1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. D_artagnan

Posts by D_artagnan

• Birtija

• D_artagnan
    • July 2, 2022 at 8:23 AM

Da to sa poticajima je totalni cirkus, svjetski.

U poljoprivredi i stocarstvu pogotovo.

Meni nije jasno da drzava recimo ne napravi program i kaze svim u slavoniji, evo o drzavnom trosku da bude jeftinije nego da svako sebi radi, na svakoj njivi cemo izbusiti 5-10m bunar za navodnjavanje dok ne dođemo do vode… a voda je mislim relativno plitko ispod njiva. A vi si sami rjesite sisteme za navdnjavanje.

Gledam ove zajebancije sa podtlakom .... toga ima more jedno u zadnjih par mjeseci, pa se mislim, fak sta stvarno sa podtlakom mozes crpiti vodu iz bunara za navodnjavanje??? Valjda moze, jer nebi bilo toliko razlitih videa. I onda da ekipa njurga da nemoze zaliti jer je voda skupa ili gorivo za pumpe i odlazak do polja.

Stavis tajmer i svako jutro se automatski zalije nasad…

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• D_artagnan
    • July 1, 2022 at 10:16 PM

A svasta pricaju, sad sta je hipe, a sta brza stvarnost budemo vidjeli…

u svakom slucaju zanimljeve se stvari događaju i razvijaju… i zato je jedino smisleno prava postena globalizacija i AI koja ce na dobrim temeljima sve drzati u nekoj ravnotezi da se super zivi na svijetu

• DRY BULK

• D_artagnan
    • July 1, 2022 at 10:03 PM

Znat cemo jednog dana 😀

• D_artagnan
    • July 1, 2022 at 2:21 PM

Znaci hebe se tebi sto ce benzin na 15-20-xy…. Kn ili plin za grijanje poskupit/pojeftinit 😅

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• D_artagnan
    • July 1, 2022 at 12:14 PM

Samo neka oni mlate lovu, pa lako za dionicu. Sve bude došlo na sovje mjesto, prije ili kasnije.

• D_artagnan
    • July 1, 2022 at 12:08 PM

Da možda bude kralj, ali ako ti izbace novčanicu od milion, milijardu kako su znale pojedine države kad isprintaju koliko treba za nastavak ..... baš će biti odličan kralj ^^

koliko vidim zadnjih godinu dana je trebalo kupit masu bačvi pa unutra stavit dizel ili još bolje plavi dizel, najbolja sigurna zarada unutrag godinu dana ....

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• D_artagnan
    • July 1, 2022 at 8:29 AM
    Quote from Marsovac

Ja sam se nedavno prebacio u drugi mirovinski fond jer mirovinski fond tj. AZ mirovinski fond koji rasprodaje dionice ovako kvalitetne firme poput KODT-a s ovakvim stopama godišnjeg rasta prihoda, dobiti, a i dividendi te s ovako punom knjigom narudžbi, sigurno neće upravljati s mojom mirovinom.

i ja sam tamo… jesi pratio u sta su prebacivali ako im ovo nije super firma da dugorocnu stabilnost i povrat?

• D_artagnan
    • July 1, 2022 at 8:25 AM
    Quote from borsa
    Quote from lebowski

Jel možete vi nama opisati u rečenicu-dvije kako vi mislite da funkcionira to sa solarnim elektranama, s obzirom na postavljeno pitanje.

Vi ste rekli da bi imali besplatnu struju nakon 12 god

Ne znam koliki ste potrošač i kolika bi bila ušteda?

Možete li nam u rečenicu-dvije izbaciti grubu kalkulaciju

Osobno nisam ljubitelj tehnologije koja će za par godina biti prošlost, trenutno sam takvog mišljenja.

Isto vrijedi i za e-vozila.

p.s. To sa najbržim prstom je izvan svake pameti, osim ako se ne radi o načinu da se nekom napune džepovi.

Onda ima smisla.

Display More

Meni je usteda cca mjesecno malo preko 1.000 kn kad se razvuce ljeto/zima preko godine (i tako sljedecih 20-25 g.ako cijene struje i energenata ostanu ovakve)., nije nesto, ali kad jos ubacimo danas/sutra elektricni auto u tu racunicu bude jos malo bolje, ovisi koliko inace ode lokalno na gorivo mjesecno..

E sad dali ce za 5-10 godina nesto biti proslost ili ne? Budemo vidjeli. Recimo pred 15 godina ja nisam vjerovao da cemo imati mobitele i tablete sa takvom snagom i mogucnostima, a tehnicke sam struke.

Tako da nisam siguran da za 5-10 godina necemo cijeli vozni park imati na baterije, i da ces moci uzeti baterije onako na komade po par kW koliko ti treba za po doma za dnevnu, tjednu pohranu ili da ces recimo fasadu obloziti solarnim panelima. Sad to djeluje kao utopija, kao i meni mobiteli pred 15 godina sta su govori da cemo moci sa njima, a govorili su samo djelic ovoga sta danas imamo i mozemo sa njima.

Kad su se pojavili prvi auti, vjerovatno su se ovi sa konjima smijali, jer nisi mogao bas na puno lokacija ni ici sa njima.. jbga sjednes na konja i hop preko brda, prijevoja cas posla da obiđes polje, stoku 🤣🤣 a nije proslo ni 150 godina

• Inflacija

• D_artagnan
    • July 1, 2022 at 8:00 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from toluen

Znanja ima sve više, ali pameti sve manje. Evidentno po stanju u kojem svijet jest i kamo ide. Problem 2 je što raste moć AI koja neće imati taj problem i ovisno čime će je "hraniti" mogla bi još dodatno pojačati problem preživljavanja ljudske vrste. Jer sada se evidentno AI sve više koristi da se ostvari prednost na bojnom polju što znači - što prije i uz što manje resursa uništiti neprijatelja ili protivnika na sve načine. Kada to jednom nauči sposobnost da nas sve eliminira raste eksponencijalno.

AI nema problema s moralom, organizacijom i trenutnim usmjeravanjem svih raspoloživih resursa ka zadanom cilju kao ljudi tako da bi na tom planu vrlo lako stvari mogle otići izvan kontrole i onda imamo pravi problem. Nažalost kao i za masu drugih problema i taj sami stvaramo jer očito ne znamo što činimo, a kad to postane jasno biti će vrlo teško to promijeniti.

To podsjeća na onu WB ocjenu uprave firme gdje su važne 3 stvari. Da li su inteligentni, energični i imaju integritet (poštenje) . Ako nema ovog trećeg one prve dvije će vas uništiti (kao na primjeru DLKV). Univerzalan princip koji vrijedi i za ponašanje bilo koje inteligencije pa i umjetne.

Treba li se toga bojati? - ne jer nam to neće pomoći, ako se takvo nešto počne događati. Ali biti svjestan toga može biti korisno.

a Tolle moj, a tko trenutno kontrolira AI nego konglomerati?

mislim, kod njih uopće više nemaš čovjeka u službi za korisnike, već chat bot-ove.

taj tehnofašizam jedino može završiti ako Republikanci "pometu" na izborima i donesu zakon o prisilnom cijepanju istih.

znam da se i neki ljevičaru kunu u AI kao pomoć u raspodjeli bogatstva, al onda imaš fašističku državu koja sve kontrolira (danas Kina, jučer Yuga), a svi znamo kako je to završilo.

daleko od toga da su ljudi savršeni u alokaciji resursa, al zato treba imati čvrsti (ne obilni) regulatorni aparat i ista pravila igra za sve, bez pogodovanja ikome, pa nek slobodno tržište odredi di šta i kako.

problem je šta se u bilo kojem sistemu uvijek nekome pogoduje.

inače, Buffett voli integritet, a najdraže mu je ulagati u firme koje imaju gotovo pa monopolski položaj na tržištu.

problem je šta su godinama bolje u životu prolazili "šupci", a ne ljudi kojima je javni interes na prvom mjestu, koji su prikazivani luzerima, ali, vremena se mijenjaju, pa će tako "u krvi" završiti i ova era.

mislim, pogledaj samo koliko dobroga je u samo 2 mandata napravio Theodore Roosevelt, od očuvanja okoliša, nacionalnih parkova, do razbijanja kartela nafte i željeznica.

tko god od ovih postojećih političara i sličnih apologeta samo nešto drlja o tome, to su sve samo apologeti moćnika koji žele "običnu raju" staviti pod kontrolu.

ili bolje rečeno, izazvat će takvu krizu (evo nam opet pune glavu s virusima) da će ljudi sami pristati da se stave pod kontrolu, a IT-evci koji s njima rade su samo korisne, dobro plaćene, budale (nešto kao svojedobno partijski sekretari).

ono šta me tješi je da, iz svega ovoga, uvijek izađe neko revolucionarno rješenje, koje, u pravilu, izmisli neka grupa "bijelih" hakera 🤷

Display More

hm, neznam ali AI radi kako je postavis.

Ako imas ulazne radne parametre koji su jasno javno definirani i temeljem toga AI trenutno odradi posao za koji ljudima treba XY vremena, pa bolovanje, pogodovanje kumovima, zavlacenje po ladicama koje pase….. nekako mislim da je puno vise dobroga od AI nego loseg

Pitanje je dali ovi koji upravljaju mutnim milionima, milijardama, zele da recimo AI trenutno vidi put kako su dosli do tih milijardi, koliko poreza su uplatili, kada, dali je sve po jasno određenim pravilima …. Ili da se svi izvlace kao sada neka institucije rade svoj posao… a onda za jedan banalan podatak zapne kod rođe koji se pravi mutav i papir stoji u ladici….

Ono umjesto građevinske inspekcije, imas satelitsku snimku i trenutno racunalo radi provjeru lokacije, izdane građevinske dozvole, dali je sve legalno, ako nije odmah te blokira i kompntaktira.. a ne da se godinama zavlaci jer se nemoze doci do odgovorne osobe koja se pravi mutava i kao nedostupna je , pa bolesna a okolo salabajzi..

Ekipa otvori bolovanje i onda okolo po plazi, vikendicama, laganini.. AI te prati preko mobitela dali si doma ili kod doktora, svako toliko provjerava dali si uz mobitel ili si ga ostavio doma nekome. Trenutno rjesavas lazna bolovanja djelatnika

Prijavis se 150 km od posla da pokupis dnevnice i putne kilometre, AI fino trenutno vidi jesi stvarno tamo stalno ili samo za potrebe izvlacenja $$$$$

Ja vidim puno vise dobrih stvari koje AI moze napraviti od losih, pitanje je samo dali zelimo da se rijesi i bude sve po nekim pravilima, inputima koji su zadani ili nam je draze da to bude muljanje hehhee..

• Birtija

• D_artagnan
    • June 30, 2022 at 9:42 PM
    Ako vlada ne intervenira, u utorak opet dosta poskupljuje gorivo
    AKO vlada ne intervenira, cijene idu gore.
    www.index.hr

Koji su ovo cirkusi i igre… a barel skoro najjeftiniji u zadnjih mjesec dana trenutno 😂

• D_artagnan
    • June 30, 2022 at 1:58 PM
    Quote from rambo_5

To vam se isplati samo zbog subvencioniranja EU i relativno povoljnih cijena solarnih panela. Znači država.

Problem je što ta ista država treba investirati u "klasične" izvore koji će biti backup cijelo to vrijeme jer dok vi trošite energiju, ne solarke je ne proizvode isto na sunčan dan i oblačan dan. Kad pada kiša netko treba pokriti rupu u mreži a to će biti ili termo na ugljen / mazut / plin ili nuklearka (Orban ih gradi 3 preko puta Varaždina) ili hidro, ali su smo iskoristili kapacitete.

Obnovljivi izvori su prevara. Dobri za satelite ili digitrone, očajni za nacionalnu električnu mrežu...

Ne, moja računica što sam napisao je bez poticaja i subvencioniranja. Da sam dobio tadašnjih 40% ili do 37k kn.. onda bolje da ne pišem koji bi bio povrat u ovih 6 mjeseci 2022. Ali te subvencije su igre bez granica i jedan veliki cirkus gdje oni sami sebi naprave posla i ljudima oduzimaju vrijeme, jer su to igre i igrice najbržeg prsta. Da ima pameti svima bi dali 10-20-30k kn ili određeni % i stavljaj ... a ne ove perverzije što izvode.

I da, naravno da treba biti komplet mreža podešena tako da radi kao bez obnovljivih izvora, zato se i plaća sve, i imaju milijarde prihoda, jer šta ako nemaš panele na objektu onda ti kao struja od HEPa ne treba??? Jedino neće potrošit karikiram 100 % vode iz akumulacije hidrocentrale kad je sunčan dan, nego 80% (ili plina, ugljena...). pa će na oblačni dan imati više HEP za potrošit

Quote from Yieldchaser

To je zamislivo za razvijenije zemlje, ali što će napraviti masa nerazvijenih zemalja? Prebacit će se na ugljen ako im nafta i plin budu preskupi. Pa neće oni ići na solarno i nuklearno i štajaznam...

Uvijek se svi možemo vratit 50-100.... godina unatrag ako dođemo do zida da neznamo ili ne možemo naprijed.

Ajde ipak ima ekipe koja zna izračunati povat na investiciju.. draže mi je da to naprave nego da mi isplate dividendu, jbga

Valamar Riviera će u iduće tri godine postati ugljično neutralna kompanija
    "Valamar strategija održivosti ima jasne, mjerljive i ambiciozne planove i ciljeve koje namjeravamo postići do 2025. godine"
    novac.jutarnji.hr

Još sve parkinge da prekriju solarnim panelima da imaju hlada, pa za koju godinu i napune aute ekipi koja odsjedne i to naplate kroz smještaj ili samo tom strujom ako nisu tamo smješteni...

• D_artagnan
    • June 30, 2022 at 12:50 PM
    Quote from rambo_5

A koje to obnovljive izvore?

Pa između ostalog da, obnovljive izvore.

Sve firme koje imaju skupu struju mogu se dosta njih pokriti sa solarnim panelima ako imaju svoje objekte i parkinge ispred. Svi većinom rade 8-17 kada imaju gratis sunce za struju, grijanje/hlađenje. Ako je za kućanstva isplativost 13-16%, za gospodarstvo kojima je struju bar duplo skuplja, povrat je baš brutalan. Ako ekipa to nezna računati njihov problem.

Evo meni samo ova godina u taman punih 6 mjeseci, malo preko 8% povrat na investiciju u solare privatno. Imam ih par godina. Sad kad su cijene solara isto išle malo gore, vjerovatno će manje biti povrat ali isto je to super ako se troši više.

Za ove sitne kućne račune od 200-400 kn se ne isplati baš, ali firme koje imaju poprilično struje.... Meni stvarno nije jasno da to nisu već odavno postavili???

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• D_artagnan
    • June 30, 2022 at 10:41 AM
    Quote from Sheki
    Quote from pikolito

jesam ja tu lud ili što?...odustaje se od isplate dividende, kapital ostaje u firmi, a netko prodaje dionicu na -17%. Pa da je ex dividend prodavala bi se na -10% :D :D :D

Kupuje se na minus 17, a prodaje se jer čovjek više ne može gledati ovakve gluposti. Zato sam i napisao ono prije. Govorim iz dugogodišnjeg iskustva :) , a ne mišljenja. Jedino što me brine na ovoj našoj zse je da nikad ne znam da li netko kupuje za nekog drugog kako bi delistirali neku dobru dionice. I to sam doživio par puta pa na to gledam.

A logika je da nema logike.

Logično bi bilo da cijena odleti toliko gore jer će pametnije iskoristiti novac povećavajući budući zaradu, nego isplatit dioničarima i ispraznit blagajnu i smanjiti stabilnost firme.

Savki pametan vlasnik razvija i jača biznis ako ima mogućnosti, potencijala, znanja i volje, pa tek onda isplaćuje dobit, a oni koji gledaju od danas do sutra izvlače lovu pa onda kad zagusti, frka, spašavaj...

• Inflacija

• D_artagnan
    • June 30, 2022 at 8:18 AM

Hm, a svasta je rekao, a u biti nije nista rekao 🙃.

Ocito je da se sve kroz povijest prije ili kasnije urusi, …. Pa do mirovina i mirovinskih fondova koji nisu ni spomenuti.

Poanta je da na svijetu ima svega dovoljno, samo to treba dobro posloziti, ne stvarati hrpe na jednom mjestu, megakorporacije. Kao i prica nema dovoljno hrane, problemi sa otpadom, energijom… a sve se koncentrira u megagradove, umjesto da se sve fino rasiri svijetom i svatko ima dovoljno za normalan zivot.

Nadam se da ima dovoljno pameti i znanja da da to i napravi. Zivimo u tako dobrom vremenu kao nikad do sada u povjesti, sa skupljenim znanjem i brzim ucenjem kao nikad do sada. Samo treba sve to kanalizirati da se sve to iskoristi na najbolji moguci nacin. Ili se mozemo svi međusobno pobiti zbog malo vise novca, kapitala …

• D_artagnan
    • June 29, 2022 at 9:52 PM
    Quote from havi

Pa lijepo piše u BiS-ovom dokumentu koliki je utjecaj. Ne komentiramo sto je bilo prije 200-300 godina nego sto je danas i radimo procjenu temeljem onog sto znamo i možemo procijeniti.

Naravno da nedostatak energenata ima utjecaj no utjecaj na inflaciju u razvijenim ekonomijama nije velik. Vi mantrate o kratkoročnim šokovima i razvlačite ih na dugi rok od nekoliko godina sto nije vjerojatno. U nekoliko godina sve se nadomjesti. Nije Rusija jedini dobavljač nafte i plina na svijetu.

upravo to, da se hoce, cas posla se dogovori nafta sa iranom, venezuelom, libijom… ali tu su drugi globani interesi… nadam se samo da ce se brzo sve to posloziti i presloziti… i preci vecinom na obnovljive izvore da se postane puno manje ovisan o tim ratnim energentima…

• D_artagnan
    • June 29, 2022 at 12:41 PM
    Quote from accountant
    Quote from goldfinger

Globalizacija se nikada neće zaustaviti. Može napraviti dva koraka unutrag prije nego što jače poveže.

Zašto? Zato što ima previše prednosti za čovječanstvo da bi je srednjovjekovni sklopovi zaustavili.

misliš, u prijevodu, ima previše neradnika koji bi živjeli lagodno od kapitala a ništa ne radili?

kao uostalom i većina nas ovdje

no nekako to ne ide: ameri su sve živo i neživo prebacili na proizvodnju u Kinu i Taiwan, sad vraćaju čipove u US

da sam u pravu govori podatak da njima fali najviše ne- i polukvalificirane radne snage dok su se bijeli ovratnici našli na udaru nedavnih otpuštanja

Display More

Zbog tih imperijalnih težnji smo tu gdje jesmo danas, sa stilom života koji imamo. Inače bi bili tamo na razini parsto godina unazad.

A globalizacija je jedino pametno rješenje za normalan život diljem svijeta i upravljanjem imovine pojedinaca. Da se postave neki normalni okviri života.

Jer stvarno nije normalno da netko ima milijarde, milione (ma koliko god bio sposoban ili pametan stvoriti ... ili ukrasti "legalno"), dok drugi nemaju ni za vodu i osnovne životne potrebe. Iako ne vjerujem da ćemo mi to doživiti u sljedećem desetljeću, stoljeću..

Jedino što ti pojedinci upravljaju vojskama, pa onda teško da se to može samo tako jednostavno postaviti.

• D_artagnan
    • June 29, 2022 at 10:56 AM

Pa to je i u redu da padne i -90% tj. na one razine gdje bi i trebao biti. Ali da sad sve mora pasti -10,20,50% samo zato što dolazi recesija su priče za malu djecu.

• D_artagnan
    • June 29, 2022 at 7:28 AM
    Quote from zlocesti

Sve skupa, dobro smo i prošli.

Kažu da je Bear ko ' pad sa stotog kata, negdje oko 50-tog misliš --So far, so good

Crobex je pao cca 10% od posljednjeg ATH, i sve skupa, za sada se dobro držimo. Dok više ne budemo.

Sve skupa, ko brod u boci putujem, taj naš Crobex

Novac se zarađivao od 2005. do 2007, ja sam tada učila za tuđe babe zdravlje i ne mogu si oprostiti :S

Pogledajte i vodopad 2008-009., vi mladi lavovi koji ste tada nosili kratke hlače :S

Tehnički dakle još nismo u Bear marketu. Svugdje kasnimo :)

Display More

Cuj uspoređivati 2008. i ovo sada kod nas nema smisla, tj. Imalo bi kad bi cijene dionica bile na tim ili visim razinama, kako je vani, jer su vani to toliko nabijene da oni moraju pasti jos poprilicno da dođu na neke normalne valuacije.

Ako mislis da su nase kompanije precjenjene onda prodaj, ove koje ja imam mislim da su jos podcjenjene i to mi daju dobru marginu sigurnosti bar jos godinu, dvije, a onda cemo vidjeti tko ziv, tko mrtav i sta ce se i kako razvijati dalje..

• DRY BULK

• D_artagnan
    • June 28, 2022 at 9:14 PM
    Quote from Chuck

BCI 5 T/C routes 180000 17849 -1487

BPI 5 T/C routes 82500 23092 -778

BSI 10 T/C routes 58328 26572 -260

BHSI 7 T/C routes 38200 23631 -383

BDI INDEX 2204 -91

Freight futures

Capesize down ~5%

Panamax down ~5%

Braemar se crveni

https://www.braemarscreen.com/

Display More

da, da.. i zamisli oni i sa ovim padom imaju 50% bolje vozarine od 2021. 🤩

Da ne govorimo cijene brodova i TC vozarine, da ne kvarimo ovaj pad danas, sutra… 😀

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• D_artagnan
    • June 27, 2022 at 9:51 PM

Od interkapitala…

Quote from Muzakus

Znači dečki (i cure) iz Tankerske su uzeli prošlotjednih 46k dionica, zanimljivo, vjerovatno bolje vide brojčice prihoda/dobiti nego obična raja.

46000 lakih komada

1. Privacy Policy
  2. Kontakt