1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. accountant

Posts by accountant

• OPTE prodaja - kladionica

• accountant
    • July 23, 2020 at 5:44 PM

Jubito, crni sine! Pa po koliko si kupovao ako ćeš po možebitnoj objavi do 31.7. biti u gubitku? Iznad 6? Nije valjda i iznad 7?

Evo ja priznajem da nemam trenutno OPTE ali sam dobro zaradio na nižim razinama. Osobito kad je Merkur častio. Treba pazit na 'margin of safety' čak i u slučaju preuzimanja.

(kolega dioničar, opet ste nekome stisli dislike, a čovjek lijepo komentira, postavlja zdravorazumska pitanja)

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• accountant
    • July 23, 2020 at 3:34 PM
    Quote from tollway
    Quote from Headhunter

Obzirom da se zbog korone očekivao globalni potop ovo izvješće je van svih očekivanja, naravno u pozitivnom smislu.

da, sad je van očekivanja!! a donedavno se pričalo da će izvješće biti jako dobro, odlično čak jer su ljudi bili doma više telefonirali i visili na računalima i buljili u tv. malo realnosti molim.

men's čini da će kao i obično tržište odediti vrijednost ovog izvješća

a kako je krenulo sad (-2,86%) ne sluti da je dobro

• accountant
    • July 23, 2020 at 1:35 PM
    Quote from dionicar

accountant kolega nije istina da svakom dijelim dislike... Kolega ako niste unutra ja Vam nisam kriv 😁🙄 a ako jeste izadjite onda Van ako se toliko bojite I ako ste zadnju kunu stavili unutra Kao ekipa koja je uspjela zakucat ove godine na 3.8kn kada je na poslovnom izasao clanak da se prodaja nece reazlizirat ove godine. Idemo sada proucavao izvjestaj

što se ima proučavati, jedino je bitan broj korisnika, tako bar čujem

pa ja sam vam dao screenshot gdje se to ne vidi, dapače u segmetnu gdje je rast korisnika, to su dva prihodovno najmanja stupca

kaj da još gledam?

• accountant
    • July 23, 2020 at 1:25 PM

u čemu da uživam? sarkazam?

ovdje je broj korisnika, u svim većim segmentima pad: broj korisnika po segmentima H1_2020

a onda se to ovdje lijepo i stupčasto preslikava u prihodima: prihodi po segmentima H1_2020

dakle dioničar, pošto svakom dijeliš dislike možeš ondak pojasniti gdje ti vidiš skrivenu vrijednost OPTE?

navodno u bazi korisnika, jel mi gledamo isti papir?

• accountant
    • July 23, 2020 at 1:13 PM

H1_2020 kons OPTE

• accountant
    • July 23, 2020 at 10:58 AM
    Quote from airfire

Zove me sada lik i predstavlja se kao grupacija HT, Iskon i Optima, kaze vidi da sam na optimi pa mi nudi da prijedem na iskon. Kazem ja njemu ako ste grupacija onda je svejedno na kom sam, a on pa bolje je da prijedete na iskon evo imamo vecu brzinu na iskonu, nasa je bazna itd... Uglavnom kontam da su ovo zadnji trzaji otimanja korisnika od optime, ovo je rijesena stvar samo nam trebaju reci cijenu po dionici :)

ja i dalje ne kontam ovdje neke stvari: većina tvrdi da ovdje nisu bitna ni izvješća ni dug prema HT-u nego broj korisnika i da budući kupac kupuje bazu

plus toga govorite kako HT oteže s prodajom - prepuštanjem te baze korisnika drugom igraču

i ja sam čuo da je politika takva da se prebacuju korisnici unutar grupe na Iskon i HT

jel jedino meni tu nešto smrdi?

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• accountant
    • July 23, 2020 at 10:52 AM
    Quote from rambo_5

PItanje za accountanta: Priznajem da je Lenac odlična firma, FI su im bomba, perspektiva odlična, sve super. ALI. Talijani drže 82% dionica, ako na to dodamo trezor skoro 87%. Šta mali mogu dobroga očekivati u ovoj firmi?

1) Glavni ne mora nikada isplatiti dividendu, može izvlačiti dobit na milijun načina, bez da plati porez. Mali od toga nemaju ništa.

2) Otključavanje vrijednosti kroz preuzimanje (Optima) nećemo tako skoro gledati jer je firma nedavno preuzeta, nije ovo sajam rabljenih auta da se preprodaju polovne firme svakih tjedan dana. Mali od toga opet nemaju ništa.

3) Ostaje opet isprobana metoda vlakića, ali free float je toliko mali, a stečajuša ima dovoljno, da se "sindikatima" to ovdje ni ne isplati raditi, bar ne često.

Znači, iz perspektive malog dioničara koji samo želi zaraditi koju kunu, kakvog ima smisla parkirati lovu u firmu koja niti daje dividendu niti je likvidna niti obećava neku veliku kapitalnu dobit - iako posluje super?

Veselim se vašem odgovoru.

Display More

odgovori:

1) ja osobno niti ne želim da isplaćuju dividendu, barem ne na ovoj razini profitabilnosti od oko 2-3 kn po dionici, radije nek ulažu dalje u automatizaciju poslova (shvatite da ovo i nisu baš neka vremena za biti u škveru-dionici), za dividendu predlažem do sada izvrsne ADPL ili KODT; što se tiče izvlačenja dobiti, to se mora prije ili kasnije odraziti na CF odnosno na količino zadržanog novca po dionici, dakle kroz izvještaje se sve vidi prije ili kasnije ALI ovaj argument možete dati za bilo koju dionicu u kojoj je vlasnička struktura čvrsta (npr. Saponia grupa),

2) slažem se, talijani nisu ovo kupili da preprodaju već da zaokruže svoj portfelj brodogradilišta i učvrste poziciju na mediteranu,

3) ovaj dio se tiče trejdera odn. trgovanja prema TA a ja se time ne bavim, ja gledam trenutnu potcijenjenost prema nekim ključnim pokazateljima (benchmark) i to ne u odnosu na druge već na to kako je ista dionica reagirala cjenovno u prošlosti na promjene u poslovanju i perspektivi ubuduće

dakle, MOŽE se reći da sam na neki način ja trejder ali na dulji rok jer kad cijena dosegne određenu precijenjenost sigurno ću kapitalizirati dobitak

također što se tiče 'sindikata' kako ih zovete, drago mi je da im dionica nije na radaru iako ne reci nikad

da sažmem: ne služi me više vid najbolje da bih po cijele dane buljio u gledalicu i udarao refresh tipku na ZSE stranici s vijestima i izvještajima

a što se tiče trgovanja po TA, možete loviti valove nemam ništa protiv ali raditi to na recimo DDJH, VART ili DLKV i INGR čije je poslovanje slabo, opterećeno velikim dugom, neperspektivno i netransparentno... te dionice imaju 'sidro' koje vuku po dnu i nakon što se cjenovno i odlijepe tu i tamo, brzo se vrate na razine koje odgovaraju prikazu kroz objavljene kvartalne i god. izvještaje

• accountant
    • July 23, 2020 at 9:12 AM

zašto bi trebalo smanjivati?

na DDJH se kunu da poslovi za vojsku dolaze (a ne dolaze) pa su u problemu, a ovdje bi trebali od toga odustati pa nek pare uzmu tko? Turska?

s turcima si ameri baš nisu bliski, samo nek oni repariraju ovdje brodovlje...

• accountant
    • July 23, 2020 at 8:58 AM

Prihod osnovne djelatnosti po tržištima 2019

Prihod osnovne djelatnosti po tržištima 2018

a ovdje se gđa Uzelac obraća s riječima koliki je utjecaj US Navy na uk. prihode: USS M_Whitney 2015 i 2017 godina

ovdje pak vidimo da postoji peek u tim godinama kad su radili na MW, ali vrlo malo ronimo u negativi što je čudo s obzirom na okolnosti: EPS (TTM)

• accountant
    • July 23, 2020 at 8:24 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from Sinner99

US Navy sigurno donosi dobar profit, ali svida mi se kako biraju poslove, primjer sa brodom Galeb ,mogli su dati najnizu ponudu i proci na natjecaju, i onda bi radili u minusu, dobar primjer kako se to radi je DDJH, ali dali su realnu i bez obzira sta nisu prosli na natjecaju odradit ce dobar dio posla ali uz profit. I od kad su talijani preuzeli, vidi se veci broj brodova talijanskih kompanija.

ma sve 5.

ljudi rade, posluju pametno, al bilo bi dobro da netko iskopa kolika je diverzifikacija poslova.

jer ovisiti većinom o jednom poslu, koji je još pod utjecajem politike kao US Navy, nikad dobro ne završi.

pa dade se dosta toga iščitati iz god. rev. izvještaja, čitate li ih?

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• accountant
    • July 22, 2020 at 3:17 PM
    Quote from BudFox

...Kolega, onda je po vama najveći problem u mentalitetu 'lako ćemo' i 'zašto bih ja učio ako sam završio školu'?

Quote from BudFox

Moderna radna mjesta traže gotovo svakodnevno, da ne kažem cjeloživotno učenje, kojeg se mnogi zbog

komoditeta ne žele prihvatiti, već guslaju po starom dok ide...

Jedino mi nije jasna činjenica da ekipa kada ode raditi van u Irsku ili Njemačku spremna je prihvatiti promjene i

učenje novih vještina kako bi plaću zarađivali u Eurima, valjda jer drukčije ne ide, a kod nas je laganini i 'dok plaća

stiže dobro je' stav...

nije čak ni mentalitet u pitanju jer, kao što kažete, kad ode radnik van i to čak ne u Njemačku, dovoljna je i Slovenija (srbin, bosanac, hrvat je radišan u uređenoj zemlji) odmah se vidi promjena u pristupu poslu

nisam dakle davao ocjenu tko je za to kriv, rekao bih podjednako država (koja daje okvir) ali i pojedinac (svojim pristupom i zalaganjem)

jer se mi još uvijek ovdje u RH kolektiviziramo, znate ono 'naši' i 'naševanje'

dok vani svak je za sebe, jedinka u surovom svijetu

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• accountant
    • July 22, 2020 at 2:19 PM

Jedino što ne mogu 'prožvakati' je da se rad (svi oblici, od nesamostalnog do povremenog i 'vanjskog') oporezuje više nego imovina (nekretnine, dionice i sl.)

Pa je zato kod nas više nego ikada ona 'izvjesi Zimmer frei, lezi pod palmu i uživaj' u điru

Barem je bilo do ove korone.. i sad je panika jer nekako to više - ne ide!

• accountant
    • July 22, 2020 at 2:14 PM
    Quote from alfa

Ako niste skužili šta sam nadrobio onda đaba znate izračunati brutto 2.

Naučite rađe čitati s razumijevanjem.

Pa kad ste ga, ponavljam, nadrobili

i ne znam jel (po Vama) problem u škampima, radnicima ili poslodavcu?

S obzirom da sam ja ujedno i poslodavac, dijelom zaposlenik i vanjski suradnik pa znam obje strane medalje, dajte da Vam pojasnim u čemu je problem:

Zakon o radu je jasan kad se govori o plaći da se podrazumijeva bruto iznos (tj. bruto 1 na koji se onda računa dopr. NA plaću za zdravstvo od 16,5%)

prema tom istom ZOR-u se dakle sastavljaju i dogovaraju ugovori o radu a veći poslodavci (mislim više od 20 zaposlenika) moraju k tome imati definirane i pravilnike o radu

I kažeš recimo Ivanu 'mi smo Vas spremni platiti 120 kn bruto po satu' jer ja kao poslodavac želim znati okvir koliko mene taj radnik dođe

Plus postoji nešto što se zove i naknada plaće (godišnji odmor, bolovanja, čuvanje djeteta kad je ono bolesno... putni troškovi, dnevnice, prijevoz) što ni ja ne mogu odmah ukalkulirati

međutim Ivan je nestrpljiv, ima on neke rate kredita, alimentaciju, često i zaštićeni račun (ovrhu HT-a ili HRT-a) pa bi htio znati koliko je to 'na ruke'

E vidite, taj 'na ruke' nas i dalje još od vremena socijalizma proganja jer Ivan taj iznos želi svaki mjesec, radio ne radio, jer jednom kad kažeš da će dobiti recimo 5.000 kn neto na račun (ruke), to je to, za njega je to uklesano u kamen

No s druge strane ja sam i vanjski suradnik pa znam da ako nešto nije odrađeno, neće biti ni plaćeno

Ako ja ne odradim, onda ni moj nalogodavac ne može poslati fakturu u recimo Ulm ili Salzburg

Ne bih htio duljiti, živimo u zemlji kakvoj živimo, glasali smo za koga smo glasali... Fiskalni okvir je takav, možda čak i bolji nego u većini europskih zemalja a Zakon o radu među rigidnijima u EU

Znate gdje je problem?

Nije ni u poreznoj stopi (Danci, Norvežani, Šveđani, pa i Mađari imaju i više stope), niti u pohlepnim poslodavcima već u tome što tehnološki, po produktivnosti i općenito usvajanju novih znanja i vještina svake vrste zaostajemo za, redom, SVIMA, uskoro će nas po BDP-u prestići i Rumunjska i Bugarska koje još jedine u EU su iza nas: GDP per capita (klik na sort za 2019.)

Kod mene u firmi imamo nekoliko preplata na stručne časopise, ali najmlađi među nama su uvjerljivo najviše vremena na društvenim mrežama radije nego da prate zakonske i ine promjene, i zato su njima škampi skupi, ne zato jer ne vrijede 400-450 kn kilo nego si ih ne mogu priuštiti, za razliku od Skandinavaca

• accountant
    • July 22, 2020 at 1:39 PM

nego jel će biti prihodi ukupno u kvartalu veći od 100 mil kn?

meni se čini da što više odugovlače s prodajom, to je krvna slika lošija

• accountant
    • July 22, 2020 at 9:10 AM

alfa

svašta ste sad tu 'nadrobili'... u čemu je problem, što su škampi 400-450 kn kilo? jel to?

• accountant
    • July 21, 2020 at 7:21 PM
    Quote from Jubito
    Quote from prdekalo

Rezultati 2Q ne bi trebali utjecat na cijenu jer bitna je samo koja ce cijena prodajna bit dogovorena..sve ostalo sporedno

Istina, međutim, kratkoročno bi mogao imati utjecaj.

Ma gledajte, Optimi Ebitda raste zadnjih par godina, zadnjih pet je na razini preko 100 mil kn godišnje, a gledano kvartalno (TTM) i preko 150 milja zadnjih par kvartala. Operativno rade dakle dobro. Ono što ih ubija je otplata rata PSNa pa im je novč. tok užaš, rade za to plus posuđuju od HTa.

No dug HTa će se morati riješiti u okviru prodaje i mislim da bi tu moglo doći do spoticanja, ako ne bude ništa od deala do kraja 2020. g.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• accountant
    • July 21, 2020 at 1:40 PM

bolje da ovaj nepovratni dio novaca (ukoliko je istina) bace inkubatorima, startup-ima i ponekom institutu

da svaki deseti projekt upali, dobro!

uhljeb je uhljeb, od njega nikakav povrat ne možeš očekivati

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• accountant
    • July 20, 2020 at 2:21 PM

znači RBA mirovinac je kupio

obavijest o promjenama u gl_pravima ZSE

• accountant
    • July 18, 2020 at 3:06 PM
    Quote from naim

A očito nemamo. Al nema veze, ionako će sve biti vjerujem brzo gotovo.

Ma ja sam se referirao prvenstveno na ovog lika koji beskonačnim traktatima baca ljudima prašinu u oci. Brajo je ok, nažalost kolateralna žrtva.

Naim, može pojašnjenje? Već nekoliko puta govorite kako će sve brzo biti gotovo

Po čemu se ravnate? Čisto osjećaj ili...

Jer po ovome što neki upućeni novinari pišu, proces se može otegnuti unedogled AKO ne bude zadovoljavajućih ponuda i AKO proces preuzme invest. kuća

• Turističke dionice i perspektive

• accountant
    • July 17, 2020 at 3:59 PM

Prošao sam kroz Veliku Goricu jučer navečer, nigdje nikog! Tek pokoji putnik-prolaznik na terasama kafića

U Pan-Peku se ne možeš o kupca očešati, što si prije mogao bez problema

Konzum u centru pun peciva u 19h navečer

Hotel Bijela ruža s mračnim prozorima svjedok je korona vremena.

Tu i tamo koji avion propara rijedak zrak i spusti nove putnike u zračnu luku (koju je mogla projektirati pokojna Zaha Hadid, a nije, jer su nekim našim prd_njama dali posao)

Nakon obilaska uputio sam se autom na zaobilaznicu... Zgrada vodotornja sablasno se nadvija nad gradom

1. Privacy Policy
  2. Kontakt