1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. andeo1

Posts by andeo1

• Razotkrivamo portfelje

• andeo1
    • September 29, 2024 at 9:17 PM

Ulazimo u zadnji kvartal iznimno uspješne godine, pogotovo uzimajući u obzir i vrlo uspješnu 2023. Trenutno portfelj stoji na nestvarnih 67%. Kao i prošle godine, preko 80% prihoda dolazi od KODT-a, no i ostale sastavnice odradile su odličnu godinu, tako da bi portfelj bez KODT-a bio na 21%, što smatram uspjehom. Godina će vrlo vjerojatno završiti s jednom transakcijom – konačno sam se odlučio riješiti ADRS-a i prebaciti sredstva u DLKV.

Ako ćemo biti iskreni, znao sam i prije 2-3 godine da je vrijeme za prodaju Adrisa, ali psihologija je vražja stvar – na toj sam dionici prošao valjda sve biase, od dispositiona, confirmationa, status quo efekta pa do loss aversiona (iako sam nominalno bio na pozitivnoj nuli, ako uračunamo inflaciju i opportunity cost, svakako je riječ o promašenoj investiciji). Da mi je netko prije par godina rekao da ću novac iz Adrisa prebaciti u Dalekovod, vjerojatno bih mu rekao da nije baš zdrave glave, ali eto, Adris je ostao u nekom prošlom vremenu.

Dalekovod je izbacio dva vrlo dobra kvartalna izvješća, pa s nestrpljenjem iščekujem izvještaj za treći kvartal.

HPB, RIVP i SPAN zasad su odradili godinu u skladu s očekivanjima, dok je KODT daleko iznad.

Do kraja godine ne očekujem više transakcija, osim eventualnog dokupa RIVP-a, ako kojim slučajem dođe u zonu ispod 4.5 eura.

Lijep pozdrav i sretno svima!

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• andeo1
    • July 26, 2024 at 3:28 PM
    Quote from andeo1

...Ako Q2 potvrdi profitabilnost iznad 7% s prihodina oko 50m (ca. +17%) mislim da mozemo fundamentalno govoriti o laganoj podcijenjenosti....

Kratko da i ja napisem svoj komentar na izvjestaj.

Znaci prihodi su u skladu s ocekivanjima iako sam se potajno nadao da ce biti i nesto visi. Pozitivno iznenadenje je svakako na marzi koja je dosegnula 8.8% sto meni predstavlja potvrdu trenda da se uspjesno radi na povecanju profitabilnosti. Izvrsno.

Vidimo opet znacajno povecanje "Ostalih vanjskih troskova" sto sam vec napisao u nekom od predhodnih postova da me malo brine. Ipak, ovaj put je operativna marza poboljsana tako da se nemoze nista zamjeriti.

Imamo manji pad knjige ugovora sto ipak nebi trebalo biti problem buduci da smo slican pad vidili u proslogodisnjem drugom kvartalu. Volio bi viditi na kraju Q3 stanje opet preko 330m.

Definitivno pozitivno za nas je povecanje likvidnosti dionice zadnjih mjeseci. Jucer smo imali promet od skoro 190k dionica sto predstavlja skoro 2% dionica u opticaju - ne sjecam se da sam tako nesto ikad vidio na zse.

Ocekivinja za Q3 su 54m prihoda i EBITDA marza iznad 8%. Na razini godine ostaje forecast na 200m prihoda. Za sada investicija ide u skladu s ocekivanjima, cak nesto iznad, cijena svakako prati pozitivan razvoj do sada.

LP i vidimo se iduci kvartal

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• andeo1
    • May 29, 2024 at 4:51 PM

Imam prijedlog :)
    Buduci da vidim da dosta ljudi ovdje ima svoje excelice sa forecastima, sto mislite da podijelimo svoje top i bottom line projekcije tako da dobijemo "consesus" foruma?

Predlozio bi da tko zeli sudjelovat ubacij svoje projekcije u donju tablicu pa da mozemo izracunati prosjek. Ja sam vec unio svoj base case :)

LP

KodtAndeoP2P3P4P5Consensun
    Prihodi Q2112.2 m
    Dobit Q221.3 m
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

• andeo1
    • April 30, 2024 at 6:07 PM

Jedna lasta ne cini proljece, ali meni ovaj kvartalni izvjestaj izgleda solidno, cak nesto iznad ocekivanja.

Rast prihoda (+30%) kao i knjiga ugovora (330m) izgledaju stvarno dobro tako da bi revidirao moja ocekivanja za ovu godinu sa 190m na 200m prihoda. Pozitivan je i znak da se ubrzalo ugovaranje u zadnja 2 kvartala.

Profitabilnost je dobra za prvi kvartal buduci da Q1 bude vecinom najlosiji. Treba svakako pricekati Q2 i potvrdu profitabilnosti. Za mene bi sve preko 7% EBITDA marze bilo zadovoljavajuce.

Ako Q2 potvrdi profitabilnost iznad 7% s prihodina oko 50m (ca. +17%) mislim da mozemo fundamentalno govoriti o laganoj podcijenjenosti. Buduci da je stavka predujmova u bilanci narasla 65%, vjerujem da bi 50m prihoda trebalo biti "base case".

Zanimljivo je svakako viditi i neto negativni financijski dug - neznam jeli ikad u povijesti to bio slucaj u Dalekovodu :)

Takoder, retorika mi se svida jer se na nekoliko mjesta spominje "Nastavak ovakvih pozitivnih trendova očekuje se i u narednom razdoblju" ili "...povoljno utječe... na očekivan rast profitabilnosti
    poslovanja". Rijetko menadzment odobrava ovu retoriku ako nije bas 100% siguran u ishod - barem u mom osobnom iskustvu.

Vidimo se iduci kvartal. LP

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• andeo1
    • April 2, 2024 at 5:22 PM
    Quote from Nevera

Kada vidze ovakve objavjte čuvajte se.

Pročitajte ali ručna

Može obrazloženje? :) S čime se ne slažete?

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• andeo1
    • April 2, 2024 at 1:36 PM

Moram priznati da sam se jako dugo nećkao za kupiti Dalekovod, ali evo na kraju sam se ipak odlučio da mogući prinos opravdava rizik. Vrijeme će pokazati jesam li u pravu ili ne, ali evo da ovdje podijelim sažetak mojih razmišljanja.

Da počnem odmah s onim najvažnijim – vlasnička struktura, uprava i nadzorni odbor. Zadnjih 10 godina nije ništa pozitivno bilo u ovoj dionici za male dioničare, što je definitivno kulminiralo sa zadnjom diskutabilnom dokapitalizacijom. Puno je tu „red flags“ bilo i ako ćemo iskreno, još uvijek ih ima. Povijest se ne može mijenjati tako da jedino možemo gledati naprijed. Prošao sam sve životopise uprave i nadzornog odbora od 2020. pa do danas i ima tu svačega. Trenutni nadzorni odbor nemamo što puno komentirati – imamo 3 člana iz Končara, 3 iz ENNA-e i jedan predstavnik Dalekovoda. Budući da je u međuvremenu ENNA izašla iz NER ostaje za vidjeti što će se promijeniti u narednim mjesecima. Svakako za nas male nije optimalno da Končar ima preko 75% tako da zapravo mogu raditi što hoće. Volio bi vidjeti da npr. mirovinci dobiju barem jedno mjesto (znam da ovdje nitko nije fan mirovinskih fondova, ali tako bi to trebalo biti ako želimo slijediti razvijena tržišta).

Naravno kao mali dioničari ne volimo gledati „trejdanje“ mjesta u Upravi između ovisnih društava, što smo ovdje imali u više navrata u zadnjih 3-4 godine (govorimo o relaciji Končar (uključujući kćeri) – ENNA - Dalekovod). Ovo je bio i glavni razlog zašto nisam ulazio u ovu dionicu prije 6 mjeseci. Jedan od uvijete da uđem u ovu dionicu je bila smjena predsjednika uprave. Naravno nemam ništa protiv gosp. Rosandića, ali ako želimo novi start treba nam nova uprava. U mom idealnom svijetu novi predsjednik uprave bi bio stranac, s nepostojećim vezama prema hrvatskoj politici, Končaru niti ENNA-i. Ne poznam nikoga osobno iz uprave Dalekovoda, ali se nadam da smo s gosp. Paić-Karega dobili „nezavisnog“ kandidata i da će interes Dalekovod d.d. biti ispred bilo kojeg drugog. Sviđa mi se da je čovjek napravio karijeru u ZABA-i i da, po mojim dostupnim podatcima, nije imao veze s Dalekovodom ili Končarom prije. Za mene je ovo osobno bio presudni detalj da postoji mogućnost zaokreta. U slučaju da je novi predsjednika bio netko postojeći iz „bivšeg“ Dalekovoda ili da je stolica trejdana s nekim iz Končara ili ENNA-e, sigurno ne bi ušao u ovu dionicu.

Hoće li se ova promjena na vrhu pokazati kao pozitivna, kao što bi ja volio, će zapravo odrediti uspješnost ove investicije – znači „rizik – vlasnička struktura“. Izgleda mi kako ponavljam iste pogreške :D Krajem prošle godine su nas opet izigrali na LRHC i ja sam izašao s minusom, ali sam nakon prodaje prošao kroz svoju „check listu“ koju radim prije kupovine dionica, i vidim „Rizik – vlasnička struktura“. Opet sam sebi rekao nećeš više nikad, ali izgleda da se u Hrvatskoj ne može inače ništa kupiti ;)

Nakon ovih „detalja“, možemo se okrenuti na poslovanje :D

Tržište - Dugoročne perspektive za industriju izgledaju meni jako obećavajuće, s očekivanjem dovoljno posla u sljedećih deset godina. Rastuća potražnja za projektima obnovljivih izvora energije, posebno u kontekstu zelene tranzicije, pruža dodatne prilike za rast poslovanja. Uz to, planirane investicije Europske unije od 500 milijardi eura u visokonaponsku energetsku mrežu predstavlja meni „no brainer“ što se tiče strane potražnje. Mislim da bi se ljudi u Dalekovodu stvarno trebali potrudit da ne rastu barem 10% godišnje idućih 5 godina.

Konačno da se dotaknemo valuacije i financija.

Ukratko – cijela ideja ove investicije se temelji na poboljšanju operativne efikasnosti. Ovdje opet imam rizik većinskog budući da nažalost operativna efikasnost nije jača strana Končara (ako izuzmemo KODT).

Zadnjih kvartala imamo konstantan rast prihoda kao i knjige narudžbe što je odličan znak. Osobno očekujem nastavak tog trenda kroz idućih nekoliko godina iz gore navedenih razloga. Što s druge strane nije dobro je jako niska bruto marža kao i njezin pad zadnjih kvartala, što je zapravo zabrinjavajuće.

Uz to imamo jedan zanimljiv pozitivan trend zadnjih godina – pad smanjivanja troška radnika u prihodima (% trošak radnika/prihod). S druge strane imamo konstantno povećanje „Ostali vanjski troškovi“ koji relativno u prihodu snažno rastu. Moje prvo objašnjenje bi bilo da rade više sub-contractinga čime bi se i objasnilo smanjenje troška radnika. Druga misao mi je bila da ja imam 3 člana u nadzornom odboru i želim izvući profit iz firme na neki treći d.o.o. upravo bi radio to preko ove stavke (svaka sličnost sa stvarnim…). Sigurno stavka koju ću nastavit pratit.

Što se tiče valuacije pri trenutnom poslovanju mislim da je dionica relativno fer vrednovana. Za 2023 imamo FCF od 7.7m što daje P/FCF od 12. Najvažnije pitanje je hoće li, i koliko brzo povećati profitabilnost. Ja očekujem prihod na razini ove godine negdje oko 190m. U svijetu gdje imamo EBITDA maržu od 10% (što bi po meni trebao biti apsolutni minimum), vrijednost firme bi bila barem duplo od trenutne. Tri najvažnije stavke za mene u idućim kvartalnim izvještajima su bruto marža, EBITDA marža i knjiga narudžbe.

Vidio sam da je poništena odluka za onih 50m kuna kredita od HBOR-a što bi moglo značiti da ćemo imati negativno vrijednosno usklađenje i pokazat dobit za Q1 ili ispravak u revidiranom godišnjem izvještaju. Iako to zapravo ništa ne mijenja, vrlo je vjerojatno da će dionica na ZSE pozitivno na to reagirati – ipak treba imati volje za pročitat izvješće detaljnije nego pogledati stavku dobiti.

Budući da tek treba vidjeti hoće li se povećati marže, jako mi je teško dati procjenu vrijednosti budući da su mi rasponi upside targeta ogromni. Downside je dosta lakše odrediti :) Ako ostane profitabilnost na trenutnim razinama, cijena bi trebala ostati na trenutnim razinama ili nešto niže (recimo 10-20%). Ja sam za sebe odlučio da je rizik opravdan za mogući prinos, ali investicija naravno ulazi u „visoko rizični“ portfelj. Alokacija je 7% hrvatskoj portfelja ili nešto viže od 2% cjelokupnog.

LP i sretno svima

• Razotkrivamo portfelje

• andeo1
    • March 1, 2024 at 4:12 PM
    Quote from andeo1

Hrvatski portfolio mi cini ca 26% ukupnog portfolija, sto zapravo predstvalja "stock picking" allocation ciji je target 25% od ukupnog portfolija, tako da ne ocekujem velike promjene iz perspektive asset allocation.

Sto se tice hrvatskog potfolija on se sastoji od:
    1. KODT-P-A --> 52,8%
    2. RIVP --> 17.2%
    3. HPB --> 12.7%
    4. ADRS-P-A --> 8.9%
    5. SPAN --> 8.3%

Ove godine imao sam puno vise transakcija nego uobicajeno. TUHO sam morao izaci, LRHC sam pobjegao glavom bez obzira i ovaj tjedan prebacio LRHC novac u SPAN.

Ne ocekujem transakcije kroz slijedecu godinu jedino bi se volio rijesiti ADRS koji jos vucem od 2015 i nisam zadovaljan ali trenutna cijena mi ne odgovara za prodaju. KODT mi udara u gornju granicu izlozenosti u jednoj dionici buduci da je iznad 10% na ukupni portfolio, ali bi izbjegao preslagivanje koliko je moguce za sada buduci da meni KODT jos uvijek izgleda dosta podcijenjen.

Dosta tesko pronalazim nove prilike na ZSE, buduci da mi je PLAG pobjegao. Eventualno bi podebljao RIVP ako jos padne na blizu 4 eura kroz ovu zimu. Pratim LPLH da vidim hoce li se poslovanje okrenuti u naredne 2-3 godine.

Sve u svemu odlicna godina na ZSE, u relativnom i absolutnom iznosu najbolja od kad ulazem u hrvatskoj.

Display More

Start godine iz snova, iznad svih mogucih ocekivanja - pogotovo nakon onako uspjesne prosle godine.

YTD prinos na hrvatski portfolio je 31% - za mene uistinu nestvarno :) Odmah bi potpisao da godina zavrsi gdje smo trenutno :)

Ipak, treba biti objektivan i priznati sebi da 88% prinosa dolazi od KODT koji uistinu radi cuda.

Sastav portfolija nisam mijenjao - ispod moj kratki komentar za godisnja izvjesca.

1. KODT-P-A --> 10/10 - svemirski
    2. RIVP --> 7/10 - sve u svemu zadovoljan sam. Dividenda ocekivana, rezultati ocekivani, plan otkupa vlastitih dionica svakako plus. Osobno nisam preveliki ljubitelj vezivanja dividende za cijenu dionice, ali otom potom. Nisam detaljno ulazio u plan investicija, ali ako se nevaram povrati su planirani negdje oko 10%, sto je okay, iako bi bio sretniji da je malo vise :)
    3. HPB --> 9/10. rezultat ocekivano dobar. Po meni ima prostora za rast cijene ove godine kako budu dolazili kvartalni rezultati. Malo sam zbunjen oko dividende od prosle godine, ali ja iskreno ocekujem isplate dvije dividende ove godine (ova sto je ex div. bio u dvanaestom mjesecu i ovogodisnja (ocekujem 13 eura)).
    4. ADRS-P-A --> 4/10 - proslih godina bi nakon najave dividende dionica rasla. Nadam se i ove godine tako da se mogu rijesiti ove dionice.
    5. SPAN --> 8.3% 5/10 - top line iznad, bottom line ispod ocekivanja. Nista strasno, ali ocekivao sam nesto bolji bottom line, te nesto bolji rast mix segmenata.

Do iducih kvartalnih rezultata. LP

• andeo1
    • February 22, 2024 at 3:58 PM
    Quote from Dadan
    Quote from SOUR

Meni ispada ovako;

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ok valjda mi je 2021 ostala u memoriji, hvala na informaciji

ako se nevaram islo je uvijek 40% iz nekonsolidirane dobiti. Prosle godine dio porezne olaksice nije uzeto u obzir zato nije bilo 40%.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• andeo1
    • February 10, 2024 at 9:05 AM

Ja mislim da ce biti 0,22 eura dividende.

Takoder, izgleda mi da bi kroz ovu godinu mogli imati lijepih prilika za dokup ako cerp stvarno mislim prodati svu kolicinu preko burze. To bi moglo znaciti da cjenovno necemo imati veliki pomak ove godine, ali da bi nakon sezone fundamentalno mogli imati najpovoljniju cijenu unazad 10tak godina (ako izuzmemo covid stress). Svakako je zanimljivo i na radaru :)

• LRHC (FTB TURIZAM d.d.)

• andeo1
    • February 8, 2024 at 9:02 PM

Tuzno je kako se ova ekipa ponasa, ali valjda smo svi unutra znali s kime imamo posla. Trazeci nesto pozitivno, nadam se da ce ovi kuponski poslovnjaci lagano nestat s burze i da cemo se sa smjeskom sjecat ovih prica za deset godina. Novac je prolazna stvar, svijet trebamo napustit boljim mjestom nego sto smo ga zatekli - ja sam svoju lekciju naucio - iduci put slusam misljenje lokalnog stanovnistva Cavtata vezano za vlasnike ;)

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• andeo1
    • January 16, 2024 at 10:20 AM

Ima li netko pregled sastava uprave prije dokapitalizacije i trenutni sastav i odakle su ljudi dosli, i koji su ljudi dobili pozicije u KOEI? Hvala

• Razotkrivamo portfelje

• andeo1
    • December 25, 2023 at 12:54 AM
    Quote from Lynx
    Quote from andeo1

Woow sedmo mjesto je impresivno! Meni je na drugom mjestu u hrvatskom porfelju (iza kodt). Smije li se znati koje dionice su zauzele 1.-6. mjesto?

Evo vrh liste, dakle prije HPB su prije svega strane dionice, jedino KODT2 i PODR od domaćih, kad sortiram po YTD ukupnom dioničkom povratu.

Puno vise stock pickinga od mene ;) super prinosi, cestitam! Koja je aplikacija, super mi je sto ukljuci currency gain odmah, ja to sam radim 😅

• Razotkrivamo portfelje

• andeo1
    • December 24, 2023 at 4:34 AM
    Quote from Lynx
    Quote from Marsovac

50 tak % smo odradili samo ove godine i dobili nagradu za najveći rast.

Zapravo i više!, 66,2 %, i time na visokom sedmom mjestu u mom portfelju ove godine.

Woow sedmo mjesto je impresivno! Meni je na drugom mjestu u hrvatskom porfelju (iza kodt). Smije li se znati koje dionice su zauzele 1.-6. mjesto?

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• andeo1
    • November 12, 2023 at 2:23 PM

Kratko pitanje - vidim da mi se EV ne podudara s EV na mojedionice. Da li je jos netko to primijetio? Izgleda mi da mojedionice ne uzimaju u obzir minority interest u izracun.

• Razotkrivamo portfelje

• andeo1
    • November 10, 2023 at 1:47 PM

Hrvatski portfolio mi cini ca 26% ukupnog portfolija, sto zapravo predstvalja "stock picking" allocation ciji je target 25% od ukupnog portfolija, tako da ne ocekujem velike promjene iz perspektive asset allocation.

Sto se tice hrvatskog potfolija on se sastoji od:
    1. KODT-P-A --> 52,8%
    2. RIVP --> 17.2%
    3. HPB --> 12.7%
    4. ADRS-P-A --> 8.9%
    5. SPAN --> 8.3%

Ove godine imao sam puno vise transakcija nego uobicajeno. TUHO sam morao izaci, LRHC sam pobjegao glavom bez obzira i ovaj tjedan prebacio LRHC novac u SPAN.

Ne ocekujem transakcije kroz slijedecu godinu jedino bi se volio rijesiti ADRS koji jos vucem od 2015 i nisam zadovaljan ali trenutna cijena mi ne odgovara za prodaju. KODT mi udara u gornju granicu izlozenosti u jednoj dionici buduci da je iznad 10% na ukupni portfolio, ali bi izbjegao preslagivanje koliko je moguce za sada buduci da meni KODT jos uvijek izgleda dosta podcijenjen.

Dosta tesko pronalazim nove prilike na ZSE, buduci da mi je PLAG pobjegao. Eventualno bi podebljao RIVP ako jos padne na blizu 4 eura kroz ovu zimu. Pratim LPLH da vidim hoce li se poslovanje okrenuti u naredne 2-3 godine.

Sve u svemu odlicna godina na ZSE, u relativnom i absolutnom iznosu najbolja od kad ulazem u hrvatskoj.

• SPAN (SPAN d.d.)

• andeo1
    • November 10, 2023 at 1:18 PM

Izgleda da mi je trziste ipak dalo priliku nakon sto sam propustio IPO, tako da sam i ja usao u ovu dionicu na 44,80. Izgleda mi izvrsna cijena, u base scenariju ocekujem ca 160m i 8m profita za 2024. Vrijeme ce pokazati al ja sam zadovoljan kupnjom :)

LP i sretno svima

• andeo1
    • October 3, 2023 at 1:19 PM
    Quote from Parica

Jeb.eš pare...trebamo se svi trudit bit bolji ljudi i ostavit našoj djeci bolji svijet...to je puno važnije od novca...

Znači jutros sam prodao svojih "jučerašnjih 40 komada" sa gubikom od 760 EUR...i sad bi plakao :)

Naime prilikom "računanja" vrijednosti i odnosa između GAME u LRHC koristio sam pogrešan broj dionica GAME (17,8 tis kom) koji sam našao na njihovim stranicama. Pravi, točan broj dionica je 3.560 komada.

Slijedom navedenog pogrešno sam izračunao i udio većinskog nakon pripajanja i odnos između dionica GAME i LRHC-a...

Teško mi je na papiru objasnit i ne znam je li razmišljanje točno...ako nije neka me netko demantira i ukaže na logičku pogrešku...

1. Jedna dionica GAME se dijeli na 62 dionice

2. Znači da će GAMA nakon stock splita imati 220,7 tis dionica i nakon provedenog squeeza će većinski bit vlasnik 100%

3. Nakon pripajanja LRHC koja ima 302,6 tis dionica ukupna broj dionica GAME će biti 523,3 tis komada od čega će većinski imati 220,7 komada (100% GAMA dionica) + 266,2 tis komada od ex. LRHC-a (302,6 tis kom *88% vlasništva LRHC-a) što znači da će većinski imati ukupno 486,9 tis komada što daje oko 93% vlasništva pa neće moći odraditi squeez

4. E sad najvažniji dio, svi smo računali da stock split GAME na 62 dionice znači da se toliko vrednuje LRHC jer pripajanje ide 1:1...odnosno da je vrijednost LRHC-a u ovoj transakciji definirana na 140 EUR/d u odnosu na vrijednost dionice GAMA u squeezu (8,7 tis EUR/dionica)....međutim to nije točno (bar ja tako mislim ,možda sam lud :) :) :) ) jer se pripajanje odrađuje u omjeru 1:1 ali to ne znači da je vrijednost ta dva društva u omjeru 1:1 jer LRHC ima 302 tis komada dionica, a GAMA 220,7 tis komada...što znači da će vlasnici LRHC-a imati 37% više vlasništva u novoj GAMI od postojećih dioničara GAME i da je točna vrijednost LRHC-a po kojoj se radilo pripajanje 140 EUR +37%*140 EUR...odnosno 193 EUR po dionici...

Naravno da sad kukam što sam prodao svojih "jučerašnjih, dosadnih" 40 komada, ali dioničari na LRHC su se napatili zadnje 3 godine i ne bi se osjećao sretno da neki dugogodišnji dioničar danas proda po ovoj cijeni...ja ću svoje dionice pokušat vratiti preko prigovora koji sam poslao sam mail na ZSE u kojem tražim da se moje transakcije ponište jer sam doveden u zabludu budući je na službenim stranicama SN GAME naveden pogrešan broj njihovih dionica (17,8 tis komada a ne točan broj 3.560 komada)...vidjet ćemo što kaže ZSE...

Uglavnom, ako sam dobro izračunao...ekipa u LOVI STE :)!! bar bi trebali biti...

Cestitam...

Display More

Zanimljiva racunica samo sto tocka 3. nije tocna :) Iz objave vidimo da ce biti izdano 37.951 nove dionice - znaci ne konvertiraju se vlastite (od game) i trezorske.

Ja sam izaso nekako na silu uz minus 10%. Od ove ekipe se svasta moglo ocekivat ali ovo je samo fuj. Igrao sam se dvaput i dvaput su me preveslali :) svaka im cast, treci put nece :D

• andeo1
    • October 1, 2023 at 10:11 PM
    Quote from kvart99
    Quote from andeo1

Evo prošla je godina dana od kad sam završio kupnju LRHC, tako da je došlo vrijeme za reviziju strategije pozicije.

Ukratko – strategija za ovu poziciju ostaje ista kao i prije godine dana – špekulacija da će se prodati do 31.12.2025 . Ništa pametniji nisam danas nego što sam bio kad sam ulazio u ovu poziciju. Iznenađujuće, čak je i cijena više manje odradila koliko očekujem na annualized bazi ca. 20% vs 28% (uzimam tržišnu cijenu od 190 eura). Nije neka pretjerano bitna brojka ali ipak veseli 

Tokom prošle godine imali smo ono čudno prodavanje vlastitih dionica preko burze gdje je većina kupljena od strane SNH. Osobno ne mogu naći koja je motivacija tog poteza osim za neko raskusuravanje među vlasnicima - iako bi tu očekivao da se to odradi u dogovorenoj transakciji. Kao što je očekivano, transparentnost vlasnika je minimalna tako da nemamo obrazloženje u izvještaju, što sam uzeo u obzir pri procjeni rizika na ovoj poziciji. Izgleda da je to čar ove dionice . Moja interpretacija (ili nada) je da se radi o raskusuravaju što bi bio pozitivan znak da se spremaju za prodaju. Ako netko ima neki insight ili drugo mišljenje drage volje bi ga čuo.

Za FI 2023 očekujem EBITDA od ca. 10m eura. To bi nam dalo EV/EBITDA na kraju godine od 6.1 što bi vjerojatno značilo da smo najjeftiniji turist na burzi (ili barem ove što povremeno pratim). Uz istu EBITDA za 2024 i 2025 i uz pretpostavku da će se prodati po 9.5 EV/EBITDA dolazimo do targeta od 360 eura (2700 kn – skoro isto kao prošle godine). Na ulaganje od 2.5 godine dobijemo annualized return od 29%.

Toliko od mene, sretno svima i vidimo se dogodine 

Display More

Bas me zanima kako će ovaj kolega koji je bio izgradio cijelu strategiju za ovo (dugoročno) ulaganje reagirati.

Display More

Pa nista :) ocekujem da cu izac iz investicije s nulom ili manjim minusom (ne racunajuci oportunitetni trosak) i cestitati Darku da me i drugi put zalevatio :)

Kao sto sam u prvom postu napisao "...ali objektivno postoji određeni rizik budući da vlasnici nisu baš najtransparentniji (već sam se bio malo opekao u SN holdingu)..." - osobno mislim da u ovoj dionici nije bilo tesko viditi da je podcijenjena i da ce se prodati u nekom razumnom roku, nego isplati li se preuzeti rizik vlasnicke strukture u odnosu na prinos. Vidjet cemo sto ce se dogadati u iducim mjesecima, kao sto sam gore napisao, ocekujem da je ovdje kraj ove price za mene kao dionicara (GAMA za mene trenutno nije opcija).

Na kraju krajeva, sve je to dio igre - nekad dobijes, nekad izgubis, a izgleda da sam ja ovdje izgubio dvaput :)

LP i tko zna, mozda nas Darko ipak iznenadi ;)

• andeo1
    • September 30, 2023 at 2:19 PM

kakva su ovdje ocekivanja? Osobno mislim da je ovo kraj price. Vjerojatno ce se za svakih npr 45 dionica dobit 1 GAMA - ostatak LRHC ide isplata po tromjesecnom prosjeku. Nakon toga za dionice game ide istiskivanje. Neznam ima li netko neku drugu verziju :)

• andeo1
    • May 2, 2023 at 11:25 AM

Jedan faktor, koji je po meni jako bitan, a mozda prolazi ispod radara kod ove dionice je poboljsana likvidnost na zse poslijednjih godina.

Kolege koji su duze u ovoj dionici vjerojatno se sjecaju godina i godina kad je dionica bila u aukcijskom modalitetu i koliko se malo trgovalo s njome. Meni je upravo to dugo godina bilo jedno od glavnih objasnjenja zasto trziste toliko diskontira ovu dionicu i zasto se dionicom trguje na P/E 7-11 uz rast koji je bio prisutan svih godina. U meduvremenu se likvidnost povecala s ca 150tkn mjesecno na preko 1mkn mjesecno (ttm je trenutno 1.8mkn).

Zelim reci da bi u iducim godinama rast cijane dionice moglo doci iz dva smijera - prvo od boljih poslovnih rezultata (kao npr Q1) a drugi od smanjenja diskontat za nelikvidnost odnosno povecanja P/E na kojem se KODT trzi. Godinama smo gledali kako se trzi na P/E ispod 10 - ja osobno ne vidim razlog zasto se nebi moglo trziti na 15.

LP

Files

Screenshot 2023-05-02 112416.png 23.28 kB – 0 Downloads
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt