Posts by Flight
-
-
Treba pričekati revidirano izvješće i vidjeti sto još imaju od imovine i procijeniti NAV. Tek tada će biti jasnije jel su iznad vode ili ne. Uz trenutne spot vozarine bi vjerojatno bili značajnoj pozitivi, ali nismo se još uvjerili u održivost tih i takvih vozarina.
Svega je tu bilo, al ako maknemo ostale poslovne prihode njima je operativna dobit (Ebitda) bila jedva pozitivna. 2020. treba sto prije zaboraviti.
-
Brutalno izvjesce. Vise od ocekivanoga.
Od ponedjeljka u nove pobjede.
Je brutalno je, samo su to sve jednokratni događaji, bez značajnijeg utjecaja na prihode iz osnovne djelatnosti i novčani tok iz poslovnih aktivnosti.
Ajde, ovdje su to korektno i kratko napisali... https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…fb08133ea1e.pdf na Str 3., 4 i 5.
-
Boze koje izvješće, petljanjem po obrascu i ukidanjem svega i svačega uspjeli su u nečemu sto do sada još nitko nije uspio, a to je da imaju negativne poslovne rashode u nekonsolidiranom izvjescu?! Stvarno su mađioničari.
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…be53966b08.xlsx
Do revidiranog izvješća gledat ću na ovo kao običan BS kakav redovito izlazi iz njihove kuhinje.
-
Dug je narastao 29,9% ide prema 3 milijarde, a prihodi 31% u odnosu na 2019. 2020 je nažalost krenula loše. Unatoč tome cijena dionice se drži sjajno i više od toga. Teško je predviđati ali gledajući brojke potvrdio sam zadovoljstvo prodajom po 3 kn nižoj cijeni od prodajne danas. Ernt i Kodt sam prepoznao kao svoja ulaganja, radujem se kodt danas ernt je već odradio. Ovdje će trebati i strpljenja i znanja pa i sreće za vrlo dobar ishod. Krediti su vrag i to se sada pokazuje nadam se da neće biti omča. Vrlo hrabre cijene kod Valamara danas, cijene ljetovanja mislim, kao da je covid prošlost, a bojim se da igramo tek polovicu prvog poluvremena. Moram priznati da mi te cijene uopće nisu jasne, baš ono gledam i "ne vjerujem" očima. Inflatorni učinci u nastajanju ne bi išli turizmu na ruku. Nisam čačkao je li TUI otkazao suradnju kakvo je tu stanje.
Daj procitaj svoju prvu rečenicu i onda drugu, pa razmisli koliko su one besmislene? Valjda si htio reci da su prihodi u 2020 bili 31% onih iz 2019. Al onda to tako treba napisati, a ne da netko dešifrira tvoje hijeroglife.
A zadnja rečenica ti sugerira nešto za sto nemaš niti najmanji hint nego blebeces bezveze. Al kad pročačkas, javi nam. Da “mi, ostali” ne trebamo čačkati.
-
Rezultati su u skladu s ocekivanjima. Društvo je pripremljeno likvidnosno i financijski za novu sezonu, a kakva će ona biti, pokazat će vrijeme. Za očekivati je da će kasniti u odnosu na prethodne, al o bookingu i fizičkim, kao i financijskim pokazateljima poslovanja je iz ove točke nama laicima sa strane, nemoguce lamentirati.
-
Pa nikako se riješiti pesimista
Do 30.06 očekujem da će Opte biti prodana. O alternativi smo već razglabali
Zaba onda ima mogućnost prodati svoj paket, većinski, Novi vlasnik ima mogućnost ponuditi otkup i malim dioničarima.
HTonda ostaje u vječitom vlasništvu 17% udjela u tuđoj kompaniji. Konkurentskoj.
Divnog li suživota
Novi vlasnik nema mogućnost nego obvezu ponuditi otkup manjinskim dioničarima ako je kupoprodajom od Zabe ili Zabe i HT-a zajedno stekao kontrolu.
-
Ne gube s koncem lipnja upravljačka prava.
Gube 10. srpnja 2021 po tome onda pri prikazivanju financijskog izvjestaja za 3Q optima vise ne treba biti konsolidirana znaci da je zadnji dan konsolidacije u 2Q financijskog izvjestaja znaci zadnji dan je 30.6.2021
Neće ništa ostati jer je vise neće voditi niti jednom metodom.
Ne nego ce prihode i rashode koje ht koje ostvaruje s Optimom izbrisat, nece jer sad su se takvi odnosi konsolidirali prikazujuci dio prihoda i rashoda od optime kao dio HT, a od 3Q ce biti prikazani bas kao prihod i rashod HT-a prema optimi
Da, al ne vise kao povezane osobe nad kojom HT ostvaruje apsolutnu kontrolu i konsolidira ih u izvješće. Konsolidacija može prestati u bilo kojem trenutku, a ne nuzno na zadnji datum kvartala. Tehnički se to tako prilagodi radi obveza izvješćivanja.
Ne iskazuje HT odnos sa A1 ili Telemachom, pa vise neće ni sa Optimom u kojoj ima manjinski interes. To će samo biti manjinski interes iskazan metodom udjela. Al jasno je zašto konsolidacija prestaje, jer prestaje i kontrola, a kontrola prestaje najvjerojatnije radi prodaje.
-
Ako povučem paralelu sa 2019. onda 6-6 i pol kn max. iako nebi im bog ništa da malo odriješe kesu.
Bit će vise. Odnosno moglo bi biti vise.
-
Tnx, ali pretpostavljam da ne spads samo KODT u manjince...tu je jos 15 povezanoh drustav i nisu svi u 100% vlasnistvu KOEI-a...kako god, malo cu pogledst u prosla izvjesca i provjerit tezu...hvala jos jednom
Provjerio sam koliko se točno može predvidjeti dobit KODT-a preko RDG-a od KOEI (manjinci)...
Pogledao sam izvješća za posljednje tri godine i rezultati su jako slični...omjer između dobiti pripisanoj manjincima (KOEI) i dobiti KODT-a kreće se od 0,58 do 0,52...odnosno dobit KODT je u posljednje tri godine bila malo manja od dvostruke dobiti pripisanoj manjincima u KOEI...dobro je za znati...
P.s. Vaši inputi (pa onda i omjeri) u postu nisu točni jer se tih 30mil kuna kod KOEI odnosi samo na q4, a dobit KODT u q4 nije 100mil kn nego 67,5mil kn...što znači da je u q4 omjer između manjinaca i KODT-a 0,45...ali pretpostavka je točna i hvala na inforimaciji...sharing is caring
Ja ne kuzim uopće o čemu vi ovdje pisete? Ono kaj vrijedi je većinski interes jer on ostvaruje kontrolu, manjinski interes je samo knjigovodstveno iskazivanje dijela rezultata nakon konsolidacije i oporezivanja koji pripada manjinskim dioničarima društva odnosno društva kćeri koja ili koje su bile konsolidirane od strane matice.
Treba provjeriti kako se iskazuje dobit društava koje Končar vodi metodom udjela i da li te udjele iskazuje kroz manjinski interes. Konkretno, kakva je knjigovodstvena politika naprimjer kod Končar energetskih transformatora.
-
Ne gube s koncem lipnja upravljačka prava. Neće ništa ostati jer je vise neće voditi niti jednom metodom.
-
Koliko pratim i pokusavam naucit promijene tecajnih razlika prilikom vrednovanja brodova se prikazuje u sveobuhvatnoj dobiti...pa mislim da ovo uskladjenje nijd vezano uz tecaj...
to i jest "prava" dobit, samo što većina tu ne gleda.
kolega Marin83 vjerojatno misli da su od vozarina dobili manje kuna zbog slabog dollara.
zato sam i rekao da je ovo anticiklička dionica.
ako dollar ponovno ojača, a mogao bi, jer se Kina, a vjerojatno i ostali izvoznici navodno spremaju devalvirati svoje value, onda će ovdje opet sve biti dobro.
Treba gledati i naftu iako je i ona hedge na dolar. Jer visoka nafta znaci natprosječnu zaradu, kao i ona ekstremno niska zbog skladištenja derivata i sirove nafte.
Oni su stvarno temeljem procjene neovisnog procjenitelja uskladili knjigovodstvenu vrijednost brodova sa njihovom tržišnom vrijednošću.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Pa sto ako se pojavi?
Ako Ingra koja nema ni “p” od posla i profitabilnosti može “vrijediti” 200 milijuna kuna, onda valjda kod TPNG postoji stvarna vrijednost i stvarno generiran novac. Ti previše gledaš trejderski na ulaganje. Ne znam niti za jednog trejdera koji je dostigao i desetinu bogatstva najbogatijih ulagače na svijetu. Iako su i ulagaci trejderi, al ne na dan ili dva dana. Želim reci, treba gledati siru sliku, a ne sto će biti sutra. Bit će sto treba biti. Mene zanima sto će se događati od sutra pa nadalje.
-
A sto bi donosilo?
Koliko vidim sad bi knjigovodstvena vrijednost kapitala trebala niti bliže NAVu, a to je 66,3 kn. Ako i kad vozarine krenu prema sjeveru, krenut će i cijena dionice. Ne očekujem značajniju korekciju zbog usklađenja jer ono ne djeluje na novčani tok i likvidnost. Sad barem svi znaju koji je vjerojatno bio razlog pritiska na prodaju.
-
Pa ja mislim da su baš trgovci sjajni jer prate velike odnosno fondove. A ne da se zafrkavaju sa trećerazrednim dionicama ala TPNG koje guraju Janko iz Pušće i Frenki iz Špičkovine, koji nikad nisu vidjeli brod uživo, a i more poznaju samo sa razglednice.
-
Problem tu je nelikvidnost, nema kupnje
Nelikvidnost je bila i kad je cijena bila na 200 kn. Naravno, vlasnička struktura i obim trgovanja ovdje svakako nisu dobri, ali taj rizik je i više nego uračunat u ovu cijenu.
A u Podravci ili u Krašu su bolji?
U Saponiji su zasad odlični ako se uzme u obzir da do sada nisu pokazali nikakvu neprijateljsku nastrojenost prema manjinskim dioničarima. Očekivalo se svašta, a u stvarnosti ta kohabitacija funkcionira bez ikakvih problema.
Izvješća su dovoljno kvalitetna i sve je u njima pojašnjeno, nisam primijetio "figu u džepu", revizor ugledan i jedan od Big4. Kad im istakne neko pitanje u mišljenju, oni se time pozabave i riješe ga do sljedeće godine. Sve skupa izgleda dosta korektno.
-
Dionica nesumnjivo prema rezultatima vrijedi ovu cijenu i više od toga. Samo ne znam po kojim to svim pokazateljima slijedi daljnji rast poslovanja, kronično imaju poteškoća u povećanju prihoda a EBITDA marža im je ove godine izvrsnih 18 % i ne vjerujem da to ide još gore jer je konkurencija u ovoj branši žestoka. A bojim se da će i proizvodnja ovih dezinficijensa na kojem je temeljen ovogodišnji jednoznamenkasti rast prihoda blijedljeti s vremenom.
Kolega Tin, uz svo dužno poštovanje, molim Vas da se suzdržite od drukanja koje provodite na svim dionicama koje posjedujete jer to nije smisao foruma. Tu smo da nešto naučimo i ukažemo na prilike i opasnosti.
Je, al zaboravio si na relativnu podcijenjenost jer ne znam baš da se firma ala Saponia iz FMCG sektora trže na 4-5 Ev Ebitda. Zašto bi milijatda kuna prihoda recimo Podravke vrijedila dvostruko (ili još više) od milijarde kuna prihoda Saponije? Neka oni samo zadrže sličnu razinu profitabilnosti i isplate trećinu zarade u dividendu pa ćeš vidjeti gdje će biti dionica. Nisu to samo dezenficijensi. Tržište je otvoreno svatko može proizvoditi i prodavati dezenficijense. Ako su smislili cjepivo za Covid, onda nekome sigurno nije problem napraviti dezefinciijense.
Većina ekipe nije očekivala da će ovaj puta "biti drugačije". A kad ono....
-
To znaci upravo ono sto sam ja prethodno napisao. A sve ostalo je ovdje da razvodnjava priču i podrzava neizvjesnost.
-
Mene je ovdje već jednom moderator banao jer sam napisao jednom korisniku da pogleda račun dobiti i gubitka pa komentira sto sve cini rashode poslovanja jedne turisticke kompanije. Nisam mu “nacrtao” sve i stavio pod nos.
Al ja ću se opet ogriješiti o pravila pa napisati: Pogledaj RDIG i sto sve cini rashode poslovanja trusiticke kompanije.
Mislim računovođo da pretjerujes u naglasku na rizike. Jedno je nesrazmjer ocekivanja i cijene dionice, a drugo sposobnost preživljavanja i poslovanja u krizi. E za ovo potonje je bitna ta struktura rashoda i način poslovanja.
Sto je najzanimljivije i sam vidiš sto im omogućuje da prežive:
- hotelijerstvo je grana velike granične dobiti tj. relativno visokog udjela troška poput amortizacije zgrada....
Al to koristiš na potpuno pogrešan način. Možda zato jer amortizaciju nazivaš troškom sto ona nije. Kad spojiš tu amortizaciju koja je nenovcani rashod i stvarni novčani tok onda će se vjerojatno ukazati “neka druga slika”.
Naravno da uvijek sezona može toliko podbaciti da je defacto ni nema, al dok god kreditori prolongiraju otplatu glavnice i ne podižu kamatu, te dok nema značajnijih ulaganja, društvo će održavati uobičajeno poslovanje do kraja krize. Naravno, i to pod uvjetom da ne traje dulje od godine ili maksimalno dvije.
-
@alias
Svi smo mi pomalo biased kad govorimo o nekim papirima, al cinjeica jest da niti jedna domaća brodarska kompanija nema ni veličinu niti menadžment koji bi parirao inozemnim kompanijama. Atlantska je trebala prikupiti novi kapital i započeti novi poslovni ciklus, ove sve S&L back kombinacije i slične su posljedica nedostatka kapitala i problema koji su se nagomilali, a nema ih tko niti ih posotojeca garnitura može i zna rijesiti. Nadodaj na to neefikasnost domaćeg tržišta i imamo to sto imamo. Velika ocekivanja i skromnu realizaciju odnsono popriličan nesklad. U svakom pogledu.