https://www.index.hr/vijesti/clanak…ra/2190531.aspx
S Mercatorom i dalje neizvjesno , Slovenci su pretvrd orah za Peruska .
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ra/2190531.aspx
S Mercatorom i dalje neizvjesno , Slovenci su pretvrd orah za Peruska .
Po mom jos desetak dana do objave da su izabrali kupca ali mislim da necemo jos znati cijenu dok atzn ne odobri iako je atzn ukljucen u cijeli proces pa bi mogli odmah njima poslati na provjeru prije objave kupca
Ako nam objave kupca , da li ćemo saznati koliko ih se javilo , i zašto je baš taj odabran ?
Saznat ćemo tko se sve javio na natječaj i kakve su bile ponude samo ako je ta informacija važna za male dioničare , ako nije nećemo saznati 😀.
Konkretno , odbiju li kupca koji je ponudio veću cijenu od onog kojeg su odabrali , taj će sam izaći u javnost i žaliti se na postupak odabira s obzirom da najviša ponuda ima prednost , u suprotnom , izaberu li ponuđača koji ponudi najvišu cijenu , ostali ponuđači ostat će nam nepoznati , ali koga briga za njih .
no, budimo svijesni da većina naroda percipira dionice kao lihvarenje, pa ako na dionicama zaradiš onda te treba oporezivat, a ako izgubiš tak ti i treba.
U biti sam porez je kompliciran manevar koji odbija buduće potencijalne ulagače i mobiliziranje novaca iz čarapa
Samo bih dodala da većina prosječnih građana ni ne zna da postoji porez na kapitalnu dobit pa to nije primarni razlog koji ih odbija da razroče štedne uloge i postanu burzovni ulagači.
Nakon stampeda IPO -a kad se činilo da u svakoj drugoj kući živi novopečeni dioničar koji je kupio paket dionica za crne dane , za svoju djecu ili čak unuke ubrzo je stiglo otrežnjenje ( sjetite se samo dokle se vinula cijena dionice HT - a i tko je dobro zaradio na tom rastu , sigurno ne oni koji i sada drže svoje paketiće već iskusni tredjderi i znalci ) i kriza 2008/2009. Također , nemojmo zaboraviti na veliku pravnu nesigurnost ulaganja u dionice , vi koji ste duže na burzi znadete dobro koliko puta i na kojim dionicama su mali dioničari izvukli deblji kraj , a posljednji slučaj za koji je valjda čula i kumica na placu je naravno Agrokor.
I sto onda očekivati od prosječnog građanina RH kad su se mnogi od nas koji se godinama bavimo dionicama velikim dijelom preselili na njemacku , američku ili neku drugu bjelosvjetsku burzu.? Vjerojatno ništa .
. Kamate na štedne uloge su sada iznimno niske , štediše se nadaju da će se to promjeniti , a dotle njihov novac mada zbog lagane inflacije gubi vrijednost ima barem puno veću zaštitu i sigurnost nego papirići na zse.
Objavljeno
05. junij 2020 16.00
Posodobljeno
05. junij 2020 16.14
Preskoči oglas X FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljubljana – Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo hrvaškega Agrokorja za presojo sklepa Agencije za varstvo konkurence (AVK), s katerim je ta zasegla delnice Mercatorja. Senat ustavnega sodišča je ustavno pritožbo zavrgel, »ker ni dovoljena, pogoji za izjemno obravnavo pa niso izpolnjeni«.
Preberite še: AVK bi lahko podaljšala zaseg delnic Mercatorja
Kot je mogoče razumeti, so ustavni sodniki zahtevo zavrnili, ker Agrokor pred tem ni izčrpal vseh pravnih sredstev.
AVK je sklep o začasnem zasegu 70 odstotkov delnic Mercatorja, ki so v lasti Agrokorja, izdal 16. decembra lani, Okrajno sodišče v Ljubljani pa je pritožbo hrvaške družbe na ta sklep zavrnilo. Kot je znano, je se je AVK za zaseg delnic odločil zaradi zavarovanja 53,9 milijona evrov globe, ki jo je izrekel Agrokorju AG iz Švice in družbi Ardeya Global iz Dubaja zaradi nepriglasitve koncentracije v Costelli.
Poročali smo že, da zaseg delnic lahko traja šest mesecev in se bo torej iztekel sredi junija, a kot so pred kratkim za Delo pojasnili na agenciji, lahko po zakonu o prekrških začasni odvzem traja največ šest mesecev in ga je mogoče s sklepom podaljšati še za največ šest mesecev. Ali se bo AVK odločil za podaljšanje ukrepa, ne razkriva, po neuradnih informacijah pa naj bi to storil. Tako AVK kot Agrokor namreč čakata na odločitev okrajnega sodišča glede odločbe slovenskega varuha konkurence o prekršku v Costelli. V Agrokorju so namreč prepričani, da je višina kazni nesorazmerna.
Poanta je u riječi “ susjedne “ , a mi nismo Austriji susjedna država tako da im se formalno nema sto zamjeriti , a bilo bi naivno se nadati da će relaksirane mjere obuhvatiti i Hrvatsku u koju bi otputovalo na odmor vise Austrijanaca nego u sve ove susjedne države zajedno .
I meni se čini. Znači zapravo je potrebno nešto što će u glavama ljudi okrenuti sentiment i pokrenuti ih s mrtve točke koja zapravo uopće ne postoji osim u našoj percepciji. New Deal nam ne gine.
Mali problem za poticanje potrošnje je što je bogatstvo akumulirala srednja i starija generacija koja u svojoj podsvijesti ima zbog prethodnih loših iskustava ugrađen strah,a mladi su open mind , ali novčanici su poluprazni.
Kad imaš između 50 i 60 godina nakon ove korone , a možda ni inače ne mijenjaš namještaj zbog toga sto ti je dosadila nijansa kože fotelja ili ne kupuješ novi auto zbog nekakve zgodne novotarije, pa bas kao sto je kolega Sheriff napisao shvatiš da ti je za dobar život potrebno jako malo i jako jednostavnih stvari . A bankovni račun je pretili i garantira ugodnu starost.
Možda će ova kriza potrošnje malo duže potrajati kad stasaju nove generacije bez bremena egzistencijalnog straha.
Display Moreovo mora da je neka šala
https://london-post.co.uk/best-countries…d_3I5cA4e5xyh8I
Istina je da neće doći do utjecaja svake zemlje ako dođe do globalne recesije . Neke su zemlje vrlo ojačane kako bi mogle podnijeti ekonomski pad. Imaju puno pokretača unutarnjeg rasta s minimalnom pripadnošću globalnim tržištima. Oni će biti najmanje pogođeni. Najbolje zemlje za ulaganje u 2020. godini su ove utvrđene zemlje.
Evo rangiranja 10 najboljih zemalja koje treba uložiti u 2020. godini.
1. Hrvatska
Hrvatska je trenutno na prvom mjestu liste najboljih zemalja za ulaganje. Rast zemlje je nevjerojatan jer je samo prošle godine bila za 25 pozicija niža. Stabilno gospodarstvo europske zemlje, zajedno s njenim poduzetničkim i inovativnim stanovništvom, učinilo je strane ulagače vrlo optimističnim u pogledu njenog progresivnog poslovnog okruženja. U prvom tromjesečju 2019. godine Hrvatska je imala strašnih stranih izravnih ulaganja u iznosu većem od 389 milijuna dolara!
6. Italija
Italija je jedna od najboljih zemalja koje privlače ulagače 2020. Na popisu je od 2002. Ova razina ekonomske stabilnosti, njezin snažan proizvodni sektor i stabilno političko okruženje zemlje čine ga dobrim izborom za ulaganje.
Važno je da donesete ispravnu odluku kada je riječ o odabiru u kojoj ćete zemlju uložiti . Iako je ovaj popis sveobuhvatan i ažuriran, ne možemo predvidjeti budućnost. Stoga vam savjetujemo da pažljivo proučimo tržište s odnosima prema odabranom sektoru. Uvijek imajte na umu da stabilno političko i ekonomsko stanje s vrlo povoljnim poslovnim okruženjem i progresivna vlada ostaje ključ za donošenje ovih odluka. Sretno ulaganje!
Stabilno političko i ekonomsko stanje , progresivna vlada.........ipak se to netko našalio s nama 😆
https://net.hr/video/tri-godi…os-uvijek-nema/
A Plenković i Agrokor ubraja u najveća postignuća njegove vlade.😎
https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2183880
Najkorumpiranija vlada odlazi u povijest , alinažalost , povijest se često ponavlja.
Slovenci će svakako doći i to u velikom broju jer prema slovenskim izvorima njihovi građani imaju oko 110 000 nekretnina u RH i to najviše kuća , stanova i apartmana u Istri i na Kvarneru.
Kao pravi domoljubi napunit će tankove i gepeke u svojoj deželi i doći uživati u našem moru i suncu ( ok ,sunce je i njihovo ) , ali tko bi im to zamjerio , i ja bi tako da imam vikendicu u Portorožu. 😆
Display MoreDa, prognoza je bila prilično točna. Za dalje nažalost ne vidim duge i jednoroge.
Cijena je došla do jake linije otpora i tu zapela. Ispod svih je EMA-ova, tendline-a, RSI je također zapeo na trendline-u i nastavlja downtrend, Stochastic je dao sell signal, MFI također u downtrendu.
Ključna razna koju treba pratiti je 5,10 kn, ako cijena na toj zoni pokaže kilavu reakciju, odosmo dolje do cca 4,40 kn.
Odoh za vikend na pecanje, nema mobitela i laptopa, nema signala, samo ja i pajdo, roštilj, rijeka, boca gina i sedativi u obliku smotuljka u rizli
U nedjelju planiram pogledati ostale grafove pa se javim ako bude štogod zanimljivo.
4,40 kn
Pa zar ti ne znaš da se na forumu ne smije pisati da će Opte padati
Tu ti ima jedna sekta koja naprosto VJERUJE da Opte barem duplo... Haleluja! Ako činjenice govore suprotno, to gore po činjenice. Haleluja! Ako pišeš suprotno ne ti gine jednodnevna kazna isključenja prava koja traje 48 sati. Moderator budno pazi da prolaze samo objave tipa - Tele 2 traži referenta za kopiranje, to je zato jer je poslao ponudu. Jubito im jučer naivno išao objašnjavati što piše u rješenju, doslovno im citat dao, a oni ga optužili za ekstenzivno tumačenje. Pazi, ekstenzivno tumačenje, a on im je direktno citat zalijepio (sic!).
Napunili ti se svi ko brod tu, skinuli gaće i čekaju od naprijed, samo ne razmišljanju da im je i zadnjica nebranjena. Evo npr. kolega Naim. On ti ima čudotvoran kalkulator. Ukucao on tako dug/kapital 5000, pad korisnika, poslovanje s gubitkom i izračunao da ispod 20 kn nemamo kaj razgovarat. Eto, ušao on u Opte po 7,50 kn i još čeka.
Pri tome mislim da si im blagi target od 4,40 kn dao. Ili što bi Katon za kraj rekao: Ceterum censeo Optimam cadunt in tres.
Svaki citat traži tumačenje , a moje tumačenje je da je tumačenje kolege Jubita previše ekstenzivno , a vaš trud oko sudbine i cijene optime je preintenzivan.
Teško je pogoditi zašto. 🤔
Ledica : na kojok burzi?
Tj preko kojih brokera?
ZB trader Global , a sin preko Interactiv Brokers.
Izgleda, hoće li treći voditi igru?
Hoče
Koji sad još treći , pa to će biti gužva pred golom , tko će zabiti ? 😆 Samo da ne bude " krumpir "gol .😂
dakle 5000 eur tj USD valjda? ne moze bit EUR kad se u USA trguje u USD?
i samo 15 eur za 5000 eur?
Ja imam dva računa , jedan za eure za frankfurtsku burzu i jedan dolarski za američku burzu pa ako zaboravite naznačiti valutu dolar kad kupujete na američkoj burzi , prođe vam kupnja i u eurima samo vam je takva transakcija onda skuplja pa zato je potreban oprez .
Ajmo probat ovako.
Ako HT ima prihvatljive ponude sa 31.7.2020 onda oni vode proces prodaje do najkasnije 10.7.2021. U slucaju da nema prihvatljivih ponuda do 31.7.2020. onda ce proces dalje voditi investicijska banka (proces prodaje), ako se proces prodaje ne realizira do 10.7.2021. HT gubi upravljacka prava nad OPTIMOM i prepusta ih ZABI ili trecoj strani koja nije povezana sa HT-om. Tako da rok 31.7.2020 ne znaci kraj prodaje nego tek pocetak ili neka sredina.
To je to, bravo !
Treba se držati pravca , a od previše analiziranja čovjek može zalutati i ući u slijepu ulicu.
Kolega shanainan sad je ulogu investicijske banke podijelio na dva dijela: od 31.7.2020. do 10.7.2021. banka vodi proces prodaje , a nakon 10.7.2021. na banku prelaze upravljačka prava nad opte , samo niste napisali što onda dalje sa opte i do kada to sve mora završiti.
Kolega Jubito , vaše tumačenje smatram previše ekstenzivnim jer rok od 6 mjeseci koji je dobio HT je upravo određeni vremenski okvir u kojem je HT u obvezi početi i završiti prodaju i to je vrlo pošten i fer rok za obaviti sve radnje oko prodaje , a sve ostalo bi bilo izigravanje odluka Aztn -a.
Pa upravo u tom grmu leži zec.
Ako HT ima ponude i vodi postupak prodaje, u rješenju AZTN nema roka do kojeg HT mora završiti prodaju, nego je zadan rok u kojem mora prepustiti proces prodaje investicijskoj banci u slučaju da ponuda nema ili nisu prihvatljive.
U svakom slučaju, treba se naoružati sa puno strpljenja i nadati se da će se HT (+ZABA) i kupac dogovoriti na obostrano zadovoljstvo, a time i na zadovoljstvo nas malih dioničara.
Ako se dogovore prije toga - nitko sretniji od mene.
Kolega Jubito , HT mora do 31.7. 2020. dovršiti postupak po raspisanom natječaju na jedan od ova dva načina : odabirom kupca ili odlukom da nije izabran kupac jer ponuda / ponude nisu prihvatljive.
U prvom slučaju situacija je jasna , u drugom slučaju prelazi se na drugi scenarij , ugovor između HT-a i Zabe se raskida , odabire se banka na koju prelaze upravljačka prava bla ,bla ,bla sve to već znamo.
Međutim , postupak prodaje po raspisanom natječaju HT-a je završen.
Optimom će upravljati banka i ona će onda raspisati i voditi slijedeći natječaj jer sadašnji natječaj kojeg je raspisao HT ne može opstati u ovakvom novom statusu HT-a i proces ne može dalje već se prekida odnosno završava i prelazi u slijedeću fazu.
je.. ok je ako je minimalni nalog koliko? 10 000 kn u EUR protuvrijednosti?
ali ako zelim sa manjim iznosima.. recimo za 1000 kn ? a provizija 100kn... mislim da racunica ne drzi vodu ili sam pobrkao loncice ?
Sorry , ali s 1 000 kuna se ne ide u Ameriku.
Nalozi po 5 000 eura za 15 eura su vam najisplatljiviji na ZB trader Globalu i trgovanje je sigurno , rade s danskom Saxo bank
moze li mi netko reci koji "servis" preporucuje za trgovanje americkim dionicama, a da sam ja vlasnik dionice kao kod PBZ Brokera npr.?
i naravno da je provizijakorektna najbolej bez provizije kao kod Revoluta.
Jeste vi kolega čuli kad onu staru narodnu izreku da "ne možete imati novce i ovce" ili ono "nema džabe ni u stare babe" pa onda nema ni besplatnog trgovanja 😆
ZB trader Global je meni sasvim OK.
Display MoreBit će to sve OK.
HT očito gušta u opimi i neće je dati prije zadnjeg dana roka iz odluke a to je 31.7.2020. Što je uskoro.
Na žalost, to je tumačenje pogrešno.
I ja sam bio u zabludi što se toga datuma tiče jer sam čitao ono što želim pročitati, a ne ono što zaista piše.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzben…07_75_1879.html
Dakle stvar je sljedeća:
Prema rješenju AZTN, HT je u obvezi angažirati investicijsku banku protekom roka od 6 mjeseci od dana početka prodaje, odnosno do 31.07./03.08.2020., samo u slučaju da nema interesa, tj. nema ponuda za kupnju Optime ili ponude ne budu prihvatljive,
To znači da HT nije u obvezi angažirati investicijsku banku protekom roka od 6 mjeseci ukoliko je postupak prodaje u tijeku i u rješenju stvarno nema roka do kojeg bi postupak prodaje trebalo okončati. Teoretski, postupak prodaje može trajati sve do 10. srpnja 2021. kada prestaje upravljanje HT-a nad Optimom.
HT teoretski može 31.07. ili 01.08.2020. god. (protekom roka od 6 mjeseci od početka prodaje) obavijestiti javnost da nije zaprimio niti jednu ponudu ili da ponude nisu bile prihvatljive, a to bi bilo veliko sranje.
Bilo bi najbolje da HT ne objavi ništa 31.07./03.08.2020. jer bi to onda nedvojbeno značilo da je postupak prodaje stvarno u tijeku.
PS
Imam dionice OPTE i ovo nije nagovor na ništa, već samo pogled na stanje stvari
Kolega Jubito , vaše tumačenje smatram previše ekstenzivnim jer rok od 6 mjeseci koji je dobio HT je upravo određeni vremenski okvir u kojem je HT u obvezi početi i završiti prodaju i to je vrlo pošten i fer rok za obaviti sve radnje oko prodaje , a sve ostalo bi bilo izigravanje odluka Aztn -a.
Da HT tek 31.7./3.8. 2020. izađe s obavijesti da nije na natječaj koji je završen 18.3. stigla ni jedna ponuda može se desiti samo hipotetski ili teoretski , a u stvarnosti to bi bila prvoklasna zahebancija , pa ipak se radi o međunarodnom natječaju.