1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • March 19, 2021 at 9:42 PM

maratonac

Ne vodite tudju brigu...

lmam ATPL-a vise nego ikad u zivotu...i htio bih jos, i kupit cu jos...ali kad za to bude vrijeme...prije dokupa zelim vidjeti kako ce cijena reagirat kad krene korekcija...i koliko ce intezivivna bit...brodari su cudna biljka i Vi to najbolje znate...u trenu se sve okrene...bilanca ATPL nije bajna i jos je jako rizicno ulaganje...a ja Vam ne volim gubit novce...

Prodavaci nam nude super cijenu, kolocinu i vrijeme da dobro promislimo...zasto srljat???

• Što smo danas tržili

• Parica
    • March 19, 2021 at 6:31 PM

Zadnja 2 dana sam ostao skoro bez kesa...

Kupovao HT ko sumanut...podebljao ERNT...

Prodao KOEI i ADPL...kes na jedva 10%

• Parica
    • March 19, 2021 at 6:27 PM

Svakim danom situacija mi je sve jasnija...

Najbolje, za cijenu (ne za vrijednost), je da krene ocekivana korekcija BDI-a jer vecina (i ja) ceka korekciju i sve nas zanima koliko ce jaka bit...ako bude do -10% to ce bit znak da je oporavak uistinu krenuo i da ovaj rast nije fake (kao deseci njih u zadnjih 10 godina)...i tad ce postojeci dionicari (i ja) krenut u dokup a veci investitori u pozicioniranje..potaracat ce prodavace kao beba zvecku...i jos ce najiscekivanije izvjesce bit iza ugla sto ce dat dodatni impuls kupnji...

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Parica
    • March 19, 2021 at 10:47 AM
    Quote from igi

molim vas jedno pitanje... amatersko, ali nisam siguran... 23.3. se mora biti upisan da bi steklo pravo na dividendu... ali nisam siguran kada se moze prodati da se zadrzi to pravo... u skddu to traje dan dva... ako se proda u ponedjeljak jel se stjece pravo... ako se proda u utorak jel se stjece pravo... hvala

https://www.mojedionice.com/fund/KalendarDividendi.aspx

Tu imate sve...

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Parica
    • March 18, 2021 at 5:41 PM
    Quote from Moller
    Quote from st-brajo

Muljanik plovidba dobitnik dana.

pa se ti misli.

čekamo da mu Jadnoplov, na krilima rastućih vozarina, preotme titulu :S

baš se oko takvih stvari kolega Marin83 i ja nešto spominjemo na Tpng, to ne traje od jučer na Zse

Quote from Marielena

Biti "investitor" na ZSE je izvor frustracija jedino. I to ne za mene koja sam tu tek 1 godinu. Kako je tek onima koji su kupovali gradjevinare po 4 znamenke, sudjelovali u "dokapitalizacijama" istih itd. Oportunitetni trosak drzanja novaca ovdje je ogroman. Cekas 2 mjeseca da pokupis 10 posto, a ako sam negdje bila "dugorocni" tim veci minus.

Jedino kakve sam ja srece da pokupim prnje i odem van trgovati, konacno bi se i ZSE pokrenula😂

mladi ljudi u širokom luku izbjegavaju Zse i experimentiraju vani, cijeli svijet im je tržište, ovdje treba razmišljati da se Zse lagano pretvori u Dom za starije i nemoćne s naplatom iz preostalog portfelja

Display More

BTC je ubio nadu u nase trziste...volatilan je, zanimljiv i samo raste pa su svi zaradili...cijela moja generacija (83. godiste) trguje (i zaradjuje) sa BTC, a ako nisu u kriptu onda trguju na ino trzistu gdje opet zaradjuju jer dionice samo rastu...nito od njih nikad nece ulozit ni kunu ovdje jer su navikli na dinamicnost, likvidnost i ludilo...ovo im je presporo i dosadno...

Cijela generacija, koja je u najboljim godinama, koja ima dobre place i stednju je zauvijek izgubljena...a bas ona je trebala dizat nase trziste...pa koliko ima forumasa izmedju 30-40??? Mislim da nas nema vise od 10...

Moze nas izvuc samo spajanje sa regijom ili neki ETF-ovi (kripto/zlato/nafta/indeksi)...

Cak sam i ja, vjecni optimist, sve zabrinutiji...

• Parica
    • March 12, 2021 at 8:40 PM
    Quote from DiAbLeRo

Mislim da vam je slaba računica obzirom da su T/C ugovori puno viši, a i breakeven dosta niži od ovog kojeg ste naveli. No, izvješće nije tako daleko pa ćemo vidjeti, đava odnija prišu...

Kolega,

do sada ste sve oko ATPL pogodili, cestitam na tome...pratim vas😉😉😉

Nadam se da cete jos jednom bit u pravu...

Imate li ideju po koliko su ugovoreni T/C pnmx i koliko je BE?

Moze i ovakva formulacija...mozete li elaborirat svoju racunicu da ce u H12021 dobit biti jednaka lanjskom gubitku?

• Parica
    • March 12, 2021 at 6:01 PM

Evo jedna 2-minutna racunica...

6x pnmx su na TC i plove na 0

4x supre i 2x handya su na spotu po prosjecno 14k USD/d..

breakeven je oko 10,5k USD/d...

znaci profit je 3,5k USD/d po brodu sto daje dobit kvartala od cca.12 mil kn...nekih 8kn/share

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Parica
    • March 12, 2021 at 8:31 AM
    Quote from Flight

Ti si se Parica izgleda specijalizirao u lingvističko-semantičkoj financijskoj analizi. Sad ćemo pored fundamentalne i tehničke imati i gore spomenutu?!

Možda bi to trebao nekako patentirati? 😁

Nazalost nije moj patent...inicijalno sam ga uocio (i ucio) na topicu OPTE😉😉😉

• Parica
    • March 12, 2021 at 7:28 AM
    Quote from lebowski

Špekulantski gledano, s obzirom da u izvješću piše da se pozitivno poslovanje očekuje tek u drugom kvartalu, ne znam baš da će se nekome žuriti s kupnjom prije objave 1q rezultata.

Ne bih se slozio da se pozitivno poslovanje ocekuje tek u q2...

U izvjescu navode:

"Zbog čega su su prihodi Viktora Lenca u posljednjem tromjesečju 2020. godine i prvom tromjesečju tekuće godine značajnije manji."

Ali navode i ovo;

"Iako se Viktor Lenac i dalje nalazi u razdoblju smanjene zaposlenosti, trenutna vrijednost ugovorenih i očekivanih, ali još neugovorenih poslova za prvo tromjesečje veća je od prihoda ostvarenih u posljednjem tromjesečju 2020. godine"

Ako su prihodi veci nego u q4 kad je bez uvecanja amortizacije ostvaren gubitak od 1mil kn logicno mi je da u q1 posluju pozitivno.

I na kraju navode i ovo:

"Time je osigurana većina prihoda koji će Viktoru Lencu biti potrebni da održi pozitivno poslovanje u prvom polugodištu 2021. godine."

Ako poslovicno konzervativna i oprezna uprava u veljaci najavljuje dobit u prvom polugodistu meni je to znak da planirana dobit za H12021 nije ispod 15mil-20mil kn...i cisto sumnjam da bi izlazili sa ovom informacijom da ne znaji da ce i q1 biti pozitivan...

A s druge strane, ako nisu profitabilni u razdoblju kad rade remont na 4 USS NAVY broda onda treba bjezat glavom bez obzira...

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Parica
    • March 11, 2021 at 11:16 PM

Ne pricam o trejderima...oni uvijek mogu zaradit...ali ovdje, opet najteze...ostare dok zavrte "krug"...

• Parica
    • March 11, 2021 at 11:03 PM

Top 10 je gotov s prodajom...

Vidim da je jedan kupovao prije 2 dana...

Gda. Ivana, kladim se, kupuje preko drugog racuna jer se ne bi bezobrazno obogatila na burzi da u ovoj situaciji prodaje VLEN po 11kn...

A treci je prodavao jucer i skratio sto je mislio...

• Parica
    • March 11, 2021 at 10:56 PM

Zasto gledati samo zadnjih 12 mjeseci...pokusajte sa 24mj ili 36mj...drugima ukljucite i dividende...

Ma nebitno...vec 3 dana gledam bili uzeo po 460kn ionako sam pun kesa...ali se sjetim sve muke u zadnjih godina i produzim dalje...i vec se isplatilo (kupovao VLEN, HT i ERNT)...i tako godinama...do beskonacnosti...

• Parica
    • March 11, 2021 at 10:19 PM
    Quote from Marin83
    Quote from plavi01

Poštovani

Danas neki promet 460/462/460

Može neki komentar i osim prvih dioničara dali ima nekih poznatijih imena.

HPB ima veliki potencijal samo predugo to traje. Dali su rasčišćeni vlasnički odnosi?

Dionica podcijenjena do boli

Ja ovu dionicu imam više od godinu dana, kada cijena padne na 450kn ili manje dokupim, kada poraste do 500kn dio prodam, to radim zadnjih 12 miseci...

što više vrime ide, bliži je trenutak kada će se cijena dionice oslobodit i eksplodirat, tako da ću možda i poduplat poziciju sljedećih mjeseci...nekidan sam kupio po 464kn, ako padne na 455kn opet dokupim.,da napomenem 31% ZSE portfelja mi je u HPB,i nijedom u godinu dana nisam bio nemiran radi ove dionice.

Display More

Imam je jako malo (2,5%) ali dovoljno da se uznemirim kad gledam kako sve osim nje raste iz dana u dan...i tako godinama...najgora dionica u svemiru...ovdje iskreno zalim svakog dugorocnog investitora...

• Parica
    • March 11, 2021 at 1:08 PM
    Quote from Sinner99

Ako izlazi netko iz top10, bit ce robe na popustu jos neko vrijeme, imamo i na atpl slicnu situaciju. Meni ovo sasvim ok cijena.

Pa na drugom forumu je kolega snupy objavio da je on kratio (cca 350 k kn) ovih dana...

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Parica
    • March 10, 2021 at 6:22 PM

Moje vidjenje tankerskog marketa...opcenito, nevezano uz TPNG i trenutnu situaciju...

1. Jako visoke cije nafte dobre su za tankerase jer znaci da raste potraznja za naftom. Ako su visoke cijene posljedica smanjenja proizvodnje OPEC-a to nije dobro za tankere jer ima manje kolicine za prijevoz

2. Izrazito niske cijene nafte dobre su za tankere jer se nafta pocme skladistit gdje god moze (pa i na tankere) da se kasnije moze preprodat po vecoj cijeni. U toj situaciji smanjuje se ponuda tankera koji prevoze, a usput se i angaziraju kao skladista. Ovo je super kratkorocno, ali dugorocno nije neka sreca jer se s rastom potraznje prazne tankeri koji su bili skladista pa ponuda tankera za prijevoz raste, a sva skladosta (na kopnu) su puna i nema potrebe za vecim prijevozom nafte dok se to ne potrosi.

3. Povecanje zaliha nafte u USA pokazuje da je potraznja/potrosnja manja i smanjuje potrebu za prijevozom nafte pa to negativno utjece na vozarine.

4. Rat i napetost izmedju velikih sila je dobar za tankerase jer se pune skladista iznad potreba jer postoji bojazan o otezane dostave nafte i raste potraznja za naftom zbog mobilizacije vojne masinerije...

Ovo je moje razmisljanje koje je mozda i budalastina pa molim da me netko ispravi ako pisem gluposti ili nadoda jos neke zakonitosti...

• Parica
    • March 10, 2021 at 3:52 PM
    Quote from Ivana7
    Quote from fond300

Najmanje dvoje iz top10 se istresa da vam uvali na 11kn a vi se gurate na kupnji.

- pomozite TOPU10 da iziđe iz ove dionice.

- postavite se na kupnju 11 kn.

Kupujem kao da nema sutra...onaj osjecaj kad si siguran u investiciju...jako rijetko bude pogresan...

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Parica
    • March 9, 2021 at 9:00 PM

Trenutno ne pratim tankerase, ali ih uvijek imam na oku...

Trenutna stuacija je losa...vozarine u tradicionalno najjacim kvartalima q4 i q1 su u podrumu...samo neki crni labud ih moze dignut na profitabilne razine prije rujna jer sad idu 2 tradicionalno losa kvartala...koliko se sjecam iz izvjesca, ove godine ide isporuka novogradnji product tankera od 4,7% postojece flote istih...potraznja se ocekuje na nizim razinama nego 2019.(mislim da su naveli u izvjescu)..ja tu nevidim nista dobro sljedecih 6 mjeseci...

Trubljenje da je podcijenjena u odnosu na vanjske tankerase traje godinama...ocito je paritet konstantan i ocito, ako je i tocno, postoje razlozi zasto je tako...

Mislim da ce firma vrijediti manje (za cijenu nemam pojma) za 6 mjeseci zbog gubitaka koje ce imat naredna 3 kvartala i ne vidim razlog da je sad kupujem...a uz to su svi na forumu puni dionica...

• Parica
    • March 8, 2021 at 7:05 PM

Ne zelim pametovat, ali ja osobno nikad ni jednu knjigu nisam kupio...gledam na to kao na bacanje novaca...sto je mozda glupo od mene, ali tako je...

Ulazem temeljem vrijednosti/fundamenata i buducih ocekivanja...naravno da pratim i cijenu ali samo za trenutak ulaza/izlaza...

Cak stovise, vise sam pogresnih odluka donijeo kad sam imao informacije tko kupuje/prodaje...

Pa cijela burza (osim fondovskih dionica), a ne samo ATPL, se svodi na napucavanje i zabijanje dionica...kad znas (ili mislis da znas) vrijednost lako je "plovit" u takvom okruzenju...

Ono napucavanje od I.B na 600kn je za svakog racionalnog investitora bio poklon koji se pruzi jednom u nekoliko godina...

• Parica
    • March 6, 2021 at 6:27 PM
    Quote from Marielena
    Quote from zlocesti

Ja ne znam ništa o dokovima, vidim samo da je škver pun.

I sjećam se kako mi se ekipa na poslovnom smijala , kada sam je crtala na 5 kn

Koliko je bila u tom trenutku? Zasto su se smijali?

Zato jer su Vam tamo ekipa journalista koji nikad ni jednu dionicu kupili nisu...samo se smiju svima i se.u po svemu...a kad raste pobjegnu u rupu, skrgucu zubima i cekaju pad da izadju iz rupe...

• Ulaganje u zlato

• Parica
    • March 6, 2021 at 6:24 PM

Moze par pitanja oko zlata...

1. Kupujete fizicko zlato u RH? Gdje tocno? Dobijete certifikat pretpostavljam? Ima li razlicitih vrsta zlata (npr. X ili Y karatno)?

2. Kome ga prodajete ako se odlucite za prodaju?

3. Ako ga otkupljuje prodavac (iz tocke 1) koliki je spread izmedju tecaja kupnje i prodaje?

4. Koliko mu cijena odstupa od trzisne cijene na burzi?

5. Jel se placa neki dodatni trosak (porez/PDV/trosarina)?

6. Sto uopce znaci cijena 1600 USD, jel to po unci? Koliko je uopce unca (da sad ne guglam)?

7. Bojim se inflacije, bili zlato trebalo bit dobra zastita od nje?

Hvala unaprijed

p.s. Imam frenda koji ga je uzeo iz Estonije bez poreza...jel itko ima iskustva s tim

1. Privacy Policy
  2. Kontakt