1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • July 7, 2021 at 7:21 PM
    Quote from Brunos
    Quote from trial

Ovi vani otvorili u uglavnom zelenilu. Dobro je.

https://finance.yahoo.com/quotes/gogl%2C…%2Cgnk/view/v1/

Jel netko prognozira i kakvu ATPL divku? Koliko bi mogla biti? Računice valjda već postoje.

Ja razmisljam ovako:

Dobit H1=50mil

Dobit H2=100mil

Dobit total=150mil

Divka (35% na temelju politike)=37kn

Nakon oporezivanja=34kn

Na danasnju zakljucnu cijenu predstavlja prinos od >7%

Molim komentare

Display More

Sjedi 5...

Iako ne vjerujem u toliku divku...mislim da ce bit simbolicnih 10kn...a 2023. ako ne bude vecih sokova ocekujem divku od 30kn...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • July 7, 2021 at 12:03 PM
    Quote from looserst
    Quote from harpun

evo info iz prve ruke , pomorac sa broda Peristil mi upravo govori kako su vozili za 25 k $

Pozdravi ga, zahvali u ime nas s foruma i mirno mu more!

I pitaj za koliko voze ostali😉😉😉...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • July 6, 2021 at 10:35 PM
    Quote from darac11
    Quote from Parica

Pa nitko ne zna koliko točno vrijede brodovi dok ih ne odluče prodati...pojam konzervativno koristim kad uzimam vrijednost koju smatram da prodavatelj može "bez problema" u ovom trenutku dobit (po ostvarenim transakcijama na SM i dostupnim podacima)...a sve moje analize su ad hoc jer tako funkcioniram (nije za pohvalu, ali tako je)...

Moj izračun NAV-a je znatno jednostavniji nego tvoj (i mittkov), ja uzimam sam trenutnu tržišnu vrijednost imovine i umanjujem je za obveze (likividacijsku vrijednost firme)...nije me briga za vozarine (vrijednost brodova je determinirana njima), ni refinanciranje ni buduće vozarine...

Ne mislim da je moja procjena točnija, samo je jednostavnija i za naše tržište dovoljna...služi mi samo kao orijentir pri definiranju vrijednosti...da znam "gdje sam"

p.s. više se pouzdam u mittkove izračune nego svoje, ali svejedno volim odraditi i samostalno "domaću zadaću"

Nemojte se baš držat likvidacijske cijene imovine jer ipak mi živimo u Hrvatskoj!

To vam je moj prijateljski savjet (osjetio na vlastitoj koži).

Display More

Hvala...znam o cemu pricate...ali ovo se ne odnosi na klasicnu likvidacijsku vrijednost vec iskljucivo na fundament koji se koristi u shippingu i koji se najcesce upotrebljava pri usporedbi peer grupe...samo to...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • July 6, 2021 at 4:51 PM
    Quote from Flight
    Quote from Parica

Odlicno,

Dosta sam dokupio JDPL danas...vrijednost brodova sam odredio konzervativno/odokativno...a šesti brod sam zaboravio, sto je odlicno jer znaci da je NAV po mojoj konzervativnoj procijeni preko 60kn...

Hvala koleg na opasci, znam ja cesto bit povrsan sto nije nekad ni lose jer se ukljuce i drugi...

Ne razumijem zašto koristiš riječ konzervativno. Tu nema ništa konzervativno. Ili podcjenjuješ ili precjenjuješ ili si u skladu sa stvarnom vrijednošću. Ti misliš da je konzervativno sinonim za Ad-hoc i tako ga koristiš.

I ovo sa prodanim brodom je malo složenije, osim ako isti nije bio u potpunosti amortiziran odnosno otpisan. Ja mislim da je NAV na razini od 80-tak kuna i ako na to primjeniš svoj 1.3 ponder onda se približavs onoj 100-120 kuna procjeni. Naravno, uz pretpostavku povoljnog refinanciranja duga te da nakon konsolidacije indeksi vozarina nastave rasti iii se barem održe na trenutnim razinama.

Pa nitko ne zna koliko točno vrijede brodovi dok ih ne odluče prodati...pojam konzervativno koristim kad uzimam vrijednost koju smatram da prodavatelj može "bez problema" u ovom trenutku dobit (po ostvarenim transakcijama na SM i dostupnim podacima)...a sve moje analize su ad hoc jer tako funkcioniram (nije za pohvalu, ali tako je)...

Moj izračun NAV-a je znatno jednostavniji nego tvoj (i mittkov), ja uzimam sam trenutnu tržišnu vrijednost imovine i umanjujem je za obveze (likividacijsku vrijednost firme)...nije me briga za vozarine (vrijednost brodova je determinirana njima), ni refinanciranje ni buduće vozarine...

Ne mislim da je moja procjena točnija, samo je jednostavnija i za naše tržište dovoljna...služi mi samo kao orijentir pri definiranju vrijednosti...da znam "gdje sam"

p.s. više se pouzdam u mittkove izračune nego svoje, ali svejedno volim odraditi i samostalno "domaću zadaću"

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • July 6, 2021 at 4:11 PM
    Quote from Flight
    Quote from user35

pardon 22 HRK sa rev. brodova, što je opet malo manji spread do 35 HRK

Tvoj model i projekcije su potpuno pogrešne. Jako je mala vjerojatnost da iz pogrešnih premisa i procjene dođeš do vjerodostojne i točne konkluzije.

Quote from Parica

Kolega, vidim napredujete, od skoro 0 vrijednosti do 35kn...još malo i eto i Vas na 50kn :)..NHF

Evo i mog petominutnog NAV-a...

Solin – cca. 15 mil USD

Peristil – cca. 14 mil USD

Sv. Dujam – cca. 14 mil USD

Trogir – cca. 6,5 mil USD

Split – cca. 5 mil USD

Poslovna zgrada – cca. 6 mil USD

=60,5 mil USD * 6,3 = 381 mil kn

+ kratkotrajna imovina 26 mil kn

= 407 mil kn

Obveze 337,5 mil kn

NAV = 69,3 mil kn/1,63 mil (broj dionica) = 42,3 kn po dionici

Vrijendost brodova je konzervativno određena iz sljedeće tablice

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

p.s. kolega, bravo za Vas, samo pišite i računajte...nek se debatira

Display More

A vidiš moja procjena usporednih brodara kaže cca 120 kuna. Ako kapital JDPL vrijedi 42 kune onda je fer cijena ATPL na razini od 150-200 kuna po dionici. A svi znamo da nije.

Oni su jedan brod prodali, a gdje su novci od njega u tvojem izračunu? I gdje to možeš trenutno kupiti bilo koji Hanfa za 5 mil USD. Pa veća je vrijendost Scrapa.

Nek se piše, al nek se ne pišu gluposti.

Display More

Odlicno,

Dosta sam dokupio JDPL danas...vrijednost brodova sam odredio konzervativno/odokativno...a šesti brod sam zaboravio, sto je odlicno jer znaci da je NAV po mojoj konzervativnoj procijeni preko 60kn...

Hvala koleg na opasci, znam ja cesto bit povrsan sto nije nekad ni lose jer se ukljuce i drugi...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • July 6, 2021 at 3:49 PM
    Quote from user35

kolega mitko, ako imate još malo strpljenja :saint:

Evo me sa NAV ( mv brodova prema izvoru tablica Vaše malenkosti, a sve po metodi sa seeking alfa),

Koliko vidim u odnosu Vašu kalk, razlika je u dug imovini. tu mi se čini da imate mali pemac, gdje osim brodova navodite ostalu dug imovinu od 60 mio HRK (takva NE postoji u JDPL!!, vidi sliku 2 isječak iz FS revidiranog ili bilo koju bilančicu ove cash mašine :) ).

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

ps molim kolegu Flight također da baci stručni osvrt, kako bi unaprijedio buduće uratke...

Display More

Kolega, vidim napredujete, od skoro 0 vrijednosti do 35kn...još malo i eto i Vas na 50kn :)..NHF

Evo i mog petominutnog NAV-a...

Solin – cca. 15 mil USD

Peristil – cca. 14 mil USD

Sv. Dujam – cca. 14 mil USD

Trogir – cca. 6,5 mil USD

Split – cca. 5 mil USD

Poslovna zgrada – cca. 6 mil USD

=60,5 mil USD * 6,3 = 381 mil kn

+ kratkotrajna imovina 26 mil kn

= 407 mil kn

Obveze 337,5 mil kn

NAV = 69,3 mil kn/1,63 mil (broj dionica) = 42,3 kn po dionici

Vrijendost brodova je konzervativno određena iz sljedeće tablice

Znači trenutni P/NAV je oko 1,11, a peer grupa se trži na P/NAV 1,31

p.s. kolega, bravo za Vas, samo pišite i računajte...nek se debatira

• DRY BULK

• Parica
    • July 6, 2021 at 11:28 AM
    Quote from looserst
    Quote from brajakica

looserst

Atpl nema capove. velike oscilacije na capovima a ostali stabilno up.

Gdje ce ostali dalje ako nastavi ovako?

Znam da atpl nema capeove ali jucer su recimo panamax ffa pali 3k. Pricate o stabilnosti a bavite se dry bulkom?

Definitivno je bolje kad vazarine rastu😉😉...ali trenutno su brutalno vosoko i kolebanja (+-20%) su ocekivana...bitno je da (jos) nema nekih znacajnih makro poremecaja na vidiku...

P.s.bas zbog te volatilnosti brodari su "ko stvoreni" za trejd...barem s dijelom pozicije

• DRY BULK

• Parica
    • July 5, 2021 at 2:31 PM

Baltic Dry -1,0% til 3.224

Capesize -4,6% til 27.773

Panamax -0,7% til 36.834

Handysize +0,6 til 22.134

Supramax +0% 32.282

• Parica
    • July 5, 2021 at 11:33 AM
    Quote from trial
    Quote from Milo

Jel ovo prodaju bradati popovi? :)

Ajd se uozbiljite. Nikakvi popovi i kaluđerice. Prodaju oni koji su ovaj članak pročitali s razumijevanjem.

https://www.hellenicshippingnews.com/dry-bulk-shipp…ecovery-awaits/

Pajdo...to ti je clanak star 5 mjeseci...jos jedan general proslosti🤣🤣🤣

• CORONA virus

• Parica
    • July 4, 2021 at 9:08 PM
    Quote from barbosa 2.0

meni nešto ovdje nije jasno, u stvari tehnički mi pojedine reakcije ne drže vodu...

naime, zašto je tu dijelu kolega tako važno da se netko cijepi, čak toliko da pribjegavaju i prijetnjama " nema liječenja u bolnici od te šmrkavice zvane korona.- liječite se i umirite doma bez respiratora" i sl gadosti...mislim, uopće nije na nikome ovdje da određuje te stvari a niti se to može i potpuno je bespredmetno da se neko marginalan postavlja u takvu poziciju da prijeti tim stvarima... <X

...zašto vam je to toliko bitno, toliko da ste agresivni...zašto, jer ako ste se cijepili ili prebolili onda imate imunitet, zaštičeni ste i pokriveni ste i što vas boli dupe za onaj dio populacije koji nije procjepljen, to je njihov problem ako su izloženi i ako obole i završe na liječenju, ne vaš, vi ste se zaštitili i ne bi trebali biti ugroženi što se covida tiče ?(

ljudi moji dajte se skulirajte, očito ste pod pritiskom samo ne uviđam objektivan razlog zašto bi uopće bili pod ikakvim pritiskom :/ X/

Kolega, ja sam se cijepio (iako sam prebolio Covid bez ikakvih problema) iskljucivo zbog odgovornosti prema zajednici...da znam da cu samo ja snosit posljedice ne cijepljenja nikad se ne bih cijepio...

Da ne bi bilo zabune, glavni motiv cijepljenja mi je gospodarski oporavak drustva (indirektno i moja korist)...nazalost u turizmu je sad bitna samo epodemioloska slika zajednice...a ako nam kihne turizam nema ni nas, ni burze, ni posla, ni mirovina...niceg...kaput

Osim toga, postoje ljudi koji se ne mogu cijepit zbog raznih zdravstvenih razloga, a ja ne zelim nikog imat na dusi...cijepljenje je najmanje sto mogu ucinit za zajednicu i drzavu i za "svoj džep"

Da, ja sam za obvezno cijepljenje...ako je vojni rok bio obvezan ne vidim problem da isto bude i sa cijepivom...i jedno i drugo je pitanje drzavne sigurnosti i opstanka

P.s. nisam vakcinofasist, prihvacam tudje odluke i stajaliste, ali da mogu odlucivati, izbora ne bi bilo

• DRY BULK

• Parica
    • July 2, 2021 at 2:24 PM

Baltic Dry Index Falls 1.59% to 3,285

Capesize -4.88% to $29,106
    Panamax +0.78% to $37,086
    Supramax 58k tons -0.13% to $32,283
    Handysize +0.35% to $26,015

Freight futures am update

Capesize flat

Panamax down ~1%

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Parica
    • July 2, 2021 at 11:53 AM
    Quote from NaBiduAsku

pa vidiš da se na poslovnom forumu više zbrajaju zaraženi nego što se zbrajaju zaduženja i rupe u proračunu... ljudi su pogubili busolu i potpuno su poludjeli. I da još malo naživciram brojače šmrkavih, neću se cijepiti, baš zato.

Ma nasa percepcija COVIDA je potpuno nebitna...jedino je bitno sto kaze glavni "slikar" EU...ako te zacrveni ode sezona i miljarde prihoda (ali doslovno)...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • July 1, 2021 at 9:16 PM
    Quote from Flight

Je, ovisi iz koje točke gledaš. Stavi u odnos sa prihodima i povijesnom Ebitdaom pa ćeš vidjeti da bi JDPL trebala biti preko 100 kuna odnosno oko 120 da bi imala slično vrednovanje kao i ATPL trenutno.

To nuzno nije idealna metrika za usporedbu. Al i izračun prema NAV-u ukazuje na upside od stotinjak posto na tenutnu cijenu. Pa ako većina ima velika ocekivanja od ATPL ne vidim poseban razlog da nema nikakvih ocekivanja za JDPL i slične bulk dionice.

"Problem" je Q1 koji je bio ispod svih ocekivanja...a uz to je i drzava vecinski pa cekamo Q2 da nam potvrdi da, iako su nesposobni, ovo ne mogu sjeb.at...bar ja to cekam...ako Q2 bude "normalan" kupujem bez da pitam za cijenu...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • July 1, 2021 at 9:10 PM
    Quote from Marielena

Pa JDPL je napravio puno veci rast od 50%. Sa 13 na 37 kuna, ako ja to dobro pratim.

Ali na nikakvom prometu.

Pa ne moze se gledat samo apsolutne iznose prometa bez da ih se stavi u odnos free floata i MCAP-a...pa JDPL je do prije par mjeseci bio penny stock gdje si sa 50k kn mogao uc u TOP10...i sa MCAP-om od oko 10 mil kn i vecinskim vlasnikom od preko 70%!!!!! Sto bi vi, dnevne promete od 10% MCAP-a, odnosno 33% free floata????

Tko je skupljao mogao je nakupovat sasvim pristojnu kolicinu u odnosu na MCAP.

Kako god, meni je likvidnost na JDPL u redu i veca od ocekivane...a s rastom cijene ce eksplodirat...

P.s. Imam malu kolicinu jer sam sam tako izabrao, a ne zbog (ne)likvidnosti...

• Parica
    • July 1, 2021 at 12:50 PM
    Quote from forumas

Upravo to, ovo malo što se spominje oko korone je samo radi poticaja na cijepljenje kako bi farmaceuti profitirali na cjepivu više nego ikada dosada.

Kad je prošle godine bilo sasvim dobro stanje, onda se zna da ove godine mora biti daleko bolje s obrzirom na dosta veliku procijepljenost i veliko preboljenje, plus covid putovnice što će smanjiti mogućnost zaraze još dodatno.

Sve stoji...ALI i kriteriji za "crvenu listu" su znatno niži nego prošlo ljeto (bar mi je takav dojam, možda griješim...ne bi bilo :))

• Parica
    • July 1, 2021 at 10:58 AM
    Quote from Marielena
    Quote from abbadon

na prvu bih rekao strah od širenja delta virusa i mogućnosti da se sezona prekine zbog ulaska u crvenu zonu ranije nego što si itko od nas zamišlja.

PS nemam dionice Valamara

Znaci nema novih info :)

Kolegice, kad (ako) dodju nove info vec je kasno...

Iako smo potpuno neefikasno trziste ipak vrijedi "buy the rumors sell the news"...

• Parica
    • July 1, 2021 at 10:38 AM
    Quote from Marielena

Zbog cega ova rasprodaja danas? Neka losa info?

Strah od n-tog vala...a sezona jos nije ni pocela...jedna crvena lista i ode sezona u pm..neizvjesnost...katafakin strofa...

P.s. sad vidio da je kolega vec odgovorio (isto kao i ja, ali drukcijim pjesnickim stilom)

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Parica
    • July 1, 2021 at 9:46 AM
    Quote from barbosa 2.0

mene ovoga trenutka što se dlkv tiće jedino trejderski zanima kako će se riješavati 15M dionica konsolidatora

Pa to bi bio vrhunac apsurda da sad krenu prodavat na burzi...i uopce me ne bi zacudilo...

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Parica
    • July 1, 2021 at 9:39 AM

Haha...trzi se skoro na istoj cijeni kao jucer...super za male, mogu izac bez gubitaka (u odnosu na jucer)...ludilo na kvadrat...bolesna odluka na GS i jos bolesnije trgovanje...ovo ima samo na ZSE

• Parica
    • June 30, 2021 at 10:15 AM
    Quote from Flight

Znači kako sam i pretpostavio na bareboat-u netko drugi trenutno pobire vrhnje. A u otkupnoj kaluzuli piše, što točno?

Ili je i to je vjerojatno poslovna tajna pa ćemo ipak trebati pričekati dok se brojevi i rezultati ne materijaliziraju u knjigama i poslovnim evidencijama.

Flight,

Zašto bi netko drugi ubirao vrhnje na AP Sveti Vlaho i AP Držić ako su u bareboat charteru koje ATPL plaća 3.850 USD/d.

Pa to znači da na njima sad mlate jeba.čku paru...plaćaju OPEX +ovaj dio za za bareboatcharter...razlika ide njima...jedini "problem" je u otkupnoj klauzuli, ali tu očito nemamo informacija kako je strukturirana. A ionako se otkupna kluzula aktivira tek u lipnju 2023. ("Postojeći bareboat ugovori za m/b AP Sveti Vlaho i m/b AP Držić produljeni su za naredne tri godine počevši od 20. lipnja 2020., nakon isteka perioda trenutnog najma") pa će na njima zaradit poprilično u tom razdoblju...

Ili nešto pogrešno shvaćam?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt