Posts by st-brajo
-
-
http://hr.n1info.com/Biznis/a564800…ecaja-kune.html
"Podsjetio je i da je u ožujku ove godine, pojavom pandemije koronavirusa, došlo do neizvjesnosti što će se događati s gospodarstvom te je došlo do velike nervoze na svim tržištima. Također, došlo je i do toga da su građani (a HANFA kaže institucionalci
) počeli povlačiti novce iz fondova, što je uzrokovalo i krizu na tržištu domaćih vrijednosnih papira i prijetilo je vrlo snažnim padom cijene hrvatskih obveznica te rastom kamatne stope po kojoj se zadužujemo.
To je, upozorio je, moglo zaprijetiti i povlačenjem depozita iz banaka (zašto bi povlačio novce iz banke ako će mi rasti i kamata na štednju
)"
meni se čini da nas Vujo malo valja.
Bogu hvala da su zastupnici i nounari financijski pismeni, pa zato znaju postaviti prava pitanja
-
to je dvosjekli mač
ako se tresu oko prinosa, onda će beskrupulozno ko zvijeri pokušavati ostvariti prinos da bii imali za svoje vile, kurve i kokain
ako im je svejedno kao kod nas, onda fond u kojem rade najebe i ulagači
što je gore?
Bolje vile, kurve i kokain.
😂😂
nemoj misliti da naši žive išta lošije od njihovih.
samo imaju manje stresa
Raoul Pal, jedan od osnivača Real Vision-a, 50% svoje imovine drži u Bitcoinu, 25% u zlatu i 25% u cash-u, jer lik, iako se baš sa trejdanjem rano umirovio, ne vidi neke bolesno dobre prilike na tržištu.
možda uopće nije stvar u prilikama, možda je stvar samo u očuvanju vrijednosti imovine i naravno, u porezu...
čovjek živi na Kajmanskom otočju, pa nekako sumnjam da mu je baš porez problem
-
gledam neki doku film o bankrotu banke lehman 2008.
pa tu su spalili 700 mrd dolara i nitko nikad od direktora nije niti optužen a kamoli osuđen
oni i dalje rade isto i nikom ništa
tako da su ovi naši male mace u odnosu na moderne naciste sa wall streeta gdje vlada očito bezakonje
Raoul Pal, jedan od osnivača Real Vision-a, 50% svoje imovine drži u Bitcoinu, 25% u zlatu i 25% u cash-u, jer lik, iako se baš sa trejdanjem rano umirovio, ne vidi neke bolesno dobre prilike na tržištu.
ali mene fascinira kakav njihovi fond manageri imaju odnos prema klijentima.
tamo se tresu svaki mjesec jesu li ostvarili prinos ili ne, a ovima našima sjeda naknada ostvarili prinos ili pržili novce.
i zanimljivo kako nijedna politička stranka niti da zucne da se to promijeni, pa ni Peovićka koja bi plijenila ušteđevinu.
-
Ovo kod nas je sve spremno za malo veči spust. Valjda samo čekamo da vani spoje par negativnih dana plus koja vijest o sve večim restrikcijama zbog corone, plus još sigurno bar jedna iznenadna loša vijest, plus pokoji veči bankrot, plus očekivani cirkus u americi zbog izbora i možemo samo čekati prolječe da trava zazeleni, corona izblijedi, cjepivo dođe i stimulansi vlada budu dovoljni da sve ne ode u MP3.....
nema pad veze sa ničim navedenim nego sa ovim
https://hedgopia.com/cot-peek-into-…positioned-176/
ekipa iz hedge fondova brutalno shorta USA 30-godišnju obveznicu u nadi da će prinosi na nju porasti.
https://www.marketwatch.com/investing/bond…_quote_advanced
međutim, prinosi i dalje padaju, a vjerojatno će se i sunovratiti jer FED najavljuje još 3,5 trillion QE-a, a možda i yield curve control.
kako hedge fondovi budu pokrivali shortove, morat će rasprodavati sve ostalo, a onda će se vjerojatno dogoditi jedna junačka korekcija koja će se preliti i na nas.
za sada, držite se ekipe koja trguje na USA marketu i to isključivo intraday trading.
ako trejdate s akumuliranjem, kao što se radi ovdje kod nas, moglo bi vas fino izmesti, a long pozicija je opcija samo za dionice koje su brutalno podcijenjene.
-
Javni dug Hrvatske po metodologiji ESA 2010 krajem lipnja ove godine dosegnuo je rekordnih 329,6 milijardi kuna, što je 32,4 milijarde više nego na kraju lipnja lani, dok je njegov udjel u BDP-u narastao na 85,3 posto.
nije toliki problem visina duga, već visina kamata na dug.
obzirom da je trenutno prinos na našu 10-godišnju obveznicu manji od 1%, odličan potez bi bio zadužiti se do 100% BDP-a pod ovim uvjetima, smanjiti poreznu birokraciju i taj novac po stimulativnim kreditima od cca 2% plasirati u gospodarstvo.
naravno, odobrenje kredita bi trebalo uvjetovati održivim poslovnim planom, da se takvi krediti krediti plasiraju u firme koje imaju dugoročnu perspektivu.
realno, ako neka u firma nije u stanju takve kredite vraćati, onda ne zaslužuje ni zagađivati tržište.
ovako nešto bi blagotvorno djelovalo i na sve one koji trenutno nisu zadovoljni plaćom ili perspektivom, a možda imaju neke odlične ideje koje generiraju dobar cash flow, ali nemaju početni kapital da takvo nešto pokrenu.
u svakom slučaju, ovo je puno bolja varijanta nego pumpati nekretninski balon ili ići na nekritički money printing.
čak i neki MMT-evci u zadnje vrijeme zagovaraju baš ovakvu varijantu MMT-a.
-
utvrđen je raspon kretanja kune prije uvođenja €
može 15% gore/dolje od sadašnjeg.
iskreno, i ja očekujem jaku kunu.
treba ubiti sve ovo proizvodnje šta je ostalo.
samo uvoz i turizam
-
kolega azivkovi je li moguće da uvedete u rubriku pregleda pojedine dionice i PEG ratio (TTM)?
vidim da investitori vani prate i njega uz EV/EBITDA.
isto tako, je li moguće uvesti i sortiranje svih izlistanih dionica po EV/EBITDA (TTM), PEG ratio (TTM) i dividendni prinos (TTM)?
također sam primijetio (uspoređujući sa stranicom mojedionice) da market cap pojedinih dionica odudara od njihovih izračuna, pa ako možete to prekontrolirati?
unaprijed zahvaljujem
-
evo malo i novosti
Hanfa: CIAK grupi odobrena javna ponuda
Hanfa: CIAK grupi odobrena javna ponudaZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je odobrilo CIAK grupi jedinstveni prospekt u vezi s izdanjem do najviše…www.seebiz.euUpravno Vijeće Hanfe odobrilo Intercapitalu osnivanje prvog ETF fonda u Hrvatskoj
Upravno Vijeće Hanfe odobrilo Intercapitalu osnivanje prvog ETF fonda u HrvatskojZAGREB – Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) danas je izdalo rješenje kojim se društvu INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o.…www.seebiz.euHorvat najavio drugi val rasprodaje državnog udjela u trgovačkim društvima
-
kodni nadimci za članove kluba
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Primorac: Paradoksalno, mogao bi pasti broj zaraženih koronom, ali i gripom
https://www.index.hr/vijesti/clanak…om/2220104.aspx
a nešto se uduplalo u odnosu na jučer
-
Mozda se nisam do kraja izjasnio. Ono sto sam htio napisati je da bi kratka prodaja bila idealna za fondove u smislu da je svi mozemo putem brokerskih platformi koristiti. Da imamo opciju posuditi od njih uz naknadu dionice do nekog datuma. Da bi njima u interesu bilo da mali ulagaci imaju tu opciju na raspolaganju. A ne samo oni medjusobno.
Jer, da se ne ponavljam, zaraduju i na kiselim dionicama, ne samo na svjezim.
mislim da je i to opcija, al za one odabrane (šifra: DLKV).
-
Slobodno mi recite da sam glup, ne bi bilo prvi put. No ne bi li kratka prodaja bila idealna za fondove na ovako plitkom trzistu?
Prvo zaradjuju na posudbi jer im se te dionice ionako skupljaju prasinu po racunima. Onda se rade prometi, kojima se lova mozda ne vrti preko njih no svejedno moraju manje klikati misem jerbo im ostali rade promet. I onda, kao slag na kraju, imaju dovoljno love i poluga da nakon sto okolo posude koju dionicu, lijepo odrzavaju trziste da moras od njih kupiti da bi im vratio.
Win-win-win. Osim za male.
dijelim Vaše razmišljanje, pogotovo kad je dovoljno samo 0,5% dioničkog kapitala za izazvati cirkus.
za ovako plitko tržište, idealno.
skoro svaka banka, uz mirovinski fond (a i svu silu otvorenih i zatvorenih fondova), ima i svoj brokeraj, a često puta se upravo ti popratni nalaze ispod top 10, pa većina i ne vidi što se događa.
trguju sami sa sobom.
mi mali možemo samo uletiti ako ga odluče gadno srokati.
-
Hrvatska znatno iznad europskog prosjeka po rastu cijena nekretnina
https://www.poslovni.hr/nekretnine/hrv…retnina-4253953
https://tradingeconomics.com/croatia/housing-index
gledajući graf od gore, svatko normalan bi rekao da smo u balonu, pogotovo kad gledamo index od 2007. (koliko graf pokazuje)
-
šta nije lignja bio kuhana noga?
moraju članovi znati što je, osim ribe, još na meniju
dodajemo još jelenski gulaš i odojak na menu
https://direktno.hr/domovina/mesic…ugi-put-209779/
Mislio sam da tu dolaze poslovni ljudi. INA je nekad imala takav jedan klub gdje bi nakon sklopljenog posla došli poslovni ljudi", otkrio je Mesić
-
Uglavnom, preko Agrama to ne igra - pitao sam......
Ako vi u praksi nadjete brokera koji će vam to omoguciti, slobodno javite, pa ćemo vidjeti ima li smisla zbog toga prelaziti s Agrama, koji je meni po mnogočemu sasvim po mjeri....
to je drugi par cipela ako neki institucionalac to ima ugovoreno (vjerojatno ima), a mi kao mali dioničari nemamo.
poanta je da je to legalno moguće ugovoriti, a zašto se ta usluga ne nudi nama (naravno, onome tko to želi), to je pitanje za brokere.
kad sam se ja raspitivao, bila je drukčija priča.
mada na taj način oni nama uskraćuju to pravo po Uredbi EU koja je iznad zakona RH.
a Vi sad promislite jeste li na burzi u istoj poziciji kao npr. InterCapital ili neko slično društvo.
inače, Agram je još i dobar, obzirom kakve limitirane usluge nude ostali brokeri.
dok se ne skupi neka kritična masa, očito se tu ništa neće promijeniti.
-
Po onome linku kojeg je objavio Brajo, na ZSE IMA shorta .
Hellou...
"prag određen za javnu objavu značajnijih neto kratkih pozicija u dionicama je postotak koji je jednak 0,5 % izdanog dioničkog kapitala određenog društva."
samo ne smijete prijeći 0,5% izdanog dioničkog kapitala da Vaš short ne postane javan.
obzirom da je i HANFA-i trebalo par mjeseci da se naš upit očituje (a i to je bilo tek nakon intervencije Povjerenika za informiranje), dotad stignete te dionice i zavrtiti još x puta
-
https://www.index.hr/vijesti/clanak…je/2219894.aspx
Todorić je oslobođen optužbe .
ma cijeli slučaj Agrokor nema veze sa životom.
njemu je politika omogućila da postane Gazda, a u međuvremenu su sve te (kaznene) radnje pale u zastaru.
sad ispada da su i krediti koje je dizao su dani pod tržišnim uvjetima, jer ni nove Gazde nisu uspjele dobiti kredite po povoljnijim uvjetima.
da jesu, onda bi se moglo pričati o njegovom nesavjesnom poslovanju.
na kraju će ispasti da su ga vjerovnici jednostavno odlučili prestati krediti i da su došli po svoje, i tu će cijela priča završiti.
jedini pravi problem je zapravo u nagodbi i zrcalnim društvima, jer su vjerovnici zapravo dobili više nego što im je pripadalo.
npr. Agrokor je bio vlasnik 76% dionica Jamnice, a nakon nagodbe mu je pripalo 100% vlasništva.
ista je stvar i sa ostalim društvima di je imovina bila veća od dugova.
prema tome, kolege koje navode da treba tužiti državu su u pravu, jer tu leži prava srž problema.
Fortenovi je upravo nagodba bila pravni temelj za ovakve manevre.
a to bi trebalo dogurati do Europskog suda za ljudska prava, jer će Vrhovni sud, a poslije i Ustavni sud, najvjerojatnije takvu nagodbu potvrditi.
al glavno da vladajući, koji su ovaj manevar i legalizirali, tvrde da su institucije neovisne i rade svoj posao, a da oni ništa o tome ne znaju.
-
Ne kuzim zasto je to dobra vijest za tradere kad nama, malim ulagačima, je to i dalje nedostupno kao i do sada.
Tako mi upravo tvrde iz Agrama - a oni su ipak jedni od (preostalih) najvecih brokerskih kuca.
Ako oni to ne nude, čisto sumnjam da neka druga kuća nudi.
ne znam.
oni imaju opciju na platformi, i kad sam se raspitivao prije nego smo slali dopis HANFA-i, rečeno mi je da se može ugovoriti, pa sad...
greškom sam bio označio kućicu, pa su me povratno zvali da vide je li greška.
probajte i Vi tako, pa vidite što će Vam reći.
meni je tada bilo rečeno da se može ugovoriti.
-
dobre vijesti za trejdere, i sve one koji se tako osjećaju