Onzirom na fundamente, ocekivanu divku, sentiment na trzistu i ocekivano izvjesce HPB je trenutno best buy na marketu...
Posts by Parica
-
-
https://ekrs.ms.gov.pl/rdf/pd/search_df
KRS broj PET Poljske: 0000617399
Izasao je GFI2022 PET Poljske...ne za Q12024 da ne bi netko pogresno shvatio...
Lynx, Status ili netko treci molim "otvorite" dokument i objavite ga na forumu...
Ima i drugih dokumenata (na Poljskom) pa bi bilo fantasticno da se i to prevede da vidimo ima li sto iznenadjujuce u dokumentima....npr backlog ili ocekivanja za 2024 ili podaci o kapacitetima
U gornjem postu je i link i KRS broj za doci do svih dokumenata/izvjestaja...
U Rimu sam, bez racunala, i tehnicki ogranicen...ono sto sam vidio u pozivu za njihovu GS je da 1 mil EUR isplacuju dividendu (sve ide KODT-u jer je 100% vlasnik)...
P.s. prilozio sam dokumente koje sam nasao, mozda sam kojeg izostavio pa provjerite na gornjem linku...dokument za GFI2023 (*.html) nisam prilozio jer ga nikako ne mogu uploadati...
Hvala
-
Hvala od srca...sad je valjda red da i ja napisem rijec dvije...
Kao prvo htio bih naglasit da je ovo moje NAJVECE zivotno poslovno priznanje, naime, kako sam prije par godina i napisao na ovom forumu smatram da je ova forumska zajednica istinska "krema" hrvatskog drustva, nesto najbolje sto RH nudi jer je ovdje koncentrirano iznimno znanje, iskustvo i posteno stecen kapital...ovdje su zastupljenie sve drustvene kategorije (ulagaci, poduzetnici, radnici, menadjeri, doktori...)...slicno mjesto, na zalost, ne postoji nigdje u RH...stoga mi je iznimna cast sto sam dio ove zajednice jer biti samo prosjecan medju vama je fantasticno, a kamoli dobiti priznanje...iskreno sam, ali bas od srca, sretan i ponosan...
Da bi potpuno shvatili znacaj ovog priznanja za mene moram naglasiti da, iako imam 41g, i dalje sam proveo vise od pola radnog vijeka kao konobar (10 g. radnog iskustva) nego kao ekonomist (9 g.)...i sebe uvijek deklariram kao najboljeg ekonomista medju konobarima i najboljeg konobara medju ekonomistima...
Trenutno sam zaposlen u organizaciji s cca 400 zaposlenih gdje sam obican operativac i bez ikakvih rukovodecih funkcija...vrijedan, pouzdan operativac, nista vise (ne zalim se, samo iznosim cinjenice)...a ni zanje engleskog mi nije na najvisem nivou, umara me citanje istog😬😬😬...
Preko 90% znanja koje imam stekao sam na forumu, pitajuci, citajuci i analizirajuci kolege forumase...prije 15-tak godima kad sam se prikljucio TK-u znao sam samo sto je P/E i BVPS...stoga je ovo priznanje idirektno priznanje svima vama...i ovim putem vam zahvaljujem svima jer ste mi besplatno podijelili znanje i omogucili mi da u RH zivim americki san...hvala vam svima
Upravo iz tog razloga trudim se vratiti zajednici ono sto je ona meni omogucila i sve svoje znanje, razmisljanja i iskustvo javno objavljujem na ovom forumu...jer sharimg is caring...
Iskreno, sad sam i malo "zabrinut" i "pod pritiskom" jer me se ovim priznanjem gura u "prve redove", sto po mom iskrenom misljenju, ne zasluzujem...bez lazne skromnosti, mogu sa 100% sigurnoscu nabrojat 10 forumasa koji imaju tisucu puta vece znanje i iskustvo od mene...i ne mogu s njima u istu recenicu...
Osim cijeloj zajednici, veliko hvala i pokretacu i moderatoru ovog foruma jer bez ove platforme americki san koji zivim ne bi bio moguc...hvala od srca
I za kraj, ljudi pisite i dijelite, neka znanje cirkulira, razvija se i raste i nek bude dostupno svima...to je jedini sigurni dugorocni put do pojedinacnog uspjeha i napredak drustva...
Sretno i hvala svima,
S velikim postovanjem
Parica
P.s. evo i prijedlog za izbor buducih VIP clanova...bilo bi super kad bi iste, uz prethodnu selekciju admina, izabirali forumasi putem anonimne ankete...
-
Jučerašnje promjene u TOP10 su strava za špekulante dok dugoročni investitori nemaju previše razloga za brigu...ja sebe ubrajam u jednu i drugu skupinu tako da sam negdje između ove dvije vatre...
I na redovnoj i povlaštenoj dionici su dva najveća dioničara krenula s prodajom...i to nije dobro za cijenu dionice, ali fundamentalno se ništa nije promijenilo...
Pozitivno je što AZ do sada nije rušio cijenu, čak bih se usudio reći da u zadnjih godinu dana nije prodavo po bidu...odredio bi range prodaje i tu bi izlazio sa xxxx količinom i čekao...npr. na 1000 EUR je prodavao u rangeu 1030-1060 i nije se gurao niže dok su na prodaji na 1.000 EUR bila dva veća prodajna naloga od 100komada i 200 komada...samo je čekao na svojoj cijeni...nije mrdao
Ne vjerujem da će i g. Knezevic raditi drukčije jer da želi posto poto prodati mogao je kratiti i na 1.000 ili 1.200 EUR...ukratko, mislim da nijedan od njih neće prodavati ispod 1.400 EUR...to je moje mišljenje i može bit pogrešno, ali AZ fondovi su do sada stvarno super prodavali, imali su velike količine, ali nisu forsirali...čisto su davali tempo trgovanju...bravo za njih nek tako nastave...
Ono sto je dobro je sto sad 100% u rujnu ulazimo u CROBEX10 jer će se likvidnost održati....pa trenutna likvidnost se nikada ne bi ostvarila da nije bilo AZ prodavača zadnje dvije godine...
S druge strane, na nažalost, zbog njihove količine vraćamo se na valuaciju P/E (prije oporezivanja) cca 10...odnosno nije realno očekivati rast cijene dionice preko porasta valuacije (npr da se dionica konstantno tržiti na avg P/E 15)... znači, vraćamo se na postavke zadnje dvije godine te nam preostaje samo poslovanje kao generator rasta cijene ...obzirom da sam siguran u nastavak rasta poslovanja mislim da značajne korekcije ne bi trebalo biti...
Sljedeća 2 tjedna bi moglo bit "veselo", ali će se situacija smirit kad ulagači shvate da "veliki" ne prodaju ispod 1.400 EUR (bar se nadam da neće)...
Ukratko, s tehničke strane je "sra.nje", ali nije to ništa čudno niti neočekivano, dionica je narasla 11x u 4 godine , javila se likvidnost i svima je prilika za prodaju...s druge strane fundmentalno se ništa nije promijenilo, dapače nakon Q1 i Q2 očekujem opet fundamentalnu rapsodiju...
Ako se poslovanje nastavi razvijati (a ja sam siguran da hoće) možda ovo bude najbolja stvar za dionicu (kao što je dosadašnja prodaja AZ brutalno podigla likvidnost)...ali trebat će neko vrijeme da se situacija razbistri...a ovo je i prilika i da ostali MF-ovi uđu unutra, tko zna...možda za godinu-dvije u TOP10 budemo imali 3x različita MF-a...tko će znati...jedino bitno je da posluju dobro/odlično...u tom slučaju javit će se i kupnja...
Nije ugodno, ali u ovakvim situacijama se vidi važnost fundamentalne podcijenjenosti jer nema prostora za veliki pad cijene...npr ako u Q1 i Q2 zajednička dobit bude oko 30 mil EUR (a ja mislim da će bit i veća) onda se dionica trenutno trži na forward P/E (prije oporezivanja) 9 , dok bi s tom dobiti P/E bio 7,6 na cijeni 1.200 EUR...
Treba preživit do izvješća za Q1, a onda ćemo opet (i mi i prodavači :)) računati funadmente i definirati koja cijena nam je prihvatljiva za kupnju/prodaju...
Sretno svima...
Zašto je toliko izražena prodaja na povlaštenoj a kupnje nema za razliku od redovne?
Posto vec dugo i detaljno pratim i poslovanje i trgovanje azurirat cu svoje gore napisano misljenje...
1. Kao sto sam vec napisao, mislim da ni g. Knezevic ni kategorija B nece niti su prodavali ispod 1.440 EUR...navedeno potvrdjuje (ne)promijena u TOP10 u zadnja dva trgovinska dana...znaju oni dobro koje zlato imaju..u rastu ce, kao sto je AZ do sada radio, kratiti i tako diktirat temo trgovanju...trebat ce dosta likvidnosti i dobrih rezultata da cijena ode na level vise, ali uopce ne sumnjam da ce se sve navedene kategorije ostvarit...tako da ocekujem daljnji rast i poslovanja i cijene i likvidnosti...ovo cudo ce postat (ma vec je) TOP5 dionica po likvidnosti...monstrum...
2. Od 01.03. je redovni KODT zamijenio povlasteni (KODT2) u Crobexu sto znaci da indeksni fond mora izaci iz povlastene i uci u redovnu...i mislim da se upravo dogadja ta konverzija (potvrdjuje (ne)promjena u TOP10)).."problem"/prilika je sto indeksni prodaje povlastenu kao slon u staklani, puni ask sa ogromnim nalozima i jos lupa po bidu...gore i gluplje ne može...s druge strane taj isti fond kupuje redovnu na kojoj drzi bid s velikim nalozima...ukratko sve radi suprotno od onog sto bi radio netko tko upravlja vlastitim novcem...
3. Obzirom da indeksni fond ima preko 1k komada povlastene i da ubija svaki bid i da nisu njegovi novci mislim da ce se spread povecati izmedju redovne i polastene jer oni ce lupati povlastenu dok sve ne prodaju (tako rade fondovi s tudjim novcem)...e sad do koje cijene ce spustit povlastenu nemam pojma...ne zaboravite da s druge strane mora kupovat redovnu...obzirom na navedeno neka svatko za sebe odredi strategiju trgovanja (prodaja/hodlanje/kupnja/dokup)...osobno sam skratio 40% po dobroj cijeni (1400 EUR) i sad cekam rasplet s indeksnim...siguran sam u rast i cijene i poslovanja, ali ne znam koliko je indeksni spreman ici nisko s povlastenom (ma znam, idu do 0, je.be se njih, odnosno idu dok ne prodaju)...
4. Nevjerojatno je koliko je dionica žilava, i dalje prodaje de facto nema jer "prava" prodaja se vidi na redovnoj dionici koju osim g.Knezevica i AZ nitko ne prodaje, ask joj je supalj unatoc panici i ubijanju cijene povlastene..prodaja na povlastenoj nije relevantna jer je prodaje indeksni koji je mora prodati..da nema njega, ni tamo ne bi bilo prodaje...i zato mislim da ce povlastena, kad indeksni izadje, u dva-tri dana doskocit do redovne...zanimljivo je da na redovnoj ustvari skoro nije ni bilo transakcije po bidu zadnjih par dana...sve ide po asku, ali koji se spustio kako povlastena pada...
5. Za par dana, kad investitori preko (ne)promijena shvate da ne prodaju AZ i g.Knezevic doci ce do ozbiljnih nedoumica sto napravit...upravo se ja s tim borim, cijeli dan se neckam hocu li kupovat povlastenu ili cu cekat jos da indeksni ubije cijenu...i je li spread dovoljan da konvertiram redovnu za povlastenu...a siguran sam u rast😬😬😬...ali kalkuliram, hocu proci sto jeftinije, tako valjda svi trejderi razmisljaju...
6. Opustite se, dionica je bomba i nastavit ce rast, ovo "muka" sa povlastenom ce trajat krace nego sam mislio jer dolazi Q1 i divka i panika je vec gotova...cijeli indeksni bi mogao u par dana bit pokupljen...pitanje je samo po kojoj cijeni...
7. Pisuci ovsj post i sam sa sobom razmisljajuci sve mi se cini da cu sutra uzer 1/4 prodanih dionica nazad...jer ova se dionica toliko dobro drzi da je nista ne moze zaustavit (osim poslovanja)...
8. Trenutno je "luda" situacija i do sada je nije bilo na marketu... i bas me zanima kako ce indeksni odigrat, kao pocetnik ili profesionalac..ja se kladim kao pocetnik😝😝😝...
p.s. ovo je cista teorija, bez konkretnih cinjenica, ali sve upucuje i da "drzi vodu", tako da nemojete ovaj post uzimat "zdravo za gotovo"..
Sretno svima...
-
AZ-B fond je u zadnje 3 godine imao prosjecni godisnji prinos 3,40%.
Prinos u zadnjih 12 mjeseci je bio 10,73%, a prinos u zadnja 24 mjeseca 10,51%.
S druge strane, inflacija u 2023. na razini cijele godine bila je 8,4%.
Sada si izracunajte koliko bi zaradili/izgubili da ste ulozili u taj fond.
Porast cijene KODT u zadnjih godinu dana s ukljucenim dividendama je 301,04%
Uzevsi u obzir gore navedene brojke, totalno je irelevantno sto radi taj fond.
ja sam AZ OMF kat B...
znam da nije tema.. ali koji mi preporucaju kolege s foruma.. ?
imam cca 35 godina.
imam i 3.stup AZ PROFIT maksimalna uplata od strane poslodavca bez proeza godišnje...
Ne pratim ništa MF-ove niti njihove prinose jer od mirovine ne planiram živjeti u starosti...i nadam se da neću jer ću bit kruha gladan...
Ono što vidim sa našeg TK da su svi MF-ovi u pravilu isto go.vno...suditi AZ po jednoj dionici (KODT) nema smisla...uostalom jedini od MF-ova su imali i imaju još ove dionice i to u brutalnoj količini...
Isto tako, jedini su se usprotivili Vladi pri potencijalnom preuzimanju FORTENOVE...tako da meni, kao laiku sas strane, AZ izgleda među boljima...možda sam potpuno u krivu...
-
Jučerašnje promjene u TOP10 su strava za špekulante dok dugoročni investitori nemaju previše razloga za brigu...ja sebe ubrajam u jednu i drugu skupinu tako da sam negdje između ove dvije vatre...
I na redovnoj i povlaštenoj dionici su dva najveća dioničara krenula s prodajom...i to nije dobro za cijenu dionice, ali fundamentalno se ništa nije promijenilo...
Pozitivno je što AZ do sada nije rušio cijenu, čak bih se usudio reći da u zadnjih godinu dana nije prodavo po bidu...odredio bi range prodaje i tu bi izlazio sa xxxx količinom i čekao...npr. na 1000 EUR je prodavao u rangeu 1030-1060 i nije se gurao niže dok su na prodaji na 1.000 EUR bila dva veća prodajna naloga od 100komada i 200 komada...samo je čekao na svojoj cijeni...nije mrdao
Ne vjerujem da će i g. Knezevic raditi drukčije jer da želi posto poto prodati mogao je kratiti i na 1.000 ili 1.200 EUR...ukratko, mislim da nijedan od njih neće prodavati ispod 1.400 EUR...to je moje mišljenje i može bit pogrešno, ali AZ fondovi su do sada stvarno super prodavali, imali su velike količine, ali nisu forsirali...čisto su davali tempo trgovanju...bravo za njih nek tako nastave...
Ono sto je dobro je sto sad 100% u rujnu ulazimo u CROBEX10 jer će se likvidnost održati....pa trenutna likvidnost se nikada ne bi ostvarila da nije bilo AZ prodavača zadnje dvije godine...
S druge strane, na nažalost, zbog njihove količine vraćamo se na valuaciju P/E (prije oporezivanja) cca 10...odnosno nije realno očekivati rast cijene dionice preko porasta valuacije (npr da se dionica konstantno tržiti na avg P/E 15)... znači, vraćamo se na postavke zadnje dvije godine te nam preostaje samo poslovanje kao generator rasta cijene ...obzirom da sam siguran u nastavak rasta poslovanja mislim da značajne korekcije ne bi trebalo biti...
Sljedeća 2 tjedna bi moglo bit "veselo", ali će se situacija smirit kad ulagači shvate da "veliki" ne prodaju ispod 1.400 EUR (bar se nadam da neće)...
Ukratko, s tehničke strane je "sra.nje", ali nije to ništa čudno niti neočekivano, dionica je narasla 11x u 4 godine , javila se likvidnost i svima je prilika za prodaju...s druge strane fundmentalno se ništa nije promijenilo, dapače nakon Q1 i Q2 očekujem opet fundamentalnu rapsodiju...
Ako se poslovanje nastavi razvijati (a ja sam siguran da hoće) možda ovo bude najbolja stvar za dionicu (kao što je dosadašnja prodaja AZ brutalno podigla likvidnost)...ali trebat će neko vrijeme da se situacija razbistri...a ovo je i prilika i da ostali MF-ovi uđu unutra, tko zna...možda za godinu-dvije u TOP10 budemo imali 3x različita MF-a...tko će znati...jedino bitno je da posluju dobro/odlično...u tom slučaju javit će se i kupnja...
Nije ugodno, ali u ovakvim situacijama se vidi važnost fundamentalne podcijenjenosti jer nema prostora za veliki pad cijene...npr ako u Q1 i Q2 zajednička dobit bude oko 30 mil EUR (a ja mislim da će bit i veća) onda se dionica trenutno trži na forward P/E (prije oporezivanja) 9 , dok bi s tom dobiti P/E bio 7,6 na cijeni 1.200 EUR...
Treba preživit do izvješća za Q1, a onda ćemo opet (i mi i prodavači :)) računati funadmente i definirati koja cijena nam je prihvatljiva za kupnju/prodaju...
Sretno svima...
-
Ovaj tjedan ima poprilično zanimljivih novosti...za svakog po nešto pa krenimo redom...
1. KNJIGE dioničara
Kupljena je Knjiga dioničara danas i napokon su svi AZ fondovi vani , naravno ostaje mrcina kategorija B..."mladi" poduzetnik i dalje skuplja te je trenutno na 334 komad...a glavninu kupnje u utorak i ponedjeljak od AZ ekipe je odradio novopečeni dioničar, OIF GLOBAL VALUE (Erste) i trenutno ima 300 komada...ispod top 10 imaju još dva HPB OIF-a koji lagano, u tišini, već dvije godine krate i ostalo im je ukupno 657 komada...
Sa KODT2 ništa pametno...fizička osoba sa 500 komada je skratila 80 kom...glavni kupac je OTP indeksni fond što je nevjerojatno jer ispada da ih je točka 2. poprilično iznenadila...uopće ne znam što će sada napravit, hoće li krenuti izlazit iz KODT2 i kupovat KODT ili će držat KODT2...bumo vidili...za sada je mirno...unutra je još samo jedan OIF (HPB) i ima 742 komada...i on kao i braća mu na redovnoj po malo krati...ovaj tjedan HPB fondovi nisu kratili ni na redovnoj ni na povlaštenoj...
2. CROBEX
Jučer je odrađena revizija CROBEX indeksa i došlo je do razmjene između KODT rodova dionica, odnosno KODT redovni je postao sastavnica CROBEX-a sa trenutnim ponderom od 5,1%, a KODT2 je isključen. Oba roda su zadovoljila sve kriterije za ulazak, ali po pravilniku Burze nije moguće da dva različita roda dionica istog društva budu istovremeno uključena u CROBEX...gleda se koji rod je jače rangiran (po free floatu tržišne kapitalizacije i prometu)...
KODT je trenutno po free float kapitalizaciji 7. dionica na marketu...
...po prometu je zadnjih mjeseci sigurno među 5 (nisam računao, odokativna procjena)...što znači da ako nastavimo i u približno duplo sporijem tempu ulazimo u CROBEX10 u rujnu jer se prilikom rangiranja koriste oba kriterija (free float tržine kapitalizacije i promet)...tako da neka prodavača...nek se trži...
3. STATUT
Neki dan sam shvatio (slučajno) da su u svibnju 2023. mijenjali Statut i da više nema one stavke da se iz statutarnih rezervi povećava temeljni kapital iz sredstva društva na način da se izdaju nove dionice u omjeru 1:1 (ili stock split)...iz nekog razloga je to isključeno i više se neće provodit (bar mi je logično da neće ako nije u Statutu)...šteta šteta...ne znam zašto...pročitao sam oba Statuta (i "stari" i "novi") i nisam primijetio nikakve druge značajnije promjene...
4. TRŽIŠTE
Već dugo se ovdje piše o perspektivi tržišta i očekivanjima...ali jučer sam pročitao članak (Yahooist Teil der Yahoo Markenfamilie) i mogu vam reći da je situacija puno bolja nego sam mislio...ukratko u članku spominju da najveći dio potražnje za trafićima dolazi iz "zelene" tranzicije, ali iz AI sektora...naime za funkcioniranje AI potrebna je potpuno nova elektro infrastruktura gdje su trafići poprilično traženi, a ponuda je ograničena, a povećanja kapaciteta proizvodnje dugotrajno...ma da ne dužim kome se da neka pročita članak a tko ne želi evo nekih citata (prevedenih)
"...AI podatkovni centri oslanjaju se na specijalizirane električne transformatore...ali ti su transformatori trenutačno u iznimno slaboj ponudi —toliko da je vrijeme čekanja na nove jedinice čak četiri godine. Potražnja je također povisila cijene za oko 70% od siječnja 2020..."
"Ako ne vidimo značajna ulaganja - i na razini robe i u proizvodnji transformatora - mislim da će se nestašica u kojoj se trenutno nalazimo samo pogoršavati...Trebat će nekoliko godina da se puno toga [AI] kapaciteta stvarno postavi na mrežu.”
"domaći (USA) proizvođači mogu isporučiti samo oko 20% američke potražnje za transformatorima..:"
"Kad uračunate svu dodatnu snagu koja će biti potrebna za AI i podatkovne centre, definitivno mogu vidjeti da stvara još veću prazninu kada je u pitanju opskrba transformatorom, To bi definitivno moglo dovesti industriju transformatora u veću rupu nego što se već nalazimo."
Ukratko...tržište je u potpunom disbalansu i ne nazire se kraj ludilu, dapače...a povećanje kapaciteta proizvodnje još nije počelo i pitanje ja kad će i koliko će trajati dok ne krene komercijalizacije dodatnih proizvodnih kapaciteta...definitivno preporučam svima, tko ima KODT, da pročita članak...ludilo...
U članku kao rješenje problema spominju moguće inovacije (mini nuklearne elektranice, solari) ili da sam AI zajedno s inženjerima riješi problem elektrifikacije...uglavnom rješenja su više SF nego realnost...
5. KAPACITETI KODT-a
Da, slažem se kapaciteti KODT su u punoj iskorištenosti (što se vidi iz ostvarenih marži zadnja dva kvartala)...međutim uopće nisam "zabrinut" zbog toga jer sam prezadovoljan sa maržom i lovom koju su zaradili u Q3 i Q4 i ako se isto približno preslika na Q1 i Q2 (koji imaju nisku bazu i prihoda i profitabilnosti) imat ćemo opet godišnji rast prihoda preko 20% uz rast dobiti preko 100%...osim toga razmišljam da pri punim kapacitetima s ovolikom potražnjom uvijek možeš imati rast prihoda od cca 15%-20% jer 5% rasta ide zbog inflacije, 5% zbog povećanja efikasnosti (novih strojeva i bolje organizacije) i 5% zbog povećanja cijena (jer možeš), a pošto će pola tog povećanja ići u EBITDA to ispada da godišnje možeš imati minimalno 30 mil EUR veću EBITDA-u...a s druge strane od 2025./2026. g Bobek je najavio i podizanje kapaciteta i rast potražnje u srednjoročnom razdoblju:
"Bobek navodi da u srednjoročnom razdoblju očekuju snažan rast, te da tvrtka Končar D&ST, kao perjanica Grupe radi na poprilično popunjenom kapacitetu i da su otvoreni za nove prilike i nova tržišta.
"U samom društvu trenutačno traje jedan investicijski ciklus, koji je dijelom usmjeren na to da riješi logističke kapacitete i poveća proizvodne kapacitete u roku od dvije do tri godine", kaže Bobek.
Ukratko, što više čitam i pratim ovo mi izgleda sve bolje i bolje...
6. SVAŠTA NEŠTO
Kako stavri stoje KODT će imati ovu (a ja se nadam i sljedeće 2 godine) EBITDA od minimalno 100 mil EUR...a duga defcto nemaju...pa oni s tom lovom (i s trenutnom lovom na računu) mogu u KEŠU kupiti ERNT i SPAN istovremeno...a s kreditnim zaduženjima imat će kreditni potencijal od preko 600 mil EUR...bolesno...pa pola države mogu kupit
U gornjem članku (točka 4.) navode da je od 2008.-2019. bila konsolidacija proizvođača transformatora i da je bilo iznimno teško razdoblje pa se nije ulagalo u povećanje kapaciteta ni opremanje proizvodnih pogona...i onda pogledam poslovanje KODT-a u tom razdoblju i shvatim da oni razvaljuju uvijek...i kad im tržište ide na ruku (sad) i kad ne (2010-2020)...
Mislim da puno nas nije svjesno što imamo u vlasništvu...ne znam što je bolje, sama firma ili situacija u sektoru...stvarno za nevijerovat...
p.s. sry na opet "velikom" postu, ponijela me euforija...porast cijene, informacije iz Knjige dioničara, podaci iz članka, pa napad na CROBEX10...teško je ostati "hladne glave"...
Sretno i uživajte...dok traje...
-
Nemam SPAN...ali cisto za info, koliko se sjecam kad sam upisivao dionice u IPO-u oni su 2019. radili s gubitkom zbog ulaganje u kadrove, nesto slicno kao dsnas...tako da postoji visoka vjerojatnost da od ove godine i u buducim razdobljima krene "ubiranje plodova"...
S druge strane, frend koji dosta radi s IT firmama mi govori da je situacija u sektoru poprlicno losa (u odnosu na prethodne godine)...tako da ipak nije sve isto kao 2019...
S trece strane, trenutne valuacija je poprilicno visoka pa se pitam koliko bi trebali natuc love da samo opravdaju sadasnju cijenu, a koliko tek da opravdaju fundamentalni porast cijene...
Eto toliko od mene, nisam iz struke...ali pokusavam zdravoseljackim razumom pozicionirat SPAN na marketu...volim SPAN, a pogotovo g. Dujmovica...on mi je bas osvjezenje na marketu i bilo bi, za nas sve i market opcenito, super da uspije...
Sretno svima...
-
Ako idete na ZSE i pogledate trgovanje na KODT vidjet će te da je od 29.02. do danas prodano oko 550 dionica preko ALGO naloga...to je 99% AZ profit jer je tako izlazio i prije...to znači da je AZ profitu ostala maksimalno cca 100 dionica jer je na 28.02. imao još 646 komada...medjutim zatvoreni MF-ovi kojima upravlja AZ imali su 28.02. još oko 200 komada...
Naglašavam ovih 550 komada koji su prošli preko ALGO naloga su 99% AZ-ovi ali to ne znači da ostali AZ fondovi i on nisu prodavali i klasičnim nalozima i da možda imaju jako jako malu preostalu količinu...
ALI netko se zadnja dva dana pridružio u prodaji i gura se ispred AZ profita (koji čeka na 1300) i njemu je dobra cijena i 1270 EUR...pitanje od mlijun dolara je tko se to gura...očit netko tko ima samo redovnu (jer da ima i povlaštenu izlazio bi i tamo) što znači da AZ kategorija B nije...moguće da je posljednji fond koji je ostao unutra (OIF HPB GLOBAL) koji je kao i AZ kratio po malo zadnju godinu (ima oko 800 komada, ali on ima i povlaštenu pa sumjam da je on), a možda AZ sateliti izlaze sa posljednjom količinom (to bi bio san snova)...ukratko AZ je de facto vani (osim kategorije B koja za sad miruje)...ali smo dobili novog prodavača...morat ćemo se strpit par dana da definiramo tko je...
Nije sve tako crno jer smo s druge strane dobili i ozbiljne kupce (bar tako izgleda po trgovanju) i na redovnoj i povlaštenoj...sve će se uskoro saznati...
-
Završila je godina pa sam malo ažurirao grafikone...pokušao sam naći neke koralecijske veze i previdjeti budućnost...
Ne znam odakle da krenem...previše je toga
1. Δ vrijednosti zaliha vs. Δ poslovnih prihoda
Obzirom da društvo nema probelma sa prodajom pokušao sam pronaći neku koleraciju između relativne promjene zaliha u promatranojj godini i kretanja prihoda u godini nakon (npr. na kraju 2006. zalihe rastu za 16% u odnosu na kraj 2005. a prihodi u 2007. rastu 27% u odnosu na prihode iz 2006.)...to sam napravio da vidim mogu li naći korelaciju i nešto pametno iz promjena zaliha (2023./2022.) i na taj način pokušati predvidjeti prihode 2024...ono što je razvidno iz grafikona je da rast zaliha divlja od 2019...također, meni najbitnije je da, osim u 2012. u nijednoj promatranojj godini nije zabilježen rast zaliha, a da su prihodi sljedeće godine pali stoga je realno oečkivati da se rast prihoda nastavi i tokom ove 2024. godine...osim rasta vrijednosti zaliha navedeno potkrepljuje i backlog koji je veći za 116% u odnosu na početak prethodne godine...
2. Poslovni prihodi
Ništa pretjerano pametno nemam za reći…prihodi kontinuirano rastu i za sada nema naznaka usporavanja..nekih prepametnih zaključaka ja ne vidim osim da su prihodi Q1 (uz iznimku 2018.) uvijek veći od prihoda iz Q3 prethodne godine..što se tiče spomenute iznimake iz 2018. onda nije loše se vratiti na prethodni grafikon iz kojeg se vidi da je vrijednost zaliha na kraju 2017. bila 12% niža u odnosu na kraj 2016. pa su i prihodi u 2018. rasli minimalno (cca 3%)...obzirom da je vrijednost zaliha na kraju 2023. veća za 21% u odnosu na kraj 2022., a prateći povijene podatke logično je očekivat veće prihode u Q12024. u odnosu na Q32023...zanimljivo je vidjeti i da su poslovni prihodi u Q32023 prvi put u promatranm razdoblju bili veći od poslovnih prihoda iz Q22023...a i vidljiva je isve manja razlika između prihoda u Q4 i Q1...ma da sad ne mudrujem (pre)previše u Q12024 očekujem poslovne prihode u rasponu 92 -104 mil EUR (bez FERO KOTAO d.o.o.)
3. Profitabilnost
*bruto marža=(poslovni prihodi-mat.troškovi)/poslovni prihodi
Ovo mi je ispalo jako zanimljivo jer je očito da je do 2023. profitabilnost bila približno jednaka kroz cijelo vrijeme, odnosno rast dobiti do 2023. većinom je bio posljedica rasta prihoda, a u 2023. je, uz rast prihoda, došlo do značajnog iskoraka u profitabilnosti pogotovo u drugom dijelu godine (što potvrđuje sljedeći grafikon)...
A što reći…slika govori više od tisuću riječi…EBITDA marža je doslovno eksplodirala u Q4…zanimljivo da je 2023. prva godina ukojoj je razvidan trend rasta marže u posljednja 4 kvartala…isto tako, uz iznimku 2018. i 2023. EBITDA marža u Q4 je uvijek veća od ostvarene marže u sljedećem (Q1) kvartalu...a s druge strane marža u Q1 je uvijek bila veće od ostvarene marže u prethodnom Q3...ništa, najjednostavnije je da se nađemo na "pola puta"...u Q12024 očekujem EBITDA maržu od 30%...
Sad se sjećam kolege Satusa koji je rekao da rast profitabilnosti se događa s odmakom jer prvo treba isporučiti proizvode koji su dogovoreni godinu/dvije prije (za vrijeme normalne potražnje) a nakon što se isporuče aktualni postaju novo ugovoreni poslovi...upravo to gledamo zadnjia dva kartala...
Kad pogledam grafikon jasno mi je zašto su dva člana Uprave kupovala dionice u srpnju 2023. godine...čisto sumnjam da su kupovali dionice samo zbog zadnja dva kartala (Q3 i Q4) prije bih rekao da je u pitanju dugoročni trend...
4. Obrtaj zaliha
Kao prvo, ovo je, do sada jedini pokazatelj koji je u 2023. lošiji od prethodnih godina. Nekoliko puta sam ga provjerio, ali to je to. Preko obrtaja zaliha (materijalni troškovi na kraju razdoblja/zalihe na početku razdoblja) pokušao sam definirati materijalne troškove budući imamo početnu vrijednost zaliha za 2024. godinu (115,8 mil EUR). Ako se obrtaj zaliha zadrži na razini prethodne godine materijalni troškovi će iznositi oko 280 mil EUR te će uz bruto maržu od 30% (grafikon 3; u 2023. je bruto marža bila 36%) poslovni prihodi na bazi godine iznositi oko 400 mil EUR. Ako bi se obrtaj zaliha podignuo na 3 onda bi materijalni troškovi iznosili oko 347 mil EUR, što znači da bi uz gore navedenu bruto maržu poslovni prihodi iznosili 496 mil EUR...
5. Fundamenti
*"E" se odnosi na dobit prije oporezivanja jer razdoblja, zbog poreznih olakšica, nisu usporediva ako koristim dobit nakon oporezivanja
* kod računanja EV-a uzimam samo neto dug (kamatnonosni dug-novac) jer ostale kratkoročne obveze mogu podmiriti iz kratkotrajne imovine pa iste nema smisla uključivati u EV...
Sve je pod kontrolom...i dalje nisu skupi...dapače...ovo je ttm podatak, bez očekivanog rasta poslovanja 2024.
ZAKLJUČAK
Uzevši u obzir vrijednost zaliha i njihov dosadašnji odnos s prihodima, te rast backloga (+116%) u 2023. godini realno je očekivat nastavak rasta prihoda. Također, obzirom na trend rasta profitabilnosti, pogotovo u drugom dijelu 2023. godine smatram da je relno očekivati minimalno jednaku profitabilnost u 2024. u odnosu na prosječnu godišnju profitabilnost 2023. godine. Obrtaj zaliha me iznenadio koliko je usporio, ali s druge strane on daje potencijal da se preko bržeg obrtaja može doći do povećanja prihoda...što se tiče profitabilnosti iskreno, ne vjerujem da mogu ići preko 40% EBITDA marže (koliku su ostvarili u Q42023), ali 30% je dostižno i bilo bi bogovski...ako bi profitabilnost zadržali na razini 2023. uz minimalni rast obrtaja zaliha i "normalan" rast prihoda (cca 20%) što uopće nije nerealno i bez problema bi mogli probiti 100 mil EUR dobiti prije oporezivanja...zvuči ludo, ali svi dostupni podaci govore tako...
Uf...umorilo me ovo , ali mi je i pomoglo da vidim širu sliku i da potvrdim da još ima poprilično potencijala za rast poslovanja...
p.s. Upravo mi je kolega koji ulaže na ino tržištima pogledao grafikone i rekao mi da se ne tresem i da EBITDA marža ide na 60% ,
...a jedna draga naša kolegica mi je neki dan rekla da...nitko ne raste vječno...osim KODT-a
Sretno svima...
-
Završila je objava izvješća pa evo neki moj rezime...
Kod izvješća najviše uspoređujem kvartalne rezultate na godišnjoj razini, ali škicnem i odnos na prethodni kvartal i ukupnu godišnju sliku...naravno sve to stavljam u kontekst cijene i fundamenata...uglavnom čušpajz...
Prije svega htio bih naglasit da su, po meni, ovo bili najgori kvartalni rezultati od 2013. od kad aktivno trgujem...
1. KODT, apsolutni pobjednik Q4 izvješća, prebacio je sva visoka očekivanja...unatoč visokoj bazi (poslovanje Q42022.) razvalio je u odnosu na kvartal prethodne godine, prethodni kvartal Q32023. i ukupni godišnji rezultat...uz to, meni jako bitno, u Q4 ima i negativnu vrijednost stavke "promjena vrijednosti zaliha" što znači da su opet naručili više zaliha nego su ih prodali pa možemo očekivati daljnji rast poslovanja u barem prvom dijelu 2024. godine...jednostavno su rasturili...uz sve navedeno su fundamentalno jeftini, a zadnjih dana svjedočimo i završnom izlasku velikih prodavača (AZ fondova) koji su zadnje dvije godine kontinuirano prodavali dionice...imam KODT i najveća mi je pozicija
2. MDKA, mali KODT, zadnjih par godina postalo je normalano da imaju rast prihoda i dobiti od cca 20%, fundamentalno jeftini, nisam ih detaljno anlizirao jer ne posjedujem donice, ali na prvu odlični...dionice nemam jer me odvraćaju visoka potraživanja od države koja rastu iz godine u godinu...i to je glavni razlog zašto ih nisam nikad ozbiljno kupovao...
3. Banke rasturile, ali očekivano...cijene su im poprilično reagirale prije objave izvješća pa nije bilo pozitivnih promjena cijene, dapače...trenutni fundamenti su prihvatljivi (više jeftini nego skupi) i bankarofili se kunu da će 2024. bili jednako dobra ako ne i bolja od 2023. čime se ja ne slažem...naime kad pogledamo kamatne prihode ZABE oni stagniraju zadnja dva kartala, a dobit Q4 kvartala je najniža od svih kvartala u 2023. godini...meni je to logično jer sa protekom vremena, koliko god ECB držao visoke kamate, kamatni rashodi će konvergirat prema kamatnim prihodima i smanjivati profitabilnost...ista priča sa dobiti je i kod IKBA osim što njoj kamatni prihodi za razliku od ZABE rastu i u Q4 (u odnosu na Q3)...kod HPB isto je dobit u Q4 najniža od svih kvartala u prethodnoj godini s tim da kao i kod IKB kamatni prihodi rastu u svim kvartalima; za razliku od drgih banaka HPB je jedini nešto napravio drugačije (Superštednja) i moguće da u ovoj godini bude imao nešto drugačiji rezultat od konkurencije..vrijeme će pokazat je li to bio dobar/loš potez...na izvješću sam prodao HPB jer sam se usr.ao kad sam vidio kako ZABA tone i jer sam kapitalizirao lijep prinos u zadnja dva mjeseca...ionako sam je kupio samo za Q4 izvještaj...mislim da će bankama 2024. bit lošija od 2023., a nije mi zanimljivo biti u dionici koja slabije posluje u odnosu na prethodnu godinu koliko god bila jeftina...banke slabo kužim pa uglavnom samo trejdam i špekuliram, i naravno možda sam poptuno u krivu...
4. Turisti, već 3 godine sam dosta izložen turistima i stalno ih čekam, a ono ništa (jbg, ove što su išle (PLAG, LPLH, MONP) nisam imao )...početkom ove godine sam ih pokratio i kupovao zvjezde padalice (DLKV, ERNT i ADPL) i usro motku...izvješća su im sasvim solidna, ma i više od toga, bez jedokratnih stavki, kad pročitaš *.pdf većina je imala odličnu godinu i sad su mi opet na radaru, već sam započeo s vraćanjem pozicija pogotovo na ADRS......a obzirom na cijene bookinga za 2024. možemo očekivati još bolju 2024. godinu...mislim da bi turisti mogli biti pobjednici ove godine..
5. ERNT i SPAN...teško razočarenje...ERNT na 100 mil EUR zaradi 1 EUR, a SPAN nakon svih akvizicija i "priča" odradi kvratal s gubitkom...s tim da SPAN lošije posluje već 3 kvartala zaredom i to uz trend pogoršanja, a cijena je, unatoč tome, poprlično narasla u zadnjih godinu...do početka prošle godine bio sam veliki vjernik u SPAN i detaljno analizirao poslovanje i pratio fundamente, ali zadnjih 9 mjeseci, uslijed sve lošijeg poslovanja mi je van fokusa; pretpostavljam da uopće nije fundamentalno jeftina, dapače...ukratko, razočarali su me skroz i na objavu izvješća sam prodao preostalu količinu...ERNT ukupna godina super, ali Q4 hladan tuš, sad se pitam je li Q4 novo normalno ili izuzetak i to je ono što me zanima...na izvješću sam skratio 1/3 i sad čekam Q12024. i objavu divke pa ću odlučit što s ostatkom...
6. ADPL...prije izvješća sam kupovao na 13,2EUR (sitno, oko 3% portfelja) i sad čekam...očekivao sam bolji Q4, nije me razočarao, ali oporavak ide sporo, čak bih rekao i da je upitan...ništa, kao i kod ERNT čekam Q1 pa ću vidjet kako dalje...volim ADPL i smatram da imaju spospobnu upravu jer od 2014. posluju u teškim/nemogućim uvjetima (Rusija, pa COVID, pa opet Rusija, pa sad Kinezi koji napadju EU tržište) i do sada su uvijek izašli još jači...i dalje vjerujem u njih, ali sam i jako oprezan...
7. Brodari...ATPL izvješće razočarenje, ali trgovanje nakon Ponude kao iz najgoreg horora...užas, nisam ovo ni u ludilu očekivao, a vozarine divljaju...očekujem dobrovoljnu ponudu TNPL tokom godine po istoj cijeni...JDPL sam samo okom prošao jer ne želim ni blizu biti gdje se spominje TNPL i mogu reć da je Deda ispao jedini pravi kapetan...bravo za Dedu...ULPL je čisti dokaz koliko se teško izvuč iz dužničkog ropstva...njima troškovi kamata iznose više od 20% poslovnih prihoda...ne mogu profitabilno poslovat unatoč bolesno visokoj vozarini za tanker koji imaju...a nisu jeftini...
8. KOEI, DLKV...što reći, KOEI zarađuje otrpilike koliko iznosi njegov udio u dobiti KODT-a, ostale sastavnice grupe rade bez profita, katafakinstrofa...nije mi jasno kako, kad obijemo prihode i dobit od KODT-a, na cca 580 mil EUR prihoda ostvari samo 16 mil EUR dobiti nakon oporezivanja i to u vrijeme "zelene tranzicije"...pa kad će namlatiti lovu ako neće sad????...da im nema KODT-a kruha bi bili gladni...DLKV velika očekivanja (bar meni), rezultat truba...isto kao i KOEI, kad će mlatiti lovu ako neće sad, više nemaju probelma sa financiranjem projekata, nemaju značajan trošak kamata, imaju dobro popunjenu Knjigu Ugovora, a oni posluju kao i prije par godina kad su bili u predstačajnoj i prezaduženi...kao da se ništa nije promijenilo...nemrem bilivit...iako, kod DLKV mislim da traje vlasničko preslagivanje i da će KONČAR ići u preuziamnje 100% vlasništva te da se zato naštimavaju i izvješća, ali i cijena na burzi...kako god, jad i bijeda...i KOEI i DLKV sam prodao u razdoblju oko izvješća...
9. PODR i ATGR...PODR je narasla 60% u manje od godinu dana, a poslovanje znatno lošije nego lani, prihodi rastu sporije od inflacije (realno padaju), EBITDA pada...to je burza...to su Pivci, tko je iskoristio bravo za njega...uglavnom, fundamentalno skupa s trendom lošijeg psolovanja...za mene, ne hvala...ATGR i dalje držim iako ni sam neznam zašto, Q4 i godina bolja od lani, ali sve je to jalovo...slab i usporen oporavak, a ni najave nisu baš pretjerano optimistične...fundamentalno više skupa nego jeftina, ali barem joj ozbiljno rastu prihodi pa se nadam da će jednog dana krenut i oporavak marži što će poprilično podignuti i dobit...očekivao sam to krajem 2023. godine ali očito ćorak, ništa od toga...tu kao i kod ERNT i ADPL čekam Q1 i nadam se nekom vidljivom oporavku...u suprotnom leti iz portfelja iako je jako volim...ali oporavak je baš spor...
10. VLEN...šteta šteta, sve je bilo spremno za šampanjac, a ono šamar...težak je remontni biznis, ukupno, godina je iznad očekivanja, ali Q4 je baš zasr.ao...iskorak (ili potonuće) će biti nakon rekonstrukcije DOKa 11...stvarno im na ruku ide ova nestabilnost i nadam se da će ubacit u brzinu više s tim dokom...za sad gledam i ne talasam...
10. JNAF, SAPN, KRAŠ bezveze...Luke bolje ne gledat ni trgovat...AUHR odlična, ali kontrolirana dionica (već godinama) ..IGH, bez jednokratnih stavki opet poslovanje s gubitkom, a INGRA bilda razultat, ali nigdje stvarne love i prihoda od prodaje...HT odličan, kupio sam ga na izvješću; napokon ima rast prihoda uz osjetan rast NPM...baš su dobro poslovali...
ZAKLJUČAK:
Osim KODT-a koji je prebacio i najviša očekivanja, sva izlistana društva su objavila izvješća ili u skladu s očekivanjima (i kretanjem cijene) ili su razočarala, s tim da je više ovih koji su razočarali...ja i dalje držim čvrsto KODT, planiram nadokupit turiste (vidim da se već zelene), a ERNT, ADPL i ATGR imaju još jednu priliku iako sam početkom ove godine imao velika očekivanja oko njih...
Nedavno je netko napisao da su nova vremena i da više nitko nije spremena čekati ništa...i ja se u potpunosti slažem...vremena su toliko nestabilna da su mi 3 mjeseca postala kao godina...želim rezulatat odmah i sad, u suprotnom odlazim jer za tjedan dana na ino tržištima može sve popucati i onda đabe si čekao...
Čisto za info, početkom ove godine predvidio sam rast ERNT, ADPL, DLKV i SPAN i sve sam za sada fulao, tako da postoji vjerojatnost da cijla ova litanija bude promašena...ali ne bojim se, prilagođavat ću se u hodu
-
Sinoć je kupljena Knjiga dioničara što znači da nisu proknjižene promjene/transkacije od danas, jučer i prekjučer...i nakon 2 godine "muke" to je napokon "Knjiga koja obećava" ...promjene se odnose na razdoblje od 09.01.2024. za KODT2 i na razdoblje od 22.02.2024. za KODT....
- U KODT2 više nema kočničara, AZ fondovi su prodali/otpustili posljednje svoje dionice (969 komada) zabinim fonodvima (ZB AKTIV i ZB GLOBAL)
- 500 komada koje je otpustio prvi dioničar KODT2 g. Knežević stoje na računu HPB-a što znači da trenutno nisu na prodaju
- Kod redovne AZ kočničari imaju još samo 882 komada (686 ima AZ profit, a ostatak se odnosi na zatvorene MF-ove koji su pod njihovim upravljanjem); što znači da su u onoj rasprodaji na dan izvješća izašli sa 624 komada; po nalozima evo aktivirali su se na 1260EUR-1290EUR i tu očito izlaze sa ovom preostalom količinom...
- I to nije sve, na redovnoj glavni kupac na dan izvještaja, ujedno i novi dioničar, je mladi poduzetnik koji je prije par godina, za vrtoglav iznos, prodao jako poznat i uhodan biznis...trenutno drži 154 komada
Uglavnom, još malo i kočničari su skroz van, a obzirom da su, po mom sudu, skoro sva izlistana društva podabacili sa izvješćem i da nas kod KODT očekuje super zanimljiv Q1 i Q2 i objava divke...moguće je da se stvori "usko grlo" za ulaz...jer love ima, ali prilika, osim KODT skoro pa ni nema...
Da ne bi bilo zabune unutra je još (unutar TOP10) AZ gigant kategorije B (redovnih imaju preko 20k, povlaštenih oko 5k)...koji je do sad mirovao...budemo vidili hoće li se aktivirat...
Kako god, daveži su pri kraju s municijom, fundamenti su "za đabe" i ušli smo u najlukrativiji dio godine za KODT tako da i sam imam velika očekivanja oko i cijene dionice i samog poslovanja...
Sretno...
-
Ostajemo li mi na kraju u Indexu ili ne?
U izracun se uzima razdolje od 31.08. do 01.03. Postupak revizije tog razdolja se radi par dana kasnije (npr. 05.03.) pa ljudi cesto brkaju da je promatrani datum do datuma revizije...
Od 01.09.2023. s ULPL se trgovalo 93 dana, a u promtranom razdolju je bilo 126 radnih dana sto znaci ako se sutra i prekosutra bude trgovalo s dionicom ostati ce unutra...imat ce tocno 75,39% trgovinskih dana (95/126)...trgujte ljudi😉😉😉
-
Nisam stigao jutros detaljno pročitat izvješće…
Ovo je meni definitivni najzanimljiviji dio istog…pa ajmo se malo poigrat brojkama…
Znači očekuje se oko 900 mil EUR prihoda odnosno 6.780 mlrd kn. Isto tako očekuje se manja EBITDA marža za oko 1-1,5 p.p. Obzirom da je u 2022. ostvarena EBITDA marža od 9% u 2023. možemo očekivati EBITDA maržu od 7,5% i ostvarenu EBITDA oko 510 mil kn što je za 12% niže nego u 2022…hm…malo su me iznenadile ovakve najave, bio sam uvjeren da će EBITDA marža biti barem na razini prethodne godine…ono što veseli je donji dio slikice koji govori da se u prvom plogodištu (koje ima još 2 mjeseca😊) očekuje veći pad profitabilnosti od avg godišnjeg pada što znači da se u Q3 i Q4 očekuje početak oporavka…
Iako, ja i dalje smatram da će ostvarena EBITDA biti veća od njihovo očekivane i veca od ostvarene u 2022. jer smatram da su im projekcije poprilično konzervativne (što je i logično jer uvijek je bolje prebacit očekivanja pa makar ih morao spustit) jer nije realno očekivati da na kraju godine imaju „samo“ 900 mil EUR prihoda što je rast od samo 5% u odnosu na lani kad već u Q1 imaju +16% i kad je stopa inflacije oko 6%, isto tako, smatram da, ako i bude pada EBITDA-e marže da će bit bliže donjoj granici planiranog pada (cca 1 p.p.)..
Eto, na kraju godine ćemo vidjet jesam li bolji prognozer od Emila 😊
Kako god, nisam presretan, najave su ispod mojih očekivanja (kao i kod KODT-a koji ih uvijek prebaci za 30%)…ali ATGR je moja mezimica na kojoj je rizik gubitka u dužem roku minimalan, imaju vrhunski menadžment i bolju firmu (u njihovom sektoru) od nje ne vidim pa ionako nemam izbora 😊
P.s. upravo dokupio na 49EUR...
Evo malo pogleda u retrovizor...po najavama Uprave u 2023. su trebali ostvariti:
-cca 900 mil EUR prihoda od prodaje
-EBITDA maržu oko 7,5%
-EBITDA od oko 67,6 mil EUR
Na kraju 2023. ostvarili su:
-974 mil EUR prihoda od prodaje (+8% od prognoza)
-EBITDA maržu (normaliziranu) 8,5% (+1 p.p. od prognoze)
-EBITDA-u u iznosu 82,4 mil EUR (+22% od prognoze)
U izvješću navode prognoze za 2024....
Što znači da očekuju:
- 1.000 mil EUR prihoda od prodaje
- EBITDA maržu od oko 8,6% (na razini 2023. godine)
- EBITDA-u od 86 mil EUR
Obzirom da sam prošle godine bio bolji prognozer od njih :), uzimam si za pravo da napišem svoju prognozu (bez planirane akvizicije)...
- 1.050 mil EUR prihoda od prodaje
- EBITDA maržu oko 9%
-EBITDA oko 95 mil EUR
Unatoč konzervatnivnim procjenama koje sam isguran da će prebaciti, izvješće je baš bezveze...oporavak ide tempom ispod mojih očekivanja...nikako mi nije prihvatljivo da su u 2023. imali manju maržu od 2022. kad je bilo jako čupavo...fundamenti nisu uopće jeftini, dapače, EV/EBITDA je 11, P/E oko 27, uz to je vidljivo povećanje i zaduženosti i neto dug/EBITDA-e...sve u svemu...bezveze...
Čekam Q12024. nakon kojeg ću odlučiti što napravit...volim ATGR, ali ovu krizu nisu dobro odigrali (možda nisu ni mogli bolje)...jednostavno isporučeni rezultati mi nisu dovoljni...
-
Mnogi nisu bili tu 2008 i ne znaju kako to može biti kad krene loše i s te strane nije loše upozoravati da je apsolutno sve moguće. Međutim uz sav oprez ako izgubiš hrabrost i propustiš ovakvu godinu onda ne znam što očekuješ od tržišta kapitala. Ja samo znam kad je većina ljudi očekivala rast dogodio se pad i obratno. Izabereš par dionica koje nisu precijenjene i koje imaju dobar poslovni model, kupiš ih novcem koji Ti neće trebat kratkoročno i čekaš. Ako si defetist nemaš što tražit na burzi. Ako si naivan i euforičan također se bolje kloniti burze
Ja sam 2008. idirektno sudjelovao (preko familijarnog racuna) i mogu reci da je bilo gadno, jako gadmo...ali "vesela" je bila i COVID kriza...CROBEX u tocno mjesec dana (18.02. -18.03.) pao sa 2050 na 1350 bodova...cca 35%...Ona iz 2008. se pamti jer je dugo trajala i bilo je likvidnije pa je i vise love isparilo...ali intezitet raspada je bio isti...
po meni, mema vise dugotrajnih kriza, novo je vrijeme, digitalno i brzo...kad krene raspad sve se raspada brzo i ide u podrum i onda raketa...jednostavno, strah i pohlepa glavni su neprijatelji ulagaca i to znaju gospodari burzi (algosi) i sve rade da izazovu kod ljudi te dvije emocije... tako market funkcionira...manja volatilnost=manji promet=racionalnije odluke/manje gresaka...tu gospodari burze gube profit...nasilan i divlji market njima odgovara...
Isto tako, tko pogodi raspad marketa, a izadje 6m ranije je pusiona...i pitanje je hoce li se stici ukrcati nazad i hoce li cijene uopce biti nize od njegovih izlaznih...
Ljudi moji, cesto, ali bas cesto, se sjetim kolege Drevila...covjek je nakon 10g robotskog (bez emocija, samo TA) investiranja izasao na dnu COVID krize i rekao bih da se nikad nije vratio...a bio je najdiscipliraniji ulagac na forumu, covjek stroj...a portfelj mu je bio pun KODT, SAPN, MDKA...uzas...covjek bi imao barem ×7 od tada...samo da je izdrzao jos 15 dana...iskreno se nadam da se barem s nekim dijelom vratio...
Zbog svega navedenog ja sam uvijek in, nekad vise nekad manje...ali nikad skroz van...i plesem dok muzika svira, do zadnje note...jer posljednji party je najbolji...zadnji leg prema gore ili dolje je najbrutalniji...ako ga krivo odigras prošvikaš...
I jos nesto, netko je usporedio ovaj rast sa 2007., ja se ne bih slozio...ovaj trenutni rast je jako selektivan i raste vecina sto treba rasti i sto vrijedi...nema zajebancije, los izvjestaj i izbijen si iz cipela...iako market raste, los izvjestaj potapa dionicu...imamo i pump i dump , lagano postajemo efikasana burza pa moras bit stalno na oprezu...do COVIDA sam mogao prespavat izvjesce i uci/izac po istoj cijeni...vise toga nema, manja je ponuda dionica, ali je i koncentracija i kapitala i investitora i spekulanata znatno veca i oscilacije su brutalne...
Uglavnom, svako vrijeme nosi svoje i treba se stalno prilagodjavat trendovima i bit jednim prstom na okidacu... u tren oka se sve okrene...ali dok ide ide...
-
Prije su u top 10 bila tri AZ fonda: Profit, kategorija A i kategorija B. Profit je izišao po cijenama 200-300 €, dok je kategorija A izlazio po cijenama kako je kolega Parica napisao (600-1.000 €). Nadajmo se da će ovaj zadnji izlaziti po cijeni od 2.000 €.
Točno, s tim da je kategoriji A izašla na 200-300 EUR, Profitu je ostalo još 1,3 k komada (bez zadnja 3 protgovana dana)...također je prije dvije godine u vlasničkoj strukutri bilo i cca 5-8 zatvorenih privatnih mirovinskih fondova kojima je upravljao AZ, a trenutno ih ima još 5 (DLKV, ZABA, A1, HKZP i DMF) koji ukupno još imaju 216 komada...i svi krate poziciju zajedno s velikim bratom...i da, ostao je još kategorija B koji ima 24 k komada i koji za sada miruje..moguće da će se i on aktivirat kad ovi ostali rasprodaju sve...
Otkud tolika dividenda. Ja sam izbrojio ako bude 30 % dobiti nekih 30 €
Pa šta nije 40% bilo ovih zadnjih godina
Do početka rasta 2019. godine oko 40% dobiti se isplaćivalo kroz dividendu...zadnje 3 godine taj postotak je pao na oko 30%-35% zbog potrebe financiranja rasta poslovanja...kad se prihodi stabiliziraju i poslovanje uđe u fazu "normalnog" rasta sigurno će se i postotak dobiti kroz dividendu vratiti na oko 40%...
Ako za 2023. isplate 30% ostvarene dobiti dividenda će biti oko 30EUR; ja osobno očekujm 33 EUR divke što je oko 33% ostvarene dobiti
Logo mi se baš ne sviđa
Samo jedna stvar u ovom izvješću (bar koliko sam ja za sada uspio skužiti) nije baš nešto ludo izvrsna, ali ta stvar je i tako donekle volatilna po kvartalima i posebice u zadnjem, pa to treba pratiti dalje, kroz Q1, Q2 ove godine da dobijemo osjećaj kako se dalje razvija - backlog! Ovaj put nisu ugovorili baš puno novoga (ali s druge strane, ne fali im do sada ugovorenog, mora doći kvartal-dva sporijeg ugovaranja).
Išao sam malo pronjuškat oko kretanja backlog-a u Q4 i zanimljivo je da je isti u Q4 više manje stagnira, konkretnije u 2020. zabilježen je pad od oko 9%, u 2021 i 2022. rast ispod 1%...tako da ovaj pad backologa od oko 2,5% u odnosu na Q3 nje značajan...meni izgleda da je Q4 kvartal realizacije i isporuke a manje Ugovaranja...moguće da je to vezano i uz buđetiranje kupaca koji tokom Q4 još nemaju amenovane, crno na bijelo, planirane investicije za buduću godinu pa je taj mjesec za ugovoranje mršaviji od drugih...
p.s. ne drukam, usporedite iznos backlog u izvješćima za Q3 i Q4 u prethodnim godinama...
Uglavnom, po meni, nema aposlutno ni jedne "mrlje" u izvješću...sve kako smo i navikli, i preko toga...
p.s. jel mi se čini ili je raprodaja gotova na ovoj razini...ako je, znači na oko 1.250 EUR kreće kipanje preostalih 700-800 komada (odokativna procjena)...
-
Zna li netko da li zadnjih dana ovo i dalje izlazi fond?
Nisam uzeo Knjigu i ne mogu reći sa 100% sigurnošću, ali dugo sam unutra i redovno pratim trgovanje; Fond izlazi zadnjih godinu dana (malo duže) i uvijek izlazi na ovaj način...po cca 30 komada koje obnavlja; zadnjih par mjeseci je uključio i algoritam da uvijek bude prvi na asku, tako da nitko prije njega ne može prodati ni komad, osim da proda po bidu...
Upravo sam mu ja jutros, kad sam vidio izvješće, stavio 1 kom na ask na 1040 EUR i čekao ga na bidu sa 13 koma na 1030 EUR i algoritam ga je spustio na 1030 EUR (prošao sam samo 7 komada)..
Uglavnom Fond je do sada prodavo oko 1k komada u određenim rasponima (npr. 680 EUR, 860 EUR i sam 1050 EUR) a pošto mu je ostalo 1,3k komada (Knjiga od 08.01.2024.) pretpostavljam da će sad cijelu preostalu količinu prodati na ovoj cijeni...
Ukratko, kladio bih se u veliki ulog da danas (i zadnjih dana) izlazi Fond (AZ MF)...
-
Ovako na brzinu...samo za kvartal...
Poslovni prihodi za Q4 (YoY) +37,6%
Dobit prije oporezivanja za Q4 (YoY) +198%
Bruto marža za Q4 (YoY) +22 p.p. (sa 30,8% na 53%)
*Bruto marža=(pihod od prodaje-materijalni troškovi)/prihodi od prodaje
EBITDA marža za Q4 (YoY) +19 p.p. (sa 13,8% na 32%)
EBITDA za Q4 (YoY) +217% (sa 10,7 mil EUR na 34 mil EUR)
Treba napomenuti da je prošlogodišnji Q4 bio brutalan...bar u to vrijeme, hoću reći nisu ove bolesne brojke rezultat niske baze nego brutalnog trenutnog kvartala...
Trenutni P/E je 9,7 (na cijenu 1100)
*nakon Q3 u kojem su ostvarili oko 14,1 mil EUR i nakon ovog kvartala u kojem su ostvarili oko 27 mil EUR nakon oporezivanja pitam se što možemo očekivati za Q12024; obzirom da su u Q12023 ostvarili samo 5,7 mil EUR dobiti nakon oprezivanja...mislim da već sad možemo računati da će i u Q1 prebacit prošlogodišnju dobit za barem 100%
Trenutna EV/EBITDA je 6,9
Mene opet jako veseli opet nagativna promjena vrijednosti zaliha i gotovoih proizvoda što znači da su opet naručili više zaliha nego su ih prodali i pokazuje da rast poslovanja ide dalje...
Zanimljivo je i da su u NT vidljivi izdaci za akviziciju FEROKOTAO d.o.o. prema kojem je isti plaćen (cca 30% vlasništva) samo 2 mil EUR (ovo je neto iznos, trošak akvizicije umanjena za novac na računu koji su nasljedili u bilanci FEROKOTAO)
Zalihe su im za oko 10 mil EUR veće nego na kraju Q32023 (sa 104 mil EUR na 115,8 mil EUR) i novac, unatoč akviziciji, raste za 19 mil EUR, sa 41,6 na 60,4 mil EUR...
Ukratko, opet iznad svih očekivanja...ovih dana kupim Knjigu da vidim koliko još ovi kočničari AZ-ovc imaju i da taj teret maknemo s leđa...
Iskreno hvala svim zaposlenicima i Upravi, a čestitke svim dioničarima...bravo KODT, uljepšali ste mi financijski život zadnjih par godina...hvala
-
Da, imali su u prošlosti problema sa adekvatnosti kapitala, bio je oko 10%, to se komentiralo kod onih koji nešto znaju o bankama, ali to je bilo prije više godina.
Ali sada je to oko 20%, koliko znam te više nije problem, dapače , ne znam više koliko je regulatorni zahtjev...
MREL* stopa na 30. 9. 2023. iznosi 30,07 %
što je iznad razine trenutnog regulatornog
MREL zahtjeva (27,08 %)Malo sam istrazio kako stvari stoje...teme je kompleksna i mogu samo zdravoseljackim rijecnikom iznjeti zakljucke jer za nesto vise ne kuzim...
Znaci MREL nije isto sto i adekvatnost kapitala...slicno je, ali nije isto...
MREL zahtjev se provodi zbog smanjenje rizika prilikom defaulta banke...svaka banka je obvezna zadovoljit MREL kriterij...stoga banke najcesce izdaju posebne MREL obveznice (ili neke druge instrumente koje uopce nisam shvatio) koje imaju znatno veci prinos od klasicne obveznice jer u slucaju bankrota banke nisu u redu naplate vec se ili pretvaraju u kapital ili otpisuju...
Prema info (kolega One) sa drugog foruma prinosi po tim MREL obveznicama se krecu oko 7,5%-8%...
Nase banke krenule su u provedbu toga 2022. godine...trenutna izlozenost HPB po tim MREL instrumentima je 105 mil EUR...
Ako je kamata 7%-8% dobro ih taj MREL guli...
Sto se tice ZABE, nasao sam info da je u 2022. ZABA izdala 200 mil MREL obveznica koje je u 100% iznosu upisala matica (Unicredit) pa postoji vjerojatnost da je matica upisala po puno manjoj kamati i mozda je to bas ta razlika izmedju HPB i ZABE o kojoj mi je gore navedeni izvor pricao...
Imam HPB i nadokupio sam na 210 EUR...da ne bi pomislili da drukam na pad...jednostavno imam vremena i zanimalo me sto je taj MREL zahtjev...jer dosta se u izvjescu pise o njemu, ocito je bitan...
Ako ima tko nesto za dodat bio bih mu zahvalan...
-
Molim znalce za pojasne ovo odluku. Hvala
Mozda pisem gluposti, ali jedan dobro pozicioniran izvor iz banke mi je pricao da banka jedva udovoljavala neki MREL zahtjev (ili tako nesto) za adekvatnost kapitala...i da im je to, pogotovo prijasnjih godina, dok ga nisu zadovoljavali bio ozbiljan problem..naime ostalim bankama, kod izracuna tog zahtjeva se prihvaca i kapital vecinskih vlasnika (ino banaka) dok kod HPB im nije prihvaceno da koriste "snagu" drzave pri tom zahtjevu...
Zbog te informacije smatram da se gore navedena obavijest, odnosi bas na taj "problem" i da se ovom aktivnoscu zadovoljava taj zahtjev...
Ovo je moj zakljucak i mozda nema veze sa navedenim, ali ja ga tako interpretiram...a mozda samo pisem bedastoce...