Adpl brzo padne ali se i brzo digne,,, vratimo se mi dugoročni dividendaši put 200 kn,,, što imaš više komada veča je dividenda, povrat na uloženo, neovisno da li je cijena 100 kn ili 300 po dionici,,, sretno onima koji kupuju i prodaju
Posts by kornat
-
-
slažem se ,,, sve što je netko prodao sa svojom logikom, isto tako je netko drugi kupio sa svojom logikom i zbog svoje odluke iza koje stoje određeni razlozi,,,
-
meni se čini da netko sa desetak dionica stiska cijenu nadole,,, da ne zaboravimo da je prije par dana bilo 300000 kn na ponudi,,, po 31000, 00 kn za komad, postoji više solucija zašto ???
-
,,, ne znam zašto platiti 100 kn za dionicu , pa isplativije je platiti npr. 50 kn po dionici, dobijete duplo više dionica ???
-
,,, mislim da je ovo do 36000kn na tankom ledu ???
-
za one koji žele više temeljnih znanja, mudro je pročitati i imati knjigu Benjamina Grahama, osobe koju Warren naziva njegovim učiteljem,,, ( pokušajte je nači elektronski, imam elektronsku od 2006, ali ne staje mi zipovana ovdje )
Benjamin Graham
INTELIGENTNI INVESTITOR
Bilješke i komentari uz novo izdanje Jason Zweig
Predgovor i dodatak Warren E. Buffett
Prijevod Mladen Fruk
Stručna redakcija, komentari i pogovor Silvije Orsag
MASMEDIA
,,,evo još dvije e-knjige koje su meni jako drage jer se može puno toga naučiti kako bi temelji investiranja bili stabilni i u gadnim vremenima,,,
LEON RICHARDSONINVESTIRANJE
I. dio
ZLATNA PRAVILA USPJESNOG ULAGANJA
III. izdanje
LMN
Zagreb, 2006.
KAZALO
Predgovor…………………………………………………………………………….. 4
UVOD …………………………………………………………………………………. 5
POJEDNOSTAVLJENO ULAGANJE ZA OZBILJNOG
INVESTITORA-AMATERA......................................................................................... 6
ZAŠTO BOGATI POSTAJU BOGATIJI...................................................................... 9
ZLATNI KLJUČ DO BOGATSTVA............................................................................. 11
KAMATE NA KAMATE............................................................................................. 14
ŠTO JE ULAGANJE, A ŠTO ŠPEKULACIJA........................................................... 17
TRŽIŠTE OBVEZNICA............................................................................................... 19
TRŽIŠTE DIONICA BOJNO POLJE ZA
ŠPEKULACIJE I ULAGANJE..................................................................................... 24
METODE ULAGANJA NA TRZISTU DIONICA....................................................... 33
PRIMJENA POKAZATELJA.................................................................................... 37
DERIVATI............................................................................................................. . 40
VALUTE.................................................................................................................... 43
KAKO SUDJELOVATINA TRŽIŠTU
DRAGOCJENIH METALA....................................................................................... 47
SIGURAN RAST VAŠEGA BOGATSTVA.............................................................. 50
DOPUNITE ZNANJE ZDRAVIM RAZUMOM........................................................ 53
ovo je druga knjiga istog autora drugi dio , jako dobra,,,
LMN d.o.o.
Zagreb, Poljička ulica 19 Tel. /Fax: 01/615 15 15
Knjiga II.
Uredila Jerina Malešević
Naslov izvornika Leon Richardson
INVESTING SIMPLIFIED FOR THE SERIOUS
AMATEUR INVESTOR
PART II
Prijevod
Jerina Malešević Đurđica Ercegovac
Jezična redakcija Zorica Pavlić-Jeraj
Korektor Boris Mihić
Design i elektronička obrada teksta
Đurđica Ercegovac
Boris Mihić
-
ICF D.D. prodaje zadnjih mjesec dana, jos imaju 1550 kom
,,,da li je ICF odredio trenutnu cijenu na 1600 kn sa ovih 1030 komada ?
-
,,,kad spominjete kralja ,evo 16 stranica ( nemam više elektronski, našao sam je u knjižnici i kopirao ) knjge koja mi je pomogla stvatati moju strategiju investiranja na početku investiranja , sretno novima
-
ADPL 180,00 4,05% 582.210,00 ,,,, jučer 4,05% gore , nitko ni slova,, ima li kakvih info što se neznaju, Što danas ? ,,,, prodaja je na 182kn
-
,,, izgleda da se prodaja opet povukla u rovove, možda netko ima neke nove info, ? možda o dividendi ?
-
Izvanredno, za otvorenje sezone dividendi JDGT je redovito prvi,,,, mene čudi da nova ekipa investitora koja je na burzi ne primječuje dionice poput jdgt, ili kodt ili delistane i neprežaljene atln, ili mdka koja je u zadnje dvije godine stagnirala sa vrijednosti pa lani povuka 70% rasta, i uz to cca 5 % dividende,,,, ja ovakve dionice potpisujem zauvijek, ne treba mi više
-
Sjedište / Main Office: Trg Ivana Koblera 2, POB 120, HR-51000 Rijeka, Hrvatska / Croatia | +385 51 780 500 | Fax: +385 51 213 616 | info@jadroagent.hr Trgovački sud u Rijeci | MBS 040005097 | Temeljni kapital: 49.880.250,00 (110.845 dionica nominalne vrijednosti 450,00kn)
Uprava Društva: Mario Štefanić| Predsjednik Nadzornog odbora: Elda Mladenić Vrijednosnica: JDGT- R-A Matična država članica: Hrvatska LEI: 74780000L0G8TVPEPY23 ISIN: HRJDGTRA0000 Zagrebačka burza – Redovito tržište Rijeka, 13.12.2021. ZAGREBAČKA BURZA D.D.
HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA
HINA-OTS
Priopćenje za javnost: Obavijest o potpisanom Ugovoru o kupoprodaji nekretnina (zemljišta)
,,, meni je ovo promaklo pa evo za one koji su kao ja,
,,,,, a uskoro bi trebala i dividenda , kakva su očekivanja ??? po starome ( ja bi bio zadovoljan ) ili ???
,,,,, a mislim da dolazi vrijeme da se vrijednost dionice poveča , več smo dvije godine na 1500 kn ???
Sretno svim vlasnicima ovih divnih papiriča,,, JDGT,,,
-
od 2014 samo dividendne, dio u likvidne Adpl, a večina u, Jdgt, Mdka, kodt pogledajte prinose na moje dionice
za mdka vidi pod mdka str. 21, detaljno sam napisao od 2015
-
2015 18,93% 2650kn
2016 12,17% 1700kn
2017 12,35% 2000 kn
2018 0 kn
2019 4.32% 700 kn
2020 1320 kn
2021 1400 kn
zaljubljen sam od 2015 godine,,,
-
uredno dobivam papirnate pozive na skupštinu od Medike i Zabe,,,
-
Možda d.d. je naveča firma na svijetu,,,
-
Društvo JADROAGENT međunarodna pomorska i prometna agencija sa sjedistem u Rijeci osnovano je1947. godine, a privatizirano i pretvoreno u Jadroagent d.d. 1994. godine. Društvo pruža svoje usluge na domaćem i inozemnom tržištu, putem svojih poslovnica u Rijeci, Zagrebu, Puli, Raši, Zadru, Šibeniku, Splitu, Pločama i Dubrovniku.
Odlukom Skupštine 2015. godine povećan je temeljni kapital (reinvestiranjem dijela dobiti) na način da se svakoj od postojećih ukupno 110.845 dionica povećao nominalni iznos s iznosa od 400,00 kn za iznos od 50,00 kn, tako da nakon povećanja svaka dionica ima nominalni iznos od 450,00 kn.
Podrucje poslovanja:
--> Usluge prihvata i otpreme brodova uključujući popratne usluge u svim hrvatskim lukama (opskrba gorivom i dr).
--> Otpremništvo, multimodalni prijevoz, logističke usluge i carinjenje; pružaju cjelokupnu paletu logističkih usluga, uključujući sve vrste prijevoza do bilo kojeg odredišta u prekomorskom, cestovnom, željezničkom ili zračnom prometu.
--> Ugovaranje brodskog prostora na vremenski period (Panamax do Coaster veličine brodova) za terete kao što su žitarice, drvo, čelik, sol, boksit, ugljen, koks, aluminijski proizvodi kao i teški i specijalni terete; brodova za prijevoz tekućeg ili ukapljenog tereta – od chemical tankera, tankera za prijevoz sirove nafte do brodova za prijevoz plina.
PRO:
--> U teskim uvjetima poslovanja uvjetovanih globalnom pandemijom koronavirusom Jadroagent je uspio ostvariti pozitivan rezultat. Iskazana neto dobit u iznosu 6,7 mil kn.
--> 21 radnik manje nego na 31.12.2019 (trenutno zaposljava 127 radnika).
--> Drustvo nema financijski obveza (kratkorocnih niti dugorocnih). Ukupna zaduzenost je ispod 20%.
--> Drustvo je ulagalo u kvalitetne vrijednosne papire (HT, ERNT, VLEN - u top10, KOEI) i fondove pa se ocekuje povecanje dugorocne financijske imovine i znacajan financijski prihod (u ovoj godini ukupan financijski prihodi je iznosio oko 1,0 mil kn).
--> Vracena je isplacena drzavna potpora za ocuvanje radnih mjesta za mjesec svibanj 2020. te je na taj nacin osigurana predispozicija za isplatu dividende. Predujam dividende je isplacen u 01/2021 u iznosu 30 kn.
--> Rast gospodarske aktivnosti, koji je obilježen snažnim rastom brodarskih vozarina, pretpostavka je perspektivnog poslovanja Drustva u narednom razdoblju.
CON:
--> Ukupni prihodi 2020. godine iznose 40,7 mil. kuna što je za 17% niže u odnosu na 2019. godinu (iznosili 49 mil kn).
--> Iskazana neto dobit u iznosu 6,7 mil kn (23% niza od dobiti u istom razdoblju prethodne godine kada je iznosila 8,5 mil kn).
--> Ostvarena zarada po dionici iznosi 60,86 (za prethodnu godinu iznosila 79,18 kn).
--> Niska likvidnost dionice. Rijetki se odluce na prodaju. U razdoblju 01.09.2020. - 28.02.2021 (6 mjeseci), dionicom se trgovalo 53 dana od mogucih 123 dana trgovanja.
Kretanje cijene dionice:
U 03/2020 vrijednost dionice naglo pada uslijed pojave epidemije covida. Znacajniji oporavak zapocinje po izlasku izvjestaja za 2Q/2020 u kojem je vidljivo da su, unatoc epidemiji, postignuti zadovoljavajuci poslovni rezultati. Isplacena je dividenda u 2020. i predujam dividende u 01/2021. Vrijednost dionice je trenutno na razinama visim nego je bila u vrijeme pred pojavu covida, cak na najvisoj razini u posljednjih 5 godina.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Promjene u TOP 10
Usporedba vlasničke strukture na 04.01. 2021. u odnosu na dva mjeseca ranije. Samo jedan dionicar ima vise od 5% udjela.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Zakljucak:
--> Jadroagent je i u uvjetima globalne pandemije koronavirusom poslovao pozitivno. Bilanca je iznimno stabilna; financijske zaduzenosti nema; ukupna zaduzenost je ispod 20%. Svake godine isplacuju dividendu. Jako dobra dionica za imati u portfelju. Pretpostavlja se perspektivno poslovanje Drustva s obzirom na rast gospodarstva i pojacani pomorski promet.
Napomena: Transparentnost i dostupnost vezano za upit. Na upit poslan mailom vezano za isplatu dividende je odgovoreno u jako kratkom roku (20 min) na drzavni praznik od strane direktora drustva. Rijetke su takve tvrtke.
PostRE: JDGT (Jadroagent d.d.)
[…]
Uputila sam upit Jadroagentu vezano za isplatu dividende, a s obzirom da su u 05/2020 koristili drzavne potpore za ocuvanje radnih mjesta. Prenosim upit i odgovor:
UPIT:
Sent: Wednesday, January 6, 2021 10:58 AM
To: Mario Stefanic
Subject: Isplata dividende
Poštovani gosp Stefanic,
Kao dionicar Jadroagenta, ljubazno bih zamolila informaciju vezano za isplatu dividende. Naime, uocila sam da je Jadroagent koristio drzavne potpore za ocuvanje radnih mjesta u svibnju 2020. godine za 131 djelatnika…KvarkJanuary 6, 2021 at 11:33 AM ,,,obzirom da se bliži prvi mjesec i isplata dividende ili predujma iste, možemo li očekivati minimalno ovogodišnju razinu dividende,,, ????
,,, cijena od ovog proljeća stagnira cca 1500kn , povoljno za dokup !!
-
7slo ima cca 5% i veči dividendni prinos,,, pogledajte na intercapitalovim stranicama nači čete detaljno koliki dividendni prinos ima svaka sastavnica etf a a i kako je napisao Jure ne plačate porez,,, pametnome dosta
a i kako piše Marin83 brzo če iduča godina i dividende ponovno odnosno rast udjela,,, ulaz je bio početkom godine 100 sada je skoro 150kn za mene apsolutno super plus diverzifikacija
Nikad 7slo nije isplatila dividendu.
naravno Goran, nikad 7slo nije isplatila dividendu. Dividende su uključene u rast udjela, koliko je to nominalno možete računati ako znate koliko je % dividendni rast svake sastavnice posebno i naravno koliko je ukupno narastao ETF. Imam 7SLO , nije da ih reklamiram ali sam jako zadovoljan sadašnjim ukupnim prinosom ,
,,, ne bavim se dezinformacijama,,
-
Idealan način za dugoročno ulaganje: ETF-ovima ulažete u najbolje domaće kompanije
Autor: Promo , 21. svibanj 2021. u 07:38Povratak na konferencije
Dino Dürrigl, analitičar InterCapitala
ETF-ovi listani od strane InterCapital Asset Managementa ostvarili su vrlo visoke povrate.
Ulaganje u ETF-ove već je duže vrijeme globalno jedan od omiljenih vidova investiranja u dioničko tržište koji je otprije točno 6 mjeseci moguć i na Zagrebačkoj burzi. To je velik iskorak za domaću burzu koji ulagateljima nudi potpuno novi način ulaganja u najbolje domaće kompanije. Riječ je o pasivnim vođenim fondovima kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi, a koji prate kretanje dioničkog indeksa (CROBEX10tr i SBITOPtr, tj. najboljih hrvatskih ili slovenskih kompanija). U tih 6 mjeseci ETF-ovi listani na Zagrebačkoj burzi od strane InterCapital Asset Managementa ostvarili su vrlo visoke povrate, privukli su veliku pažnju ulagatelja te su se pokazali kao kvalitetan vid štednje, tj. investiranja. Drugim riječima, uvrštenje je svakako dobrodošlo osvježenje za hrvatsko tržište kapitala. U navedenom periodu je ETF 7SLO ostvario prinos od 27% dok je 7CRO ostvario 15%. Svakako je bitno naglasiti da povijesni prinos nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.
27
posto ostvario je prinos ETF 7SLO u posljednjih šest mjeseci
„ETF-ovi na Zagrebačkoj burzi omogućuju ulagateljima vrlo moderan, jednostavan i efikasan način ulaganja u najkvalitetnije dionice u Hrvatskoj i Sloveniji. Da za visoki povrat od početka 2021. nismo morali gledati daleko, odnosno na globalna tržišta, pokazuje performans svih globalnih i regionalnih indeksa. Točnije, od početka godine je slovenski burzovni indeks SBITOP ostvario bolji povrat od gotovo svih globalnih indeksa, pa tako i S&P500, Dow Jonesa ili DAX-a. Naravno, ovakav vid štednje dolazi s rizicima koje karakterizira ulaganje u dionice, ali i također s potencijalno znatno većim prinosom u odnosu na klasične instrumente štednje u RH, kojima su Hrvati ionako tradicionalno preizloženi.“ Izjavio je analitičar InterCapitala – Dino Dürrigl. Postoje mnogi razlozi zašto se ulagatelji odlučuju za ETF-ove, a ne isključivo ulaganje u pojedinačne dionice na Zagrebačkoj burzi, a neki od najvažnijih su zasigurno porezna korist, jednostavnost, minimalni troškovi ulaganja te likvidnost i diverzifikacija. Uspješnost ovih ETF-ova možemo mjeriti upravo time jesu li ostvarili/omogućili gore navedene prednosti. Kratak odgovor na to je: jesu.
Idealan način za dugoročno ulaganje: ETF-ovima ulažete u najbolje domaće kompanije
Kupujući dionicu ETF-a ulagač kupuje košaricu najboljih slovenskih i hrvatskih dionica. Sastav te košarice se mijenja kako se mijenja struktura ekonomije i tržišta kapitala. Zbog toga su ETF-ovi idealni za dugoročno ulaganje i provođenje konzistentnog ulaganja jednakog iznosa na dulji rok. Navedena strategija pretpostavlja dugoročni rast burzovnih indeksa (odnosno povezanih ekonomija) uslijed čega najbolje prolaze ulagatelji koji disciplinirano svaki mjesec ulažu jednak iznos u dioničko tržište. Takve strategije su povijesno dale dobre rezultate za one ulagatelje koji žele imati dugoročnu izloženost tržištu kapitala, a nemaju resursa za analiziranje tržišta i kompanija te promptno djelovanje.
Ulaganje u ETF donosi poreznu uštedu kod isplate dividendi
ETF-ovi Zagrebačkoj burzi automatski reinvestiraju dividendu u iste te dionice, što kreira dodatni prinos. Primjerice, HT će u 2021. isplatiti dividendu od 8 kuna po dionici. Da je ulagatelj sam kupio jednu dionicu HT-a i primio dividendu, na istu bi se platio porez na dividendu. U slučaju da mu je mjesto boravka Zagreb, ulagatelj bi primio neto dividendu od HRK 7,06 po dionici. S obzirom da ETF nije dužan platiti isti porez, ulagač bi kroz fond primio dividendu u iznosu od 8 kuna po dionici, a efekt isplaćene dividende bi se odrazio kroz povećanu vrijednost fonda. Takav povoljan porezni tretman čini ulaganje u ETF vrlo primamljivim jer se isplate dividendi od kompanija automatski reinvestiraju bez poreznog umanjenja. Kroz duži period povrat je znatno veći jer reinvestirana dividenda znači više dividende u budućnosti obzirom da se vrijednost ulaganja kumulira i uvećava.
Automatsko reinvestiranje i rebalansiranje portfelja uz minimalne troškove: ETF-ovi su najjednostavniji način ulaganja na burzi
Kako bi maksimizirao dugoročni povrat na svoje ulaganje, savjestan ulagač bi trebao reinvestirati primljene dividende kako bi ostvario efekt ukamaćivanja, odnosno da ostvareni dividendni prinos u budućnosti generira dodatni prinos. Uz to, odgovoran ulagač bi trebao i periodički rebalansirati svoj portfelj. Sve to zahtijeva i uz to povezane troškove, poput brokerskih provizija. Kod ETF-ova se to odvija automatski. Točnije, burze periodički rebalansiraju indeks tako da iz njega isključuju manje relevantne dionice, tj. one kojima se više ne trguje (npr. zbog preuzimanja), a uključuje one kojima se najviše trguje (npr. zbog snažnog rasta). Na taj način indeks prati promjenu strukture ekonomije i uvijek nudi ulagačima najzanimljivije dionice.
Likvidnost: ETF-ove je lako kupiti ili prodati
Likvidnost je prvi preduvjet kvalitetnog financijskog instrumenta. Stoga, oba ETF-a na ZSE imaju održavatelja tržišta koji je u svakom trenutku spreman kupiti i prodati za naša tržišta značajnu količinu dionica. Na taj način osigurava se da mali ulagatelji u svakom trenutku mogu kupili ili prodati svoje dionice ETF-a. U prethodnom razdoblju održavatelj tržišta je u svakom trenutku omogućio iznos od 2.000 dionica svakog ETF-a uz raspon kupovne i prodajne cijene na burzi od 0,1 kunu, što nemaju ni najlikvidnije dionice na slovenskom i hrvatskom tržištu. Malim ulagateljima je daleko jeftinije zauzimati izloženost pojedinim dionicama, odnosno tržištu u cjelini kroz ETF nego kupujući pojedinačne dionice.
Jednostavnost ulaganja putem trajnog naloga
Kako bi ulaganje u ETF-ove bilo maksimalno jednostavno, InterCapital nudi mogućnost trgovanja putem trajnog naloga. Ulagatelji sami mogu definirati ETF na Zagrebačkoj burzi koji želi kupovati svaki mjesec i iznos uplate putem trajnog naloga, a o ostalom brine InterCapital. Na taj način ulagatelji izbjegavaju ulaganje u krivo vrijeme te emotivnu komponentu ulaganja, kao što je npr. panično prodavanje kada je tržište u korekciji.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Nešto se krčka ozbiljno izgleda...
šta misle stariji, mudriji, iskusniji u ovoj dionici , bio bih im zahvalan za njihovo mišljenje ?