1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Roman

Posts by Roman

• DRY BULK

• Roman
    • November 29, 2021 at 8:45 AM
    Quote from mitkko
    Quote from brajakica

Tu su na osnovnoj matematici pali oni koji su ovdje dizali paniku pardon sirili "oprez" da kina moze proizvesti ugljena 12 mil mjesecno i da se nece dogodito ono sto se dogada.

A bilo je i onih koji su pisali suprotno ;) 8)

"Ugljen je najbolje sto se dry bulku desava a ne nesto cime treba izazivati "oprez"(paniku)

Promjenu tog trenda cemo jos dosta cekati.

Mozemo za koji mjesec ili vise analizirati tko je bio bolji prognosticar.😁

Trenutno su poplave, prije su bile nesrece u rudnicima, pa ce biti nesto novo.

Kina nemoze sa zalihama koje ima vjecito povecacati proizvodnju ni kada to CCP naredi. "RE: DRY BULK bez cenzure

Display More

Evo Kine na 12,05m tona dnevne proizvodnja ugljena, cak su i prebacili normu koju su si zacrtali, i stalno ju povecavaju.

So far, Beijing's cajoling has worked, with daily coal output scaling a record high of 12.05 million tonnes on Nov. 10, the country's state planner said.

"It truly shows the power of Chinese authorities over the domestic coal market and the economy in general."

China's coal output is on track to hit a new all-time record in October if the latest output pace is maintained.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

https://www.reuters.com/business/energ…oms-2021-11-12/

Display More

Možda su srusili privremeno cijenu, al nisu ubili potražnju. A takva situacija je uvijek u duljem roku pogubna unatoč želji za kontrolom i utjecajem na cijene. A to piše i u drugom dijelu članka kao misljenje analitičara:

Rystad Energy analysts expect prices to continue to retreat in the short to medium term but warned "the thermal coal market is still currently very tight so any supply disruptions or extreme winter weather events could easily send prices shooting back up again."

"We expect price volatility to be high," they added.

What is clearer is Beijing's commitment to steering the market, said Yu Aiqun, a researcher at U.S.-based Global Energy Monitor think tank.

"The government can put its hand in the market as deep as it wants," she said.

…. a ja bih u nastavku posljednje rečenice dodao, sve dok ne zakrvavi ruke od boli i vrućine. Vrč ide na izvor dok se ne razbije.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Roman
    • November 28, 2021 at 9:44 PM

Meni se čini da presuda protiv banke nema sve kriterije pravomoćnosti. Poslovna banka ima otvoren račun kod središnje banke. Da je presuda pravomoćna i izvršna HNB bi dopustio naplatu s tog računa odnosno naložio bi banci isplatu ili bi je ovršio sukladno izrijeku presude.

Zato se tužitelj pokušava naplatiti sa druge imovine banke stavljanjem plombe na nekretnine i udjele, što je zapravo samo oblik pritiska da ga se isplati. Očito ne uspjeva u tome i time zapravo postaje gubitnik u cijelom slučaju. Nije nemoguće da je cijeli slučaj insceniran od ljudi iznutra i izvana ne bi li se ovršila banka i kasnije podijelio plijen. Međutim, vremenom se situacija u banci i oko nje promijenila i tužitelj je shvatio da od isplate neće biti ništa. Zato medijski istupa i radi pritisak. Pitanje je da li je to dobar ili poguban pristup.

• DRY BULK

• Roman
    • November 28, 2021 at 11:40 AM

Rekao sam ono sto se iz analize i grafova vidi. Cijena relativno slabo korelira sa rezultatima zbog događaja koji utječu na cijenu, a nemaju čvrstu korelaciju sa rezultatima.

Nemojte se ljutiti al ja radim analize za sebe i ne objavljujem ih javno. Mišljenja iznosim javno. Vaše je želja da objavljujete svoje analize javno, al onda budite spremni i na javne komentare pa i kritike.

• DRY BULK

• Roman
    • November 28, 2021 at 11:02 AM
    Quote from mitkko

Evo ipak i taj modificirani graf.

Vidi kako to izgleda kada iz FI jednostavno maknem stavku "ostali prihodi" i revalorizacijska usklađenja. Ispada da u zadnjih 10 godina je samo 5 kvartala bilo uvjerljivo pozitivno (1H/2011 i onda tek ova godina). Ovdje naravno radim grubu grešku jer bih iz FI trebao isčistiti i rashode koji se odnose na te ostale prihode, a to mi je praktički nemoguće, ali ajde, i ovo daje dovoljno jasnu sliku koliko su brodari bili "ubijeni" zadnjih 10 godina.

Ti redovni ostali prihodi su relativno mali ako gledamo koliki su prihodi od brodova, pa je za očekivati da su takvi i ostali rashodi. Najveći dio tih izvanrednih ostalih prihoda je činila prodaja imovine. Hoću reći da sam svjestan da ovaj graf nije točan, rekli bi - "for educational purposes only". Ideja je bila nešto drugo.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Potpuno očekivano vaša analiza nije urodila nikakvim suvislim rezultatom. Pogrešne premise nisu rezultirale ispravnom konkluzijom što je bilo i za očekivati obzirom da postoji tek teoretska vjerojatnost da se to dogodi.

Ulazne varijable treba mnogo pažljivije dizajnirati za precizniji rezultat. A čak ni tada model neće dati pouzdanijih rezultata. Sjetimo se samo napada na kontrolni paket od strane jednog dionicara koji u stvarnosti nisu imali mnogo veze sa poslovanjem firme i njezinim rezultatima.

• DRY BULK

• Roman
    • November 27, 2021 at 9:27 PM
    Quote from mitkko
    Quote from StatusQuo

Ja iman podatke od 2003 ali ne mogu garantirat da mozda nema koja greska iako ne bit trebala bit.

Na ZSE imaju objavljene FI-e samo od 2010. Sve sam ih preuzeo i napravio graf, ali kako je u tom periodu firma više zbrajala gubitke nego nešto zarađivala, P/E graf ne pokazuje neke zanimljive trendove i korelacije.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kakvo je bilo stanje u vrijeme zadnjeg ciklusa od 2003 do 2008. Kolega StatusQuo, kako bih mogao doći do tih starijih podataka o EPS? Povijest cijene dionice imam.

Evo ga i graf. Ovo je trailing P/E - dakle, cijena dionice na zadnji dan svakog kvartala je podijeljena sa EPS od zadnja 4 kvartala.

Ne znam sto bi P/E Graf trebao pokazati? Ako se ima na umu da su brodarske firme mijenjale računovodstveni princip iskazivanja amortizacije i da su radile u vise navrata revalorizaciju imovine koja je značajno utjecala na neto rezultat. Da ne spominjem razlike u načinu evidentiranja prihoda od prodaje imovine (kroz ostale prihode i sl.) i da je prodano dosta non-core imovine koja nije brodarskog porijekla.

Bolje bi bilo napraviti Ebitda ili Ebit graf (ili graf bruto dobiti = poslovni prihodi - poslovni rashodi) iz njega bi se mogao vidjeti stvarni operativni rezultat poslovanja (od vozarina), bez utjecaja ostalih varijabli koje je nemoguce pojednostavljeno obuhvatiti i uspoređivati samo kroz neto dobit.

• DRY BULK

• Roman
    • November 26, 2021 at 11:27 AM

Za diskonte i premije ćemo tek vidjeti. Vi imate svoj pristup i to je u redu, al ne znači da ako netko tko ima drugačiji pristup da to nije u redu. Istina je da u odnosu na volatilnost i trendove, na brodarima treba uzimati profit i njima aktivnije trgovati. Al nemojte misliti da su svi baš kupovali na nedavnom vrhu, špekulanti su odavno utekli, neki se već i vratili. Oni koji su davno ušli, vjerojatno još uvijek drže dionice i tvrditi za takve da griješe u dugoročnoj procjeni temeljem kratkoročnih ili srednjročnih oscilacija i kretanja cijene... za to trebati imati konkretne argumente.

Ne bih išao osobno na pojedince, to je poanta. a rasprava o neizvjesnoj budućnosti i trenutnoj točki na dugoročnom grafu nečega, uvijek je dobrodošla.

• DRY BULK

• Roman
    • November 26, 2021 at 11:08 AM
    Quote from mitkko
    Quote from Roman

Ne znam čemu ovo osobno pripetavanje i turanje glave u tuđe busije. Trudite se dokazati bez konkretnih podataka i argumenata temeljem nekog ili nekih članaka. I još k tome napišete "da su ograničili isporuke industriji"? Pa dajte nam to pojasnite, do kada i kako će utjecati na industrijski output i koliko dugo si Kinezi to mogu priuštiti? Unaprijed hvala.

Jasno je da se u na domaćoj burzi u brodare ne može day to day ulagati nego treba imati neku razumnu dugoročniju strategiju oko toga. Pa predbacivanje da je netko na krivoj nozi zvuči kao pametovanje. Pogotovo ako te ujutro dočeka neka black swan vijest koja nema veze s takvom procjenom.

I da, pokazao je na jednom slučaju koliko ga ja pratim. Posljednjem. Ustvari za sada prvom i posljednjem. Čini li ga jedan slučaj dobrim ualagčem?

Meni se čini da si se ti tek nedavno uključio u ovu priču sa brodarima pa očekuješ da ti sada netko pojašnjava sve iz početka. Možda nađeš nekoga ovdje tko ima vremena i volje za to, ali ja nažalost nemam. Imaš cijeli niz članaka i ovdje postanih koji govore o redukcijama struje industriji, o posljedičnom padu proizvodnje čelika, cementa i ostaloga, zbog toga im je uostalom i BDP pao, pa i kolegica brajakica je o tome svakodnevno trubila, ne treba valjda to dodatno pojašnjavati. Za to reći da je black swan može samo netko tko uopće ne prati dnevna zbivanja ili ih prati bez stvarnog razumijevanja.

Kada kažem da je bilo dovoljno vremena za reagirati na nadolazeće vijesti i izaći iz brodara, pod time nikako ne mislim na dnevni trejd pa da je sada zbog toga ZSE nekakav ograničavajući faktor. Osim ako nisi u top10, odnosno imaš ogromnu količinu neke dionice pa objektivno niti nemaš mogućnost na par mjeseci izaći iz pozicije i kasnije opet ući, nitko mi ne može nikako opravdati čučanje u dionici u periodu kada ciklički evidentno dolazi pad. To je u mojoj glavi jednostavno nerazumno, pogotovo u situaciji kao danas gdje uz nepoznanice u samom brodarstvu dodatno mnoge druge opasnosti na general marketu vrebaju zbog kojih i očekivanja za brodare koja su trenutno pozitivna mogu brzo postati izrazito nepovoljna.

Joakima vjerujem da ne treba posebno komentirati, ja osobno njegov rad pratim zadnje 3 godine, čovjek je nekoliko godina zaredom službeno proglašen najboljim shipping analitičarem u svijetu. O čemu mi pričamo. Čovjek radi odlične i korisne analize, izdaje besplatan bilten sa hrpom korisnih podataka, zato mislim da ne bi smio o njemu suditi temeljem jednog ili dva trejda koje je objavio negdje na twitteru, a sa kojima se ti eventualno osobno ne slažeš.

Display More

Dajte molim vas. Čim vidim ovakav ton iodmah mi prisjedne dopisivanje.

Joakim je insajder, vi niste. To što vi njega pratite je vaša stvar, al zagovarati tu nekakvo sveto nebesko prooračnstvo od dotičnog je u najmanju ruku bezveze. Ovo što se sad događa je obična infleksija u dugoročnom trendu i zbog toga ne treba biti jako pametan jer sutra stvari mogu biti potpuno drugačije i u dugom roku vjerojatno hoće. To što vi zagovarate trejderski pristup jer čitate postove jednog insajdera koji će vas kad tad navući na tanak led je vaše osobno vjerovanje da ćete se u svakoj situacoiji uspjeti prilagoditi. To zna i Joakim koji na duže staze crta malo drugačiji outlook. Sve ostalo je stav, ja sam najpametniji na svijetu. Crtam šarene laže i skok u oblake, a onda otpirim sa teme i pokažem vam srednji prst.

Treba biti racionalan i ne trubiti previše uokolo jer kad tad vam se procjena obije o glavu. Konstruktivna rasprava je naravno potrebna sve dok ne skrene smjerom, jesam vam ja govorio.... niste me slušali i sl. Cijenit će vas po riječima, za djela ovdje, ionako možete pisati što vam padne napamet.

• DRY BULK

• Roman
    • November 26, 2021 at 10:38 AM
    Quote from mitkko
    Quote from brajakica

Tu su na osnovnoj matematici pali oni koji su ovdje dizali paniku pardon sirili "oprez" da kina moze proizvesti ugljena 12 mil mjesecno i da se nece dogodito ono sto se dogada.

A bilo je i onih koji su pisali suprotno ;) 8)

"Ugljen je najbolje sto se dry bulku desava a ne nesto cime treba izazivati "oprez"(paniku)

Promjenu tog trenda cemo jos dosta cekati.

Mozemo za koji mjesec ili vise analizirati tko je bio bolji prognosticar.😁

Trenutno su poplave, prije su bile nesrece u rudnicima, pa ce biti nesto novo.

Kina nemoze sa zalihama koje ima vjecito povecacati proizvodnju ni kada to CCP naredi. "RE: DRY BULK bez cenzure

Display More

Opet čitaš bez razumijevanja. Kina je evidentno snažno podigla vlastitu proizvodnju, osim naravno ako ne vjeruješ službenim statistikama. A onda ako ne vjeruješ statistikama, pitam se zašto uopće vjerovati bilo kojim statistikama. Nije fora citirati one podatke koje ti idu u prilog, a diskreditirati one koji ti ne odgovaraju. Reci mi šta je bilo pogrešno u tom mom postu koji citiraš, jer meni se čini da se dogodilo točno tako kako je taj članak najavljivao. Kina je povećala proizvodnju ugljena, cijena ugljena je drastično pala, a vozarine se posljedično prepolovile. Sve logično i očekivano bilo kome tko je sa razumijevanjem čitao te članke. Za tebe i takve koji čitaju i postaju samo one članke koji podržavaju tvoj narativ te to dočekalo na krivoj nozi.

A vezano za matematiku, ne znam zašto se uopće trudim išta ti objasniti. Tvoj rezon u ovom gore postu je da Kina laže oko podataka o količinama ugljena jer je potrošnja struje porasla zbog grijanja i jake zime pa je zato nemoguće da im se zalihe povećavaju, a istovremeno zanemaruješ činjenicu da su snažno povećali proizvodnju ugljena te ograničili isporuku struje industriji. Opet jednostrano gledanje, bez razumijevanja.

I eto, umjesto da iz ovoga nešto naučiš, ti i dalje po starom. Zato ćeš opet i sljedeću korekciju dočekati nespremna i ovdje nam pojašnjavati kako to sve nema veze jer si ti ovdje dugoročna ^^.

Sretno ti bilo :thumbup:

Display More

Ne znam čemu ovo osobno pripetavanje i turanje glave u tuđe busije. Trudite se dokazati bez konkretnih podataka i argumenata temeljem nekog ili nekih članaka. I još k tome napišete "da su ograničili isporuke industriji"? Pa dajte nam to pojasnite, do kada i kako će utjecati na industrijski output i koliko dugo si Kinezi to mogu priuštiti? Unaprijed hvala.

Jasno je da se u na domaćoj burzi u brodare ne može day to day ulagati nego treba imati neku razumnu dugoročniju strategiju oko toga. Pa predbacivanje da je netko na krivoj nozi zvuči kao pametovanje. Pogotovo ako te ujutro dočeka neka black swan vijest koja nema veze s takvom procjenom.

Quote from mitkko
    Quote from lebowski

Meni je isto Twitter apsolutno otkriće što se brzine informacija tiče.

A da budem ontopic, Joakim je jučer šortao GOGL, u danu kada je rastao 14%, pa je napisao da je bio intraday šort pa je nešto malo i zaradio. Joakime, Joakime, kao da si se u HDZ učlanio.

Više Joakim nije Bogisus. Pokvario se otkako je postao hedžer.

Dakle, Joakim je postao trejder :) I neka je, bravo za njega. Sada kada vodi fond primarni cilj je zaraditi novce. Pokazao je da dosta dobro zna predvidjeti trendove pa zasto onda ne profitirati i na rastu i na padu. To sto danas shorta ne znaci da nece sutra ici long, i obrnuto, A to naravno ne znaci da na vecem timeframe-u mozda nije i dalje bullish.

Samo mi ovdje se zenimo za dionicu. Samo kod nas je grijeh prodati dionicu i opet ju kupiti nize, kada vec nemamo mogucnost shortanja. Odmah si heretik ;)

I da, pokazao je na jednom slučaju koliko ga ja pratim. Posljednjem. Ustvari za sada prvom i posljednjem. Čini li ga jedan slučaj dobrim ualagčem?

• PVCM (Pevex)

• Roman
    • November 25, 2021 at 2:35 PM
    Quote from Aldricus

Opet neka manipulacija na hiti sa napuhanom cijenom.. Strava na što ljudi danas bacaju novce..

Stavite vaš komad, dva ili koliko već imate na istu cijenu pa ćemo vidjeti hoće li proći?

Ako je cijena napuhana, ovo vam je onda prilika za prodaju.

IMHO, to su sve dogovorene transakcije koje se ne trebaju niti mogu nužno aplicirati na ostale dioničare.

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Roman
    • November 24, 2021 at 1:21 PM
    Quote from KicanCRO
    Quote from Marin83

Indeks je trenutno toliki da svi brodovi TPNG zarađuju(ne puno, al zarađuju) 4 na SPOT +2 na ugovoru. Od osnutka TPNG prosjek BTCI je oko 600, sad uključi klikere i shvati da je to razina gdje firma sasvim fino funkcionira, jer da nije tako propali bi.

Napisao si gori da na 550 bodova plove u plusu, netocno. Razdoblje stabilnog indexa oko 650 donosi pokrivanje troskova. Plus bi radili brodovi zakljucani na duze ugovore, TPNG je konzervativna firma i kod jacih skokova indexa potpisuje sto vise moze dugorocno. Najcesce bi Q4 i Q1 povukli indexe preko 900 i tad bi se potpisivali dugorocni ugovori, otud vam da je prosjek od 600 dovoljan. Nije isto ovo novo normalno di nema nikakvog spikea. Ovaj Q4 je trebao biti puno bolji(750) jer su Q1 i Q4 najbolji za clean tankere. Da bi se desio preokret mora se vratiti avionski promet na stare razine i prestati sa lockdownima. Procitajte finalna izvjesca i rijeci presjednika.

Ugl ne nateze mi se jer smo sve ovo vec prosli na ovoj temi, i rute, i indexe, i koliki je trosak broda a kolike jos kamate itd itd, jedino sto se na kraju gleda je FI koje je najvazniji pokazatelj. Uzivaj 🍻🍻.

To su vam sve udžbenička promišljanja. U stvarnosti, u ovakvim situacijama stvari se ne odvijaju baš tako, "by the book".

Tu sad ima i nekih drugih čimbenika na koja bi Uprava i NO mogli dati odgovore na neka otvorena pitanja.

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Roman
    • November 24, 2021 at 10:18 AM
    Quote from Roki

Ne znam čemu ovaj pad cijene u zadnje vrijeme. Nadam se da je u pitanju samo normalna oscilacija cijene. Jel ima itko ikakav info?

Pad je zbog akvizije globalnog Ericssona u koju tržište previše ne vjeruje.

https://finance.yahoo.com/news/vonage-soars-ericsson-offers-6-065553000.html

ERIC Telefonaktiebolaget LM Ericsson (publ) Stock Quote

VG Vonage Holdings Corp. Stock Quote

• CORONA virus

• Roman
    • November 24, 2021 at 8:01 AM
    Quote from renchi

U UK od srpnja do danas umrlo oko 200 na 1 milion stanovnika. U UK nikakve mjere ne postoje od srpnja. Niti maske, niti razmak, niti potvrde, niti zabrane okupljanja. Nista. U UK je u srpnju zavrsilo cijepljenje odraslih, tada su ukinte mjere.

Pa zato što su na vrijeme i relativno brzo procijepljeni AstraZenecom. AstraZeneca ima jedno dobro svojstvo, potiče T-stanice na imunološki odgovor i relativno dugo pamti informaciju o kontaktu s virusom. To cjepivo je manje učinkovito od onih na bazi mRNA, ali ima tu jednu povoljnu karakteristiku da T-stanice koje se inače sporije aktiviraju, zaista i budu aktivirane, pa kad se ljudi i zaraze, imaju relativno blagu ili blažu sliku od onih koji nisu cijepljeni. Vjerojatno je dosta njih koji su se zarazili prehodalo bolest bez značajnijih nuspojava, vjerojatno zato UK ima manje umrlih na milijun stanovnika.

Kod nas se cijepljenje neopravdano oteže od strane pojedinaca koji vjeruju u gluposti i kojekakve smiješne teorije globalne zavjere i onda kako imunosni odgovor organizma vremenom slabi, tako se već cijepljeni mogu ponovno razboljeti. I onda se sve ponavlja u krug. Cijepljenje treba biti brzo i u što većem opsegu da bi bilo učinkovito za populaciju.

Za kraj, vjerojatno u UK (NHS) imaju i nešto bolji bolnički i općenito zdravstveni sustav, veći broj osoblja, specijalista intenzivista i obučenih sestara i općenito je stanovništvo prosječno gledano bolje obrazovano od lokalnog, bolje poštuje mjere, pa i bolje razumije rizike, kao i koristi od cijepljenja. Tome u prilog govori i recimo usporedba sa Slovenijom ili Austrijom koje također imaju mnogo manji broj umrlih na milijun stanovnika, a nisu baš najprocijepljenije nacije.

AstraZeneca CEO links Europe’s Covid surge to rejection of its vaccine
    Scientists sceptical about Pascal Soriot’s suggestion Oxford jab may give longer-lasting protection
    www.theguardian.com
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Roman
    • November 22, 2021 at 8:43 AM

Bojim se da su komentari o SPAN-u zabunom završili na temi Saponije.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Roman
    • November 22, 2021 at 8:31 AM
    Quote from BudFox
    Quote from Parica

Na cijelom TK ERNT je najblizi SPAN-u i jedini je s kojim se mogu raditi kakve takve usporedbe...ako imate bolju ideju molim napisite

Ocito je da su cijene dionica od obje fundamentalno priblizno jednako vrednovane...ma koliko to nekom smetalo

Meni je posebno nevjerojatno kako se podcjenjivacki odnosite sa 425 djelatnika SPAN-a koji operativno rade u IT sektoru (Prospekt)...a koji imaju jednaku prosjecnu placu kao i zaposlenik ERNT (poslovna.hr), prosjecne zivotne dobi od 34 godine (najpotentnije zivotno razdoblje) i oko prosjecno 3,5 godine radnog staza u SPAN-u (nevjerojatno obzorom da je IT sektor, ocito im je dobro!!!)...

Zar stvarno mislite da SPAN pruza jednostavne usluge i da lako moze zamijenit osoblje...

Pa najveca snaga SPAN-a je u mladom, privrzenom i brojnom osoblju...koje ce s ovim IPO-om bit jos ucinkovitije i privrzenije...odnosno osiguran je glavni resurs (osoblje) za daljni razvoj i sirenje poslovanja...

SPAN ima sve sto dionica treba imat...value i growth komponentu, potentan sektor, odlicnu vlasnicku strukturu, transparentno upravljanje, a zadnjih dana vidimo i zadovoljavajucu likvidnost (koja ce se povecat s dolaskom MM)...

P.s. i da, prihod nema nikakve veze sa uspjesnom provedbom IPO-a...to je potpuna besmislica

Display More

Krivo ste me shvatili, nemam ja nista protiv ekipe koja radi u Spanu i ne podcjenjujem njihov rad, cine mi se da su super ekipa iz Promo videa i da vole svoj posao, ali cinjenica je da SPAN u IT sektoru ima sintagmu za Microsoft software i licence koje prodaju sa minimalnim marzama, a vi mi recite par drugih proizvoda koje nude, ali da ne idete na njihovu stranicu i gledate marketinske materijale. Da smo u USA Span bi mozda imao cijenu kao usporedive firme tamo, ako znate koje su to, ali nismo u USA, vec u HR tako da joj je mozda ERNT najslicnija firma za laika, ali za nekog tko zapravo zna cime se te dvije firme bave, ne mogu biti razlicitije jedna od druge, osim da imaju neke tamo IT-ovce, za koje nitko ne zna sto u stvari rade, osim sto su cijeli dan pred laptopom i nesto tipkaju. Jednako tako ste ih mogli usporediti sa Koncarem, jer tamo rade neke kucanske aparate i imaju IT-evce koji razvijaju software za njih.

Display More

Dajte i vi malo pročitajte čime se sve bave i pogledjate 4 segmenta poslovanja:

1. Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje
    2. Infrastrukturne usluge, Cloud i Cyber Security
    3. Upravljanje servisima i tehnička podrška
    4. Razvoja softvera i poslovnih rješenja

Točno je da SPAN nije ERNT, ali u nas nitko nije ERNT. Naprosto jer ERNT je dio jedne veće cjeline i unutar te cjeline ima dodijeljene kompetencije za određene poslove i određena tržišta. Bez takve uklopljenosti, ERNT-a danas vjerojatno ne bi ni bilo jer je ionako originalna ideja Šveđana bila da ugase razvojni centar i time i lokalnu kompaniju (Ericsson je preuzeo Teslu da iskorači i ojača prisutnost na tržištu bivšeg Sovjetskog Saveza gdje je Tesla bila poznata po primjeni i implementaciji hardverskih i tehničkih rješenja). Tesla je nakon toga prešla s proizvodnje hardvera na razvoj softvera za hardver i i usluge koje Ericsson globalno nudi u sklopu svojih IT, poslovnih i telekom rješenja. K tome, Tesla je preuzeta kompanija, koja još uvijek dosta ovisna o poslovnim ciljevima i idejama matice za razliku od SPAN-a koji je u razvojnoj fazi kao samostalna kompanija koja možda jednog dana može biti i preuzeta. Ili se može također naći u ulozi preuzimatelja i konsolidatora određenih manjih ili strednjih kompanija (pretpostavljamo da nisu uzalud prikuplljali kapital u IPO). Zato ako već uspoređujete to što pojedina kompanija radi, usporedite i sagledajte širu sliku i tek na temelju toga budući potencijal za rast i razvoj, kao i za usporedno vrednovanje.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Roman
    • November 21, 2021 at 7:59 PM
    Quote from Manu
    Quote from jasko

SPAN EV/EBITDA 6.2 i to sa cijenom 221................

.

Zbog keša iz dokapa. Ebitda marža iz poslovanja samo 7.1%. Ne da mi se pretraživati jer me baš toliko ne zanima ali mislim da je to dosta niže od svih iz crobex10.

Pa sto to znaci?

Kompanija raste nezadrživo prihodima, posložiti će oni i marze. Jednom kad ih poslože cijena će biti vjerojatno daleko veća. Njihov posao funkcionira tako da morate (pri)dobiti usera dugoročno, a kad ga osvojite onda ugovarate nove poslove za koje možete ostvariti više marže.

Treba uzeti izvješće i pažljivo ga pročitati

• SPAN (SPAN d.d.)

• Roman
    • November 21, 2021 at 4:37 PM
    Quote from Parica
    Quote from Manu

EV/EBITDA 11.4 i to sa cijenom 175.

https://inter.capital/flash-news/spa…res-on-the-zse/

Ma dajte kolega...budite ozbiljni...to je EV/EBITDA prije godinu dana...na kraju 2020. i bez dokapa...nesto slicno kao da pricate o fundamentima ATPL iz 2020...

I sektor i kompanija i kapitalizacija su pogođeni za domacu burzu. Kada se tome doda dobra startna pozicija (sa stajališta izlaska na burzu), rast poslovanja i niska zaduženost (neto keš pozicija) dobiva se vrlo vrlo solidna (dugoročna) investicijska priča.

• PVCM (Pevex)

• Roman
    • November 18, 2021 at 9:59 AM

I Genera i HUPZ su bila društva uvrštena na uređeno tržište na koje se odnosio Zakon o preuzimanju dioničkih društava. I za njih je postojala obveza preuzimanja po kuporpodajnoj cijeni koju je dobio većinski dioničar.

Vezano na vlasničku situaciju u Pevexu, jasno je da tri osobe drže tročetvrtinsko vlasništvo nad društvom i imaju više od 75% glasova na skupštini. Međutim, čini se da te tri osobe nemaju suglasje oko upravljanja i imaju različite interese. Zapravo, dva dioničara čini se zajednički djeluju i imaju natpolovičnu većinu odnosno cca 2,4 puta više dionica od trećeg dioničara , a treći pokušava braniti svoj vlasnički udjel odnosno broj glasova koji mu omogućuje sprječavanje donošenja odluka za koje je potrebna 3/4 većina. Ne znam da sva trojica gaje posebne simpatije prema manjinskim dioničarima, a bojim se i da dionice manjinskih diojičara u ovakvom odnosu snaga imaju značajnu ulogu. One imaju vrijednost al je pitanje valorizacije te vrijednosti. Meni se čini da njihov unutarnji sukob trenutno pokreće interes za dionicom i da kad se on razrješi da će interes splasnuti osim ako neće biti značajnijih isplata dobiti, daljnjih vlasničkih promjena i sl.

• PVCM (Pevex)

• Roman
    • November 17, 2021 at 9:59 PM

Potencijalni kupac bi kupio dionice od ključnih dioničara da stekne kontrolu. Dionice malih dioničara mu nisu bitne za poslovanje, nadzor i upravljanje. Mogao bi dati dobrovoljnu ponudu, al nema nikakvu obvezu da plati istu cijenu koju je platio ključnim dioničarima. Ne mora im ništa ponuditi osim ako baš ima interes da stekne što veći udio u vlasništvu.

• DRY BULK

• Roman
    • November 17, 2021 at 8:38 PM
    Quote from mitkko
    Quote from jasko

Vrijednost brodova nepromijenjena..................

Korigirat ce se i vrijednosti brodova, samo male kasne za vozarinama.

Ne ovisi malo, nego je lag nekoliko mjeseci. Ako se nastavi relativno brzo trend rasta, neće doći do značajnije korekcije cijene brodova.

• PVCM (Pevex)

• Roman
    • November 17, 2021 at 8:23 PM
    Quote from whiteking
    Quote from Roman

Nažalost, obzirom da dionica nije uvrštena na uređeno tržište, u situaciji eventualnog preuzimanja kupac nije dužan ponuditi manjinskim dioničarima istu cijenu koju je on platio odnosno ugovorio.

Zapravo, u slučaju preuzimanja, u trenutku prelaska praga od 25% kupac ima obvezu dati ponudu za preuzimanje ostatka poduzeća koja ne smije biti niža od cijene po kojoj je kupio prvih 25%. Izvor: Zakon o preuzimanju trg društava

Ne, to nije istina proučite Zakon o preuziamnju dioničkih društava. Obzirom da dionica nije uvrštena nema obveze za kupca.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt