Udruga malih dioničara - DLKV (Dalekovod d.d.)

• Lijep pozdrav!

Osniva se udruga malih dioničara. Pozivamo sve male dioničare koji se žele suprostaviti ovoj odluci, a vezano za učlanjenje u udrugu malih dioničara, nastup na skupštini i sve detalje da se jave privatnom porukom da im dam mail adresu za prijavu i sudjelovanje jer ne daju ovdje objaviti mail adresu.

Jos je malo vremena pa ne čekajte zadnji tren. Ima puno kostura iz ormara koje ce nadležni morati objasniti javnosti. A ima dosta materijala i za pravosuđe. Uglavnom javite se ako ste zainteresirani sto prije jer rok za prijavu za sudjelovanje na skupstini je 23.6.

• Evo samo jedna obavijest za male dioničare koji su se javili na onaj mail za udrugu malih dioničara za rušenje ove nakaradne odluke uprave.

Budući da je veliki interes i da smo dobili preko 50 mailova, a rokovi su podmuklo kratki, i ne stignemo svakom pojedinačno odgovoriti bitno je da se za početak prijavite za sudjelovanje na skupštini (pazite, rok je do 23.6.) pa ćemo u hodu dogovoriti djelovanje i zajednički nastup na skupštini. Imate na ovome linku obrazac (jednostavan je za ispuniti) :

http://www.dalekovod.com/skupstina-drustva.aspx

Prijave su poštom ili donijeti osobno u Dalekovod obrazac (pazite, ne može se prijavit mailom).

Mi smo poduzeli određene akcije, poslali dopise i obavijestili sve nadležne institucije i upozorili na ljude koji su u sukobu interesa.

Želim napomenuti da ako ovaj prijedlog i prođe na skupštini da to nije kraj, nego će se ići u sudski proces protiv odgovornih ljudi i ljudi koji su u sukobu interesa i sjede na dvije stolice i morat će se štošta i javnosti i sudu objasniti.

Postoje ljudi koji su uhvaćeni da sjede na dvije stolice i s "rukama u pekmezu", kao i razna manipuliranja informacijama i obmnjivanja javnosti. Takvi će na sudu i pred novinarima morati objasniti svoje postupke i za čiji interes rade.

Dakle, prvi korak je prijava na skupštinu, a onda kada dobijemo odgovore na upite od nadležnih institucija ćete dobiti detaljne informacije što i kako dalje.

Hvala

• Nadam se da ce se skupiti dovoljno da se uspije u rusenju ove nakaradne price jer svima nam je u interesu da se ovakve stvari sankcioniraju i izadju na vidjelo inace tesko cemo docekat napredak naseg trzista kapitala ukoliko ne postoje institucije koje stite malog dionicara u ovakvim kriminalnim aktivnostima, mislim da se za GS jako bitno dobro pripremiti da se postave prava pitanja upravi te da pitanja moraju biti jako dobro napisana da se izbjegne dvosmisleno odgovaranje sta bi trebalo unaprijed dogovoriti i s odvjetnikom koji bi preuzeo vodjenje ovog slucaja ako je to krajni korak, jer sigurno u ovom slucaju bi se moglo postaviti pitanje odgovornosti uprave prema nejednakom tretiranju imovine svih dionicara u smislu ravnopravnosti jer uprava bi trebala biti odgovorna prema svakom dionicaru, a ne samo prema vecinskom i da su u konacnici svjesno pogodovali drugoj interesnoj strani na stetu malih dionicara te da nisu poduzeli dovoljno niti na vrijeme da spase kapital svih donicara pogotovo nakaradna je netransparentnost prema imateljima kapitala matice ukljucujuci i mene dok sam bio dionicar naime dva pua sam poslao mail s upitom na dalekovod@dalekovod.hr i ivan.jurkovic@dalekovod.hr u nijednom slucaju nisam dobio niti jedan odgovor ukoliko i ostali imaju istih iskustava mozda i taj detalj moze pomoc kod dokazivanja namjernog zanemarivanja malih dionciara jer vise istih slucajava na sudu bi dokazalo pravilo i svaki ostali slucajevi koji dokazuju kako su mali dionicari tretirani bi mogli dokazat kao namjeru, a ne iznimku, apeliram na ostale sudionike da ukoliko imaju iskustva iz predhodnih svojih slucajeva da daju doprinos i neke smjernice koje bi mogle pomoc dioncarima da ostvare svoje ciljeve jer mislim da je ovaj slucaj jos jedan u nizu bitan za cijelo drustvo kao sta je i agrokor bio, pevec itd.

• Nadam se da ce se skupiti dovoljno da se uspije u rusenju ove nakaradne price jer svima nam je u interesu da se ovakve stvari sankcioniraju i izadju na vidjelo inace tesko cemo docekat napredak naseg trzista kapitala ukoliko ne postoje institucije koje stite malog dionicara u ovakvim kriminalnim aktivnostima, mislim da se za GS jako bitno dobro pripremiti da se postave prava pitanja upravi te da pitanja moraju biti jako dobro napisana da se izbjegne dvosmisleno odgovaranje sta bi trebalo unaprijed dogovoriti i s odvjetnikom koji bi preuzeo vodjenje ovog slucaja ako je to krajni korak, jer sigurno u ovom slucaju bi se moglo postaviti pitanje odgovornosti uprave prema nejednakom tretiranju imovine svih dionicara u smislu ravnopravnosti jer uprava bi trebala biti odgovorna prema svakom dionicaru, a ne samo prema vecinskom i da su u konacnici svjesno pogodovali drugoj interesnoj strani na stetu malih dionicara te da nisu poduzeli dovoljno niti na vrijeme da spase kapital svih donicara pogotovo nakaradna je netransparentnost prema imateljima kapitala matice ukljucujuci i mene dok sam bio dionicar naime dva pua sam poslao mail s upitom na dalekovod@dalekovod.hr i ivan.jurkovic@dalekovod.hr u nijednom slucaju nisam dobio niti jedan odgovor ukoliko i ostali imaju istih iskustava mozda i taj detalj moze pomoc kod dokazivanja namjernog zanemarivanja malih dionciara jer vise istih slucajava na sudu bi dokazalo pravilo i svaki ostali slucajevi koji dokazuju kako su mali dionicari tretirani bi mogli dokazat kao namjeru, a ne iznimku, apeliram na ostale sudionike da ukoliko imaju iskustva iz predhodnih svojih slucajeva da daju doprinos i neke smjernice koje bi mogle pomoc dioncarima da ostvare svoje ciljeve jer mislim da je ovaj slucaj jos jedan u nizu bitan za cijelo drustvo kao sta je i agrokor bio, pevec itd.

Ja ću te podsjetiti, ovako javno, da je Skupština dioničara Zakonom oformljeno tijelo za odgovaranje na pitanje iz prethodnog poslovanja i postupanja Uprave i NO. Slanje mailova je legitiman način za dobivanje odgovora, al time bi vjerojatno doveli u privilegirani položaj da su ti odgovorili na pitanja, a da odgovore na pitanja nisu obznanili i ostalim dioničarima putem GS ili ZSE. Tako da ta činjenica, da tebi nisu odgovorili ima svoje pokriće u pravnim normama i pravilima obavješćivanja dioničara. Ti si ih mogao pozvati da odgovore upute i objave na ZSE.

Ja ću te podsjetiti, ovako javno, da je Skupština dioničara Zakonom oformljeno tijelo za odgovaranje na pitanje iz prethodnog poslovanja i postupanja Uprave i NO. Slanje mailova je legitiman način za dobivanje odgovora, al time bi vjerojatno doveli u privilegirani položaj da su ti odgovorili na pitanja, a da odgovore na pitanja nisu obznanili i ostalim dioničarima putem GS ili ZSE. Tako da ta činjenica, da tebi nisu odgovorili ima svoje pokriće u pravnim normama i pravilima obavješćivanja dioničara. Ti si ih mogao pozvati da odgovore upute i objave na ZSE.

Jasno mi je to i pravne obveze u svezi toga, ali do GS treba doci jedini nacin do tada je kontaktom, ovdje se radi da uopce niti jedan odgovor nije dosao znaci niti da je netko pravno odgovorio i ogradio se od odgovora na pravni nacin i u skladu sa zakonom koliko moze sta bi bila neka norma normalnog odnosa drustva koji ima svoje dionicare, zamisli da si dionicar nekog drustva u kojem ne mozes dobit nikakav odgovor do GS znaci niti slovo i ukoliko ista iskustva imaju drugi dionicara ja mislim da niti jedan sudac na to nece gledati kao ne bitno vec ce jasno pokazati odredjeni odnos i stav prema dionicarima, stvar je da vise slucajava slicne naravi ne bitno da li se radi o mailu ili drugom kontaktu mogu ukazati na namjeru i ponasanje uprave, sudski proces se ne dobiva jednom cinjenicom na kraju je to skup svih dogadanja iz kojega bi sudac zakljucio ponasanje strana i namjere, ja ovdje ne kazem da je to bitna stvar ali sam je namjerno naveo da drugi budu upoznati i sad ako je 10 dionicara poslalo slicne mailove i drustvo je na sve oglusilo tu se moze postavit da je drustvo bilo upoznato sa brigom malih dionicara za stanje svoje imovine, a da drustvo i odgovorna osoba se nije zapitala da ima odredjene obveze prema svojim dionicarima koje je trebala poduzet u smislu zastite njihovih intresa i pravovremneog informiranja ili ih je namjerno ignorirala jer je sve vec unaprijed planirano sta ocito i je, uostalom naveo sam namjerno taj slucaj, a na odvjetniku je da ima sta vise informacija i da sam izabere prema svom znanju sta mu je bitno i kako ce gradit slucaj.

A da sad ne polemiziramo o tom mailu ovako je glasio

"

Poštovani kao zainteresirana strana tj. mali dioničar društva Dalekovod nastavno na obavijest danu 17 prosinca i odgovor koji ste izdali nize u svrhu transparentnog obavještavanja, smatram da navedena obavijest nedovoljno govori o samim brigama dioničara oko društva koji se spominju u zainteresiranoj investicijskoj javnosti, naime u zainteresiranoj javnosti postoji ozbiljna briga koja utječe negativno na financijski instrument izdan na uređenom tržistu i na samu brigu dioničara za svoju imovinu da je dospjeli dug dalekovoda konkretno dio senior duga otkupljivan od strane treće strane koja navedenim potezom otkupa duga zeli osigurati sebi poziciju da zbog dospjelosti i ne placanja duga se nadje u poziciji preuzimanja društva dalekovod po jeftinijoj vrijednosti nego bi to bio slucaj u redovnom preuzimanju pri cemu bi imovina malih dioničara dosla u pitanje, zamolio bih društvo dalekovod da ozbiljno svati navedenu brigu malih dionicara i u svrhu transparentnosti i brige za svoje dionicare izda priopćenje koji problematizira tu tematiku konkretno da li je društvu poznato da li je doslo do promjene u vlasništvu nad senior dugom, ukoliko je specificno o kojoj reda velicini otkupu duga je doslo i o kojoj trećoj strani se radi. Nadam se da ce društvo dalekovod ozbiljno svatiti navedene brige i pokazati svoju brigu za vlastite dionicare u konkretnim brigama oko njihove imovine i radi fer obavještavanja prema javnosti s obzirom na negativnu sliku stvorenu u medijima koja ukoliko se društvo nedovoljno kvalitetno posveti tom problemu preko komunikacije stanja u kompaniji i demantija iznesenih pretpostavki u domeni kojoj je moguce, ti negativni medijski clanci mogu utjecat i na samu percepciju samih vjerovnik i dobavljaca prema drustvu dalekovod i na taj nacin indirektno mogu naštetiti samom društvu.

"

Edited once, last by StatusQuo: Merged a post created by StatusQuo into this post. ().

• Ti i "deset (ili pedeset) drugih dioničara" mogli ste sakupiti dovoljan broj glasova i sazvati skupštinu i predložiti dnevni red. Ovako, pisanjem mailova se ne poštuje Zakon, a obzirom da je jedini legitiman način postavljanja pitanja Upravi i NO na Glavnoj skupštini dioničara. Sve ostalo nema taj pravni značaj niti ulogu.

Znači, društvo ne brine za imovinu dioničara nego dioničari brinu za imovinu društva. Tvoje dionice nemaju veća prava od dionica ostalih dioničara, pa tako niti u obavješćivanju.

To što si ti oštećen kao dioničar ili smatraš da si oštećen, ne znači da je počinjena šteta društvu, a to je ono što zanima suce i pravosudna tijela glede postupanja u situacijama koje traže pravnu zaštitu. Šteta dioničara se najčešće derivira iz štete društvu, a ne obratno.

Je ne tvrdim da se manjinski dioničari u ovoj situaciji ne mogu osjećati oštećenima, jer jesu.... ali put dokazivanja štete je mnogo kompleksniji od činjenice da si ti pokazao interes za poslovanjem društva i da si pisao upravi i javljao se mailom da ti pojasne što se događa i kakvi bi to posljedice moglo imati za tebe kao manjinskog dioničara društva.

• Da tuzba se derivira iz stete po drustvo s kojom je indirektno nastala i steta za dionicara u smislu vrijednosti dionice, kao sta kazem to nije neka najbitnija informacija ali moje je misljenje da moze dobro doci i zato sam je napisao, a onome kome je to posao ce odlucit sta ce koristiti na meni je da ponudim sve informacije koje znam, u konacnici i ovisi kako se tuzba koncipira jer iako nema pravnu tezinu bitna je prica i sve sitnice to ti je kao u slucaju snimki koje se izuzimaju jer nisu pravno dobivene i ne mogu se koristiti ali sudac vidi snimku i u konacnici mu utjece na bias, a ti mozes govorit da snimka nije bitna, ali je u konacnici odredila sve iako nigdi ne pise sucu je bilo dovoljno naci opravdanu pravnu cinjenicu i dati tezinu donijeti odluku iako je ovo plasticniji primjer kako nesto utjece na odluku, a nije pravno valjano ipak je tako. Uopce nije poanta da jel se netko trebao skupit ili ne stvar je da sustav treba stiti jednog dionicara bez potrebe da se oni trebaju grupirat da bi ostvarili svoja prava, uprava treba stitit imovinu drustva u konacnici je to i imovina dionicara, jer u konacnici odgovaraju svojim dionicarima na GS, svaka odgovorna uprava je trebala sazvat GS i upoznat dioncare sa stanjem u drustvu i potrebama i u kojoj se situaciji nalazi, a ne ih dovest pred gotov cin s napisanim rijesenjem iz vedra neba koji oduzima svu imovinu dionicara tu je odgovornost uprave prema svojim dionicarima, a ne samo prema vecinskom s kojim je ocito sve i dogovoreno i tu su u neravnopravnom polozaju samo to treba dokazat, iako ce netko rec da je ovo samo prijedlog, a ne konacni cin i da se na GS odlucuju ipak je sve vec dovedeno pred zavrsni cin. Uglavnom nije na meni da odlucujem kojim putem kreniti samo sam naveo primjer koji ce mozda nekom koristiti ili nece, a mozda nekoga i potakne da iznese nesto svoje pa se nadnje nesto i vrijednije i bitnije, bitno je potaknit pricu i raspravu i dati nekakvu korisnu informaciju, ne kosta me nista iznjeti ovaj primjer u najgoru ruku ostat ce zabiljezeno.

• To da li je nastala šteta za dioničare to treba moći i znati dokazati. Suprotna strana ima argumente zašto je pribjegla pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i ovakvom tipu dokapitalizacije. Očito je društvo bilo u problemima i nije bilo dovoljno vremena da se pribjegne nekom drugom modalitetu ulaganja.

Svi znamo da je bilo dovoljno vremena i da ae moglo drugačije, ali iz perospektive suda i suđenja to nije bitno. Jer bio je potreban dokap, ovakav ili onakav, a time je izvršena svrha nastavka i kontinuiteta vremenski neograničenog poslovanja. Da li je pritom jednoj skupini dionicara nastala šteta i u kojem razmjeru, ponavljam, tek treba moći i znati dokazati.

A jasno je i koja ekipa stoji iza svega. Kad staviš to sve u kontekst vladajuće politike, partikularnih interesa i modusa operandi te ekipe dobijes “mali Agrokor”. Sve je tu skoro pa isto…. Čak i operativci koji odrađuju to “nulovanje”.

• Naravno da treba znati dokazati i da to nije jednostavno, ali koliko se sjecam mislim da je dobar dio toga na upravi da dokaze, a ne na dionicaru ukoliko se postave prava pitanja u konacnici je bitna kvaliteta odvjetnika i da taj odvjetnik ima sta vise potrebnih informacija oko kojega ce gradit taj slucaj, iako je ovo mali agrokor sreca da nije zamrsen kao veliki agrokor koji je skroz drugi level prevare za upustat se, nadolazeca skupstina je jako bitna u smislu koristenja prilike za trazenje odgovora koji bi mogli biti koristeni u buducem procesu i koji su bitni, a vremena je malo za sve pravilno slozit ne znam koliko se udruga do sada pravovremeno uspila konsolidirat i naci kvalitetne ljude da sta brze sloze ovaj pocetak koji pocimlje s GS, ovdje ima sudionika koji su imali sudskih procesa po slicnim pitanjima pa bi mogli iskustveno nesto i pridonjet sa savjetima na sta pazit i koja pitanja postavljat itd, jednog dana mozda ovaj forum bude imao i pravni kutak zapravo kad razmislim mozda ne bi bilo lose zapocet i neke razgovore sa sudionicima Tk, zagrebackom burzom, vecim investitorima, brokerima,hanfom u smislu projekta financiranja besplatne pravne pomoci na jednom ovakvom mjestu mozda i preko eu projekata ili nesto slicno u tom smislu mislim da bi to bilo jako korisno za razvoj opcenito i tk i pravne drzave i mozda bi se iz toga mogle dogadjati promjene u zakonodavnom okviru, povecala bi se i transparentnost i involviranost svih subjekata povezanih u ovo kada bi na neki nacin uspjeli kao zajednica bit glasniji i involviraniji nego sad na margini gdje se ne cujemo, sve je to dug projekt ali mozda na neki nacin moramo razmisljat zajedinicki da bi dobili benefite kao pojedinci, ovako svatko gleda sebe dok ne dobije po turi jer ocito se ovako skoro pa nista i ne mjenja osim prepisivanja eu zakona, mozda ici i sa osnivanjem udruge malih dionicara RH koji bi placali clanarinu privukli mozda i druge izvore financiranja pa da ta udruga djeluje prema drzavi u smislu poboljsanja i zastite nasih prava, a njezina snaga bi trebala biti broj clanova jer dok god smo mi stjerani u kut i mucimo tu cemo i ostat, eto malo proaktivnijeg razmisljanja na glas