1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Chai

Posts by Chai

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Chai
    • April 25, 2024 at 9:59 AM
    Quote from miljenka5

Mislim da tko god kupuje po ovim cijenama će ostati kratkih rukava. Priča se da će samo još ova godina imati ekstra profit i onda lagano trežnjenje, marže idu na normale. A ima ohohoooo dioničara koji bi htjeli izaći na ovim cijenama. Tako da dobronamjerno savjetujem veliki oprez

U prvig 10 min trgovanja je "na ovim cijenama" protrgovano preko 250.000 €. Čestitam svima od ohohooo dioničara kojima je ovo premali iznos za prodaju dionica.

• IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

• Chai
    • February 28, 2024 at 7:09 AM
    Quote from Iwop

Lijepo je čovjek zaradio, svaka čast.

Jedino mislim da se na ovoj dionici mogla predložiti i dosta veća dividenda s obzirom na dobit od preko 76 eura po dionici u 2023. godini. Jeli zna netko zašto nije preložena viša dividenda?

Moje viđenje je da kako raste imovina banke (a raste poprilično zadnjih godina), mora rasti i kapital banke da se njihov omjer (adekvatnost kapitala) zadrži u približno istom omjeru. Znači umjesto veće dividende i kratkoročne koristi ide se na dugoročniju korist jer ima prostora za rast. Zato i imate veći DY na Zabi u odnosu na Ikbu i Hpb.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Chai
    • February 26, 2024 at 11:37 AM

Malo šale, iako nije jako daleko od istine.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Chai
    • February 24, 2024 at 11:13 AM

Osobno nisam bio prisutan na burzi oko 2007. godine, no napravio sam manju analizu na temelju dostupnih podataka:

1. Na grafu je prikazana dinamika rasta CROBEX-a od 2.1.2006. do 31.12.2007. (plavo) i od 2.1.2023. do sad (crveno). Zašto baš od 2.1.2006. i 2.1.2023.? Početna vrijednost CROBEX-a za ta razdoblja bila je gotovo identična (1997.27 za 2.1.2006. i 1998.77 za 2.1.2023.)

2. Što se konkretno KODT tiče, dana 21.03.2007. je izašlo izvješće za cijelu 2006. godinu. Datumi objave izvješća se razlikuju od ovogodišnjeg, no ispod su podaci koji se odnose na dan nakon objave Q4, odnosno godišnjeg izvješća (za 2023. je nerevidirano ali eto):

22.03.2007. (CROBEX: 4008.53)

Cijena dionice: 2299 kn, BVPS: 676.48 kn (P/B: 3.40), rast prihoda YoY: 59.9%, EPS: 126.75 kn (P/E: 18.1), rast EPS YoY: 91.7%

23.02.2024. (CROBEX: 2801.96)

Cijena dionice: 1240 €, BVPS: 293.30 € (P/B: 4.23), rast prihoda YoY: 36.6%, EPS: 113.29 € (P/E: 10.9), rast EPS YoY: 252.5%

Podataka je dosta, a ja ću svoju interpretaciju ostaviti za sebe. U svakom slučaju, mislim da su informacije zanimljive ^^

Files

CROBEX usporedba.JPG 39.63 kB – 0 Downloads

• Chai
    • January 17, 2024 at 10:51 AM
    Quote from ValueInvestor

Pitanje, jel koristi netko PBZ Investor? Ne mogu uplatiti novac na brokerski račun preko aplikacije, jel ima tko sličan problem?

https://www.pbz.hr/document/documents/PBZ/PBZ-Investor/PBZ-Investor---korisnicka-uputa_novi-layout-.pdf

Pogledajte upute na stranici 21. Zvao sam ih prije nekoliko mjeseci i bili su svjesni tog problema, ali očito ih nije pretjerano briga jer dosad to nije riješeno.

• Porez na kapitalnu dobit

• Chai
    • January 4, 2024 at 10:28 AM

Za 2023. godinu 10% + prirez, informacija iz porezne.

• IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

• Chai
    • November 30, 2023 at 7:56 PM

Iako je Q4 za IKBA u proteklih deset godina u prosjeku najlošiji kvartal glede neto dobiti, Q4 u 2022 je s gubitkom od -1,009 tisuća eura nalošiji otkad imam podatke (od 2011.).
    Ako samo pretpostavimo da Q4 2023 neće biti tako loš (što je sasvim razumna pretpostavka), moglo bi doći do nagle promjene u P/E.
    Na primjer, ako se za Q4 2023 po neto dobiti recimo ponovi drugi najlošiji Q4 od 2011 (-287 tisuća eura u Q4 2013), P/E na cijenu od 360€ bi iznosio 6.07.
    Ako bi Q4 2023 po neto dobiti bio prosječan Q4 od 2011. do 2022. sa 180 tisuća eura, P/E bi bio 5.76.
    U slučaju iznadprosječnog Q4 2023, P/E bi bio među najnižima (čak i najniži kad se gleda medijan kvartala) od 2011. godine.

Naravno, kamatne stope će biti tko zna kakve tko zna koliko dugo, kao i preslagivanja većih dioničara, no kapital i imovina stabilno rastu u zadnjih 5+ godina.
    Relativno gledajući, u dosta segmenata je IKBA i trenutno podcjenjenija u odnosu na ostale banke na ZSE.
    Osobno mislim da je velika vjerojatnost da situacija bude povoljna, ali jedino je sigurno da ništa nije sigurno :)

Imam IKBA.

• Chai
    • October 26, 2023 at 7:05 PM

U Wall Street Journalu kažu kako je YTD return S&P500 (do 23.10.2023.) nešto malo manje od 11%, a ako se izuzmu top 7 dionica, povrat iznosi 0.6%!

Pa evo, mene je zanimalo kakva je situacija kod nas, s obzirom da je YTD prinos za CROBEX10tr velikih 25.0%. Kaže kolega Junius neke dionice je medo već dobrano zahvatio (posebno izvan CROBEX10) i nekako se slažem s njim, ali sam se odlučio poigrati s brojevima. U analizi je korišten proxy za CROBEX10tr iz 7CRO mjesečnih izvještaja, a za svaki mjesec su zadnje cijene dionica preuzete s investing.com (za SPAN je išlo manualno preko ZSE), tako da sami izračun nije skroz precizan, ali gotovo da je.

Uglavnom, od tog prinosa 25%, PODR i KOEI su zaslužni za čak 68.5% (preko 2/3) prinosa, odnosno 16.2% od tih 25%. Znači ako izuzemo znate-već-koga na PODR i efektivno KODT, koji je najveći driver za KOEI po mom mišljenju, imamo tek nešto blago iznadprosječni povrat (s dividendama).

Čini mi se da nismo mi daleko od Amera u tom pogledu ^^

Files

Capture.JPG 281.47 kB – 0 Downloads
  • Dionice banaka i perspektive

• Chai
    • October 20, 2023 at 4:32 PM
    Quote from st-brajo

Chai

je li ovo umanjenje samo onog dijela portfolio-a koji je mark to market ili i onoga koji se drži do dospijeća?

Koji se drži do dospijeća (Umanjenje vrijednosti ili ( – ) ukidanje umanjenja vrijednosti po financijskoj imovini koja se ne mjeri po fer vrijednosti kroz dobit ili gubitak).

• Dionice banaka i perspektive

• Chai
    • October 20, 2023 at 3:29 PM
    Quote from Bull_over_Bear
    Quote from zlocesti

Fuckic, i banke idu u stecaj ??

Nidam se ni okrenula, postala sam dugorocni :)

Jel razumije itko zašto se prodaju banke? Posebice banke kao IKBA koja nije skoro pa ništa rasla od vijesti oko brutalnih zarada po kamati? I to još prije izvješća koje će sigurno biti vrh. Jednostavno mi nije jasno :/:/

Postavili ste zanimljivo pitanje na koje ja nažalost nemam odgovor, ali pridružit ću se raspravi s nekim specifičnostima vezanim uz IKBA-u.

1) Netipično u odnosu na ostale banke (ZABA, HPB, KBZ), IKBA je u H1 2023 jedina od navedenih zabilježila umanjenje vrijednosti kredita (AOP 023 u računu dobiti i gubitka). Posebno to ima značajan utjecaj na neto dobit ako se promatraju Q2 u 2023 i 2022, jer je ove godine zabilježeno umanjenje, a 2022. relativno visoko ukidanje umanjenja vrijednosti. To praktično znači sljedeće:

Neto dobit za Q2 2023 je 9.33% manja od neto dobiti Q2 2022. Međutim, ako izuzmemo navedeno ukidanje vrijednosti (što uključuje primarno kamatnu dobit i dobit od naknada i provizija umanjeno za administrativne rashode), ispada da je ta "korigirana" dobit u Q2 2023 veća za 142.67% u odnosu na Q2 2022!

Pretpostavljam da su najizgledniji scenariji za to ili kvarenje kvalitete izdanih kredita ili neke računovodstvene specifičnosti, jer je u Q2 2022 bilo zabilježeno značajno ukidanje umanjenja, a u Q4 2022 onda još veće umanjenje vrijednosti.

2) Ono što je evidentno zadnjih dana, a to su promjene u vlasničkoj strukturi. Mislim da tu možemo samo spekulirati, osim onih koji imaju inside info. Možda jedna mala dobra vijest za dioničare IKBA je kad sam kupovao na 1800 ili 1880 kn (ne sjećam se), bio je veliki nalog (100+ komada) na prodaji i izgledalo je da cijena neće baš gore, a evo nas skoro dvije godine nakon tu gdje jesmo.

Files

Capture.JPG 70.47 kB – 0 Downloads
  • Ulaganje u zlato

• Chai
    • October 19, 2023 at 8:21 AM
    Quote from Orhideja74

Pozdrav,

gledam malo ovo zlato pa ovo je poraslo preko 70% u poslednjih 5 godina i bez svakog rizika. Sad ako tako nastavi to je puno bolje od iznanjimanje nekretnine, depozita, obveznica pa čak od nekih indeksa. Dali se sad još izplati ulagad u zlato ili je sad več na nekom vrhu? Kakve su prognoze za zlato?

Ako budete zainteresirani za fizičku kupnju zlata, savjetujem da uzmete u obzir trgovačke marže, odnosno razliku između kupovne i prodajne cijene. Čisto za usporedbu s dionicama, gdje su brokerske naknade ukupno max 1% (ukupno za kupnju i prodaju), za zlato to zna biti i po 12+%.

Trgovci zlatom vole naglašavati relativno recentan prinos zlata, pa savjetujem da pogledate kako se cijena zlata kretala od cca 1980. do danas (npr. na investing.com). Rade odličan marketing, ali naglašavaju samo "dobar" period za ulaganje u zlato.

Također, moje osobno mišljenje je da je to vrlo spekulativno tržište i da bi period ulaganja trebao biti znatno dulji nego što je to slučaj za dionice ako si želite povećati šanse za zaradu. Koliko mogu pročitati, ljudi koji ulažu u zlato većinom to rade kao hedge.

• Chai
    • October 4, 2023 at 6:22 PM
    Quote from accountant
    Quote from Chai

Po uzoru na CNN Fear & Greed Index (https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed), izradio sam jednostavnu verziju za CROBEX uzevši u obzir samo jedan od sedam izvornih kriterija (CROBEX u odnosu na svoj 125-day moving average). Koristio sam podatke za zse.hr (za CROBEX dostupno od 01.01.2010.) i kvantificirao Fear & Greed Index na način da sam izračunao najveću (380.96 na dan 27.01.2011.) i najmanju razliku između CROBEX-a i 125-day MA (-579.50 na dan 23.03.2020.) i sve vrijednosti standardizirao min-max metodom u odnosu na te vrijednosti.

Svjestan sam da je ovo "odokativan" izračun jer se koristi samo jedan indikator i vrijednosti idu od 2010., ali mislim da je zanimljivo.

Inače, ovaj CROBEX Fear & Greed Index je na dan 03.10.2023. 68.1% (što bi po CNN-ovoj klasifikaciji bio Greed), a prosjek svih izračunatih vrijednosti na slici je 61.0%.

ovo je za svaku pohvalu... ali što bi to značilo? da je Crobi u odnosu na US tržište inverzan? tam je trenutno skoro pa max fear

ajde da ih u nečemu šišamo :D

ako dobro shvaćam uzeo si samo odstupanje tekuće vrijednosti indexa u odnosu na 125 MA? onda je sivo osjenčano samo zrcalni prikaz te dvije linije

hoću reći, čemu sjenčanje kad imaš dvije linije koje same po sebi govore sve to?

Display More

Da, sivo se temelji na razlici CROBEX-a i 125-day MA, transformirano da odgovara rasponu 0-100%.

Definitivno se isti zaključci mogu izvesti i na promatranju te razlike, ali mislim da je ovako prikaz puno lakši.

• Chai
    • October 4, 2023 at 4:53 PM

Po uzoru na CNN Fear & Greed Index (https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed), izradio sam jednostavnu verziju za CROBEX uzevši u obzir samo jedan od sedam izvornih kriterija (CROBEX u odnosu na svoj 125-day moving average). Koristio sam podatke za zse.hr (za CROBEX dostupno od 01.01.2010.) i kvantificirao Fear & Greed Index na način da sam izračunao najveću (380.96 na dan 27.01.2011.) i najmanju razliku između CROBEX-a i 125-day MA (-579.50 na dan 23.03.2020.) i sve vrijednosti standardizirao min-max metodom u odnosu na te vrijednosti.

Svjestan sam da je ovo "odokativan" izračun jer se koristi samo jedan indikator i vrijednosti idu od 2010., ali mislim da je zanimljivo.

Inače, ovaj CROBEX Fear & Greed Index je na dan 03.10.2023. 68.1% (što bi po CNN-ovoj klasifikaciji bio Greed), a prosjek svih izračunatih vrijednosti na slici je 61.0%.

Files

Capture.JPG 84.59 kB – 0 Downloads
  • KTJV (Kutjevo d.d.)

• Chai
    • September 26, 2023 at 10:36 AM
    Quote from mjanko
    Quote from Chai

Ne impliciram ni izbliza da bi moglo doći do takvog scenarija u stvarnosti, no barem ja osobno doživljavam izračun likvidacijske vrijednosti kao najnepovoljniju moguću opciju valuacije. Prema tome, ovo bi bio kao neki "safety net" i vrijednost ispod koje cijena dionice ne bi trebala ići značajno, pod uvjetom da parametri izračuna imaju smisla.

Kolega, a gdje su Vam onih 1.380.000 dionica serije B koje nisu uvrštene na burzi? Koliko je meni poznato, te dionice imaju sva prava kao i dionice serije A kojima se trguje. Tako da mislim da Vam izračun u startu ne vrijedi jer je nazivnik pogrešan ...

U pravu ste, napravio sam pogrešku. Isprike na dezinformaciji.

• KTJV (Kutjevo d.d.)

• Chai
    • September 25, 2023 at 11:25 AM
    Quote from Invest
    Quote from Chai

S obzirom da je cijena dionice KTJV u zadnjih 6 mjeseci pala nešto malo iznad 20%, izradio sam izračun likvidacijske vrijednosti.

Pritom sam se vodio smjernicama iz https://www.sciencedirect.com/science/articl…128197820000083, i izračun se temelji na "odokativnim" procjenama.

Međutim, smatram da izračun ima smisla i ako je to otprilike izračunato ispravno, KTJV se trenutno trži negdje oko svoje likvidacijske vrijednosti.

Disclaimer: Nemam KTJV i ne namjeravam ga kupovati u skorije vrijeme u trenutnim uvjetima.

uh...likvidacijska vrijednost...kada dođe do likvidacije teško je očekivati nekakvu vrijednost. vjerujte mi..

ali da se vratimo na temu KTJV koji nema nikakve veze s likvidacijom, smatram da je cijena dionice debelo podcijenjenja.

Display More

Ne impliciram ni izbliza da bi moglo doći do takvog scenarija u stvarnosti, no barem ja osobno doživljavam izračun likvidacijske vrijednosti kao najnepovoljniju moguću opciju valuacije. Prema tome, ovo bi bio kao neki "safety net" i vrijednost ispod koje cijena dionice ne bi trebala ići značajno, pod uvjetom da parametri izračuna imaju smisla.

• Hedge fondovi

• Chai
    • September 24, 2023 at 3:51 PM
    Quote from etoimene

Nisam stigao analizirat.
    Zapeli su mi za oko ovi s najvišim prinosima. :)

Neki Skandinavci i neki Švicarci . Ruse sam preskočio. :)

Na žalost, ft me sad traži pretplatu pa više ne vidim članak dok to ne riješim. Nije pomogao ni drugi browser. Mislim da gledaju po IP adresi.
    Spremite si stranicu lokalno! :)

Display More

Predlažem da pokušate s archive.ph

• KTJV (Kutjevo d.d.)

• Chai
    • September 23, 2023 at 7:04 PM

S obzirom da je cijena dionice KTJV u zadnjih 6 mjeseci pala nešto malo iznad 20%, izradio sam izračun likvidacijske vrijednosti.

Pritom sam se vodio smjernicama iz https://www.sciencedirect.com/science/articl…128197820000083, i izračun se temelji na "odokativnim" procjenama.

Međutim, smatram da izračun ima smisla i ako je to otprilike izračunato ispravno, KTJV se trenutno trži negdje oko svoje likvidacijske vrijednosti.

Disclaimer: Nemam KTJV i ne namjeravam ga kupovati u skorije vrijeme u trenutnim uvjetima.

Files

Capture.JPG 89.34 kB – 0 Downloads
  • Best buy

• Chai
    • September 18, 2023 at 9:27 AM

Nastavno na jučerašnji post, izradio sam jednostavan IRR izračun za navedene banke, koristeći TTM neto dobit s investiramo.com i cijene dionica na današnji dan. Korišten je perpetual growth rate, pa izračun sam po sebi nije nešto specijalno, ali mislim da se mogu izvući neki zanimljivi zaključci.

Na primjer, ako se bilo koja od ove četiri dionice kupi po trenutnim cijenama i neto dobit po dionici iz godine u godinu konstantno pada 3%, ostvareni (dugoročni prosječni) prinos je još uvijek veći od trenutne narodne obveznice.

Files

Capture.PNG 8.56 kB – 0 Downloads
  • Best buy

• Chai
    • September 17, 2023 at 8:30 PM

Sastavio sam nekoliko bitnijih parametara za ZABA, HPB, IKBA i KBZ od 2017. do 2022., pa evo ako nekome može koristiti.

ROA i NIM su izračunati kao neto dobit, odnosno neto kamatni prihod kroz srednja vrijednost aktive iz trenutne i prošle godine. Iz tog razloga se te vrijednosti mogu razlikovati od onih eksplicitno istaknutih u godišnjim izvješćima, no ovako su računati na ujednačen način (neki ističu ROA računat s operativnom dobiti). Nedostaju informacije za TTM, no ionako u kvartalnim izvješćima nema podataka za neke od parametara.

Files

Capture.JPG 162.41 kB – 0 Downloads

• Chai
    • September 15, 2023 at 9:59 AM

Mislio sam da nema većih drukera od udruge bagholdera ERNT s drugog foruma, ali ovo s KODT ovdje je možda i njih nadjačalo.

Čast izuzecima koji svoje mišljenje potkrepljuju činjenicama, i to dosta kvalitetno (kolega Parica prije svih), ali naravno da će svaka kompanija govoriti hvalospjevima sama o sebi i ovakvi izvori po mojem mišljenju nemaju pretjerane koristi za investitore.

Inače, čitao sam povijest diskusije o KODT na drugom forumu (cca. od 2007.) i malo me sadašnje objave podsjećaju na objave od prije 15-tak godina koje sam pročitao.

Iako, sudeći prema trenutnim financijskim pokazateljima KODT nemam namjeru ukazivati na sličnost s tadašnjim razdobljem, s izuzetkom (pretjeranog) entuzijazma.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt