Ima se, može se...divka 1,2kn...iznad očekivanja
Posts by Parica
-
-
samo se nadam da danas niste kupovali dip
jer bi mogli držati vrećice s papirima dulje vrijeme
jak jobs report daje zeleno svjetlo FED-u da stegne još jače
Upravo tako. Jer ako više ljudi radi, imaju i više novca i sve to puše u jedra inflaciji. Najjače mi je kad me laici zabavljaju s pričom kako bi bilo lijepo da svi imaju novaca. Ugh..ne bi.. inflacija bi divljala da ga svi imaju. Dobro je da ga svi nemaju. Te kamatne stope će sigurno još dosra gore. One su sad u Americi na neutralnoj razini. Nit su dovoljno niske da stimuliraju gospodarstvo, nit su dovoljno visoke da ga uspore. A moraju ga usporiti jer ćemo inače zbof inflacije svi postati podosta siromašniji.
Kao makroekonomski laik smatram da je FED u i USA gospodarstvo u savrsenom stanju obzirom na sitaciju...puna zaposlenost daje potpunu slobodu FED-u da se igra sa kamatama i QT i da je soft lending vrlo izvjestan...s druge strane visoka inflacija (koja je pod kontrolom) smanjuje realni dug drzave i otvara fiskalnu mogucnost dodatnog zaduzivanja (davno je o tome Status pisao)...prema tome, moguce je da je novi bull ciklus poceo...definitivno USA stoji dobro i dolje je mogu povuc samo drugi (Kina i EU)...
-
Pa nije ovo takmičenje čiji je veći,u stvari stvar je vrlo jednovna...
Treba se javit netko tko ide na GS i koji nema problem da mu se zna identitet...ako i kad se taj netko javi svi zainteresirani pojedinci ga moraju kontaktirat da im da osobne podatke koje moraju imati zbog popunjavanja punomoci i onda trebaju punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika skupa sa prijavnicom, svaki zainteresirani ponaosob, poslat na adresu društva do 24.08.2022.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Ponavljam, prvo se treba javit netko tko ide na GS i koji nema problema da mu svi znaju identitet...bez toga nista
P.s. ako su forumasi mogli skupit 1,3 mil kn za dokap JDPL, i to na povjerenje, bez instrumenata osiguranja, ne vidim razlog da sad, kad je samo pitanje identiteta (a ne i novaca kao kod JDPL) se ne pogura ovaj dionicarski aktivizam...a i bilo bi jako zanimljivo da na GS dodje opunomocenik sa 50k glasova...nije to malo cca 3% firme
-
Zanimljivo u srcu sezone u istri nakon odlicne predsezone pocimlju se biljeziti manji dolasci iako su nocenja na razini prosle godine, jeli zadnji tjedan iznimka ili nagovjestaj losijih trendova vidjet cemo.
Iskreno, uopće mi se nije svidjelo ovo što je objavljeno pa sam išao to malo bolje pogledat...
Najvažnije je napomenuti da se dolasci i noćenja iz gornje exelice odnose na točno određen dan (ne tjedan niti mjesec)...znači uspoređeni su dolasci i noćenja na dan 25.07.2022. i 26.07.2021...tako da je veličina promatranog uzorka najmanja moguća i velika je mogućnost statističke pogreške...čisto da se zna oba datuma su padala na ponedjeljak tako da tu nije "caka"...naravno, bio bih sretniji da je evidentiran rast dolazaka, ali za sada, zbog minimalnog uzorka, nema razloga za zabrinutost...
Kad sam već na izvoru podataka dao sam si malo truda i išao pogledat i usporedit prolazno vrijeme drugog kvartala dosadašnje sezone i 2019. godine...situacija je sljedeća...
travanj 2022. (dolasci/noćenja) travanj 2019. (doalsci/noćenja)
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -1,8% dolasci
-0,02% noćenja
svibanj 2022. svibanj 2019.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -1% u dolasci
-0,03% u noćenja
lipanj 2022. lipanj 2019.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. +1% u dolasci
+5% u noćenja
Q2 2022. (travanj-lipanj) Q2 2019. (travanj-lipanj)
1.457.392 7.343.529 1.457.183 7.111.381
0% dolasci
+3% noćenja
Kumulativ 2022. (siječanj-lipanj) Kumulativ 2019. (siječanj-lipanj)
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. +0,5% dolasci
+3,8% noćenja
Za srpanj još nema podataka...i čisto da ne bi bilo zabune prezentirani podaci se odnose samo na Istru...
Ovo je postano na temi "Turisticke dionice i perspektive", ali smatram da se indirektno ponajvise odnosi na RIVP, ADRS, PLAG i ARNT pa postam i ovdje...mozda i tema malo zivne...
-
Zanimljivo u srcu sezone u istri nakon odlicne predsezone pocimlju se biljeziti manji dolasci iako su nocenja na razini prosle godine, jeli zadnji tjedan iznimka ili nagovjestaj losijih trendova vidjet cemo.
Iskreno, uopće mi se nije svidjelo ovo što je objavljeno pa sam išao to malo bolje pogledat...
Najvažnije je napomenuti da se dolasci i noćenja iz gornje exelice odnose na točno određen dan (ne tjedan niti mjesec)...znači uspoređeni su dolasci i noćenja na dan 25.07.2022. i 26.07.2021...tako da je veličina promatranog uzorka najmanja moguća i velika je mogućnost statističke pogreške...čisto da se zna oba datuma su padala na ponedjeljak tako da tu nije "caka"...naravno, bio bih sretniji da je evidentiran rast dolazaka, ali za sada, zbog minimalnog uzorka, nema razloga za zabrinutost...
Kad sam već na izvoru podataka dao sam si malo truda i išao pogledat i usporedit prolazno vrijeme drugog kvartala dosadašnje sezone i 2019. godine...situacija je sljedeća...
travanj 2022. (dolasci/noćenja) travanj 2019. (doalsci/noćenja)
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -1,8% dolasci
-0,02% noćenja
svibanj 2022. svibanj 2019.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -1% u dolasci
-0,03% u noćenja
lipanj 2022. lipanj 2019.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. +1% u dolasci
+5% u noćenja
Q2 2022. (travanj-lipanj) Q2 2019. (travanj-lipanj)
1.457.392 7.343.529 1.457.183 7.111.381
0% dolasci
+3% noćenja
Kumulativ 2022. (siječanj-lipanj) Kumulativ 2019. (siječanj-lipanj)
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. +0,5% dolasci
+3,8% noćenja
Za srpanj još nema podataka...i čisto da ne bi bilo zabune prezentirani podaci se odnose samo na Istru...
-
Postavlja se pitanje troškova s obzirom na rast istih po svim mogućim kategorijama i koliko su uspjeli to prebaciti u krajnju cijenu proizvoda/usluge.
Ma rast troskova nece imat znacajan utjecaj na poslovanje i profitabilnost turista...
Prema revidiranom izvjescu trosak energije i sirovina (ića-pića) je bio ispod 15% ukupnih prihoda (koliko se sjecam ispod 230 mil kn)...isto tako trosak placa je bio 250 mil kn, sto je oko 15% ukupnih prihoda u 2021...uglavnom rast cijena ce visestruko pokrit rast inflatornih troskova...u ovoj sezoni...a dogodine ce trebat znacajno korigirat cijene jer sadasnje nisu odrzive...imho
P.s. unaprijed isprike ako su neki podaci netocni jer sam ovo detaljnije gledao prije 10 dana, ali okvirno bi trebalo bit tocno
-
Ni meni nema logike da cijene tako skaču, ali pogledaj grafove na tradingeconomics.com
Kretanje cijena aluminija od 2014. do kraja 2019.g.- od 1650 na 2100, pa pad na 1400 skok na 2470 pa pad na 1700 USD/T.
Slično je i s ostalim sirovinama.
Da, ali obrtaj zaliha im je 108 dana sto znaci da u prosjeku potrose sve zalihe u 108 dana, odnosno da svako 108 dana narucuju nove pa mi nema logike da vrijednost zaliha u tom razdoblju od 108 dana raste/pada za cca 23%u q12018 (toiko im je iznosio ispravak vrijednosti zaliha u q12018 (-59 mil kn) u odnosu na vrijednost zaliha u bilanci (254 mil kn))...a jos veci je paradoks da su u q12020 imali negativan ispravak vr zaliha od -65 mil kn (cca 20% vrijednosti zaliha) sto bi, da je nterpretacija sa wikipedije tocna, znacilo da su im zalihe u q12020 narasle 20% u odnosu na nabavnu sto nikako nije tocno jer svijet je bio stao (zbog COVIDA) i cijene svih sirovina su bile u podrumu...
Ma siguran sam da trzisna promjena vrijednosti zaliha nema znacajan utjecaj na ovu stavku jer jednostavno dobit po kvartalima nema veze sa tom stavkom niti ta stavka prati promjenu cijena sirovina (dokaz q12020)...
Evo sto sam nasao u dokumentu "Sastavljanje RDG-a 2018"...
"...Dio troškova koji se odnosi na proizvodnju i zalihe gotovih proizvoda ne iskazuje se kao rashod razdoblja nego kao imovina, sve dok se proizvedeni proizvodi ne prodaju. Kada se proizvodi prodaju, sučeljavaju se s troškovima koji su nastali u procesu njihove proizvodnje. Budući se dio troškova proizvodnje zadržava u neprodanim zalihama, kod trgovačkih društava
koja se bave proizvodnim djelatnostima postoji razlika između troškova i rashoda razdoblja. Troškovi obuhvaćaju sve, pa i buduće rashode, dok se rashodi odnose samo na rashode tekućeg razdoblja.
Ova razlika između troškova i rashoda se u RDG-u eliminira na poziciji Promjene vrijednosti zaliha proizvodnje u tijeku i gotovih proizvoda..."
Koliko shvacam bio sam u pravu, svi troskovi nastali u proizvodnji u tijeku (proizvoda koji jos nisu prodani) povecavaju vrijednost zaliha (imovina), a kroz stavku ispravak vrijednosti zaliha smanjuju rashode jer ti troskovi nisu jos suceljeni sa prihodima...njihovo knjizenje u rashodima nastaje tek kad se proizvodi prodaju...
Sto se mene tice...sve mi je jasno i ja sam gotov s ovom "problematikom" zavrsio...
-
cijene sirovina nisu sezonalne (bar mislim tako, nema mi logike da jesu)...
Ni meni nema logike da cijene tako skaču, ali pogledaj grafove na tradingeconomics.com
Kretanje cijena aluminija od 2014. do kraja 2019.g.- od 1650 na 2100, pa pad na 1400 skok na 2470 pa pad na 1700 USD/T.
Slično je i s ostalim sirovinama.
Da, ali obrtaj zaliha im je 108 dana sto znaci da u prosjeku potrose sve zalihe u 108 dana, odnosno da svako 108 dana narucuju nove pa mi nema logike da vrijednost zaliha u tom razdoblju od 108 dana raste/pada za cca 23%u q12018 (toiko im je iznosio ispravak vrijednosti zaliha u q12018 (-59 mil kn) u odnosu na vrijednost zaliha u bilanci (254 mil kn))...a jos veci je paradoks da su u q12020 imali negativan ispravak vr zaliha od -65 mil kn (cca 20% vrijednosti zaliha) sto bi, da je nterpretacija sa wikipedije tocna, znacilo da su im zalihe u q12020 narasle 20% u odnosu na nabavnu sto nikako nije tocno jer svijet je bio stao (zbog COVIDA) i cijene svih sirovina su bile u podrumu...
Ma siguran sam da trzisna promjena vrijednosti zaliha nema znacajan utjecaj na ovu stavku jer jednostavno dobit po kvartalima nema veze sa tom stavkom niti ta stavka prati promjenu cijena sirovina (dokaz q12020)...
-
Sa investopedia.com
"Kada tržišna cijena zaliha padne ispod svog troška, računovodstvena pravila zahtijevaju da tvrtka otpiše ili smanji prijavljenu vrijednost zaliha na financijskom izvještaju na tržišnu vrijednost.
Iznos koji treba zapisati je razlika između knjigovodstvene vrijednosti inventara i iznosa gotovine koji poslovanje može dobiti"
Jedna od mogućnosti:
Cijene bakra, aluminija, željeza .. su u zadnjih godinu, godinu i po uglavnom bile više nego su danas, pa ako su napravili zalihe po višim cijenama od sadašnjih
Mislim da je ovo opcenita definicija i da se ne primjenjuje u proizvodnim poduzecima vec mozda samo kod firmi koje se bave trgovinom commoditesa ili na drustva koja se bave uzgojem zivotinja (npr. junad za tov gdje kupis junad od 200kg i onda ih hranis godinu dana (trosak hrane, veterinara i sl.) i prodas kad imsau 600kg...dok ne dodje do prodaje moras u medjuizvjescima knjizit te troskove hrane i ostalog...
Mislim da ovo nije razlog kod KODT jer:
1. Nema nikakve korelacije izmedju vrijednosti stavke ispravak vrijednosti zaliha i ostvarene dobiti (vidi grafikon povise)
2. Jer je razvidno da svaki prvi kvartal drustvo ima izrazito negativnu vrijednost ispravka vrijrdnosti zaliha (vidi grafikon gore), a cijene sirovina nisu sezonalne (bar mislim tako, nema mi logike da jesu)...
3. Jer je kof.obrtaja zaliha 108 dana (revizorsko izvjesce 2021) sto znaci da se zalihe "zavrte" svakih 108 dana i nema sanse da je volatilnost zaliha tolika bila u prijasnjim godinama (mozda ove godine i je, ali ispravak vrij. zaliha se kontinuirano javlja)...
Ovo je samo moje laicko misljenje, razmisljam na glas, mozda i pisem bedastoce...ali meni ko laiku tako izgleda...ako netko zna vise o ovome nek se slobodno prikljuci...
-
Kvaka je uvijek u detaljima. A detalji kao detalji uvijek mogu biti ovakvi i onakvi.
Ali da je logično pitanje kakav bi bio RDG da nema ispravka vrijednosti zaliha u rashodima -94,33 mil kn stoji.
Zato dobro čitati FI. I sve popratne info, uključivo bilancu i bilješke i novčani tok itd.
A di me nađe...krhko mi je znanje i sa zalihama...ali, svejedno pokušat ću...
Što je to "ispravak vrijednosti zaliha"?
Jednom davno mi je jedan računovođa objasnio da je to stavka u bilanci gdje se knjiže kupljene zalihe koje nisu prodane, odnosno one koje se nisu sučelile sa prihodima. Objasnio mi je da on sve kupljene zalihe knjiži na materijalne troškove i onda na kraju godine, zalihe koje nisu sučeljene s prihodima stavlja u konto "ispravak vrijednosti zaliha". Definitivno ima smisla jer ako uzmemo primjer gdje smo osnovali firmu sa 20k TK i onda sa tih 20k kn kupili zalihe koje smo proknjižili u materijalne troškove (i zalihe naravno), a do kraja godine nismo prodali ni kune zaliha (a ostalih troškova i prihoda nema) onda se te zalihe moraju knjižit kao negativan ispravak vrijednosti zaliha jer u suprotnom nam bilanca ne bi štimala jer bi imali 20k vrijednost zaliha na imovini i 0kn na pasivi jer bi imali TK od 20k kn i gubitak tekuće godine od 20k kn.
Ovo sve što sam napisao se odnosi na mala i mikro poduzeća, ali ne vidim mogućnost da se isto (ili slično) ne primjenjuje i na srednje i velika.
Problem predmetne računovodstvene stavke je što se s njom može najlakše manipulirati sa računovodstvenim rezultatom društva.
Obzirom da KODT navedenu stavku svaki kvartal koristi smatram da tu nema nikakvog problema oko možebitnog manipuliranja.
Sljedeći grafikon prikazuje kretanje predmetna stavke i ostvarene dobiti prije oporezivanja po kvartalima od 2017 g (zadnji dostupuni podaci) i ja tu ne vidim nikakvu značajnu korelaciju između njih.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Kao što se vidi iz grafikona, svaki Q1 ima nejviši negativni ispravak vrijednosti zaliha (čime se "smanjuju" rashodi) međutim unatoč tome je u svakom Q1 u odnosu na ostale kvartale u pojedinoj godini ostvarena najniža dobit prije oporezivanja...nadam se da će tako bit i ove godine
E sad ako se vratimo na prvi dio posta gdje sam objasnio što je predmetna stavka onda ovaj negativni ispravak vrijednosti zaliha (cca 90 mil kn u H12022) implicira da se u promatranom razdoblju naručilo 90 mil kn zaliha koje još nisu prodane što znači da društvo gomila zalihe. E sad, da gomilaju zalihe, a da im pri tome prihodi stagniraju imali bi veliki problem jer to znači da prodaje ne ide najbolje, međutim ovdje, na našu sreću to nije tako, jer prihodi galopiraju već 3 godine i smatram da visoka negativna vrijednost predmetna stavke znači da će prihodi i dalje nastavit galopirat (a što u neku ruku i potvrđuju ugovoreni poslovni koji su 60% veći nego lani)...
Ukratko, meni ova negativna vrijednost ispravka zaliha uopće nije problematična , dapače doživaljavam je pozitivno jer smatram da pokazuje da će se rast prihoda nastavit...imho
Eto, do sada smo riješili "problem" rasta KO u Q22022, pa "problem" nedovoljno dobrog FCF i nadam se sad i ispravka vrijednosti zaliha...
P.s. drago mi je vidjet da je tema živnula i da su forumski kapitalci krenuli "njuškat"...nisam siguran za ovo što pišem (ali meni ima logike) pa molim, bilo koga, da me ispravi ako sam nešto pogrešno povezao...
-
Izvještaj je očekivano dobar, sviđa mi se porast marži u ovim 'čudnim' vremenima, upada u oči veći rast kratkoročnog duga, ali i realizacija kupnje hale i solarne elektrane kojom će pokriti 30% potrošnje, a tek potrebe za sirovinama, pa imaju više od 60% rasta narudžbi u odnosu na lani, kazao sam ranije ugodno je biti na ovom brodu.
Kako objašnjavate taj negativan slobodni novčani tijek? Ne pratim toliko kompaniju, ne znam dovoljno o tome. Ono što vidim na MD je da su u zadnjih šest godina tri godine, od čega 2018. i 2019. imali blagi(do 5 milijuna kuna) negativni FCF. Operativni je konstantno u plusu. FCF '20. i '21. je oke, ali ni blizu neto dobiti.
Mene smetaju takve inkonzistentnosti kod kompanija. Znam da sam vjerojatno i dosadan, ali uvijek sam i uvijek ću biti opsjednut FCFom. Znam da je bila akvizicija PETa pa to može biti jedan od razloga, ali što je ovo sada izdaci prema dobavljačima ~100 milijuna eura?
Ne razumijem ovu kompaniju. Doduše nisam čitao godišnja izvješća...
CF mi je najslabija karika, ali dovoljno znam da vidim da tu nema bas nista problematicno...
FCF im je takav jer:
1. Od 2016. ulozili su 200 mil kn u dugotrajnu imovinu
2. Od 2016. isplatili su kumulativno divku u iznosu 110 mil kn
3. Ukupne obveze su im od 2016. narasle za cca 112mil kn dok je samo KI imovina narasla za 308 mil kn
U odnosu na 2016. prihodi su u 2021. narasli +64% a na kraju 2022. rast ce bit preko 100%...veci obujam poslovanja trazi vece investicije i vece zalihe i dok god ce rast ovakvim stopama FCF ce bit "losiji" jer rast poslovanja, da bi bio odrziv, treba pratit rast CAPEX-a i OPEX-a...
Jednog dana kad rast stane, usporit ce se izdaci za CAPEX i OPEX, a radni kapital ce se odrzavati na optimalnoj razini za taj volumen poslovanja pa ce u tom razdoblju FCF bit veci od dobiti...
-
AZ mirovinski fond ispao na povlaštenoj dionici iz top 10 imatelja.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Od kad je ispao iz TOP10 do danas (sa danasnjom kolicinom) proslo je 2600 komada...po meni, do kraja danasnjeg dana je van...
-
Ak vecina misli da je dobra kupnja onda je navlakusa.
Ak vecina misli da je navlakusa onda je dobra kupnja.
Treca stvar, mozda trpaju nekog svog .
Uglavnom, nemam pojma
Dal se vidi kaj u knjizi ?
Jos uvijek mislim da je bolje imat Koei.
Da, vecina je u krivu kao i na ATPL na 190kn...
Jako Vas cijenim, ali zar stvarno ne vidite pored zdravih ociju...ovo je no brainer
-
Bravo KODT...ne moze im nista ni inflacija, ni COVID ni duznicka kriza...
Konstantno, zadnje 3-4 godine, me svako njihovo izvjesce ostavi bez teksta...ovo nije normalno...
Trgovanje ocekivano...spasavaj zivu glavu, daj sto das😀😀😀
P.s. profitabilnost im je narasla u odnosu na 2021😀😀😀
KODT : KONČAR - DISTRIBUTIVNI I SPECIJALNI TRANSFORMATORI d.d.
-
#Parica
Samo jos jedna napomena Stock split na 2x temeljnog kapitala je prije ovog zadnjeg bio na 1x temeljnog kapitala to su taj put promjenili valjda su skuzili kako se dobit dosta povecava pa da bi precesto trebali radit stock split pa su digli ljestvicu s 1x na 2x
Evo gledam, u 2010. su napravili stock split nakon 1,3x temeljnog kapitala (nesto vise sa raspredom dijela dobiti u 2009. u statutarne rezerve...
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. A 2018. su to napravili na 2x...
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Ma ionako sam proces nije bitan za cijenu vec je zanimljivo da u godini u kojoj to odrade uvijek "pocaste" sa extra dobrom divkom...a obzirom na EPS zadnjih godina i trenutnu cijenu to bi mogla bit bas ono dobra dividenda...
-
Jedan me kolega preko pp pitao jeli se isplati kupiti KODT pa evo mog odgovora (steta da ga ne objavim javno; nadam se da se kolega nece ljuti, a mozda nekome pomogne u odluci o kupnji/prodaji)...
MF ima jos 700kom KODT i 2k kom KODT2...izlazi agresivno i ne treba zurit...
A fundamentalno je to bomba od dionice...
Neto duga nema
P/E je ispod 10
Ev/Ebitda je oko 5
Posljednji negativni kvartal (ne godina) je bio 1998. godine
Dividenda sigurna ko smrt
Sektor buducnosti
Ugovoreni poslovi 60% veci nego lani
Zadnje 2-3 godine razvaljuju sa rastom prihoda i dobiti
Ulazu u povecanje kapaciteta (prije par godina akvizicija u Poljskoj, a nedavno kupnja hale)
2009., usred fin krize, su imali 3% pad prihoda i rast dobiti od cca. 7%, nakon toga samo rast
2020, usred Covida su imali izniman rast prihoda i dobiti
Prijatelji koji rade u koncaru (ne u KODT) su mi rekli da oni potpisuju ugovore po 3-5 godina unaprijed i da je sektor distributivnih transformatora poprilicno stabilan
Prije 2-3 godine se promijenio PU i od tada rade bolesno dobro
Kolega Normani stalno posta o novim potpisanim Ugovorima u Njemackoj
Oni su "Liga prvaka" u svom sektoru
Definitivno je best buy...ali zasto placati skuplje, tko zna gdje ce cijena...obavezno pratit i u nekom trenutku pregrist i uletit unutra...pitanje od milijun $ je kad?
Ima i jedna caka...tesko mi je ispisat ali cu pokusat...
Znaci, oni rade stock split (za 1 dionicu dobijes 2; nije bas stock split nego povecanje TK ) kad im statutarne rezerve budu 2x temeljnog kapitala...
Trenutno im do 2x tem kapitala jos treba 77mil kn pa pretpostavljam da ce dogodine 77mil kn dobiti rasporedit u statutarne rezerve (a mogu i manje, kao 2010.) a ostatak isplatit kroz dividendu...
E sad, ako dobit (ove godine) bude blizu 120 mil kn najvjerojatnije ce 77 mil kn stavit u statutarne rezerve i ostatak isplatit kroz divku i u rujnu 2023 obavit stock split...a ako dobit bude manja (cca 100mil kn) postoji sansa da u statutarne tezerve ubace cca.40 mil kn i ostatak isplate u bogovsku dividendu (cca 120kn) i da onda isto naprave i u 2024. (+stock split 1 u 2) jer ce im bit potrebno samo 37 mil kn za statutarne rezerve a ostatak da isplate opet bogovsku dividendu...
Npr. 2018. kad su radili zadnji stock split su isplatili 81kn dividendu sto je bila 44% veca divka mego 2017. i veca divka za 25% odnosno 10% u odnosu na isplacene divke u 2019 i 2020 iako je drustvo u 2019. i 2020. imalo cca 20% vecu dobit nego 2017 (divka u 2018 je isplacena iz dobiti 2017)...
Evo gledam, stock split je odradjen i u 2010 i te je godine divka bila 55kn (iz dobiti 2009) a dogodine 52kn iako je dobit bila 12% veca u 2010...a 2009 su isplatilu 48kn...
Uglavnom, dogodine ili 2024 bi se trebao provest stock split i ocekujem neku extra masnu dividendu ili dogodine ili 2024...jer do sada su se uvijek isprsili kad su radili stock split...tako da cu dogodine prije poziva na GS bit pun ovih papira ako ne ode sve u klinac...
-
Kolega Parica hvala na trudu. Vrlo korisna analiza i egzaktna. U meduvremenu prodavac odolijeva kupnji sa novim kolicinama na 2040. Nije to ni tako lose jer do sada je bilo dosta tesko skupiti dvoznamenkasti a kamoli troznamenkasti broj dionica odjednom po povoljnoj cijeni pa ocekujem dosta novih dionicara.
Ma nek prospe ostatak po 1800kn...cekam ga i na 2.020kn i na 1.900kn i na 1.800kn...kad je bal nek je maskenbal...
-
Draga gđa Ledica usporedite planiranja prihoda i dobiti na GS u proteklih 5 godina pa će te vidjeti za koliko su prebacivali planove. Planovi su uvijek postavljeni konzervativno pa će valjda tako biti i ovaj put.
Nadam se da ste u pravu.
Nisam gledala 5 godina unazad, samo naprijed,, naprijed pa sam se po prvi put nakrcala sa 200 kom. ove dionice kad su bile na rasprodaji po 2500. 😂
Držim palce da su planovi smišljeno nisko postavljeni pa ako se prebace osim menadžmenta i mi mali dioničari imat ćemo dobar bonus, pardon, korist .
Da konkretiziramo detektiranu "problematiku"...evo uvid izmedju planiranih (sa poziva na GS) i ostvarenih rezultata od 2016. godine...svi podaci odnose se na Grupu KODT...
2016.
OSTVARENO
Prihodi: 869 mil kn
Dobit prije oporezivanja: 37 mil kn
Dobit nakon oporezivanja: 36 mil kn
PLANIRANO VS. OSTVARENO
2017.
Prihodi: 814 vs 930 mil kn (+14% vise od planiranog)
Dobit p.o.: 34 vs 46 mil kn (+35%)
Dobit n.o.: 27 vs 44 mil kn (+63%)
2018.
Prihodi: 886 vs 955 mil kn (+8%)
Dobit p.o.: 37 vs 50 mil kn (+35%)
Dobit n.o.: 31 vs 47 mil kn (+52%)
2019.
Prihodi: 943 vs 1.080 mil kn (+15%)
Dobit p.o.: 47 vs 49 mil kn (+4%)
Dobit n.o.: 37 vs 48 mil kn (+30%)
2020.
Prihodi: 1.052 vs 1.168 mil kn (+11%)
Dobit p.o.: 48 vs 85 mil kn (+77%)
Dobit n.o.: 40 vs 102 mil kn (+155%)
2021.
Prihodi: 1.122 vs 1.429 mil kn (+27%)
Dobit p.o.: 52 vs 120 mil kn (+131%)
Dobit n.o.: 43 vs 99 mil kn (+130%)
2022.
Prihodi: 1.551 vs 401 mil kn (Q1)
Dobit p.o.: 102 vs 30 mil kn (Q1)
Dobit n.o.: 85 vs 25 mil kn (Q1)
Zanimljivo je da su u ovoj godini (2022.) prvi put planirali rast prihoda u odnosu na ostvarene prihode prethodne godine te da u ni jednoj promatranoj godini nisu ostvarili manju dobit od planirane pa smatram da nema razloga da ova godina bude iznimka...GS je odrzana u svibnju i svi rizici (inflacija, rat, poremecaji u nabavnom lancu) su bili poznati i siguran sam da je plan za 2022. ukljucio te rizike...
Ma izvjesce ce bit bomba...sto vise gledam to sam sigurniji...za 3 dana cemo bit pametniji
-
Ako slucajno, osim mene, ima netko tko drzi THMT (Tehnomont)...izglasana je divka 28,8kn, ali im treba poslat podatke...dodatne informacije mozete pronac na njihovim stranicama
TEHNOMONT BRODOGRADILIŠTE PULA d.o.o. | Financijski izvještaji
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Prodavac na kodt2 se ocito trudi doci u zonu 2000 iako je jasno da je mogao zadrzati visu cijenu recimo na 2040. Skriva li predstojeci izvjestaj zaista lose vijesti ili je ovo naprosto prilika za dokup radi izlaska? Biti ce zanimljivo popratiti izvjesce uskoro.
Ocekujem minimalno rast poslovnih prihoda za 10% na cca. 460 mil kn i da ce profitabilnost bit na razini proslogodisnjeg drugog kvartala cca. 20% bruto marze...odnosno ocekujem dobit prije oporezivanja izmedju 28-32mil kn...i to smatram konzervativnim, nadam se i vecem rastu prihoda...
Bruto marža ((prihod od prodaje-materijalni troškovi)/prihod od prodaje) je, po meni, najbolji parametar za promatrat kako trošak sirovina utječe na profitabilnost jer uključuje samo prihod od prodaje i materijalne troškove (+promjenu vrijednosti zaliha)
Kretanje bruto marže u posljednje 2 godine pokazuje da rast sirovina skoro pa nema utjecaja na profitabilnost budući se bruto marža po kvartalima kretala ovako:
Q12020: 28% Q12021: 24%
Q22020: 21% Q22021: 21%
Q32020: 26% Q32021: 30%
Q42020: 30% Q42021: 26%
Evo tu su bruto marze zadnjih 8 kvartala pa ajmo promatrat...
P.s. U Q12022 bruto marza je bila jednaka (24%) kao i u Q12021...