1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marin83

Posts by Marin83

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Marin83
    • May 26, 2022 at 11:52 AM
    Quote from maratonac

S obzirom na trgovanje ovom dionicom (čitaj: ne trgovanje) ispada da je cijena dionice fer evaluirana, a to je toliko daleko od fer cijene da me zapravo ova situacija ozbiljno zabrinjava...

.

Dosta je vidit da TPNG market vrednuje više, nego ATPL...stvarno OGROMNA anomalija, koja se svakim danom samo produbljuje kako TPNG nastavlja rasti, a ATPL stagnira.

• Tankerasi strani i domaci

• Marin83
    • May 26, 2022 at 11:49 AM

Kolegice, vidim da nitko ne vidi da market više vrednuje TPNG, nego ATPL....što je jedna od najvećih anomalija ZSE-a trenutno i veliki signal za strog buy ATPL.

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Marin83
    • May 26, 2022 at 11:20 AM
    Quote from Moller
    Quote from Marin83

ja nisam u posljednjih par godina pretrpio značajnije gubitke i neka se drugi raduju na drugom forumu, ja im tamo više na zalazim, skužio sam još na Poslovnom da treba nositi kratku frizuru i od tada se šišam uvijek na 1mm:)

Najžešća je gospođa, koja stoji mjesecima na bidu Medike i umjetno održava cijenu visokom i onda se hvali (da je na takav umjetan način) 5% u plusu za ovu godinu...a svatko tko zarađi više od nje je lažov ...šta ti jal...

Trebalo bi stati sa off-om, jer isprobajemo živce moderature.

• Marin83
    • May 26, 2022 at 10:59 AM
    Quote from Moller
    Quote from Marin83

Opet ste u krivu, mene balun ne zanima...zaradim dovoljno za svoje potrebe i malo više od toga....mogu vam dati bušte od zadnjih pola godina na pp ako vas zanima, ja ništa ne krijem.

ma ne stignem ja ni svoje dobitke pregledati :)

Kažem, već se počelo i na drugom forumu pisati, da ja , vi kolega i još par ljudi prijavljuje samo dobitke, a gubitke izostavi...ja ne volim da se insinuira da sam lažov, vjerovatno ne volite ni vi.... po nekima moramo biti u najboljem slučaju na nuli, sve drugo je laž.

I da nije prvi red do mora, ali možda ima nekih cca 150 metara zračne linije...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Marin83
    • May 26, 2022 at 10:47 AM
    Quote from Moller

tolke pare mlati na burzi pa će s balkona dvogledom gledati utakmicu, ide on u ložu, prvi red do mora :)

Opet ste u krivu, mene balun ne zanima...zaradim dovoljno za svoje potrebe i malo više od toga....mogu vam dati bušte od zadnjih pola godina na pp ako vas zanima, ja ništa ne krijem.

• Marin83
    • May 26, 2022 at 10:41 AM
    Quote from Sheki
    Quote from Marin83

Ja sam stavio košaru, čekam vas... cipli, špari, papline, šta god upadne dobro je...

Ma ko će to sitno čistit :). Marine, disprezirajte malo ulaganja, koliko znam danas je utakmica, a vi imate balkon... Šalim se malo dok traje ova bonaca. Slabo se po bonaci lovi...

Pa disperzirano je brodari, financije, turisti, trgovina, prehrambena industrija, elektroindustrija, autoindustrija itd...

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Marin83
    • May 26, 2022 at 10:34 AM
    Quote from Parica
    Quote from Marin83

A mene ste uvjeravali da nije bitno koliko zaradi, već ukupni prihodi:)...razgovor radi kojeg sam dobio 3 dana bana.

Ocito ne znas sto je EBITDA...ja sam samo napisao da dobit nakon oporezvanja nije relevantan pokazatelj kod turista, odnosno da je EBITDA bitnija...a EBITDA je operativna dobit (EBIT)+amortizacija...nikakve prihode nisam spominjao...

P.s. kao sto nikad nisam ni spominjao da ce DLKV prije na 50kn nego na 10kn...

ma ništa ja ne znam, ako vam je tako lakše...ko da svog staroga slušam,od podcijenjivačkog stava i vrtenja priče kako mu paše i onda se čudi što ga ne doživljavam ozbiljno.

• Marin83
    • May 26, 2022 at 10:31 AM
    Quote from Sheki

Ako se vidi s balkona u Crotonu, a ne vidi s balkona u Splitu, hoće li cijena rasti ili padati :) ?

Ja sam stavio košaru, čekam vas... cipli, špari, papline, šta god upadne dobro je...

• Marin83
    • May 26, 2022 at 10:17 AM
    Quote from Parica

Mene su ucili da nekretnina vrijedi koliko moze zaradit/uprihodit...

A mene ste uvjeravali da nije bitno koliko zaradi, već ukupni prihodi:)...razgovor radi kojeg sam dobio 3 dana bana.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Marin83
    • May 26, 2022 at 9:52 AM
    Quote from Moller

ovaj

Kolega, gdje da čekamo za prodat ATGR, već mi je zaradila dividendu, pa da izvučemo još koju kunu povrh???

EDIT: Ova ARNT mi se čini zanimljiva za uložit pri ovim cijenama( jedan od najjeftinijih turista), samo što to vridi kad CERP još nije prodao jednu jedninu dionicu...

• Marin83
    • May 26, 2022 at 9:33 AM
    Quote from RonJ

Može li netko pojasniti koji je razlog da šarafaju po Yumi u Splitu, a ne u Rijeci?

Yuma je izgleda išla ća, ne vidim je više sa balkona....

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • May 26, 2022 at 9:26 AM
    Quote from Moller

+adpl dodao malo

-htpo, oslobodio malo mjesta na suncu orebićke plaže, povukao malo glavu u hladovinu

i evo ako smijem prijaviti prodaju gospon Marina83, dok ne bude u mogućnosti sam

-Viro (jučer) 31,60 -100%

Kolega falili ste količine i cijenu...ovo su one kune što su dan prije bile u Granolinu.

Kako bilo za jedan radni dan trejda , ja sam zadovoljan.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Utjecaj uvođenja eura na tržište kapitala

• Marin83
    • May 22, 2022 at 9:56 PM

Ovo za slovensku burzu daj bože da bude tako, jer jedina stvar koja je to kočila da se dionice unakrsno uvrste na obe burze su različite valute trgovanja, sad taj problem nestaje...

• Birtija

• Marin83
    • May 22, 2022 at 9:20 PM
    Quote from plavi05

Za komentatora sa prstom dolje, ako voli Hrvatsku neka ne zaboravi da je našu zemlju u posljednjih 30 godina napustilo milijun ljudi.

Dobro samo što Hrvatsku nije napustilo milijun ljudi, naši ukupni demografski gubici od 1991 do danas su cca 800k ljudi. Od toga broja izgubili smo na negativnom prirodnom prirastu nekih cca 300000 ljudi( to jr problem modernih obitelji i žena što ne žele imati djecu), još je zemlju napustilo cca 400000 pobunjenih Srba, što je djelomično nadoknađeno BiH Hrvatima.

Negativni migracijski saldo je kriv za gubitak nekih cca 250k ljudi i to isključivo od 2013 do danas. Što je isključivo posljedica slobodnog protoka ljudi unutar EU i to se dogodilo gotovo svi novoprimljenim EU zemljama.

Uostalom Lika ima problem sa depopulacijom cijelo stoljeće, u doba KuK monarhija imali su 250k ljudi, danas jedva 40k ljudi. Slično je i sa brojnim drugim pasivnim krajevima.

• Utjecaj uvođenja eura na tržište kapitala

• Marin83
    • May 22, 2022 at 9:01 PM
    Quote from Goran

- Ako jedna dionica košta npr. 15kn ili 2€.

Hoće li joj tolika cijena ostati kad pređemo na €?

Po meni neće.

Po meni je bolje što će cijene dionica biti izražene u preko 7 puta manjem nominalnom iznosu, ljudi su tada skloniji preplatit dionicu, jer sve što je iza prve decimale (lipe, eurocenti) je kao sitno...također lakše je nešto platiti 2-10 eura više, nego 15-73kn više, što je po meni super ,jer ću moći više zaraditi na trejdu...

Također sam mišljenja da će euro otvorit nam vrata za mnoge investitore iz eurozone, možda pokoji fond bude uložio novac, čisto jer mora imati dio imovine u eurima...također ono što bi ozbiljne institucionalne investitore potaknulo na ulaganje u RH( to neki imaju i u prospektu uvršteno), je ulazak RH u OECD, to je ono klub svjetske elite, od toga nema dalje.

• Marin83
    • May 22, 2022 at 2:23 PM
    Quote from Parica

Ma ne branim ja nista...samo se referiram na tvoj upis da je fer cijena oko P/E 10 (cca 400mil dobiti)...sto ne drzi vodu jer vas preuzimanja turista u zadnjih 7 godina demantiraju...nijedan turist nije se prodao ispod P/E 70 (HMST, HIMR, LRH, SUKC, ARNT, JADR), odnosno P/E nije relevantan pokazatelj pri odredjivanju cijene turista...over&out

Ja hoću da mi firma ima potencijal da zaradi lijepi novac po dionici, a da je pritom jeftina za kupnju(to mi je osigurač od gubitka), pobogu neću kupovat dionicu pa sanjarit hoće li je netko preuzest, uz to strepit da se mirovinac ne izmakne sa bida. Niđe veze.

• Marin83
    • May 22, 2022 at 1:59 PM
    Quote from Parica

Podnosno P/E nije relevantan pokazatelj pri odredjivanju cijene turista...over&out

Hmmm:), neka se fondovi maknu sa bida većine turista, pa ćemo vidi di bi cijene gore ili dole. Imaš dva primjera nedavna VIS i JDRN. Sa JDRN se početkom godine fond bio maknuo sa BID-a i cijena odma propala nekih 15%, VIS dionica se 15kn propala do 6kn i nešto, i onda je došao fond i u par dana je napucao za 50%.

Pa imate SUKC koji je nakon preuzimanja propao na nekih 120kn, pa dođe fond i napuca je opet do 170kn.

Kolega Parice zaboravljate da živimo u nekom obliku dogovorne ekonomije, gdje se većina cijena formira političkom odlukom ,a ne koliko bi ih tržište formiralo i vrednovalo. Mislim ,ovako ste me uvjeravali i na DLKV da će cijena prije na 50kn, nego ispod 20kn.

• Marin83
    • May 22, 2022 at 1:44 PM
    Quote from havi

Kako meni i tebi ne vrijedi ak kupimo za 33 a prodamo u preuzimanju za 60 ?

Kibi dabi...ovo možeš reći za svaku dionicu, jer su sve kronično podcijenjene, naspram onoga koliko bi dao novi većinski vlasnik. jedina iznimka je PTKM gdje su mali prošli bolje od većinskog, čisto iz razloga jer im je bilo priša i radilo se o samo 0.3% dionica.

Da postoji iole ozbiljnija glasina o prodaji RIVP cijena bi bila na 40-50kn preko noći.......uostalom imali ste SUKC preko godine dana po 100kn, a znali se da ide prodaja, pa nisam vidi da ste se nešto bacali po asku da pokupite dionice( ne mislim na vas ,nego općenito).

• Marin83
    • May 22, 2022 at 1:37 PM
    Quote from Parica
    Quote from Marin83

Ajmo realno za pravdat tržišnu kapitalizaciju od 4.3 milijarde kuna, trebali bi imati godišnju dobit od barem 400 milja kuna na godišnjoj razini, čisto jer cijena nema potporu u BVPS.,pa bi morala imati makar u dobiti. Pošto je većina turista u fondovskim rukama, cijene se održavaju umjetno visokima na pravdi Boga. Turisti jednostavno nemaju dobiti koja bi pravdala veće cijene, ali ne znači da neće rasti, jer market je ionako iracionalan i stalno je u nekom raskoraku sa stvarnosti.

Jedino mi je ovde podcijenjen ADRS, i to za najmanje 100-150kn po dionici naspram 2019, a ima će veću dobit, nego 2019...mislim imali su i lani, da nisu u 4Q nekakve korekcije bilance radili, pa prikazali veliki gubitak. Realno ovo je jedini "turist" koji će imati potporu za veću cijenu u dobiti po dionici i u BVPS.

Niđe veze...

Pa SUKC se prodao po P/E 550, a LRH po P/E 75...jednostavno, racunica ti ne drzi vodu i koristis pogresne postavke...da tvoja racunica drzi vodu SUKC bi se preuzeo po 10kn...a SLRS bi u stecaj...

Svaka bransa ima svoje specificnosti, a kod turista je specificno da im amortizacija cini cca 50% ukupnih godisnjih rashoda i da se zbog toga kod prilikom valorizacije koristi EBITDA...opcenito, P/E je mrtav i sva preuzimanja se odedjuju prema EV/EBITDA...

Kolega neću plaćat zrak...show me the money, ukoliko toga nema zahvaljujem se lijepo. SUKC se prodao u doba corone, što je jednokratni događaj, a ne trajno stanje, te je kupac sa pravom očekivao da će doći do drastičnog rasta prihoda i posljedično zarade, otud i takva cijena. LRH je prodan u dobrim vremenima i da LRH je DANAS precijenjen, što je posljedica malog free floata.

SLRS, što sa njim??? Zašto bi išao u stečaj? Zanimljivo cijena Solarisa je baš onakva kakva bi trebala za firmu koja ne ostvaruje dobit godinama...I ovde se upravo vidi ono što sam napisao, nema fondova , nema ni umjetnog održavanja cijene, da ovde koji fond vedri i oblači cijena bi bila 900-1000kn.

Pa sad vi branite svoje investicije koliko želite.

• Marin83
    • May 22, 2022 at 1:18 PM
    Quote from havi

Vrijedi rivp i 60-70 kuna u nekoj prodaji ak se austrijanci odluce za to.

Meni i tebi ne vrijedni, kao i većini marketa...novom većinskom vlasniku vrijedi mnogo više, razlozi su očigledni. Mi mali postanemo vlasnici dionica klikom miša, nekom tko želi uči u turistički biznis, gotova infrastruktura, radnici, veze, natezanja sa lokalnom državom itd. vrijedi desetljeća vremena i izostanak prihoda u tom razdoblju.

Imaš primjer SUKC, HTPK, HTPO, koje se trže po znatno manjim cijenama ,nego su nedavno prodani novom većinskom vlasniku.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt