Jedno vuce drugo.
Kad bude prometa ljudi ce doci.
Kad ljudi dodju bit ce prometa.
Za to prvo raja treba poceti vise ulagati u dionice nego u beton.
Jedno vuce drugo.
Kad bude prometa ljudi ce doci.
Kad ljudi dodju bit ce prometa.
Za to prvo raja treba poceti vise ulagati u dionice nego u beton.
Ma nema tu prometa.
Kad usporedis promete na GOGL i NMM, recimo, u odnosu na TK dionice, ATPL bi trebala imati promete tip 10-20-30 mil kn dnevno.
Evo ja sam zavrtio GOGL i NMM dvaput, prvo kupovao, skupio, prodao, pa u istom tom danu zavrtio kupnju i prodaju jos jednom, sve skupa preko pola ukupnog dnevnog prometa na ZSE, po svim dionicama.
Zato tamo vrtim, a ovdje sam dugorocni, s manjom kolicinom.
Možda se dogovore, i smanje u postocima broj brodova, i vozarine ostanu i dalje visoke....nikad se ne zna 😀....za sad je više nego dobro, a dionice će malo sa zakašnjenjem reagirati...
E da bar hoce...
Nazalost, dry bulk je jaaaako disperziran. Najbolji primjer savrsene konkurencije. Gotovo savrsene.
Kod kontejnera je druga prica.
Vani, iz crvena u zeleno....a u nas teško crnilo, uz konstantan rast brodarina...😐
Uvijek malo kasno palimo.
Ali generalno, i vani ce brodari opet na neke sasvim nove razine kad se ustabile rezultati, tj. kad svi shvate da ce povisene vozarine potrajati.
Zasad mnogi jos misle da je mozda ovaj ili iduci kvartal zadnji takav.
Kad prodje ukupno 4-5 dobrih onda zaborav losih vremena nastupi, price krenu i dodju retail investitori, a cijena na maksimum. To ce biti u 2022-2023.
Dobio sam pisani odgovor od brokera u kojem me uvjeravaju da je sve ok i da se nista ne mijenja za male ulagace u operativnom smislu.
Rizici nisu veci nego sto su bili.
Brokeraj daje svoju lovu za kolateral prema marginima i sl. tako da je to njihov rizik, racuni klijenata su zasticeni na zasebnim pozicijama, svatko i dalje ima svoj broj ulagatelja i pin na SKDD.
Display MoreSvatko s imalo iskustva razmišlja i o padu i o rastu, a razlika u mišljenjima obično se svodi na dugoročnost investicije i vjerovanja u fundamente. Ako se ja slažem s Cleavesom da GOGL vrijedi 18$, jeftino mi gaje kupiti i po 10 i po 6 dolara.
Samo da ga kupite na 10 i krene prema 6 bi to mrtvo hladno gledali?
Koliko je market spreman rusiti brodare pokazuje cinjenica da se gogl nekidan mogao kupiti po cijeni iz tamo negdje travnja, kao da u medjuvremenu nismo imali ni odlicna 2 kvartala, ni tih gotovo 100k na capeovima ni dividende...
Nadam se da necemo testirati kombinaciju pad marketa + pad vozarina jer ce biti krvi do koljena
Trziste je jedna amorfna masa bezglavih smusenjaka. Budite uvjereni u jednu stvar: realne valuacije na brodarima generalno necemo gledati, a jednog dana ce se prodavati na 3 booka i 15 godisnjih zarada onda kad bi vec trebale biti u podrumu, dan pred pad u ponor.
Trziste je uglavnom u krivu. Vecina ne zaradjuje.
Nije posao kupiti Atpl na 350 i izaci na 500 i sad pecati na 380. I opet jahati neke valove. Posao je uci na 200 i izaci na 1000.
A jos je manji posao uci na 540 i bezglavo prodavati na 340. Ali takvih je, sudeci po prometima ipak bilo najvise.
Jasno vam je ako uhvatite 2 takva vala 350-500 da imate gotovo duplo vise dionica kada dode na 1000? Ja sam kao i vi los u tome iako sam pokusao (na kraju je ispao burek i vratio sam se hodlanju) ali nekima to jako dobro ide
Ma tko zavrti cijeli iznos?
Obicno kako cijena ide gore i broj dionica pada.
A navodno je nekakvo povecanje sigurnosti tralala itd.
EU regulativa nekakva.
Tekst regulative u prilogu.
Navodno se odnosi samo na OTC transakcije.
Procitajte pa recite sto mislite.
Pozdrav.
Trziste je jedna amorfna masa bezglavih smusenjaka. Budite uvjereni u jednu stvar: realne valuacije na brodarima generalno necemo gledati, a jednog dana ce se prodavati na 3 booka i 15 godisnjih zarada onda kad bi vec trebale biti u podrumu, dan pred pad u ponor.
Trziste je uglavnom u krivu. Vecina ne zaradjuje.
Nije posao kupiti Atpl na 350 i izaci na 500 i sad pecati na 380. I opet jahati neke valove. Posao je uci na 200 i izaci na 1000.
A jos je manji posao uci na 540 i bezglavo prodavati na 340. Ali takvih je, sudeci po prometima ipak bilo najvise.
Vecina sudionika trzista iliti Mr. Market se kladi da vozarine nisu odrzive na dulji rok. Ali kad je to vecina bila u pravu?
Mislim da se više klade da ce biti jeftinije kroz 1q.
Legitimno. I ja planiram pokupiti divku na GOGL i kupiti nadam se jeftinije u q1. Idealno ispod 9 USD.
Ali pitanje je da li ce to tako biti.
Vecina sudionika trzista iliti Mr. Market se kladi da vozarine nisu odrzive na dulji rok. Ali kad je to vecina bila u pravu?
Mlati se lova. To je najvaznije.
To nije velika cifra u odnosu na americki plan, ali sve dobro dodje.
svašta se može naći na tom internetu... Associated Press, dakle pouzdan izvor:
Scientists Puzzled with Only 6% Vaccinated Africa is Doing Better than Rest of World
Vrlo jednostavno: mladi su i mrsavi, i boli ih kuki za taj virus pred kojim strahuju stari i debeli bijelci.
🇨🇳Drugovi i drugarice se samo mogu moliti svevisnjem da se ne zalede luke i brodovi a veliki dio meteorologa bas to najavljuje >2 mjeseca za ovu zimu.
Nemoj im to zeljeti jer ce onda i vozarine u podrum.
Ovdje kaze da su im zalihe skroz fajn.
Coal inventory recovered to level close to previous years for China major power plants
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
Dobar graf. Gdje ste to nasli?
Zanimljivo kako nakon D320 krene pad zaliha. Logicno, kuri se vise po zimi pa onda restock na proljece.
Display MoreNe prihvacam to.
Placam zdravstveno osiguranje preko 2500 kn mjesecno i ne pada mi na pamet da zbog kovida nemam doktora kad mi zatreba, a platio sam ga debelo i masno, i to unaprijed.
Ne dolazi u obzir.
Epidemija moze trajati vjecno, virusi mogu mutirati, sto god ja napravio ili ne napravio, prema tome ne zelim slusati floskule nego hocu isporuku onoga sto placam. Neka drzava osnuje poseban fond i novi zdravstveni sustav ekskluzivno za kovid i neka se s tim bave tamo.
A ja svoju robu hocu jer sam ju platio.
Apsolutno ste u pravu. Neki još ne shvaćaju kako je ova cijela priča dobro zapakirana. Govorim vam ne iz prve ali iz druge ruke jer mi je dio familije u liječničkim vodama. Korona se koristi samo kao izlika za neke druge svrhe o kojima gotovo nitko od nas pojma nema.
Činjenica je da je koriste kako bi ljudima otežali zdravstvenu zaštitu ukidanjem hladnih pogona i odgoda operacija i pregleda kako bi u konačnici izvršili pritisak na ljude da se cijepe. Pokazuju "kolaps" u zdravstvu kao posljedica korone što apsolutno nije točno, kolaps je radi njihovih odluka da se zatvore gotovo svi odjeli osim Covid odjela,
Upute idu jasnom vertikalom: ministarstvo - ravnatelji - šefovi odjela. Nemaš puno manevarskog prostora jer te smjene u roku od 7 dana i dođe netko tko jedva čeka izvršavati naredbe za malo veću plaću.
Doktori većinom šute jer su im povećane maksimalno plaće od kada je "kriza" počela nabijanjem dežurstava do zakonskih maksimuma a posla nikad manje osim ovima u covid odjelima.
Naravno da nikome ne odgovara da se vrati na "staro normalno" kao što Stožeru ne odgovara da se raspusti i vrati ovlasti Saboru, zašto bi? Idu naknade i plaće.
I za kraj, ako vam je stalo do zdravlja građana toliko da ste izveli u neku ruku državni udar da bi nas zaštitili (haha) pa što niste izgradili nove bolnice ili povećali zarazne odjele da se možete nositi sa novo nastalom situacijom tako da ostali osiguranici ne pate?
Naravno da neće jer im zdravlje građana nije cilj.
I sumnjao sam da je tako nesto u pitanju.
Koristi se guzva.
Ako je ovo istina, stvarno, da ukidaju i ono sto ne bi morali kako bi napravili pritisak na ljude, to mora javno izaci i to je za najtezu kaznu. Za Goli otok u lancima. Dozivotno.
Display MoreA glede osiguranja kao takvog. Osiguravas se od nekog izglednog dogadjaja koji se moze i ne mora dogoditi. Kod zdravtvenog osiguranja osiguravas se za digadja koji CE SE SIGURNO DOGODITI. Kada tada. Sigurno ce nam zatrebati lijecnik i bolnica. Zato zdravstveno osiguranje puno kosta, puno vise od autoosiguranja, a u njemu se funkcionira po nacelu solidarnosti. Svi uplacujemo, a koriste bolesni. Da nije to tako organizirano puno nas ne bi imalo za placanje zdravtvenih usluga. Stariji ljudi koji su cijeli svoj radni vijek uplacivali, a nisu koristili zdravtvene usluge, mogli bi npr traziti povrat uplate za premiju zdravtvenog sa kamatama. Jeste li svijesni koliko je to novca ? Po cemu.mislite da vi koji uplacujete 2500 kuna imate vise prava od njih ?
Najmanje su uplacivali mladji ljudi. Da se vrate novci mladjima koliko su uplatili u krankenkassu ne bi imali novca niti za najjednostavnije operativne zahvate koji u privatnom sustavu kostaju od 30 000 do 50 000 kuna out of pocket. A o lijecenju politrauma nakon prometnih udesa novcano opterecenje raste i do 100 000 eura.
Sto se tice usluge " odmah i sada " to ne postoji nigdje u svijetu niti u kojem obliku zdravtvenog sustava pa niti u privatnom. Samo za hitne pacijente koni uslugu moraju dobiti unutar zlatnog sata. A ostalo po nacelima struke i mogucnosti.
Privatno osiguranje kao i HZZO je jeftinije sto je veci broj osiguranika. Nama broj osiguranika pada, manje nas uplacuje novce za krankenkassu i sve je manja kosarica usluga koju mozemo koristiti.
U javno zdravstvo uplacujemo primjericr i ja i moja obitelj i mi zelimo da se iz tog novca lijece pacijenti koji imaju covid.
Ako netko zeli posebni privatni sustav kojega ne optereciju covid pacijenti neka placa privatne ustanove .
Nema frke.
Samo onda lijepo moje pare od javnog osiguranja neka idu privatno.
I ne krocim nogom u javnu bolnicu.
Jer ovo sad je daj pare i odhebi.
Epidemija ce u Hrv, ako ovako nastavimo ili virus ne mutira, trajati vjecno. Naviknite se na to. Naviknite se da svaki puta iz superspreading events imate nagli porast oboljelih. Ako zelite skrb uvijek i sada to ce kostati puno vise od 2500 kuna mjesecno. Za sada je za 2500 kuna mjesecno ovo sto imamo i kapacitetom i ljudima. Biti ce jos manje.
Ja hocu ono sto ja placam.
Sad i ubuduce.
A te stozerske price neka si okace macku o rep.
Booster doze se preporucavaju vec 5. mjeseci od 2. doze jer blijedi imunoloska zastita . Zdravstveni radnici se i cijepe boosterom jer su ugrozeni. Niti to nismo bili u stanju provesti na vrijeme. Sustav zdravsva je u kolapsu zbog previse bolesnih, a to je zbog neprocijepljenosti i nepridrzavanja mjera. Po bolnicama leze od corone ozbiljno bolesni ljudi koji zazimaju kapaciteze i infrastrukturu tako da nema za druge. Ako se danas ozbiljno razbolis tesko ces dobiti uslugu jer nemas gdje niti od koga. Corona pacijenti su sve okupirali.
Jedini izlaz je : pretati kukati sto nema doktora, jer svi znaju zasto ih nema. Naviknuti se da dok traje korona u vrhu vala tesko je dostupna zdravsvena zastite jer su kapaciteti usko grlo.
Ako zelis imati zdravsvenu zastitu : pripomoci u zaustavljanju epidemije.
Ne prihvacam to.
Placam zdravstveno osiguranje preko 2500 kn mjesecno i ne pada mi na pamet da zbog kovida nemam doktora kad mi zatreba, a platio sam ga debelo i masno, i to unaprijed.
Ne dolazi u obzir.
Epidemija moze trajati vjecno, virusi mogu mutirati, sto god ja napravio ili ne napravio, prema tome ne zelim slusati floskule nego hocu isporuku onoga sto placam. Neka drzava osnuje poseban fond i novi zdravstveni sustav ekskluzivno za kovid i neka se s tim bave tamo.
A ja svoju robu hocu jer sam ju platio.
Lijepo dodjes i kazes dobar dan mi dosli na operaciju, mi platili taksi, uzeli vrijeme i nema nikakve price da je sad tu neki kovid hitniji od dogovora zbog kojeg sam dosao. Nije. Izvoli napravi posao pa dalje koviduj.
A ako bas neces raditi svoj posao evo tebi prijatelju faktura za svaki sat odgode operacije, recimo 300 kn ja cijenim svoje vrijeme cekanja, pa da vidimo.
Ponasaju se kao bozanstva, a saugaju em vise love em smanjena kolicina usluga skoro za pola.
Ali sto ako su ocekivanja marketa, znaci vecine sudionika trzista, ono, kriva?
Ja mislim da je tako, jer vecina je jako rijetko kad u pravu, in the long run.
Ocekujem negdje 2022 ili 2023 onaj aha trenutak kad svi vele u he..te ovo dobro radi vec godinu i pol do dvije, a i jos ce...
Tad prodajem.