Kako se ono zove Dalićkina knjiga...kroni kapitalizam vlada ovom državom i dalje.
Posts by Clicker
-
-
Svake godine, već cijelo desetljeće, su konzervativni s tim planovima u Pozivima...ništa novo
-
I još uvijek čekamo na revaluaciju kompanije (prema gore) od strane tržišta, sukladno valuacijama blue chipova na ZSE.
Nek je i samo P/E 15x, što je pristojno i nepretjerano, pričamo o cijeni od €1650 po dionici.
Da ne govorim samo o potencijalnoj valuaciji sukladno stopi rasta prihoda i poslovanja...Nije teško vidjeti potencijal budućeg kretanja cijene...samo je pitanje stope rasta poslovanja
-
I još uvijek čekamo na revaluaciju kompanije (prema gore) od strane tržišta, sukladno valuacijama blue chipova na ZSE.
Nek je i samo P/E 15x, što je pristojno i nepretjerano, pričamo o cijeni od €1650 po dionici.
Da ne govorim samo o potencijalnoj valuaciji sukladno stopi rasta prihoda i poslovanja... -
Velika je razlika i što KODT već "stoljećima" posluje profitabilno dok je HPS u 2018. poslovao s gubitkom (za prijašnja razdoblja nemam podatke)...od 2019. neto dobit HPS je narsala 5,3x dok KODT bilježi rast neto dobiti od 5,6x...od 2020. cijena HPS je narasla 10,6x dok je KODT narasla 4,4x
-
Danas više nije zanimljivo, no našao sam maloprije 10 godina staru analizu KODT od IC-a. Brišem stvari sa računala pa vidim da stoji u bespućima HDD-a
Zanimljivo je vidjeti da su mu se tada dva konkurenta Hammond Power Solutions i Pioneer Power
Solutions tržili s prosječnim P/E od 9,3 u odnosu na KODT-ovih 8,2. Danas se konkurenti trže na prosječnom P/E od 23,6, u odnosu na KODT-ovih 10,3. Vjerujem da za kaskanje dobrim dijelom možemo zahvaliti AZ fondovima.Kombinacija multiple i biznis (operativne) ekspanzije je najljepša stvar za povrat ulaganja, tako da držimo 🤞
-
-
Što su im manje multiple, to ću se teže nagovoriti prodati ovo društvo...tako da, ostaj mi privlačna KODT
-
dok se je meni upalio alarm ona je otišla još barem 20%. kad se je dalićka pojavila ja sam to skinuo sa dnevnog reda i vidim greška...
To je bio iracionalan strah. I meni je Agrokor kriza ostala u lošem sjećanju i mislim da je politika tu napravila veliko zlo, ali ona je ovdje u profesionalnoj ulozi. Tu nema nikakve politike.
Štoviše, ona se sad ima priliku iskupiti za svoje sudjelovanje u onoj šteti. Može ovdje stvoriti malim dioničarima veću vrijednost nego je ukupno izgubljeno od strane malih dioničara Agrokor članica koje su kotirale na ZSE! Time bi doslovno poništila negativnu karmu (za kršćane: pakao). To vrijedi puno više od bilo koje CEO plaće na svijetu. Vrlo mudro!
Nema tu iskupljenja...ako je tamo bilo korupcije, onda postoji i zavrjeđuje samo jednu posljedicu.
Za
Navodni dealovi oko izrade strategija preko Svjetske banke, pozicija CEO-a Podravke bez iskustva koje bi zavrijedilo tu poziciju...nope, ne mistificirajmo nečije uloge i doprinose.
Podravka je bila kompanija koja je bila loše i iracionalno vođena i čiji je put oporavka započet od Mršića, nastavljen tokom Pucara i traje dan danas. Ako ću nekome čestitati, onda je to operacijama Podravke.
Vezanje uspjeha na nekoga na ovaj način promaknutog bi bilo moguće kad bismo znali da je nešto kvalitetno organizacijski izmijenjeno zahvaljujući ulozi te osobe, da promiče određene vrijednosti - sve ostalo je pogled 'opet Tito nakon Tita'...kao da predsjedniku Vlade zahvaljujem što gospodarstvo raste i hvalim ga zbog toga -
Slovenski osiguravatelji, Triglav pogotovo, su na umoru nakon ovih poplava i najavljenih isplata šteta.
Ima li šanse da sada Adris napokon dublje penetrira, da prostite, na slovensko tržište osiguranja?
Može li koja informacija više o toj temi?
Je li već objavljeno da ih čekaju gubici ili postoje reosiguranja? -
Spomenuti smo u ovom ekonomskom osvrtu kao primjer! https://m.facebook.com/story.php?stor…100010903961139
Polako ćemo se mi sve više spominjati na sve više mjesta. Jednog dana ćemo za Hrvatsku biti ono što je ASML za Nizozemsku, TSMC za Tajvan, Novo Nordisk za Dansku - glavna kompanija za koju svi znaju.
Ako cemo iskreno, za ASML apsolutno nitko ne zna, za TSMC isto tako nitko ne zna (pa niti mnogi iz IT sektora), za Novo Nordisk cuo jesam, ali pojma nemam sta rade...
Ako cemo o kompanijama za koje ljudi znaju, onda pricamo o Philips (Nizozemska), Asus (Taiwan) i recimo LEGO (Danska). To svi znaju.
Kakogod, IMHO, KODT ima vrlo svijetlu buducnost s obzirom na sve vecu ovisnost svijeta o elektricnoj energiji. Jedna stvar je proizvesti elektricnu energiju, no distribuirati ju na odrediste je skroz drugi par rukava.
Za ASML zna cijeli tehnološki svijet - kompanija koja ima monopol u proizvodnji EUV strojeva, koje jedan Intel danas mora vući za rukav kako bi postali konkurentniji u oligopolnoj situaciji u kojoj se nalaze sa Samsungom i gore spomenutim TSMC-em.
TSMC proizvodi poluvodiče za Nvidiju, Apple i ostale gigante iz industrije. Broj 1 su u svom području i bit će broj 1 idućih 3-4 godine, gotovo sigurno.
Svijet je čudesan, to je glavno...kompanije koje su ponosi nacija vani su za proučavanje, pa tako preporučam pročitati priču o TSMC-u i njegovom osnivaču - kako je radio u Texas Instrumentsu, gdje ga 'nisu htjeli' i kako je nakon toga na Tajvanu pokrenuo ovako jednu moćnu kompaniju.
Znaju oni koji trebaju znati...
-
To je bio jedan od razloga zašto sam izašao - jer naprosto ne vidim događaj koji bi se imao ostvariti, a da može pozitivno utjecati na rast cijene, dok u isto vrijeme poslovanje prihodovno stagnira, uz teret inflacije.
Konkurencija je žestoka, a kupac ima listu brendova u koje podjednako vjeruje pa bira jefitniji u trenutku potrebe. -
Ja sam ovdje nešto duže nego je ona predsjednica uprave, i to je bilo prije svega zbog izrazito niske cijene obzirom na neki po meni realistični (umjereni) potencijal razvoja te kompanije, da je cijena bila i više nego dovoljno niska da uračunava sve rizike i vlasničke strukture, likvidnosti itd.
Nakon što je ona došla na čelo postalo je jasno da se firmom baš ozbiljno upravlja, razvija u pravom smijeru, da se tu osim niske cijene stvara i određena kvaliteta biznisa.
I tržište kao da to i prepoznaje. Baš za vrijeme njenog mandata je krenulo ovako malo jače, i pred kraj mandata se malo povuklo.
Pišem iz dojma...SAPN sam kupovao u razdoblju 2011.-2014. i prodao oko 800 HRK.
Rekao bih da je glavni okidač u reformiranju kompanije bio ipak Agrokor, da ih je taj event trgnuo da poprave upravljanje, a zatim je došao COVID boost uz prethodni dolazak Mrčele na čelo kompanije.
Tržište je nešto kasnije prepoznalo value, što sam rado iskoristio za izlazak. -
Vidim neki tek otkrivaju kompaniju...neka, neka.
Prvu kupnju dionica ove kompanije sam ostvario 15.12.2010. i žao mi je svake dionice koju sam u međuvremenu prodao (i dalje mi je među najvećim pozicijama u portfelju).
Siguran sam da će jednako 'prolaziti ispod radara' i za 10 godina, dok god su pod kapom matice koja privlači svu pozornost.
Tiha voda brege dere...i neka dere...Još uvijek sam tu, 12 godina je prošlo...samo strpljivo
-
Otkako je bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić zasjela na čelo Podravke, o tom se koprivničkom prehrambenom divu sve manje progovara u javnom prostoru, no situacija u Podravci je, prema tvrdnjama upućenih, alarmantna. Dalić se, prema riječima naših dobro upućenih sugovornika, potpuno pogubila te pokazuje da je daleko od vrhunske menadžerice kakvom je se predstavljalo u trenutku kada joj je premijer Andrej Plenković namještao fotelju u toj kompaniji.
Podravkina prodaja u drastičnom je padu, bez obzira na to što su poslovni izvještaji pokazivali kako je financijski rast u prvom polugodištu ove godine iznosio 8,8 posto.
Na stranu što o tome piše Dnevno portal, no ne sjećam se na temelju čega bi se nju ocjenjivalo vrhunskom menadžericom...nekoliko godina Partner banke i nešto vlastitog pokušaja, zar ne?
-
I onda si nikad ne isplatiš i nikad ne platiš poreznu obvezu?
Nakon nekoliko godina, broker kod kojeg su sredstva uvede i potrošačku karticu i počneš trošiti ta sredstva na koja nisi platio porez... jel plaćaš onda porez po svakoj transakciji koju ostvariš ili? Ili ako si odlučiš isplatiti iznos nakon 4 godine na bankovni račun u RH, plaćaš li porez onda odjednom i za koje razdoblje?Ne vidim u zakonu da piše da se primici utvđuju po glavnom bankovnom računu, jer prometujemo financijskom imovinom i na brokerskim računima.
-
Ova lista knjiga (nije moja) sadrži brdo literature, označio sam knjige koje sam pročitao, a koje bih predložio za čitanje u početnoj fazi.
Mislim da je cilj stvoriti filozofsku bazu u svojoj glavi o tome što je value, vrijednost, poimanje rizika; koja si pitanja postavljati kada ulažeš u te biznise (jer kupujući dionice mi smo sudioničari u nekom biznisu) s ciljem razumijevanja biznisa...mnogi ulagači nemaju pojma ni što su kupili.
Daj si vremena, uloži vrijeme i novac u čitanje i učenje, najveći protivnik si ti sam sebi.
Market ide gore dolje, ali će te emocionalno razotkriti, vidjet ćeš s vremenom kako pohlepa i strah djeluju na tebe, kako te market stalno zove da razmišljaš kratkoročno umjesto dugoročno.
'Skin in the game' - uloži novac, nek te bole gubici i vesele dobici.
Ako tek krećeš, uloži iznos koji te ne boli izgubiti, smatraj to školom.
Ako je manji iznos u pitanju koji planiraš uložiti, ne odmahuj onda rukom na gubitak '500 kuna', već gledaj postotke koje si izgubio, jer ako ne možeš 10 000 kuna pretvoriti u 20 000 kuna kroz nekoliko godina, zašto misliti da ćeš moći to s većom lovom.Danas je moguće kupiti frakcije dionica, dakle može se složiti portfelj kako ga zamišljaš, bez obzira što je dionica Googlea $2900.
Budi strpljiv, market uvijek pruža prilike, kroz koju godinu će misli i znanje sjesti na svoje mjesto.
Možda se dotad tržišta ohlade pa bude atraktivnije vrijeme za ulaganje.Disclaimer: Ovo su samo moje 'brze' misli na temelju dosadašnjeg iskustva, na kraju dana sam si odgovoran za svoju imovinu.
Sretno!
-
Saponia svojih 52,9% u knjigama vodi po 80M HRK, dakle 151M za cijelu Marasku.
Teško mi je zamisliti da su dobili toliki iznos, tako da vjerujem da će biti otpisa vrijednosti. Non-cash opterećenje u RDG-u, ali što je tu je...😏
-
-
Vidim neki tek otkrivaju kompaniju...neka, neka.
Prvu kupnju dionica ove kompanije sam ostvario 15.12.2010. i žao mi je svake dionice koju sam u međuvremenu prodao (i dalje mi je među najvećim pozicijama u portfelju).
Siguran sam da će jednako 'prolaziti ispod radara' i za 10 godina, dok god su pod kapom matice koja privlači svu pozornost.
Tiha voda brege dere...i neka dere...