A sve to su samo brojevi. Važno je da mi pjevamo:
Posts by pod_zidom
-
-
Prirodni prirast nam je negativan od 91. (izuzev blago pozitivnog od 95. do 98.). Prošle godine u Hrvatskoj je umrlih bilo oko 23 tisuće više nego rođenih. U 2021 preko 26 tisuća.
Dobar dio od ovih milijun nestalih posljedica je negativnog prirasta a ne iseljavanja.
-
Očito su samouvjereno procjenili da taoca nema u tunelima.
Ili su dobro procjenili da su hamasovim štakorima taoci jedina imovina vrijedna čuvanja?
Kako god, bilo da ih potope, bombardiraju ili na treći način unište, svjet bez hamasa će biti bolji.
-
Pa blago tebi onda, zato nam i je tako što sve stavljmo u isti koš, ka svi druge rase, vjere, boje kože su loši? daj nemoj me hebat
Ja rađe biram stručnu, poštenu i moralnu osobu, pa bio on rus, kinez, indijac, japanac, crnac, bijela nego netko tko je svoju diplomu kupio recimo u bosni.
Šta nije pametnije da ljude dijeliš onda po obrazovanju, dobronamjerosti i inteligenciji, nego po tome koje vjere, rase, boje...
A nisi mogao nakon "svoju diplomu kupio" staviti točku? Nego Bosna smrdi?
Svi ti dobri, čak i rusi, ali Bosna problem. I, da ne bi bilo zabune, nisam bosanac samo ne volim predrasude.
A ovo verdijevo lupetanje o postotku azijata u Kanadi je najobičnija glupost, neću reći laž.
-
i finci imaju nekih problema sa šamotom. ranit ću se
Na primjer, finske građevinske tvrtke koje su se specijalizirale za izgradnju kamenih kuća ograničavaju svoje aktivnosti. Stvar je u tome što je finsko tržište izgubilo tako potreban materijal za graditelje kao što je izdržljiva vatrostalna opeka.
Predstavnici finskih građevinskih tvrtki rekli su za TV kanal Yle da domaći graditelji dugi niz godina koriste ruske vatrostalne opeke za polaganje kamina, budući da ovaj materijal praktički nema analoga - ruska opeka je pouzdana, izdržljiva i, što je najvažnije, vrlo pristupačna. Nakon što je počela cijela ova halabuka sa sankcijama, među ostalim uvozom, s domaćeg tržišta Finske nestale su i ruske cigle.
Možda se čini kao sitnica, ali kada su pokušavali pronaći alternativu, finski su se graditelji suočili s nepredviđenim problemom - prvo, pokazalo se da su cigle iz drugih zemalja puno lošije kvalitete, a drugo, postoji akutna nestašica ovoga proizvod na europskom tržištu, budući da je zima pred vratima, au nedostatku ruskog plina, kamini za grijanje postali su vrlo traženi ne samo u Finskoj, već iu cijeloj srednjoj Europi.Šamotna opeka iz Rusije bila je gusta i vrlo čvrsta. Ali nove opeke naručene iz drugih zemalja imaju puno mikropukotina i jednostavno su neprikladne za izgradnju kamina. Zbog sumnjive kvalitete nećemo kupovati druge uvozne opeke koje nisu proizvedene u Rusiji”, požalio se građevinar Samu Toivanen.
Rekao je da je neposredno prije početka sankcija uspio kupiti seriju ruskih cigli, ali ih je skoro nestalo i jednostavno nije znao što dalje.
Lokalne tvrtke danas daju sve od sebe. Na primjer, tvrtka za proizvodnju kamina Seppalan Tiili pokušala je razviti vlastiti analog ruskoj opeci. No, prema generalnom direktoru tvrtke Jariju Seppäläu, prvo, ovaj materijal uopće neće biti iste kvalitete i veliko je pitanje hoće li se moći adekvatno dokazati tijekom rada, a drugo, njegova će cijena biti puno veća skuplji od onog ruskog.
Još u ruskoj Dumi kažu da finci ne koriste saune, i ne kupaju se, jer više nemaju ruskih drva za loženje. Finci kažu da im je svejedno jer su još prošlu godinu umrli od zime i gladi bez ruskog plina i krompira.
-
MM danas malo popustio. Sutra će oni opet prema dolje pogurat. Ne znam tko ih plaća.
-
slicno mozemo rec i za ulagaca u dionicu.
imas povrat kroz dividendu. povrat imas nakon odredjenog broja godina
kroz godine si vratio ulozeno (koje je pojela inflacija) koliko godina? pitanje je koliko si sposoban i dal si dobro procijenio u koju dionicu da ulozis.
i na kraju uvjek imas ono sto si ulozio (osim u slucaju agrokora u dionicama ili potresa u nekretninama) naravno cijena moze past pa si bankrotirao (al i cijea nekretnine moze past npr 2009-2014) jer si precijenio svoje sposobnosti.
za kraj dionicar je i dalje u povlastenom polozaju jer ne mora platit nikav porez kad se odluci prodat nakon 2 godine dok je vlasnik nekretnine platio porez na promet nekretninama odma pri kupnji.
porez placaju i jedan i drugi(dividenda-iznajmljivanje)
tko je onda tu privilegiran?
Nisam ni u jednom rovu, ili sam u oba. Ne vidim privilegirane i nisam o tome pisao. Hrvati plaćaju previše poreza, posebno kad se pogleda što dobijemo za te pare.
Govorio sam o nečemu drugom.
-
pisao sam vec na ovu temu ali da ponovim
porezi su takvi kakvi jesu na apartmansko iznajmljivanje jer im nikakav trosak nije priznat
isto je kao i sa obrtnicima pausalcima, koji placaju nikakav porez, od par posto na prihode
ali ni njima nije nista priznato, i zato je porezno opterecenje takvo
da se apartmanistima prizna trosak, nitko nikad nebi platio porez, jer malo njih bi ikad bilo u plusu
trenutacni kredit od 200 tisuca eura, je 1200 eura mjesecno, sto znaci 14400 eura godisnje
da vam je apartman popunjen 100 dana u godini, po 100 eura, i da cijeli prihod gledate kao dobit, to je 10000 eura godisnje
jos ste 4400 u minusu
a u taj trosak idu sve one stavke koje je kolega spomenuo
i rezije, i cistacica, i usluge od airbnba, i turisticka pristojba, itd itd itd
porez bi platili na sveto nikad
ovako ubiru puno poreza na kolicinu, uzmu na krevet, i uzmu dal ima turista unutra ili nema, nebitno kako je vlasnik poslovao
to im pridonosi puno vise poreza nego da priznaju troskove
Možda grubo i neprimjereno ali moram: muka mi je od ovakvih računica i financijske nepismenosti u Hrvata.
Investirao si u nešto, svojim prama ili kreditom nevažno.Imaš povrat na investiciju, kroz godine ćeš vratiti uloženo. Koliko godina, to je pitanje tvoje sposobnosti i procjene.
Ono što si uložio uvijek imaš. Ako ne bankrotiraš jer si precjenio svoje sposobnosti.
-
Pogledati ovdje:
i ovdje:
Priručnik za održavatelje.
Možda pomogne.
I tu:
I još puno toga na ZSE, u knjigama, priručnicima ... Ali ko će čitati, nema se vremena.
-
ovaj dio: "klimatizira se cijeli dan uz otvorene prozore, tušira se non stop", najviše volim.
Ja u iznajmljenom apartmanu uključim pećnicu, sva kola na šporetu, vruću vodu na obje pipe odvijem na max, frižider isto na max. Na mobiteli i laptopu uključim max potrošnju i punim ih stalno. Ispečem paprike i napravim ajvar.
Klima cijelo vrijeme na 18.
to sto se ti ne ponasas tako, na zalost ne znaci da se vecina ljudi ponasa, dapace
ako se nikad nisi bavio usluznom djelatnosti, bilo kakvom, ne znas kakvi su ljudi
pogotovo kod nas, jer su se navikli da im svi pimplaju jaja, i kada dodju na more misle da su tih sedam dana kraljevi
no sad vec offtopicarimo naveliko, dobit cemo po prstima
Malo zajebancije nikad nikome nije naškodilo.
A na temu: kad mi iznajmiš na tjedan dana apartman i platim ga, taj tjedan sam ja gazda apartmana a ne ti.
Nažalost događalo mi se da sam morao nakon dva dana bježati od iznajmljivača koji su morali svaki dan gurnut nos unutra, brojati koliko trošim i sl.
-
Pa uložili ste u svoje, i ostati će i Vašoj djeci, i djeci Vaše djece
Smiješni ste.
Ako je najam apartmana za 4 osobe sto eura na dan, za 30 dana to je tri tisuće eura. Za 60 dana punjenja od 120 vjerojatnih dana punjenja, tijekom ljeta , to je 6 tisuća eura
Dva apartmana = 12 tisuća
Trošak uredno opravdajte računima, umanjite poreznu osnovicu, a na ostatak platiti porez treba, kao na dohodak od rada. Ili kao porez na kapitalnu dobit
Pritom svi zaboravljaju da smo na novac kojim smo kupili dionice već platili porez na dohodak, dobit itd, ili nismo
, jer je zarađen iznajmljivanjem
Porezni je sustav nepravičan.
To je sve što imam o tome reći. A glede mede i onih što sada kupuju apartmane, kasno Marko, kao i na tržištu dionica
Prvo i osnovno ponoviti što je dobit, što je prihod, a što je promet. Nakon što to apsorbirate, pročitajte još jednom ovu svoju rečenicu.
QuotePritom svi zaboravljaju da smo na novac kojim smo kupili dionice već platili porez na dohodak, dobit
Isto tako vam je s kupnjom i opremanjem apartmana. Novac prvo treba zaraditi, a tek onda investirati u apartman. I sve to da bi se neki naslađivali kako se malo plaća.
Nitko ne spori da porez treba platiti, ali isto tako treba i ne mlatiti gluposti, i znati kolili su troškovi bavljenja nekim poslom.
Dakle trošak apartmana:
- kupnja
- opremanje
- tekući troškovi struje, vode (klimatizira se cijeli dan uz otvorene prozore, tušira se non stop)
- plaća se skuplja čistoća
- plaća se boravišna pristojba
- plaća se krevetarina
- plaća se čistačica, pranje posteljine
- sve se plaća i oprema s PDV-om, i tekući troškovi se plaćaju s PDV-om
- plaća se agencijska provizija 20-30%
To je sve što imam o tome reći.
ovaj dio: "klimatizira se cijeli dan uz otvorene prozore, tušira se non stop", najviše volim.
Ja u iznajmljenom apartmanu uključim pećnicu, sva kola na šporetu, vruću vodu na obje pipe odvijem na max, frižider isto na max. Na mobiteli i laptopu uključim max potrošnju i punim ih stalno. Ispečem paprike i napravim ajvar.
Klima cijelo vrijeme na 18.
-
Živnuo forum u nedjeljno popodne, pojelo se, malo popilo i zauzeli rovovi.
Iz prvog rova viču vama treba povećati poreze, premalo plaćate. Iz drugog uzvraćaju: vi morate plaćati više poreza.
Vlada kaže: u redu, može!
-
Slično kao zlocesti ali u AZ.
20-ak godina uplaćujem, do sad uplaćeno 16800 a stanje 31300 EUR.
-
znas sta je meni najgore, a ne smijem puno pisat jer ce mi tlak skocit
sto oporezuju sve, znaci ne oporezuju te jednom, vec te oporezuju na placi, di ti skoro uzmu pola
onda od tih pola ti na sve sto kupis uzmu jos pdv , sto je kod nas cetvrtina
i onda kad i nesto skupis novaca, i kupis stan/kucu , onda ti i na to uzmu porez, a sad zele jos da ti svake godine uzmu porez iako si vec tu kucu pretplatio nekoliko puta
i ne mozes nista nego samo radit i placat i placat
a kako je pocelo po europi, doci ce i kod nas kada budemo jos od poreza morali uzdrzavati ilegalce
i onda si ti jadna budala koja radis cijeli zivot da bi hranio druge
Evo ti malo za tlak, zaboravio si parafiskalne namete. Nešto što samo naši ekonomisti uče u školi.
Komunalna naknada, slivne vode ...
Za ove vode sam mnogima spomenuo mamu. Pristojno rečeno.
-
Treba mi savjet.
Počeo sam dokupljivati SPAN kad je pao ispod 65. Od 59 do 57 sam kupovao ko lud. Sad je još niže a ja više nemam cash. Znam da sam se malo zaletio ali želim kupovati i dalje. Što da prodam PODR ili KOEI?
-
Kad sam ja bio mali, prije jedno 100 godina, pričali su nam kako su Osmanlije,pa i Mlečani, bili zli. Uzimali su jednu trećinu harača.
Danas ovi ljudima koji žive samo od rada uzimaju 60-70%. Ostalima malo manje ali i dalje puno.
Najgore od svega je pravna nesigurnost, mjenjaju pravila kako im se kuki digne. Strani investitori oduševljeni. Oni od prije koji su uzeli banke i telekome, novih neće biti.
Plenković poželio zavaljat velike gradove, koje ne kontrolira, Njonjo i Bačić napisali zakon. Filipović je previše glup da ga uključe.
Da su bar Šeksa pitali za savjet, on je i dalje najpametniji živi hdzovac.
-
Zašto svi misle da će Kina pustit Ruje da budu razbijeni u Ukrajini i da im neće otvoreno pomagati ako im ipak zatreba? Naglasak na 'AKO'. Rusija neće nikad pustit na miru Ukrajinu, ko god bio u Kremlju.
Pročitaj 4. post na prvoj stranici ove teme.
Onda se pokrij po ušima i šuti.
-
Europa, stara kurva, može istrpiti još skuplji plin i još nekoliko godina recesije.
kolega, velite stara kurva.... možda i može, ali po koju cijenu? ali mlada mislim da ne želi!
obzirom na sve više ekonomskih problema i snažno jačanje desnih stranaka diljem europe, ne bih se nimalo iznenadio da se pogotovo mlađa populacija digne na noge. skupi energenti i financiranje rata u ukrajini slinim milijardama eura koje su mogle biti puno bolje potrošene na poboljšanje kvalitete života nije nimalo zanemariva činjenica.
i podosta političkih stranaka na vlasti pomalo gubi tlo pod nogama upravo iz tih razloga.
Ovaj rat za Europu je vrlo skup, samo Ukrajina plaća veću cijenu. Ali cijena bi se platila i da se Rusima popusti. Mislim da bi bila puno veća, posebno za istočnu Europu i Baltičke države.
Podcjenjujete mlade u EU.
Precjenjujete desnicu. Ekstremisti, i desni i lijevi u EU, još uvijek žive od Putinovih donacija. Kad se ta pipa zatvori nestaje AfD, Lega Nord i slični.
-
"Divljanje birokrata otelo se kontroli, pogledajte što rade pod krinkom pomoći Ukrajini..."
https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…rajini-15369275
Ovdje ima svega. Skoro mi je nevjerojatno da je takav članak u mainstream mediju. Kao da je s nekog portala s ljudima gušterima.
Svaka čast G.D.!Jutarnji je portalčić sa clickbait naslovima. U istom danu imaju potpuno suprotne komentare o istoj temi.
A Gojko Drljača je priča za sebe.
-
Veliki strateg Putin je odlično isplanirao rušenje Gazproma.
Europa, stara kurva, može istrpiti još skuplji plin i još nekoliko godina recesije.
Rusi su se preračunali i uzalud se nadaju nekakvom čudu u Africi ili promjeni USA politike ako neki republikanac dobije izbore.
USA, GB, EU, Kanada, Japan, Australija učiniti će što god treba da Ukrajina dobije ovaj rat. Na takav način da Rusija ne bude toliko razbijena da ih kinezi u potpunosti preuzmu.
Slava Ukrajini!