Prodaja je stvarno pritisnula, i cini mi se vec tjedan i vise sve se u brodare uglavnom prebacuje. Ali tko i za ciji racun ovo skuplja da mi je znati?
Netko hoće sigurnih cca 9 posto. Ja kupujem još, a vjerujem da ih ima još puno takvih.
Prodaja je stvarno pritisnula, i cini mi se vec tjedan i vise sve se u brodare uglavnom prebacuje. Ali tko i za ciji racun ovo skuplja da mi je znati?
Netko hoće sigurnih cca 9 posto. Ja kupujem još, a vjerujem da ih ima još puno takvih.
Kakvo trgovanje ocekujete sutra?
Mislim da će cijena držati na 70 kn, samo je pitanje koliko ima ljudi koji su spremni opet uložiti ovdje nakon svega...
Display MoreMeni je ova situacija na kraju ispala ok. Ali bih ipak volio da hanfa pošalje upit za objašnjenje prodaje na 6,70 od AH i isto tako od KK.
Ja sam nedavno odgovarao na takva pitanja. Pa bih baš volio vidjeti i ta objašnjenja.
Ponavljam, nisam ovdje izgubio novac.
A zašto si ti odgovorao na takva pitanja?
I koja su to uopće pitanja?
I jesi ti vidio ovo, što to tebi govori?
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…7949f519b7d.pdf
Sad stavi tu obavijest i njezinu objavu u kronološki slijed događaja i kretanje cijene na burzi.
Ovdje se ljude optužuje za trgovinu na burzi. Ok, sjajno. Onda bi možda trebali prije svake trgovine popuniti upitnik u kojem bi svi investitori naveli razloge svoje kupnje ili prodaje. To bi bilo zanmiljivo vidjeti. Problem su povlaštene informacije, a koje su to konkretno povlaštene informacije koje su iskorištene na burzi u regularnoj trgovini? Znači tamo neki lik prodaje umjesto da drži jer sebi želi spustiti cijenu u ponudi jer koliko sam ja vidio iz knjige dionica taj isti još drži nekoliko stotina tisuća komada istih? Pa da je imao povlaštenu informaciju, zar ne bi držao dionice? Najbolje bi prošao da nije ništa radio. A prethodno kad ste svi kupovali i dizali cijenu onda je sve bilo ok, al kad cijena pada... ubi, ubi Srbina!
Smiješno koja ekipa. Nije ni čudo da ste popušili.
Pročitaj ponovno. Nisam izgubio...
Meni je ova situacija na kraju ispala ok. Ali bih ipak volio da hanfa pošalje upit za objašnjenje prodaje na 6,70 od AH i isto tako od KK.
Ja sam nedavno odgovarao na takva pitanja. Pa bih baš volio vidjeti i ta objašnjenja.
A zašto si ti odgovorao na takva pitanja?
Nije bilo vezano uz OPTE. Toliko ću reći...
Hanfa me pitala da objasnim zasto sam kupio pred kraj radnog dana neku dionicu i podigao zakljucnu cijenu. Bila je totalno glupa situacija i nisam nikako utjecao na trgovanje. Jednostavno je to tad bila vrlo nelikvidna dionica.
Ugl. Pitanje je bilo glupost, za ovo ipak očekujem neko dobro objašnjenje, ako sam ja morao zbog gluposti objašnjavati, bio bi red da i oni objasne.
Meni je ova situacija na kraju ispala ok. Ali bih ipak volio da hanfa pošalje upit za objašnjenje prodaje na 6,70 od AH i isto tako od KK.
I ja sam jedno vrijeme mislio da će cijena biti viša od tih 7,31... zato se i kupovalo... poslije se prodavalo jer se vidjelo da ne ide. Drugi su čekali i evo dočekali. Tvrdoglavo i dan danas vjeruju da bi cijena trebala biti daleko viša. Uglavnom promatrajte, mijenjajte odluke, predomišljajte se, ne budite tvrdoglavi i naravno ne stavljajte sva jaja u istu košaru.
Pa ovdje je sasvim ok prošlo po meni. Tko je kupovao pred kraj nije mogao izgubiti. A dobro je i sad biti u necemu sigurnom (sto opte sad je) nego u ndcem drugom posto izgleda da se sprema nevrijeme svugdje...
Malo sam i ja kopao i ovako iskopao ... Zakon o PDD ne spominje završnu cijenu, ali Hanfa u jednom svojem dopisu iz 2008 vezano uz preuzimanje Dukata kaže:
" Prosječna cijena dionica na burzi ili organiziranom tržištu se izračunava kao ponderirani prosjek ZAKLJUČNIH cijena u zadnja 3 mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje" Izvorni dokument HANFE
Ako se točno držimo ove definicije onda (po toj računici) prosjek svih završnih cijena za zadani period iznosi 5,45 kn (ili onako kako je JoSko111 izračunao). Ponderiranje (po Hanfi) ispada kao prosjek svih završnih cijena i tu nema volumena ni fluktuacija cijena. Ako nije tako onda je drugačije ha, ha.
Kako god 5,36 ili 5,45 - je vjerojatni okvir na koji se može računati kao zakonom garantiranu cijenu ponude kad to dođe na red. Pošto ne vidim nikakvu obvezu da mi moramo prihvatiti tu cijenu onda će vjerojatno ponuđač nešto drugo morati iskemijati ili pak s vremenom platiti višu cijenu ako misli dobiti više dionica. Tom logikom bi cijena u konačnici ipak mogla biti viša.
Ne znam kolege - nemam pojma o ovome i ovo je prvi puta da se s ovim uopće susrećem, ali nekako mi izgleda logično pa eto dijelim to razmišljanje s vama u nedostatku pravog znanja i iskustva na tom dijelu. Poslije ovoga ćemo zasigurno svi više znati
Tu je jedino jos zanimljiva ta rijec ponderirani.
Ovo što sam ja izracunao je obican prosjek zakljucnih cijena. Ponderirani prosjek zakljucnih cijena bi bio onaj koji uzima u obzir i "tezinu" zakljucne cijene odnosno broj protrgovanih dionica toga dana. Npr nije isto 10 000 kn promet za 8 kn i 100 000 na 5 kn...
Nemam sad laptop kod sebe pa da i to izračunam.
Evo pa tucite ako sam neobrazovan
8.4. do 8.5
jednomjesecni prosjek
Ispravio sam tipfeler, 8.7 naravno.
Nisam bio lijen i odem na stranicu Opte od zagrebacke burze.
8.4 do 8.7 utipkam kao sto pise i u objavi HT-a.
Ispada prosjek ako gledamo zaključnu cijenu 5,445 (pa vi sad zaokruzite kako Vam se svida).
Nije mi jasno odakle 5.34.
Za izlazak uvijek mogu cekati. Ako mogu dobiti bar 5.36, to je ok, ako ne ima vremena.
Ja na kraju nisam nezadovoljan. Rizik je bio nikakav a da je bilo srece mogao sam brzo zaraditi.
Ja zaradio za loše ljetovanje. Moj prosjek 4.92.
Za sada nema informacije o kakvim se ispravcima radi.
sve je obavijeno velom tajne hehe!
![]()
Stigao ispravak, pa tko ima vremena neka izvoli.
Ja sam opet nadokupio, a vi kako hoćete. Nije ovo igra za mekane...
Ja vremena imam. Ako padne, to je super za dokup. Burza je mjesto gdje novac odlazi od nestrpljivih strpljivima.
ja sam to drugačije riješio! nakon on prodaje paketa AH i euforije na burzi kao cijena neće ispod toga, "poslao upit" njoj, jednim, drugima, trećima.... i od nikoga dobio nikakav odgovor! nakon toga popiz... i prodao sve papire uz prosječno mali minus i ulupao ih u atlantsku! ostalo je povijest.
a lijepo nas je nekolicina upozoravala da je opte debelo debelo prekupljena! tko mi kriv što nisam ostao dosljedan! nisam kupovao na 1,67, 2,0, 3,5...i onda me povuče na 6,48.... nego bliži se dan D.... da mi netko da info (kao što se već odavno priča) da je posao gotov i cijena viša.... šest puta bi razmislio da li da uđem.... jer ova priča je čudo neviđeno i još uvijek ima jako puno upitnika!
Ja sam kupovao ATPL na 185. Prodao na oko 380. Nešto je ostalo u ATPL i ostatak je otišao u OPTE. Sve više mislim da sam trebao sve u OPTE.
Danas je na NU2 ministrica rekla da će se promijeniti članak u ZEM-u koji spriječava vertikalnu integraciju. Također je rekla da će se i redefinirati način određivanja koncentracije. Nije htjela odgovoriti na pitanje hoće li Telemach moći emitirati svoje kanale nakon zakona.
Rekla je da United Media vrši velik pritisak da se taj zakon promijeni. Pretpostavljam da neće dobiti baš sve što žele.
Kad sve rezimiram i dalje imam pozitivno mišljenje o prodaji Optime, jer smatram da ako United Media ne dobije baš sve što poželi da će ih to prisiliti na plaćanje premije za Optime. Naravno, pod uvjetom da Optima nije već prodana.
Sama činjenica da UM dolazi pokunjeno HT-u da im ne ukine N1 mi govori da nemaju izlaza i da će dobro platiti ukazak na naše tržište.
Nisi u pravu. Rekla je da će moći emitirati ali će sadržaj svojih naplatnih televizija (N1 i sl.) morati ponuditi i drugim operaterima pod istim uvjetima (cijeni usluge). To je izravno i nevodmisleno rekla i to je jedan od uvjeta prilagodbe tog članka zakona “lokalnoj” situaciji.
Stankovic je izravno postavio pitanje hoće li Telemach moći emitirati N1 nakon zakona i nije htjela odgovoriti.
Danas je na NU2 ministrica rekla da će se promijeniti članak u ZEM-u koji spriječava vertikalnu integraciju. Također je rekla da će se i redefinirati način određivanja koncentracije. Nije htjela odgovoriti na pitanje hoće li Telemach moći emitirati svoje kanale nakon zakona.
Rekla je da United Media vrši velik pritisak da se taj zakon promijeni. Pretpostavljam da neće dobiti baš sve što žele.
Kad sve rezimiram i dalje imam pozitivno mišljenje o prodaji Optime, jer smatram da ako United Media ne dobije baš sve što poželi da će ih to prisiliti na plaćanje premije za Optime. Naravno, pod uvjetom da Optima nije već prodana.
Sama činjenica da UM dolazi pokunjeno HT-u da im ne ukine N1 mi govori da nemaju izlaza i da će dobro platiti ukazak na naše tržište.
https://www.index.hr/mobile/clanak.…ndex_tid=126997
HT daje sve od sebe da ih otjera.
Natjerat će ih i da plate Optimu dobro. A UG ce biti sretan i tako kupiti