1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Flight

Posts by Flight

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Flight
    • July 9, 2021 at 9:48 AM
    Quote from Jubito

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Dragi kolege purgeri, hoće li netko biti ljubazan otići na Skupštinu danas da proba saznati štogod među prisutnima, ili da postavi konkretno pitanje što je sa prodajom i ima li zainteresiranih?

Za sudjelovanje u radu glavne skupštine se trebalo prijaviti najkasnije do 2. srpnja. Ne možeš baš samo banuti na skupštinu kad tebi to padne napamet i postavljati pitanja odnosno sudjelovati u njezinom radu.

A na pitanje na koje bi ti želio čuti odgovor nećeš ga čuti jer o tome ne odlučuju uprava i NO Optime nego prodavatelji, Zagrebačka banka i HT. Na skupštini će se raspravljati o prošlogodišnjim rezultatima, dopuni i izmjenama statuta i imenovanju novog NO.

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…86434dd7b0b.pdf

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • July 9, 2021 at 9:01 AM
    Quote from tollway
    Quote from Flight

Al ako me sjećanje ne vara, posljednji put kad se JDPL pokusavao privatizirati osim jednog njemačkog brodara, interes je pokazivala Tankerska plovidba koja je sjećam se lobirala po državnim institucijama da se JDPL njoj prepusti. Čak je i škver bio dao ponudu i to najbolju, al Debeljak je htio prebijati nekakva državna potraživanja pa mu ju je CERP to odbio. Radilo se o 152 milijuna kuna odnosno cca 132 kune po dionici.

https://slobodnadalmacija.hr/split/skver-bi…una-kuna-248753

svaka čast kolega..... kako samo vadiš te sve podatke. ne samo na ovoj temi.

zašto na kraju jdpl onda nije bio prodan? pa to je bila super cijena! ako me sječanje ne vara, nakon toga je uslijedio tobogan!

Zato što se nije dogodio dugoročni oporavak vozarina i zato što ŠKVER nije htio platiti u gotovini nego prebijati potraživanja prema državi sa dionicima Jadroplova, a to nije bio smisao privatizacije niti je to ikada bio bilo kakav vezani posao sa Debeljakom.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Flight
    • July 9, 2021 at 8:57 AM

Ne možeš to tako uspoređivati jer relativno gledano JDPL je bila puno jeftinija od ATPL cijelo vrijeme. Pa na 20 kuna je kapitalizacija bila nešto viša od cca 4 milijuna eura, a ATPL na 190 kuna za dionicu 35 milijuna eura. To je omjer od gotovo 1:10, a ATPL sigurno ne vrijedi 10 puta više od JDPL. Taj omjer bi svakako trebao biti manji od 5, a on je i sada na cca 7,5.

Al činjenica je da domaći bulk brodari ne slijede pattern vanjskih što nešto govori o profilu ulagatelja koji prevladavjau i ulažu lokalno.

• Flight
    • July 9, 2021 at 4:04 AM
    Quote from looserst
    Quote from looserst

Usporedi sa atpl pa vidi a ako pada vanka past ce i tvoja miljenica. Pises gluposti

Bacih oko ofrlje na famu da je "vanka sve raslo" dok je jadna atpl nepravedno zapostavljena, diskriminirana i ostecena. Time period uzeh koleginih "od pocetka godine"

Otprilike ovako to bjese od starta 2021:

Dija: 2.35-4.29

Guglo 5.42-10.07

Genko: 8.18-17.71

Starbalkeri: 11.47-20.01....

Atpl:179-415

(Discaimer: nijednog od navedenih ne smatram peer atpl ali pretpostavljam da se na neke od njih misli kao primjere brutalnog rasta)

I sad pitanje koje se namece samo po sebi... Koja je to tocno dry bulk kompanija rasla previse od pocetka godine?

Moj odgovor je: nijedna i sve trebaju jos puno narasti :S ...ali atpl nije nimalo zapostavljena, naprotiv, samo je imala fazni pomak kojeg smo naravno svi iskoristili, hvala ti zse 8)

Display More

Ne radi se samo o faznom pomaku nego i o efikasnosti tržišta. Nase je naprosto neefikasno odnosno manje efikasno i kako je kasnilo s rastom tako moguće kasni i s korekcijom . “Kupuje se vrijeme” za novu rundu ‘lucky’ tobogana. Ako cirkus naravno nastavi s predstavom….

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • July 9, 2021 at 3:58 AM
    Quote from hugh

nakon desetlječa tuge dioničarima atpl bi samo još i Jadroplov trebao......ajde pod uvjetom da ga dobiju za 1 kn pa ako vozarine ostanu visoke sljedečih 3-4 godine bit će tu i kruha i janjetine.......u suprotnom atpl bi se samo dovela u još veče probleme nego bez Jdpl a 2 od 5 brodova koliko vidim su več prilično stari ...

A na ATPL smo gledali desetljeće veselja? U brodarstvu je ili moraš povećavati i obnavljati flotu ili te nema za 10 godina. U većini biznisa ja tako, al brod je imovina koja se rashoduje i amortizira. Niti ATPL, a bome niti JDPL ne mogu opstati na ovakav nacin u dugome roku. Bez novih ili novijih brodova i ulaganja.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • July 8, 2021 at 10:04 PM

Ne znam, lik je Bakićeva škola. A takav će sve učiniti da zaštiti ili promovira svoju investiciju. Kao i Bakić, on ne smije “omanuti”.

Znam da će zvučati kao hereza al lik se bio toliko zapetljao u margine da je skoro izgorio. Ljudi brzo zaborave. al prije godinu dana on je jedva uspio pozatvarati sve svoje dubioze. JDPL je skrenula barem malo fokus investitora sa njegove investicije, a lik to moguće ne trpi.

Ili je to, ili se priprema neka igra oko JDPL. Vidjet ćemo.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • July 8, 2021 at 9:46 PM

Al ako me sjećanje ne vara, posljednji put kad se JDPL pokusavao privatizirati osim jednog njemačkog brodara, interes je pokazivala Tankerska plovidba koja je sjećam se lobirala po državnim institucijama da se JDPL njoj prepusti. Čak je i škver bio dao ponudu i to najbolju, al Debeljak je htio prebijati nekakva državna potraživanja pa mu ju je CERP to odbio. Radilo se o 152 milijuna kuna odnosno cca 132 kune po dionici.

https://slobodnadalmacija.hr/split/skver-bi…una-kuna-248753

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • July 8, 2021 at 9:40 PM

mitkko

Ja ne bih tako razmišljao. Po meni je moguće da ATPL ima ili će pokusati imati neki interes u JDPL pa se sad on rješava dionica da ne bude u sukobu interesa. Ili jednostavno zaista ne želi vise biti u konkurentskom brodaru.

Ovo da je to njemu zanemarivo…. Mislim da ne stoji kao razlog. Mogao je prije nekoliko godina izaći i s plusom pa nije. JDPL će u privatizaciju preuzimanjem ili kroz dokap, a za i jednu i drugu varijanti bitna je cijena.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • July 8, 2021 at 9:24 PM

Ma ko ga sljivi, ima tko će kupiti. Očito ciljaju JDPL za dokap i preuzimanje pa bi lik moguće peglao cijenu.

Nek plate….

Al, firma ionako znog primanja državnih potpora mora napraviti javni tender za prodaju ili dokap, Tako da će morati šparati municiju ako ponovno krene renound vozarina.

• Flight
    • July 8, 2021 at 6:03 PM
    Quote from looserst
    Quote from ejpox

Malo iz povijesti:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
    Hoće li se ponovit?

Da li je bilo stock splittova u medjuvremenu i da li ih yahoo graf uzima u obzir?

U kojem razdoblju?

• Flight
    • July 8, 2021 at 12:44 PM
    Quote from zlocesti

Za danas je najavljena sjednica Nadzornog .

Ispravak izvješća za prvi kvartal ?

i što je bilo sa onim kreditom od 200 milijuna kn ? Dospio na naplatu ?

Ispravak izvješća se moguće odnosi na copy-paste sa zastarjelim podacima. Al ne znam, ja sam primijetio također da postoje greške u izvješću no one nisu bile suštinske za poslovni rezultat. A kredit odnosno potraživanje je valjda prolongirano i vjerojatno će biti refinancirano prije ili u trenutku kupoprodaje, koliko ja shvaćam. To su pitanja za vjerovnike i upravu.

• OPTE prodaja - kladionica

• Flight
    • July 8, 2021 at 12:19 PM
    Quote from accountant
    Quote from Flight

Zašto bi izginuo?

Nisu se valucija ni okolnosti promijenile, promijenio se samo sentiment.

Ovdje ljudi previše gledaju što netko drugi radi, a premalo se bave ozbiljnom analitikom i vlastitim procjenama.

kako sad valuacija? pa šta se ne gleda samo broj korisnika?

Broj korisnika? Kakav broj korisnika? Realni, racionalni, cijeli?

Misliš na cijepljenje ili necijepljene, ili?

Ne gleda se ništa, računa se. Nazovi u Telemach ili u A1 pa se tamo izravno informiraj "što se gleda"!

• Flight
    • July 8, 2021 at 12:01 PM
    Quote from Sheriff

Je, valuacija je ista samo:

-prvo se mislilo da će možda HT to brzo rješiti (bar neki) jer mora prodati

-onda se mislilo da bude pripetavanja i da se cijena može nabijat preko 10+

-onda se mislilo da je korona sve sjebala i da je delay moguć

-onda se angažirala externa inv banka, kao nešto ozbiljno u procesu prodaje

-onda se mislilo da ZEM prijeći UG

-onda na kraju je očito da HT ima perfidnu namjeru otezati prodaju do samog kraja pa ispada cijeli tender farsa

-onda se misli da ZABA bude to brzo rješila

-itd...plus varijaije na shemu

Valuacija OPTE je cijelo vrijeme "isto", sa svojim bremenom laganog gubitka korisnika.

A okolnosti ove gore kroz prizmu "što svak misli o tome" je doprinosila negativnom sentimentu.

Mislim, otpetljat će se ovo, ali ako je HT imao kupce a nije želio prodati onda je to navlačenje za nos i čemu taj tender - farsa. AZTN mu je samo držao ljestve (unatoč što su "možda" imali najbolju namjeru dovesti trećega".

U birtiji bi rekli da je ovo obmana, ali prljava igra je iza toga.

Stoga kakve šanse ima valuacija spram tih sranja??

U normalnom svijetu velike, ali vamo valuacija je samo komadić varijable.

Mislim pa i sam si komentirao da je "HT prepustio odluku odabira kojem konkurentu" ide OPTE. Stvarno i ove polu činjenice na to navode al u kojem svemiru je to pametna odluka nekog monopolista mi je van pameti. Pa dam onome koji će me manje bolit u tržišnoj utakmici. Stoga vjerujem da ima i totalnih sranja iza ovoga, ono - klasično za naše prostore. Kako valuacija može tome konkurirati, šmrc :(

Display More

Pa nije cijelo vrijeme isto, ali suštinski jest od 6,5 do 8 EV Ebitda.

Ja razumijem ogoročenje, al za 2 ili 3 Ev Ebitda se neće prodati jer ništa nije tako jeftino nikad prodalo. Da HT je prepustio. Moje i tvoje mišljenje o tome ne znači ništa jer mi na cijeli proces gledamo sa strane. HT radi u svojem interesu, njemu više Optima nije konsolidirani dio i u skladu s time ona će vjerojatno uskoro postati i konkurencija.

Znam, sad bi svi htjeli da su mogli prodati po 6 i pol ili više pa sad ponovno kupovati, a gle... na burzi smo, da je sve tako predvidljivo, svi bi imali love na bacanje. Nema tu mnogo filozofije. Kupuj jeftino ili jeftinije pa prodaj skuplje ili skupo, a na koncu balade ćemo znati jesmo li ili nismo bili u pravu. Tako je ama baš sa svakom dionicom. Al ako govorimo i pišemo o preuzimanjima ona se vrte od 6 do 8 EV Ebitda, pa kalkulator u ruke i računajte!

• Flight
    • July 8, 2021 at 11:53 AM
    Quote from lebowski
    Quote from Flight

Zašto bi izginuo?

Ovdje ljudi previše gledaju što netko drugi radi, a premalo se bave ozbiljnom analitikom i vlastitim procjenama.

To uopće nije točno. Nego, šta ćeš ti sad, kupovat, držat ili prodavat?

Pa ja baš mislim da jest točno. Ja osobno vjerojatno neću ništa raditi. Možda ću kupovati ako procjenim da mi se isplati, a možda ću i prodavati ako mi lokalni "torbar" ponudi uncu zlata po dionici. Sve ti to ovisi o potrebama i situaciji. Bitcoin trenutno ne primam.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • July 8, 2021 at 11:38 AM
    Quote from Marin83

Koliko bi trebao biti (nakon dokapitakizacije) ROE? 100% da održi trenutnu cijenu dionice? ^^

A zašto svi razmišljaju u terminima očekivanog?

Da li je moguće da se dogodi neki korak koji nije predviđen modelom dokapitalizacije?

• Flight
    • July 8, 2021 at 11:28 AM

Zašto bi izginuo?

• Flight
    • July 7, 2021 at 8:35 PM

Pa ako i kada bih ja osobno zelio zadržati ulagače na dugi rok u kompaniji, držao bi se price o isplati dividende. Pa radilo se i o volatilnoj kompaniji odnosno dionici poput ATPL.

• Flight
    • July 7, 2021 at 8:31 PM
    Quote from Marielena

Sto ce se dogoditi ako se ne proda do 10. srpnja ili se nece nista dogoditi?

Ništa se posebno neće ili ne bi trebalo dogoditi, prodat će se vjerojatno iza 10. srpnja samo nažalost ne znamo točno kada i koji se sve uvjeti moraju ispuniti da kupoprodaja bude uspješna i konačna.

• Flight
    • July 7, 2021 at 8:23 PM

Zaba će to prodati. Nema tu posebne ljubavi između bivših ljubavnika.

Pusti ti to, cini se da AZTN ima svoju Agendu. Oni bas hoće tog nekog trećeg (ili x-tog) i Optimu u bilo kojoj varijanti van ikakvog domašaja HT-a (a za A1 nisam siguran)

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • July 7, 2021 at 8:03 PM

A jel ima neki “rationale” zašto cijena raste?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt