1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • June 30, 2023 at 9:16 AM

Bravo za g. Bilbiju.

Pametan covjek, 2020. naucio na svojoj kozi da nije pametno napucavat cijenu (i odrzavat fokus na dionici) svojim novcem i izlagat se dodatnom riziku...jednostavnije je to radit novcem drustva i objavom selektivnih informacija...

Dokap nece proci niti je zamisljen da prodje...on je tu da odrzi cijenu do oporavka vozarina...

Spreman sam i kladit se u to...

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Parica
    • June 19, 2023 at 2:34 PM
    Quote from Roki

Kad će ponovno raditi split? Zaboravio sam kako je to u statutu određeno?

Ovdje bi problem nelikvidnosti barem malo mogao biti riješen da naprave stock split 1/10. U suprotnom ćemo završiti poput Medike. Nemoš ući u mediku, nemoš ni izaći kad ti zatreba cash...

Split se radi kad statutarne rezerve na početku izvještajnog razdoblja/godine budu barem 2x veće od temeljnog kapitala (piše u Statutu društva; kolega Status je to citirao prošle godine).

Na kraju 2022. kapitalne rezerve iznosile su 30,6 mil EUR, a iste će na kraju 2023. iznositi 32,8 mil EUR odnosno bit će za 2,2 mil EUR veće sukladno odobrenoj raspodjeli dobiti iz 2022. (izglasanoj na GS). Obzirom da temeljni kapital iznosi 20,3 mil EUR potrebno je da dogodine u statutarne rezerve rasporede minimalno 7,8 mil EUR i stock će se provest 2025. (jer tek na kraju godine, u godišnjem GFI-u provedu raspodjelu dobiti koja je izglasana u tekućoj godini, a koja se odnosi na prethodnu godinu)

MEĐUTIM...od ove godine, 2022., napravljen je preokret u raspodijeli dobiti...do sada je bilo uobičajeno da u statutarne rezerve ide barem 30% dobiti ostvarene u prethodnoj godini (npr. cca 60% dobiti iz 2021. je u 2022. raspoređeno u statutarne rezerve) ali ove godine je na GS odlučeno da samo 10% dobiti (cca.2,2 mil EUR) ide u statutarne rezerve...

Zašto su ove godine to napravili i je li to možda nekakav zaokret u raspodjeli dobiti nemam pojma...ali prije 2025. nema šanse da se provede, iako su, da su htjeli, mogli ove godine "napunit" statutarne rezerve na 2x temeljnog kapitala i akciju podijele dionice provesti dogodine...ali očito nisu htjeli...e sad zašto su nisu htjeli nemam pojma...ima li netko da zna?

• Parica
    • June 17, 2023 at 7:04 PM

A sad malo baba Vanga…pustimo prošlost i okrenimo se budućnosti…ajmo pokušat dokučit što nas čeka do kraja ove godine…

1. Grafikon kretanja zaliha…bit će vam kasnije jasno zašto mi treba…

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Vidimo da zalihe kontinuirano rastu, a rast se intenzivirao od 2020.

2. Grafikon obrtaja avg. zaliha

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Obrtaj zaliha pokazuje koliko se puta zalihe obrnu u godinu dana (mat.troškovi/godišnja avg vrijednost zaliha). Gornji graf pokazuje obrtaj prosječnih zaliha u godinu dana, to znači da sam vrijednost zaliha za svaki kvartal po pojedinoj godini i podijelio sa 4 i onda sam tu vrijednost (avg godišnjih zaliha) stavio u omjer sa materijalnim troškovima. Na prvu izgleda kao da se zalihe „sporije“ obrću zadnje dvije godine međutim to nije točno jer kao što vidimo na grafikonu 1 zalihe rastu iz kvartal u kvartal i tako podižu brojnik i smanjuju broj obrtaja…da iste stagniraju obrtaj bi najvjerojatnije bio veći…

3. Grafikon obrtaja vrijednosti zaliha na kraju Q1

Graf prikazuje obrtaj vrijednosti zaliha na kraju prvih kvartala. Ništa specijalno, samo sam umjesto avg godišnjeg vrijednosti zaliha (iz točke 2) uzeo iznos zaliha na kraju Q1 i stavio u omjer s godišnjim materijalnim troškovima. Kao što je objašnjeno u točki 2, jasno se vidi da obrtaj zadnje dvije godine ide „ko po loju“ samo kontinuirano povećanje vrijednosti zaliha po kvartalu povećava njihovu avg vrijednost i posljedično smanjuje godišnji obrtaj.

4. Evo nas i na bruto marži…volim bruto maržu

Bruto marža pokazuje profitabilnost između poslovnih prihoda i materijalnih troškova. Računam je na način da poslovne prihode umanjim za materijalne troškove i podijelim sa poslovnim prihodima. Volim je jer pokazuje odnos između prodajne cijene proizvoda i troškova sirovina (ne uključuje ostale troškove, administrativne troškove, troškove osoblja, financijske rashode i sl). Kad su poremećaji na tržištu sirovina odličan je alat da pratimo koliko taj poremećaj utječe na profitabilnost biznisa.

Obzirom na lanjske rezultate iznenadilo me da je u prošloj godini bila najniža, ali obzirom na prošlogodišnje poremećaje na commodities marketu nije neočekivano, dapače.

5. Čemu svi gornji grafikoni? Pa da pokušam doći do prihoda i dobiti na kraju 2023. Sad imam sve što mi treba.

* Vrijednost zaliha na kraju Q12023 iznosi 103,4 tis EUR

* Ako društvo nastavi obrtat zalihe kao prethodnih godina možemo očekivati materijalne troškove između 260 tis EUR (obrtaj zaliha 2,5 najlošija varijanta) - 310,2 tis EUR (obrtaj zaliha Q1 u prethodne dvije godine; realna varijanta);

* Ako se bruto marža zadrži na razini od 2022. (24%), to znači da obzirom na gore definirane materijalne troškove možemo očekivati poslovne prihode između (342 tis EUR i 407 tis EUR). NAPOMENA: ovo je izračun sa bruto maržom iz 2022. koja je bila u najmanju ruku zahtjevna tako da osobno ipak očekujem rast bruto marže na 25%-26% pogotovo kad od ove godine 30% potreba el.eneg proizvodimo sasmotalno

6. Sad kad imamo poslovne prihode idemo škicnut na maržu dobiti prije oporezivanja

Obzirom da su prihodi definirani između 342 mil EUR i 407 mil EUR i ako uzmemo maržu dobiti prije oporezivanja od 9,5% što smatram realnim dolazimo da na kraju 2023. možemo očekivati dobit prije oporezivanja u rasponu između 35,5 mil EUR i 38,6 mil EUR što je rast za preko 50% u odnosu na 2022.

To daje, po najlošijoj varijanti, EPS oko 70 EUR, odnosno na trenutnu cijenu forward P/E oko 7,2.

Bitno je naglasti da je ovo stabilan bizniz sa stabilnim poslovnim modelom i da je veća vjerojatnost da društvo nastavi poslovat po preznetiranim obrascima nego da se isti značajno promijene, odnosno smatram da su prezentirani prihodi i dobit poprilično utemeljeni i izvjesni...

Osobno očekujem obrtaj zaliha iz Q12023 na 3x te povećanje bruto marže na 25% i ostanak profitne marže na 9,5% što bi značilo da očekujem na kraju 2023. okruglih 40 mil EUR dobiti prije oporezivanja…živi bili pa vidjeli…

7. Svašta nešto...

Što više gledam ove grafikone, kretanje zaliha, marži, prihoda i onda to stavim u kontekst makro slike, sektora i kretanja CROBEXA…stvarno nemam riječi, što je najluđe ako se malo bolje pogleda, pravi rast je tek krenuo 2021. pa zašto ne bi takve stope rasta potrajale barem još godinu-dvije-tri. Sve sam bliže mišljenju kolege Lynx da možda svjedočimo i sudjelujemo u stvaranju budućeg ponosa nacije…

I još nešto, ne znam je li se samo meni priviđa ili smo dobili jakog kupca koji grabi sve (polako) što dođe na ask…ima tu i jedan kočničar, ali što kad on ostane bez dionica…gdje će cijena kad se javi kupac sa željom +1000kom, a javit će se kad-tad (a možda je već tu)…zamislite samo što se može dogoditi ako se spoje ovako rastuće psolovanje, rastući market i jaki kupac na niskolikvidnoj dionici...bolje nemojte ;) ;) ;) ...

p.s. Sve što je prezentirano je napravljeno jučer i danas i nemam nikakvih drugih „analiza“, odnosno ne objavljujem ono što mi odgovara već sve što napravim...

• Parica
    • June 16, 2023 at 5:50 PM

Obzirom da mi je KODT najveća pozicija ovaj rast me motivirao da malo "ponovim gradivo" i pogledam detaljnije neke podatke...i dam osobne komentare (možda i pogrešne)...

Svi podaci su u EUR; kod "analize" dobiti koristio sam "dobit prije oporezivanja" jer stalno koriste porezne olakšice pa isto iskrivljuje sliku neto dobiti...

1. Grafikon promjena vrijednosti zaliha proizvodnje (iz RDG-a) i dobiti prije oporezivanja...

Za one koje ne znaju, promjena vrijednosti zaliha u RDG-u se javlja kao korektivna vrijednost materijalnih troškova kod nabave zaliha koje nisu prodane (sučeljene s prihodima) u izvještajnom razdoblju. Obzirom da je u q12023 promjena vrijednost zaliha dvostruko veća nego prethodne godine prema povijesnom kretanju može se očekivati brutalne prihode u ostatku godine (posljedično i dobit) jer je očito da društvo gomila zalihe koje će se sučelit s prihodima u budućim razdobljima. Obzirom da prihodi galopiraju nema straha da je gomilanje zaliha posljedica slabe prodaje. Već par godina razmišljam zašto im ta stavka tradicionalno u prvom kvartalima značajno odskače od ostalih kvartala. Meni je jedino realno objašnjenje da tokom prvog kvartala s kupcima definiraju konačne uvjete (cijene, količine, rokove) projekata za tu godinu pa sukladno tome naručuju koliko god mogu sirovina/zaliha da smanje rizik promjena cijena sirovina i da smanje rizik kašnjenja u isporukama.

Jako je zanimljivo vidjeti da im je u svim promatranim godinama (zadnjih 5 godina; prije toga nema dostupnih podataka) dobit u Q1 najmanja od svih ostalih kvartala. Jedina godina kad je dobit u Q1 bila jednaka s dobiti u Q2 je 2019. kad je i stavka "Promjena vrijednosti zaliha" bila najniža...kako god, obzirom na povijesno kretanje promatranim stavki možemo očekivati raspašoj do kraja godine, a ja se nadam da će već Q2 to potvrdit...

2. Kretanje prihoda po kvartalima

Prihodi prvog kvartala su tradicionalno najslabiji, a ono što me iznenadilo je da su prihodi q2 tradicionalno najveći (uz iznimku q4 od prošle godine)…

3. EBITDA po kvartalima i

Ništa pametno…iako su prihodi u Q2 tradicionalno najveći, najveća EBITDA uz najveću EBITDA maržu se najčešće ostvaruje u Q4.

p.s. u Q42020. je marža i ostvarena EBITDA pod utjecajem jednokratnih stavki (nije mi se dalo to korigirat, sry 😊)

4. Prihodi dobit i profitabilnost na godišnjoj razini…

Da, ono najslađe…jasno se vidi rast prihoda uz rast profitabilnosti…TOP!!!...samo bi nadodao da je u Q12023 ostvarene EBITDA marža veća za 0,7 p.p. u odnosu na Q42022 samo je ukupna profitabilnost niža zbog visokih financijskih prihoda u Q42022

5. Malo fundamenata…da vidimo kakva je situacija…

TOP!!! Unatoč povećanju tržišne kapitalizacije od 5x puta u odnsou na 2017. fundamenti su postojani 😊. Znači, na današnju cijenu P/E zadnja 4 kvartala je oko 9 kao što ne odskače u odnosu na avg vrijednost zadnjih 6 godina. EV/EBITDA je isto postojana, nešto je veća nego u prethodnom razdoblju zbog brutalnog porasta cijene dionice, ali dijelom i zbog neto duga (dug prema kreditorima-novac) koji je od 2022. prvi put u promatranom razdoblju pozitivan, odnosno društvo ima manje novca na računu nego obveza prema kreditorima. Na kraju 2021. neto dug je bio oko -11 mil EUR a sad je na +2,3 mil EUR. Očito su se kroz 2022. opustili i dodatno zadužili i ulupali lovu većinom u zalihe i proizvodnju (CAPEX nije bio pretjeran) što pokazuje da očekuju brutalan rast poslovanja u budućem razdoblju što potvrđuje i saldo zaliha koje su za 56 mil eur (2x) veće nego na kraju 2021. godine kao i iznos ugovorenih poslova. Obzirom da nemaju problema sa plasmanom proizvoda i naplatom ovo je odlično.

p.s. P/E je nešto veći jer je izračunat na bazi dobiti prije oporezivanja jer im je dobit nakon oporezivanaj pod jakim utjecajem poreznih olakšica

Ono zbog čega „mi rast zazubice“ je činjenica da im je Q1 najčešće najlošiji kvartal i po visini prihoda i po ostvarenoj EBITDA-i, a ove godine je Q1 „izbio iz cipela“ pa ako nastave u tom ritmu doslovno je samo nebo granica.

Trenutno jedini „problem“ koji vidim je neizvjenost po pitanju iskorištenost kapaciteta, je li već udaramo u plafon po tom pitanju...

6. I da…stvarno smo blizu laska u CROBEX, nije šala…trenutno smo na 73,3% protrgovanih radnih dana od posljednje revizije CROBEXA, ako budemo „pazili“ tokom ljeta na transakcije ulazimo sigurno…

Sretno i uživajmo ljudi u ovom…dok traje…svaki konstuktivni komentar je dobrodošao...

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Parica
    • April 29, 2023 at 1:04 AM

Neznam za vas ostale, ali, za mene su ovo najgora kvartalna izvjesca od vremena Agrokora kad su svi radili brutalne otpise...necu ici u detalje...

1. Turisti podbacili (mislim na RIVP, ADRS)...gledam ono izvjesce RIVP i trljam oci jeli dobro vidim...hvala Bogu da je Q1 nebitan kvartal i da se tu stvarno kupuje buducnost Q2 i Q3 koji odredjuju smjer dionice i vrijednost drustva...pun sam ADRS2 i RIVP i ne mislim prodavat, ali da sam sretan s Q1 nisam

2. Brodari, obzirom na ocekivan dolazak recesije, trenutne vozarine i cijene dionica nije mi do nekog shopinga...a i ino brodari se muce, puno vise od nasih...tako da za sad samo gledam...s druge strane to su brodari, i sve okrene u 2 dana...

3. "Vruce" dionice zadnjih mjesec dana su podbacile u odnosu na kretanje cijene dionice, ma razocarale su, Q1 im je losiji od proslogodisnjeg, a cijena 3x veca...lani su bile džabe sad sigurno vise nisu...jedna je radila s punim kapacitetom i nedovoljno dobro je odradila, sto ce bit kad se smanji obim posla i kad ciklus posustane...druga povecava market share u RH, dok trzista gdje ima love (i marzi) lagano posustaju, a i organski rast je posustao...nemam nista vruce robe, danas sam se "zaigrao" s jednom i izginuo 400 EUR i dobro sam i prosao jer sam u jednom trenu bio zaledjen na -1.200 EUR

3. ATGR, PODR, ocekivano bezveze, nikakvog pozitivnog (ni negativnog) iznenadjenja...bar meni, ali ipak vise lose nego dobro...KOEI isto bezveze, i poslovanje i cijena mu ide na pogon od KODT-a...

4. KTJV, CKML, ocito je lanjska godina bila Top...sad mrcvarenje...KTJV nakon izvjesca nemam vise, CKML imam pola, drzim dok se ne raspetlja ovo s preuzimanjem i(li) divkom...

5. ADPL, napokon stabilizacija, clean start bez Rusije...po meni ocekivano izvjesce... dokupio sam nakon izvjesca jer to je dionica koja divlja i raste dok su visoke valuacije, a kad dodje na P/E ispod 10 tad krece mucenje....tad ne mrda..a i imam osjecaj da je netko skuplja i jako vjerujem menadzmentu, oni su glavni ralog zasto sam unutra (slicno mi je i sa ATGR)...a i nije mi skupa, ocekujem oko 4mil EUR dobiti nakon oporezivanja ovu godimu sto znaci da kupujem forward P/E 15 i jos bolju 2024...

6. HT, dobar q1, divka, danas kupio...imao viska para, racunam da bi do divke mogao uzet +1%-2%, meni dosta kad je u pitanju dosadni HT...

7. ERNT, obzirom na kretanje cijelog trzista i cijene ove dionice, meni je izvjesce sasvim ok,dobit i prihodi kao lani...nakon izvjesca krenuo u lagano skupljanje...do divke...a onda sto bude..

8. MDKA solidno izvjesce, dionica uvijek jeftina, ali trenutno manje jeftina nego inace...

Banke, luke i KODT su razvalili...i AUHR..i to je to... nedovoljno...

Nisu izvjesca, sama po sebi, toliko losa koliko je rast trzista bio brutalan...jednostavno ne vidim goriva za daljnji rast marketa...a mozda samo nadoknadjujemo dosadasnju jeftinocu trzista, nemam pojma...

Kako god, u dionicama sam s 75% portfelja, ali vec gledam kako bi rado povecao kes na 40% koliko sam jutros i imao😁😁😁, ali sam se pocastio sa ERNT i HT i vec mi je zao😁😁

Ovo je samo brzinski osvrt na izvjesca koja sam vecinom gledao u exel formatu, tako da postoji velika vjerojatnost i da grijesim oko nekog pojedinog izvjesca...

Ugodan produženi vikend svima🙋‍♂️

• Parica
    • April 27, 2023 at 10:26 AM
    Quote from Roki
    Quote from Parica

Izašlo izvjesce...

https://zse.hr/hr/papir/310?isin=HRKODTRA0007&tab=stock_news

Boze moj sto je ovo...za usr.at se u gaće od ludila...

Rast prihoda 34%

Rast dobiti nakon oporezivanja 75%

Rast ugovorenih poslova 73%

Rast EBITDA marže za 200 b.p. (sa 9,7% na 11,9%)

I to sve na vec visoku bazu prihoda i dobiti od lani...bolesno dobro

Display More

Sve stoji, samo računajte da je 1. kvartal prošle godine bio nešto slabiji od 3. i 4. kvartala 2022. koji su rasturili. Ovaj je sada ipak slabiji po prihodima od Q3 i Q4 iz 2022.

U svakom slučaju ovo mi je najdraža dionica. Ako bude prilike rado ću dokupiti.

Display More

Evo kolega, samo za Vas...pregled ukupnih prihoda i dobiti po kvartalima u EUR...

Iako sam na poslu, odvojio sa pola sata samo za Vas😀😀😀

Ukratko, graf jasno pokazuje da su od 2017. prihodi u Q1 tradicionalno najnizi u odnosu na ostale kvartale (uz iznimku 2019.)

A slicna prica je i sa dobiti prije oporezivanja koja je tradicionalno najmanja u Q1 u odnosu na ostale kvartale (uz iznimku 2019.)...zasto je to tako nemam pojma...

Pokusajte zamislit kako ce izgledati stupci za 2023. ako se taj obrazac ponovi i u ovoj godini...a obzirom na Ugovorene poslove i stanje zaliha kladim se da hoce...👌👌

• Parica
    • April 27, 2023 at 8:39 AM

Izašlo izvjesce...

KODT : KONČAR - DISTRIBUTIVNI I SPECIJALNI TRANSFORMATORI d.d.

Boze moj sto je ovo...za usr.at se u gaće od ludila...

Rast prihoda 34%

Rast dobiti nakon oporezivanja 75%

Rast ugovorenih poslova 73%

Rast EBITDA marže za 200 b.p. (sa 9,7% na 11,9%)

I to sve na vec visoku bazu prihoda i dobiti od lani...bolesno dobro

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Parica
    • April 25, 2023 at 11:58 AM

Nisam stigao jutros detaljno pročitat izvješće…

Ovo je meni definitivni najzanimljiviji dio istog…pa ajmo se malo poigrat brojkama…

Znači očekuje se oko 900 mil EUR prihoda odnosno 6.780 mlrd kn. Isto tako očekuje se manja EBITDA marža za oko 1-1,5 p.p. Obzirom da je u 2022. ostvarena EBITDA marža od 9% u 2023. možemo očekivati EBITDA maržu od 7,5% i ostvarenu EBITDA oko 510 mil kn što je za 12% niže nego u 2022…hm…malo su me iznenadile ovakve najave, bio sam uvjeren da će EBITDA marža biti barem na razini prethodne godine…ono što veseli je donji dio slikice koji govori da se u prvom plogodištu (koje ima još 2 mjeseca😊) očekuje veći pad profitabilnosti od avg godišnjeg pada što znači da se u Q3 i Q4 očekuje početak oporavka…

Iako, ja i dalje smatram da će ostvarena EBITDA biti veća od njihovo očekivane i veca od ostvarene u 2022. jer smatram da su im projekcije poprilično konzervativne (što je i logično jer uvijek je bolje prebacit očekivanja pa makar ih morao spustit) jer nije realno očekivati da na kraju godine imaju „samo“ 900 mil EUR prihoda što je rast od samo 5% u odnosu na lani kad već u Q1 imaju +16% i kad je stopa inflacije oko 6%, isto tako, smatram da, ako i bude pada EBITDA-e marže da će bit bliže donjoj granici planiranog pada (cca 1 p.p.)..

Eto, na kraju godine ćemo vidjet jesam li bolji prognozer od Emila 😊

Kako god, nisam presretan, najave su ispod mojih očekivanja (kao i kod KODT-a koji ih uvijek prebaci za 30%)…ali ATGR je moja mezimica na kojoj je rizik gubitka u dužem roku minimalan, imaju vrhunski menadžment i bolju firmu (u njihovom sektoru) od nje ne vidim pa ionako nemam izbora 😊

P.s. upravo dokupio na 49EUR...

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Parica
    • April 25, 2023 at 9:52 AM

Izaslo izvješće...

Obavijesti izdavatelja - EHO

Za mene ocekivano...rast prihoda i pad profitabilnosti...

Ono sto me veseli i sto sam ocekivao u ovom kvartalu je da je zaustavljen pad profitabilnosti. U q1 ostvarena je EBITDA marža od 9,7%, i veca je od ostvarene EBITDA marze u q22022 i negativne EBITDA marze iz q42022...do kraja godine ocekujem rast profitabilnosti (u odnosu na proslu godinu) i znatno vecu godisnju dobit nego 2022. godine...obzirom na skoru objavu iznosa dividende (16.05), program otkupa vlastitih dionica i ocekivan rast profitabilnosti do kraja godine smatram da je danas dobar dan za dokup...

• Parica
    • April 20, 2023 at 10:44 AM
    Quote from Yieldchaser

Dosta su tanki s gotovinom. Imaju manje od 5% gotovine na trenutnu cijenu dionice.. 18,45€/share na 31.12.2022.

I godinama imaju čudno, inkonzistentno nizak free cash flow u usporedbi s dobiti.

Je..firma raste, novi poslovi, ulaganja, itd. Cijena dionice snažno otišla gore..Super.. Ali nije mi jasno što rade sa svim tim novcem. Uzet ću si vremena pa baš proučiti malo to godišnje izvješće, ali i za ranije godine...

Pa sve je vec objasnjeno na temi...str 28.

Quote from Parica
    Quote from Yieldchaser

Kako objašnjavate taj negativan slobodni novčani tijek? Ne pratim toliko kompaniju, ne znam dovoljno o tome. Ono što vidim na MD je da su u zadnjih šest godina tri godine, od čega 2018. i 2019. imali blagi(do 5 milijuna kuna) negativni FCF. Operativni je konstantno u plusu. FCF '20. i '21. je oke, ali ni blizu neto dobiti.

Mene smetaju takve inkonzistentnosti kod kompanija. Znam da sam vjerojatno i dosadan, ali uvijek sam i uvijek ću biti opsjednut FCFom. Znam da je bila akvizicija PETa pa to može biti jedan od razloga, ali što je ovo sada izdaci prema dobavljačima ~100 milijuna eura?

Ne razumijem ovu kompaniju. Doduše nisam čitao godišnja izvješća...

CF mi je najslabija karika, ali dovoljno znam da vidim da tu nema bas nista problematicno...

FCF im je takav jer:

1. Od 2016. ulozili su 200 mil kn u dugotrajnu imovinu

2. Od 2016. isplatili su kumulativno divku u iznosu 110 mil kn

3. Ukupne obveze su im od 2016. narasle za cca 112mil kn dok je samo KI imovina narasla za 308 mil kn

U odnosu na 2016. prihodi su u 2021. narasli +64% a na kraju 2022. rast ce bit preko 100%...veci obujam poslovanja trazi vece investicije i vece zalihe i dok god ce rast ovakvim stopama FCF ce bit "losiji" jer rast poslovanja, da bi bio odrziv, treba pratit rast CAPEX-a i OPEX-a...

Jednog dana kad rast stane, usporit ce se izdaci za CAPEX i OPEX, a radni kapital ce se odrzavati na optimalnoj razini za taj volumen poslovanja pa ce u tom razdoblju FCF bit veci od dobiti...

Display More

i ovo..

Quote from StatusQuo
    Quote from Yieldchaser

Kako objašnjavate taj negativan slobodni novčani tijek? Ne pratim toliko kompaniju, ne znam dovoljno o tome. Ono što vidim na MD je da su u zadnjih šest godina tri godine, od čega 2018. i 2019. imali blagi(do 5 milijuna kuna) negativni FCF. Operativni je konstantno u plusu. FCF '20. i '21. je oke, ali ni blizu neto dobiti.

Mene smetaju takve inkonzistentnosti kod kompanija. Znam da sam vjerojatno i dosadan, ali uvijek sam i uvijek ću biti opsjednut FCFom. Znam da je bila akvizicija PETa pa to može biti jedan od razloga, ali što je ovo sada izdaci prema dobavljačima ~100 milijuna eura?

Ne razumijem ovu kompaniju. Doduše nisam čitao godišnja izvješća...

Zadnjih par godina je bilo dosta ulaganja (PET, Povecanje proizvodnog kapaciteta distributornih transformatora, Kupnja nove hale 4000 m2 , Solarna elektrana i investicije u novu opremu), pogledaj revidirana za detalje.

Moras uzesti u obzir i duplo povecanje prodaje u par godina, s obzirom da je ovo industrija to zahtjeva dosta kapitala da bi se to povecalo koje se tek kasnije naplati pogotovo je to izrazeno u zadnje vrijeme, jer kupac tek dio financira predujmom, primjera radi zalihe 2018 su iznosile oko 250 mil trenutno su preko 500mil netko je dio toga morao i platit da bi se zalihe povecale do te razine nije sve prebaceno na dobavljace nego je financirano vlastitim kapitalom, pogledaj kroz godine kretanje kratkotrajne imovine i obveza (gdje je cca ta imovina narasla za 400mil dok su obveze narasle za cca 250mil, sta znaci da su rast te imovine vecinom "zaliha" vecinom financirali sami, a i odnos potrazivanja je drugaciji), uostalom pa ne raste dividenda godinama bez ulaganja samo na osnovu postojeceg stanja, firma vec dugo godina jako dobro rasporeduje dobit prema dionicarima i za daljnji ravoj koji osigurava rast.

A za one koje ne zele puno citati...evo skracena verzija...

Od 2018. drustvo je provelo oko 227 mil kn CAPEX-a, zalihe i potrazivanja su povecana za ukupno 628 mil kn sto daje ukupne novcane izdatke od oko 855 mil kn, dok su s druge strane dugorocne obveze vece za 12 mil kn a kratkoročne oko 364 mil kn sto znaci da su u poslovanje od 2018. upucali skoro 500 mil kn....a treba pridodat tu isplacenu divku

Obzirom da prihodi galopiraju, da ugovoreni poslovi bujaju, da nemaju problema sa naplatom potrazivanja (samo je cca. 24 mil kn potrazivanja prema kupcima u dospijecu) te nemaju problema sa prodajom (obrtaj zaliha je oko 132 dana) smatram da nema nikakvih problema sto je CF "tanak". Nije na odmet napomenuti da matica nema duga i da lezi na kesu, pa KODT uvijek moze zagrabit u skrabicu matice po fiksnoj godisnjoj kamati od 0,75% (revidiran GFI2022). Upravo taj background matice omogucava KODT da investira, napada trziste i raste nekoliko puta brze od trzista na kojem posluje.

Ako nekog zanima od 2021. do 2031. ocekuje se rast EU trzista od oko 5,6% godisnje, odnosno 8,3% godisnje na globalnoj razini, dok KODT raste po 35% godisnje tako da pokusajte izracunati sto se moze ocekivati sa drustvom kroz sljedecih par godina...

..."The North America & Europe Transformers market size was valued at $35.9 billion in 2021 and is projected to reach $60.1 billion by 2031, growing at a CAGR of 5.6% from 2022 to 2031."...

(https://www.google.com/amp/s/www.alli…rmer-market/amp)

...Distribution Transformer Market size valued at USD 24.5 billion in 2021 and is anticipated to register CAGR of over 8.3% during 2022 to 2030."...

(https://www.google.com/amp/s/www.gmin…rmer-market/amp)

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • April 3, 2023 at 11:35 AM
    Quote from LeoNT
    Quote from havi

Ako ja gledam dobro, GT Tarkavara je mala kompanija na razini cca 5 mil eura prihoda godišnje. I placena je očito vise od 11 mil eura. Otuda mora da ima nešto jako vrijedno u ‘pipelineu’ jel ako nema, onda ova kupovina i ne izgleda bas dobra. Želim reci, sve te manje kupovine mogu biti i ćorak, jer značajno ne doprinose rastu cijelog SPAN-a osim ako imaju tehnološki nešto jako zanimljivo ili trzisnu poziciju za natprosječan rast.

To je samo za zadnji kvartal.

Koliko vidim, za 2022, prihod je oko 17 miliona eura:

https://www.inforegister.ee/en/10235193-GT-TARKVARA-OU

Malo sam se potrudio oko estonskog jezika pa evo sto sam pohvatao...

Rezultati 2021.

Ukupni prihodi: 12,1 mil EUR

Dobit prije oporezivanja: 0,72 mil EUR

Dobit nakon oporezivanja: 0,71 mil EUR

EBITDA: 0,75 mil EUR

NPM: 5,8%

EBITDA marza: 6,2%

Bilanca 2021.

Aktiva: 3 mil EUR

KI: 2,9 mil EUR od cega novac 1,4 mil EUR

KO: 1,02 mil EUR

DO: 0,02 mil EUR

Kreditne obveze: 0,03 mil EUR

Prema poslovanju 2021. preuzeli su firmu po EV/EBITDA 13,8 (cijena+kreditne obveze-novac)/EBITDA...P/S 1 i P/E 16,4

E sad, ako su podaci o prihodima za 2022. tocni i iznose 28,1 mil EUR to znaci da je ocekivana EBITDA oko 1,7 mil EUR (uz marzu iz 2021. 6,4%) sto znaci da je placena ispod 7 EV/EBITDA...

Definitivno je cudno da su im u 2022. prihodi otisli preko 100% pogotovo kad se zna da su im u 2021 stagnirali u odnosu 2020....pitanje je je li se radi o nekim jednokratnim prihodima...nadam se da ne

Kako god, SPAN se trzi trenutno na 8,3 EV/EBITDA i to je i dalje jeftino ako nastave poslovat kao u 2021...a ako bude rast poslovanja onda je bb...

Sto se tice financiranja akvizicije, ukupni dug prema bankama im je cca 1 mil EUR, tako da pretpostavljam da ce pola akvizicije ici preko kredita, a pola vlastitim sredstvima pa ista nece imat nikakav utjecaj na visinu divke koju ocekujem u iznosu oko 0,9 EUR, odnosno oko 35% ostvarene dobiti nakon oporezivanja...

Bumo vidili...

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• Parica
    • March 30, 2023 at 7:34 AM

Za sve ino ulagace...Porezna "prati" vas portfelj...frend mi je dobio dopis od PU...

• Parica
    • March 19, 2023 at 10:27 PM
    Quote from Normani
    Quote from Roki

Ak mislite da je ovo malo, ispadne nekih 10,7 EUR po dionici, nije loše, praktički jedan iznos dividende...

Quote from Parica

Za mjesec dana bi trebao izac GFI2022 koji bi trebao potvrdit da extra poreza nema i da ce drustvu ostat nekih 9EUR/share vise nego je bilo ocekivano prije mjesec-dva.

Različiti izračuni.

Ma odavno sam ja "izracunao" fundamente KODT pa sad na to ne gubim vrijeme...pratim samo trend kretanja prihoda, narudzbi, profitabilnosti i strukturu bilance, a fundamente u cent/lipu ponovno racunam samo kad krene sra.nje i panika na trzistu da ponovim gradivo i ucvrstim stav za dokup...iz gore navedenog razloga sam i podatke o extra porezu preuzeo (po sjecanju) sa foruma...i pogrijesio...

Prema Q4 planirani iznos extra poreza je oko 14,5 mil kn sto daje oko 3,7 EUR/share sto je znatno manje od prethodno navedenih cifri

P.s. sry na netocno iznesenoj cinjenici, opustio sam se i prepisivao🤥🤥🤥,ni prvi ni zadnji put...ali KODT je tolika "sigurica" da su takve stvari potpuno nebitne za vrijednost drustva...jedino vrijede trejderima (ubrajam sebe tu)...

• Parica
    • March 19, 2023 at 12:10 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from sokol74

Tu se nešto kuha.

Prava enigma sta se kuha ;(

Ako se mene pita, ne kuha se nista posebno, jednostavno cijena ocekivano raste i nastavit ce i dalje rasti jer:

1. Q1 izlazi za 1m i moze se ocekivat minimalno +25% prihoda i +20% dobiti

2. Kroz 15 dana bi trebala bit odrzana sjednica NO na kojoj ce se predlozit (i objavit) dividenda koja bi minimalno trebala bit +20% u odnosu na lani, odnosno barem 11EUR/share

3. Za mjesec dana bi trebao izac GFI2022 koji bi trebao potvrdit da extra poreza nema i da ce drustvu ostat nekih 9EUR/share vise nego je bilo ocekivano prije mjesec-dva

4. Prodavac koji je popunjavao ask je izasao i sve je manje dionica na prodaji, a dobri rezultati i divka ce znacajno podic potraznju tako da ocekujem pravocrtni rast cijene sljedecih 45 dana...ovo sudim po sebi jer ja koji sam nepopravljivi trejder nisam prodao ni jedni dionicu, dapace kupovao sam dodatno po 360EUR...jednostavno, ovo je najbolje razdoblje u godini (divka, Q1, potvrda da nema extra poreza) za KODT i ne pada mi na pamet sad prodavat...

5. KODT je od pocetka godine narasla oko 18% sto obzirom na rezultate (i ocekivanu divku) u odnosu na ostatak trzista nije nista posebno...ima tu jos prostora...

Da budem konkretan...do 01.05. ocekujem cijenu 440EUR pa bumo vidili jesam li lud ili vizionar😃😃😃😃

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• Parica
    • March 10, 2023 at 12:13 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from my moon

AI će nam trgovati.

jedini AI na ZSE je Parica :S

Nazalost, izgubio sam moći...ne radi mi agram gledalica i slabo trgujem...cekam da mi "poprave" acc...navikao sam na njih i ne zelim ih mijenjati...a sve mi se cini da cu morati😳😳😳

Ali ipak se nesto zaradilo...da je radila gledalica moglo je to i puno bolje...

• Parica
    • March 3, 2023 at 4:18 PM
    Quote from Normani
    Quote from Parica

Nek samo rade stock split, nek povecavaju broj dionica, likvidnost, doci ce i institucionalci...

Ulazak nekog MF sa 2k komada moze katapultirat cijenu u nebo...jako je malo dionicara (naspram ATPL), a jos manje institucionalnih ulagaca sto me bas neugodno iznenadilo...

Za neki fond tj. institucionalca stock split ne igra po mojem nikakvu ulogu. Nastaje veći broj komada, međutim, protrgovani iznosi su u konačnici isti ili slični. To može samo olakšati trgovanje nekom manjem ulagaču - fizičkoj osobi, ali 3xx eura ni sada nije neki pretjerano visoki iznos.

U kratkom roku da...u razdoblju +10g nekako mi se cini da ukupan broj dionica bi itekako igrao ulogu...a mozda i nebi, nemam pojma...ali kako god, likvidnost je puno bolja zadnjih par godina nego sto je bila...pretpostavljam zbog iznimnih rezultata, ali mozda je jedan dio i zbog stock splita...

Vlasnicka struktura uopce nije losa, vecinski KOEI ima 68%...ima "mesa" za sve...ali ocito nema zainteresiranih institucionalaca (jos)...

P.s. sad sam vidio da ima i OMF na br.2 tako su ipak 2 mirovinca unutra...

• Parica
    • March 3, 2023 at 1:32 PM

Eto, kupljena knjiga...ma dvije knjige, jedna za prosinac a druga od danas...za KODT-r-a

Nista pametniji nisam...br.12 ima 1.700kom i u tom razdoblju je skratio 50kom...br.19 je kraci za 44 komada (ima samo 630komada)...

Osobno, sumnjivac za ovo stiskanje prodaje zadnjih 10-tak dana je skrbnici iz CABA (mislim da je margin jer ima nastavak CRBA0039, mozda i pricam gluposti)...koji je skratio 343 komada i ima jos 300kom...

Uglavnom knjiga je jako mrsava, sa 630 komada ulazi se u top20...

Osim AZ-a it TOP10 nema nijednog drugog OMF-a...postoji 5 zatvorenih MF (sa ukupno 714kom)..ima 3 OIF-a sa ukupno 1.450 komada...ostalo sve fizicke osobe...

Uglavnom, ako se mene pita, nek samo rade stock split, povecavaju broj dionica i likvidnosti i doci ce i institucionalci...ulazak nekog MF sa 2k komada moze katapultirat cijenu u nebo...jako je malo dionicara (naspram ATPL), a jos manje institucionalnih ulagaca sto me bas neugodno iznenadilo...nevjerojatno mi je da se SAPN bez divke tako kupovala a da KODT "smrdi"...iako nije nam ni ovako lose😀😀😀

P.s. tko zeli knjigu neka se javi na pp

• Parica
    • February 28, 2023 at 7:09 PM
    Quote from kristofer

Nema komentara kolege Parice.Gdje je nestao čovjek ?

Tu sam...samo mi ne radi Agram brokeri (treba mi cca 1min za promjenu naloga) pa sam malo utucen i izgubio sam volju za trgovanjem...pa i pisanjem, a i ove cijene u EUR me totalno bune i dalje sam u glavi u HRK...ali...

Quote from Philidor
    Quote from tenchi0110

Pa to vam je prilika za pojačat poziciju...

Je, postavio sam se i ja kad se već prosipa, ali mi napada neke temeljne pretpostavke na kojima baziram odluke o investiranju

...danas sam svejedno prekrsio vlastite temeljne pretpostavke o investiranju i uzeo 60kom u onom prosipanju na 352EUR...i jako sam sretan zbog toga😀😀😀

A vrijeme mi je i da uzmem knjigu i vidim tko baca papire bez ikakve logice...pretpostavljam CERP ili netko njemu slican koji ne upravlja svojim novcima...

A sto rec li o izvjescu...rast prihoda, dobiti, profitabilnosti...rast zaliha i ugovorenih poslova...znaci u tekucoj godini opet je realno ocekivat +30% prihoda i dobiti...treba spomenuti i da dogodine ide stock split 1:2 i jaka dividenda (bar je tako bilo prosli put, mislim 2018.) jer ce im ove godine statutarne rezerve bit na 2:1 prema temeljnom kapitalu...ali bi zato i divka ove godine mogla bit mrsavija odnosno kao lani (cca 60kn)...

Ovo pisem iz glave/odokativno...ali to je ukratko to...

P.s. nikad vise KODT nisam imao...ni u apsulutnoj ni u relativnoj kolicini

• Parica
    • January 17, 2023 at 12:20 AM
    Quote from Normani
    Quote from Parica

7. Tehnicki su svi indeksi, osim S&P i NASDAQ izasli iz padajuceg trenda...S&P ga bude prebacio ovaj tjedan...

Kolega je na temi koja se tiče stranih burzi postao ovo pa ćemo vidjeti što će se događati dalje:

Da, stavio je Tech CFD/Nasdaq...jedini preostali ndeks koji jos drzi njegovu agendu /raspad trzista...

"Zaboravio" je prilozit i ovo...

DAX

DOW

FTSE (koji je na ATH😉😉😉)

i S&P koji se bori, ali koji ce ovaj tjedan probit padajuci trend...imho

• Parica
    • January 16, 2023 at 9:01 PM

Kako god, ja ove godine vjerujem u jaci rast i nase i ino burzi i tako sam danas odigrao...pokupovao pohlepno sve sto se nudilo...ARNT, RIVP, ADRS2, ATGR i KODT...keš pao sa 45% na 29%...sutra nastavljam udarat ako cijene nastave klizat...

Zasto ocekujem rast ino burzi?

1. Svaki mjesec ce, zbog iznimno visoke baze iz 2022., rast CPI-a biti znatno nizi (u prosicu je cak bio pad u odnosu na studeni) tako da ocekujem da godisnja inflacija nece bit veca od 3% sto znaci da ce svaki mjesec ino burze imat pozitivan CPI impuls (suprotno od cijele 2022)

2. Svaki mjesec koji prodje sa prihvatljivim CPI brojkama povecava vjerojatnost, da u slucaju sranj.a FED krene sa spustanjem, odnosno FED ne treba ic u daljnje dizanje (jos 2x dizanja i gotovo) sto ce market nagradit

3. Kako kaze V.Šonje zbog inflacije cijena rada je jeftinija nego prije pa onda nebi trebalo biti ni velikog rasta nezaposlenosti

4. Burzu ne gone podaci poslovanja firmi nego ocekivanja analiticara koji su zbog lanjske histerije raspada trzista sva ocekivanja vec poprilicno korigirali tako da postoji vjerojatnost da "loša" izvjesca poguraju market gore, samo trebaju prebacit ocekivanja

5. Makro situacija je sad puno bolja i jasnija nego prije 6mjeseci, sve je manje neizvjesnosti i ne vidim razlog da burze padaju jer neizvjesnost je najgori neprijatelj rasta marketa

6. Kina se otvara i tu bi trebao bit dodatni impuls

7. Tehnicki su svi indeksi, osim S&P i NASDAQ izasli iz padajuceg trenda...S&P ga bude prebacio ovaj tjedan...a onda tek ide ludilo

8. Rat u Ukrajini je isto gotova prica (sto se marketa tice)...sjetite se samo svakodnevnih prijetnji nuklearnim bombama...

9 Market se pokazao iznimno zilavim, nista ga ne moze srusit (kako ekipa navija na najjace)...market se moze rasut jedino ako dodje do nekog sistemskog rizika (ili veceg bankrota) kojeg nema na vidiku

10. Drzave su se preko inflacije realno razduzile i sad mogu krenut u novu turu zaduzivanja i investicija

11. Svi navijaju za pad sto znaci da od pada nista, godina dana je bilo dovoljno vremena da se crnjaci ostvare...i sad kad ekipa shvati da od toga nema nista ide euforija

12. Ekonomija (i burza) je psihologija, kad market nastavi rast, povecat ce se i optimizam i gospodarska aktivnost ce se intenzivirazi i eto bulcine

13. Pa ino indeksi su se bili korigirali za preko 30%, pa sto bi vi htjeli??? A recesije nije ni bilo, padali su jer su svi ocekivali smak svijeta. Sad je obrnuto, sve se vise shvaca da smaka svijeta ipak nece bit i market je krenuo divljat...sad se vodi rasprava hoce li uopce bit recesije😉😉

14. Cijeme energenta su se smirile i sad drustva mogu opet normalno planirat poslovanje i izac iz "red alert" moda...

Uglavnom, ja ocekujem ove godine CROBEX na +20%, a ako ne bude, budemo se opet prebacio na gerilski trgovanje, brzo unutra a jos brze van😉😉😉...

Sretno svima...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt