponavljam,ne.govorim o ukupnom stanju ugovorenih poslova,nego o ugovorenim poslovima po svakoj godini:

3q 2023: 595 mil

3q 2024: 565 mil

4q 2025: 525 mil

Što se tiče drugog pitanja..Izvještaji za prvo polugodište su pokazivali trend da se matica budi ,a kodt stagnira pa sam išao na mali rizik za koji ćemo.vidjeti hoće li se isplatiti

A ovo je bitno zbog čega, ako ukupni iznos ugovorenih poslova raste? Prosvijetli me, molim te...

Možda da gledamo kako se ugovoraju poslovi na mjesečnoj ili tjednoj bazi, pa ako zadnja 2 tjedna nije ugovoreno ništa, počinimo harakiri jer odlazimo u stečaj...

• fantom
    • November 17, 2025 at 12:20 PM
    Quote from jo5
    Quote from fantom

S obzirom da si novi na forumu vjerojatno si novi i u dionici. Mi koji smo tu više od desetljeća, znamo da je 3.kvartal uvijek najslabiji jer su radnici na kolektivnom godišnjem 2 tj od 13 tjedana u kvartalu. Dakle, 16% vremena firma ne radi. Backloga ima za cca 2 godine, do 2028. kada počinje teći bianco ugovor sa Eonom, potpisan za period 2028.-2033. i koji se ne vodi u backlog jer nije specificiran iznos ugovora. Osim toga, ne postoji PAD ugovorenih poslova. Postoji pad RASTA ugovorenih poslova, jer je backlog porastao za cca 20ak m eur (i to bez ugovora sa Eonom) i u ovom kvartalu. Znači porast ugovorenih poslova je manji nego prethodni kvartal, nema govora o padu novougovorenih poslova...

Matica ovisi o Kodtu, i kako se budu kretali rezultati Kodta, tako će se kretati i rezultati matice, barem kratkoročno a vjerojatno i dugoročnije. Cijena se može kretati i drugačije jer ona ne ovisi o rezultatima, već o nekim drugim faktorima, između ostalog i pisanjima raznih influencera. To je činjenica, a za financijske savjete se obrati dotičnim influencerima...

Prije nekih godinu i pol sam ulozio prvo u kodt i koei,a kasnije i dalekovod.. prije par mjeseci sam prodao veći dio kodt i stavio u koei tako da je sad većina u koei..možda se nismo razumili,naglasio sam da se događa pad novougovorenih poslova (poslovi ugovoreni u tekućoj godini ),a ne backlog..za prva tri tromjesečja 2025.g. za kodt je ugoboreno 525 mil eura,2024.g. 565 mil a 2023. 595 mil..To nije pad rasta,nego stvarni pad novougovorenih poslova.Ponavljam da očekujem u budućnosti rast cijene dionica,ali ne mislim da će se dogoditi nagli rast nakon što se pbz riješi viškova..

Backlog = stanje ugovorenih poslova.
    3q 2022: 286m eur
    3q 2023: 596m eur
    3q 2024: 852m eur
    3q 2025: 973,8m eur

Molim te da mi objasniš prije nego zadam naloge za prodaju, na koji pad ugovorenih poslova misliš? I molim te, obraćaj mi se kao da imam 5g i da sam retardiran....

Btw, umjesto da direktno budeš vlasnik Dista, ti si odlučio prodati i postati vlasnik Matice na čije rezultate Dist utječe sa otprilike 65%? Praktički, smatraš da je bolje biti indirektno vlasnik Dista+neproduktivna imovina nego direktno vlasnik Dista?

• fantom
    • November 17, 2025 at 9:16 AM
    Quote from All
    Quote from fantom

[…]

Matica ne ovisi samo o kodt sto ces ako nisi vidio do sada vidjeti sljedece godine. ;)

Ili navedi argumente zbog čega ne ovisi PRVENSTVENO o Kodtu ili ideš na block. Dosta je bilo...

• fantom
    • November 16, 2025 at 11:08 PM
    Quote from jo5

Nema sumnje da su koei i kodt odlične kompanijale,ali uzevši u obzir zadnje izvještaje, a posebno gledajući treći kvartal,razvidan je pad dobiti u odnosu na drugi kvartal 2025 i 3 kvartal 2024.g.Takoder, po mojem mišljenju, a temeljem zadnjih izvještaja,ne vidim potencijal rasta dobiti po dvoznamenkastim stopama u narednim godinama. Primjetan je i trend pada novougovorenih poslova. Iz izvještaja nije jasan razlog,ali je kodt u zadnjih par izvještaja naveo ulaz novih konkurenata na tržište. Ako je tome tako onda se za kodt može u budućnosti očekivati pad profitabilnosti jer će morati prilagoditi cijene konkurenciji.. Također postoji mogućnost da je pad novougovorenih poslova rezultat prekapacitiranosti proizvodnje te posljedicno predugih rokova isporuke kupcima.Potonja varijanta otvara pitanje managementa ,odnosno koji su razlozi zbog čega kodt nije išao u akviziciju novih kompanija ( možda ih i nema na prodaju) jer u kratkom.roku mogu imati minimalno 500 mil eura novaca za akvizicije (novac na računu, izdavanje obveznica,kredit ,dokapitalizacija..).Dobra stvar je da su fundamenti i dalje dobri te ne očekujem neku veću korekciju cijene dionica,ali ni veliki rast..Molim.ostale forumase da podijele svoja mišljenja, te mi ukažu na moguce propuste u napisanom ili na neke aspekte o kojima nisam razmišljao.

S obzirom da si novi na forumu vjerojatno si novi i u dionici. Mi koji smo tu više od desetljeća, znamo da je 3.kvartal uvijek najslabiji jer su radnici na kolektivnom godišnjem 2 tj od 13 tjedana u kvartalu. Dakle, 16% vremena firma ne radi. Backloga ima za cca 2 godine, do 2028. kada počinje teći bianco ugovor sa Eonom, potpisan za period 2028.-2033. i koji se ne vodi u backlog jer nije specificiran iznos ugovora. Osim toga, ne postoji PAD ugovorenih poslova. Postoji pad RASTA ugovorenih poslova, jer je backlog porastao za cca 20ak m eur (i to bez ugovora sa Eonom) i u ovom kvartalu. Znači porast ugovorenih poslova je manji nego prethodni kvartal, nema govora o padu novougovorenih poslova...

Matica ovisi o Kodtu, i kako se budu kretali rezultati Kodta, tako će se kretati i rezultati matice, barem kratkoročno a vjerojatno i dugoročnije. Cijena se može kretati i drugačije jer ona ne ovisi o rezultatima, već o nekim drugim faktorima, između ostalog i pisanjima raznih influencera. To je činjenica, a za financijske savjete se obrati dotičnim influencerima...

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• fantom
    • November 10, 2025 at 2:24 PM
    Quote from smrznuti
    Quote from fantom

A kupovanje neproduktivne imovine u sklopu Grupe (368m prihoda, 10,05m dobiti, 2,7% marže), za male dioničare nema vrijednosti ako mogu ciljano kupiti samo onu produktivnu...

I ta neproduktivnost je uklesana u kamen i ne može biti niti lošija niti bolja !?

Teoretski može, u praksi teško a nadmašiti transformatore (sva 3 društva) u eri AI i nezasitne potražnje za strujom, nemoguće. Da se dionica Koei trži po manjem p/e od Kodt-a i Kotr-a je van pameti, kao što je van pameti da se ovo mora crtati nekome....

Imaš javnu objavu, registriraš se i pregledaš fino izvještaje od svih društava u Grupi pa ćeš upoznati o kojim društvima se radi, čime se bave i koje rezultate svako pojedinačno društvo ostvaruje.

• fantom
    • November 10, 2025 at 11:40 AM
    Quote from All
    Quote from fantom

Ne znam ni ja kako netko to može utvrditi.

Nisu li kodt, kotr i dlkv također izlistani na burzi pa možemo steći direktno vlasništvo u njima, za razliku od kpt-a i ostalih 16 društava u grupi koji nisu i ne možemo steći vlasništvo nikako drugačije osim kupnjom Koei-a?

Koei je na akciji zato što je Kodt na još većoj akciji koji čini 2/3 njegove vrijednosti. Fondovi s time imaju vrlo male veze...Koei bez transformatora ne vrijedi nama malim dioničarima manje više ništa.

Da se krivo ne razumijemo. Ne govorim nista protiv kodt, kotr2, dlkv. I sam ih drzima. Ali mislim da ce lakse koei skočiti na 1300 nego kodt na 7000.

Ja nisam ni baba Vanga ni Vidoviti Milan, pa da se igram predviđanja kretanja cijene. To je za burekdžije, mene zanima vrijednost....

Cijena se ne mora kretati u skladu s vrijednosti i s njom se može manipulirati. Kada si na zatvorenom tržištu u kojem financijski nepismeni ljudi slijepo slijede influencere pri donošenju investicijskih odluka, oni mogu utjecati da naraste cijena nečega što nema vrijednosti...

A kupovanje neproduktivne imovine u sklopu Grupe (368m prihoda, 10,05m dobiti, 2,7% marže), za male dioničare nema vrijednosti ako mogu ciljano kupiti samo onu produktivnu...

• fantom
    • November 9, 2025 at 1:53 PM
    Quote from All
    Quote from fantom

Ili netko nije baš previše bistar s obzirom da Kodt čini 2/3 dobiti Grupe, ima uvjerljivo najveće marže, najveći udio u prihodima i najveći potencijal za povećanje istih. Kupnjom dionica Koei-a se indirektno kupuje Kodt + gomila za sada neproduktivne imovine koji svi zajedno prave 1/11 dobiti Kodt-a, i sa znatno manjom dividendom koja se isplaćuje iz dividende Kodt-a i Kpt-a (s obzirom da Grupa bez njih + Kotr +Dlkv posluje s pozitivnom 0).

Imam pitanja za obojicu.

Ne znam na koji način netko sa sigurnoscu ovako sa strane moze utvrditi da upravo taj koji izlazi iz kodt ulazi u koei ?

A sto se tice isplativosto pozicioniranja u koei.

Nije li koei matica koja drzi kodt, kotr, dlkv ...?

Nije li koei na akciji zbog velikog izlaska fondova (zakonskih obveza 5%) ?

Display More

Ne znam ni ja kako netko to može utvrditi.

Nisu li kodt, kotr i dlkv također izlistani na burzi pa možemo steći direktno vlasništvo u njima, za razliku od kpt-a i ostalih 16 društava u grupi koji nisu i ne možemo steći vlasništvo nikako drugačije osim kupnjom Koei-a?

Koei je na akciji zato što je Kodt na još većoj akciji koji čini 2/3 njegove vrijednosti. Fondovi s time imaju vrlo male veze...Koei bez transformatora ne vrijedi nama malim dioničarima manje više ništa.

• fantom
    • November 9, 2025 at 9:19 AM
    Quote from umalo
    Quote from adrial1971

Jučer, u petak sam imao malo vremena ,pa sam bacio pogled na Burzu i pratio dionice KODT i KODT2 te KOEI. Primjetio sam kao da netko izlazi iz dionica KODT i KODT2 i ulazi u KOEI. Čim proda dionice KODT i KODT2 za istu sumu kupuje KOEI. Možda se varam ali tako mi je izgledalo netko vrijeme.

S obzirom da sam u koei , ako je istina diže mi optimizam , jer po tom netko ima info

Ili netko nije baš previše bistar s obzirom da Kodt čini 2/3 dobiti Grupe, ima uvjerljivo najveće marže, najveći udio u prihodima i najveći potencijal za povećanje istih. Kupnjom dionica Koei-a se indirektno kupuje Kodt + gomila za sada neproduktivne imovine koji svi zajedno prave 1/11 dobiti Kodt-a, i sa znatno manjom dividendom koja se isplaćuje iz dividende Kodt-a i Kpt-a (s obzirom da Grupa bez njih + Kotr +Dlkv posluje s pozitivnom 0).

• fantom
    • October 28, 2025 at 10:02 AM
    Quote from goranlagea
    Quote from fantom

I prošle godine su imali slabiji 3Q (eps 48,94e vs 65,74e u 2Q i 57,31e u 4Q), i 2022. (eps 7,51e vs 11,28e u 2Q i 21,67e u 4Q)...I skoro svake godine otkad smo mi neki unutra, a to je više od 10g, imaju 3Q slabiji. Jedina iznimka je 2023. no upravo taj kvartal je naglo skočila dobit vjerojatno zbog većih marži...Vjerovao ti ili ne...

A imaš objašnjenje za relativan pad ugovorenih poslova. Na 30.9.24 rast ugovorenih poslova u odnosu na isto razdoblje 23. je 31%, dok je rast u 25 u odnosu na 24, 14,1 %? Da li nova investicija u odnosu na budući obim poslova može donijeti probleme? Naveo bih još da je obim poslova za isti period 23 u odnosu na 22 bio 108%.

Misliš na pad RASTA ugovorenih poslova? Backlog je oko 950m eura, to je cca 2g posla sa 100% kapaciteta. S novim pogonom se računa od 2028. Misliš da je pametno ugovarati nove poslove a svi kapaciteti su ti popunjenima godinama unaprijed? Osim toga, da li je u backlog uračunat bianco ugovor sa Eonom, koji teče od 2028. i traje do 2033.?

• fantom
    • October 28, 2025 at 8:58 AM
    Quote from Likus

Zalihe imaju smisla jer su godisnji imali i prosle godine pa ne vjerujem da su si uzeli tjedan vise uz toliku ludnicu od narudzbi :)

I prošle godine su imali slabiji 3Q (eps 48,94e vs 65,74e u 2Q i 57,31e u 4Q), i 2022. (eps 7,51e vs 11,28e u 2Q i 21,67e u 4Q)...I skoro svake godine otkad smo mi neki unutra, a to je više od 10g, imaju 3Q slabiji. Jedina iznimka je 2023. no upravo taj kvartal je naglo skočila dobit vjerojatno zbog većih marži...Vjerovao ti ili ne...

• fantom
    • October 27, 2025 at 7:06 PM
    Quote from Likus

Imam li netko neko objasnjenje za pad prihoda u trecem kvartalu? Ne brinem se ali volio bi razumjeti :)

2tj kolektivnog godišnjeg...

• KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

• fantom
    • October 3, 2025 at 12:20 PM
    Quote from profesor

To je bez Kineza? Nekonsolidirano?

Bez kineza...Ako to ponove u H2, godišnji EPS s kinezima bi bio oko 180€.

• KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

• fantom
    • October 3, 2025 at 11:41 AM
    Quote from Dado

Rado bi vidio te „iznimne rezultate“ u 1H izvještaju … znam, već sam dosadan i sam sebi, ali nije mi jasno zašto ne objave izvještaj odmah nakon što ga izrade (jer moraju ga predati mami KOEI za konsolidaciju do 31.07.) … nego čekaju pred kraj roka (koji je za progress 30.10.). Prošle godine su ga objavili 7.10. … rekao bi VOJKO V: „kao to, kako to, nije mi jasno? “ :) … ima netko ideju? … vjerojatno su jednostavno sadisti koji nas vole mučiti :)

Evo izvještaj pa gledaj:
    https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/KOTR/FI-KOTR-39b532f973e7041873bd2dda168cf0a1.pdf

Dobit: +264%
    Prihodi: +77%
    EPS: 85,35eur (za POLA godine!!)

• fantom
    • October 2, 2025 at 1:45 PM
    Quote from All
    Quote from fantom

Imaš u quotanom postu, ako mene pitaš. Mislim da bi se trebao ili naučiti quotati ili čitati s razumjevanjem...

Tebe pitam odakle si zaključio da ce otkupiti dionice od malih dioničara ako planiraju investirati novce u Americi ?

Nisam ja ništa zaključio, quotao sam Dadu. Možda ste blokirali jedan drugoga, pa ga ne vidiš...U svakom slučaju, moj odgovor je bio sarkastičan...Prošlu godinu je Koei završio sa 7m eura na računu, jedva da imaju za kavu a ne za otkup preko 1 milijarde vrijednosti od malih dioničara...

• fantom
    • September 30, 2025 at 5:35 PM
    Quote from All
    Quote from fantom

Planiraju iskorak na tržište SAD pa će lovu spizdit na otkup dionica od malih dioničara, iako imaju više od 2/3 glasova u spomenutim društvima. Ima smisla...

Planiraju investirati u Americi i kako ce onda otkupiti dionice ??? Gdje si to pročitao ?:)

Imaš u quotanom postu, ako mene pitaš. Mislim da bi se trebao ili naučiti quotati ili čitati s razumjevanjem...

• fantom
    • September 30, 2025 at 4:33 PM
    Quote from Dado

https://www.poslovni.hr/hrvatska/besli…e-sad-a-4504144

Što znači zadnja rečenica .... dokapitalizacija ... ili otkup dionica od manjiskih dioničara u KODT, KOTR, DLKV ... ?

Planiraju iskorak na tržište SAD pa će lovu spizdit na otkup dionica od malih dioničara, iako imaju više od 2/3 glasova u spomenutim društvima. Ima smisla...

• fantom
    • August 28, 2025 at 8:43 PM
    Quote from mikromakrto

A matica nema nikakva prava koja proizlaze iz njenog (su)vlasništva nad tvrtkama kćerima? Skoro 50 milijuna eura dividendi su primili u šest mjeseci ove godine, za razliku od "samo" 20 prošle godine.

Pravi pitanje nije ima li love, već gdje je lova.

Ima pravo cekati da se zavrsi financijska godina i da glavna skupstina drustva SLIJEDECE godine donese odluku o upotrebi dobiti.

I primili su 34.5m eur za 2024.g. Ocito lupetas da bi lupetao....

• fantom
    • August 28, 2025 at 11:48 AM
    Quote from All
    Quote from fantom

Znam da smo u Hrvatskoj ali cak je i kod nas tesko upravljati novcem koji se nalazi na TUDJIM racunima....

Nije problem u upravljanju tuđim računima već u upravljanju našim računima ! ;). Ako ikad postanemo pravna država situacija ce se drastično promijeniti ....

Na "našem" računu se na kraju 2024. nalazilo 7.2m eura. "Mizerna dividenda" isplaćena iz 3m gubitka iz poslovanja i "Toliko keša" koji se nalazi na računima drugih tvrtki. Koliko su tek financijski nepismeni oni koji ne ulažu na burzi...

• fantom
    • August 27, 2025 at 10:02 PM
    Quote from mikromakrto

Strateški kupac bi trebao biti sam izdavač. Uz toliko keša na računu i mizernu dividendu, nema razloga da ne naprave buy back. Osim što imaju kriminalno upravljanje cashom pa će propustiti i ovu priliku napraviti nešto po tom pitanju.

Znam da smo u Hrvatskoj ali cak je i kod nas tesko upravljati novcem koji se nalazi na TUDJIM racunima....

1. Privacy Policy
  2. Kontakt